Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Mazda 6 CD120 vs. VW Golf TDI 1.9 (5 ponovitev)
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2
Boss
Na raznoraznih forumih in v moških družbah se že leta in leta prepirajo kaj je boljše ali evropski (nemški) ali japonski avto. In ker imam to možnost, da vozim tako japonca (slovenski avto leta 2003) kot nemca (slovenski avto leta 2005) in to še oba s primerljivim dieselskim motorjem (glede na težo avtomobila) se mi je zdelo smiselno, da ju primerjam in kljub temu, da sem pristaš daljnevzhodnih avtomobilov sem vseeno potlačil navijaštvo in poskusil čimbolj realno oceniti enega in drugega s prednostmi in slabostmi, ki jih imata.

Ali je sploh možna oz. smiselna primerjava med avtomobiloma, ki sploh nista v istem velikostnem razredu. V bistvu je, saj se izkaže, da sta to cenovno povsem primerljiva avtomobila oz. Golf je celo dražji?!?!

Mazda 6 SP CD120 z opremo Evo II je bila še v začetku leta 2005 pred faceliftom vredna

5.800.000 sit (vključno s kovinsko barvo)

VW Golf 1.9 z opremo Comfortline (5 stopenjski menjalnik, 4 vrata in kovinska barva) pa

4.885.057 sit

na prvi pogled je razlika ogromna saj je Golf skoraj za milijon cenejši ampak ko izenačimo opremo in za Golfa dokupimo vse tisto kar Mazda že ima (16 colske lita platišča, sredinski naslon za roko s predalom, Xenon luči, ESP, stranska airbaga zadaj, webasto grelec, usnjeni trikraki volan s tipkami za krmiljenje avtoradia in CD predvajalnik z izmenjevalnikom zgoščenk) se cena Golfa poviša za neverjetnih 1.131.467 sit.

Tako primerljivi Golf z opremo je zdaj po ceniku vreden slabih 220.000 sit več kot Mazda oziroma

6.016.524 sit

Motor in pogon

Mazdin motor z dvema litroma prostornine spravi iz sebe 121KM in 310Nm navora, kar pri teži 1440kg pomeni 11,9 kg/KM oz. 4,6 kg/Nm. Golfov motor ima 100 ccm manj in pridela 105KM ter 250Nm, kar pri 1250kg suhe teže pomeni 11,9 kg/KM oz. 5,0 kg/Nm. Številke so skoraj enake ali prekleto podobne tudi pri hitrosti in pospešku (Mazda 196km/h in 10,6s/100km/h, Golf 187km/h 11,3s/100km/h).

Ampak to so le sintetični podatki, ki v praksi izgledajo popolnoma drugače. Golf ima zelo dober 6 stopenjski menjalnik (v 6. prestavi pri 100km/h ima motor 2000 obratov točno toliko kot Mazda v končni 5. prestavi) in je vse skupaj prilagojeno bolj enostavnim voznikom, ki ne rabijo razmišljat o obratih in čimbolj efektivnem prestavljanju saj motor lepo vleče že od 1400 obratov in turbo luknje praktično ni občutiti kot tudi ne ekstremnega pospeška. Tudi motor in računalnik v prostem teku ne dopustita, da bi avto "crknil" in sem se moral pošteno potruditi, da mi je to uspelo. To je idealno pred križišči oz. počasni vožnji kjer zgolj brez gasa spustiš sklopko in avto spelje, nato samo še dodaš plin in spelješ hitreje in bolj elegantno (brez rjovenja motorja) kot 90% drugih voznikov, ko se prižge zelena luč. Zaradi teh lastnosti Golf praktično ne rabi 6 stopenjskega menjalnika saj zaradi svojega uporabnega dela obratov (od 1500-4000 o/min) je razdrobljenost prestav prevelika in običajnega uporabnike prej moti kot mu je v pomoč saj ta Golf nikakor ni dirkalnik. Če že šesta prestava potem naj bo to varčevalna v stilu 130km/h pri 2000 obratih.

Pri Mazdi pa je motor precej drugačnega kova in se upira nizkim obratom pod 1800 o/min, nad tem oz. okrog 2000 pa turbina resnično zbuta zrak v valje in pospešek je resnično fenomenalen in to traja nekje do 3500 obratov potem pa se že splača prestaviti, če hočeš biti resnično hiter saj mu od tu naprej primanjkuje "konjev". Na to je potrebno biti pozoren pri prehitevanjih saj odpadejo prehitevanja v 5. pri 80km/h, ker avto takrat ne gre nikamor. Tudi pri vožnjah v ovinek je potrebno malce vaje, da je na izhodu iz ovinka dovolj moči. To nekako zgleda takole, da v zaključni fazi (po polovici) ovinka že rahlo tiščimo plin, da izpušni plini primerno zavrtijo turbino, ki nato zagotovi dovolj pritiska, da je nato užitek pri izhodu iz ovinka. Takšna bolj dirkaška narava motorja pa se dodatno odkupi še pri vožnji v klance kjer nekateri na papirju enako močni avtomobili komaj zmorejo v drugi prestavi, Mazda pa konkretno pospešuje v tretji.

Še lepše je vidna in občutna razlika med motorjema, ko sem ju preizkusil na avtocesti v vrhniški klanec navzgor in sicer tako, da sem v končni prestavi pri 130km/h pritisnil do konca na plin, takoj ko se začenja klanec in pri prvem obokanem mostu, ki prečka avtocesto je števec pri Golfu kazal 165km/h pri Mazdi pa konkretnih 192km/h. Razlika skoraj 30km/h pa je vredna tudi "spopadanja" s turbino, ki ima relativno velik vstrajnostni moment kot ta v Mazdi.

Podvozje

Pri obeh je zelo dobro in primerno tako za kratke kot dolge grbine je pa pri Golfu zaradi zasnove (hatchback), pri močnem zaviranju v ovinek, zadek prelahek in če nisi na to pozoren lahko pride do težav. Pri Mazdi pa sem naletel na problem pri "igranju" in sicer, ko sem pozabil vklopljen DSC. Devedeset stopinjski ovinek, zloraba ročne in avto drsi bočno. Spustim ročno, pritisnem gas a glej ga zlomka - vklopi se DSC zavre eno od zadnjih koles in mi poleg tega še "odreže" pogon. Tako grdo me je zavrtelo za 180 stopinj, kot me prej ni še z nobenim avtomobilom. Še dobro, da nisem nikamor zadel ker pri 50km/h bi bilo lahko tudi usodno (vsaj za avto). Kljub razbijanju srce in cmoku v grlu sem isti ovinek poskusil še dvakrat z DSC na OFF in vsakič je šlo kot po maslu. Torej, DSC ob normalni vožnji je odličen pripomoček saj rešuje nenadne in nepredvidljive situacije, pri igranju in bočni vožnji pa mora biti obvezno izključen smile.gif

Udobje in oprema

Najprej ena velika graja za VW in sicer motor je glasen in resnično traktorsko ropotajoč. Posebej je to opazno pri pospeševanju in pri vožnji okoli 140-150km/h po drugi strani pa je Mazdin diesel uglajen in tih takšen kot mora biti v takih limuzinah. Sedenje je enako udobno pri obeh so pa se pri VW načrtovalci odkupili pri raznoraznih nikjer napisanih malenkostih, ki na koncu nekako popravljajo vtis o hrupnem avtomobilu. Naj naštejem samo nekatere, ki na prvi pogled izgledajo brez veze, ampak ko enkrat preživiš toliko ur v avtomobilu pridejo zelo prav:
1.) Če imaš vklopljene brisalce in daš v vzvratno se samodejno vklopi zadnji brisalec (zelo uporabno, ker v dežju je golfov zadek res svinjak)
2.) Če pošpricaš umazano šipo se normalno vklopijo brisalci in po dveh, treh brisih tudi normalno izklopijo. Nato po cca 20-30 sec naredijo še en bris, da odstranijo vodo, ki se je od takrat zaradi hitrosti natekla po šipi
3.) kratek pritisk smernika (menjava pasu) vedno sproži tri utripe smernika (uporabno, predvsem pa varno)
4.) avtoradio z velikim ekranom, ki pred vsako tipko izpisuje ime postaje, ki je shranjena pod to tipko
5.) Zvočni signal, ko se vklopi rumena lučka za prazen tank in zvočni signal, ko pade temperatura pod 3 stopinje celzija
6.) hlajeni predal pred sovoznikom

Poraba

Od nekdaj so govorili da so VAG-ovi diesli vzor porabe in veliko lastnikov se je hvalilo s porabo pod petimi litri. Tudi tovarna navaja povprečno porabo pri tem Golfu 5,1 litra. A pri vseh testih v raznoraznih avto revijah se ne približajo niti porabi pri mestni vožnji, kaj šele povprečni. Ne vem a tukaj kdo laže, ali nekateri ne znamo voziti VW diesle saj imam tudi jaz povprečno porabo pri 6,7 l/100km.

Po drugi strani pa pri Mazdi tovarna navaja povprečno porabo 6,5 l/100km in točno toliko je tudi moja povprečna poraba pri šestici.

Zaključek in ocena

oba avtomobila sta zelo dobra a sta namenjena popolnoma drugim tipom voznikov. Golf predvsem umirjenim družinskim tipom, ki hočejo neistopajoč, enostaven, robusten avto s čim manj kompliciranja pri vožnji. Mazdo pa bodo kupili ljudje, ki jim ni tuje tudi bolj športno premikanje in ki so spoznali, da na svetu ne obstaja samo pet modelov avtomobilov.

Golf
+ enostaven za vožnjo
+ mali bombončki
+ dober motor
+ dober menjalnik
+ velika možnost izbire doplačilne opreme

- glasen motor
- premalo prostora pri stopalki za plin (pri meni je prostora med zavoro in centralno konzolo zgolj centimeter na vsaki strani čevlja)
- mazanje zadnjega stekla v deževnem vremenu
- počasno ogrevanje (pozimi doseže motor delovno temperaturo šele po kakšnih 15km)
- vaba za tatove
- prevelika poraba glede na tisto kar navaja tovarna, kot povprečno porabo
- previsoka cena doplačilne opreme
- dolgočasna oblika (stvar okusa)
- BC laže pri povprečni porabi saj je le ta v resnici za cca 7 deci večja

Mazda
+ zmogljivosti motorja (predvsem navor)
+ zelo udobna vožnja
+ dobro ozvočenje
+ ugodna cena
+ atraktivna oblika
+ ogromen prtljažnik

- občutki na ročici menjalnika
- občutljiv lak na udarce kamenčkov
- notranja plastika bi lahko bila boljša in manj trda
- BC laže pri povprečni porabi saj je le ta v resnici za cca 7 deci večja
- nedelovanje ID2 TAG pri poslušanju MP3-jev
- zelo malo možnosti kombiniranja z dodatno opremo

Pa še ocena po kategorijah
_________________Mazda 6______Golf
Oblika (sub. ocena)_****_________**
Motor____________****_________***
Menjalnik_________**___________****
Podvozje_________****_________***
Zmogljivosti______****__________***
Udobje___________****_________****
Prilagod. opreme___**___________*****
Kvaliteta izdelave___***__________****
Poraba___________*****_________***
Cena_____________****_________**
David
Boss zeloo zelo dobra primerjava....no nej samo omeni mazanje šipe pri golfu....to je problem useh hatchback aftekov...tudi mazda 3 ni nč boljša.... mad.gif

Sicer pa happy0158.gif

LP david
Grega_
lahko rečem samo BRRAAAVOOOO, ta tako izčrpne informacije happy0158.gif happy0158.gif
R_sport
Zelo lepa in izčrpna primerjava. happy0158.gif Sem našel določene stvari, katere lahko le potrdim, ker sem tud sam prej vozil vw (sicer polo bencinar, kar ni ravno merodajna primerjava z M6, ampak vseen...). VW-ji imajo res vsi po vrsti te t.i. "bombončke" kot si jih ti poimenoval, so pa nasplošno precenjeni in za isti denar ponujajo manj kot npr. mazde. To se lepo vidi pri ceni, kjer pride golf še več $$$ z vso tisto opremo, ki jo ima M6 in to ob dejstvu, da je M6 v višjem razredu kot golf. blink.gif ohmy.gif
ReDevil
Tole je bila prava seminarska naloga! love0030.gif

Sicer pa če je že primerno opremljen golf dražji od Mja, kako bi se šele obnesel Passat, ker po ceni pa tile avtomobili že dolgo niso več Volkswagni (po imenu naj bi bli Ljudski voz oz. avto dostopen vsakemu). blink.gif

poky
Uff,svaka ti čast Boss,da se ti je dalo to delat!! love0030.gif happy0158.gif
LabiGT
Boss ne seri, Golf über alles!!
poky
QUOTE(LabiGT @ 12 Jan 2006, 09:21) *

Pa da nisi ti foruma sfalil!!! tongue.gif happy0158.gif
Boss
QUOTE(ReDevil @ 11 Jan 2006, 20:49) *

Tole je bila prava seminarska naloga! love0030.gif

Sicer pa če je že primerno opremljen golf dražji od Mja, kako bi se šele obnesel Passat, ker po ceni pa tile avtomobili že dolgo niso več Volkswagni (po imenu naj bi bli Ljudski voz oz. avto dostopen vsakemu). blink.gif

Primerljiv Passat (Comfortline oprema) je od nove Mazda 6 TE 143 za več kot milijon dražji, če imata oba enako opremo.
komar
Zelo profesionalno opravljeno Boss - pohvalno!!! happy0158.gif
Boss
QUOTE(LabiGT @ 12 Jan 2006, 09:21) *

@LA Big T : pri VW-ju imajo popuste in lahko kupiš Golfa pa daš Mazdo v račun tongue.gif hehe
janik
Zelo dobra primerjava! Bom še jaz dodal nekaj v tem stilu, ker imam poleg M6 136 CD tudi Golfa IV 1.8, občasno pa imam priložnost voziti tudi Golfa IV 1.9 TDI.

Bencinskega motorja 1.8 itak ne gre primerjati z Mazdinim dizelskim, za Golfa 1.9 TDI bi se pa strinjal, da ima moč dosti bolj enakomerno razporejeno med obrate. Ni mi pa jasno, zakaj ima Golf TDI 6 prestav s takim razporedom, saj ima motor res velik razpon delovanja. Bolj kot pri Golfu bi 6. prestavo potreboval pri Mazdi, vsaj pri večjih hitrostih (200+ biggrin.gif ).
Strinjam se tudi, da je notranjost Golfa dosti bolj dodelana kot pri Mazdi (čeprav je bil kupljen 6 let pred M6). Lak pri Golfu je po sedmih letih še kot nov.
Golfu zamerim edino večje število obiskov servisa v prvih nekaj letih. Sicer ni šlo za večje okvare, pa vendar sad.gif .
Ker imam Mazdo šele od lanske pomladi še ne morem soditi glede kvalitete. Sem bil pa nekoliko razočaran pri nakupu, ker ni bilo mogoče dokupiti MP3 predvajalnika.

Podvozje obeh avtomobilov je (vsaj po moji oceni) primerljivo. Ne smatram se za norca, vendar rad vozim nekoliko hitreje. Oba avtomobila omogočata primerljivo udobno vožnjo.

Aja, še nekej glede Golfovih bombončkov: nekaj ljudi poznam, ki so čez samodejno prižiganje zadnjih brisalcev povedali kar nekaj krepkih. Posebno takrat, kadar je zadnja šipa še zamrznjena, brisalec pa po možnosti primrznjen nanjo ...
janik
Aja, pa pozabili smo omeniti, da je originalno Golfovo ozvočene kakšnih 200.000 svetlobnih let pred Mazdinim.
David
No no tako grozno pa spet ni no! Še vedno se mi zdi da ima mazda...vsaj 3ka zadovoljivo ozvočenje...

No pa to je sam moje skromno mnenje.... happy0158.gif
poky
Jaz tudi biti zadovoljen z ozvočenjem v M3!! yahoo.gif Pa kolko sn se vozo z Golfi,se mi zdi,da se ravno ne more primerjat z Mazdinim.... whatever.gif
Boss
QUOTE(janik @ 22 Jan 2006, 22:27) *

Aja, pa pozabili smo omeniti, da je originalno Golfovo ozvočene kakšnih 200.000 svetlobnih let pred Mazdinim.

Ne vem kako je v ostalih modelih samo v šestki z EVO II opremo je BOSE ozvočenje z 8 zvočniki + subwoofer in v primerjavi s tem, tisto originalno v Golfu Mazdi tud do gležnjev ne seže.

Da ne razlagam kakšno je originalno v Golfu IV (edition oprema), ker je po moje največji ščiš (2 zvočnika in tranzistorski zvok) pod soncem.
R_sport
QUOTE(Boss @ 23 Jan 2006, 10:52) *

Da ne razlagam kakšno je originalno v Golfu IV (edition oprema), ker je po moje največji ščiš (2 zvočnika in tranzistorski zvok) pod soncem.

To pa lahko tud sam potrdim, sicer iz polota, vendar novejšega datuma kot golf IV. Ko smo s kolegi menjal sprednje zvočnike (notri sem potem dal Alpine S-type cool.gif ), smo videli kakšna jajca so bila notri kot original zvočniki. Nekakšni Blaupunkt (made in Tunisia) s papirnato membrano, seekerji so bili pa bolj primerni za kak PC speaker kot pa za v avto. happy0195.gif
RoKo
QUOTE(janik @ 22 Jan 2006, 22:27) *

Joj zdej si me pa razočaral-
mene pa je prav Bose sistem prepričal, da sem se odločil za model 6 Evolution II, očitno nisi nikoli slišal kako deluje mad.gif

LP
ReDevil
Zdej ste mi pa total moralo zbil ko Golfa pljuvate, jaz glih ful šparam za SDIja, ker sem pač ljubitelj hitrejših avtov in ta baje leti ko strela - preverjeno! happy0195.gif
Sirius
Boss
Kapo dol za primerjavo. Večkrat berem take primerjave v enem tujem časopisu z dolgoletno tradicijo, kjer so to počeli davno preden so se v naših revijah to spomnili (kopirali). Take primerajave se ne bi niti tam sramovali.
Lp
janik
Za Mazdo 6 Evolution II + Bose ne vem, ker imam običajno. Drugače pa imam še Golfa IV s Highline opremo, ki je imela že serijsko vgrajene visokotonce pod stranskimi ogledali.
Drugače pa je ozvočenje prva stvar, ki jo bom v M6 zamenjal.
Violet
nekompatibilni avtomobili se ne morejo primerjati
M6 se lahko primerja samo z Audijem A4 ali BMW 3
to primerjajte
treba je ločiti pravo limuzino od ljudskega avta
LabiGT
no jaz lahko primerjam mazdo 6 in bmw 3 (letnik 99)
bmw je glede kvalitete pa bunker feelinga enih 10 let pred mazdo, volan je tudi boljsi, vse ostalo pa v prid mazde happy0158.gif
slikca:
Violet
(LabiGT @ 31 Jan 2007, 09:48) *

no jaz lahko primerjam mazdo 6 in bmw 3 (letnik 99)
bmw je glede kvalitete pa bunker feelinga enih 10 let pred mazdo, volan je tudi boljsi, vse ostalo pa v prid mazde happy0158.gif
slikca:

kaj pa to pomeni??? a ti mene mal ..........
primerja se lahko z novejšim modelom - bmw serija 3

LabiGT
z novim modelom niti priblizno ne...
ne stane bmw vec brez razloga
Violet
(LabiGT @ 31 Jan 2007, 22:56) *

govorim za letnik 2004 - BMW serija 3

če je bila nova mazda 6 na lestvici nemškega avtomobilističnega kluba (ADAC) na 1. mestu po: gospodarnosti, ekonomičnosti, obliki, kvaliteti, in po tem, da se najmanj kvari ter ceni, potem se nova BMW 3 lahko skirije, ker je bila šele na 4. mestu. itd.
YavarYe X6V6
(LabiGT @ 31 Jan 2007, 22:56) *

Ni vse kar je dražje tud bolše, največkrat sam firmo plačamo. dry.gif

Pa poglaj kolk stane M6 nov in 2 leti stara in zračunaj v procentih kolko je zgubila ne ceni, oziroma za kolk se prodajajo, potem pa nared še za BMW.
Potem pa še poglej kol enih in drugih se prodaja.
Boss
To je res zanimivo - z opremo primerljiv BMW 3 318d je za cca 8.500€ dražji od Mazda 6 CD120, ko je nov. Po dveh letih je ta razlika samo še 500€ in mislim, da to pove vse biggrin.gif
ReDevil
Sej ne da smo pristranski! dry.gif biggrin.gif
LabiGT
lahko mi napisete karkol hocete, bmw serije 3 je boljsi avto od mazde 6 (zame)...sploh ni primerjave
primto
Tudi jaz imam mazdo, ampak bodimo realni statistika ni vse. Nekdo kupi novo Kio za 12000 eur, ki premore prav vso opremo in danes celo spodoben mali dizelček in bo z avtom popolnoma zadovoljen. Drugi kupi za 42000 BMW trojko in morda ne bo čisto zadovoljen, ker je morda moral dvakrat vmes na servis, da so mu odpravili par malenkosti (pač evropejci nismo roboti in v petek popoldne se nam več ne da delat...).

Rezultat bo statistika, kjer bo Kia pred BMWjem, kaj to pomeni za avto, čisto nič.

Dejstvo je, da sem sam kupil Mazdo 5 za familijo, ker pričakujem dovolj prostora, drsna vrata, opremo, varčnost in udobno vožnjo, da se jo med enoprostorci lepo pelje in kar dobro zgleda je še toliko boljše - 100% sem zadovoljen.

Če bi imel namesto 1500€ mesečno, 5000 € mesečno ali več bi morda imel 530d karavan z veseljem (letna plača=avto ki si lahko privoščiš), tako pa če pogledam kaj dobim od BMWja za tak denar - nič. Je pa res, če bi na Mazdi 6 pisalo BMW, bi bil avto že zaradi tega dražji vsaj 30%. Ali se z mazdo toliko slabše pelješ? Ne, morda se z mazdo celo bolje pelješ, imaš več prostora, podvozje in volan sta tudi fina torej?

Je veliko stvari, ki so na BMWjih bolj dodelane, ampak odvisno kaj ti več pomeni, da delaš za avto ali avto služi tvojemu namenu. Pa še glede par let starih
rabljena mazda - človek je dobr kupil, avto vreden svojega denarja, zanesljiv ...
rabljen BMW - glejga, rad bi image, pa nima za novega

Pa če me kdo vpraša, kaj bi imel če ne bi bilo ovir? 335Ci
Symon
No danes sem pa še jaz za silo stestiral tega slovečega TDIja! Službeni Golf 4 variant je bil pa okoli njega. biggrin.gif Glede na to, da še nisem vozil Mazde 6, nasplošno dizle ne (razen Cliota 1.5 dCIja 105 konjskega tongue.gif) ne morem ravno delati primerjave. Kaj naj rečem? Pelje se kar dobro, sodelavci zadaj so bili kot sardelice in so jamrali, da je Golf 4 majhen avto (ali pa so oni veliki happy0195.gif )
Sicer pa nisem zahteven, in se kar dobro pelje. smile.gif Edino kar sem opazil je to, da se mi je volan zdel preveč čuden. Ni usnje, ni ne guma ampak neka hecna plastika nagubana, pač nisem navajen. dry.gif
Yaris
evropska sranja se ne da primerjat z japonci cool.gif
Violet
(LabiGT @ 1 Feb 2007, 17:03) *

lahko mi napisete karkol hocete, bmw serije 3 je boljsi avto od mazde 6 (zame)...sploh ni primerjave

happy0195.gif res ni primerjave... če bi BMWserijo 3 tolk in na tak način vozu in pri tem tankal še nekvalit.gorivo, potem bi ga verjetno pelajl že na smetišče ali pa bi ga nekomu podaril ...

povej vsaj en razlog, zakaj je po tvojem boljši, razen znamke
LabiGT
QUOTE(Violet @ 3 Feb 2007, 08:22) *

happy0195.gif res ni primerjave... če bi BMWserijo 3 tolk in na tak način vozu in pri tem tankal še nekvalit.gorivo, potem bi ga verjetno pelajl že na smetišče ali pa bi ga nekomu podaril ...

povej vsaj en razlog, zakaj je po tvojem boljši, razen znamke

feeling v voznji in kvaliteta...zelo enostavno smile.gif
sem mel 2 bmw-ja (oba skupaj na koncu vec kot 250.000km, pri enemu sem mel majhnih problemov z elektroniko, z drugim pa cist nic, ta bmw iz slike pa v 7mih letih samo termostat...)
ReDevil
Tle se z Labijem 100 % strinjam, treba odpret očit, ne kot fijakarski konji s plašnicami, treba je dojet da tut mazda ni oh in sploh in v vsem možnem najbolša! dry.gif

Ko je nekdo omenju, da če je Bemfić tok in tok dražji od npr. 6ice, pa da je čist "brez pravega razloga" tko svinsko navita cena, ja kaj vraga pa mislte, a da bi ljudje (množično) kupval neki - kjer je do neba nabita cena, ne dobiš pa nč kej posebnega za ta keš? z0tdntknw.gif

Cena "bemeveja" je pač taka kot so jo določile tržne razmere in kokr ga potrošniki cenijo oz. so prpravleni za njega sežt v ojro mošnjiček in če cena ne bi bila primerna temu kar dobiš, vrjemte da jih ne bi dost prodal, posledice slabe prodaje, pa verjetn vsak šolarček ve kam peljejo! party0024.gif

Sicer pa hvalabogu da vsak svoje hvali in je najbrž ravno zato kupu aktualno makino, ampak vseen je treba rečt bobu - bob! tongue.gif
Violet
(LabiGT @ 3 Feb 2007, 10:04) *

feeling v voznji in kvaliteta...zelo enostavno smile.gif
sem mel 2 bmw-ja (oba skupaj na koncu vec kot 250.000km, pri enemu sem mel majhnih problemov z elektroniko, z drugim pa cist nic, ta bmw iz slike pa v 7mih letih samo termostat...)

vsake oči imajo svojega malarja
in kako to, da sedaj (že kar nekaj časa) voziš M6, če ti BMW s.3 ljubši?
LabiGT
QUOTE(Violet @ 4 Feb 2007, 09:01) *

vsake oči imajo svojega malarja
in kako to, da sedaj (že kar nekaj časa) voziš M6, če ti BMW s.3 ljubši?

bmw je zame predrag (nov), mazda pa ponuja najvec za najmanj smile.gif
Violet
(LabiGT @ 4 Feb 2007, 10:03) *

in tako kot vsi, tudi jaz pravim, mazda is the best, mazda is number 1
RoKo

No, tu je dost resnice, marsikdo ma isti feeling! happy0158.gif
YavarYe X6V6

Kruta resnica.
primto
Mazda ni vsemogočna, je marsikdaj bestbuy in prijeten in soliden avto.

Accord je od M6 npr. precej bolj kvaliteten avto, še bolj se bo to pokazalo pri 100kkm ali pri 200kkm, dizel od mazde je ok, hondin je boljši, samo bencinarji se pa sploh ne morejo primerjat

Pri mazdi je več stvari, ki te znajo motit, če si bolj natančen - začnemo pa lahko pri notranjih materialih.

Ampak to avtu odpustiš zaradi normalne cene in fine vožnje, pa upajmo da statistika ne laže
Boss
hja saj, za enako opremljenga Accorda hočjo cca 4.000€ več - pa smo spet pri računici wink.gif
janik
Občasno imam priliko voziti BMW-ja 528 zadnje generacije. Seveda ni fer delati primerjave z M6, pa vendar:
- izdelava notranje opreme je v bimerju nekaj svetlobnih let pred Mazdo;
- pri možnostih dodatne opreme je Mazda še bolj zadaj;
- oblikovanje je sicer stvar okusa, vendar mi je bimer lepši;

Vprašanje je sicer, kaj nekomu te prednosti, ki jih ima bimer pomenijo? Ko sem kupoval M6, sem lahko izbral vse, kar sem potreboval (Webasto, tempomat, parkirno napravo, meglenke, klimo, ...) razen MP3 predvajalnika. Razni prikazovalniki hitrosti na vetrobranskem steklu in merilniki tlaka v gumah me niti ne zanimajo. Je pa res, da imam avtomobil za prevozno sredstvo in ne za statusni simbol. Slišal sem tudi za primere, ko se ljudje do konca zakreditirajo, da lahko nabavijo bimerja. Ker cene avtomobila ne predstavljajo le nakupni stroški, se mi je pred dvema letoma zdela M6 dobra izbira.
RoKo
(janik @ 7 Feb 2007, 15:45) *

Ja pa cena je tud.... happy0195.gif
Daj primerjaj katerega novega bimberja dobiš za ceno nove Šestice?! wallbash.gif
Violet
(janik @ 7 Feb 2007, 15:45) *

Občasno imam priliko voziti BMW-ja 528 zadnje generacije. Seveda ni fer delati primerjave z M6, pa vendar:
- pri možnostih dodatne opreme je Mazda še bolj zadaj;
- oblikovanje je sicer stvar okusa, vendar mi je bimer lepši;

ni fer primerjati z M6 kot ne z A8

ker pa se Berlin zavzemal za zniževanje CO2
(Nemško združenje avtomobilske industrije (VDA) je bilo v odzivu bolj skeptično. "Ne smemo podleči iluzijam," je pojasnil predsednik združenja Bernd Gottschalk. "Doseganje teh ciljev bo zahtevalo ogromna vlaganja in inovacije, kar bo za vse proizvajalce zelo velika in izredno težka naloga," je dodal.
Tudi Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA), ki med drugim združuje BMW, DaimlerChrysler, Fiat, Renault, Scania in Volkswagen, je opozorilo, da bi uresničitev strategije Evropske komisije lahko vodila do zmanjšanja števila delovnih mest in selitev avtomobilske proizvodnje v države zunaj EU.)

me prav zanima, kdo bo še kupoval BMW, če ga bodo delali npr. na Kitajskem happy0195.gif
R_sport
(primto @ 5 Feb 2007, 08:23) *

Accord je od M6 npr. precej bolj kvaliteten avto, še bolj se bo to pokazalo pri 100kkm ali pri 200kkm, dizel od mazde je ok, hondin je boljši, samo bencinarji se pa sploh ne morejo primerjat

Ne bi rekel. Tudi pri Hondi plačaš znamko in to ne samo pri novem avtu ampak tudi pri rabljenemu. Če bi hotel kupiti Accorda isti letnik kot M6, bi bil kot prvo za kakih 2000€ dražji in imel bi manj opreme. To so dejstva. Že res da so Hondini motorji pojem zase, ampak to je pa (poleg tega, da voziš pač "Hondo") tudi vse. Po statistikah se Mazda kvari celo manj, na euro n'capu sta oba dobila 4*, pri Accordu padeš v višji razred pri registraciji, udobje je nekje isto,... Kaj torej še ostane Hondi? rolleyes.gif

In ravno to, da dobiš pri Mazdi za isti denar več avta, to je tudi meni pomembno.

BMW je pa super avto in vse, vseeno pa ga zaradi določenih razlogov ne bi nikoli imel, tud če bi imel dovolj denarja. ph34r.gif
Boss
Mislim, da se vsi strinjamo, da so bimmerji kvalitetni avtomobili in tudi lepo se jih pelje - no doubt about it.

Imajo pa po mojem vsaj dve veliki napaki za katere so še najmanj krivi proizvajalci ampak bolj okolje.

1.) BMW so (p)ostali statusni simbol mladih povzpetnikov, prekupčevalcev, kriminalcev, raznoraznih takšnih in drugačnih čefurjev. Zelo so iskani tudi s strani egoistov, norcev, neprilagojencev, ki jim ta avto in še posebej značka na nosu dajeta navidezno nadmoč nad vsemi ostalimi udeleženci v prometu in to jo veselo razkazujejo in zlorabljajo nad ostalimi udeleženci v prometu.

Lep dokaz je namreč tudi procentualno, od vseh avtomobilskih znamk, največ nesreč, ki jih zagrešijo lastniki BMW-jev glede na skupno število registriranih avtomobilov te znamke. In to pri dejstvu, da je BMW ena redkih znamk, ki tudi v osnovne modele že leta tlači vsemogoče aktivne varnostne naprave (ABS, ASR, TCS, in še in še).

Ravno zaradi tega je postal BMW nekako demonizirana znamka, ki nehote meče slabo luč tudi na ostale"normalne" lastnike in voznike BMW-jev, ki so hvalabogu še vedno v veliki večini a žal je procent neuravnovešenih neprilagojencev pri njihovi znamki verjetno z naskokom daleč največji.

2.) Druga točka je čisto finančna, ki pa za sabo potegne del dogodkov iz prve točke. Ne samo da je avto ob nakupu izredno drag, ki pa mu po nekaj letih uporabe njegova cena drastično pade. Predvsem je to fenomen drage registracije in zavarovanja (zaradi veliko in še več konjev pod pokrovom) in morebitnih stroškov s servisi in rezervnimi deli, ki odvračjo veliko število kupcev, ki bi radi vozili bimmerja in spadajo v kategorijo "normalnih" davkoplačevalcev. Potegne pa ta drastični padec cen rabljenih, veliko tistih, ki jim lastništvo in vožnja BMW-ja pomeni le dokazovanje in v njihovih glavah zgodbo o uspehu - I own a bimmer so I must be the top dog in town.

Zgornje razmišljanje je nastala skozi leta opazovanja dogajanja v prometu, sta me pa k pisanju vspodbudila včerajšnja dogodka.

Popoldanski, ko sem bil v koloni na obvoznici na prehitevalnem pasu in je za mano prletela nova petice in mi vsaj 500m non-stop blendala. Tudi če bi se hotel umakniti se ne bi mogel nikamor saj je bila kolona še bolj strnjena na voznem pasu. Nakar je sledila vožnja pol metra za mojo ritjo (joj zakaj nimam bullbara na zadnjem odbijaču) dokler se mu ob prvi priložnosti nisem umaknil. Takrat sem si debila tudi dobro ogledal. En mali debeli kretenček v beli srajci s kravato, ki se mi je v svoji majhnosti in omejenosti že kar zasmilil. Seveda je ta budala nato nadaljeval svoj ligtshow tudi nad naslednjim avtomobilom, ki je bil pred njim pri tem da je skakal iz prehitevalnega na vozni pas in spet nazaj. Zgledalo je skrajno kretenoidno.

Zvečer sem bil pa spet deležen porcije blendanja by BMW v predoru Golovec, kjer sem bil na srednjem pasu namenjen levo na dolenjsko avtocesto. Sploh mi ni bilo jasno kaj je tip hotel, verjetno da naj kar izparim.
madmax
(Boss @ 8 Feb 2007, 13:59) *

Popoldanski, ko sem bil v koloni na obvoznici na prehitevalnem pasu in je za mano prletela nova petice in mi vsaj 500m non-stop blendala. Tudi če bi se hotel umakniti se ne bi mogel nikamor saj je bila kolona še bolj strnjena na voznem pasu. Nakar je sledila vožnja pol metra za mojo ritjo (joj zakaj nimam bullbara na zadnjem odbijaču) dokler se mu ob prvi priložnosti nisem umaknil. Takrat sem si debila tudi dobro ogledal. En mali debeli kretenček v beli srajci s kravato, ki se mi je v svoji majhnosti in omejenosti že kar zasmilil. Seveda je ta budala nato nadaljeval svoj ligtshow tudi nad naslednjim avtomobilom, ki je bil pred njim pri tem da je skakal iz prehitevalnega na vozni pas in spet nazaj. Zgledalo je skrajno kretenoidno.

Zvečer sem bil pa spet deležen porcije blendanja by BMW v predoru Golovec, kjer sem bil na srednjem pasu namenjen levo na dolenjsko avtocesto. Sploh mi ni bilo jasno kaj je tip hotel, verjetno da naj kar izparim.

Zveni znano! dry.gif

Symon
Zanimivo ampak to se je tut men enkrat zgodilo na AC. Samo enkrat ampak bil je pa BMW. blink.gif Nekaj bo na tem, dejansko so postali BMWji statusni simbol. Če imaš BMWja si ziher "uspešnež". Ravno tako kot, če imaš najnovejšega Golfa si nekako glavni na vasi. Kdor pa nima teh dveh znamk (ok ali pa Audija) je pa že povprečnež.
Aja sem pa malo razmišljal ko ste se začeli prepirati o tem kaj lahko s čim primerjamo. V bistvu že naslov teme ni pravi, Golfa lahko primerjamo z Mazdo 3, Mazdo 6 pa s Passatom. ph34r.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.