Ali je sploh možna oz. smiselna primerjava med avtomobiloma, ki sploh nista v istem velikostnem razredu. V bistvu je, saj se izkaže, da sta to cenovno povsem primerljiva avtomobila oz. Golf je celo dražji?!?!
Mazda 6 SP CD120 z opremo Evo II je bila še v začetku leta 2005 pred faceliftom vredna
5.800.000 sit (vključno s kovinsko barvo)
VW Golf 1.9 z opremo Comfortline (5 stopenjski menjalnik, 4 vrata in kovinska barva) pa
4.885.057 sit
na prvi pogled je razlika ogromna saj je Golf skoraj za milijon cenejši ampak ko izenačimo opremo in za Golfa dokupimo vse tisto kar Mazda že ima (16 colske lita platišča, sredinski naslon za roko s predalom, Xenon luči, ESP, stranska airbaga zadaj, webasto grelec, usnjeni trikraki volan s tipkami za krmiljenje avtoradia in CD predvajalnik z izmenjevalnikom zgoščenk) se cena Golfa poviša za neverjetnih 1.131.467 sit.
Tako primerljivi Golf z opremo je zdaj po ceniku vreden slabih 220.000 sit več kot Mazda oziroma
6.016.524 sit
Motor in pogon
Mazdin motor z dvema litroma prostornine spravi iz sebe 121KM in 310Nm navora, kar pri teži 1440kg pomeni 11,9 kg/KM oz. 4,6 kg/Nm. Golfov motor ima 100 ccm manj in pridela 105KM ter 250Nm, kar pri 1250kg suhe teže pomeni 11,9 kg/KM oz. 5,0 kg/Nm. Številke so skoraj enake ali prekleto podobne tudi pri hitrosti in pospešku (Mazda 196km/h in 10,6s/100km/h, Golf 187km/h 11,3s/100km/h).
Ampak to so le sintetični podatki, ki v praksi izgledajo popolnoma drugače. Golf ima zelo dober 6 stopenjski menjalnik (v 6. prestavi pri 100km/h ima motor 2000 obratov točno toliko kot Mazda v končni 5. prestavi) in je vse skupaj prilagojeno bolj enostavnim voznikom, ki ne rabijo razmišljat o obratih in čimbolj efektivnem prestavljanju saj motor lepo vleče že od 1400 obratov in turbo luknje praktično ni občutiti kot tudi ne ekstremnega pospeška. Tudi motor in računalnik v prostem teku ne dopustita, da bi avto "crknil" in sem se moral pošteno potruditi, da mi je to uspelo. To je idealno pred križišči oz. počasni vožnji kjer zgolj brez gasa spustiš sklopko in avto spelje, nato samo še dodaš plin in spelješ hitreje in bolj elegantno (brez rjovenja motorja) kot 90% drugih voznikov, ko se prižge zelena luč. Zaradi teh lastnosti Golf praktično ne rabi 6 stopenjskega menjalnika saj zaradi svojega uporabnega dela obratov (od 1500-4000 o/min) je razdrobljenost prestav prevelika in običajnega uporabnike prej moti kot mu je v pomoč saj ta Golf nikakor ni dirkalnik. Če že šesta prestava potem naj bo to varčevalna v stilu 130km/h pri 2000 obratih.
Pri Mazdi pa je motor precej drugačnega kova in se upira nizkim obratom pod 1800 o/min, nad tem oz. okrog 2000 pa turbina resnično zbuta zrak v valje in pospešek je resnično fenomenalen in to traja nekje do 3500 obratov potem pa se že splača prestaviti, če hočeš biti resnično hiter saj mu od tu naprej primanjkuje "konjev". Na to je potrebno biti pozoren pri prehitevanjih saj odpadejo prehitevanja v 5. pri 80km/h, ker avto takrat ne gre nikamor. Tudi pri vožnjah v ovinek je potrebno malce vaje, da je na izhodu iz ovinka dovolj moči. To nekako zgleda takole, da v zaključni fazi (po polovici) ovinka že rahlo tiščimo plin, da izpušni plini primerno zavrtijo turbino, ki nato zagotovi dovolj pritiska, da je nato užitek pri izhodu iz ovinka. Takšna bolj dirkaška narava motorja pa se dodatno odkupi še pri vožnji v klance kjer nekateri na papirju enako močni avtomobili komaj zmorejo v drugi prestavi, Mazda pa konkretno pospešuje v tretji.
Še lepše je vidna in občutna razlika med motorjema, ko sem ju preizkusil na avtocesti v vrhniški klanec navzgor in sicer tako, da sem v končni prestavi pri 130km/h pritisnil do konca na plin, takoj ko se začenja klanec in pri prvem obokanem mostu, ki prečka avtocesto je števec pri Golfu kazal 165km/h pri Mazdi pa konkretnih 192km/h. Razlika skoraj 30km/h pa je vredna tudi "spopadanja" s turbino, ki ima relativno velik vstrajnostni moment kot ta v Mazdi.
Podvozje
Pri obeh je zelo dobro in primerno tako za kratke kot dolge grbine je pa pri Golfu zaradi zasnove (hatchback), pri močnem zaviranju v ovinek, zadek prelahek in če nisi na to pozoren lahko pride do težav. Pri Mazdi pa sem naletel na problem pri "igranju" in sicer, ko sem pozabil vklopljen DSC. Devedeset stopinjski ovinek, zloraba ročne in avto drsi bočno. Spustim ročno, pritisnem gas a glej ga zlomka - vklopi se DSC zavre eno od zadnjih koles in mi poleg tega še "odreže" pogon. Tako grdo me je zavrtelo za 180 stopinj, kot me prej ni še z nobenim avtomobilom. Še dobro, da nisem nikamor zadel ker pri 50km/h bi bilo lahko tudi usodno (vsaj za avto). Kljub razbijanju srce in cmoku v grlu sem isti ovinek poskusil še dvakrat z DSC na OFF in vsakič je šlo kot po maslu. Torej, DSC ob normalni vožnji je odličen pripomoček saj rešuje nenadne in nepredvidljive situacije, pri igranju in bočni vožnji pa mora biti obvezno izključen
Udobje in oprema
Najprej ena velika graja za VW in sicer motor je glasen in resnično traktorsko ropotajoč. Posebej je to opazno pri pospeševanju in pri vožnji okoli 140-150km/h po drugi strani pa je Mazdin diesel uglajen in tih takšen kot mora biti v takih limuzinah. Sedenje je enako udobno pri obeh so pa se pri VW načrtovalci odkupili pri raznoraznih nikjer napisanih malenkostih, ki na koncu nekako popravljajo vtis o hrupnem avtomobilu. Naj naštejem samo nekatere, ki na prvi pogled izgledajo brez veze, ampak ko enkrat preživiš toliko ur v avtomobilu pridejo zelo prav:
1.) Če imaš vklopljene brisalce in daš v vzvratno se samodejno vklopi zadnji brisalec (zelo uporabno, ker v dežju je golfov zadek res svinjak)
2.) Če pošpricaš umazano šipo se normalno vklopijo brisalci in po dveh, treh brisih tudi normalno izklopijo. Nato po cca 20-30 sec naredijo še en bris, da odstranijo vodo, ki se je od takrat zaradi hitrosti natekla po šipi
3.) kratek pritisk smernika (menjava pasu) vedno sproži tri utripe smernika (uporabno, predvsem pa varno)
4.) avtoradio z velikim ekranom, ki pred vsako tipko izpisuje ime postaje, ki je shranjena pod to tipko
5.) Zvočni signal, ko se vklopi rumena lučka za prazen tank in zvočni signal, ko pade temperatura pod 3 stopinje celzija
6.) hlajeni predal pred sovoznikom
Poraba
Od nekdaj so govorili da so VAG-ovi diesli vzor porabe in veliko lastnikov se je hvalilo s porabo pod petimi litri. Tudi tovarna navaja povprečno porabo pri tem Golfu 5,1 litra. A pri vseh testih v raznoraznih avto revijah se ne približajo niti porabi pri mestni vožnji, kaj šele povprečni. Ne vem a tukaj kdo laže, ali nekateri ne znamo voziti VW diesle saj imam tudi jaz povprečno porabo pri 6,7 l/100km.
Po drugi strani pa pri Mazdi tovarna navaja povprečno porabo 6,5 l/100km in točno toliko je tudi moja povprečna poraba pri šestici.
Zaključek in ocena
oba avtomobila sta zelo dobra a sta namenjena popolnoma drugim tipom voznikov. Golf predvsem umirjenim družinskim tipom, ki hočejo neistopajoč, enostaven, robusten avto s čim manj kompliciranja pri vožnji. Mazdo pa bodo kupili ljudje, ki jim ni tuje tudi bolj športno premikanje in ki so spoznali, da na svetu ne obstaja samo pet modelov avtomobilov.
Golf
+ enostaven za vožnjo
+ mali bombončki
+ dober motor
+ dober menjalnik
+ velika možnost izbire doplačilne opreme
- glasen motor
- premalo prostora pri stopalki za plin (pri meni je prostora med zavoro in centralno konzolo zgolj centimeter na vsaki strani čevlja)
- mazanje zadnjega stekla v deževnem vremenu
- počasno ogrevanje (pozimi doseže motor delovno temperaturo šele po kakšnih 15km)
- vaba za tatove
- prevelika poraba glede na tisto kar navaja tovarna, kot povprečno porabo
- previsoka cena doplačilne opreme
- dolgočasna oblika (stvar okusa)
- BC laže pri povprečni porabi saj je le ta v resnici za cca 7 deci večja
Mazda
+ zmogljivosti motorja (predvsem navor)
+ zelo udobna vožnja
+ dobro ozvočenje
+ ugodna cena
+ atraktivna oblika
+ ogromen prtljažnik