Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
pozimi vs. poleti
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
madmax
Fantje, mene pa zanima kakšna je kej razlika v porabi goriva med zimo in poletjem pri vašem afteku?

Meni namreč kuri pozimi cca. 1-1.5l na 100km več, pa se mi to glih ne zdi normalno.
Pozimi naredim v primerjavi z poleti tudi do 80km manj na tank. sad.gif

Kako je kej s tem pri vas?
suicidal
če lahko za Škodo povem, potem enako kot ti, v povprečju 1l/100km (mejne vrednosti so malo manj kot2l/100km), prevozim pa cca. 70km manj pozimi kot poleti.

lahko pa tudi priponko .xls dodam, če koga zanima. biggrin.gif
LabiGT
jaz mam poleti mal vecjo porabo (za2 - 3 deci) - razlog: sirse gume.
Japanac
Same shit smile.gif 8-10 grad
poky
Meni se tudi zdi,da mam čez leto višjo porabo,razlog pa seveda širše gume! biggrin.gif
dravni
Jaz imam pozimi in poleti skoraj da isto porabo. Pozimi je normalno da avto več požre zaradi niskih temperatur, zavg dalj časa dela poleti pa klima in široke gume biggrin.gif

LP
uklopko
no js mam pa razliko 1.1.5l max na 100km

Zima 8,5
poleti 7,5

lp
ReDevil
Pr meni je poraba ob normalnih vožnjah nekje ista, oz. neopazno različna, po drugi strani je pa lahko poleti precej večja (ne tok zarad clime), kokr zaradi precej večjega veselja do tiščanja kot pa pozim! love0076.gif yahoo.gif
komar
Pri meni ni nobene bistvene razlike - mogoče enako kakor pri Labiju - malenkost več poleti (pozimi gume 195, poleti pa 215) party0027.gif
Fry
Ob isti voznji je pol litra do liter vec pozimi, drugace pa poleti vec ker so ceste suhe in se da varneje peljat hitreje.
R_sport
QUOTE(Fry @ 22 Feb 2006, 23:29) *

Ob isti voznji je pol litra do liter vec pozimi

Točno tako je bilo pri meni pri prejšnjem avtu. Zdaj pri M6 bomo pa še videli, glede na to da bodo šle gor po vsej verjetnosti 17-tke (trenutno so pa gor 15"). cool.gif
David
Ej jest pa nimam pojma.... mislim da je tam tam.... z0tdntknw.gif
Boss
Pri meni je povprečje pozimi in poleti popolnoma enako.

Pozimi je čas ogrevanja hladnega motorja daljši in takrat je poraba večja - če kurim predgrelec pa pač ta pokuri nekaj goriva samo za ogrevanje.

Poleti pa negativno na porabo vplivajo predvsem klima, širše gume, slabši izkoristek motorja zaradi pretoplega zraka (manj mulekul kisika na isti volumen) in seveda boljše gume, ki te kar silijo v bolj dinamično vožnjo happy0064.gif

Zato, vsi tisti, ki imate večjo porabo pozimi kot poleti delate veliko kratkih voženj s hladnim motorjem. Poraba je namreč najmanjša takrat, ko sta motor in olje ogreta na delovno temperaturo.

Pa še to za podkrepitev zgornjih izjav - rekord v minimalni porabi na tank imam 5.9 l/100km v letošnji zimi, medtem, ko je bila maksimalna poraba 6.9 l/100km "dosežena" v poletnih mesecih.
vuk
poleti & pozimi mam približno isto porabo,pozimi mam ožje gume ter vklapljam pogosto Webasto, poleti pa širše gume,klima & ežka noga naredita svoje. Porabe mam pa nekje med 6 in 7 litri.
komar
QUOTE(Boss @ 23 Feb 2006, 09:41) *

Pri meni je povprečje pozimi in poleti popolnoma enako.

Pozimi je čas ogrevanja hladnega motorja daljši in takrat je poraba večja - če kurim predgrelec pa pač ta pokuri nekaj goriva samo za ogrevanje.

Poleti pa negativno na porabo vplivajo predvsem klima, širše gume, slabši izkoristek motorja zaradi pretoplega zraka (manj mulekul kisika na isti volumen) in seveda boljše gume, ki te kar silijo v bolj dinamično vožnjo happy0064.gif

Zato, vsi tisti, ki imate večjo porabo pozimi kot poleti delate veliko kratkih voženj s hladnim motorjem. Poraba je namreč najmanjša takrat, ko sta motor in olje ogreta na delovno temperaturo.
Pa še to za podkrepitev zgornjih izjav - rekord v minimalni porabi na tank imam 5.9 l/100km v letošnji zimi, medtem, ko je bila maksimalna poraba 6.9 l/100km "dosežena" v poletnih mesecih.

Hmmm, jaz imam porabo v zadnjem letu med 7,2 in 7,8 l/100km (vsaj 90% vožnja po mestu) confused0059.gif ashamed0001.gif
madmax
QUOTE(Boss @ 23 Feb 2006, 09:41) *

confused0059.gif

pri meni pa je glih obratno poleti mi ga je enkrat uspelo spraviti na 6.7 l/100km, pozimi pa sem fasal porabo 8.5 l/100km--pa nisem divjal.
Pride pa to več kot 100km razlike na en sam tank, fak ej.
Ob istih narejenih km na mesec, dam pozimi 4500sit več za benz.

Treba bo kupit dizla! tongue.gif
David
QUOTE(madmax @ 23 Feb 2006, 13:35) *

confused0059.gif

pri meni pa je glih obratno poleti mi ga je enkrat uspelo spraviti na 6.7 l/100km, pozimi pa sem fasal porabo 8.5 l/100km--pa nisem divjal.
Pride pa to več kot 100km razlike na en sam tank, fak ej.
Ob istih narejenih km na mesec, dam pozimi 4500sit več za benz.

Treba bo kupit dizla! tongue.gif

Ej pa ti maš nizko porabo..... blink.gif
madmax
Jaz vozim lepo, svojo mazdico šparam biggrin.gif
Pa bolj relacije šiht-dom
David
Ej sam je cesta il bistrica-podgrad- starod..... w00t.gif

Sicer jo tudi sam pazim...ma prasička več žre.... dry.gif
madmax
[quote name='David' date='23 Feb 2006, 14:22' post='25265']
Ej sam je cesta il bistrica-podgrad- starod..... w00t.gif

Ma kaj pa vem, zdej ko je mokro glih ne upam kej preveč stisnt, drgač poleti je pa kr ql.
Pa si vidu kakšna je cesta proti PO. če greš skozi topolc pa pol naprej........sama jama sad.gif

Pol maš pa na izbiro al se voziš pa smradu, al pa po luknah. huh.gif
David
Ej zakaj se pa voziš čez ribnico.... je čez Knežak krajše.... happy0158.gif
komar
QUOTE(David @ 23 Feb 2006, 15:06) *

Ej zakaj se pa voziš čez ribnico.... je čez Knežak krajše.... happy0158.gif

Saj mislim, da je imel to pot v mislih, ko je napisal, da se voziš po smradu ... tongue.gif ph34r.gif
madmax
Res je, pa še une ride mi niso kej preveč po godu (nonstop 2-3 prestava)
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.