Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Menjava gum ali 2 x lite feltne?
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
TEDI
Zanima me, kaj mislite da je bolje:
1. imeti ene lite feltne in menjati zimske ali letne gume
2. imeti dvoje litih feltn in že kar gor zimske ali letne gume

Sem malo računala - če zamenjam gume 2x na leto, me samo delo strica vulkanizerja stane okrog 16.000 SIT...na leto... sad.gif
Ali je morda bolje imeti zimske gume na še enih feltnah in ko je čas samo zamenjati feltne?

Torej zanima me, kaj je bolje iz stališča varnosti pa tudi iz stališča stroškov (ob predpostavki, da znam lite feltne namontirati sama)...

party0024.gif
blindek
letne alu platišča,zimske navadna železna platišča smile.gif

16.000 sit za menjavo gum???to se meni zdi veliko...jaz dam da mi eno gumo menja 500sit smile.gif za vse štiri mi računa 1500sit...
TEDI
Uau Blindek, potem pa ne vem, očitno so vulkanizerji v LJ dražji.... Kakor se spomnim, je zagotovo tem čez 6000 SIT, nikakor pa ni 2000 SIT (če bi bilo tako poceni, sploh ne bi razmišljala o tem). Ampak se mi neumno zdi dati toliko cekinov, ko nekajkrat naredijo frrr frrr pa že nastavijo taco da jim plačaš...

sad.gif
zdravek
ja ti isto imam čelične sa zimskim gumam i alu sa ljetnim gumama...

evo ovak: orginalne gume za mazdu 323f '95 su 13'

- imam 13' felge i zimske gume na njima - gume su jeftinije a i ne istroše se tak brzo jer ih koristim
samo zimi...
- po ljeti stavljam alu-felge 15' i imam na njima ljetne gume; i možeš se voziti s njima do max
istrošenosti

13' 175/70 zimska SAVA ESKIMO S2 dojde kod nas oko 300 kn.
15' 195/50 ljetna (no name) dojde 370kn - NAJJJJJJEFTINIJA

puta puta... e pa si izračunaj... dry.gif
Marko_mx-3
QUOTE(RedWind @ 15 Mar 2006, 13:54) *

drgac je tole ford fokus karavan... happy0195.gif

Tedi saj imaš original litke kajne in potem še ene hude litke kupiš in imaš original za pozim biggrin.gif

Veliko jih tako dela
poky
Lahko pa obdržiš te lite felne pa maš na njih letne gume,pa kupiš ene navadne jeklene,pa daš gor zimske gume! happy0158.gif Pa vulkanizeri so res dragi pri vas v LJ!!! sad.gif
BrainLess
ja Tedi, res je najbolje da imaš zimske extra na kovinskih...
ne samo da se izplača, tud izogneš se čakanju pri vulkanizerju..
edino kar si pač moreš sama roke mazat (cca 15 min dela ) whatever.gif
apcih
v okolici domžal je 4k sit premontaža in centriranje-brez računa

ja če dobiš poceni jeklene feltne se ti splača kupt jeklene feltne.
Boss
Tedi, a nisi rekla, da imaš pri hiši še en avto. Če je sneg, led in drugo sranje (v tej zimi je bilo recim 10 takih dni) po cestah pač uporabljaš drugi avto. Mx-ko pa takrat, ko so razmere normalne kajti tudi pri temperaturah pod ničlo so letne gume boljše od zimskih.

Če pa vseeno razmišljaš o menjavi zimske za letne in obratne ti pa toplo priporočam še en komplet feltn (lahko so tudi kovinske - jih ni tolk škoda pozimi) saj bo sicer investicija na začetku velika boš pa prihranila pri menjavah, centriranjih in konec koncev ti bodo tudi gume hvaležne - jemanje gor in dol jim zelo škoduje (še predvsem takrat, ko gume niso več nove) in vulkanizerji to dobro vedo samo v dobrobit svojega zaslužka tega normalno ne razglašajo naokoli. V kolikor delaš malo kilometrov in ti recimo ene letne gume zdržijo več kot dve leti pa mislim, da so dvojne feltne skoraj obvezne.
Boss
QUOTE(BrainLess @ 16 Mar 2006, 09:01) *

ja Tedi, res je najbolje da imaš zimske extra na kovinskih...
ne samo da se izplača, tud izogneš se čakanju pri vulkanizerju..
edino kar si pač moreš sama roke mazat (cca 15 min dela ) whatever.gif

uuu, 15 minut za vse štiri gume... a te lahko povabim k sebi, k bom gume menjal pa mi boš nakazal kako se to v 15 minutah naredi biggrin.gif brez da bi avto z dvigalom dvignil.

Ne vem pri men to traja vsaj eno uro z vso pripravo in pospravljanjem - mogoče tudi zato, ker vse gume detaljno očistim preden jih odnesem na podstreho in shranim.
LabiGT
ceprav mam zimski komplet in letni komplet, vseen menjavo prepustim vulkanizerju. Razlog: centriranje.
BrainLess
QUOTE(Boss @ 16 Mar 2006, 10:44) *

uuu, 15 minut za vse štiri gume... a te lahko povabim k sebi, k bom gume menjal pa mi boš nakazal kako se to v 15 minutah naredi biggrin.gif brez da bi avto z dvigalom dvignil.

Ne vem pri men to traja vsaj eno uro z vso pripravo in pospravljanjem - mogoče tudi zato, ker vse gume detaljno očistim preden jih odnesem na podstreho in shranim.

ja ponavadi naenkrat menjujem gume 3 vozilom (mazdam se razume) in traja okoli 1 ure ...
pa še prestavljam jih vmes, res pa je da jih ne čistim in politam...
ven iz kleti hop dol, gor, nazaj v klet pa je stvar rešena party0024.gif

lahko pa kdaj na srečanju (boljše organiziranem) priredimo tekmovanje iz menjavanja gum party0016.gif happy0064.gif
vuk
QUOTE(BrainLess @ 16 Mar 2006, 12:48) *

ja ponavadi naenkrat menjujem gume 3 vozilom (mazdam se razume) in traja okoli 1 ure ...

lahko pa kdaj na srečanju (boljše organiziranem) priredimo tekmovanje iz menjavanja gum party0016.gif happy0064.gif

Ti bom delal konkurenco...jaz menjavam tudi trem avtom - 1xMazda,1xGolf,1xRenault....
BrainLess
uf.. konkurenca bo huda, ampak pravijo da je tudi zdrava..

bom moral začet kar vadit (upam da že ta vikend)c happy0064.gif
poky
QUOTE(BrainLess @ 16 Mar 2006, 13:06) *

bom moral začet kar vadit (upam da že ta vikend)c happy0064.gif

Nič ne kaže vreme na to.... sad.gif
BrainLess
ja saj močno upam.. al pa se bom še sam v kurenta oblekel pa naredil 2 kroga okoli bajte da odženem zimo happy0064.gif yahoo.gif
ReDevil
Se mi zdi ful bl praktično met dvoje feltne, če imaš denar seveda in pa prostor za jih spravit, pa še na vrste pri vulkanizerjih se lahko potem požvižgaš! happy0158.gif
Violet
QUOTE(BrainLess @ 16 Mar 2006, 12:48) *

pa je avto še "izpraven", jaz ti ga že ne bi zaupala, saj ni za enkratno uporabo
Marko_mx-3
QUOTE(Violet @ 17 Mar 2006, 00:36) *

pa je avto še "izpraven", jaz ti ga že ne bi zaupala, saj ni za enkratno uporabo

Kaj pa naj bi bilo narobe pri tem da vzameš feltne z zimskimi gumami dol in daš letne gor z0tdntknw.gif
BrainLess
QUOTE(Violet @ 17 Mar 2006, 00:36) *

happy0195.gif

p.s.: saj se ne ponujam wink.gif
Violet
[quote name='Boss' date='16 Mar 2006, 10:44' post='28143']

če brez dvigala menjaš gumo v treh minutah, kako bi bilo šele pri F1 , verjetno bi te vzeli v službo ....

QUOTE(Marko_mx-3 @ 17 Mar 2006, 00:57) *

Kaj pa naj bi bilo narobe pri tem da vzameš feltne z zimskimi gumami dol in daš letne gor z0tdntknw.gif

nič ...... tongue.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.