Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Podražitev Bencina
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
David
Dražji bencin! mad.gif

IPB Image

Z jutrišnjim dnem (danes opolnoči) se bodo drastično zvišale maloprodajne cene goriv (cene so izražene v SIT/liter):

Nove maloprodajne cene:

- neosvinčeni 95-oktanski bencin bo znašal 237,90 SIT (prej 225,60 SIT),

- 100-oktanski bencin OMV Super 100 bo znašal 239,20 SIT (prej 227,10 SIT),

- dizelsko gorivo bo znašalo 229,10 SIT (prej 226,50 SIT),

- kurilno olje ekstra lahko pa 150,10 SIT (prej 144,50 SIT).

Cene bodo veljale mesec dni.

Marko_mx-3
A zato so že kolone na pumpah, se mi je čudno zdel ko sem se zdele domov peljal zakaj jih tolk čaka.

Bom pa še mal počaku pol pa grem tankat, tam od okoli 22.00 ure dalje se ponavadi razkadi mal.
suicidal
uf, imam poln tank, sem v petek tankal.

a tisti stroški za kilometrine so še vedno 62,00 SIT/km???
poky
Jaz mam pa glih praznega,bom pa še šel na črpalko pol! Thnx! happy0158.gif
komar
Jaz imam sicer čisto polno - tankal danes zjutraj - pa za diesel ne bo omembe vredne podražitve itak! happy0158.gif

Diesel rules - zdravek !!! happy0195.gif
poky
A ti bi rad,da se spet tema zapre?? tongue.gif biggrin.gif
komar
Ups ashamed0001.gif happy0195.gif
KAALman
heh.. luzeri... kaj se sekirate, a se bo kdo manj vozil zaradi tega ? tongue.gif

ne bo se, raje bomo več plačevali, ker proti temu itak nič ne moremo... jebesh tako drzhavo tongue.gif
b mx-6
QUOTE(KAALman @ 10 Apr 2006, 18:14) *

heh.. luzeri... kaj se sekirate, a se bo kdo manj vozil zaradi tega ? tongue.gif

ne bo se, raje bomo več plačevali, ker proti temu itak nič ne moremo... jebesh tako drzhavo tongue.gif

Ja tako je, pa mene košta razlika v ceni ko se sam do bencinske zapeljem happy0064.gif , pa ne pršparam, kvečjemu sem na izgubi happy0158.gif happy0158.gif
BrainY
hvala za info!

sem se prej peljal mimo črpalke in dodatnkal po "kesla"..

malo pa sem prišparal.. za tortico bo tongue.gif
Boss
QUOTE(suicidal @ 10 Apr 2006, 16:35) *

a tisti stroški za kilometrine so še vedno 62,00 SIT/km???

mislim, da je od sredine marca povišan na 69,00 SIT/km - ne bom dal pa roke v ogenj, da je to res z0tdntknw.gif

makaveli
js bom patentiro mazdo na paro!
tongue.gif
Marko_mx-3
jaz pa bom naredil perpetium mobile za na mazdo biggrin.gif
blindek
ravnokar tankal vse avte doma na full smile.gif
prišparal nekje 2000sit...nekaj pa je smile.gif če ne drugo pivo in pica...

morali bomo izumit avte na drva...ker bo pomalem vse predrago smile.gif
v ameriki liter bencina majn ko 0.5€ dry.gif
makaveli
valjda! zato bojo ba iztrebili ves narod v iraku in tamkajšnjih deželah! banda frdamana! samo za benz se grebejo!!!
ReDevil
Ma sej je biv že prov cajt da se podraži, sem se že bal da bo počas postal preveč pocen! wallbash.gif mad.gif
Violet
kak da nobeden Petrolu ne stopi na rep... monopolist ja....
nekatere druge države - (davkarija) je "naftnim družbam" zagrozila s povečano stopnjo davka, če se bodo podražitve kar stopnjevale, seveda so dvig cen takoj opustile, kaj pa pri nas?
pri nas se pa kr vsi strinjajo ne glede na barvo... whatever.gif
David
QUOTE(Boss @ 10 Apr 2006, 18:55) *

mislim, da je od sredine marca povišan na 69,00 SIT/km - ne bom dal pa roke v ogenj, da je to res z0tdntknw.gif

Boss učeraj sem si poračunal kilometrino pa je še vedno 62 sit.... z0tdntknw.gif

QUOTE(Violet @ 11 Apr 2006, 07:08) *

kak da nobeden Petrolu ne stopi na rep... monopolist ja....
nekatere druge države - (davkarija) je "naftnim družbam" zagrozila s povečano stopnjo davka, če se bodo podražitve kar stopnjevale, seveda so dvig cen takoj opustile, kaj pa pri nas?
pri nas se pa kr vsi strinjajo ne glede na barvo... whatever.gif

Vijolica mislim da tuki nimajo monopolisti veze....ampak država, trošarine in davki... in s takimi podražitvami skrbijo da inflacija ne naraste preveč...... happy0158.gif
komar
QUOTE(David @ 11 Apr 2006, 07:11) *

... in s takimi podražitvami skrbijo da inflacija ne naraste preveč...... happy0158.gif

Če bi to bilo čisto tako, se sploh ne bi smela goriva podražit ... happy0195.gif happy0158.gif bleh.gif
suicidal
oziroma bi mogli benci/nafto vedno cenit, ker inflacija gre pač gor. happy0195.gif
Boss

Boss učeraj sem si poračunal kilometrino pa je še vedno 62 sit.... z0tdntknw.gif

Preveril pri naših in pri nas imamo 69sit biggrin.gif , je pa res, da v uredbi o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo je še vedno naveden znesek 62 sit. Tako, da z0tdntknw.gif
HLADNI
A plin se pa ni podražil? tongue.gif Hehehe happy0005.gif
David
QUOTE(HLADNI @ 11 Apr 2006, 11:27) *

Frajer. press happy0195.gif
Sishi
QUOTE(HLADNI @ 11 Apr 2006, 11:27) *

Tako se dela love0030.gif , gas rules police.gif
Violet

Vijolica mislim da tuki nimajo monopolisti veze....ampak država, trošarine in davki... in s takimi podražitvami skrbijo da inflacija ne naraste preveč...... happy0158.gif

Glede monopolistov imaš prav odkar je "naftna kriza" in kot kaže se trend samo zaostruje, kar se pa ostalega tiče, je pa važna definicija inflacije: inflacija je dvig nivoja cen oz. padec vrednosti denarja. Nasplošno je inflacija posledica zmanjšanja notranje vrednosti denarja. Problem je v tem, ker je treba ločiti med tremi tipi inflacije: - inlacija povpraševanja, - inflacije ponudbe ali stroškov in -strukturno inflacijo. V sodobnih gospodarstvih se inflacija (blažja) celo uporablja kot sredstvo gospodarske rasti. Inflacijo reguliraš samo z naslednjim: omejevanje rasti porabe, reguliranje povpraševanja, omejevanje rasti denarnega obtoka (čimmanjše spremembe cen, čeprav se s tem zmanjšuje proizvodnja kar povečuje nezaposlenost). Če želiš stabilizirati cene, lahko to dosežeš samo po ceni manjše rasti in večje nezaposlenosti. Alternativa: rast ali stabilnost oz. nezaposlenost ali inflacija se pravi: ali rast z inflacijo ali stabilnost z nezaposlenostjo..... cool.gif

(trošarina je samo ena od glavnih vrst davkov - včasih prometni davek)
Sirius

Tu pa nimaš prav. Država se še kako boji visokih cen naftnih derivatov, ki ogrožajo prehod na Euro. Dokler ni dosegla europsko dogovorjeno vrednos trošarin, jih je zmanjševala in preprečevača preveliko rast cen naftnih derivatov, sedaj pa je talec globalnih razmer na naftnem trgu, ki ga na našo žalost krojijo velike multinacionalke, preko katerih US financira vojno v Iraku. Glavni krivec za tako rast, po mojem mnenju, nista velka gospodarska rast Kitajske in Indije, marveč vojna v Iraku. Omenjeni državi sta imeli veliko spodarsko rast, ki posledično povečuje povpraševanje po naftnih derivatih, že pred pričetkom omenjene vojne, pa takrat cena nafte ni silila v nebo. Je sicer še nekaj dejavnikov (nestbilnost v Nigeriji, težave zaradi tornadov v Ameriki, Venecuela), ki vplivajo na tako visoko ceno, vendar domnevam, da je glavni vzrok nestabilnost na Bližnjem vzhodu.
To so zgolj moje domneve in zaključki na področju, ki postrokovni plati spada na Violetino področje (zaključek na podlagi njenega zadnjega odgovora).
whatever.gif whatever.gif whatever.gif
ReDevil
Ma ja plin je majka, kdo dela velik kmjev se mu res izplača in to dost hitro, pa naj petrolovci guznejo! happy0158.gif
Violet
popravek:
DDV = prej prometni davek
trošarina = trošarina
DMV = davek na motorna vozila (isto)
to so glavni, če ne upoštevam davki podjetij
najbolj razširjena pa je dohodnina (sintetični davek), k je včasih ni blo v taki obliki (ima pa en kup podvrst)
samo informativno.... vaši vici o uradnikih pa zame sploh ne pridejo v poštev, al kdo ve kakšnega o davkarjih...
Sishi
QUOTE(Sirius @ 11 Apr 2006, 21:35) *

...sedaj pa je talec globalnih razmer na naftnem trgu, ki ga na našo žalost krojijo velike multinacionalke, preko katerih US financira vojno v Iraku. Glavni krivec za tako rast, po mojem mnenju, nista velka gospodarska rast Kitajske in Indije, marveč vojna v Iraku. Je sicer še nekaj dejavnikov (nestbilnost v Nigeriji, težave zaradi tornadov v Ameriki, Venecuela), ki vplivajo na tako visoko ceno, vendar domnevam, da je glavni vzrok nestabilnost na Bližnjem vzhodu.

Pi**a zdaj bo pa še Iran na vrsti. Ampak - what goes around, that comes around ph34r.gif
Sirius
QUOTE(ReDevil @ 11 Apr 2006, 22:35) *

Ma ja plin je majka, kdo dela velik kmjev se mu res izplača in to dost hitro, pa naj petrolovci guznejo! happy0158.gif

Pri sedanjih razlikah cen goriva se investicija v plinsko napeljavo pri avtomobilu, ki ima povprečno porabo goriva 8,5 l/100km povrne po 42.000 prvoženih km (cca.).
Po mojih izkušnjah (ispred davnih let) se pri avtomobilih nad 110ks skorajda ne pozna razlika v performansah, je pa ogromna razlika in na plinski črpalki, ko je treba odšteti za poln tank goriva.
party0027.gif party0027.gif
Violet
QUOTE(Sirius @ 12 Apr 2006, 08:59) *

Pri sedanjih razlikah cen goriva se investicija v plinsko napeljavo pri avtomobilu, ki ima povprečno porabo goriva 8,5 l/100km povrne po 42.000 prvoženih km (cca.).
Po mojih izkušnjah (ispred davnih let) se pri avtomobilih nad 110ks skorajda ne pozna razlika v performansah, je pa ogromna razlika in na plinski črpalki, ko je treba odšteti za poln tank goriva.
party0027.gif party0027.gif

po tej logiki se trenutno še vedno najbolj splača dizel...
kje pa so plinske črpalke, kako točenje zgleda v praksi, koliko plina pa lahko "natočiš da bo poln oz če se lahko rečejo litri al kubiki? in koliko prostora zavzame tak tank? me zanima čisto informativno
LabiGT
ena crpalka v LJ je na verovskovi
1 liter je isto kot 1000 kubicnih cm
prostora zavzame za rezervno kolo (ali mal vec)
Sirius
QUOTE(Violet @ 12 Apr 2006, 18:31) *

po tej logiki se trenutno še vedno najbolj splača dizel...
kje pa so plinske črpalke, kako točenje zgleda v praksi, koliko plina pa lahko "natočiš da bo poln oz če se lahko rečejo litri al kubiki? in koliko prostora zavzame tak tank? me zanima čisto informativno

Ob današnjih cenah goriv žal ne. Sodobni bencinski motorji tisti na 100KM imajo povprečno porabo od 9-12 litr. Dizelski motorji tega ranga pa 6-9 litr na 100km. Ob vgradnji plinske napeljave pa se poraba finančno prepolovi in je ekvivalent dizelski porabi 4,5-6 litr/100km. Pri tem je najbolje kupiti avtomobil z vgrajeno napeljavo, ki je ponavadi tako speljana, da ne zmanjšuje prtljažnika. Pri naknadni vgradnji pa se je treba odreči nekoliko prtljažanega prostora, ki jo zavzame dodatni rezervoar za gorivo. Ta ima to pomanjklivost, da zaradi oblike, ki jo pogojuje visok tlak plina v njej, zavzame še več prostoram, kot znaša dejanska prostornina rezervoarja.
Najprikladnejši za naknadno vgradnjo so rabljeni, dobro ohranjeni, bencinski avomobili z velikim prtljažnikom, ki imajo zaradi visoke cene bencina nižjo ceno od dejanske (še boljše pa je, če imamo tak avtomobil v lasti).
Oblike rezervoarjev so na slikah.

Več o plinu pa na tem linku: http://www.vecer.si/vecer2006/default.asp?...005060202711638

whatever.gif whatever.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.