v glavnem, da ne bom preveč naložu... avto prodaja ena slovenska firma in je super duper OK ... odlično ohranjen s precej realnimi kilometri in normalno ceno...
In kje je problem... avto še nima 100.000 km in je star dve leti tako, da je dejansko še v garanciji ... in zdaj pride besedica ampak... nima servisne knjigice. Prodajalec zagotavlja, da v Italiji sploh ne izpolnjujejo več teh knjižic ampak naj bi se to vodilo elektronsko (o nečem podobnem smo že nekaj govorili
http://www.mazda-si.net/index.php?showtopic=851). Pokazal mi je tudi izpis rednih servisov in ostalih.
Če kdo ve kako je zdaj to z garancijo pri nas, predvsem pa kaj je z MES-om?
MES je zadeva brez meja - torej bi morali bit v sistemu vsi servisi in posegi izvedeni na tem vozilu-seveda na pooblaščenih servisih!
Boss neglede kje je avto kupljen... more bit evidenca če je servisiran na pooblaščenem servisu.... zato je evro baza teh podatko ki je veljavna na področju celotne EU.... pozanimaj se malo če res obstaja kaka elektronska različica...ker če obstaja... jo je potemtakem možno spravit tudi v tiskano obliko na tistem servisu kjer je bil avto servisiran.....
LP daVid
Na Gami in Cosmosu so rekli, da brez potrjene servisne knjižice ne bo nič (ne garancije ne MESa) in da raznorazni servisni izpisi ne veljajo nič. Tudi na osnovi številke karoserije ne smejo ničesar preverjat a so opravljeni servisi in ali so res realni kilometri.
Mislim tole je totalno v kur*u - kot kupec si popolnoma nezavarovan saj tudi preveriti ne moreš a je to res kar navajajo prodajalci. Zaščita podatkov my ass - koga ščitijo s tem? Samo prevarante in goljufe, saj če so podatki pravi se bodo vsi poštenjaki itak strinjali, da se zadeve preverijo.
Bomo videli kaj na vse to pravijo pri MMS-u.
Glej recimo pri Land Roverju je tako...da neglede kje kupiš rabljen avto, samo poveš številko karoserije in ti ruknejo ven celotno zgodovino avta...seveda če je bil na pooblaščenem servisu.... torej mazdo bi blo treba update-at......
Najnovejše informacije - avto brez potrjene servisne knjige nima več garancije in niti ne več MES-a.
To pa zato, ker so "izgubljene ali manjkajoče" servisne knjige prvi indic na to, da kilometri niso realni in nihče ne prevzema rizika da ta avto nima že preko 100.000 in ker se sploh ne ve ali jih ima 110.000, 120.000 al pa 150.000 in koliko serviso je bilo ali ni bilo narejenih na ustrezne intervale.
Drugače pa za avte s "poreklom" oz. kupljene v SLO ni problema ugotoviti realnost navedenih podatkov na osnovi številke šasije.
Casper
26 Apr 2006, 12:36
Tudi meni so ob nakupu Mazde5 razlagali o elektronski servisni knjigi. Glede na stanje duha in tehnike v SLO bi vsekakor vztrajal na papirju. Če je v Italiji to že v elektronski obliki, vsaj kakšna pisna izjava o tem ne bi škodovala. Svetujem previdnost!
IngvarL
27 Apr 2006, 14:16
QUOTE(Casper @ 26 Apr 2006, 13:36)

Tudi meni so ob nakupu Mazde5 razlagali o elektronski servisni knjigi. Glede na stanje duha in tehnike v SLO bi vsekakor vztrajal na papirju. Če je v Italiji to že v elektronski obliki, vsaj kakšna pisna izjava o tem ne bi škodovala. Svetujem previdnost!
Kolikor je meni znano, je 5-ica prva pri Mazdi, ki ima elektronsko servisno knjigo. Vsi ostali modeli imajo še "paper" edicijo, zato se mi zdi tole z elektronsko servisno knjigo pri 6-ici zelo sumljivo.
ReDevil
27 Apr 2006, 20:22
Jaz sem že parkrat slišal, da je lahko kakšen avto (npr. v Švabi) ocenjen kot totalka in se kot takega več ne popravlja, pol pa pride k nam ali kako drugo balkan republic, pa kao ful ohranjen, 1. lastnik, kilometre pa ti itak že vsak "seljo" zna nastavit po želji oz. ala carte!
QUOTE(ReDevil @ 27 Apr 2006, 21:22)

Jaz sem že parkrat slišal, da je lahko kakšen avto (npr. v Švabi) ocenjen kot totalka in se kot takega več ne popravlja, pol pa pride k nam ali kako drugo balkan republic, pa kao ful ohranjen, 1. lastnik, kilometre pa ti itak že vsak "seljo" zna nastavit po želji oz. ala carte!

Devil malo si ven s konteksta šel....sam je pa res kar si napisal.... sam to se dogaja povsod... tudi pri nas ocenijo avto totalka, pa se ga porpavi in proda laikom kot nepoškodovan avto....
Možno je marsikaj - predvsem so zanimive zgodbe o tem da se kupi "za male pare" totalka karamboliran, prevrnjen novejši avto in zraven poceni enega starejšega zjahanega z 200.000 - 250.000 km.
Nato vzameš starega, zamenjaš vse notranje obrabljene dele (stopalke, volan, sedeže, prestavno ročico in obloge) iz razbitega. Pobarvaš kritične dele (odbijače, pragove, havbo) in vse skupaj prodajaš kot dobro ohranjeno z recimo 80.000km. Pri tem je edina stvar, ki te lahko razkrinka zgolj servisna knjižica in te se je pač treba znebiti z raznoraznimi izgovori.
S prodajo še delov, ki so ti ostali pri taki mahinaciji si lahko na profitu od 3.000 - 5.000€ pri avtomobilih tega cenovnega razreda. Ni slabo za 10-14 dni dela.