Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Mazda
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
Violet
Podjetje Mazda Motor Corporation je japonski proizvajalec avtomobilov, s sedežem v Hirošimi. Razen v dveh proizvodnih obratih na Japonskem (Hirošima in Hofu) se modeli Mazde proizvajajo širom sveta. Leta 1979 je Mazda sklenila partnerstvo s Ford Motor Company.

Današnjo Mazda Motor Corporation je ustanovil Jujiro Matsuda, leta 1920, z imenom Toyo Cork Kogyo Ltd. Leta 1928 so začeli izdelovati dele motorja. Čez dve leti so začeli izdelovati motocikle. Leta 1950 so začeli s proizvodnjo malih tovornjakov (3- in 4-kolesnih). V 1961 letu so sklenili licenco z NSU za Wanklov motor in čez 6 let že izdelovali avtomobile s tem motorjem. Leta 1991 je Mazda osvojila nagrado 24 ur Le Mans kot prva in (do 2005) edina japonska tovarna. Mazda je edina tovarna avtomobilov na svetu, ki je dobila ime po bogu in ne po svojih ustanoviteljih, ali kakšni okrajšavi. Ustanovitelj podjetja Mazda, Matsuda Jujiro, je zbral to ime, ker je verjel, da pomeni "izvirnik življenja". Mazda je po japonskem verovanju "bog luči" in je v literaturi bolj poznan kot "Ahura-Mazda".

IPB Image

kaj mislite, da predstavlja logotip mazde?
Violet
in tudi prejšnji logotip mazde
KAALman
QUOTE(Violet @ 27 Apr 2006, 22:39) *

IPB Image

kaj mislite, da predstavlja logotip mazde?

In 1997, Mazda Redesigned The Symbol Once Again. The New Version Shows Off A "V" In The Centre Of An "M". According To Mazda, It Represents Creativity, Flexibility, And Vitality.

vir: http://www.mx-3.com/emblem/

tale trenutni logotip je meni osebno tudi najlepši wink.gif
Marko_mx-3
QUOTE(Violet @ 27 Apr 2006, 22:39) *

Leta 1991 je Mazda osvojila nagrado 24 ur Le Mans kot prva in (do 2005) edina japonska tovarna.

In takoj so prepovedali Wanklove motorje v tem tekmovanju ker so bili preveč konkurenčni z0tdntknw.gif
YavarYe X6V6
Zdej je pa audi z dizlom to naredu, to je pa ok ne ???
ReDevil
Violeta, a si ti zihr da si ženskega spola, ker če že si ženska, imaš precej moških hormonov, no ne hormonov, pač pa nagnjenj, al pa sem se spet narobe izrazil! happy0195.gif

Kakorkol love0030.gif pr(a)va aktivna forumovka! happy0158.gif
Marko_mx-3
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 28 Apr 2006, 18:52) *

So že dost modrih kuvert okol potalal biggrin.gif
poky
QUOTE(ReDevil @ 28 Apr 2006, 19:50) *

Violeta, a si ti zihr da si ženskega spola,

To sem se jaz že tudi večkrat vprašal.... dry.gif
Violet
zdaj ste se lahko prepričali, zakaj je mazdin avto tako trpežen. Po mojem ne vpliva samo konkurenca, ampak tudi način njihovega razmišljanja v teoriji in praksi.
mazda znak si predstavljam kot nesmrtnega ptiča feniksa ....
----
mislim, da ženska (v Sloveniji) danes obvlada še kaj drugega kot kiklo in kuho, če hoče seveda... al se bo moralo roditi še nekaj generacij....

Mazda323
Vendar Mazdini modeli niso več tako trpežni in vzdržljivi kot so nekoč bili...
Sishi
QUOTE(Mazda323 @ 29 Apr 2006, 10:58) *

Vendar Mazdini modeli niso več tako trpežni in vzdržljivi kot so nekoč bili...

Žal je to res. Pa to ni samo pri mazdah, ampak tudi pri vseh drugih znamkah. Včasih so imeli avti (oziroma večina) 4 cilindre s po 2 ventili (ali 4), fergazer ali mehanski injection, štarter, alternetor in to je bilo to. Se ni imelo skoraj nič za pokvariti. Danes je pa največji problem v vsej tej dodatni kompleksni elektroniki, ki ne more služiti brez pogostejših okvar. Pa tudi na materijalih se 'špara'.
Enostavneši je sistem (z manj elementi) manj je možnosti za okvare.
Kompleksnejši je sistem (z več elementi) več je možnosti za okvare.
blindek
kaj pa pomeni star mazdin znak? smile.gif
Marko_mx-3
Mal poglej na tisto povezavo ko je KAALman dal.

Drugače pa

IPB Image
In 1992 Mazda Introduced A New Emblem Which Would Be Used For The Export Market. It Is Supposed To Represent A Sun And A Flame Standing For Heartfelt Passion.

IPB Image
Shortly After Implementation Mazda Had To Alter The Logo Slightly By Rounding Off The Diamond Inside The Ellipse, Because The Previous Emblem Was Somewhat Similar To Renault’s Corporate Logo (In France).
Violet
QUOTE(Marko_mx-3 @ 28 Apr 2006, 06:59) *

In takoj so prepovedali Wanklove motorje v tem tekmovanju ker so bili preveč konkurenčni z0tdntknw.gif

QUOTE(YavarYe X6V6 @ 28 Apr 2006, 18:52) *

mene pa bolj zanima, katero avt.podj. se ne ukvarja z Wanklovim motorjem? imam občutek, da kar vsi, še mi biggrin.gif
mazda pa je zaradi "prepovedi" zaostala ohmy.gif huh.gif
zakaj vsakih nekaj let spreminjajo logotip? Upam, da so sedaj našli pravega, ker naslednjega ne sprejmem.
----
323F
Upam, da bo šestka enako vzdržala kot 323F.
Mazda323
QUOTE(Violet @ 29 Apr 2006, 17:52) *

323F

Če boš lepo delala z njo, jo lepo vzdrževala, redno čistla od zunaj & znotraj....., bo, mislim vsaj, če pa jo boš zanemarjala pa samo 1x na mesec prala pa bo bol bogo... smile.gif
ReDevil
Men je pa tut stari znakec čist pri srcu, čeprav ga precej večkat gledam kot novejšega! biggrin.gif
DANDO1
oba me spominjata na nekaj ženskega...
Sishi
QUOTE(Violet @ 29 Apr 2006, 17:52) *

Žal mislim, da bo to zelo težko. Si ne predstavljam, da bi 6ka po 15. letih in čez 300k km delala brezhibno. Zaradi prepogostih okvar elektronskih in mehanskih sklopov, bo postal avto finančno prezahteven. Bolje bo kupiti kaj novejšega.
Violet
QUOTE(323F @ 30 Apr 2006, 07:54) *

Žal mislim, da bo to zelo težko. Si ne predstavljam, da bi 6ka po 15. letih in čez 300k km delala brezhibno. Zaradi prepogostih okvar elektronskih in mehanskih sklopov, bo postal avto finančno prezahteven. Bolje bo kupiti kaj novejšega.

bi, samo potem mora biti več v garaži, kot na cesti
janik
Se opravičujem, ker ni slovensko:

Ahura Mazda (Avestan) or Ormazd (middle Persian) is the abstract and transcendant Godhead of Zoroastrianism (Mazdaism), the state religion of ancient Persia until the 7th century. The word "Ahura" approximately equates to "divinity" and "Mazda" to "wisdom".

According to the philosophies of Zarathustra (Zoroaster), the founding prophet of Zoroastrianism, Ahura Mazda is the omniscient Creator of the universe, supreme Lord of everything.

In Sassanid times, a now-extinct strain of Zoroastrianism shifted Ahura Mazda's position in the Zoroastrian heirarchy to second place, equal and opposite to Angra Mainyu (Avestan, Ahriman in later Persian). This strain, which is today known as "Zurvanism" or the "Zurvan heresy", did not survive beyond the 8th century.

vir: Wikipedia
Violet
QUOTE(Veliki splošni leksikon)
Ahura Mazda (srednjeiransko Ormazd, Ormuzd), za Zaratustro bog luči in stvarnik sveta ("modri Gospod"). Ob strani mu stojijo Velikodušni nesmrtniki (Ameša Spenta), skupina nebeških bitij, t.i. božji sinovi in hčere. Njihova imena so: Dobra misel (Vohu Manah), Pravičnost (Aša), Pobožnost (Armaiti), Gospostvo (Kšatra), Celovitost in Nesmrtnost (Haurvatat in Ameretat).

tongue.gif
komar
QUOTE(323F @ 30 Apr 2006, 07:54) *

Jaz pa mislim, da bo pri 300k km laufala kar OK. Jaz imam zaenkrat 122k km, pa ni crknilo še nič!!! (razen neljubega dogodka z vijakom) - zamenjani so edino filtri in zavorne ploščice (pa pri 120k km še vsi jermeni) - aja, na enem žarometu je crknil motroček - ta žaromet je tudi zamenjan!!! Pričakujem še vsaj 3 x toliko km brez težav - hehehe love0030.gif
Sishi
QUOTE(komar @ 11 May 2006, 07:30) *

Jaz pa mislim, da bo pri 300k km laufala kar OK. Jaz imam zaenkrat 122k km, pa ni crknilo še nič!!! (razen neljubega dogodka z vijakom) - zamenjani so edino filtri in zavorne ploščice (pa pri 120k km še vsi jermeni) - aja, na enem žarometu je crknil motroček - ta žaromet je tudi zamenjan!!! Pričakujem še vsaj 3 x toliko km brez težav - hehehe love0030.gif

To boš pa pol povedu. Mi, ki imamo 15 let in več stare BGjke pa par 100kKm (moja > 300k) vemo, da še vedno laufajo brez težav. Če pa že kaj nagaja je popravilo (izredno) finančno-ekonomsko sprejemljivo. Servisiranje 6ke diesel po 300kKm pa nikakor ne bo moglo biti finančno sprejemljivo (zame bi bilo že do takrat too much). Že po 6-7 letih nikoli ne veš, kdaj bo kaj od elektronike crknilo. To pomeni, da si še na morje ne bi upal. Zame, ki sem itak žid kar se tiče vzdrževanja in servisiranja, je vse kar je nad 10-15kSIT drago. Pri moji Fki večino servisov (beri redkih) opravim kar sam. Menjava olja, obeh filtrov in svečk me pride 8kSIT, s tem, da svečke in zračni filter menjam vsako drugo leto (takrat le 5.500 SIT). Zato jaz svoje Fke ne dam nubenmu. Pol me pa sprašujejo zakaj še vozim tista stara jajca. Zato ker se splača, pa ker me veseli, pa ker sem se nanjo navezu, pa ker je še moj hobi obenem (pa če nimaš 300kSIT plače, al pa kompleksov kaj si mislijo sosedi) ph34r.gif
Napisano v čast mojemu malemu črnemu ŠPAROVČKU love0030.gif
Boss
QUOTE(323F @ 11 May 2006, 11:48) *

To boš pa pol povedu. Mi, ki imamo 15 let in več stare BGjke pa par 100kKm (moja > 300k) vemo, da še vedno laufajo brez težav. Če pa že kaj nagaja je popravilo (izredno) finančno-ekonomsko sprejemljivo. Servisiranje 6ke diesel po 300kKm pa nikakor ne bo moglo biti finančno sprejemljivo (zame bi bilo že do takrat too much). Že po 6-7 letih nikoli ne veš, kdaj bo kaj od elektronike crknilo. To pomeni, da si še na morje ne bi upal. Zame, ki sem itak žid kar se tiče vzdrževanja in servisiranja, je vse kar je nad 10-15kSIT drago. Pri moji Fki večino servisov (beri redkih) opravim kar sam. Menjava olja, obeh filtrov in svečk me pride 8kSIT, s tem, da svečke in zračni filter menjam vsako drugo leto (takrat le 5.500 SIT). Zato jaz svoje Fke ne dam nubenmu. Pol me pa sprašujejo zakaj še vozim tista stara jajca. Zato ker se splača, pa ker me veseli, pa ker sem se nanjo navezu, pa ker je še moj hobi obenem (pa če nimaš 300kSIT plače, al pa kompleksov kaj si mislijo sosedi) ph34r.gif
Napisano v čast mojemu malemu črnemu ŠPAROVČKU love0030.gif

ampak enga Wankla bi pa vseen imel, a ne? laugh.gif
Violet
QUOTE(komar @ 11 May 2006, 07:30) *

komar, vidva z avtkom sta očitno eno, starejša ko sta, bolj sta vpeljana.... happy0195.gif

QUOTE(323F)

Po komarjevih navedbah se mi obeta še mnogo let in km love0030.gif (sem že potrkala na les).
Sishi
QUOTE(Boss @ 11 May 2006, 16:16) *

ampak enga Wankla bi pa vseen imel, a ne? laugh.gif

To itak, ampat to šele pride na vrsto. Zdaj so druge stvari prioritetne. Potem pa enkrat ...

@Komar, Violet: ne me narobe razumet. Želim vama veliko varnih in zanesljivih km.

P.S. Mogoče sem bil prejle preveč pesniško razpoložen. Ja eni imamo tudi taka obdobja ashamed0001.gif
komar
QUOTE(323F @ 12 May 2006, 07:09) *

@Komar, Violet: ne me narobe razumet. Želim vama veliko varnih in zanesljivih km.

Nič panike - vsakemu to, kar mu paše - pa saj eni itak ne vemo kam z dnarjem, bomo pač Mazde servisirali - hehehe happy0195.gif party0016.gif

No - šala mala - upam, da ne bo nič servisov, razen rednih seveda! party0024.gif

Violet - mi 6-kaši pa bomo kar pridno naprej zoom-zoom-ali - dokler bo šlo bo šlo! love0030.gif
Violet
QUOTE(323F @ 12 May 2006, 07:09) *

P.S. Mogoče sem bil prejle preveč pesniško razpoložen. Ja eni imamo tudi taka obdobja ashamed0001.gif

saj, saj, najprej pesimist, zdaj že optimist... jutri pa že wankel, pol bomo pa samo še njega poslušal, kako je fejst, krasen; pol boš šele pesniško razpoložen, s samimi prilastki... whatever.gif

mi 6-kaši pa bomo kar pridno naprej zoom-zoom-ali - dokler bo šlo bo šlo!

če oz. ko pa ne bo šlo, bomo pa porinl biggrin.gif
Violet
grško Zoroaster - Zaratustra (Spitima) ok.5.st.pr.n.š. reformator stperz.religije, njegovi nauki so zajeti v Avesti, ki je zbirka religi. besedil in sveta knjiga zoroastrstva. Za Z. je življnje nenehen bom med dobrim in zlom, resnico in neresnico, svetlobo in temo (dualizem). Sveti bog AHURA MAZDA (ORMOZD) se s svojimi dobrimi duhovi bori proti gospodarju zlih duhov, Ahrimanu. Naloga ljudi je, da pomagajo AHURI MAZDI. T nauk za časa Ahemenidov in Sasanidov vodeča religija starij Perzijcev (parsizem), s svojim dualizmom odločilno vpliva na židovstvo, krščanstvo in islam.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.