Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Kolk polnite pnevmatike
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
Boss
Dajte mal napisat kolk polnite pnevmatike spredaj/zadaj, dimenzijo gum pa če je možno še približno težo avta

Firbec me matra zato, ker so strokovnjaki na servisu napumapal mojga službenga Golf na 1,8/1,8 gume so ble pa čist na tleh pa se jim je vseeno zdelo normalno blink.gif

Drugač mam pa na šestki 2,6/2,3 205/55 R16 pri teži cca 1450kg
YavarYe X6V6
(Boss @ 21 Sep 2006, 12:27) *

1,8 a majo vročino al kaj ????

Jaz ima na svojem 205/55 R16 2.7 in 2.4, teža pa je cca 1200 kil.
Sirius
A nimaš na stebričku levih vrat nalepko, na kateri je naveden pritisk v gumah pri normalni obremenitvi in pri polni obremenitvi????
YavarYe X6V6
(Sirius @ 21 Sep 2006, 12:47) *

A nimaš na stebričku levih vrat nalepko, na kateri je naveden pritisk v gumah pri normalni obremenitvi in pri polni obremenitvi????

Velja samo v primeru da imaš gor gume originalnih dimenzij, pa še tukaj je razlika od proizvajalca do proizvajalca.
Jaz sem na NISSAN Micri (K11) imel gor gome dimezije 195/40 R14 in tlak v njih pa 2.9 in 2.7 bara, glede na to da je teža 1 tono, full čudno, samo pri tem tlaku se je "gokart" peljal tako kot je treba. party0024.gif
Boss
QUOTE(Sirius @ 21 Sep 2006, 12:47) *

Ja, sem se pri Mazdi držal navodil in imel originalne gume napolnjene spredaj 2,2 in mi jih je pobralo po robovih pa nisem divjak in loščilec ovinkov. Potem sem pa drugo leto zamenjal spredaj zadaj in polnil s tlakom 2,6 pa je gumo pobiralo veliko bolj enakomerno.

Jaz imam občutek, da ali je tisto na vratih napisan minimalni tlak polnjenja ali pa je to tlak, ki je namenjen vulkanizerjem, ki polnijo kolesa na neobremenjenem avtomobilu.

Mi je pa nekoč nekdaj nek vulkanizer rekel, da ni nič narobe, če polniš s tlakom pol bara večjim od tistega napisanega na nalepkah z0tdntknw.gif
Sirius
(Boss @ 21 Sep 2006, 13:00) *

Ja, sem se pri Mazdi držal navodil in imel originalne gume napolnjene spredaj 2,2 in mi jih je pobralo po robovih pa nisem divjak in loščilec ovinkov. Potem sem pa drugo leto zamenjal spredaj zadaj in polnil s tlakom 2,6 pa je gumo pobiralo veliko bolj enakomerno.

Upam, da ne predstavljaš polno obremenitev avtomobila ko se sam vsedeš za volam. HI ....HI happy0064.gif
........
Šalo na stran, po moji prosti presoji je potrebno uopštevati tudi stil vožnje. Če ga rad pošteno potegneš v ovinek, je obremenitev zunanjih koles povečana in na kolesih se tak pritisk zazna kot povečana teža vozila. Zato je potrebno pri takem načinu vožnje nekoliko povečati pritisk v gumah. Ocenjujem, da bi nekoliko temperamentneši vozniki morali povečati pritisk v gumah za okoli 0,3at. Polega tega pa pritisk v gumah varira v odvisnosti od zunanje temperature, zato je potrebno pozimi, ko pritisne - , pogosteje kontrolirati pritisk, enako velja za vroče poletje. Očitno je določiti pravo razmerje preitska že "mala znanost". Proizvajalec določi neko srednjo vrednost pritiska za idealne razmere (MSA)
Neka firma polni gome z nekim inertnim plinom, ki je precej manj dovzeten za nihanje pitiska v primerjavi z zunanjo temperaturo.
poky
Hmm,jaz mam za1x 2,2 na vseh gumah,pri dimenziji 225/45-18. dry.gif Bom pa malo dodal,ker se počasi navajam avteka! tongue.gif biggrin.gif
Boss
QUOTE(Sirius @ 21 Sep 2006, 13:26) *

Upam, da ne predstavljaš polno obremenitev avtomobila ko se sam vsedeš za volam. HI ....HI happy0064.gif

hehe, lepa happy0158.gif

v bistvu sem mislil, ko imajo avto na dvigalu oziroma na mašini za (de)montažo pnevmatik in ni nobenega dodatnega pritiska zaradi lastne teže avtomobila
LabiGT
v primeru F1 eagle sem mel 2.6 (obe) do 2.8
RE050A pa 2.5 ali 2.6 bar (spredaj zadaj isto)
BOBI
biggrin.gif 2,3 bara na moji f-ki,gume 195-50-15,obraba enakomerna tocno tak kot more bit
Grega_
jest mam tud na f-ki 2,3 bara pa mam 195/50/15
LabiGT
aja ker je to "moja" tema se bom delal pametnega in povedal, da je pravilno "tlak" in ne pritisk smile.gif

proizvajalci vedno, dajejo na vratih minimum (za udobno voznjo), ker ce pogledam mal navodila, pise, da ce vozis hitreje kot 150km/h se poveca tlak za 0.2 bar...
kr neki skratka
treba "pumpat" glede na gume in stil voznje (ko so mrzle gume)

p0V0/T0 = pV/T (priblizek: V je skoz konstanten) smile.gif

ja, lacen sem
madmax
a gume je treba pumpat? confused0059.gif

happy0195.gif happy0195.gif

hime
jst svoje filam na 2,4. 195/50/15.
Sirius
(madmax @ 21 Sep 2006, 15:19) *

a gume je treba pumpat? confused0059.gif
happy0195.gif happy0195.gif
Kakor kje, na Češkem in Slovaškem jih je treb "fukat".... happy0158.gif happy0158.gif happy0064.gif happy0064.gif
Marko_mx-3
(Sirius @ 21 Sep 2006, 15:47) *

Kakor kje, na Češkem in Slovaškem jih je treb "fukat".... happy0158.gif happy0158.gif happy0064.gif happy0064.gif

happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif

C Berlinog sem ga ravno "fukal" in ima standard 2.6 spredaj in zadaj če pa malo bolj poln pa zadaj 2,9
theBill
Men je vulkanizer "nafukal gumičku" na 2.2, nafukal pa jih je s plinom.

Se mi je zdel mal malo, pa je reku, da se daje za manjše avte še manjši tlak plina.

Gume 195/60/15 Intensa
YavarYe X6V6
(Sirius @ 21 Sep 2006, 13:26) *

........
Šalo na stran, po moji prosti presoji je potrebno uopštevati tudi stil vožnje. Če ga rad pošteno potegneš v ovinek, je obremenitev zunanjih koles povečana in na kolesih se tak pritisk zazna kot povečana teža vozila. Zato je potrebno pri takem načinu vožnje nekoliko povečati pritisk v gumah. Ocenjujem, da bi nekoliko temperamentneši vozniki morali povečati pritisk v gumah za okoli 0,3at. Polega tega pa pritisk v gumah varira v odvisnosti od zunanje temperature, zato je potrebno pozimi, ko pritisne - , pogosteje kontrolirati pritisk, enako velja za vroče poletje. Očitno je določiti pravo razmerje preitska že "mala znanost". Proizvajalec določi neko srednjo vrednost pritiska za idealne razmere (MSA)
Neka firma polni gome z nekim inertnim plinom, ki je precej manj dovzeten za nihanje pitiska v primerjavi z zunanjo temperaturo.

Samo nekaj bom popravil, at (atmosfera) je stara enota. Sedaj se uporablja bar ni pa enak atmosferi.
Sirius
(YavarYe X6V6 @ 21 Sep 2006, 19:05) *

Samo nekaj bom popravil, at (atmosfera) je stara enota. Sedaj se uporablja bar ni pa enak atmosferi.
Jaz sem še iz cajtov ko smo hodili po BARIH in f..... v atmosferah. happy0064.gif happy0064.gif happy0158.gif

Glede novih mer me je čas že malo pohodil unsure.gif

1 at (standardna) = 1,0132501 bar .....Razlika v korist bar je 1,325%
1 at (tehnična) = 0,980665 bar .....Razlika v pritisku je slaba 2% v korist bar

YavarYe X6V6
(Sirius @ 21 Sep 2006, 20:03) *

Jaz sem še iz cajtov ko smo hodili po BARIH in f..... v atmosferah. happy0064.gif happy0064.gif happy0158.gif

Glede novih mer me je čas že malo pohodil unsure.gif

1 at (standardna) = 1,0132501 bar .....Razlika v korist bar je 1,325%
1 at (tehnična) = 0,980665 bar .....Razlika v pritisku je slaba 2% v korist bar

Napakica na napakico = NAPAKA.
RoKo
(Boss @ 21 Sep 2006, 12:27) *

Dajte mal napisat kolk polnite pnevmatike spredaj/zadaj, dimenzijo gum pa če je možno še približno težo avta

Firbec me matra zato, ker so strokovnjaki na servisu napumapal mojga službenga Golf na 1,8/1,8 gume so ble pa čist na tleh pa se jim je vseeno zdelo normalno blink.gif

Ker sem se od začetka držal navodil, mi je originalne Bridgestonke pojedlo pri 8000 KM (robove), zdaj pumpam spredaj 2.7 in zadaj 2.4 -205/55/16 in je happy0158.gif
Sirius
(RoKo @ 21 Sep 2006, 22:33) *

Ker sem se od začetka držal navodil, mi je originalne Bridgestonke pojedlo pri 8000 KM (robove), zdaj pumpam spredaj 2.7 in zadaj 2.4 -205/55/16 in je happy0158.gif
In to je ....koliko + pritiska???
Domnevam da 0,5-0,6 več kot je predpisano... in ta podatek je bolj važen za forumaše od sukpne vrednosti, ker je ta odvisna tudi od vrste gum in ostalih pogojev...
Kolikor sem Bossa razumel je namen te teme dognati koliko je potrebno približno povečati pritisk v gumah, da ne pride do neenakomerne obrabe. wink.gif wink.gif unsure.gif

LabiGT
da unicim vajino veselje, tehnicno tudi "bar" je narobe, pravilno je Pa (pascal) smile.gif
Sirius
(LabiGT @ 22 Sep 2006, 10:45) *

da unicim vajino veselje, tehnicno tudi "bar" je narobe, pravilno je Pa (pascal) smile.gif
Nisem hotel cepidlačiti s tem "poscalom" (Pascalom), ki se sedaj uporablja in se še ni tako prijel, saj nam že na prvi prisluh deluje kot "špansko selo", pa niti ni tako kompliciran, saj ko pogledam v koverzijo enot ugotovim da je:

1bar = 100.000 Pa, oziroma 1000 hPa , oziroma 0,1 MPa
Večje enote so bolj primerne za uporabo, saj bare povečamo za 1000 in že imamo hPa (za okrajšave nisem 100%, da so glih take). Kar pomeni, da imamo po tem sistemu pritiske od 1400 do 3000 hPa. Uporablja se tudi izraz MPa megapascal, v tem slučaju je pritisk, gledano številčno 10x manjši od bara, se pravi od 0,14-,30 MPa (okvirne vrednosti pri raznih avtomobilih). huh.gif huh.gif huh.gif
Boss
Bom pa še jaz malo zapametoval

Hectopascali oz hPa se uporabljajo v glavnem oz. zgolj v meteorologiji, ker je en hPa enako en milibar in je veliko lažje uporabljati kot mero za zračni tlak, ki se sicer še na veliko uporablja izraz milibari.

Za vse ostale pritiske pa je bolje primerna uporaba v kiloPascalih kPa, kar pomeni, da je 1bar =100kPa oz. z drugimi besedami pomeni, d polnimo gume z 220 - 290 kPa. biggrin.gif

1 pascal (Pa) ≡ 1 N/m^2 ≡ 1 J/m^3 ≡ 1 kg/(m^1·s^2)
Sirius
(Boss @ 22 Sep 2006, 13:49) *

Bom pa še jaz malo zapametoval

Hectopascali oz hPa se uporabljajo v glavnem oz. zgolj v meteorologiji, ker je en hPa enako en milibar in je veliko lažje uporabljati kot mero za zračni tlak, ki se sicer še na veliko uporablja izraz milibari.

Za vse ostale pritiske pa je bolje primerna uporaba v kiloPascalih kPa, kar pomeni, da je 1bar =100kPa oz. z drugimi besedami pomeni, d polnimo gume z 220 - 290 kPa. biggrin.gif
1 pascal (Pa) ≡ 1 N/m^2 ≡ 1 J/m^3 ≡ 1 kg/(m^1·s^2)
Bravo Boss!!!
Izvlekel si nas iz d....
Meni te spremembe ne ležijo in mi je še vedno ljubši bar, ki ga včasih zaradi male razlike zamešamo z at (stvar dolgolene navade). Ko sem iskal te mere sem zaradi niskega krvnega tlaka, ki me danes j...(in znaša 100mmHg, oziroma 13,333kPa, če sem preav izračunal) in že na pol sanjam, sem najprej naletel na h, k pa kar peskočil. party0016.gif party0016.gif
janik
(Sirius @ 22 Sep 2006, 14:51) *

Ko smo že ravno pametni, se bom še jaz malo ustavil pri zgornji trditvi. Tudi jaz sem nekoč na servisu poslušal podobne zadeve o tem plinu. Povedali so mi tudi, da omenjeni plin manj razjeda gume od znotraj.

V moji vozniški karieri mi gum še nikoli od znotraj zrak ni pojedel tako hitro, kot mi jih je asfalt na zunanji strani. Glede nihanja pritiska pa so nas v šolah učili, da se plini raztezajo po splošni plinski enačbi, ki velja za vse pline.
David
No kakorkoli.....

Gume nafilal spredaj 2.6 zadaj 2.5
janik
Uf, sem imel gume na M6 (205/55 R16) napumpane spredaj na 2.2, zadaj pa na 2.0 (sploh ne vem, kje sem izvedel za te vrednosti). Od tega je ena sprednja vmes že malo spustila. Sedaj sem nabasal spredaj 2.6, zadaj pa 2.4 in razlika je že takoj opazna.
Mazdilack
V moji vozniški karieri mi gum še nikoli od znotraj zrak ni pojedel tako hitro, kot mi jih je asfalt na zunanji strani. Glede nihanja pritiska pa so nas v šolah učili, da se plini raztezajo po splošni plinski enačbi, ki velja za vse pline.
[/quote]

Bom pa še jaz malo pameten:

Splošna plinska enačba PV=nRT velja za idealne pline pri idealnih pogojih, kar pomeni, da si v tem primeru (in pri večini drugih praktičnih primerih) z njo lahko bore malo pomagaš (beri "nič").

Sicer pa mislim, da bi moral podatek polnjenja gum posredovati proizvajalec za vsak model posebej (vsaj logično bi bilo)

No pa smo tam ... happy0195.gif
ReDevil
Boss mi je svetoval, naj nafilam gume (trenutno imam spredne 2.1), pa mi je svetoval da jih dam na cca. 2.5, pa naj bi mi avto tut manj pokuril (kar se mi zdi logiš), ampak ne vem pa če je idealno da jih tok nafilam, kaj pa drugi mislite! blink.gif
uklopko
(ReDevil @ 3 Oct 2006, 10:41) *

Boss mi je svetoval, naj nafilam gume (trenutno imam spredne 2.1), pa mi je svetoval da jih dam na cca. 2.5, pa naj bi mi avto tut manj pokuril (kar se mi zdi logiš), ampak ne vem pa če je idealno da jih tok nafilam, kaj pa drugi mislite! blink.gif

js sm 1x nafilov vse 4 na 8barov pa sm se kumot po jezeru z avtom potlej vozil happy0195.gif happy0195.gif

js mam drgač nafilane na 2bara pozimi pa 1.8
lp
BOJČ
[quote name='uklopko' date='3 Oct 2006, 11:15' post='45300']
js sm 1x nafilov vse 4 na 8barov pa sm se kumot po jezeru z avtom potlej vozil happy0195.gif happy0195.gif

Pa pozabu si povedat, da si ABS izklopu... happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif
Boss
QUOTE(ReDevil @ 3 Oct 2006, 10:41) *

ja, če sem šel mimo avta pa sem najprej mislil, da ti je guma spustila, k je bla tko razvlečena spodi... pa probi najprej recimo na 2.3 napolnt pa se mal naokrog vozi...

ne vem kako se lahko športno voziš, ker če guma nima bočne stabilnosti ti jo v ovinkih valja kot čigumi po ustih, pa če jo boš na 2.5 napihnil ti bo avto še kak cm višje stal (skoraj idealno za hribe) happy0195.gif
aleksander
Sam jih polnem 2.1 in 2.2 ker se mi zdi, da če jih še bolj nafilam, so gume še bolj trde in avto pele kot po makadamu. biggrin.gif
ReDevil
Dans sem gume do-filal, pa so zdej spredne 2.3, nmest 2.1, zadne pa 2.0 - prej 1.8! No nevem itak se mi 2.3 bolš šliš kot 2.1, tut kar se kubature tiče, sam mi bo pa zihr zdej spredi še bl kopal kot prej, še posebi v dežju bo žur, al pa celo PESKOVNIK, upam samo da se ne bo končal nekje dol s ceste! happy0064.gif
LabiGT
sem naredil eksperiment in napolnil gume na 3.2 bar...ni uspel, pretrd avto in nic kaj boljse vozne lastnosti. Zdaj sem spet na 2.6/2.5
BOJČ
Jaz pa sem jih z 2,2 "napihnil" na 2,5. Na serpentinah na Rakitno se pozna. happy0158.gif
janik
(BOJČ @ 10 Oct 2006, 15:08) *

Jaz pa sem jih z 2,2 "napihnil" na 2,5. Na serpentinah na Rakitno se pozna. happy0158.gif

Meni so pa v ponedeljek vse štiri "napihnili" z nožem na 0,0 (ampak ne na Mazdi), pa je bila tudi opazna razlika, ko sem se peljal kakšnih 200 metrov do vulkanizerja.
Boss
QUOTE(janik @ 11 Oct 2006, 09:30) *

Meni so pa v ponedeljek vse štiri "napihnili" z nožem na 0,0 (ampak ne na Mazdi), pa je bila tudi opazna razlika, ko sem se peljal kakšnih 200 metrov do vulkanizerja.

Ja kje hudiča pa ti živiš, da imaš take kretene okrog sebe?
janik
(Boss @ 11 Oct 2006, 11:06) *

Ja kje hudiča pa ti živiš, da imaš take kretene okrog sebe?

Je bilo v okviru predvolilne kampanije...

link

poky
Norc!! mad.gif Oni ko je gume rezal mislim.... biggrin.gif
Boss
Zavarovalnica ga bo že scuzala sam upam, da ga bodo tožili vsi, ki nimajo kaskega, da bo še gate moral prodajat

gume na 60 avtomobilih - to je na uč ene tri milijone, če je spuščal vse štiri...
aleksander
Zavarovalnica bo lepo tarife dvignila, ne verjamem, da se bo spustila nad unga bolančka blink.gif
Boss
QUOTE(aleksander @ 12 Oct 2006, 13:08) *

Zavarovalnica bo lepo tarife dvignila, ne verjamem, da se bo spustila nad unga bolančka blink.gif

ti kr verjem, da se bojo... še za veliko manjše zneske so šli v tožbo ali pa v poravnavo - kle majo pa vse črno na belem
ReDevil
Boss, tvoja ideja z dopumpanjem gum, se je zaenkat obnesla, ker občasno sem dozdej nasedu ko sem zapeljeval v garažo, zdej pa ni več teh problemov, pa tut se mi zdi da kar mal bol vleče (iz mesta sicer še bolj v prazn vrti), ampak po ravnin je pa kulj! biggrin.gif
323F Mate
No, če bi res radi idealno napolnili gume predlagam eno možnost (nisem testiral v real lajfu tongue.gif ),
ki je verjetno izvedljiva:

Izhajamo iz dejstva, ga se pnevmatika med vožnjo segreje. Potrebuješ natančen in hiter termometer.
Predpostavljamo, da je podvozje "pravilno" nastavljeno (kaj to je, je odvisno od namena ali gre za dirkača
ali normalnega cestnega voznika).

1. Peljii se po čimbolj ravnem par kilometrov s primerno hitrostjo (recimo 90-100 km/h)
2. Izmeri temperaturo (koloteka) na notranji strani gume, v sredini in na zunanji
3. Če so si temperature približno enake je tlak OK.
4. Če sta zunanja in notranja stran toplejše od srednje povečaj tlak
5. Če je srednja stran toplejša (od obeh sosednjih) zmanjšaj tlak
6. Ponovi zadevo

To je en trik za pravilno obrabo. Seveda je potrebno tudi "zmerno hitro" voziti skozi ovinke...

Pri tem igra veliko vlogo tudi "naklon" pnevmatike (angl. camber - ne vem slovenske besede) http://en.wikipedia.org/wiki/Camber_angle

Za tlako-mazohiste. wink.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.