Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
zimske gume
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
BOJČ
Živjo banda.

Kupujem jeklena platišča in zimske gume za mojo 6-ko (195/65/15).
Boss in Labi sta mi že pred časom svetovala Dunlop Wintersport 3D. Ker jima zelo zaupam sem se odločil, da jih absolutno kupim, sedaj pa sem prišel do info, da je Michelin Alpine A3 še boljša varianta, ker je guma novejša, razred zase, na testih baje vrhunska in ima lamele po celi globini gume, Dunlopke pa jih imajo baje samo do določene globine in ko je guma do tja zrabljena, se njene vozne lastnosti občutno pokvarijo, čeprav je profil še ok.

Ker se vsak dan vozim z Rakitne v Lj in nazaj, sem zelo veliko na snegu, brozgi, ledu in pa seveda na klancih. Ker bi rad čimbolj varno gumo sprašujem, če kdo kaj ve o teh gumah, še posebno vesel bi bil mnenja Bossa in Labija.

z0tdntknw.gif z0tdntknw.gif z0tdntknw.gif

Hvala.

P.S.: V ceni ni bistvene razlike.
Boss
Bojko... daj bod faca pa kup ta nov AvtoMagazin (včeraj izšel)... notri sta baje dva različna testa zimskih pnevmatik...

Jaz ga še nisem kupil tako, da ne vem kaj so napisali je bil pa v prejšnjem AM-ju napovednik..
LabiGT
QUOTE(BOJČ @ 27 Oct 2006, 12:12) *

Živjo banda.

Kupujem jeklena platišča in zimske gume za mojo 6-ko (195/65/15).
Boss in Labi sta mi že pred časom svetovala Dunlop Wintersport 3D. Ker jima zelo zaupam sem se odločil, da jih absolutno kupim, sedaj pa sem prišel do info, da je Michelin Alpine A3 še boljša varianta, ker je guma novejša, razred zase, na testih baje vrhunska in ima lamele po celi globini gume, Dunlopke pa jih imajo baje samo do določene globine in ko je guma do tja zrabljena, se njene vozne lastnosti občutno pokvarijo, čeprav je profil še ok.

Ker se vsak dan vozim z Rakitne v Lj in nazaj, sem zelo veliko na snegu, brozgi, ledu in pa seveda na klancih. Ker bi rad čimbolj varno gumo sprašujem, če kdo kaj ve o teh gumah, še posebno vesel bi bil mnenja Bossa in Labija.

z0tdntknw.gif z0tdntknw.gif z0tdntknw.gif

Hvala.

P.S.: V ceni ni bistvene razlike.

bojc, pred dunlopom sem mel Michelin Alpin A2...na testih je razturala, prvo sezono pri meni, je tudi razturala (se posebej- za zimsko gumo- na suhem je bila odlicna), problem se je pojavil pa naslednjo sezono, ker je ratala trda in skoraj neuporabna!
Dunlop je pa po snegu neverjetna guma..po mokrem je tisja kot michelin (michelin je hecno piskal) po suhem pa ne.
Ce je prvi pogoj sneg potem v primerjavi z michelinom definitivno dunlop, lahko bi pogledal se za Good Year UG 7
(na testih se mo zdi, da Good year tudi raztura, sam ne vem kako je z obrabo in podobno)

testi (prvi je omenjeni "avtomagazinov")

http://auto-motor-sport.de/test_technik/we...satz.128230.htm
za tega kliknes slike, pa pokaze kere so priporocljive itd itd

http://www.motorevija.si/datoteke/gume-zimske-06-195-65.gif

noce mi linkat, ne vem zakaj
BOJČ
(LabiGT @ 27 Oct 2006, 12:50) *

bojc, pred dunlopom sem mel Michelin Alpin A2...na testih je razturala, prvo sezono pri meni, je tudi razturala (se posebej- za zimsko gumo- na suhem je bila odlicna), problem se je pojavil pa naslednjo sezono, ker je ratala trda in skoraj neuporabna!
Dunlop je pa po snegu neverjetna guma..po mokrem je tisja kot michelin (michelin je hecno piskal) po suhem pa ne.
Ce je prvi pogoj sneg potem v primerjavi z michelinom definitivno dunlop, lahko bi pogledal se za Good Year UG 7
(na testih se mo zdi, da Good year tudi raztura, sam ne vem kako je z obrabo in podobno)

testi (prvi je omenjeni "avtomagazinov")

http://auto-motor-sport.de/test_technik/we...satz.128230.htm
za tega kliknes slike, pa pokaze kere so priporocljive itd itd

http://www.motorevija.si/datoteke/gume-zimske-06-195-65.gif
noce mi linkat, ne vem zakaj

Labi, hvala za info love0030.gif party0012.gif

(Boss @ 27 Oct 2006, 12:22) *

Bojko... daj bod faca pa kup ta nov AvtoMagazin (včeraj izšel)... notri sta baje dva različna testa zimskih pnevmatik...

Jaz ga še nisem kupil tako, da ne vem kaj so napisali je bil pa v prejšnjem AM-ju napovednik..

Hvala za info, danes kupim. happy0158.gif
Boss
Preveril sem teste v AM-ju in kot je pri njih navada so polni napak in jih tudi prepisat ne znajo mad.gif . Spustili (oz. podvojili so eno drugo) so namreč eno najbolj pomembnih tabel, ki je zate Bojč zelo pomembna in sicer trakcija na snegu. Pomembna je zato ker vsak dan voziš v hrib in tam se hitro zgodi, da zaradi klanca zmanjka tistih 100N ali bo avto še šel ali se bo ustavil.

Zato prilagam slikco te tabele, ki sem jo našel v originalnem članku v AutoMotor Sportu

kjer se je predvsem Dunlop 3D za dimenzijo 205/55 R16 (in tudi GY UG7) odrezal najbolje. To ti lahko potrdim tudi sam saj nisem v snegu nikoli obstal niti z njihovimi prejšnjima modeloma M2 na Clarusu in M3 na Mazdi pa veš v kakšen klanec moram prilest biggrin.gif . Medtem ko morajo ostali sosedje svoje avtomobile puščati v dolini, kljub temu, da imajo nove zimske gume in vsak drugi me sprašuje, če imam na Mazdi 4x4. Ko izvejo da ne, so pa taki pogledi confused0059.gif

V glavnem jaz bi na tvojem mestu izbiral med GY in Dunlopu. GY je overall sicer malenkostno boljši, čeprav bom jaz verjetno ostal na Dunlopu, ker vem kaj lahko od njega pričakujem.
BOJČ
Evo, na M6 imam nova platišča in nove zimske gume party0024.gif
Vse skupaj sem nabavil pri Lašiču v Brežicah, kjer so cene res UGODNE. V planu je bil najprej komplet jeklenih platišč in zimskih gum. Pri gumah sem močno kolebal med Dunlopom Winter sport 3D in Good Year Ultra grip 7. Na koncu sem vzel GY UG 7, ker je Dunlopa pri Lašiču zmanjkalo, tako, da je dilema odpadla.
No in še cene. Če bi vzel 4 jeklena platišča in gume GY UG 7 195/65/15 z montažo, centriranjem in zamenjavo koles, bi bila cena za vse skupaj 106.000,00 SIT.
So mi pa ponudili zelo ugodno varianto alu platišč Allessio (5 kraka) in GY UG 7 z montažo, centriranjem in zamenjavo koles, vse skupaj za 129.000,00 SIT. Cena se mi je zdela zelo ugodna in sem zadevo kupil. Sedaj bo moja ljubica tudi pozimi zgledala tako kot je treba happy0064.gif happy0064.gif happy0064.gif .

Fotke bom prilepil jutri ko dobim nazaj domači računalnik.

@Boss in @Labi, še enkrat obema hvala za nasvet. party0012.gif
BOJČ

Obljuba dela dolg. Tukaj so še fotke.

Bi pa še nekaj vprašal. Ko sem pri prejšnjem avtu kupil nova alu platišča, mi je prodajalec v trgovini takoj in brez besed zraven računa izročil še homologacijo za njih, čeprav so bile popolnoma standardnih dimenzij. Pri teh pa mi je prodajalec na moje vprašanje zatrjeval, da homologacije nič ne rabim, ker imam nameščeno predpisano dimenzijo gum, platišča pa so nova, standardna in nepredelana. Govoril je, da bi lahko imel težave samo, če bi imel nameščeno neustrezno dimenzijo gum, oziroma, če bi bila platišča predelana oz. širjena. Sedaj pa me zanima, ali dejansko rabim homologacijo za kupljena nova lita platišča ali ne.
Hvala za odgovor.

Lp, Bojč
uklopko
no lepo da si poskrbel ,da bo tvoj traktor lepo vlekel tudi pozimi!!!! happy0158.gif

Kar se tiče papirjev bi po moje moral dobiti vsaj TUV certifikat!!!

lp
LabiGT
ne rabis papirjev, ker to dimenzijo mas ze homologirano...
za alessio pa ne dobis TUV certifikata
BOJČ
(LabiGT @ 7 Nov 2006, 09:28) *

ne rabis papirjev, ker to dimenzijo mas ze homologirano...
za alessio pa ne dobis TUV certifikata

V čem je pa fora? A so toliko slabe? z0tdntknw.gif
LabiGT
ne, TUV dobis za nemske feltne...
od alessia kvecjemu dobis "application list" kjer ti pise na kerih avtih vse te feltne pasejo...
sam se ne rabis s tem obremenjevat
BOJČ
(LabiGT @ 7 Nov 2006, 10:56) *

ne, TUV dobis za nemske feltne...
od alessia kvecjemu dobis "application list" kjer ti pise na kerih avtih vse te feltne pasejo...
sam se ne rabis s tem obremenjevat

Thx za info, sem se že zasekiral. Kakšna se ti zdi pa cena?
nisde
Lepo lepo si to poštimal! Svaka čast! Ful lepo zgleda! Pa sam 20K razlike v ceni jeklenke-litke! Pametno si se odloču! Velik varnih km! happy0158.gif
LabiGT
500 eur za komplet je noro!!! party0024.gif

mislim, res dobra cena smile.gif
BOBI
happy0158.gif lepe felne,to pa je moja pridobitev letos,mam tudi alu 14 col in nove gume 175/65/14 in ne vec jeklenih 13 col za zimo
poky
Opa,Bobi....lepo si to porihtal avtek za zimo! happy0158.gif
nisde
Pohvalno, ni kj! Men je bomba! happy0158.gif
zemir
Lepo sta porihtala.Bobi a se boš lahko vozil po snegu k maš avto čist v podnu saj tko na sliki zgleda?
BOJČ
(BOBI @ 7 Nov 2006, 19:53) *

happy0158.gif lepe felne,to pa je moja pridobitev letos,mam tudi alu 14 col in nove gume 175/65/14 in ne vec jeklenih 13 col za zimo

Zelo lepo izgleda happy0158.gif Ampak nizko je tole, nizko... Upam, da ne bo na tvojem koncu letos preveč snega happy0158.gif
poky
Aja,a še ne veta?? Bobi pluži tam po njegovih krajih,je plačan za to delo.... tongue.gif happy0195.gif

Joke,je malo nizko ja,pa mislim,da bo šlo! happy0158.gif
BOBI
(BOJČ @ 8 Nov 2006, 07:24) *

Zelo lepo izgleda happy0158.gif Ampak nizko je tole, nizko... Upam, da ne bo na tvojem koncu letos preveč snega happy0158.gif

Ni panike,saj grejo ti odbijaci v kratkem dol in orginalni za zimo gor tongue.gif razen za prage se ne vem ce bom pusto al ne ker te jih morem spet drugo leto lepit z0tdntknw.gif
Carr
Ne Michelin, ne Dunlop...
Goodyear Ultra Grip 7 je zakon happy0158.gif happy0158.gif happy0158.gif
madmax
(Carr @ 8 Nov 2006, 20:24) *

Ne Michelin, ne Dunlop...
Goodyear Ultra Grip 7 je zakon happy0158.gif happy0158.gif happy0158.gif

Sodeč po testih niti ne! whatever.gif

LabiGT
vse te velike firme so ok...
reci gy je zakon dunlop pa michelin pa drek je na istem nivoju kot moj oce je mocnejsi od tvojega biggrin.gif
BOJČ
(madmax @ 9 Nov 2006, 12:22) *

Sodeč po testih niti ne! whatever.gif

Ma jaz nič več ne razumem. Rezultati enakih gum se zelo razlikujejo med seboj ko gre za dimenzijo. V dim. 205/55/16 (upam, da sem prav napisal) je bila GY UG7 pred vsemi. Vidim, da je tudi tukaj vrhunska, le na mokrem naj bi bila slabša. Na prej omenjenem testu so jo pa ravno na mokrem hvalili, tako, da... z0tdntknw.gif whatever.gif
poky
(LabiGT @ 9 Nov 2006, 12:26) *

reci gy je zakon dunlop pa michelin pa drek je na istem nivoju kot moj oce je mocnejsi od tvojega biggrin.gif

He he Labi! happy0158.gif Kaj pa če je vse res?? tongue.gif happy0195.gif happy0195.gif
YavarYe X6V6
(BOJČ @ 9 Nov 2006, 12:28) *

Ma jaz nič več ne razumem. Rezultati enakih gum se zelo razlikujejo med seboj ko gre za dimenzijo. V dim. 205/55/16 (upam, da sem prav napisal) je bila GY UG7 pred vsemi. Vidim, da je tudi tukaj vrhunska, le na mokrem naj bi bila slabša. Na prej omenjenem testu so jo pa ravno na mokrem hvalili, tako, da... z0tdntknw.gif whatever.gif

Zima in uporaba gum bo realno pokazala katere so dobre. Jaz še vedno prisegam na S3, še nikoli nisem nikjer počakal, pa negelede na to kako oh in sploh dobre-drage gume ma folk na avtih. Je pa verjetno tud to, ker je sucker spredaj težak ko sam hudič, pa nekaj je tudi znanje-občutek voznika.
Segi
yavarye, naši s3 eskimi so itak zakon ja wink.gif pa še poceni so, vsaj zame
ravno včeraj sem preobul moj jajček v zimske čeveljčke, čeprav mi ga je kar mal žalostno pogledat ko so vedno ožje gume gor sad.gif (iz 175 letnih, so zdej 165 zimske gor), hmal bo ko katrca zgledal, mal se tolažim s tem ko eni pravjo da za pozimi so boljše ožje gume z0tdntknw.gif
drugač mi je pa menjava vzela 45minut+10minut da sem jih šel še vse 4napumpat wink.gif

zdej pa samo še čakamo na zimske radosti yahoo.gif , samo še ročno naštelat pa bo biggrin.gif

nisde
zdej pa samo še čakamo na zimske radosti yahoo.gif , samo še ročno naštelat pa bo biggrin.gif
[/quote]
Kok otroci mal rabmo da smo veseli! happy0195.gif Jst tud sam da vidm sneg že ročno vlečm biggrin.gif sam je smotan k je baje kazn za driftanje oz. "riglanje" 50K pa 4 kazenske točke! blink.gif
Segi
(nisde @ 9 Nov 2006, 14:05) *

Kok otroci mal rabmo da smo veseli! happy0195.gif Jst tud sam da vidm sneg že ročno vlečm biggrin.gif sam je smotan k je baje kazn za driftanje oz. "riglanje" 50K pa 4 kazenske točke! blink.gif

kaj tudi na parkirišču al kaj?? ker po cesti tega jaz neupam delat, da ga nebom mogu kdaj iz kakega travnika ven vlečt smile.gif
Grega_
jest sem lansk let v btc-ju obračal (po parkingu) še predno je prišlo polovico forumovcev iz avtomobilizma smile.gif ...mam srečo da ga mam čez cesto, in policaji so se mimo peljali in nobeden ni nič težil. Bom vidu kaj delajo matadorke blink.gif
poky
(YavarYe X6V6 @ 9 Nov 2006, 13:48) *

Jaz še vedno prisegam na S3, še nikoli nisem nikjer počakal, pa negelede na to kako oh in sploh dobre-drage gume ma folk na avtih.

(Segi @ 9 Nov 2006, 14:00) *

yavarye, naši s3 eskimi so itak zakon ja wink.gif pa še poceni so, vsaj zame

Hmm,priznam,da so te Sava zimske gume zlo dobre za vožnjo po snegu,vendar če gledamo čez zimo,kolko dni se vozimo po zasneženi,res zasneženi cesti in kolko po mokri oz.že skoraj suhi cesti?? whatever.gif Tam pa ne morjo dihat proti drugim gumam ala Dunlop,GY in ostalim.Zato gledam pri testih zimskih gum predvsem na te lastnosti. happy0158.gif
YavarYe X6V6
(poky @ 9 Nov 2006, 14:19) *

Hmm,priznam,da so te Sava zimske gume zlo dobre za vožnjo po snegu,vendar če gledamo čez zimo,kolko dni se vozimo po zasneženi,res zasneženi cesti in kolko po mokri oz.že skoraj suhi cesti?? whatever.gif Tam pa ne morjo dihat proti drugim gumam ala Dunlop,GY in ostalim.Zato gledam pri testih zimskih gum predvsem na te lastnosti. happy0158.gif

Lansko leto sem jih imel gor celo sezono, tudi pri 30 stopinjah pa ni bilo kakih težav, tako da nevem kako slabe niso, pa tuki kakšni extremni vozniki nismo, tako da so za svoj $$$ več kot vrh glave.
BOBI
biggrin.gif jaz mam pa neko curi muri firmo EURO-WIN 650 pa gre super po suhem testirano vceraj v ljubljano pa nazaj 160 kmh voznje na uro ,so pa iz avstrije moj kolega to ful dol vozi pa montira so pa ze vec let stranke ful zadovoljne,niso vse drage gume dobre pa tudi od dimenzije do dimenzije se ful razlikujejo vozne lastnosti iste firme gume
Boss
(nisde @ 9 Nov 2006, 14:05) *

a tolkšna je kazen confused0059.gif sej to je pa enaka kazen, kot če se po avtocesti v nasprotno smer pelješ pa še več adrenalina je na AC ... bravo naši prometni strokovnjaki - ZVCP rules blink.gif
Marko_mx-3
pomoje je tole kar pretirano biggrin.gif

še vedno ko sem bil na kakem parkingu in so policaji prišli so se samo toliko pripeljal da so nas spodil, pol pa še sami en krog z kiblo po prakingu biggrin.gif

Če pa bi hotel tolk kazni napisat pa mu rečeš ok naslednjič se grem po AC po angleškem sistemu vozit biggrin.gif
Nuša
(Grega_ @ 9 Nov 2006, 14:11) *

jest sem lansk let v btc-ju obračal (po parkingu) še predno je prišlo polovico forumovcev iz avtomobilizma smile.gif ...mam srečo da ga mam čez cesto, in policaji so se mimo peljali in nobeden ni nič težil. Bom vidu kaj delajo matadorke blink.gif

Pa kaj se španaš, Grega!!! happy0195.gif biggrin.gif (ne mi zamerit)
suicidal
evo moje zimske gume:
Good Year Eagle Ultra Grip GW3 215/45/17"
nisde
(suicidal @ 9 Nov 2006, 19:02) *

evo moje zimske gume:
Good Year Eagle Ultra Grip GW3 215/45/17"

Lepo! Jst mam pa 15 polet pa 14 pozim (jeklena alu platišča seveda happy0195.gif )!
Carr
(LabiGT @ 9 Nov 2006, 12:26) *

vse te velike firme so ok...

Ja, sej je res. Hotel sem rečt, da so poleg Dunlop in Michelin tud Goodyear zakon (pa še kakšne druge bi moral omenit: Pirelli, Continental...). Med njimi so po mojem res minimalne razlike, ki jih normalni šoferji sploh ne opazimo. So pa recimo Michelinke vedno vsaj 10% dražje od drugih, vsaj po rednih cenah... Tko se meni zdi...
Je pa treba povedat, da so tudi testi mal vprašljivi, njihovi rezultati pa tud precej različni. Mogoče je kaj odvisno od "sponzorjev" (beri: proizvajalcev gum...) tongue.gif laugh.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.