Din,
ne bi se preveč prerekal okoli tega, davno je od tega, ko sem jaz videl zobnike in sinhrone kakega menjalnika. Zato zgolj sklepam. Glede na to, da so sinhroni namenjeni zato da se dve paralelne osi (včasih tudi tri), na katerih so nameščeni zobniki vrtijo z enako hitrostjo in da smo nekdaj omenjali sinhron 1., 2., ....4.,... brzine, sklepam, da je naloga vsakega sinhrona, da z drgnjenjem v nasprotno os vzpostavi sorazmerne obrate pogonskega in prenosnega zobnika in ko ročico premikamo v neko brzino, najprej postavimo sinhron v pozicijo da drgne v nasprotno os, ki jo zavrti tako, da zobniki pašejo eden v drugega. Lahko, da je (domnevam), da sinhron ne gre, ali gre težko v zanj namenjen položaj (ko je olje še hladno) ter je zaradi tega težje pretikanje.
Druga situacija je takrat, ko ima sinhron zmanjšan premer in ne ustvari zadostno trenje, pa so si zobniki nekoliko navzkriž in takrat škrta pri prestavljanju. (Kolikor vem pa obstajajo tudi bolj zapletene rešitve od navadnega sinhronskega obročka- mislim pa da Project mx5 nima takih).
Druge razlage, ki bi mi bila logična nimam. Dvomim, da je stvar v prestavni ročici, vzvodu, ki pomika zobnike, saj so vsi na isti osi, zato je moja razlaga taka, kot je. Če imamo na forumu kakega strokovnjaka za menjalnike pa naj on pove svoje.
Vem pa tole, da je razlika v delovanju menjalnika, ki je uporabljal 007 dolgo časa v primerjavi s tistim, ki ni, očitna in zaznavna s prosto roko, starejši je (dlje časa ko se je družil z bondom) bolje deluje.
Skoraj bi stavil, da je moj predlog rešitve problema Projecta mx5 najboljši in najcenejši. Razstavljanje menjalnika je lahko draga zadeva in še vedno ostane kot opcija, če cenejša rešitev ni bila dobra. Samo redkejše olje bo bolj kratka rešitev.