Aha, izziv
Nekoč smo se že pogovarjali o tej tematiki v tej
štreni, kjer sem razlagal moje ugotovitve o obnašanju zimskih in letnih gum pri nizkih temperaturah.
Po naravi sem velik skeptik in zelo hitro pogruntam, da mi kdo vali buče in v tej zimsko/letni gumarski euforiji se dogaja prav to. Da ne bo pomote - M+S (bom kar rekel zimska, čeprav ne drži čisto točno) pnevmatika v razmerah kjer je na cestah sneg ali brozga res prevladuje in tudi s tem dejstvom opraviči svoj nakup in uporabo.
V vseh ostalih primerih ko je cesta suha in tudi globoki minusi (tudi pod -10 stopinj) pa je letna pnevmatika boljša saj je zaradi svoje strukture bolje prilagojena prileganju asfaltu in tudi količnik lepljenja je večji kot pri zimski. Kaj pomagajo raznorazni reklamni triki v stilu silike, pa mehkejših gum in ne vem kakšnega superduper dezena, če pa ravno obliki dezena in predvsem lamel ne omogoča tako pravilnega stika s cestiščem, kot to omogoča letna pnevmatika.
In ravno zato, ker je zimska pnevmatika prilagojena z čimboljši oprijem na snegu le ta pač pogori na suhi cesti in tudi na mokri, če seveda ni zmrznjeno - na čistem ledu pa itak ven letiš neglede na gume, če ne znaš prilagoditi hitrosti vožnje razmeram.
In zakaj se vedno jezim na gumarski lobi? Zato, ker le ta v navezi z zakonodajalcem prav nesramno vleče novce iz žepov ljudi. Kako naj si drugače predstavljam fenomen 15. novembra, ko skoraj vsi mediji pišejo o skoraj obvezni uporabi zimskih gum in kako je pomembno, da z nakupom le teh skrbimo za večjo varnost in ne vem kaj še. Ampak čisto vsak medij povzema besede raznoraznih vulkanizerjev, kretenskih žlendrov in ne vem katerih znalcev, ki nam prodajajo zgodbice za lahko noč. Pri tem pa le ti niso naredili niti enega testa, da bi preverili a to res drži in samo povzemajo pravljice, ki jim jih servirajo gumarski proizvajalci.
In konstantno nakladanje o eni in isti stvari pripelje s časoma tako daleč, da postane "resnica" in marsikdo se sploh ne sprašuje več a navedbe držijo ampak so vsi prepričani, da ko natakneš zimske gume si veliko bolj varen in hop po gasu. Pol se pa čudijo kako se ob menjavi gum dogaja toliko zdrsov in drugih trkov, ko kar naenkrat avto ni zabremzal v predvideni dolžini.
In fenomen 15. novembra traja do spomladi oz. do 15. marca, ko zakon o zimski opremi ne velja več a takrat pa se le redki mediji spomnijo, da bi bilo pomembno zaradi varnosti, opozoriti ljudi naj ponovno nataknejo letne šolnčke.
Hmmm, le zakaj ne? Odgovor je sila preprost saj gumarski lobi in tiste, ki s tem tudi služijo prav nič ne zanimajo varnost (kar sem napisal zgoraj in bom podkrepil še z dodatnimi dokazi spodaj) ampak jim gre le za čim večji zaslužek. A ni fino kao visoke temperature asfalta prav konkretno pobirajo mehke zimske pnevmatike in bodo ljudje zaradi iztrošenosti hitreje potrebovali nove - čing, čing tolarčki in evri v blagajni.
No zdaj sem pa že malo predolg in zato prilagam članek iz avtomagazina, kjer so si "drznili" naresti primerjavo in to zmeriti na profesionalni opremi. Baje so zaradi tega članka imeli tudi težave saj naj bi jih nekateri obtoževali, da zavajajo ljudi in jih zavestno silijo v nevarnost. Članek je dober in si ga splača prebrat, čeprav imajo avtorji rahle težave z matematiko in pravilnim računanjem procentov (tabela je OK a omenjanje procentov v tekstu pa je napačno).
aja, pa da ne bo kdo mislil, da sem nasprotnik zimskih gum - nikakor ne samo nataknil jih bom takrat, ko bodo to začele narekovati razmere.