Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Zimski škorenjčki
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
Boss
Rad imam ankete happy0195.gif
Marko_mx-3
Kaj pa če bi rad kliknil 2 odgovora biggrin.gif
LabiGT
jaz zimskih ne mislim se dat gor...
sem dal pa verige noter
M-Fan
ja to je dobra fora....

najbrž ste se že vsi uprašal-država itak skrbi za max. varnost državljanov, se pravi da damo zimske gume gor ko gre sneg. ja kaj pa ko so zimske gume na avtu ko je zuni 19 stopin celzija?!!! to je pa tko, ko da bi se z letnimi gumami brez profila vozu, za kar bi bil pa spet štrafan!!!

sej razumem da če bi namest po datumu po temperaturi deval gume gor da bi bla panika, ampak tole pa tut ni prav sistem! z0tdntknw.gif

ah, sej brez veze, sam škoda mi je gum! mad.gif
ReDevil
Jaz sem tut ljubitelj anket, sem pa gume montiral že 7.11., pa še prej bi jih mogu, ker zimske imam ok, letne pa glih tok da še ni žica iz njih štrlela, pač posledica konkretne vožnje zadnjih cca. 15.000 km! z0tdntknw.gif love0076.gif
Allyssa
(Boss @ 17 Nov 2006, 16:10) *

pa kako uvidevno upoštevaš ženski spol pri možnostih ankete love0072.gif

smile.gif
Segi
jest sem tudi že montiral zimske škorenjčke, nikoli ne veš kdaj te sneg preseneti..sploh pa če hočeš pridt domov in maš še 500m klanca do bajte wink.gif
sam me pa mal skrbi da bo že preveč profila pojedlo preden bo sneg zapadel, bo treba se kakšne verige v paklctregr vrzt smile.gif
wildcat
Ravnokar se je tudi mačka spreobula biggrin.gif
Boss
(M-Fan @ 17 Nov 2006, 17:52) *

ja to je dobra fora....

najbrž ste se že vsi uprašal-država itak skrbi za max. varnost državljanov, se pravi da damo zimske gume gor ko gre sneg. ja kaj pa ko so zimske gume na avtu ko je zuni 19 stopin celzija?!!! to je pa tko, ko da bi se z letnimi gumami brez profila vozu, za kar bi bil pa spet štrafan!!!

sej razumem da če bi namest po datumu po temperaturi deval gume gor da bi bla panika, ampak tole pa tut ni prav sistem! z0tdntknw.gif

ah, sej brez veze, sam škoda mi je gum! mad.gif

to, da je zakonska obveza naslonjena na neki kvazi datum je res oreng butasto. To je tko kot, da bi nekdo rekel, da moramo 1. novembra vsi dolge plašče oblečt, ker se lahko prehladimo in to državo in delodajalce pač preveč stane.

Pri avtomobilih pa bi morala biti obveza zgolj za razmere pri katerih so zimske gume primernejše oz. varnejše od letnih - se pravi sneg, poledica, ekstremno nizke temperature (<-10). Tisti, ki bi pa v takih primerih zaradi neustrezne obutve naredili zastoj ali nesrečo pa bi sledila kazen v višini 2x zneska vrednosti kompleta gum srednjega razreda za tisto vozilo. Pa da vidmo kateri kamionar se bo še zajebaval. wink.gif
BOJČ
(Boss @ 17 Nov 2006, 16:10) *

Daj naredi zame eno z naslovom: Katera me ima najraje? happy0195.gif
ReDevil
Prehitr sem tut jaz montiral zimske - očitno! dry.gif

Še ena par kvaz drek rejsov odpelem, pa bom slicks gume za pozim, pa da vidmo kok bo držal cesto! happy0064.gif
David
(Boss @ 20 Nov 2006, 16:43) *

Pa da vidmo kateri kamionar se bo še zajebaval. wink.gif

Hahahaha 16wheeler..... to pa je naložba... to je kot stonoga ki je začela štrajkat pred zimo... in pol bankrotirala..... w00t.gif
Hrdzo
Od pocetka 11mj je moja mazda na Sava Eskimo S3 - best buy gume za zimo!!!

Naravno od 3mj pa bu spet na Toyo T1R
peo
(Boss @ 20 Nov 2006, 16:43) *

to, da je zakonska obveza naslonjena na neki kvazi datum je res oreng butasto. To je tko kot, da bi nekdo rekel, da moramo 1. novembra vsi dolge plašče oblečt, ker se lahko prehladimo in to državo in delodajalce pač preveč stane.

Pri avtomobilih pa bi morala biti obveza zgolj za razmere pri katerih so zimske gume primernejše oz. varnejše od letnih - se pravi sneg, poledica, ekstremno nizke temperature (<-10). Tisti, ki bi pa v takih primerih zaradi neustrezne obutve naredili zastoj ali nesrečo pa bi sledila kazen v višini 2x zneska vrednosti kompleta gum srednjega razreda za tisto vozilo. Pa da vidmo kateri kamionar se bo še zajebaval. wink.gif

Sej po eni strani te razumem, samo po drugi strani pa spet to ni rešitev. Tvojo rešitev bi si lahko preveč različno interpretirali (kdaj so zimske pnevmatike varnejše od letnih). Predstavljaj si, da kar naenkrat pride do ohladitve...temperatura pade pod 0 in zraven še mokra cesta. Tebi pa bo v avto priletel nekdo z letnimi pnevmatikami cca 1,5mm profila, ki se mu še do včeraj ni zdelo potrebno montirati zimske opreme. Pač, plačal bo enormno kazen...ti pa boš mogoče lahko invalid ali še kaj hujšega.
Datum sploh ni neumna rešitev. Zakon te ne obvezuje imeti po tem datumu nujno zimske gume...lahko imaš še vedno letne (ok, min 3mm profila) ter verige. Druga opcija so pač zimske gume.

LP, Peter
Boss
Aha, izziv happy0158.gif

Nekoč smo se že pogovarjali o tej tematiki v tej štreni, kjer sem razlagal moje ugotovitve o obnašanju zimskih in letnih gum pri nizkih temperaturah.

Po naravi sem velik skeptik in zelo hitro pogruntam, da mi kdo vali buče in v tej zimsko/letni gumarski euforiji se dogaja prav to. Da ne bo pomote - M+S (bom kar rekel zimska, čeprav ne drži čisto točno) pnevmatika v razmerah kjer je na cestah sneg ali brozga res prevladuje in tudi s tem dejstvom opraviči svoj nakup in uporabo.

V vseh ostalih primerih ko je cesta suha in tudi globoki minusi (tudi pod -10 stopinj) pa je letna pnevmatika boljša saj je zaradi svoje strukture bolje prilagojena prileganju asfaltu in tudi količnik lepljenja je večji kot pri zimski. Kaj pomagajo raznorazni reklamni triki v stilu silike, pa mehkejših gum in ne vem kakšnega superduper dezena, če pa ravno obliki dezena in predvsem lamel ne omogoča tako pravilnega stika s cestiščem, kot to omogoča letna pnevmatika.

In ravno zato, ker je zimska pnevmatika prilagojena z čimboljši oprijem na snegu le ta pač pogori na suhi cesti in tudi na mokri, če seveda ni zmrznjeno - na čistem ledu pa itak ven letiš neglede na gume, če ne znaš prilagoditi hitrosti vožnje razmeram.

In zakaj se vedno jezim na gumarski lobi? Zato, ker le ta v navezi z zakonodajalcem prav nesramno vleče novce iz žepov ljudi. Kako naj si drugače predstavljam fenomen 15. novembra, ko skoraj vsi mediji pišejo o skoraj obvezni uporabi zimskih gum in kako je pomembno, da z nakupom le teh skrbimo za večjo varnost in ne vem kaj še. Ampak čisto vsak medij povzema besede raznoraznih vulkanizerjev, kretenskih žlendrov in ne vem katerih znalcev, ki nam prodajajo zgodbice za lahko noč. Pri tem pa le ti niso naredili niti enega testa, da bi preverili a to res drži in samo povzemajo pravljice, ki jim jih servirajo gumarski proizvajalci.

In konstantno nakladanje o eni in isti stvari pripelje s časoma tako daleč, da postane "resnica" in marsikdo se sploh ne sprašuje več a navedbe držijo ampak so vsi prepričani, da ko natakneš zimske gume si veliko bolj varen in hop po gasu. Pol se pa čudijo kako se ob menjavi gum dogaja toliko zdrsov in drugih trkov, ko kar naenkrat avto ni zabremzal v predvideni dolžini.

In fenomen 15. novembra traja do spomladi oz. do 15. marca, ko zakon o zimski opremi ne velja več a takrat pa se le redki mediji spomnijo, da bi bilo pomembno zaradi varnosti, opozoriti ljudi naj ponovno nataknejo letne šolnčke.

Hmmm, le zakaj ne? Odgovor je sila preprost saj gumarski lobi in tiste, ki s tem tudi služijo prav nič ne zanimajo varnost (kar sem napisal zgoraj in bom podkrepil še z dodatnimi dokazi spodaj) ampak jim gre le za čim večji zaslužek. A ni fino kao visoke temperature asfalta prav konkretno pobirajo mehke zimske pnevmatike in bodo ljudje zaradi iztrošenosti hitreje potrebovali nove - čing, čing tolarčki in evri v blagajni.

No zdaj sem pa že malo predolg in zato prilagam članek iz avtomagazina, kjer so si "drznili" naresti primerjavo in to zmeriti na profesionalni opremi. Baje so zaradi tega članka imeli tudi težave saj naj bi jih nekateri obtoževali, da zavajajo ljudi in jih zavestno silijo v nevarnost. Članek je dober in si ga splača prebrat, čeprav imajo avtorji rahle težave z matematiko in pravilnim računanjem procentov (tabela je OK a omenjanje procentov v tekstu pa je napačno).

aja, pa da ne bo kdo mislil, da sem nasprotnik zimskih gum - nikakor ne samo nataknil jih bom takrat, ko bodo to začele narekovati razmere.
R_sport
Bravo @Boss, se strinjam z vsem! thumbsup.gif Meni se isto zdi neumno dajat gor zimske pnevmatike, ko je zunaj še +15 ali več stopinj. Zato imam gor zaenkrat še letne gume (in verige v prtljažniku), ob prvi pravi ohladitvi bodo šle pa gor zimske gume. Pa še tistemu navalu pri vulkanizerjih se bom izognil. happy0158.gif In tudi to kar piše v testu iz Avtomagazina je vse res, zimska pnevmatika je boljša le v snegu. Pa to že tako ali tako občutiš, niti ne rabiš brat takih testov. Pri meni je pa razlika še bolj očitna zaradi dimenzij in znamke - letne gume:215/45/17 (Goodyear Excellence, ZR razred); zimske gume: 195/65/15 (Eskimo S3).

Pristojni bi se nad tem res lahko malo zamislili. z0tdntknw.gif
LabiGT
snega ne bo tako da:

UGODNO prodam zimske gume Dunlop wintersport 3D 195/65 15 T biggrin.gif

zadnjic me je policaj ustavil in se je picil na moje letne gume "a verige mate?" "mam" "no pokazte" pokazem pa mu tud recem, danes je pa 13 stopinj...on pa nic.

je pa res da moje bridgestonke prvih nekaj kilometrov nic ne primejo in so v tem pogledu zimske bolje
Grega_
hehe...ne vem no...tale test je bolj tko tko...poglejte v kakšnih pogojih so testiral...pa ok...naj testirajo kerer druge gume višjega ranga.
npr. me prov zanima kako bi se obneslo če bi zaviral 100 km/h na mokrem pri -7 al pa -10 (seveda soljeni cesti) in kako bi se ustavil z zimskimi gumami kako pa z letnimi gumami. oz 50 km/h pri zasneženi cesti (beri tam do 5-10cm snega) na asfaltni podlagi pri temperaturah v minusu.
Boss
(Grega_ @ 30 Nov 2006, 13:38) *

hehe...ne vem no...tale test je bolj tko tko...poglejte v kakšnih pogojih so testiral...pa ok...naj testirajo kerer druge gume višjega ranga.
npr. me prov zanima kako bi se obneslo če bi zaviral 100 km/h na mokrem pri -7 al pa -10 (seveda soljeni cesti) in kako bi se ustavil z zimskimi gumami kako pa z letnimi gumami. oz 50 km/h pri zasneženi cesti (beri tam do 5-10cm snega) na asfaltni podlagi pri temperaturah v minusu.

Grega, daj še enkrat si preberi, kaj sem napisal - absolutno je v snegu in brozgi zimska guma boljša od letne, saj to nihče ne zanika. Štos je nekje drugje in sicer, da mediji (recimo Delo - na kolesih) objavijo stavek, da je še najslabša zimska guma pozimi boljša od najboljše letne. Ja pa saj bom bruhal od idiotizmov in zavajanja. Nikjer v tem stavku niso napisali v snežnih razmerah in marsikdo to vzame za absolutno resnico.

A je težko napisat v člankih resnico, da je z vožnjo z zimskimi gumami potrebno biti še dodatno previden saj imajo slabši oprijem v večini zime razen v snežno/brozgastih dneh.

Kar se tiče gum na AM testu (ker zgleda, da mojemu testiranju ne verjameš) so izbrali Savini znamki gum in sicer Intensa, ki ni bohvedi kako dobra guma po drugi strani pa je recimo Eskimo S3 verjetno najboljša lowbudget guma na trgu in ne zaostaja dosti za raznoraznimi premium gumami. In rezultat je porazen v škodo Eskima, čeprav bi človek pričakoval gladko zmago vsaj pri temperaturah pod ničlo in recimo na mokrem. Pa če še vedno misliš, da bi najboljše zimske gume opravile bolje, si vzemi, katerikoli časopis, ki testira avtomobile in preveri kakšne so zavorne razdalje, ko testirajo avte z letnimi in avte z zimskimi gumami. Z zimskimi ne prilezejo pod 42 metri od stotke, medtem, ko z letnim lahko tudi manj kot 36metrov od 100km/h. 6 metrov se zdi mogoče malo samo teh šest metrov pomeni, da avto z letnimi gumami že stoji pred oviro, tisti z zimskimi pa še vedno potuje s hitrostjo 30km/h.

Se ti ne zdi da, nekaj tu ne štima - saj lepo, da si skeptik, ker sem tudi sam, ampak jaz nisem apriori skeptik in grem zadeve preverit in testirat (tudi na svoje stroške, če je treba). Lahko gremo pa zadevo tudi sprobat samo, če si za mi moraš povedati do konca tedna, ker gredo čez vikend letne gume na zimski počitek. Sredi naslednjega tedna je namreč napovedan prvi sneg.
Grega_
Boss, jest sem mnenja napisal glede na njihove meritve in razmere v katerih so testirali gume.
Komot bi lahko testirali letne in zimske ampak bi morala biti oba avta enaka z enakimi dimenzijami gum pa tudi razmere pri nas niso zimske.
Me prav zanima kako bi se avto pri temperaturah in na mokrem pri ajd da rečem -5 do -10 stopinj ustavil z zimskimi oz. letnimi pnevmatikami in kako bi bil pri zaviranju vodljiv.
Se pa strinjam da je to tudi ena velika marketinška fora. Prouzvajalcem je pa fajn ker folk na veliko sezonsko gume kupuje.
R_sport
(Grega_ @ 30 Nov 2006, 14:55) *

Me prav zanima kako bi se avto pri temperaturah in na mokrem pri ajd da rečem -5 do -10 stopinj ustavil z zimskimi oz. letnimi pnevmatikami in kako bi bil pri zaviranju vodljiv.

Štos je pa v tem, da trenutno ni -10 niti -5, ampak +10 in bo še vsaj par dni tako (prav za ponedeljek so napovedal do +10 stopinj). happy0195.gif Se pa strinjam, da bo imet fajn zimske gume, ko bodo temperature konkretno pod ničlo (pod -5). Najbolj smešno je bilo pa okoli 15. novembra, ko je bilo ponekod skoraj +20, medtem pa so se vile dolge vrste pred vulkanizerskimi delavnicami. rolleyes.gif
mazdohist
evo jz ne rabim zimskih gum k mam cist nove letne gor!! happy0195.gif happy0195.gif
no ja mam pa tud ketne sam nevem kam naj jih dam!! happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif
Boss
(Project mx5 @ 1 Dec 2006, 00:23) *

no ja mam pa tud ketne sam nevem kam naj jih dam!! happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif

Okrog vratu si jih navesi:

če so zlate se deri naokrog, da si črnogorski mafijski boss al pa da ti je ime ProjcetMX5 da raper man, hiphop fifty sit daddy

če pa niso zlate si pa lohk samo punker al pa kakšen havy metalc smile.gif
mazdohist
(Boss @ 1 Dec 2006, 10:45) *

Okrog vratu si jih navesi:

če so zlate se deri naokrog, da si črnogorski mafijski boss al pa da ti je ime ProjcetMX5 da raper man, hiphop fifty sit daddy

če pa niso zlate si pa lohk samo punker al pa kakšen havy metalc smile.gif

pa ne me sekirat kaj ce pa sm ne ucena dusca pa jih neznam gor dat!!! tongue.gif tongue.gif

pa tud ce bi jih znov nebi sle gor!!! happy0195.gif
LabiGT
glede teh verig pa zgubim vsakic zivce na kosovu in makedoniji (kjer so najbolj pametni seveda)...
je res da je blo velik snega, sam sem imel zelo "kompetentne" zimske gume...briga policaja za moje M+S, verige moras dat gor ce hoces naprej. No in pol moras pred njim jih namontirat ce hoces naprej...

Ker je kosovo dezela privatnikov so se zelo dobro znajdli eni, ki imajo en mini market v blizini kjer je ta standardna policijska kontrola: zaceli so s prodajo verig razlicnih dimenzij za 2x ceno :

Boss
(Project mx5 @ 1 Dec 2006, 11:19) *

pa ne me sekirat kaj ce pa sm ne ucena dusca pa jih neznam gor dat!!! tongue.gif tongue.gif

pa tud ce bi jih znov nebi sle gor!!! happy0195.gif

če ti je kej v tolažbo, občutim natikanje verig na kolesa kot, da me nekdo kaznuje, ker nisem bil priden happy0195.gif

Drugač pa imam z njimi slab izkušnje saj, ko sem se zadnje z njimi vozil so ketne rahlo poškodovale gumo, ki je nato dobila bulo. Tko, da so pri meni ketne čisto zadnja rešilna bilka, ko vse drugo prej odpove.
suicidal
(Boss @ 1 Dec 2006, 12:47) *

Tko, da so pri meni ketne čisto zadnja rešilna bilka, ko vse drugo prej odpove.

se pravi, greš rajš peš blink.gif happy0195.gif
Boss
(suicidal @ 1 Dec 2006, 12:51) *

se pravi, greš rajš peš blink.gif happy0195.gif

hehe, to je pa že ekstrem

zenkrat sem še vsakič tud v hudem snegu prilezel v naš hrib (200m višinske) tako, da ni bilo potrebe posegat po skrajnih sredstvih (verige ali pa pešibus)... je pa res, da ko zbiram gume mi je najbolj pomemben podatek, kolikšno vlečno silo lahko ustvarijo v vožnji po snegu - in pol pride do razlike, ko sosedje ostanejo v dolini jaz pa ne happy0158.gif
Marko_mx-3
No sedaj pa že počasi napovedujejo sneg do nižin in bo potrebno res zamenjati z zimskimi gumami sad.gif
Boss
čez vikend, grejo zimske gor - konec udobne vožnje, zdaj bo pa treba bit 2x bolj previden sad.gif
zemir
(Marko_mx-3 @ 6 Dec 2006, 21:33) *

No sedaj pa že počasi napovedujejo sneg do nižin in bo potrebno res zamenjati z zimskimi gumami sad.gif

Kaj a so ga napovedal? blink.gif Prav zakon je ko ni snega ja kaj čmo bomo pa mal driftal tud tisti ki smo na FWD
LabiGT
se vedno vztrajam z letnimi...
Marko_mx-3
(LabiGT @ 7 Dec 2006, 09:09) *

se vedno vztrajam z letnimi...

jaz tudi biggrin.gif
janik
Od torka naprej na zimskih. Drugače pa že komaj čakam sneg.
Alex
Jaz pa iščem jeklene feltne(15"),ker mi je 16" alu felten škoda za po soli in pesku ...
...še sreča da mi na primorskem hodimo skoraj še z kratkimi rokavi okoli party0024.gif
...tudi jaz ne bi dajal gor verig...sem jih enkrat na prejšnjem avtu gor dal,pa mi je ves blatnik stouklo whatever.gif
RoKo
(Alex @ 7 Dec 2006, 17:59) *

Jaz pa iščem jeklene feltne(15"),ker mi je 16" alu felten škoda za po soli in pesku ...
...še sreča da mi na primorskem hodimo skoraj še z kratkimi rokavi okoli party0024.gif
...tudi jaz ne bi dajal gor verig...sem jih enkrat na prejšnjem avtu gor dal,pa mi je ves blatnik stouklo whatever.gif

Pa saj tam dol vam ni treba met ne zimske obutve ne verig! love0030.gif

Uživajte na 16+ sredi decembra! happy0064.gif

LP
ReDevil
Za dans imam v planu spet montirat letne gor, sicer pr moji legendarni sreči, bo pa pol že jutr sneg! dry.gif

Drgač mogoče niti neb letnih gor daju, ampak mam glih aluminijke nanov polakirane, pa da vidmo kako makina zgleda z 205kami, itak je to u planu samo za par dni!

Bom pa mev zimske kar s sabo u kufru teh par dni, kot prvo zarad copov, kot drugo zard event. snega! z0tdntknw.gif
Boss
(ReDevil @ 11 Dec 2006, 08:50) *

Za dans imam v planu spet montirat letne gor, sicer pr moji legendarni sreči, bo pa pol že jutr sneg! dry.gif

Drgač mogoče niti neb letnih gor daju, ampak mam glih aluminijke nanov polakirane, pa da vidmo kako makina zgleda z 205kami, itak je to u planu samo za par dni!

Bom pa mev zimske kar s sabo u kufru teh par dni, kot prvo zarad copov, kot drugo zard event. snega! z0tdntknw.gif

haha, lol ... ti nisi resen happy0158.gif happy0064.gif
ReDevil
Ja očitno sem kot Ross Bravn totalno faliv taktiko, do zdej ko ste nekteri fural letne, sem mev jz že več kt mesc zimske in jih kar mal oguliv, zdej ko bodo pa dejansko potrebne zimske, bom pa letne vozu! tongue.gif

Pa še Boss - mogu bi vidt v primeru snega, kakšen klanc moram zvozt do svojga gradu! biggrin.gif
YavarYe X6V6
Sucker je dobil zimake v nedelo zvečer. dry.gif
LabiGT
se vztrajamo na poletje cool.gif
Boss
(YavarYe X6V6 @ 19 Dec 2006, 16:43) *

Sucker je dobil zimake v nedelo zvečer. dry.gif

Bossmobil je tudi od nedelje v zimski obutvi in še isti dan sem nehote preveril delovanje ABS-a - jeba od jebe, res bo treba počasi vozit.

LabiGT
zdaj mam se jaz zimske gor... sad.gif ceprav se vedno ne vem, ce sem se prav odlocil z0tdntknw.gif
BOJČ
(LabiGT @ 28 Dec 2006, 13:34) *

zdaj mam se jaz zimske gor... sad.gif ceprav se vedno ne vem, ce sem se prav odlocil z0tdntknw.gif

Mislim, da počasi prihaja prava zima in če bo podobna lanskemu februarju, potem grrrrrrrrrrrrrr!!! mad.gif
Po moje si kar prav naredil.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.