Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Lezaji
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
IngvarL
Podravljeni,

Eno vprasanje za poznavalce. Kaksni so zanesljivi znaki, da gredo lezaji na kolesih proti koncu svoje zivljenjske dobe? Pred kratkim sem namrec zamenjal letne za nove zimske gume in od takrat dalje se pojavlja pri voznji dolocen neizrazit "topotajoc" zvok, pri cemer nisem cisto preprican, da gre samo za zvok, ki ga proizvajajo nove pnevmatike (Dunlop Winter Sport 3D naj bi bile sicer med tisjimi). Nekje sem bral, da pri vozilih z ABS senzorji elektronika zazna neenakomerno vrtenje koles in sprozi ABS opozorilni signal, kar naj bi lahko bil zanesljiv pokazatelj (skupaj z zvokom), da je nekaj narobe. Bo to drzalo?

Hvala za odgovore.

Igor
uklopko
Če imaš mazdo 6 potem to ni star avto in težko bi reku da je kak ležaj!!!!

Prej bi reku da so gume krive zaradi zimskega profila!!!!
(zato se sliši kot neko bučanje,tresenje,kot bi vozil po rebrastih črtak ki so narisane po cestah na robu cestišča,ampak ne tok intenzivno)

A je kaj temu podobnega!!!?

Ležaji pa ponavadi prav lepo pojejo in jih slišiš celo v kabino,lahko pa tudi ne,začutiš pa luft ko menjaš gume!!!
(ko je dvignjen seveda in se malo poigraš s tem)
IngvarL
(uklopko @ 18 Jan 2007, 16:16) *

Prej bi reku da so gume krive zaradi zimskega profila!!!!
(zato se sliši kot neko bučanje,tresenje,kot bi vozil po rebrastih črtak ki so narisane po cestah na robu cestišča,ampak ne tok intenzivno)

Hvala za odgovor. Verjetno je tako, kot praviš, ampak sem se hotel samo videti, če ima kdo kakšne podobne izkušnje.
Boss
Če si to opazil šele ob menjavi gum so verjetno 99,9% krive gume. Pri Dunlopkah (vsaj za serijo M2 in M3) je značilno, da so v začetku glasne a ko se malce "uležejo" ratajo tišje. Se pa pri teh gumah zelo pozna moker in gladek asfalt, kjer dobijo izredno visok šumeč zvok in tudi sam sem ene parkrat prav debelo pogledal in pomislil na okvaro.

Po drugi strani je pa to dobrodošel "signal", ki te opozori, da si na gladkem asfaltu in še mokrem povrhu, kjer zna drseti in da je potrebno biti pazljiv saj zimske gume, gladek in moker asfalt niso glih najboljši prijatelji - če pa so še visoke temperature je pa zelo hitro lahko kakšna pizdarija.
Alex
(IngvarL @ 18 Jan 2007, 14:37) *

Podravljeni,

Eno vprasanje za poznavalce. Kaksni so zanesljivi znaki, da gredo lezaji na kolesih proti koncu svoje zivljenjske dobe? Pred kratkim sem namrec zamenjal letne za nove zimske gume in od takrat dalje se pojavlja pri voznji dolocen neizrazit "topotajoc" zvok, pri cemer nisem cisto preprican, da gre samo za zvok, ki ga proizvajajo nove pnevmatike (Dunlop Winter Sport 3D naj bi bile sicer med tisjimi). Nekje sem bral, da pri vozilih z ABS senzorji elektronika zazna neenakomerno vrtenje koles in sprozi ABS opozorilni signal, kar naj bi lahko bil zanesljiv pokazatelj (skupaj z zvokom), da je nekaj narobe. Bo to drzalo?

Hvala za odgovore.

Igor

Tudi jaz imam to kombinacijo-Dunlop Winter Sport 3D + Mazda 6 SW...na začetku jen tudi mene motilo,
pa se navadiš....ni kaj,bo treba počakat na "pomlad"?!!,pa nazaj gor letne Bridgestonke Potenza... happy0158.gif
YavarYe X6V6
Pri mazdi "crknejo" ležaji samo pri kakem "trdem" srečanju z kako jamo ali pa robnikom !
IngvarL
(Alex @ 18 Jan 2007, 20:11) *

Tudi jaz imam to kombinacijo-Dunlop Winter Sport 3D + Mazda 6 SW...na začetku jen tudi mene motilo,
pa se navadiš....ni kaj,bo treba počakat na "pomlad"?!!,pa nazaj gor letne Bridgestonke Potenza... happy0158.gif

...oz. v mojem primeru Turanza tongue.gif

(Boss @ 18 Jan 2007, 20:10) *

Če si to opazil šele ob menjavi gum so verjetno 99,9% krive gume. Pri Dunlopkah (vsaj za serijo M2 in M3) je značilno, da so v začetku glasne a ko se malce "uležejo" ratajo tišje. Se pa pri teh gumah zelo pozna moker in gladek asfalt, kjer dobijo izredno visok šumeč zvok in tudi sam sem ene parkrat prav debelo pogledal in pomislil na okvaro.

Po drugi strani je pa to dobrodošel "signal", ki te opozori, da si na gladkem asfaltu in še mokrem povrhu, kjer zna drseti in da je potrebno biti pazljiv saj zimske gume, gladek in moker asfalt niso glih najboljši prijatelji - če pa so še visoke temperature je pa zelo hitro lahko kakšna pizdarija.

Hja, saj to se je tudi meni zdelo, ampak zmotilo me je to, da s prejšnjimi zimskih gumami (Maloya Cresta 220) nisem imel teh izkušenj, zato sem pač rekel, da povprašam. Pomislil sem pač tudi na to, da bi ga lahko kaj biksali pri premontaži gum. Hvala za pojasnilo.
nisde
(YavarYe X6V6 @ 18 Jan 2007, 20:17) *

Pri mazdi "crknejo" ležaji samo pri kakem "trdem" srečanju z kako jamo ali pa robnikom !

Moj ležaj se še kr drži! biggrin.gif
ReDevil
Ja ležaj itak slišiš in to čedalje bolj. dry.gif

Se pa spomnem, ko sem mev dostkrat na avtu fuuul sfukane gume in so ble že bl kvadratne kot okrogle, pa je biv zvok skor identičen kot če imaš ležaj "pečenka"! tongue.gif
LabiGT
Jaz imam Dunlop 3D, pa so cist tihe...tudi na mokre.
Prejsnje Michelin Alpin pa so proizvajale tak piskajoc zvok na mokrem, in sem tud mislu, da je nekaj narobe...
lezaji sigurno niso, ker ce bi kdo unicil lezaje, bi bil jaz prvi glede na to kje vse vozim wallbash.gif
ReDevil
Upam da loh u tej temi vprašam?!

Mam kokr tolk velk problem pri "novi" MX5ki in sicer zadnji ležaj mi tul k u risanki! z0tdntknw.gif

Zdej pa bo slej ko prej treba poštimat! Kje priporočate da jaz robo dobim (mogoče ma Javar kako idejco), pa me zanima kolk bo keša, za F makino sm dav tktk cca. 26 smukov - s pestom ležajčk! dry.gif
YavarYe X6V6
U pondelk, mogoče kej zvem. unsure.gif
IngvarL
Update: Evo, na servisu zadevo pogledali in dejansko je šel ležaj, avto pa se ni srečal z nobenim robnikom. Lahko torej samo sklepam, da sem imel smolo s slabim ležajem. Upam, da se ne bo kmalu ponovilo, ker hudič ni ravno poceni (čez 100 EUR + delo). Mogoče pa se dobi kje tudi ceneje. Zato naj poznavalci napišejo, kje se da zadevo še uredit - za potencialne nove žrtve sad.gif
Alex
(IngvarL @ 5 May 2007, 21:46) *

Update: Evo, na servisu zadevo pogledali in dejansko je šel ležaj, avto pa se ni srečal z nobenim robnikom. Lahko torej samo sklepam, da sem imel smolo s slabim ležajem. Upam, da se ne bo kmalu ponovilo, ker hudič ni ravno poceni (čez 100 EUR + delo). Mogoče pa se dobi kje tudi ceneje. Zato naj poznavalci napišejo, kje se da zadevo še uredit - za potencialne nove žrtve sad.gif

Čudna stvar to z ležajem confused0059.gif

Koliko km pa ima tvoja M6?.

LP Alex.
IngvarL
(Alex @ 6 May 2007, 06:47) *

Čudna stvar to z ležajem confused0059.gif

Koliko km pa ima tvoja M6?.

LP Alex.

Ko je začelo "ružiti", je bilo na števcu cca. 140.000km.
Alex
(IngvarL @ 6 May 2007, 10:11) *

Ko je začelo "ružiti", je bilo na števcu cca. 140.000km.

Vseeno mi je to nekam prezgodaj.Če bi imel kaj predelano,bi še razumel...
...tako pa whatever.gif

LP Alex.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.