Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
kako je z motorji
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
edd
Zdravo!!
Imam mazdo xedos 6 let.1997 prostornina 1,6 79kw z avtom sem zelo zadovoljen samo precej mi olja žge.Svetovali so mi naj zamenjam motor češ da to nihče več ne popravlja.Zanima pa me če kdo ve ali je kak drug motor npr. od mazde 323 oz.626 .... primeren , ker xedos modelov res ni veliko???
oz. če kdo ve ali bi bil motor 323f tip Z5 primeren???
YavarYe X6V6
(edd @ 13 Feb 2007, 12:14) *

Zdravo!!
Imam mazdo xedos 6 let.1997 prostornina 1,6 79kw z avtom sem zelo zadovoljen samo precej mi olja žge.Svetovali so mi naj zamenjam motor češ da to nihče več ne popravlja.Zanima pa me če kdo ve ali je kak drug motor npr. od mazde 323 oz.626 .... primeren , ker xedos modelov res ni veliko???

Z zamenjavo motorja neboš veliko naredil, probaj najprej zamenjat olje.
Katarega uporabljaš sedaj ?
edd
castrol TXT ta je bil natočen ob zadnji zamenjavi več pa ne vem sem ga nedolgo nazaj kupil
Marko_mx-3
olje bo treba drug biggrin.gif kater bo pa yavarje povedal
LabiGT
kaj je pa naorbe z castrol txt? to je super olje...edin ce ga mazda ne mara?
YavarYe X6V6
Zamenjaj olje bo vsaj 50% bolje. Pa ne samo firmo tudi W mora biti pravi. Izjava temelji na izkušnjah, zato je patentirana ! happy0005.gif
Marko_mx-3
10W40 po moje najboljš
YavarYe X6V6
5-50 se mi najbolše obnese, pa full syntethic, pa ni castrol. dry.gif
uklopko
Ta zlati Valvoline!!!! happy0158.gif
edd
hvala za nasvete !!!!!

imam pa zdej še eno vprašanje na mazda europe forumu sem bral o medoti kako z mešanico kerozina oz. parafina in olja dvakrat "splaknemo" motor nato pa zopet natočimo prevega seveda ob 2x zamenjavi filtra
ZANIMA pa me je kdo že mogoče slišal za to metodo in če deluje oz. če s tem ne bom še poslabšal situacije ??? Menda je preverjena in deluje
YavarYe X6V6
(edd @ 14 Feb 2007, 10:25) *

hvala za nasvete !!!!!

imam pa zdej še eno vprašanje na mazda europe forumu sem bral o medoti kako z mešanico kerozina oz. parafina in olja dvakrat "splaknemo" motor nato pa zopet natočimo prevega seveda ob 2x zamenjavi filtra
ZANIMA pa me je kdo že mogoče slišal za to metodo in če deluje oz. če s tem ne bom še poslabšal situacije ??? Menda je preverjena in deluje

Če se boš lotu tega si prej pripravi, rezervni motor.
edd
AHA hvala !!! ker tam je menda nekdo preizkusu in je precej navdušen.
bom danes preizkusil z zamenjavo olja in filtra z valvoline 5-50 ali rajš 5-30 za 1,6 mašino 79kW pa bom počakal na rezultate sej če bo res za 50% boljše sem dosegel svoje.
Symon
(YavarYe X6V6 @ 14 Feb 2007, 10:33) *

Če se boš lotu tega si prej pripravi, rezervni motor.

Pa lih včeraj sem bral nekaj o "engine flush" preparatih. Ti naj bi oreng splaknili vso svinjarijo iz kanalov. blink.gif Naj bi dali noter pred menjavo olja in spuca vse zapacane kanale. Saj veste tisto, ko vliješ novo olje noter pa je potem olje naslednji dan že čisto črn. No to naj bi takšne zadeve odpravile.
Yavar so ti te zadeve kaj znane? z0tdntknw.gif
YavarYe X6V6
(Symon @ 14 Feb 2007, 16:58) *

Pa lih včeraj sem bral nekaj o "engine flush" preparatih. Ti naj bi oreng splaknili vso svinjarijo iz kanalov. blink.gif Naj bi dali noter pred menjavo olja in spuca vse zapacane kanale. Saj veste tisto, ko vliješ novo olje noter pa je potem olje naslednji dan že čisto črn. No to naj bi takšne zadeve odpravile.
Yavar so ti te zadeve kaj znane? z0tdntknw.gif

Tega se izogibam.

Mogoče ima sirius kako idejo al pa zadevo, najbolje če ga povprašaš ?
tomaz108
(edd @ 13 Feb 2007, 12:14) *

Zdravo!!
oz. če kdo ve ali bi bil motor 323f tip Z5 primeren???

jaz imam letnik 98 enak motor, 120000 km prevoženih pa mi pije 3-4l olja na 10000 km, kolegu isto. Zgleda, da je to hiba teh motorjev.
Ciko boy
mazda pa olje sta zelo skregana
meni tudi nenormalno papca
pa saj smo zadnjič na srečanju v celju govorili nekaj na to temo
pa smo ugotovili da samo enemu ne papca samo se ne spomnim komu unsure.gif
Sirius
O porabi olja smo na tem forumu že razpravljali. Na eni spletni strani sem našel najmanj 40 razlogov za to. V slučajih, ki se omenjajo v tej temi, pa gre verjetno za določeno stopnjo obrabe in za stil vožnje. Tisti, ki stalno vrti motor okoli blokade ne more pričakovati, da ne bo z nekaj olja mazal tudi izpušni sistem. Poraba 3-4 litre na 10.000 km pa je za današnjo stopnjo razvoja motorjev nekoliko prevelika. Zamenjava olja z večjim gradacijskim razponom W, bi znala biti slaba poteza. Poskusite z uporabo speciala iz Bondove ergele. Nekaterim je precej zmanjšala porabo olja, ne vsem, večini pa.
tomaz108
(Sirius @ 10 Mar 2007, 16:45) *

O porabi olja smo na tem forumu že razpravljali. Na eni spletni strani sem našel najmanj 40 razlogov za to. V slučajih, ki se omenjajo v tej temi, pa gre verjetno za določeno stopnjo obrabe in za stil vožnje. Tisti, ki stalno vrti motor okoli blokade ne more pričakovati, da ne bo z nekaj olja mazal tudi izpušni sistem. Poraba 3-4 litre na 10.000 km pa je za današnjo stopnjo razvoja motorjev nekoliko prevelika. Zamenjava olja z večjim gradacijskim razponom W, bi znala biti slaba poteza. Poskusite z uporabo speciala iz Bondove ergele. Nekaterim je precej zmanjšala porabo olja, ne vsem, večini pa.

Samo čudno je to, da je bila moja Mazda vedno lepo vožena - na relacije, avtocesta ponavadi okrog 140 km/h, to ni ravno do blokade. No včasih tudi pritisnem, da se malo prepuca biggrin.gif
torstorm
(tomaz108 @ 10 Mar 2007, 20:26) *

Samo čudno je to, da je bila moja Mazda vedno lepo vožena - na relacije, avtocesta ponavadi okrog 140 km/h, to ni ravno do blokade. No včasih tudi pritisnem, da se malo prepuca biggrin.gif

mogoče so oljni batni obročki hin

smile.gif
YavarYe X6V6
Ne razumem, kaj ljudje počnejo z motorji, moj sucker ima 245 kkm pa ne popije niti 1 deci olja na 10 kkm.
Pa ga ne šparam, vsaj 1X na dan se zavrti do 7000 rpm, drugač pa je tam okol 3000 - 5000 rpm.
Sirius
Ponavadi gre pri teh motorjih (avtomobilih) za vozila, ki niso od prvega lastnika, zato ne vemo v kakšnij rokah so bili in kako so bili vzdrževani.
YavarYe X6V6
Jaz sem tudi 3 lastnik.Ob nakupu je imel 112 kkm, od takrat nobenih problemov z oljem.
Tich
moj ma tut kr dost kilometrov (mislim da nekje med 250-300, ceprav je mel na stevcu 170?!)...ko je vse skup stalo, je bil kr pozresen, zej pa se je poraba zelo umirila, nekje po 1000km. Ne vem pa cist tocn se kolk. Uporabljam pa ze od zacetka Shell Helix 10W-40, pa morm rect da sem zelooo zadovoljen z njim. biggrin.gif
ReDevil
No pa smo spet pr relaciji Mazda - olje! dry.gif biggrin.gif

Res je verjetn od hudiča mal mazd ki ga ne pijejo, z izjemo novejših, pa Ajvarjeve in Maretove (odjavljene), pa tut moj mehanik mi je reku, da mazde so itak znane po pitju ola, kar pomen da ima sicer dec kr neki izkušn in ve o čem govori! dry.gif
Tich
Moja bivsa (1.6 SOHC 90KM) je pila NIC olja na xxxx km, ce si se vozu normaln. Ce si ga pa puno tiscal je pa spila tam nekje cca. 1l/10.000km. Ampak to je blo ReDevil style tiscanje skoz u blokado.

Isto je blo pr turbotu ko je mel ze 300k km. Sam da je blo pr tem x2. Zakaj? ker je se pri turbini puscalo olje, tak da sam motor da je pil qrac kei. Pa zaka se sekirate? A gre avto manj? A smrdi za njim?.... no pol pa sam nalij pa pohodi happy0158.gif

Itak pa so to zanemarljive vrednosti. Ce hondas rece da mu ne pije, potem laze. Kdor pravi da mu ne pije, itak ne tisci avta. Avto sploh ne bi sou, ce ne bi pil olja na punih obratih! Drugac pa dajte tudi avtu olje, za katerega je bil motor skonstruiran! Ne pa XxX hi-tech olje, ker tut ne velja! To je za nove motorje....

Btw...zaka ma pa Mare odjavljenega?
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.