Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Akomulator
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
zemir
No danes sem končno po 6 mesecih zamenjal akomulator, ker mi je z težavo avto prižigal in ko sem pustil ugasnjenega 10 min je vžgal samo na kable....

No pač kupil sem Toplinega Top magic 72 Ah in ko sem starega dajal ven sem videl da je bil Bosch-ev Silver in to 44Ah blink.gif
wiperboy
Saj je bil dovolj močen.
Ker tudi v audie 1.8 in 2.0 dajejo original 45 Ah akumulator vem ker sem 5. let delal na Vesna servisu happy0158.gif zdaj pa si dal noter 72Ah kar je ravno na meji polnjenja tvojega alternatorja
YavarYe X6V6
(wiperboy @ 13 Mar 2007, 19:56) *

Saj je bil dovolj močen.
Ker tudi v audie 1.8 in 2.0 dajejo original 45 Ah akumulator vem ker sem 5. let delal na Vesna servisu happy0158.gif zdaj pa si dal noter 72Ah kar je ravno na meji polnjenja tvojega alternatorja

Na meji, mi lahko malo razložiš, ker ne razumam čisto, da nam u temo mlatu.
zemir
(wiperboy @ 13 Mar 2007, 19:56) *

Saj je bil dovolj močen.

Mi je malo čudno tista plastika ki gre akumulator noter je bila na pol prazna no zdaj na 72Ah paše direktno gor whatever.gif
Marko_mx-3
Mi imamo na Berlingotu 1.9 dizlu 45Ah akumulator in vžiga kot strela biggrin.gif
zemir
(Marko_mx-3 @ 13 Mar 2007, 21:59) *

Mi imamo na Berlingotu 1.9 dizlu 45Ah akumulator in vžiga kot strela biggrin.gif

Ja sam jaz odkar sem dobil avto imam probleme z vžigom.Zdaj pa užge kod strela biggrin.gif
uklopko
(YavarYe X6V6 @ 13 Mar 2007, 21:08) *

V kolikor se jaz zastopim to pomeni da alternator s težka nafila oz fila ta akomulator zaradi njegove kapacitete in velikosti zaloge ki jo ima!!! No to bi blo moje razmišlanje!!

Kaj ti nuca več baterija če pa je ne morš do konca napolnit whatever.gif
YavarYe X6V6
(uklopko @ 14 Mar 2007, 06:27) *

V kolikor se jaz zastopim to pomeni da alternator s težka nafila oz fila ta akomulator zaradi njegove kapacitete in velikosti zaloge ki jo ima!!! No to bi blo moje razmišlanje!!

Kaj ti nuca več baterija če pa je ne morš do konca napolnit whatever.gif

Doma imaš polnilec za akumulator ki polni max cca 15 A(in ga napolni do konca), alternator pa je 90 A)pa ga ne napolni), kje je tukaj logika ? blink.gif
uklopko
Pojma nimam z0tdntknw.gif mislim pa da ni problem v amperaži.........no ne vem lih ,vem pa da ni lih dobr met full več akomulator po kapaciteti ampak tud nevem zakaj(razen same velikosti)!!!
(si ziher da tok A nabije,no glede na nizko napetost in OHMOV zakon je teoretično čist možno biggrin.gif)

Počakva raj na strokovni odgovor!!! happy0158.gif
Marko_mx-3
mislim da ni problem v polnjenju ampak v ostali elektroniki - reglar in podobno, da močnejši akku preobremeni in skuri.
zemir
(Marko_mx-3 @ 14 Mar 2007, 07:46) *

mislim da ni problem v polnjenju ampak v ostali elektroniki - reglar in podobno, da močnejši akku preobremeni in skuri.

A potem je šansa da se mi kaj skuri ali bi se mi že če bi se?
Grega_
Jest mam tudi 70Amperskega, hmmm da ga ni meni zato skurilo z0tdntknw.gif
wiperboy
unsure.gif
(YavarYe X6V6 @ 14 Mar 2007, 07:06) *

Doma imaš polnilec za akumulator ki polni max cca 15 A(in ga napolni do konca), alternator pa je 90 A)pa ga ne napolni), kje je tukaj logika ? blink.gif

res da ima altenator 90 a ampak od teh 90 a gre velika večina v porabnike avtomobila le neka malenkost ostane za akumulator moramo pa razmišlat tudi o tem da imajo današnji avti klimo, el šipe in podobno kramarijo + tega moramo cele dneve kuriti luči kar še dodatno obremeni altenator da se o fešterkariji sploh ne pogovarjamo unsure.gif
za mazdo 323 je originalni 60 Ah akumulator
irumed
(YavarYe X6V6 @ 13 Mar 2007, 21:08) *

Ja če je akomulator premočan oz. presega določeno kapaciteto Ah je to lahko slabše kot pa če bi bil nekoliko šibkejši. Alternator je prirejen za določeno moč akomulatorjev in če je akomulator premočan ga alternator nebo napolnil oz se bo sčasoma akomulator iztrošil zaradi prešibkega alternatorja. Torej če se manjava akomulator, se naj nebi odmikali od priporočenih Ah več kot pa za 10 Ah gor ali dol.
zemir
(irumed @ 14 Mar 2007, 19:31) *

Ja če je akomulator premočan oz. presega določeno kapaciteto Ah je to lahko slabše kot pa če bi bil nekoliko šibkejši. Alternator je prirejen za določeno moč akomulatorjev in če je akomulator premočan ga alternator nebo napolnil oz se bo sčasoma akomulator iztrošil zaradi prešibkega alternatorja. Torej če se manjava akomulator, se naj nebi odmikali od priporočenih Ah več kot pa za 10 Ah gor ali dol.

Ja no jaz sem vzel za 12 Ah močnejši akomulator.Potem v najslabšem primeru lahko gre spet akomulator po gobe?In če grem zmerit koliko ga alternator fila bi lahko videl če je premočen akumolator?Kajti tistega prejšnega je filal z 14.10.
Ciko boy
(Marko_mx-3 @ 14 Mar 2007, 07:46) *

se čisto strinjam ker sem jst tut to nekje slišal

ka naj pa jst naredim ko mam skor nov a-ko-mu-mater happy0195.gif
mam že čist praznga zarad muske a se da kej kupit da mi ne bi tolk štroma šlo v k....
Marko_mx-3
(Ciko boy @ 14 Mar 2007, 20:07) *

se čisto strinjam ker sem jst tut to nekje slišal
ka naj pa jst naredim ko mam skor nov a-ko-mu-mater happy0195.gif
mam že čist praznga zarad muske a se da kej kupit da mi ne bi tolk štroma šlo v k....

nabavi kondenzator tongue.gif
wiperboy
normalno polnjenje je pri prižganih lučeh 14.10-14.30 V
YavarYe X6V6
(wiperboy @ 14 Mar 2007, 19:19) *

unsure.gif
res da ima altenator 90 a ampak od teh 90 a gre velika večina v porabnike avtomobila le neka malenkost ostane za akumulator moramo pa razmišlat tudi o tem da imajo današnji avti klimo, el šipe in podobno kramarijo + tega moramo cele dneve kuriti luči kar še dodatno obremeni altenator da se o fešterkariji sploh ne pogovarjamo unsure.gif
za mazdo 323 je originalni 60 Ah akumulator

Malo te bom dopolnil:Klima porabi 1A, stekel ne šopamo skoz gor in dol, motor zase vzame zase tam do max 20A,luči (6x 5W+2X 55W = 140W ,kar znese pri prižganem motorju točno 10A za luči) najhujši potabnik je ABS, ki pri delovanju šopa tudi 80A. Tako da pri 90A in prižganih lučeh in prižganim motorjem, imamo dejansko cca 60A rezerve, ki pa z lahkoto napolni akumulator.
Jaz sem imel v svojem suckerju tegale pa ni bilo problemov. Take vgrajujejo v tovornjake, ker zasedejo pol maj prostora in so več kot pol lažji od stanadrdnih akumulatorjev v tovornjakih.
zemir
Ah sam da dela pa sem vesel tongue.gif happy0158.gif
wiperboy
optima pa je poglavlje za sebe
YavarYe X6V6
(wiperboy @ 18 Mar 2007, 15:16) *

optima pa je poglavlje za sebe

Cena tud. biggrin.gif
wiperboy
ja dosti dnarja dosti muzike ker so pa optima le top of the top happy0158.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.