Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Kje se menja olje ?
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
ceca505
jst sm začetnica in imam Mazdo MX3 zanima me kje se menja olje love0030.gif cim prej
uklopko
oj nova članica!!!

Najbrš te zanima olje v motorju!!!
To lahko zamenjaš doma oz ti zamenja keri ki zna odvit vijak in spustit olje!!!
Če si kje blizu LJ pa to lahko pomagamo!!!

Drugače pa rabiš polek olja še olni filter!!

Zemenja ti ga lahko tudi keri koli mehanik, ali na kakih hitrih servisih (AMZS,BHS,ipd)

lp
nisde
Vijak je spodaj na karterju če ti kj pomaga...
Usaj upam da je biggrin.gif
Segi
daš avto na kanal, splezaš pod njega, pol maš pa na karterju (direkt pod mašino bi mogu bit) vijak, ki ga odšraufaš (prej si pripravi kakšno posodo ki zdrži vsaj dobre 4litre) in nastaviš posodo pod to lukno da ne bo vse po tleh teklo wink.gif [baje je dobro prej malo ogret avto da olje postane bolj tekoče in lažje steče ven]
ko se olje izteče ven poiščeš filter, ki je ponavadi skrit nekje za mašino (malo bolj proti zadnjem delu avta, in kakih 30cm višje od karterja) in še njega odšraufaš..
da boš lažje najdla maš kle eno slikco kako nej bi zgledu

ponavad se filter bl teško odšraufa, in si pomagamo s tem ključem na levi [ ta ključ uporabiš samo za odšraufat filter, ko pa daješ novega gor pa obvezno z roko zategnit da ga ne boš poškodovala s ključem ]

nekako tako zgleda ta vijak na karterju (nej bi bil premera 19mm z0tdntknw.gif )

prvi del je končan, zdej pa samo še našraufaš nazaj nov oljni filter (ki si ga prej kupla v trgovini z avtodeli ali bilokej..), zapreš še tisto luknjo na karterju (zašraufaš nazaj vijak) iz katere je prej olje teklo...in je stvar končana smile.gif

aja pa ne pozabit olja nalit v mašino (odpreš pokrovček na pokrovu motorja) in je to to...kakšno olje (jest v mojega dajem 10-40 in ga začudoma po 8000km še nič ni popil) ter koliko ga gre notri pa najdi v knjižci ki si jo dobila zraven avta, al pa če bo kakšen lastnik mx-3jke povedu..

P.S. sem najdu kolk olja je treba not vlit
mx-3 1.6 --> 3,4 l
mx-3 1.8 v6 --> 4,8 l

lp pa veliko uspeha wink.gif
Ciko boy
vaaaauuu segi tole je pa res izčrpno poročilo happy0158.gif
ful si se potrudu pa še orodje lepo zloženo party0024.gif
Segi
(Ciko boy @ 31 Mar 2007, 13:06) *

vaaaauuu segi tole je pa res izčrpno poročilo happy0158.gif
ful si se potrudu pa še orodje lepo zloženo party0024.gif

hehe, sem poskušu čim bolj enostavno razložit in prikazat...upam da je uspel smile.gif
YavarYe X6V6
(Segi @ 31 Mar 2007, 13:12) *

hehe, sem poskušu čim bolj enostavno razložit in prikazat...upam da je uspel smile.gif

Vse lepo in prav, samo pozabil si 2 stvari zaradi katerih ponavadi(ni pa nujno) pišča olje po kapljicah in dela fleke po tleh.
nisde
(YavarYe X6V6 @ 31 Mar 2007, 13:51) *

Vse lepo in prav, samo pozabil si 2 stvari zaradi katerih ponavadi(ni pa nujno) pišča olje po kapljicah in dela fleke po tleh.

Predvidevam da je eno od teh dveh stvari TČK oz. tesnilo čepa karterja. Za drugo pa ne vem.

Aja, namazat tesnilo na oljnemu filtru!

Upam da je to to biggrin.gif
YavarYe X6V6
happy0158.gif
Segi
(YavarYe X6V6 @ 31 Mar 2007, 13:51) *

če si mel v mislih tesnilo pri vijaku ali tesnilo pri filtru pa povej ane, in s čim je treba namazat...

ko sem pri sebi menju nisem nič namazu in nič ne pušča (zaenkrat)..

lp
nisde
(Segi @ 31 Mar 2007, 14:00) *

če si mel v mislih tesnilo pri vijaku ali tesnilo pri filtru pa povej ane, in s čim je treba namazat...

ko sem pri sebi menju nisem nič namazu in nič ne pušča (zaenkrat)..

lp

Tesnilo pri vijaku karterja se zamenja, so pocen in niso nevem kakšen strošek. Tesnilo oljnega filta se pa namaže kar z oljem ki si ga kupu, mal ga daš na prst in namažeš po tesnilu da se ti ne zapeče ker ga je pol naslednjič prekleto težko dol odšravfat.
aleksander
Glede na postavljeno vprašanje, bi bil moj odgovor : pri najbližjem mehaniku happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif
uklopko
tudi sam sem bil istega mnenja!!! happy0158.gif
Boss
Segi thumbsup.gif

Se pa strinjam z Aleksandrom in Urošem še posebej, če nimaš naštetega orodja. Predno vse omenjen zadeve nakupiš, najdeš način, da dvigneš avto, ustrezno posodo in da ne uspeš nato ničesar posvinjati.

V glavnem predno se lotiš si preberi tole zgodbico, ki je lahko še kako resnična happy0195.gif

MENJAVA OLJA V AVTOMOBILU - KAKO TO DELAJO MOŠKI:
V soboto zjutraj gre v trgovino z avto deli, kupi pet litrov olja, set gedore in dišečo smrekico.
Gre domov in parkira avto na dvorišče.
Popije pivo. Zvleče se pod avto, najde čep za izpuščanje olja.
Izvleče se izpod avta, vzame gedore in se zvleče nazaj. Ugotovi, da ima ključ št.12 premajhno luknjo, št.13 pa manjka.
Mastno zakolne. Izvleče se izpod avta in gre v stanovanje po škatlo s starim orodjem. Popije pivo. Zvleče se pod auto s francoskim ključem.
Odpre čep. Zalije se z oljem po obrazu. Panično zamaši luknjo s čepom.
Kolne. Pazi, da pri tem ne pogoltne kaj olja. Izvleče se izpod avta.
S tipanjem odpre prtljažnik. Obriše obraz z mastno krpo, ki jo najde v prtljažniku. Obriše obraz s papirnatimi robčki. Pivo.
Najde kantico, v katero bo izpustil olje. Vrže jo pod avto.
Ponovi korak 4. Namesti kantico pod karter in ponovi korak 5.
Občuduje, kako olje teče. Izvleče se izpod avta. Pazi glavo. Kolne.
Pride prijatelj. Popije pivo skupaj z njim.
Skupaj s prijateljem do večera popijeta gajbo piva.
V nedeljo zjutraj vlije liter olja v blok motorja.
Spomni se čepa od včeraj.Hitro se zvleče pod avto. Prevrne kantico z izpuščenim oljem.
Hitro pobere kantico, preden vse izteče.
Pazi glavo. Pivo. Vse sta popila včeraj.
V bližnjem dežurnem kiosku pokupi vse Unione iz hladilnika.
Ob povratku domov popije pivo. Najde francoski ključ.
Zvleče se pod avto. Zapre čep. Pazi na lužo olja. Pazi glavo.
Vrže kantico z ostanki olja v najbližji grm. Popije pivo.
Da avto v ler, spusti ročno in ga porine dva metra.
Spomni se na dišečo smrekico. Pazi, da mu ne pade v lužo olja.
Od olja zapacano dišečo smrekico vrže v grm, v katerega je že prej
odvrgel kantico. Počisti lužo olja. Umazane krpe vrže v grm. Pivo.
Pivo. Vlije ostanek olja v blok motorja. Pivo.
Gre na poskusno voznjo. Na prvem semaforju "pumpa", da bi slišal,
če motor dobro deluje. Pojasni prometni policiji, zakaj je pijan za volanom. Vrne se domov peš.
Po povratku domov vrže gedore v zgoraj navedeni grm.
Račun:
olje, 5 litrov: 25€
gedore: 10€
dišeča smrekica: 0,80€
pivo, 12 pločevink: 10€
kazen: 120€
ležarina avta: 40€
skupaj: 205,80€.

MENJAVA OLJA V AVTOMOBILU - KAKO TO DELAJO ŽENSKE:
V soboto zjutraj pelje avto k mehaniku in ga pusti tam.
Kupi časopis v kiosku in popije kavico v bližnjem kafiču.
Vrne se k mehaniku, prevzeme avto in se odpelje domov.
Račun:
olje, 3 litre: 15€
delo: 10€
časopis: 0,70 €
kavica: 1 €
skupaj: 26,70 €
YavarYe X6V6
Boss za tiste k ne delajo sami to drži,za tiste ki pa deljao to smi pa 100% ne drži. blink.gif
uklopko
ah pustmo detajle!!!

Tisti ki to delamo sami je ql in nas take stvari kot je napisal BOSS zanima,tisti ki pa peljejo na servis pa mislim da se ne obremenjujejo kaj dosti!!!
Plačajo in grejo,in če kaj ne dela veselo peljejo nazaj!!!
Violet
boss, katero varianto uporabljaš?
Sishi
(Violet @ 1 Apr 2007, 23:55) *

Najprej je menjal olje po moško, zdaj pa pošilja ženo z avtom k mehaniku happy0064.gif
Boss
QUOTE(Violet @ 1 Apr 2007, 21:55) *

hehe... vprašanje je na mestu včasih sem vse sam naredil zdaj je pa tko, da če hočem štempiljko v knjigco dobit in s tem ohranjat garancijo in podaljševat MES pa sem prisiljen v ta ležerno varjanto. Kar sicer ni nič narobe samo me pa včasih grize, če je res vse tako narejeno kot človek plača.

Žal je bilo tako, da so mi na enem uradnem servisu nekega drugega prizvajalca ukradli kvalitetne diske in jih zamenjali z nekim krepom od originalnih. Hja tudi to se dogaja.

QUOTE(323F @ 2 Apr 2007, 06:47) *

Najprej je menjal olje po moško, zdaj pa pošilja ženo z avtom k mehaniku happy0064.gif

happy0158.gif Za moj avto nikoli, za njena renojeva jajca imava pa itak enga modela, ki naredi tako poceni, da se ne splača sam rok mazat. Tako, da na renoju popravljam samo tiste ta bolj čiste zadeve, kot je recimo elektrika, razdelilna kapa, filtri, svečke pa še kakšne malenkosti.
Violet
... za mazdo delaš po žensko, za renoja pa po moško happy0158.gif happy0195.gif
Boss
QUOTE(Violet @ 2 Apr 2007, 20:24) *

... za mazdo delaš po žensko...

Ja saj sem jo že slišal od moje, da imam Mazdo rajši kot njo sad.gif ...ah ženske, kako hitro pozabite stvari, ki jih mi deci naredimo za vas. sad.gif
Allyssa
(Boss @ 3 Apr 2007, 09:16) *

Ja saj sem jo že slišal od moje, da imam Mazdo rajši kot njo sad.gif ...ah ženske, kako hitro pozabite stvari, ki jih mi deci naredimo za vas. sad.gif

happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif kako je men tole znano happy0195.gif
poky

ah ženske, kako hitro pozabite stvari, ki jih mi deci naredimo za vas. sad.gif

Bravo Boss! love0030.gif To pa je živa istina. happy0158.gif
Segi

...ah ženske, kako hitro pozabite stvari, ki jih mi deci naredimo za vas. sad.gif

happy0158.gif happy0195.gif
Violet

po tem boljše da ne sanjaš o MPS-ki in se rajši njej bolj posveti (ne pozabi, da ženske podpiramo tri vogale)in kot sem že dejala za vsakim uspešnim moškim stoji še bolj uspešna žens
ceci smo mal zasmetl
Marko_mx-3
jah ceca si je sama kriva kaj pa nič ne napiše tongue.gif

sej ne vemo kje/kako/kakšno olje bi rada menjala
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.