Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Pomoč - menjava amortizerjev
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
Sishi
Zdravo,
zanima me, če ni prezahtevno sam zamenjati oba amortizerja? Ali je to bolje prepustiti strokovnjaku?
Če kdo misli da se da, prosim če mi opiše postopek (in potrebno orodje) love0030.gif

LP, Sishi
Marko_mx-3
zdej kako misliš zamenjat amortizerje? celotne z blažilci in fedri ali samo blažilce?

če komplet ne rabiš kej velik orodja, samo lahko zajebava ko je kaj zarustan, pa treba je podret notranjo plastiko vsaj pri zadnjih.

če pa samo blažilce pa rabiš specialno orodje za stiskat fedre, lahko se tudi sam kej znajdeš samo moraš pazit da ti ga ne odpre kar je zelo nevarno za tvoje zdravje biggrin.gif drugače pa isti postopek kot zgoraj

če te še zanima povej pa bom poskusu opisat celoten postopek kako in kaj. Pa katere? Prednje ali zadnje?
Sishi
Ja menjal bi kar celotne - iz ene BGjke na drugo. Prosim opiši postopek.
Menjat mislim pa zato, ker se mazda v ovinku zelo nagiba. A je to zaradi amortizerjev, al je lahko tud kaj drugega?
ReDevil
Kaj pa če daš najprej 15colke gor, pa boš prec vidu kok je kej greha na gumah glede lege! dry.gif
Sishi
(ReDevil @ 12 Apr 2007, 08:32) *

Kaj pa če daš najprej 15colke gor, pa boš prec vidu kok je kej greha na gumah glede lege! dry.gif

Bom tud to danes probal, ampak vem da je nekaj z vzmetenjem, ker se gunca k ladja ashamed0001.gif
ReDevil
Ja lega lih ni bla najbolša, sam sm mislu da je to zarad gum balonarc, ampak če pravš da se ti je voz prej z istimi gumami velik manj guncu, pol bo že neki na tem, čprov k je Gustl testiru, ni tok slabo zgledal! z0tdntknw.gif
Boss
Lahko imaš tudi težavo s stabilizatorjem ali pa nosilci le tega.

Amortizerje pa najlažje preveriš tako, da poskusiš na roke zanihati avto in takoj ko nehaš z nihanjem se mora ustaviti v nevtralni legi brez kakršnihkoli dodatnih guncanj oziroma nihajev.

Dober indikator je recimo tudi vožnja čez kakšen ovinek z razdrapanim asfaltom in če avto hoče odnesti iz ovinka je čas za nujno menjavo amortizerjev. Ker je pa to težko točno določiti je najbolje da z isto hitrostjo prevoziš ta ovinek tudi s kakšnim drugim avtom (z dobrimi amortizerji seveda biggrin.gif) in to primerjaš s tvojim.

Marko_mx-3
no kot je boss napisal prever vse našteto biggrin.gif

bom poskusu najt malo slikovnega gradiva biggrin.gif
Sishi
(Boss @ 12 Apr 2007, 10:56) *

Amortizerje pa najlažje preveriš tako, da poskusiš na roke zanihati avto in takoj ko nehaš z nihanjem se mora ustaviti v nevtralni legi brez kakršnihkoli dodatnih guncanj oziroma nihajev.

Najprej bom probal še zanihat avto. Za to še nisem vedel. Probal sem pa že potisit vsak amortizer posebej dol, ga spustit in so se kar lepo vsi ustavili (brez nihanj).

Lahko imaš tudi težavo s stabilizatorjem ali pa nosilci le tega.

A je to boljše - manj zahtevno z0tdntknw.gif

Dober indikator je recimo tudi vožnja čez kakšen ovinek z razdrapanim asfaltom in če avto hoče odnesti iz ovinka je čas za nujno menjavo amortizerjev. Ker je pa to težko točno določiti je najbolje da z isto hitrostjo prevoziš ta ovinek tudi s kakšnim drugim avtom (z dobrimi amortizerji seveda biggrin.gif) in to primerjaš s tvojim.

No tudi to sem probal. Moja tastara BGjka se skor nič ne nagiba, nova pa se nagne in hoče kr ven iz ovinka ashamed0001.gif Tko da verjetno so amortizerji sad.gif

P.S. Navodila za menjavo prosim - pa par dobrih rok zraven party0012.gif hvala love0030.gif
P.S. Aja no pa še eno BGjko mam ashamed0001.gif
Marko_mx-3
a ti kaj poka ko čez luknjo zapelješ?

Demontaža spredaj:

gume dol, avto dvignit. Sneti dol cev za bremze, potem sta spodaj na amortizerju dva vijaka v smeri vožnje tista dva odvijačit in ven. Verjetno bo šlo bolj na težko zato uporabi WD (ali kaj podobnega) še boljše pa kar pištolo na zrak. Potem v motornem prostoru so 4 matice nad amortizerjem katere je treba odšraufat, nato sledi akrobatsko vzemanje ven amortizerja biggrin.gif
Montaža v obratnem vrstnem redu

Zadaj:

Skoraj isto kot spredaj, samo v prtljažnem prostoru bo potrebna razdret nekaj plastik ,katere točno ne vem.

Pa najprej naredi na "stari" BG pol pa na tanovi, boljš da tam kaj uničiš kot pa na "novi"

Nekaj na hitro, več zvečer biggrin.gif
Marko_mx-3
Si že podrl?

Še nekaj ko sem mislil sneti cevi za bremze, jih je potrebno samo iz nosilčka na amortizerju, ne jih ven iz batkov šravfat!!! Ker potem bo potrebno prezračit sistem!!!
Sishi
(Marko_mx-3 @ 12 Apr 2007, 20:38) *

Si že podrl?

Še nekaj ko sem mislil sneti cevi za bremze, jih je potrebno samo iz nosilčka na amortizerju, ne jih ven iz batkov šravfat!!! Ker potem bo potrebno prezračit sistem!!!

Ne še, bom ta vikend.

Sem pa probal zanihat avto po Boss-ovem receptu in se kr gunca ashamed0001.gif tko da bo treba menjat sad.gif
Marko_mx-3
Evo sem prej mal poslikal zadevo

rdeča dva vijaka in zelena je varovalka od linije za bremz olje

samo ni nujno da imaš isto narejeno, podobno pa je
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.