Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Zavorna tekočina in olje v menjalniku
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
Segi
Upam da ne odpiram še ene odvečne teme, kar sem jaz iskal nisem nič najdu v zvezi s tem...

torej..imam en majhen problem..
kakšen teden nazaj sem se odločil da bom menjal sprednje zavorne ploščice, ker mi je gospod na tehničnem pregledu povedu da imam ploščice že bolj proti koncu..

..in sem se lotil jih zamenjat, odšraufu kolo, na čeljustih odšraufu še tista dva vijaka in že sem imel en del čeljusti v rokah (simpl ko pasulj sem si mislu), odstranil še tiste 2 kajle ki držita ploščice, izvzel ploščice, vzel v roke cvingo (tisto mizarsko) in stisnil bat da bom lažje nazaj gor nataknu nove ploščice..
..vstavil nove ploščice in ponovil vajo v obratnem vrstnem redu..zame ko je blo prvič je blo to približno urco dela za obe strani..
..krasno sem si reku, se probam peljat par metrov pa mi stopalka za bremzo samo pumpa v prazno in nič ne prime..
seveda panika wallbash.gif , kličem kolega kaj je za naredit, pove da bo treba zrak ven spustit..
petkrat močno pohodit stopalko potem pa do konca pritisnit in držat, potem pa odšravfat vijak pri čeljustih da malo zraka in olja ven špricne, in to še 3x ponovit (na levi strani projekt uspešen, na desni pa je bil vijak tako pojeden da prvo malo probavam s ključem št.8 - ni šlo, se vrti v prazno, vzamem v roke šubler in
izmerim, premer 7,5mm?!?!? blink.gif, vzamem v roke ključ št.7 in ga zbrusim na približno 7,5mm [2ure dela biggrin.gif ] pa je blo še vedno isto, vse šlo v prazno..), in sedaj mi desna stran zelo zelo slabo prime...ampak to se bo v sredo uštimal (bo probu mehanik z rorcangami odšraufat in drugega dat, če ne pa odbit vijak, povrtat, vrezat navoj in novga dat)

----
dost nakladanja, zdej pa par vprašanj za vas

1- zavore
1-1- Ali je možno da je poseben ključ za spuščat zrak iz bremz [en mehanik mi je reku da je, drug pa da je ponavadi 7 ali 8]?
1-2- Koliko zavorne tekočine potrebujem če jo hočem zamenjat?
1-3- Katero zavorno tekočino ? (doma imam eno od petrola [dot 4]- sivo-srebrna piksna)
1-4- Na koliko časa oz. kilometrov je priporočljivo menjat tekočino?
1-5- Kolega mi je reku da ni treba spuščat zraka če so bremze brezhibne?
---
2- menjalnik
2-1- Koliko olja gre v menjalnik?
2-2- Katero olje nalit v menjalnik?
2-3- Kje se ga sploh naliva/menja/izpušča, vem da je en čep na prednji strani menjalnika (sta mogoče 2? eden za izpustit ven, in drugi za nalit..)?
2-4- Katero orodje bom potreboval (brizge, kakšne posebne pumpice..)?
2-5- Na koliko časa oz. kilometrov je priporočljivo menjat olje?
----
P.S. avtek je pa 323hb, l.90, 1.6l sohc

to bo zaenkrat vse in že vnaprej hvala za odgovore wink.gif

Lp, G.
Marko_mx-3
1- zavore

1-1- Ali je možno da je poseben ključ za spuščat zrak iz bremz [en mehanik mi je reku da je, drug pa da je ponavadi 7 ali 8]?

ni nekega posebnega ključa, vsaj jaz nisem imel opravka z kašnim drugim. Problem je ko zarusta vijak ali se odlomi

1-2- Koliko zavorne tekočine potrebujem če jo hočem zamenjat?

mislim da od 1 do 2 litra

1-3- Katero zavorno tekočino ? (doma imam eno od petrola [dot 4]- sivo-srebrna piksna)

Samo koliko je stara tale zavorno olje? Ker nase veže vodo in mora biti zelo dobro zaprta
Ti priporočam da greš po novo! Dot 4 je čisto dovolj.

1-4- Na koliko časa oz. kilometrov je priporočljivo menjat tekočino?

Na koliko let zdajle ne vem točno, mislim da 5 let z0tdntknw.gif

1-5- Kolega mi je reku da ni treba spuščat zraka če so bremze brezhibne?

jap, zakaj bi nekaj pacal če vse dela

---
2- menjalnik

2-1- Koliko olja gre v menjalnik?

cca 3 litre

2-2- Katero olje nalit v menjalnik?

polsintetik(75-80) ali sintetik (ne vem oznake)

2-3- Kje se ga sploh naliva/menja/izpušča, vem da je en čep na prednji strani menjalnika (sta mogoče 2? eden za izpustit ven, in drugi za nalit..)?

En čep je spodaj za izpust in naliva se tam ko pride pletenica za števec. Je 10 vijak in se potegne komplet z zobničkom ven, zobnik je pa tudi ene vrste merica in mora bit cel potopljen v olje. Pri meni je tako.
Čep je ponavadi velik vijak in ne kak majhen!

2-4- Katero orodje bom potreboval (brizge, kakšne posebne pumpice..)?

Ponavadi je že plastenka z oljem, opremljena z tulcem, ki ti lahko pomaga lahko pa ne biggrin.gif

2-5- Na koliko časa oz. kilometrov je priporočljivo menjat olje?

okoli 100.000 ali pa če se težko prestavlja oz. kaj dela na njemu.

Zakaj so pa ploščice tako čudno pobrane?

Diski so vredu?
Segi
hvala za odgovor..

to tekočino ki jo mam doma je še zaprta, ampak predvidevam da jo je premal (sam okol pol litra)

ploščice so pri krajeh čudno pojedene ja (pojma nimam zakaj se to zgodi..)
diski so pa tudi mal čudn pojedeni pri krajeh z0tdntknw.gif
evo jih - ne morem drugač slikat ko so na avtu gor..se pa vidi kako so čudni pri krajeh, na notranji strani če dobr pogledaš so mal ven izbočeni in to je pomojem vzrok za take ploščice mad.gif bo treba mal pobrusit da bodo ravni.. smile.gif

še rezervni diski - tisti k jih mam na avtu majo mogoče pol milimetra manj mesa..mehanik reku da so skoraj novi biggrin.gif majo pa isto čudne robove (izbočene), samo ne tok kot tisti prvi..

lp
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.