Kako se modificira visokotonce,sem že enkrat prej razložil in napisal.Tokrat je prišel na vrsto Subwoofer
ali dodaten bas zvočnik v prtljažnem prostoru.Pri karavanski izvedbi se le-ta nahaja v dnu prtljažnika,kjer je
shranjeno rezervno kolo.Pri drugih izvedbah 6-k pa je drugače...
Slike bom malo kombiniral tudi iz drugih forumov in pa dodal bom tudi svoje.To modifikacijo je naredil nek američan in je zelo popularna tam čez čez lužo.Za jo uresničit potrebujete že kar nekaj znanja iz elektronike
in se je ne lotite,če niste sigurni v svoje znanje,saj lahko kaj hitro kaj skurite(subwoofer ima namreč predojačevalec,o tem pa več pozneje)
Najprej kaj vse potrebujemo:
Nato potrebujemo še:
-operacijski ojačevalnik LM 741
-upor 15 k ohm(1/4 ali 1/8 W)
-upor 4,7 k ohm(1/4 ali 1/8 w)
-1micro F kondenzator(keramični),najmanj 25 V-jaz sem dal 35 V
in polariziran kondenzator 100 micro F,najmanj 25 V-moj je 35 V(zeloo moramo paziti na polariteto-+pa-,ker če ga narobe obrnemo,lahko eksplodira)
testno ploščo
in par razlišnih žic -(rumeno,črno,oranžno in vijola).
Najprej odklopimo konektor na subwooferju.
Nato odklopimo žice z zvočnika.
Zadeva izgleda takole.Vidimo tudi predojačevalec,ki je pritrjen na ohišje.
zvočnik:
predojačevalec:
Najprej montiramo operacijski ojačevalnik LM 741 kot je na sliki:
in vse ostale komponente:
Olupit moramo zaščito,ki je okoli žic.
Nato olupimo žice,kot je na sliki--nikakor jih ne precvikajte!! in to rumeno,oranžno in črno žico.
Prerežemo samo vijola žico.
Nato povežemo kot je na sliki.Vijola,ki je na strani konektorja(PH) pride priklopljena na kondenzator 1 micro F,drugi del,ki je na strani predojačevalca(PA) pa na 15 k ohm.
Še z drugih zornih kotov:
Ker ni v ohišju mesta za ploščico,sem jo montiral odzunaj z pomočjo samolepilnega traku,ki je pod ploščo.
Tako,priklopimo nazaj konektor in je.Še prej pa stvar probamo,če deluje.Pri meni je iz prvega šusa .
Povedati moram,da je pri demontaži pokrova kar nekaj problemov,ker niso standardnih mer(niso ne za kluč 6 ne 7-nekje vmes,tako,da sem si pomagal z ozkimi kleščami)
Prvi vtisi so zelo pozitivni.Bas je sedaj bolj kontroliran in močnejši in ne doni niti ,ko dam glasnost na 20+.
Ta modifikacija je zelo enostavna in dokaj poceni(prib.15 €) za material .Delal sem približno 3 ure.
Ocena 5.
P.s: z to izboljšavo bo res boljši bass,toda za prave bass-fanatike bo verjetno še vedno premalo.Za njih pride v poštev aftermarket ojačevalec in dodaten subwoofer v kofanu(kakšna 12" ali več)