Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Izboljšava na Bose subwooferju(hitro in poceni)
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
1, 2
Alex
Evo,pa sem se lotil tega,da izboljšam malo zvočno sliko v moji mazdici z Bose ozvočenjem.
Kako se modificira visokotonce,sem že enkrat prej razložil in napisal.Tokrat je prišel na vrsto Subwoofer
ali dodaten bas zvočnik v prtljažnem prostoru.Pri karavanski izvedbi se le-ta nahaja v dnu prtljažnika,kjer je
shranjeno rezervno kolo.Pri drugih izvedbah 6-k pa je drugače...
Slike bom malo kombiniral tudi iz drugih forumov in pa dodal bom tudi svoje.To modifikacijo je naredil nek američan in je zelo popularna tam čez čez lužo.Za jo uresničit potrebujete že kar nekaj znanja iz elektronike
in se je ne lotite,če niste sigurni v svoje znanje,saj lahko kaj hitro kaj skurite(subwoofer ima namreč predojačevalec,o tem pa več pozneje)

Najprej kaj vse potrebujemo:

Nato potrebujemo še:
-operacijski ojačevalnik LM 741

-upor 15 k ohm(1/4 ali 1/8 W)

-upor 4,7 k ohm(1/4 ali 1/8 w)

-1micro F kondenzator(keramični),najmanj 25 V-jaz sem dal 35 V

in polariziran kondenzator 100 micro F,najmanj 25 V-moj je 35 V(zeloo moramo paziti na polariteto-+pa-,ker če ga narobe obrnemo,lahko eksplodira)

testno ploščo

in par razlišnih žic -(rumeno,črno,oranžno in vijola).

Najprej odklopimo konektor na subwooferju.

Nato odklopimo žice z zvočnika.

Zadeva izgleda takole.Vidimo tudi predojačevalec,ki je pritrjen na ohišje.

zvočnik:

predojačevalec:

Najprej montiramo operacijski ojačevalnik LM 741 kot je na sliki:

in vse ostale komponente:

Olupit moramo zaščito,ki je okoli žic.

Nato olupimo žice,kot je na sliki--nikakor jih ne precvikajte!! in to rumeno,oranžno in črno žico.

Prerežemo samo vijola žico.

Nato povežemo kot je na sliki.Vijola,ki je na strani konektorja(PH) pride priklopljena na kondenzator 1 micro F,drugi del,ki je na strani predojačevalca(PA) pa na 15 k ohm.

Še z drugih zornih kotov:

Ker ni v ohišju mesta za ploščico,sem jo montiral odzunaj z pomočjo samolepilnega traku,ki je pod ploščo.

Tako,priklopimo nazaj konektor in je.Še prej pa stvar probamo,če deluje.Pri meni je iz prvega šusa .
Povedati moram,da je pri demontaži pokrova kar nekaj problemov,ker niso standardnih mer(niso ne za kluč 6 ne 7-nekje vmes,tako,da sem si pomagal z ozkimi kleščami)

Prvi vtisi so zelo pozitivni.Bas je sedaj bolj kontroliran in močnejši in ne doni niti ,ko dam glasnost na 20+.
Ta modifikacija je zelo enostavna in dokaj poceni(prib.15 €) za material .Delal sem približno 3 ure.
Ocena 5.

P.s: z to izboljšavo bo res boljši bass,toda za prave bass-fanatike bo verjetno še vedno premalo.Za njih pride v poštev aftermarket ojačevalec in dodaten subwoofer v kofanu(kakšna 12" ali več) wink.gif
qwerty
A testne plošče ne misliš nadomestit tako da zalotaš zadevo skupaj?

takole mislim

(to je moja napravca z trem diodicam, dve oranžne in na sredi rdeča in se zunanje počasi izmenjujejo z srednjo rdečo in nazaj, spodaj pa so vse povezave z tankimi kablčki)
ice
dobra zadeva ampak ker sem kot ti pravis bass-fanatik in ne rabm prtlažnika sm si namontiral tole

ki ga poganja

in da mu ne zmanjka moči

in v vsej svoji lepoti

Alex
Lepo to zgleda.Sam rabim na žalost prtljažnik in si ne morem omisliti take mašine.
Kaj imaš ti Bose ozvočenje ali navadno?
ice
toxic woofer, saga ojačevalc, saga kondenzator, alpine radio
Boss
happy0158.gif happy0158.gif

Cool, tole moram slišat. Drugače je pa pri vseh različicah šestke z Bose ozvočenjem, enak sub in na istem mestu znotraj rezervnega kolesa na dnu prtljažnika.
qwerty
(Alex @ 23 Dec 2007, 20:43) *

Lepo to zgleda.Sam rabim na žalost prtljažnik in si ne morem omisliti take mašine.
Kaj imaš ti Bose ozvočenje ali navadno?

zakaj pa nebi poskusil tak ko sem enkrat videl bmw 5ko na stropu kuferama naštiman vse? pa ma prtljažnik za speaker box z0tdntknw.gif al pa na stranske stene kuferama tk ko audi a3 z0tdntknw.gif
Alex
(qwerty @ 26 Dec 2007, 09:36) *

zakaj pa nebi poskusil tak ko sem enkrat videl bmw 5ko na stropu kuferama naštiman vse? pa ma prtljažnik za speaker box z0tdntknw.gif al pa na stranske stene kuferama tk ko audi a3 z0tdntknw.gif

Sej bom mogoče naredu kej takega.Samo moraš vlečt vse nove kable(za + in zvočnike),ker ta sistem Bose dela na 2 ohm.Kabli original so izreeeeedno tanki in ne pridejo v poštev za nadgradnjo.Če se bom lotu,bom zamenjal komplet -ojačevalec in zvočnike - 4 ohm.(verjetno rainbow in ground zero,kot jih imam v drugem avtu love0030.gif ).V poštev bi prišla tudi vgradnja custom 12" subwooferja v prtljažno dno,kjer je guma(rezervno kolo odpade in moraš imet pol bombolco za krpanje gum).Nekateri so tako rešili in je v redu rešitev.
Bomo videli...
qwerty
(Alex @ 26 Dec 2007, 10:27) *

Sej bom mogoče naredu kej takega.Samo moraš vlečt vse nove kable(za + in zvočnike),ker ta sistem Bose dela na 2 ohm.Kabli original so izreeeeedno tanki in ne pridejo v poštev za nadgradnjo.Če se bom lotu,bom zamenjal komplet -ojačevalec in zvočnike - 4 ohm.(verjetno rainbow in ground zero,kot jih imam v drugem avtu love0030.gif ).V poštev bi prišla tudi vgradnja custom 12" subwooferja v prtljažno dno,kjer je guma(rezervno kolo odpade in moraš imet pol bombolco za krpanje gum).Nekateri so tako rešili in je v redu rešitev.
Bomo videli...

ne vem če je res ampak to v prostor za gumo so že nekje poskušali pa prišli do odmevanja pa čudnih zvokov (brez te plastike ki jo ima BOSE) z0tdntknw.gif se mi zdi da sem nekje na avtoakustiki prebral z0tdntknw.gif men se še najboljš zdi v stranico prtljažnega prostora na eno stran happy0158.gif
a kabli so pa ja najlažje za napeljat unsure.gif nalotaš novga na starga pa starga vlečeš vn pa se ti nov naštima biggrin.gif nwm kok je pri mazdah, pri cliotu je to šlo ko je eden v ulici za sub napeljeval love0030.gif
Alex
(qwerty @ 26 Dec 2007, 11:55) *

ne vem če je res ampak to v prostor za gumo so že nekje poskušali pa prišli do odmevanja pa čudnih zvokov (brez te plastike ki jo ima BOSE) z0tdntknw.gif se mi zdi da sem nekje na avtoakustiki prebral z0tdntknw.gif men se še najboljš zdi v stranico prtljažnega prostora na eno stran happy0158.gif
a kabli so pa ja najlažje za napeljat unsure.gif nalotaš novga na starga pa starga vlečeš vn pa se ti nov naštima biggrin.gif nwm kok je pri mazdah, pri cliotu je to šlo ko je eden v ulici za sub napeljeval love0030.gif

V mazdi 6 je tako velik prostor za gumo,da greš ti lahko spat noter. tongue.gif Drugače pa moraš narediti iz vezane plošče škatlo za v dno prtljažnika in ne doni nič.
Z kabli pri mazdi je pa hudič,ker so napeljani na čudnih mestih in zalepljeni skupaj z samoleplivo spužvico(katera služi tudi proti vibracijam),tako da z temi električarskimi zidnimi variantami vlečenja kablov ni nič.Odpreti moraš lepo vrata spredaj pa zadaj...in se ful martrat za napeljat debelejše in kvalitetnejše kable skozi harmonikasto gumo ,kjer so speljani vsi kabli v vrata.Je kar nekaj dela in to ni kar tako mimogrede narejeno po kosilu namesto sprehoda z psom.
Something like this:

qwerty
če je pa škatla je pa druga pesm happy0158.gif
dans me je en tip v A do Ž hoto nafukat, mu rečem ene kvalitetne slušalke za mp3 pa potegne nekga denverja vn za 170€ blink.gif confused0059.gif grem pa v špar pa kupim za 7€ slušalke (une ko jih majo sony ericssoni ko gre v uho not sam da so canyon) pa špila prevč dober party0024.gif bassi so majka love0030.gif

sam tta 6ka na sliki je pa pol malo nepraktična z0tdntknw.gif vsaj mrežico bi lahko dal čez unsure.gif
Alex
(qwerty @ 26 Dec 2007, 15:26) *

če je pa škatla je pa druga pesm happy0158.gif
dans me je en tip v A do Ž hoto nafukat, mu rečem ene kvalitetne slušalke za mp3 pa potegne nekga denverja vn za 170€ blink.gif confused0059.gif grem pa v špar pa kupim za 7€ slušalke (une ko jih majo sony ericssoni ko gre v uho not sam da so canyon) pa špila prevč dober party0024.gif bassi so majka love0030.gif

sam tta 6ka na sliki je pa pol malo nepraktična z0tdntknw.gif vsaj mrežico bi lahko dal čez unsure.gif

Ja,sej na naslednjih slikah je to porihtal z mrežico,samo se mi ni dalo dajat gor 26 slik. wink.gif
qwerty
(Alex @ 26 Dec 2007, 18:20) *

Ja,sej na naslednjih slikah je to porihtal z mrežico,dam se mi ni dalo dajat gor 26 slik. wink.gif

aha pol pa ql happy0158.gif fajn rešil zadevo pa še meni osebno lepo zgleda love0076.gif
Alex
(qwerty @ 26 Dec 2007, 19:43) *

aha pol pa ql happy0158.gif fajn rešil zadevo pa še meni osebno lepo zgleda love0076.gif

Pa baje,da tudi dobro seka je napisal model(kot bi reku Yavar),ki bajdevej posluša Heavy(ali happy whatever.gif ) metal. punk.gif
YavarYe X6V6
(Alex @ 26 Dec 2007, 19:48) *

Pa baje,da tudi dobro seka je napisal model(kot bi reku Yavar),ki bajdevej posluša Heavy(ali happy whatever.gif ) metal. punk.gif

Kdo posluša težke kovine ? dry.gif
Alex
(YavarYe X6V6 @ 26 Dec 2007, 20:07) *

Kdo posluša težke kovine ? dry.gif

A nisi ti za tako branžo muziko? whatever.gif
matej mx3
vidim da imate kar ozvočenje v avtu. no tudi jaz ne rabim prtlažnika pa sem si omislo tak

YavarYe X6V6
(Alex @ 26 Dec 2007, 20:09) *

A nisi ti za tako branžo muziko? whatever.gif

Ne, bolj vse po vrsti - mogoče old rock malo bolj.
qwerty
(YavarYe X6V6 @ 26 Dec 2007, 21:07) *

Ne, bolj vse po vrsti - mogoče old rock malo bolj.

uuu to pa nism vedel wink.gif pa sej vsak ma svoj okus happy0005.gif jz pač poslušam vsepovprek razn nekih svinc težkih kovin ne (določene kovine --> aluminij happy0195.gif ) pa govedina mi ne gre v uho najbolj tongue.gif
ice
(matej mx3 @ 26 Dec 2007, 20:36) *

vidim da imate kar ozvočenje v avtu. no tudi jaz ne rabim prtlažnika pa sem si omislo tak

kolk je pa tole W?

aja pa pri sivnčeni kovini ponavidi wooferji ne pridejo zlo fejst do izraza
Alex
(ice @ 29 Dec 2007, 17:23) *

kolk je pa tole W?

aja pa pri sivnčeni kovini ponavidi wooferji ne pridejo zlo fejst do izraza

Pri novejši produkciji pa še kako. wink.gif
ice
mozno nisem vec v teh vodah
SpEkTr
Alex, a je kje na ojačevalcu pod sprednjim sedežem ali pa na samem wooferju možno nastavljati kako cut-off frekvenco ali kaj podobnega za woofer?
Alex
(SpEkTr @ 3 May 2009, 13:55) *

Alex, a je kje na ojačevalcu pod sprednjim sedežem ali pa na samem wooferju možno nastavljati kako cut-off frekvenco ali kaj podobnega za woofer?

Mislim,da ne.Vse je narejeno in nastavljeno tako,da pač v našem avtu igra najbolje.Če kaj zamenjaš ali spreminjaš frekvence se slika poruši.Itak je vse na 2 ohm-ih,tako,da nimaš kaj zamenjavat.
Jaz bom v kratkem edino visokotonce od Rainbow dal noter.Sem jih že izprobal in je ful izboljšava. happy0158.gif

Edina prava in učinkovita rešitev je drugi fršterker in zamenjati sub. wink.gif
godisevil666
ALex bravo,

Me je matru firbec in sm šow kupit elemente v ECO (Gorizzia).
Zadevo sm zrihtu dokaj hitro, sem sledil slikam.
In res deluje. Bas pride bolj do izraza, nekako se mi zdi da se je spustilo frekvenčno območje malo dol. Zdej slišim poleg basov tudi kick pri bobnih, prej tega skori ni blo.

Tko, da drugi weekend probam še ta drugo izbolšavo na visokotoncih. party0024.gif

lc4
Alex, ali ti lahko skuri predojačevalec, če slučajno kaj fališ pri tistem vezju, ali je samo sub tiho pa lahko naknadno popraviš napako ?
Sprašujem, ker nisem nek elektronik, pa ne bi rad uničil suba.
Alex
(godisevil666 @ 24 May 2010, 10:36) *

ALex bravo,

Me je matru firbec in sm šow kupit elemente v ECO (Gorizzia).
Zadevo sm zrihtu dokaj hitro, sem sledil slikam.
In res deluje. Bas pride bolj do izraza, nekako se mi zdi da se je spustilo frekvenčno območje malo dol. Zdej slišim poleg basov tudi kick pri bobnih, prej tega skori ni blo.

Tko, da drugi weekend probam še ta drugo izbolšavo na visokotoncih. party0024.gif

Lepo,da ti je všeč.Meni brez problemov dela že več kot dve leti . happy0158.gif
Se ti pa splača še visokotonce modificirat.Za moje pojme je razlika v kvaliteti visokih tonov kar velika.
Grejo bolj visoko-so bolj definirani (niso več tako mutni).

(lc4 @ 28 May 2010, 20:50) *

Alex, ali ti lahko skuri predojačevalec, če slučajno kaj fališ pri tistem vezju, ali je samo sub tiho pa lahko naknadno popraviš napako ?
Sprašujem, ker nisem nek elektronik, pa ne bi rad uničil suba.

Jaz sem probal zamenjati par žic na vezju samo ni delal.
Sicer pa,če slediš navodilom in slikam in lepo počasi delaš nimaš kaj pogrešit.Lahko pa daš izdelati nekomu,ki ima malo več izkušenj z elektroniko.
Pri teh stvareh je treba vedeti,da vsak dela na lastno odgovornost.
SpEkTr
ali pa kupiš model tako kot sem to naredil jaz. SIcer je najbrž precej dražje, ampak dela pa v piko...smile.gif happy0158.gif
Alex
(SpEkTr @ 29 May 2010, 08:17) *

ali pa kupiš model tako kot sem to naredil jaz. SIcer je najbrž precej dražje, ampak dela pa v piko...smile.gif happy0158.gif

Ja,tudi to je varianta. wink.gif
mazda3 2010
(SpEkTr @ 29 May 2010, 08:17) *

Kje si ga kupil in za koliko? Kdo ti je zmontiral?
SpEkTr
Sem odprl takrat en topic..Mal poišči pod uporabnika spektR smile.gif

Am, iz hawai-ev do enga tipa ki dela...70 dolarjev je blo takrat. Dela pa super smile.gif Zmontiraš pa sam!: )

lc4
Alex, a si ti tudi zamenjal žice na zvočniku, ker sicer naj ne bi bil v fazi z ostalimi zvočniki ?
To sem prebral tu http://go808speed6.ulmb.com/Preamp.htm
Pa tudi naročiš ga lahko na tem naslovu.
Alex
(lc4 @ 29 May 2010, 17:19) *

Alex, a si ti tudi zamenjal žice na zvočniku, ker sicer naj ne bi bil v fazi z ostalimi zvočniki ?
To sem prebral tu http://go808speed6.ulmb.com/Preamp.htm
Pa tudi naročiš ga lahko na tem naslovu.

Ja,tudi to je treba storiti.Sem pozabil omeniti. whatever.gif
lc4
Evo elementi naročeni pri conradu, cena z poštnino vred za dva pira.
Še vprašanje za Alexa glede twiterjev.
Ali k bolšemu delovanju doprinese to da, je kond. za višjo napetost (100V) ali kakšne druge karakteristike,ki jih je potrebno omeniti pri nakupu,ali kapacitivnost ostane enaka ? Kaj pa polariteta, ali je važno kako obrnemo kond. ?
Ta uporabnik je uporabil folijski kond. http://sol20.com/ATENZA/maz_tweeter_E.htm
Katera varijanta naj bi bila bolša, elektrolitski ali folijski, ki je v njegovem primeru za 250V ?
mazda3 2010
A bi men tud kateri to naredil ali naročil komplet modul (nisem glih štromar in nimam izkušenj z nabavo po e-bay-u in drugod). Denar dam vnaprej. Rad pa bi na svoji M3 mal sfriziral subwoofer in visoke tone na visokotoncih. Montaža je tud zaželjena.
lc4
Evo vezje je izdelano in deluje iz prve. Razlika je očitna predusem v moči basa.
Tiskano vezje je dovolj majhno, da sem ga ugradil v sam sub, tko da ni nobenih žic na zunanji strani ohišja.
Ko bo čas nalepim še par slik.
Pa Alexa prosim za odgovor glede twiterjev (poglej objave za nazaj).
Alex
(lc4 @ 30 May 2010, 12:11) *

Evo elementi naročeni pri conradu, cena z poštnino vred za dva pira.
Še vprašanje za Alexa glede twiterjev.
Ali k bolšemu delovanju doprinese to da, je kond. za višjo napetost (100V) ali kakšne druge karakteristike,ki jih je potrebno omeniti pri nakupu,ali kapacitivnost ostane enaka ? Kaj pa polariteta, ali je važno kako obrnemo kond. ?
Ta uporabnik je uporabil folijski kond. http://sol20.com/ATENZA/maz_tweeter_E.htm
Katera varijanta naj bi bila bolša, elektrolitski ali folijski, ki je v njegovem primeru za 250V ?

Jaz sem dal noter elektrolitskega in dela super.Kateri je boljši ne vem.Kupi oba pa probaj,tako lahko najboljše
primerjaš. wink.gif
Jaz običajno pri vseh takih visokotoncih uporabljam 100 V.Pomembno pa je, da je elektrolitski kondenzator bipolarni.
mazda3 2010
(lc4 @ 7 Jun 2010, 21:59) *

Evo vezje je izdelano in deluje iz prve. Razlika je očitna predusem v moči basa.
Tiskano vezje je dovolj majhno, da sem ga ugradil v sam sub, tko da ni nobenih žic na zunanji strani ohišja.
Ko bo čas nalepim še par slik.
Pa Alexa prosim za odgovor glede twiterjev (poglej objave za nazaj).

A men pa nebi enga zrihtal-plačam vnaprej? Z montažo seveda...
lc4
(mazda3 2010 @ 8 Jun 2010, 16:06) *

A men pa nebi enga zrihtal-plačam vnaprej? Z montažo seveda...

Kar se tiče samega vezja ni tak problem, samo ne vem če ima M3 enak sub, zaradi priklopa.Lahko ima žice drugačnih barv.Montiraš lahko sam na lastno odgovornost .

(Alex @ 8 Jun 2010, 13:40) *

Jaz sem dal noter elektrolitskega in dela super.Kateri je boljši ne vem.Kupi oba pa probaj,tako lahko najboljše
primerjaš. wink.gif
Jaz običajno pri vseh takih visokotoncih uporabljam 100 V.Pomembno pa je, da je elektrolitski kondenzator bipolarni.

Kaj pomeni bipolarni ? (a mogoče to da ni važno kje je +in kje - )
lc4
No pa še obljubljene slike:

vezje

zmontirano v ohišju

še malo tremoband traku da ne bo vibriralo
Andriy
Pozdravljeni

Po dolgem času spet malo pišem na forumu.

Za nizkotonca sem naredil vezje in zmontiral, pa deluje super smile.gif

Sedaj sem se lotil podviga da bi zamenjal še kondenzatorja pri visokotoncih.

Delal sem po tem principu:
Zamenjava kondenzatorja

Naletel pa sem na en problem in sicer sem snel dol obstoječi kondenzator, sedaj sem pa ugotovil da imam elektrolitski kondenzator, ki ima en pol MINUS

Zgleda nekako takole

Ali kdo ve kako naj ga obrnem, ali mora biti nujno bipolarni?
Andriy
Pozdravljeni

Spet imam eno težavico.

Razdrl sem visokotonce in dol pobral kondenzatorje, da jih zamenjam z drugimi smile.gif

Sedaj pa bi prosil vse, ki so to že naredili da mi svetujejo kako pritrditi nove kondenzatorje na pine od starih, saj se cin noče prijeti na nogice od starih kondenzatorjev.

Za odgovore že vnaprej hvala
Alex
(Andriy @ 23 Jun 2010, 21:30) *

Pozdravljeni

Spet imam eno težavico.

Razdrl sem visokotonce in dol pobral kondenzatorje, da jih zamenjam z drugimi smile.gif

Sedaj pa bi prosil vse, ki so to že naredili da mi svetujejo kako pritrditi nove kondenzatorje na pine od starih, saj se cin noče prijeti na nogice od starih kondenzatorjev.

Za odgovore že vnaprej hvala

Probaj z pasto za cinjenje,segrej pine in bi moralo prijet.Imeti pa moraš kak v redu spajkalnik,nekje 25-45W moči z zašiljeno špico na koncu (kot pri svinčniku).
Ne cinit z kakšno spajkalno pištolo.
lc4
Alex pomoč !!
Lotil sem tudi zamenjave kond. na visokotoncih, pa sem ugotovil, da so novi kond.100V le malenkost večji od originalnih. Ali to upliva na izbolšavo, ali morajo biti tudi dimenzijsko večji ?
Andriy
@lc4: kondenzatorji 4,7 microF 100V so probližno 2x večji od originalnih, moraš pa paziti, da vzameš BIPOLARNEGA in ne polariziranega kot sem ga dal na sliki.

Še glede zamenjave kondenzatorjev na visokotoncih.

@Alex, hvala za nasvete, s katerimi si sicer nisem mogel veliko pomagati, saj se cin ni in ni hotel prijeti na nogice starega kondiča. Imam pa spajkalno postajo od ERSE RDS 80, sem pa tudi iz tega foha.

Zadevo pa sem rešil na drug način in sicer z votlico za stiskanje žic

Nekaj takšnega

Potem pa sem zadevo zalil še z vročim lepilom da je bolj fksna.

Razlika je očitna, tako da sem z zadevico zelo zadovoljen.
lc4
(Andriy @ 29 Jun 2010, 23:28) *

@lc4: kondenzatorji 4,7 microF 100V so probližno 2x večji od originalnih, moraš pa paziti, da vzameš BIPOLARNEGA in ne polariziranega kot sem ga dal na sliki.

Še glede zamenjave kondenzatorjev na visokotoncih.

@Alex, hvala za nasvete, s katerimi si sicer nisem mogel veliko pomagati, saj se cin ni in ni hotel prijeti na nogice starega kondiča. Imam pa spajkalno postajo od ERSE RDS 80, sem pa tudi iz tega foha.

Zadevo pa sem rešil na drug način in sicer z votlico za stiskanje žic

Nekaj takšnega

Potem pa sem zadevo zalil še z vročim lepilom da je bolj fksna.

Razlika je očitna, tako da sem z zadevico zelo zadovoljen.

Kond. je bipolarni, samo je res le malenkost večji z0tdntknw.gif Je pa nek čungalunga proizvajalec.
Nič bom poskusil dobit kaj kvalitetnejšega in večjega.

Modifikacija suba happy0158.gif
lc4
Dobil kondenzatorje iz IC Elektronika in so res veliki napram tistim ki sem jih kupil v Italiji.
Proizvajalec-ELKO RAUH baje Nemški, dimenzij 10x30 , 4,7mic.F/100V. happy0158.gif
Zgleda da so mi Italijani podturili navadne elkote, ker zraven krajše nogice piše NP, ker nisem ravno elektronik sem to opazil šele sedaj. z0tdntknw.gif
uklopko
kar se tiče lotanja -ponavadi pomaga da nogice pošmirglaš!
mazdaman
(uklopko @ 1 Jul 2010, 13:25) *

kar se tiče lotanja -ponavadi pomaga da nogice pošmirglaš!

Jaz pa imam probleme z žicami v avtih kjer se cin kar noče in noče razlit ampak samo beži iz žice. nevem ali ni dobra pasta ali cin ali spajkalnik?? angry.gif
Marko_mx-3
Kakšne žice so tolk oksidirane, da se noče prijeti cin, zdej kaj bi pomagalo ne vem. Ponavadi jih mal podrgnem in če ni boljš, kar čevljček gor stisnem.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.