Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Izboljšava na Bose subwooferju(hitro in poceni)
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
1, 2
uklopko
če so žice oksidirane ali prežgane ali morda celo lakirane obvezno prej pošmirglaj do čistega bakra potem zadeva deluje;)
Pasta pa za moje pojme sicer služi svojemu namenu ampak v vsej moji štromarski karieri je nikoli nisem uporabljal in je še vedno ne-in se prav tako vse lepo zlije wink.gif
Če je kabel prežgan črn po vsej dolžini -ga je pametno zamenjat wink.gif
Alex
(Andriy @ 29 Jun 2010, 23:28) *

@lc4: kondenzatorji 4,7 microF 100V so probližno 2x večji od originalnih, moraš pa paziti, da vzameš BIPOLARNEGA in ne polariziranega kot sem ga dal na sliki.

Še glede zamenjave kondenzatorjev na visokotoncih.

@Alex, hvala za nasvete, s katerimi si sicer nisem mogel veliko pomagati, saj se cin ni in ni hotel prijeti na nogice starega kondiča. Imam pa spajkalno postajo od ERSE RDS 80, sem pa tudi iz tega foha.

Zadevo pa sem rešil na drug način in sicer z votlico za stiskanje žic

Nekaj takšnega

Potem pa sem zadevo zalil še z vročim lepilom da je bolj fksna.

Razlika je očitna, tako da sem z zadevico zelo zadovoljen.

Če imaš pa to Ersa postajo pa kapo dol.Zame najboljša postaja-imel, pa dal naprej,ker je ne rabim.Imam pa spajkalnik navaden od Erse. biggrin.gif
Sem zadovoljen,da ste zadevo izprobali(bose sub+ visokotonci) in da vam je izboljšava všeč. happy0158.gif

Ni pa od tega Bose-ja ne vem kaj za pričakovat,ker so zvočniki narejeni iz poceni materijala (kartonaste opne v vratih).Jaz uživam v muziki v ta drugem avtu,kjer se sliši kot se mora. wink.gif

Najbrž bom v kratkem zamenjal visokotonce v Mazdi z Rainbow...
Joshh III
(Alex @ 23 Dec 2007, 19:37) *

Evo,pa sem se lotil tega,da izboljšam malo zvočno sliko v moji mazdici z Bose ozvočenjem.
Kako se modificira visokotonce,sem že enkrat prej razložil in napisal.Tokrat je prišel na vrsto Subwoofer
ali dodaten bas zvočnik v prtljažnem prostoru.Pri karavanski izvedbi se le-ta nahaja v dnu prtljažnika,kjer je
shranjeno rezervno kolo.Pri drugih izvedbah 6-k pa je drugače...
Slike bom malo kombiniral tudi iz drugih forumov in pa dodal bom tudi svoje.To modifikacijo je naredil nek američan in je zelo popularna tam čez čez lužo.Za jo uresničit potrebujete že kar nekaj znanja iz elektronike
in se je ne lotite,če niste sigurni v svoje znanje,saj lahko kaj hitro kaj skurite(subwoofer ima namreč predojačevalec,o tem pa več pozneje)

Najprej kaj vse potrebujemo:

Nato potrebujemo še:
-operacijski ojačevalnik LM 741

-upor 15 k ohm(1/4 ali 1/8 W)

-upor 4,7 k ohm(1/4 ali 1/8 w)

-1micro F kondenzator(keramični),najmanj 25 V-jaz sem dal 35 V

in polariziran kondenzator 100 micro F,najmanj 25 V-moj je 35 V(zeloo moramo paziti na polariteto-+pa-,ker če ga narobe obrnemo,lahko eksplodira)

testno ploščo

in par razlišnih žic -(rumeno,črno,oranžno in vijola).
Najprej odklopimo konektor na subwooferju.

Nato odklopimo žice z zvočnika.

Zadeva izgleda takole.Vidimo tudi predojačevalec,ki je pritrjen na ohišje.

zvočnik:

predojačevalec:

Najprej montiramo operacijski ojačevalnik LM 741 kot je na sliki:

in vse ostale komponente:

Olupit moramo zaščito,ki je okoli žic.

Nato olupimo žice,kot je na sliki--nikakor jih ne precvikajte!! in to rumeno,oranžno in črno žico.

Prerežemo samo vijola žico.

Nato povežemo kot je na sliki.Vijola,ki je na strani konektorja(PH) pride priklopljena na kondenzator 1 micro F,drugi del,ki je na strani predojačevalca(PA) pa na 15 k ohm.

Še z drugih zornih kotov:

Ker ni v ohišju mesta za ploščico,sem jo montiral odzunaj z pomočjo samolepilnega traku,ki je pod ploščo.

Tako,priklopimo nazaj konektor in je.Še prej pa stvar probamo,če deluje.Pri meni je iz prvega šusa .
Povedati moram,da je pri demontaži pokrova kar nekaj problemov,ker niso standardnih mer(niso ne za kluč 6 ne 7-nekje vmes,tako,da sem si pomagal z ozkimi kleščami)

Prvi vtisi so zelo pozitivni.Bas je sedaj bolj kontroliran in močnejši in ne doni niti ,ko dam glasnost na 20+.
Ta modifikacija je zelo enostavna in dokaj poceni(prib.15 €) za material .Delal sem približno 3 ure.
Ocena 5.

P.s: z to izboljšavo bo res boljši bass,toda za prave bass-fanatike bo verjetno še vedno premalo.Za njih pride v poštev aftermarket ojačevalec in dodaten subwoofer v kofanu(kakšna 12" ali več) wink.gif

ok tole je prevec zame :> mogu bi enmu to dt d mi zrihta biggrin.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.