Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
PORAZNA PORABA
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
lela_111
Kaj mi lahko kdo pove.... kakšno porabo naj bi imela mazda 3 sport - 1.6 pri neki normalni vožnji?
Ki mene je fulll šokiralo, ko sem pogruntala, da se na dolge relacije, ko ne pritiskaš nabere 11.... pa eš racunalnik kaže, da si porabu 1l manj kot ce racunaš porabo na roke !!!!!!!!!

Ma kaj se je še komu kaj tazga zgodilo al vsi samo slepo zaupate racunalniku ?!?!?!
Boss
Tole je pa precej preveč vsaj za ta motor (1.6) razen, če je ta relacija pri povprečni hitrosti 170, 180 km/h v kar dvomim, saj si napisala, da nisi tišala.

Po moji oceni bi morala biti tam nekje okoli 7,5 do 9 litrov saj sem približno tako porabo beležil pri mojem prejšnjem avtomobilu (Clarus - 1.8 bencinar - 116KM), ki sem ga vozil precej "aktivno" 45% AC (150km/h povprečje) 40% lokalne ceste (po omejitvah skozi naselja) in 15% mestne vožnje (LJ - semafor vsakih 100 metrov).

Kar se tiče pa računalnika je pa kot kaže japonska natančnost pogrnila po celi črti saj je to rak rana vseh novejših Mazd s potovalnim računalnikom.
Mazda323
Malo čudno 11l si prav zračunala tongue.gif, izven mesta naj bi porabla 6,0l samo računaj malo večjo porabo kot 6,0 ker avtomobile ne testirajo pod vremenskimi pogoji koliko je realna poraba ampak je avto lepo v hali in ga tam na mestu spustijo do hitrosti npr. 120km/h in ni nikakršnega upora, zato piše pri vseh avtomobilih manjša poraba v katalogih kot pa je realna!!

Samo teh 11l je preveč razen če si vozla v 4prestavi pa je zato toliko žrl biggrin.gif , drugače pa obišči mazda servis pa potem poročaj kaj je bil vzrok! wink.gif

simons
No poraba z Mazdo3 Sport 1.6 TX pri normalni vožnji do 120 km/h, kdaj pa tudi nekaj več ala 160 km/h je po mojih izračunih (ročnih) cca. 7,5 l/100 km.
Do sedaj sem zabeležil vse kar sem natočil vanjo (58x tank do vrha), to je zadostovalo za 37.500 km, poraba pa je natanko 7,5 l/100 km.

Moj nasvet je, da poskusiš z res normalno vožnjo, nekje do 120 km/h po možnosti z neko konstantno vožnjo ali pa na daljše relacije. Vzami si čas pri vožnji, za en polni rezervoar goriva in se vozi od 90 pa do 110 km/h, seveda pa z čimmanj pretikanja prestavne ročice in sunkovitega pospeševanja, pa se bo takoj videlo. Jaz imam takšno porabo pri večjem delu vožnje na relaciji 80-100km v eno smer na dan.

Kar se tiče pa računalnika, pa je zadeva res poglavje zase. Izračun povprečne porabe ne drži za en rezervoar goriva, ampak samo za zadanjih nekaj kilometrov.
Potovalni računalnik tudi ne izračunava dnevnih kilometrov enako kot glavni. Pri meni je razlike že za cca. 1.000 km. Toliko jih imam namreč več na skupnem števcu!

Kolikor jaz opažam, je poraba pri mojih Mazdah (323F 1.5i, Xedos 1.6i in Mazdo3 Sport 1.6 TX), ki sem jih imel do sedaj bila vedno takšna kot je pisalo v tehničnih podatkih ali pa celo prej manjša.

To je bila moja največja in najmanjša poraba:
datum km Litrov cena na 100 km cena / L
06.02.04 595 49,75 9.313,00 8,36 187,20 SIT
04.09.04 683 46,02 9.470,92 6,74 205,80 SIT

Probaj in napiši ko bo kaj novega.

lela_111
Ma sej tocno to me muci, ki nimam zimskih gum, zadnji mesec vozim že cel cas od 80 do 130 na avtocesti - spremljam, da vozim ob najnižji možni porabi, ki jo avto zmore....tankam 98, speljujem pocasi, in zadnja dva tanka sem šla po Italijanskih avtocestah - ki so sama ravnica in res ni treba nic pritiskat - mestne vožnje skoraj ni bilo ali pa je ta predstavljala le 10-15% celotne prevožene poti.... in je bila poraba na racunalniku 8.7 - na roke zracunana pa 9.8 - sam tako pocasi in previdno nisem vozila še nikoli v življenju.

Drugi tank sem praznila na relaciji Koper - Ljubljana, Koper-Postojna. In je bilo isto. Ma se prav bojim, kaj bi šele bilo, ce bi živela v LJ in se prevažala od semaforja do semaforja in imela za povrh še kake zimske gume gor.....
Me je kar malo strah.....

Ma veste da sem se mal bala, da ni to kaka "standardna" napaka pri Mazdah, glede na to da so edini prodajalec (za katerega jaz vem) ki nima podatkov o porabi že v svojih prospektih ampak lahko te podatke dobiš zgolj na fotokopiranem A4 papirju...

O.K. vsaj malo ste me pomirili s tem ko pravite, da imate drugi porabo o.k.
Bom pa javila kaj bom odpravila na servisu......

YavarYe X6V6
Moj Xedos nima tako visoke porabe, na normalnih relacijah + 200 do 250 km avtoceste, pa je 2.0 V6 motor. Jaz imam tam nekje od 9 do 10 litrov, pa ga vmes tudi stiskam 200+, skoraj na vsak tank goriva. Razlika med letnimi in zimskimi gumami je, manjša poraba z zimskimi.
LabiGT
Zivjo lela

Zakaj pa tankas 98 oktanski benz? A ni za 1.6 dost 95?
Jaz sem na testni voznji (po Ljubljani in obvoznici) po bord comp. mel porabo nekaj pod 10. Mislim da je blo 9.6 al neki podobnega. Ampak je blo to hitra voznja -"test" pac smile.gif

lela_111
Ja ma vem da bi bil 95-oktanski dovolj (ma po ženski logiki je vec oktanski ja tut kej boljši) - al ne ohmy.gif( ?!
Na prejšnjem avtu sem vedno imela obcutek, da ce tankam 95 - hudic nikamor ne potegne ..... in tako sem pristala na 98 ohmy.gif)

Mah jaz se kar bojim mal pritisnit, ki bi bila poraba ziher 16.... bom provala ta teden - grem v cetrtek v LJ in bom vozila tak kak se šika za tak avto (brez ga špadat - ma tut brez pretiravat).... cem rect da za spremembo ne bom vozila 100- 130 po avtocesti, da me ravno vsak cricek šiša... Me prou martra firbec kaj bo pokazala poraba. Bom javila.

LabiGT
Pol bos mela pa 6 litrov porabe biggrin.gif

S tankanjem 98 lahk imas tudi negativne ucinke. Sam vseen ne da bi se drasticno povecala poraba. Kolk kilometrov pa ma avto? Ker ce je se cist nov. mogoce ja to razlog.

Se pravi v cetrtek bom mogu pazit na nalet mazde 3 z visoko hitrostjo...
lela_111
ha ha ha - ja ja bom mahala z belo zastavico skuzi okno, in tolkla po volanu (sam upam da se er-beg ne sproži) da me bo ziher videt in cut... ha ha ha.

Ma ja, avto je še kar nov..... ma bom provala tankat 95 in spraznit en tak tank - sej ne bo težko ohmy.gif)))))
YavarYe X6V6
QUOTE (LabiGT @ Dec 21 2004, 14:46)

S tankanjem 98 lahk imas tudi negativne ucinke. Sam vseen ne da bi se drasticno povecala poraba. Kolk kilometrov pa ma avto? Ker ce je se cist nov. mogoce ja to razlog.

Negativni ucineki 98 oktanskega bencina so, da pade poraba, avto bolje vlece in lepse tece.Preizkuseno na vec avtomobilih.
mazda-mx3
QUOTE (YavarYe X6V6 @ Dec 21 2004, 21:56)
Negativni ucineki 98 oktanskega bencina so, da pade poraba, avto bolje vlece in lepse tece.Preizkuseno na vec avtomobilih.

hmmm...razen na mojem???

lela...a si s kopra??
jaz tankam na obalnih crpalkah 95 okt. benz pa imam tudi nadpovprecno porabo zadnji mesec dni...
povezava?
LabiGT
QUOTE (YavarYe X6V6 @ Dec 21 2004, 20:56)
Pol bos mela pa 6 litrov porabe  biggrin.gif

To ni res. Ce bi blo tko noben ne bi tankal 95. Je pa res da kadar vozis v visjih vrtljajih je lahko poraba nizja z 98, in boljse vlece kot pravis. Sem pa pogledal kompresijo za mazdo3 1.6, ta je 10:1, tko da nic ni narobe ce se tanka 98.

@Mazda Mx3:

Mogoce pa je res neki z vasimi pumpami. Goljufija?
lela_111
Ma tankam na razlicnih pumpah. Enkrat v Kozini (ne na avtocesti), pa v Sežani, pa na Postojnskem.... Sem tut jaz pomislila, da je kaj z bencinom in s pumpami... - tako kot je to bilo v Italiji, ko so ugotavljali (z tankanjem v kantice), da na crpalki natošiciš kar nekaj manj kot kaže crpalka in kot placaš...

Sej pravim, ta tank bom provala vozit tako kot sem vedno do sedaj - z drugimi avti, pa bom vidla kaj da je.

Drgac mi je pa tako fullll všec, da mi je kar hudo.
mazda-mx3
ma da niso res zaceli kaj sleparit...sam praviloma se nebi smelo zgodit, ker so vse crpalke umerjene...vsaj une od omv-ja
YavarYe X6V6
QUOTE (LabiGT @ Dec 21 2004, 23:41)
QUOTE (YavarYe X6V6 @ Dec 21 2004, 20:56)

To ni res. Ce bi blo tko noben ne bi tankal 95. Je pa res da kadar vozis v visjih vrtljajih je lahko poraba nizja z 98, in boljse vlece kot pravis. Sem pa pogledal kompresijo za mazdo3 1.6, ta je 10:1, tko da nic ni narobe ce se tanka 98.

@Mazda Mx3:

Mogoce pa je res neki z vasimi pumpami. Goljufija?

Kaj ni res, naša familija (Honda,2XMazda in Nissan) vsi uporabljajo izrecno 98 oktansko gorivo in tankamo SAMO na OMW Istrabenz. Zato ker je vsak naredil prizkus z 95 in 98 oktanskim bencinom in smo vsi ugotovili da je RAZLIKA in to pozitvna. Je pa na avtomobilzmu nekoč nekdo, ki je delal na petrolu, v laboratoriju, napisal kako petrol goljufa z oktani in je v bistvu 98 oktansko gorivo 97 oktansko in 95 pa je 93 oktansko. Bom pa danes še šel tankat na AGIP pa da vidim kakšno imajo tam gorivo.
lela_111
Meni je kolega povedal, da je opazu full mocno razliko ko je tankal v Nemciji - da je avto obcutno bolje vozil. Baje imajo tam te zadeve pod nadzorom....

AGIP - kaj je Italijanski?! Ce je njihov jim ne verjamem en k.... nic. Ki oni so pa sploh maherji.
torstorm
jap.Eden ki se dosti vozi okrog mi je pravil da je najboljši bencin na nizozemskem.
KAALman
nič sekirat za porabo, naftarji nas majo radi smile.gif

še posebej tiste ki V6 motorje vozimo... zimska poraba 9.5-10.5l /100km laugh.gif

but I LOVE the fuckin' car ! wink.gif

lela_111
Ja sev v temu je problem - ki mi je avto fullllllllllll všec. In ne verjamem, da bi ga menjala. Ce drugo ne, vsaj ga nima vsak ta drugi sosed ohmy.gif)

W MAZDA !!!!
LabiGT
QUOTE (KAALman @ Dec 23 2004, 07:34)
nič sekirat za porabo, naftarji nas majo radi smile.gif

še posebej tiste ki V6 motorje vozimo... zimska poraba 9.5-10.5l /100km laugh.gif

but I LOVE the fuckin' car ! wink.gif

Halo? A je teb 9.5-10-5 l/100km velika poraba al kaj? To ni nic, za tak avto.
Razen ce mislis voznja v peti konstantno pri 90km/h
Sem mel avto s katerim sem mel najnizjo porabo 15 l/100km, ponavad je bla poraba pa okol 17. and I loved it as well. tongue.gif

KAALman
LabiGT: ne razumem, kako ni to nič za tak avto.. pa saj je 1.8 pa ma 136 KM, tudi konkurenčna vozila ne pijejo več ! vsaj ne očitno ! Velika "težava" MX-3 je, da ima zelo kratko izdelan menjalnik, v 5. se peljem 120 pri 4000 obr/min.

Ampak, ko sem kupoval avto, sem pričakoval to, tak da... smile.gif
LabiGT
Sej tko sem mislu, ko si kupu tak avto poraba ni bla prioriteta. Mogoce je problem ker proizvaja tak lep zvok ki te "prisili" da ga tiscis-ampak vseen meni se ne zdi 10 litrov velik (v primerjavi s kaj dobis cool.gif )

Sem pa mal pogledu teh. podatke za Kaalmanmobile, 5. prestava je 0.84 in koncna(reduktor) 4.39. Dinamicni radij pa priblizno 30 cm.(ce mas 205/55 15 gume)

Ce se prav spomnem iz faksa: v= (n*2pi*r) / i(peta)*i(red.) *3.6/60= (4000*2*3.14*0.3) / (0.84*4.39) *(3.6/60) = 122.7 km/h. (mal sem se verjetno zmotil pri din. radiju)

Se pravi ko gres 200 mas cca. 6500 rpm ? A si takrat meril porabo biggrin.gif ?
KAALman
ka te jaz vem kaj si ti to men napisu za formule blink.gif

ampak.. po tvojih podatkih maš prav smile.gif tudi za 200km/h laugh.gif

qrba, komaj zdaj vidm, kak sn zabit... dry.gif

mah nej bo... avto je pa še vedno fajn vozt...

poraba pri 200 je pa TA-BUUuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Boss
Hehe, let me gues...

pri 200km/h je poraba dvocifrna pri tem, da je prva cifra dvojka wink.gif
igor
QUOTE (lela_111 @ Dec 20 2004, 12:19)
Kaj mi lahko kdo pove.... kakšno porabo naj bi imela mazda 3 sport - 1.6 pri neki normalni vožnji?
Ki mene je fulll šokiralo, ko sem pogruntala, da se na dolge relacije, ko ne pritiskaš nabere 11.... pa eš racunalnik kaže, da si porabu 1l manj kot ce racunaš porabo na roke !!!!!!!!!

Ma kaj se je še komu kaj tazga zgodilo al vsi samo slepo zaupate racunalniku ?!?!?!

Zdravo

Za informacijo iz prve roke:

Trojka mi po mestu porabi okoli 8,5 do 9 litrov/100 km. Največjo porabo sem imel, ob agresivni vožnji, hitrem speljevanju in hitri vožnji, kolikor pač mesto in obvoznica dopuščata 10,2 litra. Najnižjo pa 7,5 litra (vse povprečje na tank goriva) na odprti cesti, deloma avtocesti, ob zares zavestnem varčevanju z gorivom.

Lep pozdrav
Igor
Lela
Igor Hvala.

Torej to pomeni, da še vedno je upanje, da bo poraba s casom kaj padla?!

A imaš že veliko prevoženih kilometrov ?
igor
QUOTE (Lela @ Dec 31 2004, 12:26)
Igor Hvala.

Torej to pomeni, da še vedno je upanje, da bo poraba s casom kaj padla?!

A imaš že veliko prevoženih kilometrov ?

Prevoženih imam 11.000 km. Porabo imam že od začetka približno enako. Tankam 95 oktanov. Poskusil sem tudi teorijo o manjši porabi pri 98 oktanih a ni bilo razlike.
Ali si svojo težavo zaupala servisu in kakšen je bil njihov komentar?

LP, Igor
lela
Ma za ne verjet sem zdaj na dolgih vožnjah - pri vožnji do 130km/h in zelo previdnem dodajanju gasa, uspela porabo spraviti na cudežnih 7.9 (po racunalniku) kar realno pomeni 8.9.......
Boss
Preveč... po moje vsaj za liter, liter in pol glede na tisto, kar si napisala

Sicer so res nizke temperature (posledično višja poraba) ampak vseeno mislim, da bi bilo dobro, da se malo posvetuješ s serviserji...
torstorm
poraba se pri novem avtu sčasoma zniža ko se znotraj vse razlaufa (manjše trenje).Pa saj to ni nevem kako velika poraba, je normalno.Pri mazdah piše koliko porabijo in tako tudi je, npr pri stricu ki ma seat cordobo, pa mestna vožnja pride krepko čez tisto kaj piše za mestno vožnjo.Poglej če ti žre kaj olje ,.... in se samo naprej vozi.
6666
Predlagam ti, da se oglasis na servisu, dokler je avto se v garanciji! 100% ti bojo zamenjal kak cip ali kaj nastavili.
torstorm
točno tako, izkoristi garancijo. cool.gif
lela_111
Ma veš, da v casu garancije bom dala zamenjat in odpravit vse napake ki so možne....

ma sem šla un dan gledat golfe - dizelaše...... ma sej so lepi, sam...... vsaj pol manj kot mazde ohmy.gif)

YavarYe X6V6
Ne ga srat z golfi !!!!!

Boljš da fabrko zaprejo in gredo mal whatever.gif
Boss
Saj ni tolk problem v avtu ampak v ljudeh, ki hvalijo nekaj kar sploh ni res. In dokler bo tako bo Golf zaželena roba neglede, kako danes klavrno stoji VW na področju kvalitete in zanesljivosti (raziskava ADAC).
KAALman
QUOTE (YavarYe X6V6 @ Jan 18 2005, 19:21)
Ne ga srat z golfi !!!!!

Boljš da fabrko zaprejo in gredo mal whatever.gif

te pa bemfo smile.gif
off topic: Yavar a ti bereš kaj privatna sporočila ? blink.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.