Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
nakup avta
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
1, 2
umetnik
Pozdravljeni !Kopujem avto pa me zanima kaj mislite o tej mazdi,če jo je mogoče že kdo kaj gledal.
Sicer se bolj nagibam k karavanki ampak jo je tako težko najti dobro očuvano.

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=1848758#
sipi
Po slikah je videti ok.,edino kilometrov ima nekam malo blink.gif
uroš76
km morš nujno prevert,in to če je uvoz
Alex
...in po novem tudi,če ni bila slučajno ukradena... sad.gif confused0059.gif
qwerty
(sipi @ 26 Mar 2008, 08:05) *

Po slikah je videti ok.,edino kilometrov ima nekam malo blink.gif

pr nam je bla seat cordoba, pa je mela 5 let in je mela 35k prevoženih biggrin.gif
Boss
QUOTE(Alex @ 27 Mar 2008, 17:00) *

...in po novem tudi,če ni bila slučajno ukradena... sad.gif confused0059.gif

Ha... po novem imajo nov trik. Avto ti prodajo nato pa ga kasneje prijavijo kot ukradenega in poberejo še zavarovalnino. Kupec se pa vozi toliko časa, dokler policija na recimo Schengenski meji ne ugotovi, da je vozilo ukradeno in ga kupcu zaplenijo. Potem se pa začne trnov pot.
madmax
(Boss @ 27 Mar 2008, 19:57) *

Ha... po novem imajo nov trik. Avto ti prodajo nato pa ga kasneje prijavijo kot ukradenega in poberejo še zavarovalnino. Kupec se pa vozi toliko časa, dokler policija na recimo Schengenski meji ne ugotovi, da je vozilo ukradeno in ga kupcu zaplenijo. Potem se pa začne trnov pot.

Jp to je Italijanska posebnost dry.gif
Boss
QUOTE(madmax @ 27 Mar 2008, 20:11) *

Jp to je Italijanska posebnost dry.gif

A mate dost takih primerov, ki jih pogruntate na meji?
YavarYe X6V6
(Boss @ 27 Mar 2008, 20:18) *

Kolega dela na tehničnih, in so samo letos dobil že 3 ukradene avte. Dva od teh sta bila audija A4 karavan.
Ugotovijo pa tako, ko vpišejo ragistracijo, al pa številko šasije in ga računalnik ne spusti naprej, potem klic na polcijo da preverijo in pol sledi zaplemba itn ...

Je pa zanimiv, k polcaji prletijo z lučkami in sireno pa so cca 200 m stran od tehničnih pregledov. happy0195.gif
Boss
Saj veš da police.gif police.gif police.gif gledajo dosti ameriških filmov. Sčasoma se te tak nastop pač prime happy0195.gif
Alex
(Boss @ 28 Mar 2008, 12:38) *

Saj veš da police.gif police.gif police.gif gledajo dosti ameriških filmov. Sčasoma se te tak nastop pač prime happy0195.gif

Eh,ja,pa še na sigurno pridejo.Čudno,da ne dajo ubogemu kupcu gor lisic in ga vržejo na havbo,kot v filmih... tongue.gif biggrin.gif
madmax
(Boss @ 27 Mar 2008, 20:18) *

hey, sem komaj zdaj videl ashamed0001.gif

kolikor je meni znano se večina avtov dobi na tak način kot je opisal yavar ali pa jih na cesti ustavi pp za izravnalne ukrepe (novonastale sch. enote) ki kar precej delajo po tovrstni problematiki.

Tako na pamet bi rekel da se nekje 1/3 do 1/4 odkrije na meji.
bucek
...
madmax
(bucek @ 3 Apr 2008, 22:36) *

imaš zs

komu naj bi bilo tole namenjeno, in ali je mišljeno kot vprašanje ali kot kej drugega z0tdntknw.gif
Boss
mogoče je pa povabilo na kavo z0tdntknw.gif
madmax
blink.gif you never know! z0tdntknw.gif

mogoče se je pa ustrašil cool.gif

umetnik
Danes sem si za avto vzel malo več časa pa ga pol nisem vzel.
Ne razumem folka napiše odlično ohranjeni ,se pelješ 200km pol pa vidiš eno velko sraje.
Jaz sem prodal 323f staro 13 let z 200 tisoč kilometri pa je bil avto bolj očuvan kot tale.
Pol pa reče jaz ga nisem nekaj šminkal da bi si mislil da ti kaj prikrivam.Lepo te prosim.
Avto od znotraj zgleda katastrofalno,mislim za toti letnik pa kilometre.Usnje obrabljeno,ogledalo zlomljeno,vglavnem celo vrsto napak.Te pa še reče je avto ni nov,pizda.Kaj pol piše odlično ohranjeno,to še je slabše od slabo ohranjenega.

Je nič spet bom moral dalje iskati.Ne moreš verjeti kako teško je kupti rabljeno mazdo.Če jih je tak malo ali kaj?
Boss
Usnje obrabljeno? Kolk ima pa ta avto kilometrov za sabo 250.000? Al še več? confused0059.gif confused0059.gif
Japonc
Pozdravljeni.
Sem nov na forumu in sem lastnik zgoraj "opisanega" vozila.

Rad bi podal komentar na "Umetnikov" opis mojega avta, ki ga je malce pristransko opisal zato bom dodal še svoje stališče, ker zaradi opisa da je avto praktično za na odpad, ne želim izgubljati kupcev!

Avto sem kupil v avto hiši, ki ga je uvozila iz Belgije. Pred enim letom sem dal zanj 14.300€ in je bil v enakem stanju kot danes. Zaradi razmer v službi sem ga prisiljen prodati, ker bom 2 leti delal na terenu. Firma pač noče plačevati kilometrine in so mi dali službeni avto. Zato sem postavil več kot razumno ceno in se hkrati opravičujem vsem, ki nižajo svoje cene zaradi mene, ki želim avto prodati. Če primerjate mojo Mazdo z avtomobili s slabšo opremo je cena zelo primerna.
Ko je bil "Umetnik" pri meni na ogledu so se mu zdeli kilometri vprašljivi. Tudi meni so se, ko sem kupoval avto, vendar je mehanik ki sem ga imes s seboj potrdil, da sta motor in podvozje v odličnem stanju.

Kljub temu sem takoj po nakupu naredil servis da bi bil lahko brez skrbi. Kot sem kupcu že povedal; zakaj bi nekdo vrtel kilometre na sumljivo številko. Lahko bi jih denimo zavrtel na 100k, pa bi bilo še vedno malo kilometrov. Ampak, kaj naj zdaj naredim? Avto jih ima pač cca 75k. Če se komu da ukvarjati s tem in če se bo bolje počutil si jih lahko zavrti na 200k!

Motorja nisem pral in je pač prašen. Meni bi bilo veliko bolj sumljivo, če bi si prišel ogledat avto z opranim motorjem. Notranjost je daleč od tega kar je opisal "Umetnik". Razen, če je umetnik tudi po duši in ga moti umazan gumi tepih. Usnjenih sedežev pa tudi ne bom z oljem mazal, zato da bi zaslepil kupca in ga skušal pridobiti na ta način.

Avto ima dve manjši udrtini zaradi odpiranja vrat na ljubljanskih ulicah in parkiriščih, ki pa jih kupec prejšnji dan niti ni opazil, ker sta minimalni.

Kot rečeno, avto ima maksimalno opremo, malo kilometrov, in nima skritih napak. Avto je pač rabljen in ima primerno ceno, celo nižjo od nekaterih s slabšo opremo.

Avto pa seveda ni ukraden, sej je homologiran na LPP v Ljubljani ter registriran in nato celo leto vožen. Tudi na Hrvaškem sem bil 4x od tega so me 2x preverili.

Povem še to, da še nisem imel boljšega avta a žal so razmere take, da ga ne morem za dve leti parkirati v garažo.
Rad bi samo, da se zaradi izgube ARE ne pišejo skodoželjna obvestila na forumu.

Lep pozdrav
LabiGT
Men se zdi zelo kul da imamo obe zgodbi glede avta...
Moj ima tudi milijon prask navzven pa noter je pa tehninco v odlicnem stanju...
Ce bi kupil, bi definitivno tega vzel (pa se barva je zelo bliz crne smile.gif )

Umetniku zelim, da bo najdel avta, Japoncu pa, da bo uspesno prodal
x-layer
Mogoče je pa tastare leviske nosil biggrin.gif
umetnik
Nič nisem natvezil, sem kar nekaj avtov že pregledal saj že tri mesce iščem avto pa ti moram stari povedati da je tvoj kar v slabem stanju.Če ga greš gledat v dežu pa da je malo temno pol še ja,drugače pa ...
Pojdi si pogledat enega z tolki kilometri pa boš videl kak mora avto ven zgledat.
Sicer pa si tak lepo zaslužil dvakrat si avto ven postavil pa si 200 eurotov zaslužil,kaj pa še bi rad.
Ker če bi bil avto vreden tega denarja mislim da bi ga že davno prodal.
Če pa kateri na forumo misli da sem slabo ocenil avto pa se naj gre prepriča na lastne oči kakšen je avto.
Drugače pa vsaka čast če boš avto prodal za ta denar.
Če pa ti misliš da pri avtu šteje samo dobra oprema pa se opravičujem,zame ne!
Raje pozabim teh dvesto eurotov kot pa vsaki dan gledam to žalost na dvorišču.
umetnik
Pa še nekaj!"dve udrtini"Pa kaj še!Na pragu 20cm udrti štraf,odspredaj poknjeni odbijač,luknje za tablico že trikrat vrtane,robi na blatniku so že napihnjeni,udrtin kar nekaj,pa še avto sploh ni bil opran kaj še se bi pol vse pokazalo.
Tak da avto pomojem še zdaleč ni odlično ohranjeni.
Pojdi v Maribor k avto Šerbineku majo noter eno šesko z 90tisoč kilometri pa boš videl kak mora avto ven zgledat.
Tisti fiat z katerim sem bil pri tebi je star 8 let ma prevoženih 140 tisoč pa je veliko bolj ohranjen od tvoje mazde.
Sicer pa kateremu se tvoja mazda vidi jo naj gre kar gledat,če pa si ti dal za ta avto 14tisoč pol pa nevem kak se ti ni smilil denar.
Jaz ali nebi!
Mogoče pa sem preveč zahteven?
Kakor koli že upam da boš avto prodal,drugače pa se bo mama vozla kot si sam povedal.
sara
Še moje mnenje:
Pri uvoženih avtomobilih se da pred nakupom preverit, če je avto ukraden.
Tudi moja mazda je iz Italije. Pred nakupom sem od prodajalca oz. posrednika zahtevala kopijo prometne, preverila na policiji in ko sem se prepričala, da ni ukradena, sem jo vzela.
Tehnični je bil opravljen brez problemov, pa tudi čez mejo sem že bila.
Glede ohranjenosti je pa tako, avto ima nekaj prask in udrtin, za katere bi me bolj skrbelo, če jih ne bi imel (se vsaj vidi, da ni bil kitan in barvan), razbito je eno steklo od meglenke, vendar se mi zdi najpomembneje, da je mašina zdrava.Umetnik, tebi pa želim veliko sreče pri nakupu.
LP
theBill
Pa ne, da si mu aro pustil... jao, kako si se pa to zmenil confused0059.gif
umetnik
Nažalost sem prišel ravno v takem času da se je ulilo.Pol pa nisem megel avta prav pogledat pa sem mu verjel kar na besedo, kar pa vidim da več ne moreš nikomur.Vsaka šola nekaj stane.Če bi bila samo kaka praska me sploh nebi motilo,ampak to pa je malo več kot samo praska.
Dnar sem prekleto dolgo šparal tak da mi ni vseeno za kak avto ga bom dal,ker pol bi se lahko naprej vozil z mojo prejšno staro mazdo ki je bila boljše ohranjena kjub letom.
Japonc
Umetnik, si pač malo bolj zahteven kupec in si želiš, da bi avto zgledal kot nov! Želim ti veliko sreče pri iskanju avtomobila z manj kilometri, boljšo ohranjenostjo in manj denarja. Kot sem ti že povedal, greš lahko v Mazdin salon ter samo z osebno iskaznico odpelješ popolnoma nov avto, ki ga odplačuješ na obroke.
Vendar če boš tudi okoli novega avta skakal 2 uri in iskal pikice (kot si to počel pri meni) se verjetno tudi za ta avto ne boš odločil, ker boš pikico tudi našel! V dveh urah ziher! Odloči se, ali sploh imaš namen kupit tak avto, ali preprosto iščeš razlog, da ga ne bi kupil.

Pišeš da avto ni bil opran: zdaj pa ne vem ali sem jaz malo premaknjen ali ti ne veš kaj pišeš. dobro veš, da sva šla na probo ob 17h prejšnji dan in da je padal dež. Naslednji dan zjutraj pa naj bi ti odpeljal avto. Povej mi prosim, kako naj bi opral avto, če je še celo noč deževalo?! Vse skupaj dokazuje, da si enostavno prevelik komplikator, ki išče pikice (pri rabljenem avtomobilu), zato pa tudi že 3 mesece kupuješ avto in v celi Sloveniji ni primernega avta zate!

Prosim te da prenehaš z blatenjem moje Mazde.

LP
mazda2
(Japonc @ 5 Apr 2008, 01:09) *

LP

happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif
Alex
Zdej pa res več ne vem,kaj je s tem avtom.Po predstavitvi obeh strani se zdi,da imata pač prodajalec in kupec različne kriterije glede ohranjenosti avta.Moj recimo je imel,ko sem ga kupil tudi rahlo vdrtino v zadnji havbi in je boljše tako,kot da bi ga na hitro pokitali in klošarsko prebarvali.Z posebnimi pripomočki sem z notranje strani to "pogladil" navzven in se skoraj ne vidi nič. wink.gif(klepar press tongue.gif )

Glede ogleda avta je pa tako,da jaz načeloma ne bi nikoli kupoval avta v mraku,po dežju in na hitro.
Avto moraš pregledati na dnevni svetlobi,ko je opran.Če se ne razumeš najbolje na mehaniko vzameš s seboj dobrega avtomehanika in on takoj ugotovi(naj bi)v kakšnem stanju je avto.Ali pa ga odelješ na uradni servis,kjer ti ga ob ustreznem plačilu celega pregledajo.
In z aro moraš bit previden.Šele ko si vse pregledal in si 100% prepričan,da ga boš res vzel,jo daš.Ali pa tudi ne.Ker avti se ne prodajaj kar čez noč...
adormi11
(Japonc @ 5 Apr 2008, 02:09) *

Umetnik, si pač malo bolj zahteven kupec

LP

Jaz sem kupil M6 isto kot tvoja, samo karavanko z vso opremo, razen navi, ma 111000 km, stala pa je 11.700
eurov, ampak je 2004 letnik kuplena v avtohiši in je brez udrtin, leder na sedežih je pa lepše ohranjen, kot pri mercedezu od kolega, ki ma 140k prevoženih. Tudi blatniki niso napihnjeni. Pa niso rekli da je odlično ohranjen.

Kuscar
(adormi11 @ 5 Apr 2008, 07:29) *

Jaz sem kupil M6 isto kot tvoja, samo karavanko z vso opremo, razen navi, ma 111000 km, stala pa je 11.700
eurov, ampak je 2004 letnik kuplena v avtohiši in je brez udrtin, leder na sedežih je pa lepše ohranjen, kot pri mercedezu od kolega, ki ma 140k prevoženih. Tudi blatniki niso napihnjeni. Pa niso rekli da je odlično ohranjen.

Tudi jaz sem v avtohiši Grosuplje kupil M6 letnik 2004, z vso opremo razen navigacije, pa tudi nisem bil povsem zadovoljen glede ohranjenosti znotraj - predvsem boljša polovica me je - in me še kar sekira zaradi izgleda notranjosti. Pa je pisalo odlično ohranjen.

Usnje je sicer v OK stanju (na Toyoti sem mel večjo katastrofo od usnja) - edino na zadnjem desnem sedežu ima nek odtisek na naslonjalu - domnevam da ga je prejšnji lastnik veliko uporabljal za prevoz stvari pri podrtih sedežih. Se mi pa zdi da je usnje slabe kvalitete že ob vgradnji - sem videl precej avtov z usnjenimi sedeži - in nikjer ni bilo tako trdo usnje. Na armaturi ima neko prasko in na sredinski konzoli ob menjalniku. Na zunaj nima večjih bušk in prask, je bil pa barvan sprednji odbijač, kar mi je tudi prodajalec povedal. Mene to sicer ni toliko motilo in sem avto kupil. Ostalo barvo smo pregledali z testerjem in ni bil barvan.

Prodajalec jamči da so km pravi (79.900 ob nakupu) in je rekel da grem lahko preverit na mazda servis - tega sicer še nisem naredil - ker so bili pri Mazda Močnik tako arogantni, ker je avto uvožen. Sem pa dobil informacije od par kolegov ki uvažajo sami avte, da so avti iz Italije pregovorno slabše ohranjeni znotraj, ker se jih baje zmeneta italijanska ne pazijo kaj dosti.

Tudi podvozje je ok, zavore so menjane ploščice in mi je mehanik ko sem naredil servis na 80k rekel da nimam kaj skrbet in da avto tudi izgleda kot da ima 80k prevoženih. Me je pa zelo motilo da poka v volanu - in da tudi ko mi je mehanik podmazal še vedno občasno poka. Kolega, ki ima isti model mi je sicer pokazal kje moram nekaj ''odšraufat'' pod volanom in da to lahko sam podmažem - ampak še nisem mel časa. Tako da samo potelovadim z volanom po Boss-ovih navodilih pa je ok za naslednjih 500 km...

Me je pa zmotilo tudi da mi prodajalec ni povedal da led displej ne dela ok - nekaj črtic mi ne kaže vedno - nov displej je pa 400€. Kolega mi je rekel da ni kriv displej ampak skoraj 100% konektor zanj - in da naj peljem nekam kjer znajo razstavit osrednjo konzolo - in da mi bo zrihtal. Samo še iščem servis z uredu odnosom, da bom peljal razstaviti konzolo - sam je namreč ne upam da ne bi polomil kakih zatičev.

Glede porabe pa - nevem fantje (Boss, Kaalman, ...) ki ste registrirani na poraba.com kako vam uspejo take neverjetno nizke številke porabe. Kakorkoli se trudim lepo vozit - čimveč po tempomatu (takrat občutno pade trenutna poraba sem opazil) in pod 150 km/h in prestavljat pod pravimi obrati, ne vozit s prenizkimi in ne z previsokimi - NE GRE POD 7,5l/100km??? Da ne govorim če ga kdaj spustim malo z ketne - pol je poraba takoj čez 8,0l/100km.

Torej občutki - 2 meseca po nakupu:

Mešani dry.gif ...avto se mi zdi da je narejen preveč na hitro - oz. da se ''špara'' na materialu. Sploh notranjost je preveč cenena za tak avtomobil. Občutek vožnje je trd. Servo je trši kot sem navajen. Sklopka tudi. Moči ima veliko, skoraj preveč (136KM model) - posledično večja poraba. Stekla se ful glasno zapirajo - oz se preveč sliši udarec stekla ob zapiranju na voznikovi strani - pojma nimam kako naj to odpravim. Takoj po nakupu sem imel problem tudi s tem da so se lepila na obrobo in ob odpiranju je bilo to moteče - potem sem jih očistil in podmazal tesnilo z WD 40 pa je boljše.

Avto priporočam vsakemu, ki je imel prej slabši avto - ker bo zadovoljen - tisti, ki je prej vozil kako (ne mislim nič slabšalnega glede Mazde) bolj prestižno znamko (beri Audija) bo pa razočaran glede udobja vožnje. Drugače pa lega na cesti, v ovinkih - sploh pri velikih hitrostih je boljša, avto se manj nagiba in težko ga pripraviš da zdrsne. DSC dela ok - samo v snegu ga je treba obvezno izklopiti, ker ne prideš nikamor. Zvok radia je na nivoju (mi manjka sicer Mp3 ampak bom preživel). Pospeški so brutalni, menjalnik jih občasno ne dohaja - ampak je izredno natančen (malo me je motilo glasno pretikanje pa natančnost to odtehta).

Upam da ne bo kdo rekel da se preseravam - samo tako je moje iskreno mnenje o rabljenem avtu za cca 12k € ... z0tdntknw.gif Upam samo da ne bo preveč padla cena v teh 18 mesecih, ki jih rabim da odplačam kredit, ki sem ga najel za ta avto - ker vem da ga bom takoj ko bo izplačan prodal in si nabavil kaj drugega v asortimanu Mazda - najbrž bo to CX-7 (ker lepšega SUV-a še nisem videl) če bodo v tem času začeli prodajati dizla. happy0158.gif

Lp Kuscar
LabiGT
QUOTE(Kuscar @ 5 Apr 2008, 09:24) *

. Stekla se ful glasno zapirajo - oz se preveč sliši udarec stekla ob zapiranju na voznikovi strani - pojma nimam kako naj to odpravim. Takoj po nakupu sem imel problem tudi s tem da so se lepila na obrobo in ob odpiranju je bilo to moteče - potem sem jih očistil in podmazal tesnilo z WD 40 pa je boljše.

Kuscar jaz sem mel podobno glede stekla na sovoznikovi strani...pejt na servis, ker so meni to zrihtali zelo hitro.

Drugace pa rajs mam Mazdo 6, ki se ne pelje kot ladja (A6, 2.4, letnik 2000) pa tudi slabe ceste prenese odlicno (samo se z Mazdo mi je uspelo it iz Ljubljane v Pristino in tam potem celo noc zurat) smile.gif
Alex
Kar se tiče stekel,je pri meni identično-malo je glasno ampak me ne moti. wink.gif

Moji vtisi po letu in pol:

-Menjalnik je malo trši kot v avtih,ki sem jih imel doslej.To pripisujem dejstvu,da je M6 bolj športno naravnana.
-Sklopka mi je malo čudna-prime zelo grobo in dokler se je ne navadiš ti v začetku povzroča malo preglavic(še posebej nežnejšemu spolu).Na velikih klancih z polno obremenitvijo kot,da včasih malo spodrsi. whatever.gif
-Volan zelo neposreden in ti nudi veliko podatkov z cestišča-zelo pohvalno.Je dober za prijet(še posebej odet v usnje) in lep.Kontrole na njem so mi všeč.
-Lak je za moje pojme srednje kvalitete(pozna se takoj vse na njem) in pobarvana ni glih za 5-ko.Ponekod je, še posebej spodaj pod vrati malo pomarančasta.
-Usnje ni glih tako slabo,kot pravite nekateri.Sem videl včasih malo boljše,velikokrat pa slabše.Z malo vzdrževanja se ga da lepo ohraniti.Brez vzdrževanja in mazanja pa se ve kako jez usnjem z leti.
-Motor-vsaka čast.Se je pred kratkim zapeljal en "giro" nečak,ki ima čipanega audija 4 in,ko je prišel nazaj je bilo samo confused0059.gif .Vprašal je,če je original in ugotovil je,da ni neke razlike v vožnji.Zelooo ga je pohvalil.
-muzika(Bose) ozvočenje-tako,tako.Za moj okus ni pravih basov(preveč mid-basi napihnjeni) visoki pa ne dovolj definirani(preveč high-mid brez visokih špic).
- Lega na cesti mi je zelo v redu,edino pri visokih hitrostih v ostrih ovinkih zna malo zaplavati.Komfort-za 5-ko. happy0158.gif
-Podvozje je zelo športno in v redu in lepo požira neravnine na cestah.
-Pri visokih hitrostih je malo hrupen in sliši se kolesa.
-ni glih ljubitelj mestne vožnje(pod 2000 obrati ne vleče in ni poskočen).
-Poraba zelo v redu(tudi po mestu).
-Zelo velik in uporaben prtljažnik pri karavanski izvedenki.
-Oblika-čista 5-ka. love0076.gif

To so moje ugotovitve in občutki.Če bi se še enkrat odločal,bi vzel enak avto.In potem še enkrat... biggrin.gif wink.gif
handan
nevem odkod ta pomislek da premerjaš mazdo z audijem to so cenovno neprimerljivi razredi za ta denar dobro vemo kaj se dobi tko da o tem nebi preveč raje vozim mazdo kot pasata ,golfa,kakšno alfo,forda....
Za mazdo pa nimam nobenih pripomb porabo sem imel 6.5 -9.2 odvisno od vožnje in pneumatik (15-19")
sicer je kot nova ima pa 125000 km lp.
theBill
umetnik - naj ti bo to šola za naslednjič. Če že puščaš ARO, se vsaj tako zmeni, da ti jo prodajalec vrne v primeru, če si premisliš.

Madona, saj pa ja ni tale prodajlec-japonec ena velika firma kot npr. Rutar, da bi se šel takele igrice z arami...
Allyssa
am,..a so se zadne cajte spremenile oko are al kako? včasih je blo tko, da če si kupec premisle ara ostane prodajalcu,..če si pa premisl prodajalc, pa kupec dobi 2x aro z0tdntknw.gif
theBill
A je to v kakem zakonu ali predpisu, al je to "po navadi tko" - običaj?

Menim, da je vse kar se tiče are stvar dogovora - če so ljudje vsaj približno normalni in se znajo med sabo zmenit.

Kuscar
(LabiGT @ 5 Apr 2008, 09:38) *

Kuscar jaz sem mel podobno glede stekla na sovoznikovi strani...pejt na servis, ker so meni to zrihtali zelo hitro.

Drugace pa rajs mam Mazdo 6, ki se ne pelje kot ladja (A6, 2.4, letnik 2000) pa tudi slabe ceste prenese odlicno (samo se z Mazdo mi je uspelo it iz Ljubljane v Pristino in tam potem celo noc zurat) smile.gif

Labi kater servis mi priporočaš. Meni je pomembno samo da imajo odnos do strank ok in da niso predragi. Pa da jim ni pretežko kako malenkost porihtat, tako da stranka počaka zraven in se pol takoj odpelje... kot so ta moja stekla naprimer biggrin.gif
Allyssa

Bistvena značilnost are pa je razvidna šele v primeru, da ena od strank pogodbe ne izpolni. Če tako na primer kupec nepremičnine v znak sklenjene pogodbe izroči prodajalcu aro (določen znesek denarja), pa potem prodajalec pogodbe ne izpolni (ne proda nepremičnine temu kupcu), sme kupec, ki je dal aro od prodajalca zahtevati ali izpolnitev pogodbe (in povrnitev morebitne škode zaradi zamude) ali vrnitev dvojne are ali vrnitev are in povrnitev nastale škode.

obligacijsko pravo pravi, da tako pač je,..

seveda je lahko zadeva stvar dogovora, kar se seveda napiše v pogodbi,..ker ara se ponavad ne daje na pamet, ampak se kej podpiše, da je zadeva črno na belem.
LabiGT
QUOTE(Kuscar @ 5 Apr 2008, 10:59) *

Labi kater servis mi priporočaš. Meni je pomembno samo da imajo odnos do strank ok in da niso predragi. Pa da jim ni pretežko kako malenkost porihtat, tako da stranka počaka zraven in se pol takoj odpelje... kot so ta moja stekla naprimer biggrin.gif

There can bo only one smile.gif
Gama, BTC happy0158.gif
(pa glavni mehanik Majes je tud z gorenjske tko, da mogoce dobis kaksen "lokalni" popust tongue.gif )
tihi63
Opa, a so tudi pravniki med nami. Sicer pa se moj skromni komentar. Glede are je vsaj po običaju tako kot pravi gospodična ??. V zvezi ohranjenosti vozila pa le par besed. Sem lastnik enakega vozila sicer ne z usnjem vendar pa letnik je isti. Kupu sem ga od enega gospoda v NM kupljen pa je bil v Makomi (vsaj zdi se mi da se tko reče), bil pa je res ohranjen v piko, razen seveda rak rane 6-tk zadnje obrobe. ker ga tudi sam kar zgledno vzdržujem bom pripel par fotk pa se bo vidla razlika. Sicer ne trdim da bi vsi morali zgledat tako, pa vendar šest let star avto res ne bi smel (moje razmišljanje) zgladat tako zapuščen, seveda pa izjeme potzrjujejo pravilo.
Alex
Jap,ARE se ponavadi ne vrača!Tako pač je.Je treba zelo modro premislit ko se jo da,da se pozneje ne tolčemo po glavi...
theBill
Obligacijsko pravo govori o nepremičninah, kar pa avto ni.... no ja, se tudi kakšen tak najde, sam ne vem, zakaj bi kdo za tak avto aro položu happy0195.gif
Allyssa
ja nepremičnina je pač omenjena, ker sm zadevo kopirala iz nepremičninske strani whatever.gif

obligacije pa pač nimaš samo do nepremičnine, ampak tud do npr. avta.

Če se strinjata tako prodajalec, kot kupec, se seveda lahko napiše v pogodbi, da se ara vrne,..stvar dogovora,..lahko se tud napiše, da če si premisl prodajalec, da se vrne trikratna ara. Seveda je vse stvar dogovora,..ampak mora bit to črno na belem,..
Če tega ni,..pač po obligacijskem zakoniku velja, kupec se odreče ari, če se premisli, ali pa prodajalec vrne dvojno aro, ali aro in morebitne stroške oz škodo. In v tem primeru, ni blo omenjeno, da je bila zadeva stvar dogovora, oz. da je drugače napisano na papirju. Pika.

tihi63
Točno tako, pri obligacijah gre za pravna razmerja na podlagi katerega je ena stranka upravičena zahtevati od druge izplnitev dologčene ali dogovorjene npr. dajatve, obveznosti, stritve ipd.Obligacijska razmerja torej niso vezana zgolj in samo na nepremičnice.
theBill
Evo, sem tudi jaz našel - 65. člen obligacijskega zakonika:

Neizpolnitev pogodbe

65. člen

(1) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je dala aro, sme druga stranka po lastni izbiri bodisi zahtevati izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, in povrnitev škode, aro pa všteti v odškodnino ali vrniti, bodisi se zadovoljiti s prejeto aro.
(2) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je prejela aro, sme druga stranka po lastni izbiri zahtevati bodisi izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, bodisi povrnitev škode in vrnitev are, bodisi vrnitev dvojne are.
(3) Kadar druga stranka zahteva izpolnitev pogodbe, ima vselej tudi pravico do povrnitve škode, ki jo ima zaradi zamude.
(4) Sodišče sme na zahtevo zainteresirane stranke zmanjšati pretirano veliko aro.

Pismo, vidim da bom od zdej naprej dosti bolj previden pri dajanju are biggrin.gif

Še vseeno pa vračilo are ostane stvar dogovora, če se tako dogovori in napiše na potrdilo o prejemu happy0158.gif

adormi11
Moje mnenje je, če prodajalec napiše da je avto odlično ohranjen, pol tudi naj stoji za teo trditvijo. Če pa se izkaže, da to ni tako, pol pa tudi naj prenese kritiko. Za moje pojme mora bit avto izredno negovan za tako opisano stanje in prodajalec mora tudi za tem stat.

lp
madmax
(theBill @ 5 Apr 2008, 10:54) *

A je to v kakem zakonu ali predpisu, al je to "po navadi tko" - običaj?
Menim, da je vse kar se tiče are stvar dogovora - če so ljudje vsaj približno normalni in se znajo med sabo zmenit.

No da razčistimo okoli are obligacijski zakonik malo si poglejte tam okoli 64. člena wink.gif

edit: vidim da so me medtem že prehiteli ashamed0001.gif
tihi63
Ja, no kaj pa sem jaz napisal halo...
Alex
Sej ni važno,kdo je prej napisal. tongue.gif Važno je,da sedaj vemo kako in kaj je z arami(pa ne papigami).
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.