Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Olje za Mazdo RX-8
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
Barkley
Pozdravljeni,

lastnike RX-8-ic bi povprašal katero motorno olje uporabljajo, ker so mi zadnjič na servisu povedali, da je nadomestilo tega olja, ki se ga dobi na servisu nalašč za RX-8, tudi Elf 5W 30. Cena je seveda dosti nižja pri Elfu ampak me pa bega, ker je to Elfovo olje pod to oznako v izvedbi Solaris RNX in v izvedbi Evolution SXR.
Katerega uporabljat?
Jz sem namreč do sedaj točil Evolutiona od Elfa, ki je sicer precej dražji od Solarisa a precej cenejši od "orignal Mazda olja".
Kaj je razlika med tema dvema oljema od Elfa? En naj bi bil baje za vozila, ki majo nek filter za majhne delce al nekaj podobega.

LP

Barkley
poky
Jaz sn tudi mel Evolution v RXki. wink.gif
Kaneda
(poky @ 5 Nov 2008, 16:23) *

Jaz sn tudi mel Evolution v RXki. wink.gif

To z oljem nihče ne ve točno. Tud na drugih tujih forumih ne vejo. Uradno priporočilo od Mazde za RX-8 je seveda Dexelia. Je pa res da olje za Mazdo delajo pri Elfu. Zdaj katero olje je pa enako kot Dexelia pa ne vem.

Uradni servisi za RX-8 pri nas (jest sem mel izkušnje z Gamo) so pa tko zanič, jih jest ne bi kej preveč poslušu kaj imajo oni za povedat, ker imajo premalo izkušenj z avtom. Sicer pa tudi problemi z Wanklom in oljem se nanašajo še na motorje iz RX-7, baje da naj bi bil Renesis veliko bolj toleranten do drugih olj. Sam kaj češ če hočejo na Mazdi prodajat svoj drag olje, valda da ne bodo rekli da so drugi tudi v redu. Čeprav kot se spomnim v samem priročniku lepo piše kateri tipi olja so v redu in nikjer ni točno specificirana znamka.
Barkley
Jaz imam s servisom v BTC-ju ZELO ampak res ZELO dobre izkušnje. Kakor so šli meni na roko ne vem če bi mi lahko šli še bolj.
Mel sem prej izkušnje z Nissanovimi in Peugeotovimi servisi in lahko rečem da so daleč za Mazdinim.
Zmer dobim tud popuste na njihove storitve ipd.
Zadnji redni sevis me je prišel manj kot redni servis (filtri in olja) za Peugeotova jajca od 206-ke.
A kdo drug še na kakšen drug servis vozi Mazdo?
RebroRX8
Jst pravm tko: Ce mas ze tak avto ku si itak prej vedu da dosti pije in da je z njim dosti stroskov, potem ni problem kupovat originalnega olja, rx-8 je eksotika, tko da jst dajem kr dexelio not biggrin.gif
Sirius
V čem je problem mazanja Wankel motorjev?
Tole sem našel na internetu:
Engine Oil

The RX-7's rotary engine injects oil into the combustion chamber as a part of normal operation, for lubrication purposes. As a result of this, synthetic oils should not be used. When they burn, they give off more ash than conventional oils, clogging the cats, causing buildup, etc. Also, additives such as Slick 50 are not advised. Any good quality oil that meets the manufacturer's recommendations should do.

Isto velja tudi za RX8.
Torej Wankel je po načinu mazanja rotirajočega bata sorodnik dvotaktnega motorja. V izgorevalno komoro se vbrizgavajo male količine olja, ki zaradi slabšega izgorevanja ne sme biti sintetično. Zato imate prepisane vrste olj, ki zagotavljajo čistost izgorevalnega prostora in svečk.
Glede na to, da je moje področje obraba in aditivi sem že večkrat razmišljal, če bi kateri od 007 bil primeren, oziroma priporočljiv za wankel in prišel do zaključka, da je edino primerna varianta C, ki je med drugim uspešna pri dvotaktnih motorjih, kjer pri izgorevanju ne pušča saj in usedlin v notranjosti izgorevalnega prostora, zelo ugodno pa vpliva na obrabo in preprečuje zaribavanje, tudi v najtežjih situacijah.
Če je zahteva da se Slik in podobni aditivi ne smejo uporabljati, ker niso primerni za izgorevanje, je morda odgovor, da pa je le C varianta 007 priporočljiva tudi za Wankel.

Torej še enkrat uporabljajte olja, ki niso sintetična in prav zaradi tega je potrebno upoštevati ozko izbiro primernih olj.
Poraba olja pa je obvezna, saj je le to zagotovilo, da mašina ne bo zaribala.

Barkley
(RebroRX8 @ 25 Nov 2008, 21:50) *

Jst pravm tko: Ce mas ze tak avto ku si itak prej vedu da dosti pije in da je z njim dosti stroskov, potem ni problem kupovat originalnega olja, rx-8 je eksotika, tko da jst dajem kr dexelio not biggrin.gif

Hja no...mogoče mal poklicne deformacije in pa upoštevanje enega izmed glavnih načel učinkovite ekonomike...nikjer ne zaslužiš hitreje kot tam kjer prihraniš...zate pa predvidevam, da delaš v kakšni državni službi happy0158.gif ja tam se pa res dela tako kot si ti omenu happy0195.gif
Pa ni mi jasno o kakšnih velikih stroških avta govoriš...za redne servise na uradnem servisu dajem po 150 EUR, tistih 14 litrov kolikor spije pa tud ni neki bav bav...
Sploh pa ne vem zakaj bi dajal po 20 EUR na liter olja in se moram zarad tega še 50 km daleč peljat, če lahko dobim istega le v drugi embalaži po 11 EUR liter z vključeno dostavo na domači prag?
YavarYe X6V6
Pomoje ti je hotel povedat, če ti ni problem kupit tak avto in ga tankat(kar ni najbolj poceni) pol pa pri olju šparaš. Ravno tam je (in pa pri zavorah)najslabše šparat, po ko pa crkne motor pol je pa mazda jajc od jajca. sad.gif

Če pa se malo pelješ in malo predihaš renesis-a je pa tudi fino. happy0158.gif

Zdrava pamet(tega jaz nimam sad.gif ) ti pa da vedeti, da če imata obe olji enake specifikacije samo firma je druga in nimaš kaj zaj....

Sicer je pa tako vsak dela kakor mu paše.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.