Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Tečaj varne vožnje
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3
uklopko
Tako kot piše v naslovu ,sem današni dan preživel na celodnevnem tečaju varne vožnje!
Zadeva se prične ob 8h zutraj in traja do 17h vmes je seveda pavza in čas za kosilo!
Program se prične z nekaj malega teorije ,več ali man o fizikalnih zakonih(sile,spoznavanje ABS,prednosti in še nekaj stvari)

Nato se teorija prenese v prakso!

Vozi se z osebnim vozilom tako da je zadeva res cool ker spoznaš dejansko zmoglivosti vozila in pomen besede DSC smile.gif pri naših Mazdah.

Na poligonu se izvaja več vaj ,te se izvajajo po cca 1h
Pri vajah se lepo za 5 km/h stopnuje hitrost in kaj hitro občutiš limit svojega vozila(klučno vlogo tu odigrajo gume)Tu smo lahko spoznali kako važno je imeti prave gume ob pravem letnem času!
Razlika je bil očitna že pri samem zaviranju.Sam sem vozil z zimskimi gumami in sm bil kar v veliki prednosti kot nekateri z letnimi. Govora je v temperaturi ki je bila cca 11-17 stopinjami.
Tako da prave gume gor happy0158.gif

Vse vaje se simulirajo na spolzki podlagi ki je nekako simulacija steptanega snega in tu je oprijem cca 30%
Pri neki vaji smo imeli tudi tekmovanje,ki pa je vseskozi zmagoval BMW 320d premagal 8 vozil pred mano nato pa se je vse končalo z mano premagal BMW-ja in potem še ostalih 9 vozil happy0158.gif happy0064.gif
Tekma je bila taka ,2 sta se lovila po spolzkem rondoju in tisti ki je privozil prednost ostane na progi ta drugi pa je zapustil stezo-vse je odvisno od tehnike in naj poudarim hitrost je bila med 25-36km/h

Seveda filemček upam da dobim,ker sem imel srečo so bili iz odaje ŠKL in vse dogajanje posneli,ker bo to v eni odaji članek-js glavni igralec biggrin.gif

Ok dost o temu!

Zadeva je res priporočliva za vse( med udeleženci je bila tudi ženska in prav lepo se je videl njen napredek iz kroga v krog) zato ženske brez izgovorov!
Je pa mogoče malo draga zadeva ampak verjemite je vredna tega denarja, sj gre za naše življenje.
Sam sem že sklenil da se bom prijavil v nadaljevalnega,ki je nastrojen bol na race verzijo.
V začetnem pač spoznavaš pravilno obladovanje vozila v vsakdanjih situacijah ki jih, in se srečujemo z njimi!

Še nekaj hitrih fotk kako izgleda poligon.

LabiGT
kaj ste mel za kosilo?
uklopko
(LabiGT @ 7 Nov 2008, 22:31) *

kaj ste mel za kosilo?

am 5 menijev,
pohan sir pa krompir,zrezek riž solata,jota in sladica pa še neki skratka dobr biggrin.gif
Boss
QUOTE(uklopko @ 7 Nov 2008, 21:58) *

Na poligonu se izvaja več vaj ,te se izvajajo po cca 1h
Pri vajah se lepo za 5 km/h stopnuje hitrost in kaj hitro občutiš limit svojega vozila(klučno vlogo tu odigrajo gume)Tu smo lahko spoznali kako važno je imeti prave gume ob pravem letnem času!
Razlika je bil očitna že pri samem zaviranju.Sam sem vozil z zimskimi gumami in sm bil kar v veliki prednosti kot nekateri z letnimi. Govora je v temperaturi ki je bila cca 11-17 stopinjami.
Tako da prave gume gor happy0158.gif

Saj se hecaš, a ne? happy0195.gif
Marko_mx-3
Zakaj si dal tole v kr neki ?

Prestavljam!
uklopko
(Boss @ 7 Nov 2008, 23:07) *

Saj se hecaš, a ne? happy0195.gif

A se ti tko zdi da se nebi??? happy0195.gif
Pa ne zajebavej me uncle Boss

Mare zakaj pa nebi blo to v kr neki ?
Marko_mx-3
Tudi jaz mislim, da bi morale letne bolj delati od zimskih

Bolj spada v splošno debato, ker se tiče vožnje in varnosti v prometu.

Zakaj bi pa bilo v kr neki?

Podobno sem tudi od Suicadala premaknil temo, ker jo je dal v Kr neki in jo nebi videli vsi.
Boss
QUOTE(uklopko @ 8 Nov 2008, 00:18) *

A se ti tko zdi da se nebi??? happy0195.gif
Pa ne zajebavej me uncle Boss

dej mal razmisli no... pa ne zajebavam te... lahko pa mal odpreš zadnji Auto bild (slovenski), kjer so točno to testirali pa boš videl...
uklopko
zdej pa res nevem ka mi češ povedat!
Če misliš glede gum al kako!

Glede zaviranja so meli vozniki letnih gum vsaj 5m dalšo zavorno pot kot pa nekaj nas z zimskimi,sploh pri višji hitrosti! seveda velja za podlago ki je cca 30% oprijemlivost!
Boss
a me res hočeš prepričat v buče

Vprašaj se kolk imajo posamezniki stare in znucane gume in katere znamke...
uklopko
lej tud sam sem si mislil da bojo z letnimi gumami veliko bolši kot jaz z zimskimi na te podlagi ker sm pač imel v glavi da je 13°c še pretoplo za zimske gume pa sem se zmotil malo,pa tudi sam inštruktor je povedal da se bomo lepše peljali mi z ziskimi gumami v teh stopinjah,seveda nad 20°c pa nimamo mi kaj iskat proti letni gumi! Je pa es da nisem omenil ,da so bili slabi oni z letnimi gumami, samo na parih vajah so se žal slabše obnesle nekje pa so bile kar izenačene še vedno pa je bila mala prednost!

Brezveze razglablat -js sm bil tam z lastni nogi sprobal ,na lastne oči videl in me ne prepričaš
Je pa namen teme bil zelo v grobem predstavit kako zgleda poligon in kaj se tu sploh dela ne pa da se bo vnela besedna vojna kot v večini!

Vedno pa se najde nekdo ki bo vleku na drugo stran in ki mu pač ne bo prav ali pa se ne bo strinjal z prvotno izjavo!

Amen!
Alex
Z zimskimi gumami boljši pri 13 °C? confused0059.gif
Al so drugi imeli zlik gume?? tongue.gif
Boss
mmm.... jaaa, OK

V redu, očitno mam jaz narobe... mater pa 20 let prebiram vse mogoče teste v zvezi s tem - ja nič kaj čem zavedli so me, barabe novinarske, fuj in fej happy0195.gif happy0195.gif
Alex
(Boss @ 8 Nov 2008, 09:58) *

mmm.... jaaa, OK

V redu, očitno mam jaz narobe... mater pa 20 let prebiram vse mogoče teste v zvezi s tem - ja nič kaj čem zavedli so me, barabe novinarske, fuj in fej happy0195.gif happy0195.gif

Pa dedek mraz tudi obstaja,veš.Je spet prišel z volitvami. wink.gif
Boss
QUOTE(Alex @ 8 Nov 2008, 10:02) *

Banda rdeča... vse nam bodo zjebal happy0195.gif happy0195.gif
grasales
(Alex @ 8 Nov 2008, 10:02) *

Rešitev je samo ena. Enga mazdaša, ki ima obojne (letne in zimske) gume na felnah in so obojne nove/dobre peljat na vransko na test zaviranja, pa da se ugotovi kaj bolje prime biggrin.gif

lp, Aleš.

Jest
Ali sem spregledal... ali nisi nikjer omenil, koliksna je cena takega tecaja? Pa kje je to? Na Vranskem? Vozili ste vsak s svojim avtom in v spremstvu instruktorja ali kako?

Edit: Videl v naslovu, da gre za Vransko smile.gif ...

Verjetno gre za tole ane >> http://www.amzs.si/?podrocje=12

Symon
(Boss @ 8 Nov 2008, 09:58) *

mmm.... jaaa, OK

Boss imaš težavo s priznanjem lastne zmote? Če bi bil pozoren bi videl, da je dosti testov na mokrem. wink.gif

Je pa videti zanimiv poligon tole. happy0158.gif Tu bi jaz popeljal malo Braneta okoli z SXom ki bi nekaj časa mu odnašal prednji konec, nekaj časa zadnji in bi bil na koncu popolnoma zmeden. happy0195.gif
Alex
(Symon @ 8 Nov 2008, 11:03) *

Boss imaš težavo s priznanjem lastne zmote? Če bi bil pozoren bi videl, da je dosti testov na mokrem. wink.gif
Je pa videti zanimiv poligon tole. happy0158.gif Tu bi jaz popeljal malo Braneta okoli z SXom ki bi nekaj časa mu odnašal prednji konec, nekaj časa zadnji in bi bil na koncu popolnoma zmeden. happy0195.gif

In kaj?Alora po vašem so zimske boljše za po mokrem tudi poleti ali kaj? blink.gif
A ste že kdaj imeli gor nove zimske in vozili po mokrem...in potem jih šli v menjat za letne?
Tudi,ko sem menjal za stare letne je bila razlika v ovinkih kot dan in noč.Edino na snegu so me zimaki prepričali vse ostalo pa ne...
Symon
Dobro no ne pretiravajte tu gre za temperature 10 sopinj ne pa poletni soparni dnevi z nevihtami ko je mokra cesta pa 30 stopinj.
Če je klopko zmagal je zmagal. Druga varianta je pa, da je zmagal preprosto zato ker je imel dovolj močan avto ampak kdo bi vedel. tongue.gif
Alex
(Symon @ 8 Nov 2008, 11:18) *

Dobro no ne pretiravajte tu gre za temperature 10 sopinj ne pa poletni soparni dnevi z nevihtami ko je mokra cesta pa 30 stopinj.
Če je klopko zmagal je zmagal. Druga varianta je pa, da je zmagal preprosto zato ker je imel dovolj močan avto ampak kdo bi vedel. tongue.gif

No,s tem na koncu bi se pa strinjal in mu čestitam za zmago. happy0158.gif
Don
Uklopko je pač skromen. Z drugimi besedami; zmagal je ker je bil z Mazdo, ne zarad zimskih gum cool.gif
YavarYe X6V6
(Don @ 8 Nov 2008, 11:59) *

Uklopko je pač skromen. Z drugimi besedami; zmagal je ker je bil z Mazdo, ne zarad zimskih gum cool.gif

Še bela 6ka je na eno od slik.
RoKo
To pa bi blo dobro probat.. happy0158.gif Kolko pa stane tak tečaj? Bi blo treba organizirat srečanje mazdašev, gume po izbiri, pa da v živo vidimo kdo je hitrejši..... biggrin.gif Po kategotijah saveda... tongue.gif
nisde
Mislm da stane 168€, člani AMZS majo 15% popusta. Je drago, sam k bom meu dnar bom tud sam šou, ker je res izkušnja pa pou happy0158.gif
uklopko
Ja res je. Voziš s svojim avtom na vezi z inštruktorjem ,pa si po vokitokiju biggrin.gif

Se pravi Boss po tvoje.

Letne gume pri 10°c in podlaga oprijemlivosti 30% bolje držijo kot zimske?
z0tdntknw.gif

Kar sse tiče avtomobilov pa so bli nasledni:

nova Acord,škoda fabia in octavia,novi leon,golf5,pasat,cady,bmw 320d,turan večinoma so bili vsi traktor izvetba.
Cena je pa tudi visoka ja mislim da 160€ ne vem točno ker sm dobil kot darilo.
Symon
(uklopko @ 8 Nov 2008, 14:54) *

Cena je pa tudi visoka ja mislim da 160€ ne vem točno ker sm dobil kot darilo.

Od nekoga, ki se je do sedaj v tvojem avtu počutil nevarno in se ni hotel/a več voziti s tabo dokler ne narediš tečaja? happy0195.gif
uklopko
haha
tongue.gif
Ninja
Jest bom šla tut to smile.gif Mami reku. Sam da si še mal izkušenj pridobim na cesti, pol pa gasa na poligon happy0064.gif
Marko_mx-3
po pravic povedan se mi ne da iskat, me pa zanima kolk pride nadaljevalni tečaj? cool.gif
YavarYe X6V6
(Marko_mx-3 @ 8 Nov 2008, 18:59) *

po pravic povedan se mi ne da iskat, me pa zanima kolk pride nadaljevalni tečaj? cool.gif

Isto kot osnovni, je pa fora al je med tednom ali konc tedna, različna cena. biggrin.gif

Klik
nisde
Pismo, za 6€ sm faliu ceno biggrin.gif
Sirius
Podatki o cenah za tečaj varne vožnje so TU
Cena čez vikend je 180€, med tednom pa je 162€.
Dijaki in študentje - 10%
AMZS členi -15%, torej med tednom je cena za člane 137,70€. Pri članskih karticah niso tako osebni, lahko koristite od družinskega člana, verjetno se da izvesti tudi na način, da vas član v skupini "časti".

Ta debata o primernih gumah je mogoče malo iztirila. Gre za pogoje izven normale. Podlaga poligona je posebej prirejena in je ne gre primerjati z normalnim asfaltom, prej s strjenim snegom. Avtomobilom spodnašajo zadek na cca 40 km/h in ni ga niti tako enostavno poloviti. Zato ima Uklopko prav, da na tem poligonu boljše rezultate dajejo zimske gume v podobnih vremenskih razmerah, kot jih je imel on. Moja dva tečajnika sta imela Continentalove letne gume s cca 3 mm profila pa sta se lepo vrtela. Poligon je narejen pač tako, da se začetniki učijo obvladovanju vozila na malih hitrostih, ker je na njih bistveno lažje obvladovati spodnašanje vozila in tudi druge vaje.

Torej kreganje je odveč, ker imate na nek način vsi prav.

Če na hitro kak zapis pogledaš, se zgodi, da kak podčrtani KLIK spregledaš in dejansko ponoviš že napisano. laugh.gif laugh.gif
RoKo
(Sirius @ 8 Nov 2008, 23:47) *

AMZS členi -15%, torej med tednom je cena za člane 137,70€. Pri članskih karticah niso tako osebni, lahko koristite od družinskega člana, verjetno se da izvesti tudi na način, da vas član v skupini "časti".

Ta debata o primernih gumah je mogoče malo iztirila. Gre za pogoje izven normale. Podlaga poligona je posebej prirejena in je ne gre primerjati z normalnim asfaltom, prej s strjenim snegom. Avtomobilom spodnašajo zadek na cca 40 km/h in ni ga niti tako enostavno poloviti. Zato ima Uklopko prav, da na tem poligonu boljše rezultate dajejo zimske gume v podobnih vremenskih razmerah, kot jih je imel on. Moja dva tečajnika sta imela Continentalove letne gume s cca 3 mm profila pa sta se lepo vrtela. Poligon je narejen pač tako, da se začetniki učijo obvladovanju vozila na malih hitrostih, ker je na njih bistveno lažje obvladovati spodnašanje vozila in tudi druge vaje.

Če na hitro kak zapis pogledaš, se zgodi, da kak podčrtani KLIK spregledaš in dejansko ponoviš že napisano. laugh.gif laugh.gif

To bo ja, sicer pa je tudi Uklopko omenil"Vse vaje se simulirajo na spolzki podlagi ki je nekako simulacija steptanega snega in tu je oprijem cca 30%"
Je pa kar drago,lahko bi malo znižali ceno, saj bi se jih več odločilo za pomoje zelo koristno izkušnjo, ali pa še boljše, da bi nekako vključili kot obvezno prakso v avtošole.... whatever.gif
YavarYe X6V6
(Sirius @ 8 Nov 2008, 23:47) *

Link je bil še par postov nazaj objavljen. dry.gif
Boss
QUOTE(RoKo @ 9 Nov 2008, 10:34) *

To bo ja, sicer pa je tudi Uklopko omenil"Vse vaje se simulirajo na spolzki podlagi ki je nekako simulacija steptanega snega in tu je oprijem cca 30%"
Je pa kar drago,lahko bi malo znižali ceno, saj bi se jih več odločilo za pomoje zelo koristno izkušnjo, ali pa še boljše, da bi nekako vključili kot obvezno prakso v avtošole.... whatever.gif

Da ne bo kdo spet mislil, da se kregam al pa bohnedej zajebavam. tongue.gif

Drseča podlaga na tem testu je samo za približno simulacijo!! voznih razmer na snegu a le kar se tiče zdrsa - nikakor ta podlaga ne omogoča preizkusa zimskih gum oz, da bi le te zaradi svojega dizajna omogočila prednost pred letno obliko profila gume.

Verjetno vsi vemo kako deluje zimska guma na pravem snegu oziroma zakaj so njene lastnosti tolk superiorne napram klasični letni? Fora je samo v lamelah, ki se ob pritisku pri pospeševanju ali zaviranju rahlo upognejo in nastavijo "rob", ki se v snegu zakoplje v podlago in s tem omogoči mnogo boljši oprijem. Na vseh ostalih podlagah (asfalt, kovine, led, beton, les) pa nastavljanje roba vodi le k zmanjšanju naležne površine ploskve gume na samo podlago, kar je v osnovi slabše, kot pa če je ta površina večja. Namreč v snegu govorimo o sili trenja na ostalih materjalih pa o sili lepljenja.

Pa pejmo nazaj na test z drsečo podlago - zakaj bi lahko prihajalo do prednosti pri uporabi zimskih gum?

1. Urošove zimske gume so verjetno popolnoma nove napram udeležencem z letnimi. To je bistven podatek - če bi test ponovil drugo leto bi imel sigurno za 20% slabši dosežek kot letos - zimskim gumam staranje in obraba veliko bolj vplivata na zmanjšanje performanc kot pa je to primer po letnih.
2. Ogretost gum - letne gume potrebujejo nekaj kilometrov vožnje, da pridejo do svoje optimalne temperature in s tem tudi ustrezne mehkobe. Predvidevam, da pred vsakim testom niso prevozili nekaj kilometrov.
3. Znamka in kvaliteta posameznih gum (nima veze al slo letne al so zimske)... razlike med kvaliteto in samimi zmogljivostmi gum so ogromne, večje kot si marsikdo sploh upa pomisliti. Vse preveč ljudi uporablja neke čungalunga gume, ki bi jih zakonodaja MORALA prepovedati, če nas res briga za večjo prometno varnost.
4. Material iz česar je prevlečena ta drseča podlaga - če je to slučajno materjal, ki se rahlo vda pod težo avtomobil oziroma pod pritiskom gume nanj potem imajo zimske gume absolutno prednost (zakaj je tako beri zgoraj odstavek o lamelah).

Bottomline
Ker očitno nekateri niste razumeli zakaj sem napisal prvi post in se vtaknil v Uroševo izjavo o pravih gumah za letni čas in to celo pri temperaturi 11-17°C bom obrazložil še 1x pa upam, da potem ne b oveč dilem.

Drseča podlaga je tako skonstruirana, da omogoča drsenje (no shit Sherlock wink.gif ) in je tam zato, da namensko zmanjšuje oprijem. Takih podlag na običajnih cestah NI, ker si tam želimo, da bi bil oprijem čim večji in ne čim manjši. Zato govorit in izjavljat kar tako na splošno stereotipno o prednostih zimskih gum samo zato, ker se bliža ta letni čas pa četudi so visoke temperature je pač malo tako, kako naj rečem, neresno. Zato sem pač napisal to kar sem in upam, da je zdaj bolj razumljivo.

Drugače pa peace guys, saj se ne kregamo ampak je to konstruktivna izmenjava mnenj in ja Symon, ko se motim znam priznati napako, ampak v tem primeru je pa pač ne morem priznati, ker je ni. tongue.gif
poky
Samo ste pa zakomplicirali....... biggrin.gif
Don
Jst sem s tabo Boss thumbsup.gif
poky
(Don @ 9 Nov 2008, 11:55) *

Jst sem s tabo Boss thumbsup.gif

confused0059.gif

Ne vem,če se bo Bossova boljša polovica s tem strinjala. tongue.gif happy0195.gif
jernic
Fantje ,ne se preveč kregat okol že odkrite tople vode..
Za info in vzgled si raje oglejte kako so projekt Vransko dojeli in doživeli
člani nekega drugega foruma..

http://www.fiat-klub.si/forum/viewtopic.php?t=12090
lucas
Lep pozdrav vsem skupaj!
No slučajno sem iskal podatke o šolah/tečajih varne vožnje pri nas in sem naletel na vaš forum in pogovor o gumah. No za tečaj se zanimam zaradi tega ker je bil prejšnji teden moj brat na Vranskem, kjer so preizkušali zimske pnevmatike in je rekel da se res splača it.
No ko sem prebral vaš pogovor o tečaju varne vožnje sem se mogel registrerat in povedat še bratove izkušnje biggrin.gif Testirali so 4 leta stare zimske pnevmatike in NOVE letne! Na posebni oz. drseči podlagi, ki naj bi predstavljala zimske razmere (se pravi mraz+dež ali sneg). No pri testiranju zavorne poti so se stare zimske pnevmatike ustavile skorajda 50% prej kot letne!
poky
OK,vremenske razmere so trenutno še kr daleč od zimskih,zato je vprašanje-ali res lahko tam simulirajo mraz? dry.gif Al je pač samo mokra cesta,zunaj pa +5 ali +10°C?
RoKo
Lahko pa dodajajo kakšno žajfo, da je klizavo kot pozimi na ledu..... biggrin.gif
uklopko
nop zadeva je iz nekega poliesterskega premaza!! lp
Marko_mx-3
Saj če sem pravilno zastopil, ta podlaga simulira sneg in zato imajo zimske boljši oprijem?
Boss
QUOTE(uklopko @ 10 Nov 2008, 16:29) *

se pravi, da ni recimo kovinska plošča z0tdntknw.gif
uklopko
ne ni nobene kovine v te podlagi ,neke vrste premaz je ki ga vsake toliko časa z mašino polerajo.
Sami fantje pa paravjo da je to nakako simulacija spolzkega cestišča ali neke vrste steptani sneg!

Je pa tako neglede kdaj greš tudi ko je 30°c se ti deli premaza polivajo z vodo.
RoKo
(uklopko @ 10 Nov 2008, 16:29) *

Pol je pa jasno, zakaj se boljš obnašajo zimske gume, sploh niso normalni pogoji, ki jih srečujemo na cesti pozimi, confused0059.gif,jaz pom počakal, da zapade sneg, pol bom pa šel na tečaj... happy0158.gif
uklopko
zakaj ne!

Pelješ se maš listje na cesti,je spolsko ko hudič,je gladek asfalt,je prašen asfalt in vse to je na naših cestah da ne rečem večinoma povsod.
Je pa nekaj oprijem ziher sj to ni tako kot kak marmor al pa ploščice ko zaviješ in če stojiš pri miru se sliši škripanje gum in ko začneš drset tudi biggrin.gif
Bol natančn pa težko povem ker nism tolk hodil po tisti podlagi!
Je pa najbol da pokličeš in prašaš za bol natančne info!
Jest
V ponedeljek sem se udeležil tega tečaa na Vranskem in je bilo fino... sploh pogoji so bili odlični smile.gif ... spolzo je bilo zelo... cel dan je bila temperatura pod ničlo...

Avto je bil ob odmoru za kosilo takle smile.gif

nekaj kratkih filmčkov, ki sem jih posnel s telefonom med čakanjem pa se nahaja tukaj >> KLIK

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.