Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Tečaj varne vožnje
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3
uklopko
happy0158.gif happy0158.gif priznanje pa le pokaži ko ga dobiš,js pa po novem letu grem še 1x
men je blo tud dobr
Ninja
Hehe, tvoja mazdica je pa brke dobila biggrin.gif

Jest grem tut na Vransko... Enkrat spomladi, da bo mal lepš.
Jest
(uklopko @ 1 Jan 2009, 10:48) *

happy0158.gif happy0158.gif priznanje pa le pokaži ko ga dobiš,js pa po novem letu grem še 1x
men je blo tud dobr

Priznanje oz. pise Diploma... je le en papir tongue.gif

Bolj je pomembno tisto, kar smo naredili skozi vaje... happy0064.gif
uklopko
sj veš kako je, to je bol za ostale in tiste k jim več pomeni kar na papirju, no za hvalit se okoli je pa vseeno lepo met viden spominek happy0195.gif
Jest
Če bi kdo šel na brezplačen tečaj varne vožnje na Vransko, ki ga časti EU ... pogoj je, da pravilno rešiš anketo o EU. Prvih 1000, ki pravilno reši anketo, si pri vpisu osebnih podatkov izbere tudi termin za tečaj ...

http://www.euskladi.si/anketa/anketa.aspx

Verjetno bo treba pohiteti, ker 1000 je malo smile.gif ...
SpEkTr
Jaz sem rešil, grem v Vransko 1.8. smile.gif jeee happy0158.gif
Marko_mx-3
Kje so pa odgovori smile.gif
SpEkTr
Ni ni...se tut vprašanja menjajo, niso vedno ista...

Mal po netu pogledaš pa je smile.gif
Jest
Jaz sem pa izbral termin 12.7. ...
RoKo
20.9 happy0005.gif
canyon
a greš večkrat lahko0 na tale tečaj ... k est sm ga že naredu konc februarja se mi zdi in je blo tok noro dobr da bi še kr 1x šu biggrin.gif happy0064.gif cool.gif
Ploki
ce placas pomoje nau noben kompliciru biggrin.gif
Boss
hehe, je že vse zasedeno... to so navalili k da bi blo zastonj happy0195.gif
Ninja
Jest grem pa v nedeljo tongue.gif
Jest
(Boss @ 27 May 2010, 19:31) *

hehe, je že vse zasedeno... to so navalili k da bi blo zastonj happy0195.gif

Jeseni bo se naslednjih 500 kandidatov dobilo moznost ...

YavarYe X6V6
Js grem letos tako al tako na nadaljevalnega.
Ninja
Evo, zdej sem pa uradno (ne)VARNA voznica. Še mal pa tut nič več mlada sad.gif

Bilo je naaaaaaaaajboljš na celem svetu! Spala že 3 dni nisem nič, ker sem komi čakala današnji dan.

Torej...
Na Vransko smo prišli ob 8:33, kjer je blo že maljon folka. Cele familije mladih voznikov itak. Plus tete, strici, babice, dedki...
Nas tečajnikov je bilo vse skupaj 40, 4 skupine po 10. Najprej začeli s teoretičnim delom, bla bla, ABS, taprave gume...
Potem je pa sledil praktični del na poligonu.

1. vaja: slalom med stožci
2. vaja: zaviranje v sili
3. vaja: zaviranje v sili po klancu navzdol + sprotno umikaje oviram
4. vaja: vožnja v ovinek
5. vaja: umikanje vodnim oviram
6. vaja: hidravlična plošča (yeah!)

Že takoj na začetku smo ugotovil, da tisti brez ABS-a ne bojo meli šans oziroma bojo melo mnogoooo več dela na beli podlagi. V naši skupini sta bila dva, tardeč C3 in pa siv ford.
Čez cel tečaj je bilo govora več al manj samo o gumah. Tisti z zimskimi (M+S) so imeli veliko več prednosti na spolzki podlagi (do 5m krajša pot ustavljanja), samo vsi vemo, da bi na suhi podlagi ruknl na celi črti.
In pa še ena zelo pomembna stvar, kakšne gume imaš spredaj/zadaj. Trije smo bili taki, ki smo imeli zadaj boljše gume kot spredaj (malenkost več profila) kar se je najbolj poznalo pri vožnji v ovinek. Jest sem se morala kar ornk pomatrat, da mi je rit ven vrglo, ker sem večino časa izgubljala samo oprijem sprednjih koles. Kar je v resni situacijo boljše.
Vožnja po klancu navzdol je bila zame b.p., zaustavila sem se pri prvi vodni oviri (22m pri 30 km/h), medtem ko so nekateri leteeeeli skoraj do bankine 100m nižje. Je bila pa fora, ker teli mladi vozniki še niso najbolj vešči speljevanja z ročno. Nekateri so meli prav rock'n roll na klancu biggrin.gif
Najbolj kül je bila pa hidravlična plošča. Tam je pa suvereno vse obrnilo, ker rukne res na hard. Sem mela filing, da je inštruktor potem omilil sunek, ker v drugo pa ni blo take panike. Ene trem nam je uspelo lepo obdržat smer, ostali so pa mislili, da so še zmer na ringlšpilu biggrin.gif

Tko da meni je bilo fenomenalno in grem absolutno še, še, še! yahoo.gif Sem za zakon, da bi moglo bit tole obvezno za vse, ki naredijo izpit. Majkemi.

Mogoče kdo ve, a grem lahko jest zdej direkt na nadaljevalnega ali moram najprej še na osnovnega? Ker ne vem, za kaj se šteje ta VV za mladega voznika.

Foto&video dokumentacija prihaja... ashamed0001.gif

uklopko
(YavarYe X6V6 @ 28 May 2010, 06:56) *

Js grem letos tako al tako na nadaljevalnega.

A se zmenimo pa se nas prijavi 10 mazdačev??? js bi tudi šel nadaljevalnega!
Pogoj za nadaljevalnega je osnovni tečaj wink.gif
Grega_
Jest že nekaj časa razmišljam da bi šel, samo tole kar je bilo sedaj zastonj so pa hitro zapolnili, tako da, čakam na naslednjo rundo blush.gif
Jest
Sem bil enkrat... in priporocam... Tudi sam sem ze razmisljal o nadaljevalnem tecaju...

Me pa zanima, kako je s spremljevalno osebo. Prijavljen je eden ... ali kaj komplicirajo, ce imas s seboj sovoznika... in se potem vcasih malo zamenjata (tako se vaje prevozi veckrat) ... Razumem, da kosila ta dodatna oseba ne dobi oz., si ga mora sam placati (ko sem jaz bil prvic na tecaju, smo si morali kosilo tako ali tako sami placati smile.gif ... Sedaj vidim, da je ze v ceni tecaja ...
uklopko
pomoje nebi težil ne bom pa 100% Ko sem bil jaz je sta bila v enem vozilu 2.
Jest
(uklopko @ 31 May 2010, 09:49) *

pomoje nebi težil ne bom pa 100% Ko sem bil jaz je sta bila v enem vozilu 2.

Saj ko sem bil jaz, so bili tudi po dva (in so se tudi menjavali)... samo ni nikjer omenjeno, da ne bi smela biti ali da bi moral placati vec.. smile.gif
Ninja
Nas so spraševali, če sta kje dva voznika z enim avtom. Samo ni bilo takega primera, tko da ne vem kaj bi se zgodilo v nasprotem primeru. Ker načeloma si avto lahko tut tam izposodiš, sam to ni to.
Jest
(Ninja @ 31 May 2010, 09:53) *

Nas so spraševali, če sta kje dva voznika z enim avtom. Samo ni bilo takega primera, tko da ne vem kaj bi se zgodilo v nasprotem primeru. Ker načeloma si avto lahko tut tam izposodiš, sam to ni to.

Jaz bi vzel s seboj sina... on ima pa tako potem en teden kasneje svoj termin ... Tako bi lahko probal z mojo Mazdo, kako se obnasa... in na svoji voznji se z Yarisom smile.gif ...

Ko sem bil jaz, mi pri hidravljcini plosci ni uspelo, da bi delal piruete smile.gif ... pri vsakem poskusu sem ujel avto... Edinokrat, ko sem se vrtel, je bilo, ko nas je instruktor nalozil v svojega Touarega in je vsako skupino peljal dvakrat - enkrat s pirueto in drugic pravilno ... Sem pa jaz bil konec decembra 2008... ko so morali pred tecajem se spluzit ves poligon smile.gif ... Temperature pa so bile kar nekaj stopinj po niclo... in to se je poznalo tudi pri "prhanju" od spodaj smile.gif

Nekaj filmčkov od takrat je tukaj (pomoje je link tako že nekje v tej temi smile.gif ) >> http://www.flickr.com/photos/jest-mobile/s...57611905334623/

Tokrat bodo flimčki lahko malo boljši, ker imam tak nosilec na šipi, da to dokaj elegantno omogoča ...

YavarYe X6V6
Če bi bla varijanta, bi blo ql da se zmenmo pa gremo skupaj na nadaljevalnega, js sem vsekakor za.
Jest
Utrinki od danes iz Vranskega >> http://www.flickr.com/photos/jest-mobile/s...57624479907476/

Boss
Lepo

sam ti si pa že inventar na Vranskem. happy0158.gif
Jest
(Boss @ 13 Jul 2010, 10:20) *

Lepo

Niti ne... Zdaj sem bil drugic tam... pa prvic kot spremljevalec... da sem lahko naredil malo fotk smile.gif

Naslednji ponedeljek, pa sem jaz v vlogi soferja smile.gif ...
SpEkTr
Se pravi maš lahko spremljevalca sabo v avtu?
Jest
(SpEkTr @ 13 Jul 2010, 10:30) *

Se pravi maš lahko spremljevalca sabo v avtu?

Ja lahko... edino vozi le tisti, ki je prijavljen... Verjetno se da tudi pri kaksni vaji zmenit, da se zamenjata... ampak naceloma je bil odgovor, da vozi tisti, ki je prijavljen. Lahko sta tudi dva voznika, ki sta prijavljena z enim vozilom. V tem pimeru potem ta avto gre veckrat ... tako,d a na koncu vsi vozijo priblizno enakokrat vse vaje ...
SpEkTr
Ok, hvala smile.gif
Jest
(Boss @ 13 Jul 2010, 10:20) *

Lepo

"Inventar" se spet javlja z novim prispevkom smile.gif

Video vcerajsnjega dne na Vranskem >> http://www.youtube.com/watch?v=kXGuvtd00Rg happy0158.gif
Alex
(Jest @ 20 Jul 2010, 08:01) *

"Inventar" se spet javlja z novim prispevkom smile.gif

Video vcerajsnjega dne na Vranskem >> http://www.youtube.com/watch?v=kXGuvtd00Rg happy0158.gif

samo muziko pa zna izbrat. happy0158.gif
Jest
(Alex @ 20 Jul 2010, 08:41) *

samo muziko pa zna izbrat. happy0158.gif

Muzko sem pac neki na brzino zraven namontiral, da se malo zakrijejo komentarji biggrin.gif ...
Alex
(Jest @ 20 Jul 2010, 08:43) *

Muzko sem pac neki na brzino zraven namontiral, da se malo zakrijejo komentarji biggrin.gif ...

A ti si to dodal?Pohvalno,pohvalno. happy0158.gif
SpEkTr
Evo danes tudi jaz bil na poligonu. Noro, noro! :-). Mazdilak rula hahaha smile.gif
Jest
(Jest @ 27 May 2010, 19:54) *

Jeseni bo se naslednjih 500 kandidatov dobilo moznost ...

Evo... spet je odprto za naslednjih 500 kandidatov >> http://www.euskladi.si (banner na desni strani) ...
Grega_
Jest bom tam 28.11.2010 - zgleda da že na zimskih gumah ampak ok smile.gif sam da bo dogajal pa da vidimo kako to gre smile.gif
Boss
Očitno sem preglup - jaz ne najdem vprašalnika z0tdntknw.gif
Jest
Razsiri okno brskalnika.. banner je cisto na desni... smile.gif

Direkten link, kamor kaze banner je http://www.euskladi.si/anketa/anketa.aspx

Pa pohiti.. ker 500 terminov bo pomoje kmalu polnih smile.gif
Boss
Banner ni problem sam je bil problem brskalnik, ki ni pokazal gumba naprej. Sem zamenjal brskalnik in je blo vse OK, rešil test ter sem že prijavljen happy0064.gif
Andriy
Tudi sam sem ga rešil, prijavil sem se 14.1.2011 tongue.gif

V decembru je polno drugih stvari tako da ne znese sad.gif
kowkele
Tudi jaz-20.02.2010....tongue.gif
YavarYe X6V6
Zamuduuuuuu. blush.gif
Boss
Jaz sem pol uspel glih zadnji trenutek za 17.12.2010 - pr moji sreči bo takrat glih padlo pol metra snega. devil.gif
Sirius
Opravil tečaj v ponedeljek.
Na njem pridobiš zaupanje v sisteme za stabilnost vozila in ABS. Ugotoviš pa tudi, da ko naglo odnese zadek na spolzki površini, ga je kljub elektroniki težko nadzorovati, čeprav je hitrost 40, oziroma 50 km/h. Podoben občutek sem imel v preteklosti, ko me je poledica presenetila v nekem ovinku in sem se komaj polovil. To nenadzorovano spodnašanje zadka ti da misliti, da morda ne boš vedno kos taki situaciji. Ko je preveč je preveč in nobeno vrtenje volana ne pomaga, pomaga le pritisnjena sklopka in zavora do poda, da se vrtenje čimprej neha. Če imaš srečo - na cesti, če pa ne nekje izven ceste. Zanimivo je vrtenje okoli osi. Že pri 50 se zadek zelo hitro obrne. Kako bi bilo šele pri 100 in več.
Potem je zanimivo bremzanje na polno, ko je vozilo z dvema kolesoma na spolzkem in z dvema na podlagi z dobrim oprijemom. Z malimi popravki smeri se vozilo ustavi brez zanašanja.

Preverite pritisk v gumah preden greste na poligon. Ta je še posebej pomembno pri vožnji v krogu, v katerem je polovico kroga drseče, polovico pa normalno. Imel sem 7 km/h razlike pri vožnji v nasprotni smeri. Leva guma je imela za 0,7 bar manjši pritisk.
Zimske gume se bolje obnašajo na podlagi s slabim oprijemom. S 70 km/h sem se z lahkoto izognil vodni oviri, medtem, ko je druge zalivalo že pri 50-tih.

Ne glede na vozne izkušnje je tečaj koristen. Nekatere stare navade, ki so prešle v rutino je težko pozabiti, še posebej pri položaju za volanom, ki je pri večini voznikov napačen, ne sicer za normalno vožnjo, za kritične situacije pa vsekakor.
mare-
Jaz pa 24.1.2011 tongue.gif
Liuch
Huh..tudi jaz zamudil. Očitno je zanimanje precejšnje. Ni mi znano kakšno imajo "plačniško" zasedenost tečaja.Vendar glede na odziv akcije bi se ga udeleževalo bistveno več, če bi bila cena tečaja nižja. Pri našem standardu oz. plačah se mi zdi, da je 160 eurov whistling.gif kar krepka.

lp Leon
Ninja
Jest grem pa 7.11. yahoo.gif
LabiGT
QUOTE(Boss @ 15 Oct 2010, 16:10) *

Jaz sem pol uspel glih zadnji trenutek za 17.12.2010 - pr moji sreči bo takrat glih padlo pol metra snega. devil.gif

skupaj bova, ceprav jaz bi rajs dal to sestri, ker sem sam neki podobnega ze naredil kakih 10 let nazaj...
upam, da se to da
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.