Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Vprašanje pred nakupom šestice
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
Shebo
En lep pozdrav vsem skupaj happy0158.gif

Nekako se odločam za menjavo avtomobila in me je v zadnjem času pritegnila Mazda 6. Kot potencialni kupec imam seveda nekaj vprašanj, katera so pa mogoče malo drugačna od ostalih... Sem že prebral nekaj tem, vendar nisem našel odgovorov.

Če bom kupil, bom vzel 2.0 dizel (delam veliko kilometrov) 136 PS, ter čim več opreme (xenon, bose, leder po možnosti....) ter letnik 04 ali pa 05.
No, sedaj pa vprašanja:

1. Če je avto uvožen in ima servisno knjigo, ali lahko pogledam zgodovino na vsakem SLO pooblaščenem servisu?

2. Katere so homologirane dimenzije gum ter koliko je razmik med vijaki na platišču (5x ???)?

3. Koliko litrov olja gre v mašino ter katero olje se najbolj priporoča?

4. Pozna kdo dober nepooblaščen servis? Sem iz Posavja vendar se mi ni problem zapeljati kak kilometer več do dobrega serviserja. Prebral sem, da so pooblaščenci s cenami prav oderuški.

5. Na koliko kilometrov se delajo servisi (redni)? Nekje sem zasledil 20.000. To drži?

6. Glede na to, da imajo ti letniki le 5 prestav (sam vozim 6 brzinca), me zanima koliko ima motor obratov pri 130, 150 ter 180 km na uro?

7. Obstajajo kakšni posebni felerji (napake) pri letnikih 04/05?

No hvala za odgovore že vnaprej biggrin.gif
Alex
1.Ne -to storijo na servisu le,če uveljavljaš 3 letno garancijo.Takrat pokličejo v Avstrijo,da preverijo,če so bili opravljeni vsi servisi v terminu in na uradnem servisu.V A nato odobrijo ali pa tudi ne.

2.Za Italijanski trg-195/65/15 in pa 205/55/16.Za Slo-avte so zdi se mi tudi 215/45/17.
-5 x 114,3 fi luknje na sredini=67,1.

3.Mislim,da gre noter malo več kot 4 litre olja.Jaz uporabljam Mobil 1, -0W40.

4.Ne hodim,če res ni potrebno na pooblaščen servis.Sem že napisal enkrat,zakaj. wink.gif

5.Drži.Ali pa vsako leto,če ne narediš 20000km v enem letu.

6.-ne vem točno...

7.Moj je letnik 04-diesel,136,L˛&Bose,Xenon,usnje...Pri meni xenon-avtonivelacija ni delovala,zamenjali v garanciji oba računalnika na obeh xenonkah(tov.napaka),rade rjavijo na vratih in zadnjih blatnikih(tov.napaka)
meni crknil ERG ventil,diski se radi zvijejo,rolo v prtljažniku pri karavanih se rad pokvari,crkujejo xenon žarnice,nekatere italijanske vlečejo v desno,če spustiš volan,slaba kvaliteta laka-veliko pikic od kamenčkov,
od webasta pozimi rado prismrdi v kabino,ko prižgeš avto in se le-ta prižge,ko spelješ je o.k.,
Mogoče je še kaj.Se ne spomnem. biggrin.gif
Razen tega je pa M6 ful v redu avto. wink.gif
Boss
Odgovor na vprašanje št. 6: v peti prestavi pri 100km/h (po števcu) je natančno 2.000obratov, pri 150km/h torej 3.000obratov. Ostale podatke si lahko izračunaš na osnovi te informacije.
ducky
(Boss @ 5 Jan 2009, 20:11) *

Odgovor na vprašanje št. 6: v peti prestavi pri 100km/h (po števcu) je natančno 2.000obratov, pri 150km/h torej 3.000obratov. Ostale podatke si lahko izračunaš na osnovi te informacije.

ja, lahko potrdim to, lih včeraj sem gledal, da je pri 150km/h 3.000 obratov.

Shebo
Škoda se mi zdi, da niso vgrajevali 6 prestav v dizelske motorje (šele facelift jih je dobil). Jaz se v 6. prestavi pri 3000 obratov peljem malo več kot 170 oz. že bližje 180.

Od Mazd se mi najbolj dopade 5 vratna izvedba, vendar je žal ponudba na avto.netu bolj kot ne klavrna. Največ je karavanov, tako da je možnost da bom vzel karavana, pa čeprav ga ravno ne potrebujem (občasno že, na splošno pa ne).

Če imajo problem z roloji v prtljažniku, me zanima koliko stane nov, saj predvidevam da se starega ne da popravit.

Ve mogoče kdo za kakšen dober nepooblaščen servis? Osebno ne mislim dajat za osnoven servis 250€ na pooblaščencu... blink.gif
YavarYe X6V6
Rolo lahko popraviš in to celo za vedno, samo pri materijalu ne smeš šparat.
Pa 6. prestava, samo še več dela imaš. biggrin.gif
upwind7
Kot novi lastnik Mazde 6 sicer letnik 2007 in 143 konjski dizel ti lahko povem:

- mašina je sicer OK, brutalno vleče ampak je pri tem tudi konkretno glasna (Hdi v Xantiji je prava tišina in japonci se bodo morali še veliko naučiti kar se zadušenosti tiče)
- menjalnik je ena boljših zadev tega avta zelo tih in natančen (še boljši kot v Xantiji Hdi)
- vzmetenje sicer trdo, dobro zadušeno vendar jaz tukaj ne morem biti pravo merilo, ker sem vozil vedno
hidravljično vzmetenje
- zelo dobra dinamika vožnje
- priročnost v kabini zelo dobra, lepa armaturka in vse na svojem mestu
- mogoče sem pričakoval malce bolj tiho vožnjo pri 150 km/h
- webasto je ZAKON, tukaj same pohvale Mazdi
- dobro drži ceno (rabljen)

To so moji osebni prvi vtisi

Ostalo, kar moraš paziti in kar sem jaz prebral tukaj:

- počen intercooler
- napačen prikaz porabe na BC (nič kritičnega)
- rja je SRAMOTA za Mazdo in ko pogledaš spodaj podvozje vidiš, da to deli, ki niso popolnoma nič izolirani z
kakšnim premazom, kar je vsaj zame nedopustno in šlamparije ter bolano šparanje tam kjer ni potrebe.
- slab lak in zelo hitro se poznajo posledica kamenčkov

Ostalo pa mislim da kakor naletiš. Lahko bo vse dobro, lahko pa boš imel takšne probleme, da se ti bo Mazda verjetno zasrala za celo življenje. Jaz sem se nekako s tem sprijaznil, da tudi Mazda ni več kar je bila (tako kot vsi ostali) in če ne bo OK, jo bom pač po izteku garancije prodal. Problem nastane samo, da vsaj jaz dejansko nimam več alternative, ker edino novim Mazdam sem zaupal, pa bomo videli če upravičeno.
Shebo
Hja problemi so pri vseh avtomobilih, vendar kot si napisal, se mi zdi rja na avtomobilu letnika 2004 sramota.
Trenutno imam Audi A3 letnik 2001 (130 PS - 6 prestav). Zato gledam le 100kW motorje (hja na slabše it je sranje). Kar se tiče trdote podvozje imam načelo trše je, boljše je. Vsaj sedaj, ko sem še mlad. Opazil sem, da imaje te mazde sorazmerno kar visoko porabo. Na svoji A3 imam povprečje pod 6 l (cca. 5,8) pa ima avto skoraj 1,4 tone. Avto mi dobro služi, vendar ima svoje bolezni (najdražje je bila menjava sklopke ter vztrajnika). Ima 195.000 kilometrov in bi sedaj še kolikor toliko dobil za njega. Če ga bom vozil še eno leto, bo imel avto 240.000 in bo vreden praktično nič... Sem v dilemah... sad.gif
upwind7
(Shebo @ 6 Jan 2009, 09:47) *

Hja problemi so pri vseh avtomobilih, vendar kot si napisal, se mi zdi rja na avtomobilu letnika 2004 sramota.
Trenutno imam Audi A3 letnik 2001 (130 PS - 6 prestav). Zato gledam le 100kW motorje (hja na slabše it je sranje). Kar se tiče trdote podvozje imam načelo trše je, boljše je. Vsaj sedaj, ko sem še mlad. Opazil sem, da imaje te mazde sorazmerno kar visoko porabo. Na svoji A3 imam povprečje pod 6 l (cca. 5,8) pa ima avto skoraj 1,4 tone. Avto mi dobro služi, vendar ima svoje bolezni (najdražje je bila menjava sklopke ter vztrajnika). Ima 195.000 kilometrov in bi sedaj še kolikor toliko dobil za njega. Če ga bom vozil še eno leto, bo imel avto 240.000 in bo vreden praktično nič... Sem v dilemah... sad.gif

Popolnoma isto je bilo pri meni in Xanitiji, ki jo vseeno še imam. Avto ima 320.000 km. Ampak ker avto rabim (vozim se 80km v službo) se pač zavedam, da so to kilometri, ko gre lahko kaj narobe in takrat bom pod prisili moral kupiti nekaj, kar mi ne bo odgovarjalo. Zato sem vzel to M6, dobil nanjo še 3 leta garancije in servise do 100.000 km zastonj smile.gif

Povsem verjetno je, da bom po 3 letih šel nazaj na hidravliko (še posebej če bodo problemi z Mazdo) in na novega C5, čeprav se zavedam tega, da brez težav tako kot pri Xantiji zagotovo ne bo šlo. Nova M6 mi namreč ni tako všeč kot stara. Če bi lahko bi takoj kupil novo Xantijo, pa če tudi bi stala 30.000 € tongue.gif

Avto sem vzel zaradi racionalnega razmišljanja in upam, da bo vse OK (no MORA biti vse OK!) Jaz sem vedno bil prepričan, da je Mazda tisti zadnji otoček zanesljivosti, ampak whatever.gif
Mogoče pa bil bilo dobro, da pogledaš za M6 letnik 2007, samo ne kupit iz uvoza. Baje je kar precej napak bilo odpravljenih.

Pa še glede porabe ... tudi tukaj se strinjam s teboj. Meni je in še Xantija pije manj kot M6, ampak razlika v konjih le naredi svoje. K temu moraš dodati tudi malce višjo porabo pozimi zaradi Webasta ampak to se vsaj splača.

V osnovi pa ni slab avto, je zelo všečen za vozit, še posebej ker si rekel, da imaš rad malo bolj športno dinamiko in tukaj pri M6 jo je kar precej smile.gif

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.