Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Potnike na zadnjih sedežih zebe v noge.
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
Lojz
Ali je to normalno, da v Mazdi6 letnik 2002 gretje v noge zadnjim potnikom slabše deluje?
Spredaj pri vozniku in sovozniku gretje pod noge dela normalno, celo morda prevroče, zadaj pa se nekako ne segreje dovolj in se čuti kot bi skozi šobo pod sprednjim sedežem nazaj zadnjim potnikom v noge pihalo hladno namesto toplo.
To se bolj občuti, kadar je zunaj res orenk mraz, tam pri -12 ali več.
Kakšne so vaše izkušnje? A je to mogoče kakšna okvara v usmerjevalnih loputah, ki usmerjajo zrak?
LabiGT
jap res je to...(za dizla)
Lojz
Nimam dizla. Imam bencin 2.0.
Pismo, a se da to kaj zrihtat, da bi več toplega zraka nazaj pod noge prišlo?
Zdaj, ko ima sin vozniški izpit večkrat pelje on, žena kot navigator seveda kraljuje spredaj kot sovoznik, jaz pa sem zdaj pristal zadaj in sem ugotovil, da to pod nogami nekaj ne štima tako kot bi moralo.
Sem bolj zmrznjene sorte in me rado v noge zebe. Mi je pa zanimivo, da se prej sin ni nikoli pritoževal, ko je on zadaj sedel, kadar smo se na smučarijo peljali. z0tdntknw.gif
jures
(Lojz @ 22 Jan 2009, 08:51) *

Nimam dizla. Imam bencin 2.0.
Pismo, a se da to kaj zrihtat, da bi več toplega zraka nazaj pod noge prišlo?
Zdaj, ko ima sin vozniški izpit večkrat pelje on, žena kot navigator seveda kraljuje spredaj kot sovoznik, jaz pa sem zdaj pristal zadaj in sem ugotovil, da to pod nogami nekaj ne štima tako kot bi moralo.
Sem bolj zmrznjene sorte in me rado v noge zebe. Mi je pa zanimivo, da se prej sin ni nikoli pritoževal, ko je on zadaj sedel, kadar smo se na smučarijo peljali. z0tdntknw.gif

Ta mlad ne čutjo nč..... tongue.gif
Sirius
Ne vem kako je pri Mazdi, vendar je po navadi gretje dovedeno do zadnjih sedežev le pri avtomobilih višjega razreda. Pri ostalih pa je gretje zagotovljeno s kroženjem zraka s sprednjega dela avtomobila skozi odprtine zgoraj in spodaj. Če nimaš posebnih izvodov gretja nazaj, je edina rešitev, da preveriš kaj imaš pod sedeži in vse odstraniš tako, da lahko zrak kroži neovirano. Če pa so kaki izvodi na stebričkih, preveri tesnila na prvih vratih, saj je zrak speljan skozi vrata do stebrička.
LabiGT
pod sedezi je tisti dovod za topel zrak, sam kaj ko ni dost toplo...
jures
Karavan?

Ker v zadnjem delu se toplota razgubi, enako je v enoprostorcih....

Drugace pa ali uporabljate dvopodrocno klimo - in to vsak zase? Tudi to sem pri P407SW opazil da vpliva na zadnji del....
Lojz
(jures @ 22 Jan 2009, 10:39) *

Karavan?

Ker v zadnjem delu se toplota razgubi, enako je v enoprostorcih....

Drugace pa ali uporabljate dvopodrocno klimo - in to vsak zase? Tudi to sem pri P407SW opazil da vpliva na zadnji del....

Ni karavan. Sport 5 vratna varianta. Enopodročna klima.
Če pa dam gretje na ful, pa se zgodi, da ti je v glavo vroče v noge pa hladi.
In to samo zadaj, spredaj je vse OK.
In ja, na displejčku kjer izbiraš smer pihanja lepo kažejo puščice pod noge ali v sredinske šobe.
jures
(Lojz @ 22 Jan 2009, 12:33) *

Ni karavan. Sport 5 vratna varianta. Enopodročna klima.
Če pa dam gretje na ful, pa se zgodi, da ti je v glavo vroče v noge pa hladi.
In to samo zadaj, spredaj je vse OK.
In ja, na displejčku kjer izbiraš smer pihanja lepo kažejo puščice pod noge ali v sredinske šobe.

Probaj ce pri vkljucenem notranjem krozenju zraka dela bolje, ker to je potem dokaz namočenega ali zabasanega kabinskega filtra - kdaj je bil menjan (sicer ce je spustila kaka dihtnga ali ga je drugace zalilo to nima veze)

Meni se je to zgodilo (ne na mazdi), in na nekaterih sobah sploh ni pihalo

Pa tudi, če spredaj vse dela ni izključena možnost snete cevke do zadnje šobe
grasales
Isto slabost lahko potrdim tudi sam pri M3. Imajo pod sedeži kanale za gretje (če to sploh je to) vendar kaj ogromno efekta od njih baje ni.

lp, Aleš.

Lojz
(jures @ 22 Jan 2009, 12:37) *

Probaj ce pri vkljucenem notranjem krozenju zraka dela bolje, ker to je potem dokaz namočenega ali zabasanega kabinskega filtra - kdaj je bil menjan (sicer ce je spustila kaka dihtnga ali ga je drugace zalilo to nima veze)

Meni se je to zgodilo (ne na mazdi), in na nekaterih sobah sploh ni pihalo

Pa tudi, če spredaj vse dela ni izključena možnost snete cevke do zadnje šobe

Filter je menjan redno vsako leto na servisu.
Ej, kje pa se pride do cevi, ki je speljana do zanjih šob? A je potreben kakšen večji poseg in mogoče spredaj armaturko razkopat?
jures
(Lojz @ 22 Jan 2009, 12:46) *

Filter je menjan redno vsako leto na servisu.
Ej, kje pa se pride do cevi, ki je speljana do zanjih šob? A je potreben kakšen večji poseg in mogoče spredaj armaturko razkopat?

Mah ne vem ce bi to delal - cev gre pod tepihom, zadaj v armaturko ce se ne motim kjer se uravnava, ali pa samo do cevi za noge spredaj, tega pa nikoli nisem gledal....

Nekje je izguba...lahko da samo v prenosu...to je tko kot črički...smile.gif Če se ti das poglobit ok, drugač pa kake topl čevlje biggrin.gif
Lojz
(grasales @ 22 Jan 2009, 12:43) *

Isto slabost lahko potrdim tudi sam pri M3. Imajo pod sedeži kanale za gretje (če to sploh je to) vendar kaj ogromno efekta od njih baje ni.
lp, Aleš.

Smo imeli pri hiši prejšnjo mazdo 323f in ni blo teh problemov. Je grelo kot treba po vsej kabini.
Don
malo zamašite prednje lopute, da bo več pritiska pognalo zrak tudi pod zadnje sedeže ...
sdspecy
Tole z ventilacijo in klimo je pa itak bol v piz*i pr M6. Bi človk pričakval, da bojo mal bolj življensko naredl zadevo.
Pozim me predvsem pizdi, ker ne morm ogrevat sočasno vseh treh "zadev": noge, roke, šipe; slednje se takoj zarosijo, če dam na pihanje v noge in roke, vse troje pa ne potegne mad.gif Pol pa nonstop prekljaplat med dvema kombinacijama... wallbash.gif

Polet pa običajno, če nastavim nekje na zmerno hlajhenje, mi začne v noge že toplo pihat, ko zgorn del še hladi - bedarija v glavnem, sej lahk človk pihanje v noge izklopi, če noče ke pihaja whatever.gif Nism še vidu, da bi kater rad v faco hladil, pa v noge grel!!

Aja, še to, posameznih šob, ki pihajo v roke, ne moreš kontrolirati - pr novi M6 jim je le kapnal, da bi bilo to primerno v takem avtu ... piz*a, še moj ta star fičo ma to whatever.gif

lp
Alex
(sdspecy @ 28 Jan 2009, 17:35) *

Tole z ventilacijo in klimo je pa itak bol v piz*i pr M6. Bi človk pričakval, da bojo mal bolj življensko naredl zadevo.
Pozim me predvsem pizdi, ker ne morm ogrevat sočasno vseh treh "zadev": noge, roke, šipe; slednje se takoj zarosijo, če dam na pihanje v noge in roke, vse troje pa ne potegne mad.gif Pol pa nonstop prekljaplat med dvema kombinacijama... wallbash.gif

Polet pa običajno, če nastavim nekje na zmerno hlajhenje, mi začne v noge že toplo pihat, ko zgorn del še hladi - bedarija v glavnem, sej lahk človk pihanje v noge izklopi, če noče ke pihaja whatever.gif Nism še vidu, da bi kater rad v faco hladil, pa v noge grel!!

Aja, še to, posameznih šob, ki pihajo v roke, ne moreš kontrolirati - pr novi M6 jim je le kapnal, da bi bilo to primerno v takem avtu ... piz*a, še moj ta star fičo ma to whatever.gif

lp

A jih ne moreš enostavno "zapreti"? confused0059.gif
sdspecy
(Alex @ 28 Jan 2009, 17:43) *

A jih ne moreš enostavno "zapreti"? confused0059.gif

Lahko, pa ni v tem poanta, pač pa bi ene bolj pripru, da bi drugje bolj pihalo. Sam z ventilatorjem ne morš tega doseč. Da pa čist zaprem loputo, pa tud ni ravno želja. Je pa res, za dizajn je treba tud potrpet whatever.gif
poky
Nekatere znamke imajo to zlo elegantno rešeno. wink.gif
Lojz
QUOTE(sdspecy @ 28 Jan 2009, 17:35) *

lp

No no, tukaj zgleda da se pa ti ne znajdeš najbolš.
Pri M6 se da kar lepo skombinirat sušenje šipe in ogrevanje sprednjih potnikov.
Rešiš tako, da vklopiš pihanje na šipo in v noge, al pa že zadostuje pihanje pod noge in hkrati v roke(telo). Moraš pa istočasno imet vklopljeno še klimo, da ti lepo vlago v kabini suši in potem ni problema. To lepo deluje, razen, če se vas v še mrzel avto naloži poln avto zasoplih in prešvicanih potnikov.
Poleti pa jaz nikoli ne uporabljam avtomatske klime, ker avtomatika dela drugače kot meni paše. Prestavim na ročno in usmerim zrak v srenje šobe, ki naj bi pihale v telo, vendar jih usmerim od sebe stran. Pri stari šestici so tiste okrogle šobe boljše, ker pihanje lahko usmeriš kamorkoli in stran od sebe, so bolj fleksibilne (pri novi M6 ne moreš tega) potem pa fizika dela svoje, ker gre mrzel zrak zmeraj dol pod noge. Zato ne rabiš ohlajenega zraka usmerjat v noge ker bo že itak sam padel dol.
Pri vsaki ventilaciji in ogrevanju ali hlajenju je treba upoštevat dejstvo, da topel zrak potuje gor, hladen pa dol in vedet je reba, da klima zrak suši. Če to veš, se da kar lepo pomagat.
sdspecy
(Lojz @ 29 Jan 2009, 06:50) *

No no, tukaj zgleda da se pa ti ne znajdeš najbolš.
Pri M6 se da kar lepo skombinirat sušenje šipe in ogrevanje sprednjih potnikov.
Rešiš tako, da vklopiš pihanje na šipo in v noge, al pa že zadostuje pihanje pod noge in hkrati v roke(telo). Moraš pa istočasno imet vklopljeno še klimo, da ti lepo vlago v kabini suši in potem ni problema. To lepo deluje, razen, če se vas v še mrzel avto naloži poln avto zasoplih in prešvicanih potnikov.
Poleti pa jaz nikoli ne uporabljam avtomatske klime, ker avtomatika dela drugače kot meni paše. Prestavim na ročno in usmerim zrak v srenje šobe, ki naj bi pihale v telo, vendar jih usmerim od sebe stran. Pri stari šestici so tiste okrogle šobe boljše, ker pihanje lahko usmeriš kamorkoli in stran od sebe, so bolj fleksibilne (pri novi M6 ne moreš tega) potem pa fizika dela svoje, ker gre mrzel zrak zmeraj dol pod noge. Zato ne rabiš ohlajenega zraka usmerjat v noge ker bo že itak sam padel dol.
Pri vsaki ventilaciji in ogrevanju ali hlajenju je treba upoštevat dejstvo, da topel zrak potuje gor, hladen pa dol in vedet je reba, da klima zrak suši. Če to veš, se da kar lepo pomagat.

Thx za predloge smile.gif
Sicer sm nekak že naštudiru zadovoljivo rešitev, sam sm pa rabu en cajt. Tole s klimo pa še nism tolk probavu, ...jebal ga, pozim mi ni potegnal ravn, da bi klimo nonstop laufu rolleyes.gif tongue.gif
Alex
(sdspecy @ 29 Jan 2009, 17:26) *

Thx za predloge smile.gif
Sicer sm nekak že naštudiru zadovoljivo rešitev, sam sm pa rabu en cajt. Tole s klimo pa še nism tolk probavu, ...jebal ga, pozim mi ni potegnal ravn, da bi klimo nonstop laufu rolleyes.gif tongue.gif

Zato pa je klima-da se jo laufa.Pozimi in poleti. biggrin.gif
svadreb
Če se vrnem k prvotnem vprašanju glede pihanja zadaj pod noge, sem mnenja, da je od ventilatorja, do šob za pihanje zadaj pod noge tako velika razdalja, da se moč pihanja že mal porazgubi, zato slabše piha in seveda slabše greje. Če res izrazito slabo piha, je pa možno, da so te cevi nekje na poti do zadnjih šob snete. Kar se mi pa vseeno zdi bolj malo verjetno, saj so speljane po tleh in niso podvržene nekim premikom ali podobno. Verjetno pa preveč pričakujete od gretja zadnjega dela vozila.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.