Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Nova M6 - vziganje avta s prizganimi lucmi
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
vlisjak
Zivjo,

pred par leti so mi na servisu zabicali naj 6-ko vzigam z ugasnjenimi lucmi, da ne obremenjujem prevec akumulatorja, in da se xenon elektronika ne poskoduje. Laiku se to slisi se kar logicno.

Zdaj imam pa novo 6-ko, na kateri se nisem uspel pogruntat kako ugasnit luci. Tudi v OFF poziciji svetijo. Seveda moram avto prizigat z vzganimi lucmi. Samo zdaj mi pa na servisu trdijo da je to normalno, ker so v novih 6-kah porihtali elektroniko..

Kaj je res in kaj je laz? ;-)

Vnaprej hvala
Carr
Zdravo. Običajne luči ugasneš tako, da daš v položaj za parkirne luči.
Drugače so pa meni ob nakupu moje šestice tudi rekli, da naj bodo luči vedno na AUTO poziciji. Avto naj bi imel dnevne luči, kar naj bi pomenilo, da v trenutku zagona motorja luči ugasne, da ne obremeni akumulatorja. Tako so mi razložili na Renaultu za Cliota, ki ima pa res običajne luči. Za ksenonke nisem siguren, ampak po moje je nekaj podobnega. dry.gif
jernic
No , tud jaz mam pomisleke glede tega,še posebej ker mi avto ne vžiga od prve..
Še vedno ne ! dry.gif
In enstavno najprej luči preklopim iz tistega famoznega auto na pozicijske
in potem kresnem..
Na srečo sta skupaj auto in poz.
Boss
tud sam sem ene dva meseca to počel.... vžigal na pozicije. Pol sem se šel pa mal pozanimat in tudi tale k se zraven Game z akustiko ukvarja je rekel, da je zdej to poštimano in da ni panike.
jures
(vlisjak @ 29 Jan 2009, 13:54) *

Zivjo,

pred par leti so mi na servisu zabicali naj 6-ko vzigam z ugasnjenimi lucmi, da ne obremenjujem prevec akumulatorja, in da se xenon elektronika ne poskoduje. Laiku se to slisi se kar logicno.

Zdaj imam pa novo 6-ko, na kateri se nisem uspel pogruntat kako ugasnit luci. Tudi v OFF poziciji svetijo. Seveda moram avto prizigat z vzganimi lucmi. Samo zdaj mi pa na servisu trdijo da je to normalno, ker so v novih 6-kah porihtali elektroniko..

Kaj je res in kaj je laz? ;-)

Vnaprej hvala

Jest sem tud na parkirnih.....
YavarYe X6V6
Tole utripanje ko obrneš kluš v štart, ri tisti ki joim luči ugasnejo pri "verglanju", NIKAKOR NI ok za Xenon žaromete, je pa dobro zame ker imam potem delo. biggrin.gif
Pri navdnih pa je vseeno.
jernic
(YavarYe X6V6 @ 30 Jan 2009, 13:08) *

Tole utripanje ko obrneš kluš v štart, ri tisti ki joim luči ugasnejo pri "verglanju", NIKAKOR NI ok za Xenon žaromete, je pa dobro zame ker imam potem delo. biggrin.gif
Pri navdnih pa je vseeno.

Torej priporočaš preklop na pozicije pred vžigom..?

Al pa morda ne,da imaš delo.. wink.gif
YavarYe X6V6
(jernic @ 30 Jan 2009, 20:48) *

Torej priporočaš preklop na pozicije pred vžigom..?

Al pa morda ne,da imaš delo.. wink.gif

Priporočam, ker s tem samo podalšate življensko dobo žarnic.
suicidal
A avtomatska nastavitev višine snopa je torej neodvisna od prižganosti xenonk?
jernic
(suicidal @ 1 Feb 2009, 12:46) *

blink.gif kuga??
Misliš da nivelacija dela tud če so luči ugasnjene ? Hm ,zanimivo vprašanje.. biggrin.gif
Čist možno...bo javarje povedal...

Jaz samo lahko rečem ,da upam, da ne bo nikol crknla.. laugh.gif
Glede na slabe izkušnje s staro 6ko, res lahko samo upam.. mad.gif

Kar se pa dnevnih luči tiče..tud men so rekl ,imej skoz na auto zarad dnevnih lamp.. .
Ampak, če še tako gledam ,ne vidim nobenih dnevnih luči na avtu..

To je ,milo rečeno ,navadna natega.. nekaj so prevezali, da kratke luči skoz svetijo,
da zadostijo našim predpisom,in to je to..

Jaz pod dnevne lujči razumem poseben par svetil,ki sveti podnevi..
Tisti famozni auto , pa bi preklapljal med tem in kratkim ksenonom po potrebi,
oziroma, po temi..
Ima to kdo od vas v 6ki..?
Jaz ne... huh.gif

In bajdevej ,suicidal, nimaš sedaj več problemov z makino..?

Boss
QUOTE(jernic @ 1 Feb 2009, 13:54) *

Kar se pa dnevnih luči tiče..tud men so rekl ,imej skoz na auto zarad dnevnih lamp.. .
Ampak, če še tako gledam ,ne vidim nobenih dnevnih luči na avtu..

To je ,milo rečeno ,navadna natega.. nekaj so prevezali, da kratke luči skoz svetijo,
da zadostijo našim predpisom,in to je to..

Jaz pod dnevne lujči razumem poseben par svetil,ki sveti podnevi..
Tisti famozni auto , pa bi preklapljal med tem in kratkim ksenonom po potrebi,
oziroma, po temi..
Ima to kdo od vas v 6ki..?
Jaz ne... huh.gif

happy0158.gif

To vprašanje sem zastavil pri prodajalcih in serviserjih zakaj reklamirajo dnevne luči, če jih šestka nima. Dobil sem takele poglede blink.gif unsure.gif

V glavnem, očitno jim pač ni jasno kaj je difinicija dnevnih luči in da to ne pomeni samo to, da so luči avtomatsko skoz prižgane. whatever.gif In dnevne luči gorijo samo spredaj in nikjer drugje, če se že hočmo it vsaj malo ekologije.

Sicer pa 61. člen ZVCP v 6 odstavku lepo pravi

(6) Voznik iz prvega odstavka tega člena mora voziti podnevi s prižganimi lučmi za dnevno vožnjo. Kot luči za dnevno vožnjo se lahko uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanjšana za največ 25%. Luči za dnevno vožnjo ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot luči za dnevno vožnjo, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske luči.
suicidal
(jernic @ 1 Feb 2009, 13:54) *

blink.gif kuga??
Misliš da nivelacija dela tud če so luči ugasnjene ? Hm ,zanimivo vprašanje.. biggrin.gif
Čist možno...bo javarje povedal...

Enkrat sem probal vžgat avto s pozicijskimi. Ko je avto vžgal sem nato prižgal xenon, vendar je bilo to še v času ko se nastavlja ... in se je nastavljalo. Celotna pot nastavitve je od normal (pozicija pri ugasneni luči) do max gor in nato pravilna nastavitev dol. No, jaz sem jo ujel na poti na dol. Torej se nastavlja niveliranje tudi če xenon ni prižgan. Hecno.

In bajdevej ,suicidal, nimaš sedaj več problemov z makino..?

Zaenkrat ni problemov, res pa se tudi ne vozim prav veliko. Še vedno pa pregledujem gume vsakih 14 dni.
YavarYe X6V6
(suicidal @ 1 Feb 2009, 12:46) *

Jap, višino prekontrolira tudi če niso xenonke prižgane(samo kotakt daš pa se že premikajo), med vožnjo pa še nisem potuhtal kako to ugotovit.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.