Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Vpoklic Mazd 3,5 in 6 - končna rešitev problema DPF?
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2
OOTBOXZY
Mi je prav zal, ampak moram vprasati. Kakorkoli se trudim, mi ne uspe najti "Bossovega testa". A mi lahko kdo pojasni kaj je to, ali pa da link kjer je napisan. Sem preiskal forum, kakor pac znam, pa mi ni ratalo najti.
Carr
(OOTBOXZY @ 6 Mar 2009, 09:32) *

Mi je prav zal, ampak moram vprasati. Kakorkoli se trudim, mi ne uspe najti "Bossovega testa". A mi lahko kdo pojasni kaj je to, ali pa da link kjer je napisan. Sem preiskal forum, kakor pac znam, pa mi ni ratalo najti.

Živjo, bom najprej jaz pojasnil, čeprav je Boss kot avtor seveda najbolj kvalificiran za to. Stvar je v tem, da si nastavi tipko za BC tako, da ti bo kazala trenutno porabo ali pa da ti bo trenutno porabo pokazala takoj, ko pritisneš tipko (tako imam jaz, ker imam tam na displayu raje uro kot pa trenutno porabo). Potem pa preveri BC, ko zaviraš z motorjem (npr. pred domom, pred semaforjem...). Imej pri tem vsaj okrog 2000 obratov (kar je itak normalno). Če se regeneracija ne vrši, bo trenutna poraba po dveh ali treh sekundah zaviranja z motorjem padla na 0,0; če pa se vrši, bo BC vedno kazal trenutno porabo najmanj 2,5 l/100 km.
To je to. Sliši se zapleteno, pa ni.

LP
OOTBOXZY
OK! Hvala za odgovor. Me pa zanima, kaj je takrat ko BC kaze 0,5 - 0,7 litra porabe. A takrat dela regeneracijo samo na pol? biggrin.gif
Carr
(OOTBOXZY @ 7 Mar 2009, 08:30) *

OK! Hvala za odgovor. Me pa zanima, kaj je takrat ko BC kaze 0,5 - 0,7 litra porabe. A takrat dela regeneracijo samo na pol? biggrin.gif

Ne, to dela takrat, ko motor ni ogret povsem do delovne temperature, in sicer je ta poraba zaradi webastovega dogrevanja. Ko se povsem ogreje, tega ni več.
YavarYe X6V6
(Carr @ 8 Mar 2009, 21:55) *

Ne, to dela takrat, ko motor ni ogret povsem do delovne temperature, in sicer je ta poraba zaradi webastovega dogrevanja. Ko se povsem ogreje, tega ni več.

Vebasto porabe BC NE kaže, smo toliko da ne bo kakih dezinformacij.
Je pa tista poraba zaradi tega ker motor še ni ogret in laufa še pod "zaugom", oziroma si daje malo več nafte da se hitreje segreje do delovne temperature, ker je znano da če pri motorju niso vsi parametri optimalni se zato hitreje segreje. Seveda pa tako ali tako v štartu rabi več goriva da sploh laufa.
Carr
(YavarYe X6V6 @ 9 Mar 2009, 07:06) *

Vebasto porabe BC NE kaže, smo toliko da ne bo kakih dezinformacij.
Je pa tista poraba zaradi tega ker motor še ni ogret in laufa še pod "zaugom", oziroma si daje malo več nafte da se hitreje segreje do delovne temperature, ker je znano da če pri motorju niso vsi parametri optimalni se zato hitreje segreje. Seveda pa tako ali tako v štartu rabi več goriva da sploh laufa.

OK. Se mi je zdel, da nismo sigurno ugotovil, ali BC kaže porabo Webasta ali ne. Men se to zdi malo čudno, pa dobr. Vseen je tista poraba zaradi segrevanja motorja in to je bistvo. Če je res, da BC ne kaže porabe Webasta, potem je jasno tudi, zakaj BC kaže kakšna dva dcl manj kot pokaže "ročni izračun" porabe. dry.gif
Gustav
Pr men ta Bossov test ne deluje.... Enih 3 al pa 4 tisoč km sem imel nonstop pržgano trenutno porabo, vozil tko, da sem večkrat spustil gas, vedno mi je padla trenutna poraba na nulo. Tko da dvomim, da sem spregledal prav vseh cca 10 regeneracij...

Saj se je škoda sekirat. Če bo peljalo bo, če ne bomo pa prodal. Zaenkrat nimama nekih extremnih problemov, res pa sem pričakoval porabo vsaj cca pol litra nižjo (je blizu 7 l, recmo 6,8 ali 6,9)
schurda
Sam tudi nikoli nisem opazil regeneracije. Pojavlja se mi vprašanje ali se sploh dogaja, če pa delam relacije in saje itak zgorijo že sproti. To težavo imajo po mojem tisti, ki se frčkajo po par km.

Mikimiska: tudi pri meni je poraba taka. Očitno, da je pri teh avtih pričakovati okrog 6 nerealno.
Gustav
(schurda @ 10 Mar 2009, 08:44) *

Sam tudi nikoli nisem opazil regeneracije. Pojavlja se mi vprašanje ali se sploh dogaja, če pa delam relacije in saje itak zgorijo že sproti. To težavo imajo po mojem tisti, ki se frčkajo po par km.

Mikimiska: tudi pri meni je poraba taka. Očitno, da je pri teh avtih pričakovati okrog 6 nerealno.

Čist možno to z regenaracijo... kaj pa vem.

Hja, glede porabe.. avto ima 1,6 tone in ni primerljiv z nekim golfom in njegovo nizko porabo.

Res pa je, da moraš za 6,5 skoraj čarati. Če bi imel tempomat brezkompromisno na 140 ali 150 bi vidu hudiča okol 7.5 al pa celo 8 litrov, brrrr
YavarYe X6V6
(Mikimiska @ 10 Mar 2009, 10:38) *

Čist možno to z regenaracijo... kaj pa vem.

Hja, glede porabe.. avto ima 1,6 tone in ni primerljiv z nekim golfom in njegovo nizko porabo.

Res pa je, da moraš za 6,5 skoraj čarati. Če bi imel tempomat brezkompromisno na 140 ali 150 bi vidu hudiča okol 7.5 al pa celo 8 litrov, brrrr

Tempomat NI šparovna zadeva, vsaj po mojih testiranjih ne. z0tdntknw.gif
Carr
(YavarYe X6V6 @ 10 Mar 2009, 10:39) *

Tempomat NI šparovna zadeva, vsaj po mojih testiranjih ne. z0tdntknw.gif

Zadnje čase uporabo tempomata priporočajo kot način varčevanja z gorivom. Motorevija, včeraj na POP TV... Meni se ne da s tem ukvarjat, bi bilo pa logično, da elektronika zna stvar bolje uravnavat kot pa noga. z0tdntknw.gif
YavarYe X6V6
(Carr @ 10 Mar 2009, 11:22) *

Zadnje čase uporabo tempomata priporočajo kot način varčevanja z gorivom. Motorevija, včeraj na POP TV... Meni se ne da s tem ukvarjat, bi bilo pa logično, da elektronika zna stvar bolje uravnavat kot pa noga. z0tdntknw.gif

Kakor pri komu, pri meni na žalost ne, niti pri fotrovem traktorčku in niti pri mojem požiralcu bencina. z0tdntknw.gif

Tist na POP-u sem tudi jaz videl, najbolj butasta je ta da so se po avtocesti vozili 100 km/h, mater kolk je omejitev ?
Carr
(YavarYe X6V6 @ 10 Mar 2009, 13:57) *

Kakor pri komu, pri meni na žalost ne, niti pri fotrovem traktorčku in niti pri mojem požiralcu bencina. z0tdntknw.gif

Tist na POP-u sem tudi jaz videl, najbolj butasta je ta da so se po avtocesti vozili 100 km/h, mater kolk je omejitev ?

Samo res. 100km/h po avtocesti z osebnim avtom je že skoraj ogrožanje prometa. Vsaj tko so meni pred leti tupili v glavo v avtošoli... tongue.gif Se pa vse spreminja... blink.gif
IngvarL
(Carr @ 10 Mar 2009, 11:22) *

Po lastnih izkušnjah lahko to zanikam. Po tisočih prevoženih km po AC po celi Evropi (z in brez tempomata) lahko potrdim, da je poraba ob uporabi tempomata nekoliko večja, še posebej pri bolj "razgibanih" terenih. Je pa res, da je prometni tok bolj tekoč. Če namreč plin sam reguliraš, prihaja do večjih nihanj hitrosti in posledično tudi manj tekočega prometnega toka. Meni se recimo pri nas konstantno dogaja, da te nek frajer prehiti, potem se nalima pred mene, hitrost pa mu prične upadati. Nato ga prehitiš in nazaj na tempomat, čez 5 minutu pa ista zgodba.
jures
(IngvarL @ 10 Mar 2009, 17:17) *

Po lastnih izkušnjah lahko to zanikam. Po tisočih prevoženih km po AC po celi Evropi (z in brez tempomata) lahko potrdim, da je poraba ob uporabi tempomata nekoliko večja, še posebej pri bolj "razgibanih" terenih. Je pa res, da je prometni tok bolj tekoč. Če namreč plin sam reguliraš, prihaja do večjih nihanj hitrosti in posledično tudi manj tekočega prometnega toka. Meni se recimo pri nas konstantno dogaja, da te nek frajer prehiti, potem se nalima pred mene, hitrost pa mu prične upadati. Nato ga prehitiš in nazaj na tempomat, čez 5 minutu pa ista zgodba.

Celo v navodilih avta va mpise, da tempomat VECA porabo, saj ce se vozite 60 in je v avtomatu 90 bo ob vklopu tempomata avto pospeseval s polnim plinom do 90

Lepo pise da do zeljene hitrosti vozis zmerno in sele ob hitrosti 90 vklopis tempomat, vse ostalo ZRE ko svinja.....

In obratno, s tempomatom ne bremza masina...!!!
Boss
Mašina lepo zavira tudi z vklopljenim tempomatom razen če je klanec prehud.

Je pa res, da s tempomatom se poraba POVEČUJE in to predvsem zaradi tega, ker tempomat skuša držati enakomerno hitrost tako, da konstantno dodaja in odvzema plin. To ni varčno saj enakomeren pritisk na stopalki za plin omogoča manjšo porabo.

Razlika je cca 1-2 deci na 100km v škodo tempomata, tako da ga jaz relativno redko uporabljam.

So pa danes na POP TV spet prodajali idiotizme in kotalili buče, češ da Prius porabi 4,1 litra goriva kar je ČISTA LAŽ. Sploh pa PRius porabi na odprti cesti skoraj toliko kot kateri koli drugi avto z isto močnim motorjem. Pri ostri vožnji po ovinkih pa je celo požrešnejši od marsikaterega klasičnega bencinarja s precej več konji, da o dieslih sploh ne bi razglabljal.

Edino kjer se Prius izkaže je stroga mestna vožnja in ta avto bi morali ljudje kupovati le in samo iz tega naslova. Še dobro, da pridno omenjajo samo porabo in izpust CO2 iz auspuha. Kaj ko bi kdo pogledal, koliko CO2-ja pa se izpusti v zrak pri izdelavi akumulatorjev za ta avto - to je šele katastrofa. Po nekem izračunu se šele pri 150.000 prevoženih km skupni izpust CO2 (izdelava+poraba) izenači z klasičnim bencinskim avtom.

No ja kaj čmo- pop tv pač tolk daleč v raziskovanju ne seže ... žalost pač glaven da smo senzacionalistični pa četudi prikrivamo in lažemo, a ne wink.gif

happy0195.gif happy0195.gif
YavarYe X6V6
(Boss @ 10 Mar 2009, 19:48) *

Kaj ko bi kdo pogledal, koliko CO2-ja pa se izpusti v zrak pri izdelavi akumulatorjev za ta avto - to je šele katastrofa. Po nekem izračunu se šele pri 150.000 prevoženih km skupni izpust CO2 (izdelava+poraba) izenači z klasičnim bencinskim avtom.

No ja kaj čmo- pop tv pač tolk daleč v raziskovanju ne seže ... žalost pač glaven da smo senzacionalistični pa četudi prikrivamo in lažemo, a ne wink.gif

happy0195.gif happy0195.gif

Isto je z varčnimi žarnicami doma, pri izdelavi 1 varčne porabijo energije kot bi izdelali 6 navadnih, kje je tukaj logika ?
jures
(Boss @ 10 Mar 2009, 19:48) *

Mašina lepo zavira tudi z vklopljenim tempomatom razen če je klanec prehud.

Ne glih, zavira lepše ce saltas v visjo....takrat pa se izklopi tempomat....
Boss
QUOTE(jures @ 11 Mar 2009, 15:37) *

Ne glih, zavira lepše ce saltas v visjo....takrat pa se izklopi tempomat....

Govorim o AC-jih... tam so klanci zmerni in lahko motor dovolj zavira pri hitrosti 130km/h. Za vse ostale ceste v Slo pa tempomat itak ni primeren, ker maš z njim več dela kot, če je izklopljen.
andrej77
a je mogoče kdo z Mazda5 CD110 TE letnik 2008 dobu vpoklic? kdo ve za koga?
Stipe
(andrej77 @ 13 Mar 2009, 11:42) *

a je mogoče kdo z Mazda5 CD110 TE letnik 2008 dobu vpoklic? kdo ve za koga?

Vem, da nisi tega vprašal, pa ti bom vseeno odgovoril - jaz ga za CD110 TX letnik 2008 nisem dobil (še) biggrin.gif .
Kakor pa sem razumel iz drugih postov, imajo letniki od 2008 dalje to že v osnovi porihtano... če lahko temu rečeš porihtano.
igor_mm
Hm...DPF....
Pred tednom sem dobil novi SW po vpoklicu....
in v soboto sem dal 100€ za menjavo olja in en teden mimo cca.500km..90% AC..
in olje spet za centimeter nad maksimumom....
5 mesecev šofer mazde in razočaran do konca....
še sploh obstaja rešitev razen parkiranja na odpad...??
YavarYe X6V6
(igor_mm @ 15 Mar 2009, 12:33) *

Hm...DPF....

Kupit premium zanmko(švaba), al pa tolk časa težit na servisu, da ti na koncu oni odstranijo ta kličev filter. Je pa vedno izbira da greš na bencinarja in problem enostavno izgine.
Carr
(igor_mm @ 15 Mar 2009, 12:33) *

Hm...DPF....

Kateri letnik imaš? Katero mašino?
To je podobno kot pri Btrafeli. Ni problem SW, ampak neki druzga ne dela. Kakšen senzor ali kaj drugega. Vztrajaj, da najdejo napako. Evo včeraj sem govoril s šefom enega večjega Oplovega servisa. Prejšnji teden so na eni Zafiri menjali cel sistem. Problemi so povsod... Jeb.. tehniko... mad.gif mad.gif mad.gif
igor_mm
(Carr @ 15 Mar 2009, 17:40) *

Kateri letnik imaš? Katero mašino?
To je podobno kot pri Btrafeli. Ni problem SW, ampak neki druzga ne dela. Kakšen senzor ali kaj drugega. Vztrajaj, da najdejo napako. Evo včeraj sem govoril s šefom enega večjega Oplovega servisa. Prejšnji teden so na eni Zafiri menjali cel sistem. Problemi so povsod... Jeb.. tehniko... mad.gif mad.gif mad.gif

Letnik 2006....CD143ps
hja očitno res...človek bi mislo kupi novejši avto manj problemov ampak....
grem v petek na servis pa da jim j.... mater če ne ešijo nekaj...smile.gif
primto
(igor_mm @ 15 Mar 2009, 20:50) *

Letnik 2006....CD143ps
hja očitno res...človek bi mislo kupi novejši avto manj problemov ampak....
grem v petek na servis pa da jim j.... mater če ne ešijo nekaj...smile.gif

Vsi ti predpisi, izpusti ... bodo zakomplicirali in podražili prevozna sredstva, industrija ima prevelike zmogljivosti in te subvencije so tudi brca v temo...
Jest
(mazda6 @ 10 Feb 2009, 08:47) *

V serivsni klnjizici imas verjetno en obrazec za prijavo spremembe lastnika... Sicer imas tam verjetno napisano, da ga poslji k lokalnemu zastopniku v drzavi, iz katere izhaja tvoja mazda... Jaz bi izpolnil to, pa te podatke potem poslal na MMS ... da bos vsaj v bazi lastnikov ... Ce nimas tega obrazca pa sporoci... bom slikal ali skeniral tega, ki ga imam v svoji servisni knjizici... pa potem te podatke poslji uvozniku (MMS)

Sem poskeniral, ce bo se kdo potreboval >> KLIK (PDF, cca. 5 MB)

Dopisnica izgleda takole:

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.