Zadnje čase se nekaj govori in ugotavlja smiselnost uporabe cestninskih postaj in uporabo vinjet. Govori se o ceni 25.000 - 45.000 na leto.
Meni bi kar ritka zaploskala, če bi uvedli vinjete saj je moj strošek s cestninami res enormno visok. 2x dnevno med delavniki grem čez cestnino na dolenjska AC in to je 2x410sit, kar znaša v letnem merilu 210.000 sit. Nato porabim letno še za cca 150.000 sit cestnin za službene vožnje z mojim avtom kar je skupaj 350.000 sit.
Jasno mi je, da je veliko ljudi, ki letno pusti manj kot recimo 25.000 sit in bi to bilo za njih prevelik strošek. Po drugi strani pa izogibanje cestninam in AC povzroča veliko večjo škodo lokalnemu prebivalstvu kjer se jim valijo kamioni mimo hiš in neka borba za čim manj mrtimi na cestah potemtakem zgubi pravi smisel saj je znano, da se najmanj smrtnih nesreč zgodi ravno na AC in največ v naseljih.
Ker gledam skozi svoje oči in iz moje situacije je možno, da ne vidim prave slike zato bi me zanimalo kaj ostali menite o te problematiki.
Pa če lahko še vsak napiše koliko denarja približno pusti na cestninskih postajah v enem letu.
Jaz bi bil s ceno 25k, pa tam nekje do 40k čisto zadovoljen, ker najmanj toliko porabim. Glede na to, da sem gorenjc in moram to opravičit se seveda kdaj pa kdaj avtocesti izognem ... z vinjeto se pač ne bi.
Če računam da v poletnih mesecih zapravim najmanj 20k samo za vožnjo proti morju, potem pa ostane še celo leto in vse ostale ture, mislim da ni vprašanja.
STAJERC
18 Feb 2005, 12:01
Z vinjetami skoraj 100% nič ne bo, ker so si gospodi na Darsu izračunali, da na tak način še cest ne bi mogli vzdrževat, kaj šele da bi odplačevali kredite za gradnjo novih avtocest!
Zadnje čase se dosti govori da bi v letih 2007-08 prešli na avtomatsko cestninjenje, vendar še ne vedo z kakšnim sistemom, ker dosedanji ABC ni sposoben 100% klasificirat vozil v razrede kakršni so dosedaj!
Govori se tudi o nakupu že uveljevljenega elektonskega sistema, ki ga uporabljajo v kateri drugi državi!
BOSS
A si že razmišljal o mesečni karti, ki košta za tebe 40 x 410 = 16400 sit mesečno, voziš pa se lahk skoz isto cestninsko postajo z istim vozilo neomejenokrat! Ni dosti razlike, nekaj pa je!
A se kdo vozi vsak dan čez cestninsko postajo Tepanje? Tam se da nekaj več profitirat!
LabiGT
18 Feb 2005, 12:10
Ahhh ce bi meli vinjete v sloveniji bi blo res super...
Ne pa tko gres do Murske Sobote (glih vceri sem bil) in moras placat vsakih 500 metrov...za znoret
KAALman
18 Feb 2005, 12:33
off topic...
bil si v MS pa nisi nič povedal ?

heh... nimaš cajta živet a ?
| QUOTE (ŠTAJERC @ Feb 18 2005, 12:01) |
A si že razmišljal o mesečni karti, ki košta za tebe 40 x 410 = 16400 sit mesečno, voziš pa se lahk skoz isto cestninsko postajo z istim vozilo neomejenokrat! Ni dosti razlike, nekaj pa je!
|
Več popusta imam, če polnim ABC s 50 jurji naenkrat in mi "šenkajo" 10%.
To pomeni pri mojem znesku za dolenjko 20 jurjev prihranka, kar je na koncu ceneje kot mesečna karta. Če si mi pa ne mudi (kar je zelo redko) pa na ta način lahko vseeno "poguljufam" mimo cestninske in prihranim še za pol kosila v kakšni hitri restavraciji.
Glede na to kolk denarja jim zmečem čez leto bi me lahko vsak dan na cestninski čakali z "dobro jutro g. Boštjan", kavico in časopisom.
Gospodom na Darsu bi bilo zanimivo tudi postaviti še vprašanje zakaj je razmerje med osebnin avtom in šleperjem 1:4 med tem ko je v Evropi 1:8. Zato mam skos občutek, da jaz financiram del biznisa avtoprevoznikov, ker en 40 tonski kamion verjetno zbije AC velik več kot samo 4x več kot osebni avto pri toni in pol.
KAALman
18 Feb 2005, 14:38
se strinjam z zadjim odstakvom, ampak ! posledično bi morali za osebna vozila ZNIŽAT ceno... !
LabiGT
18 Feb 2005, 15:58
Sem iskal po MS pa nisem vidu nobene Mx3...tvoje cifre tud nimam

Ampak bom sel spet (ker nc boljsga ni kot se voziti za tovornjaki po naselju
| QUOTE (KAALman @ Feb 18 2005, 14:38) |
| se strinjam z zadjim odstakvom, ampak ! posledično bi morali za osebna vozila ZNIŽAT ceno... ! |
Točno tako.. na polovično kot je zdaj za osebna vozila pa se prevozniki ne bodo bunili in se šli "balvansko revolucijo" z zapiranjem cest saj bo za njih isto. Za osebna pa bo tolk ceneje, da se skoraj ne bo splačalo šparati z obvozom cestnin.
Volk sit, koza cela, Boss srečen
YavarYe X6V6
18 Feb 2005, 18:54
Tud men grejo te cestnine mal na k***, ker se tudi sam vsaj 2X tedensko peljem relacijo Ljubljana - Trebnje. Sej priznam, ker sem gorenc, včasih grem okrog, pa ne tolk zaradi denarja ampak ker je enostavno gužva za popizdit. Z motorjem pa sploh raje grem okrog da se malo razgibam. Pa za motorje bi sploh morala biti nižja cestnina, ker najmanj poškoduje-obrablja cesto in je najmanj časa na njej.
mazda-mx3
18 Feb 2005, 19:11
| QUOTE (YavarYe X6V6 @ Feb 18 2005, 19:54) |
.....in je najmanj časa na njej. |
sploh slednje aneda... hi hi!!!
jaz sem tudi za uporabo vinjet, se mi zdijo se najbolj smiselne...
Morpheus
12 Mar 2005, 00:34
| QUOTE (Boss @ Feb 18 2005, 13:38) |
Gospodom na Darsu bi bilo zanimivo tudi postaviti še vprašanje zakaj je razmerje med osebnin avtom in šleperjem 1:4 med tem ko je v Evropi 1:8. Zato mam skos občutek, da jaz financiram del biznisa avtoprevoznikov, ker en 40 tonski kamion verjetno zbije AC velik več kot samo 4x več kot osebni avto pri toni in pol. |
Če se prav spomnim so nekoč pravili, da se mora fičo 40.000 krat peljat po cesti gor in dol, da jo bo toliko uničil kot en 40 tonski šleper... Ne vem sicer koliko je resnice na temu, ma neklaj je je že se mi zdi...
Morpheus
12 Mar 2005, 00:37
drugače pa meni ta seistem kot je sedaj prav ugaja... Enkrat ali dvakrat na mesec, ko se peljem po AC, bom raje dal 70 tolarjev (Vrhnika-Ljubljana), kot pa vinjeto vsakič kupoval...
Se strinjam, da bi bil verjetno najbolj pravičen res kaki elektronski način plačevanja... Nad vsak uvoz in izvoz napravo in namesto teh nalepk, ki jih sedaj ukinjajo v vsak avto eno kartico pa bo vse ok...