(YavarYe X6V6 @ 12 Nov 2009, 14:10)

Js si bom za bajto namontiral 2k litrsko cisterno in se bom vozil za 45 centov in to po čisto uradni poti.

A je to ta varijanta
YavarYe X6V6
25 Nov 2009, 07:52
Ja samo lokacija je drugje.
Sirius
25 Nov 2009, 08:11
Če upoštevamo zgoraj navedene "iznajdbe", bi se lahko izognili nakupu peči za centralno. Na prirejenemu avtomobilu naredimo še hitro montažne priklope za obtok hladilne tekočine preko radiatorjev in se priključimo na cenralno. Avto imamo v dobro izolirani garaži, namontiramo cev za odvod izpušnih plinov v zunanjost in zmagali smo. Avtomobil je vedno ogret. Ko nas ni doma itak ne rabimo gretja, odsotnost pa rešimo z dobro izolacijo hiše in akumulacijo toplote v konstrukcijo (hiša ne sme biti grajena iz montažnih elementov, ali siporeksa.) Ko gremo z doma se odklopimo od radiatorjev in to je to.
Izkoristek takega sistema je lahko enak kondenzacijski peči na plin. Potrebna je le še neka vrsta rekuperatorja za nižanje temperature izpušnih plinov.
Danes je o podjetju G1 nekaj besed v Žurnalu na strani 12.
YavarYe X6V6
2 Dec 2009, 09:10
(Symon @ 2 Dec 2009, 07:44)

Danes je o podjetju G1 nekaj besed v Žurnalu na strani 12.

Dj kopi pejst !
(YavarYe X6V6 @ 2 Dec 2009, 09:10)

Dj kopi pejst !

Klik.
Slivka
10 Jan 2010, 14:07
Prebral sem vseh osem strani, našel podobno vprašanje, kot zanima mene, odgovora pa nikjer nisem zasledil. Torej: kako je z garancijo avta, če v novega vgradijo plin? Če mi bo še v garancijskem roku avta odpovedal, recimo, altenator, se bo vsa krivda zvrnila na plinsko instalacijo, ker ni tovarniška in gre za poseg v motor, ki ga proizvajalec ni odobril. Da pa čakam tri leta, da garancija mine... Na star avto dajat plinsko instalacijo.. Ne vem, no, bo več koštalo kot bo avto vreden... Skoraj...
YavarYe X6V6
10 Jan 2010, 20:25
(Slivka @ 10 Jan 2010, 14:07)

Prebral sem vseh osem strani, našel podobno vprašanje, kot zanima mene, odgovora pa nikjer nisem zasledil. Torej: kako je z garancijo avta, če v novega vgradijo plin? Če mi bo še v garancijskem roku avta odpovedal, recimo, altenator, se bo vsa krivda zvrnila na plinsko instalacijo, ker ni tovarniška in gre za poseg v motor, ki ga proizvajalec ni odobril. Da pa čakam tri leta, da garancija mine... Na star avto dajat plinsko instalacijo.. Ne vem, no, bo več koštalo kot bo avto vreden... Skoraj...
Evo ti odgovor, pred montažo si moraš dobit pooblaščenega monterja in potem njega prosit-zahtevet da ti on uredi papirje za garancijo, ali pa da se vsaj poskuša dogovorit z uvoznikom, pri določenih znamkah to sploh ni problem pri enih je, pri nekaterih pa nepopustljivi.
(Slivka @ 10 Jan 2010, 14:07)

Meni je bilo zagotovljeno, da garancija ostane v kolikor bo strokovno narejeno. Sem pa vprašal vsaj ene 5x in vedno dobil isti odgovor. Seveda vse pri Gami v BTC-ju.
Besede iz ust gospoda na servisu so bile nekaj v takem smislu: "Če bom rekel, da garancije po vgraditvi avtoplina ni več, mi boste rekli kakšna jajca prodajamo. Garancija ostane, v koliko je štrom pravilno zvezan in zaščiten!" in sem dobil še vizitko v roke, v koliko bi se kdo kdaj spotaknu v inštalacijo plina, da naj se obrnem na tega gospoda.
Tisto s štromom je letelo na razne šalabajzarje, ki namesto, da bi dali gor požirko in pred tem vse skupaj zlotali, samo zvijejo dva kabla skupaj in polepijo z izolir trakom. Ja baje tud to delajo!
Po vgradnji plina sem se zapeljal na servis v BTC, ker ni nikjer pisalo kako ponovno "naučim" stikala za šipe in je gospod pogledal pod pokrov in mi rekel, ga garancije nisem pušnil, ker je strokovno narejeno.
Če je za verjet je pa druga stvar.
Jaz na servisu na Trzaski nimam problemov - spet vsaj odgovarja za svoj del, tvoj serviser ne bo diral plina in obratno. Poleg tega sem ze 2 garancijski zadevi po vgradnji delal brez problema - menjava luči in TCS lučka (ki se je samopopravila na koncu, ampak servis je podpiral morebitno popravilo)
Slivka
11 Jan 2010, 20:18
Še ena reč mi ne gre skupaj. Vsi po vrsti ste pričakovali padec moči, vsi po vrsti ste govorili, da se je porava malenkost povečala. Ni mi jasno: LPG je propan, ki ima kurilno vrednost 92970 kJ/m3 oziroma 46070 kJ/kg. Bencin pa ima kurilno vrednost 42700 kJ/kg (podatki so iz Strojniškega priročnika avtorja Bojana Krauta, str. 223). Če ima torej plin večjo kurilno vrednost, bi se ga moralo porabiti manj ali pa bi morala biti moč motorja večja. Ali pa sem jaz nekaj krepko zamešal?
YavarYe X6V6
11 Jan 2010, 20:23
(Slivka @ 11 Jan 2010, 20:18)

Še ena reč mi ne gre skupaj. Vsi po vrsti ste pričakovali padec moči, vsi po vrsti ste govorili, da se je porava malenkost povečala. Ni mi jasno: LPG je propan, ki ima kurilno vrednost 92970 kJ/m3 oziroma 46070 kJ/kg. Bencin pa ima kurilno vrednost 42700 kJ/kg (podatki so iz Strojniškega priročnika avtorja Bojana Krauta, str. 223). Če ima torej plin večjo kurilno vrednost, bi se ga moralo porabiti manj ali pa bi morala biti moč motorja večja. Ali pa sem jaz nekaj krepko zamešal?
Končno nekdo ki je pogledal v priročnik.
Medni je uspelo v ne najboljših pogojih celo povečati konlčno hitrost z LPG in to kar za par kilometrov.
Razlog zakaj pa se dejansko poraba plina in bencina razlikujeta pa je pomoje v tem da plin drugače zgoreva, povrh vsega p ni možno vgraditi plina na tako optimalno mest oa vbrizg kot pa je vgrajena bencinska šoba.
Je pa ena izvedba ki je za mazdine MPS motorje in s to pa dejansko dobimo VEČ konjev-navora, kot na bencin, samo je pa skoraj 2X dražji sistem.
Boldano je nekaj, kar sta Boss in Labi spraševala
Avtoplin
Avtoplin je mešanica plina butan-propan in se uporablja za pogon motornih vozil. Priznan je kot najpomembnejši in najbolj razširjeni alternativni pogonski vir z nižjimi emisijami toplogrednih plinov in prašnih delcev v okolje. Po nekaterih ocenh naj bi bilo v Sloveniji okrog 6000 vozil na plin, kar je bistveno manj od evropskega povprečja.
Pri primerjavi avtoplina in bencina s stališča varnosti velja dejstvo, da je plin varnejši kot bencin in sicer tako pri požaru vozila kot pri prometni nesreči. Pri požaru plin iz rezervoarja izteka postopoma in gori v usmerjenem ognju, bencin pa se razlije in ogenj takoj zajame celotno vozilo. V primeru prometne nesreče pa lahko poudarimo večstopenjsko varovanje plinske instalacije z elektro ventili in predvsem plinskimi rezervoarji, ki so v primerjavi z bencinskimi bistveno ojačani in izdelani iz kvalitetnejših materialov, ter vsebujejo aktivne varnostne elemente, npr. ventil za nadzor pritiska, ventil za regulacijo iztekanja goriva in ventil za avtomatično zaporo rezervoarja. Vsak avtoplinski sistem ima vgrajen ventil, ki ob prekinitvi elektrike takoj zapre dotok goriva.
Ugodni vplivi na naravo in okolje
Uporaba avtoplina znižuje emisije škodljivih plinov v okolje in je sprejeto kot zeleno gorivo. Študije kažejo, da pri predelavi sodobnega vozila na avtoplin dosežemo naslednje rezultate:
Znižanje učinkov tople grede:
34% znižanje dušikovega oksida
15% znižanje ogljikovega dioksida
Skoraj nič emisij ogljikovodikov
Znižanje ostalih škodljivih emisij:
50%-60% znižanje ogljikovega monoksida
30%-40% znižanje smoga
Skoraj nič emisij žveplovega dioksida
Skoraj nič emisij ostalih toksinov
Avtoplin ima zaradi svojih karakteristik ugoden učinek na motor:
- tišji in mirnejši tek motorja,
- doba trajanja motorja se poveča za okoli 35 %,
- popolno zgorevanje zmesi plin-zrak v cilindrih motora ne vodi do izgub goriva v izpušnih plinih,
- večja trajnost motornega olja (dlje časa zadržuje lastne karakteristike, ker se ne razgrajuje z bencinom),
- ne dopušča nastajanja korozije, ki nastane zaradi prisotnosti aditivov, ki se dodajajo bencinu zaradi izboljšave njegovih lastnosti, - če se ne motim je črnamazda napisal to glede dodatnih aditivov - NEPOTREBNI
- podvoji se življenjska doba katalizatorja in lambda sonde,
- čistejši izpušni plini.
V katera vozila je možno vgraditi plinski pogon?
Plinski pogon je možno vgraditi v skoraj vsa vozila na bencinski pogon, obstaja majhno število vozil, pri katerih vgradnja ni možna (npr. nekatera vozila s turbinskimi polnilniki). Novejša tehnologija omogoča vgradnjo v vsa vozila.
Vgradnja je odvisna od vozila v katerega se avtoplin ali plinski sistem vgradi. Glede na obliko in model vozila lahko določimo kakšen rezervoar za avto plin in sistem lahko vgradimo. Za več informacij kliknite tukaj.
Vgradnja plinskega sistema najenostavnejša pri vozilih z uplinjačem, dosti težje pa je pri motorjih z direktnim vbrizgavanjem in katalizatorjem. Sorazmerno s tem raste tudi cena vgradnje za avtoplin.
Kje lahko "napolnite" avtomobile na plin?
V Sloveniji je trenutno 37 črpalk kje lahko napolnite svoj rezervoar. V Evropi je okoli 8000 bencinskih servisov, ki ponujajo avtoplin, od tega jih je samo v Italiji okoli 2000.
Črpalka za avtoplin je na voljo tudi na:
Verovškova 70, 1000 Ljubljana, delovni čas: od 7 - 19. ure

S kje si pa ti tole skopirov? Nekam znan mi je člank hehe.
QUOTE(Slivka @ 11 Jan 2010, 20:18)

Ja sej v uni drugi temi sem lepo napisal, da ima plin večjo kalorično vrednost a manjšo energijsko gostoto. Ker se plin tako kot bencin prodja po litrih moramo gledati volumen in 1 liter plina da manj kot en liter bencina, če pa gledamo po masi pa ena kila plina da več kot ena kila benza.
Ker v valje ne grejo kile ampak je odvisno od volumna kolikor ga spravimo v cilinder in uspemo vžgati je po moji logiki torej manj oddanega dela pri plinu kot pri benzu.
Pa LPG jemešanica propana in butana in definitivno ni samo propan kot maš navedeno v priročniku. Dej če najdeš poglej koliko je kurilna vrednost enega kubika benza (1000litrov).
Mislim, da je gostota bencina cca 750kg/m3 plina v tekočem stanju pa ne vem podatka samo je sigurno nižja.
LabiGT
12 Jan 2010, 00:20
QUOTE(jures @ 11 Jan 2010, 21:09)

Boldano je nekaj, kar sta Boss in Labi spraševala
nisem jaz nc vprasal v tej temi
pa tud nikakor vam ne gre v glavo (a je tok tezko razumet al kako?) da nisem proti plinu, sem pa proti mazdi 6 z bencinskim 1.8 ali 2.0 motorjem in plinsko instalacijo, ker pol imas se vedno konzervo, ki ne gre nikamor ki ima samo nizko porabo in nc drugega napram dizelskemu CD motorju...
ce bi bla kaka mazda 6 z V6 motorjem

...(kaj bi blo ce bi blo itd itd)
(LabiGT @ 12 Jan 2010, 00:20)

Hm...

sem pa proti mazdi 6 z bencinskim 1.8 ali 2.0 motorjem in plinsko instalacijo,
V kolikor je že na samem začetku namen da se bo vgradilo v avto plin, je bolje razmisliti potem o močnejšem motorju, kot si že napisal. Sam nimam izkušenj z omenjenima motorjema, dočim na 2,5 je pa zadeva (plin) zelo solidna. Sem več kot zadovoljen.
YavarYe X6V6
12 Jan 2010, 07:57
(Boss @ 11 Jan 2010, 23:47)

Ja sej v uni drugi temi sem lepo napisal, da ima plin večjo kalorično vrednost a manjšo energijsko gostoto. Ker se plin tako kot bencin prodja po litrih moramo gledati volumen in 1 liter plina da manj kot en liter bencina, če pa gledamo po masi pa ena kila plina da več kot ena kila benza.
Tukaj se ne bom strinjal, ker na pumpi natočim 59 litrov TEKOČEGA plina, se pravi v tekočem stanju, porabljam pa ga kot plin, se pravi v plinastem stanju in če imam porabo 10 litrov to ni 10 litrov plina ampak tekočine, je pa dejstvo da je liter benza liter benza liter tekočega plina v plinasti fazi pa je precej več, je tako ?

Več nas je takih.
Js bi kr en 3.7 V6, uvozu iz usa in jo poču v svojo pa jebesh pol registracijo.
(YavarYe X6V6 @ 12 Jan 2010, 07:57)

Tukaj se ne bom strinjal, ker na pumpi natočim 59 litrov TEKOČEGA plina, se pravi v tekočem stanju, porabljam pa ga kot plin, se pravi v plinastem stanju in če imam porabo 10 litrov to ni 10 litrov plina ampak tekočine, je pa dejstvo da je liter benza liter benza liter tekočega plina v plinasti fazi pa je precej več, je tako ?
Več nas je takih.
Js bi kr en 3.7 V6, uvozu iz usa in jo poču v svojo pa jebesh pol registracijo.
Group buy...vsak 1 dan

nisem jaz nc vprasal v tej temi
pa tud nikakor vam ne gre v glavo (a je tok tezko razumet al kako?) da nisem proti plinu, sem pa proti mazdi 6 z bencinskim 1.8 ali 2.0 motorjem in plinsko instalacijo, ker pol imas se vedno konzervo, ki ne gre nikamor ki ima samo nizko porabo in nc drugega napram dizelskemu CD motorju...

V bistvu je to premik teme - smo zasvinjal temo o cukanju traktorja

vir članka: www.butanplin.si
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 12 Jan 2010, 07:57)

Ja seveda govorimo o LPG v tekočem stanju saj gostota v plinastem stanju je mislim, da cca 250x manjša kot v tekočem. Se pravi, da v en tank ne bi spravil niti kilograma plina.
In vse kar sem do zdaj povedal je vedno bilo mišljeno liter plina v tekočem stanju saj drugače primerjave sploh ne more biti.
Še vedno pa nisem dobil podatka kolikšna je gostota plina v tekočem agregatnem stanju saj to je potem bistven podatek koliko "energije" drži en liter goriva. Informacijo koliko energije ima ena kila plina imamo ampak kolikšna pa je gostota pa žal še ne in edino iz tega bomo lahko ocenili koliko je poraba s plinom višja od porabe z benzom, če želimo doseči enak režim vožnje.
(Boss @ 12 Jan 2010, 09:59)

Ja seveda govorimo o LPG v tekočem stanju saj gostota v plinastem stanju je mislim, da cca 250x manjša kot v tekočem. Se pravi, da v en tank ne bi spravil niti kilograma plina.
In vse kar sem do zdaj povedal je vedno bilo mišljeno liter plina v tekočem stanju saj drugače primerjave sploh ne more biti.
Še vedno pa nisem dobil podatka kolikšna je gostota plina v tekočem agregatnem stanju saj to je potem bistven podatek koliko "energije" drži en liter goriva. Informacijo koliko energije ima ena kila plina imamo ampak kolikšna pa je gostota pa žal še ne in edino iz tega bomo lahko ocenili koliko je poraba s plinom višja od porabe z benzom, če želimo doseči enak režim vožnje.
Je pa res da je to odvosni tudi od zunanje temperature. Bencin hranijo ves pod zemljo, medtem ko jih za plin BK in ga imajo zunaj v cisternah, in se pozna to pri tankanju v parih litrih pri meni
YavarYe X6V6
12 Jan 2010, 10:33
Plin se ne splača, prodam komplet inštalacijo, zraven dam še avto.
(YavarYe X6V6 @ 12 Jan 2010, 10:33)

No tko ja priznaj pa bodo srečni dizelaši.
YavarYe X6V6
12 Jan 2010, 10:48
Kupiš ?
Ne jaz sem še bolj zabit kot ti, ki imaš vsaj plin čeprav se ne splača. Jaz imam samo bencinarja 2.0 brez plina, to res ni za nikamor.
Boss pomoje si ti preveč pikolovski pri teh zadevah.
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 12 Jan 2010, 10:33)

Ja kaj si pa ti dons tolk otročji

ej samo debatiramo, jaz nobenga ne prepričjem, da mora tako razmišljat kot jaz, verjetno pa lahko svoje mnenje povem, al raj ne

QUOTE(Symon @ 12 Jan 2010, 10:54)

Boss pomoje si ti preveč pikolovski pri teh zadevah.

Ja to bo
(YavarYe X6V6 @ 12 Jan 2010, 10:33)

A si ti spet koga v rit dubu?
YavarYe X6V6
12 Jan 2010, 11:08
Nisem te sorte.
JozaGulikoza
12 Jan 2010, 13:24
Slivka
12 Jan 2010, 23:13
Torej, spet jaz. In tu so podatki iz Strojniškega priročnika:
kurilna vrednost:
bencin: 30744000 kJ/m3; 42700 kJ/kg
plin: 92970 kJ/m3; 46047 kJ/kg
gostota:
bencin:720 kg/m3
plin: 2,019 kg/m3
(gostota za plin je podana za plinasto stanje in ne za utekočinjen plin)
PAZI! Pri plinu je upoštevan propan. Če sem prav razvozlal, je pozimi samo propan, ker ima nižjo "temperaturo uplinjanja" in je zato bolj primeren za rabo v zimskem času. Poleti dodajajo še butan, ki ima večjo kurilno vrednost: 121800 kJ/m3.
Pa še nekaj mi ne gre v račun. Vsi ste omenjali neke blazne prihranke in vsi ste omenjali, da se je poraba malenkostno dvignila (kolikor sem uspel zaslediti, se je v povprečju dvignila za 5% - objava 33, objava 44,...). Če dovolite, bi naredil eno primerjavo, pa dobro spremljajte, če sem se kje zakalkuliral:
Moj avto porabi 6,3 l/100 km. Torej bi porabil plina za 5% več.
bencin
6,3 l/100 km
plin
6,615 l/100 km
Pri računu je pomembna še cena:
bencin
1,158 €/l
plin
0,649 €/l
To torej pomeni, da bom za en prevožen kilometer plačal:
bencin
0,072954 €
plin
0,042931 €
Razlika je torej 0,030023 € na kilometer. Sem do sem pravilno zračunal? Če sem, gremo dalje. Za vgradnjo naprave je treba plačati okoli 1500 € (vgradnja, homologacija,...). Da se naprava odplača, je treba prevoziti okoli 49960 kilometrov, če se razmerje med ceno obeh goriv ne spremeni. Glede na to, da imam zdaj že 40000 km, dodam poleg še teh 49960, pa se avto že počasi približa 90000 prevoženim kilometrom. Pri teh kilometrih se investicija šele odplača, torej ni še nobenih prihrankov.
Je res računica predelovat "star" avto na plin?
Sem kaj zgrešil? Sem se kje zakalkuliral?
Česa mogoče nisem upošteval?
(Slivka @ 12 Jan 2010, 23:13)

kurilna vrednost:
gostota:
PAZI! Pri plinu je upoštevan propan. Če sem prav razvozlal, je pozimi samo propan, ker ima nižjo "temperaturo uplinjanja" in je zato bolj primeren za rabo v zimskem času. Poleti dodajajo še butan, ki ima večjo kurilno vrednost: 121800 kJ/m3.
Pa še nekaj mi ne gre v račun. Vsi ste omenjali neke blazne prihranke in vsi ste omenjali, da se je poraba malenkostno dvignila (kolikor sem uspel zaslediti, se je v povprečju dvignila za 5% - objava 33, objava 44,...). Če dovolite, bi naredil eno primerjavo, pa dobro spremljajte, če sem se kje zakalkuliral:
Moj avto porabi 6,3 l/100 km. Torej bi porabil plina za 5% več.
bencin
6,3 l/100 km
plin
6,615 l/100 km
Pri računu je pomembna še cena:
bencin
1,158 €/l
plin
0,649 €/l
To torej pomeni, da bom za en prevožen kilometer plačal:
bencin
0,072954 €
plin
0,042931 €
Razlika je torej 0,030023 € na kilometer. Sem do sem pravilno zračunal? Če sem, gremo dalje. Za vgradnjo naprave je treba plačati okoli 1500 € (vgradnja, homologacija,...). Da se naprava odplača, je treba prevoziti okoli 49960 kilometrov, če se razmerje med ceno obeh goriv ne spremeni. Glede na to, da imam zdaj že 40000 km, dodam poleg še teh 49960, pa se avto že počasi približa 90000 prevoženim kilometrom. Pri teh kilometrih se investicija šele odplača, torej ni še nobenih prihrankov.
Je res računica predelovat "star" avto na plin?
Sem kaj zgrešil? Sem se kje zakalkuliral?
Česa mogoče nisem upošteval?
Kot prvo starejsi avto, predvsem pa s porabo 6L se ne izplača.....
Izračun je malo narobe, ker se od trenutka predelave ne plačuje oba bencina - torej razlika je prihranek in ne strosek, kar pomeni da morate od trenutka ko investirate LPG napeljavo 1500€ plačevati toliko manj kot ste napisali na km
Sicer pa ce je star in ima 90.000km je verjetno delal le kakih 10.000 km na leto?
Višjo kot ima avto porabo bolj hitreje se investicija v plin izplača. Pri dobrih 6 litrih je zadeva ekonomsko vprašljva razen, če se z avtom misli narest bistveno več kot 100.000km.
LabiGT
13 Jan 2010, 09:25
jaz sem pa vceri srecal albanca, ki uvaza LPG v slovenijo...samo v sloveniji lani mel za 650 mil. eur prometa...
hiso ma pa kot v dinastiji
QUOTE(Slivka @ 12 Jan 2010, 23:13)

kurilna vrednost:
gostota:
OK, če damo pol butana in pol propana je potem 107385kJ/m3 ali 53186kJ/kg. Če drži tisto, da je gostota pri utekočinjenju 250x večja pomeni, da je to 30450000kJ/m3.
Razlika je torej samo 1% ampak pri idealni poletni mešanici pol butana pol propana in zaradi malo višje teže avtomobila je torej poraba verjetno nekje 3% višja in nekoliko slabše performance. To je čisto sprejemljivo.
Ampak če je pozimi res notri samo propan (čeprav dvomim - verjetno je le procentno razmerje drugačno) je to 23242500kJ/m3 je pa razlika 25% in za toliko bi morala biti višja poraba. Resnica je pozimi verjetno nekje vmes tako, da bi moralo biti povečanje porabe za cca 10% pri plinu.
A je to res ali ne naj povejo plinaši
(Boss @ 13 Jan 2010, 09:34)

OK, če damo pol butana in pol propana je potem 107385kJ/m3 ali 53186kJ/kg. Če drži tisto, da je gostota pri utekočinjenju 250x večja pomeni, da je to 30450000kJ/m3.
Razlika je torej samo 1% ampak pri idealni poletni mešanici pol butana pol propana in zaradi malo višje teže avtomobila je torej poraba verjetno nekje 3% višja in nekoliko slabše performance. To je čisto sprejemljivo.
Ampak če je pozimi res notri samo propan (čeprav dvomim - verjetno je le procentno razmerje drugačno) je to 23242500kJ/m3 je pa razlika 25% in za toliko bi morala biti višja poraba. Resnica je pozimi verjetno nekje vmes tako, da bi moralo biti povečanje porabe za cca 10% pri plinu.
A je to res ali ne naj povejo plinaši
Ne vem - vem samo za ceno

Pa moj primer je edinstven, zaradi direktnega vbrizga (Turbo) jaz vedno so-uporabljam bencin tudi ko na plin preklopi...
Jebi ga se vedno se splača....
P.S. Zadnjič ko sem Webasto dokončal, je bil tank bencina poln in ker nisem imel ravnine za parkirat, nisem mogel odpreti plovca da bi napeljal odvod bencina za webasto (se je bencin vlil ven iz tanka na vrhu)
Sem se vsedel v avto, izklopil plin, naredil relacijo do Kranja s težko nogo in potem ni bilo problem odpreti plovca na tanku...

Petrol ima nekaj na to temo:
http://www.petrol.si/index.php?sv_path=98,9972,9976Zame na primer pri porabi 13 in 30.000 letno vrze tole ven:
Letni prihranek pri uporabi avtoplina 1.985 EUR
Povratek investicije 8 mesecev
Potrebni km za povratek investicije 19.646 km
S tem seveda, da zaradi moje souporabe bencina to pride v enem letu oz tam okoli 25.000km....
Po izračunu za Slivko bi se izplačalo le ce dela avto vsaj 30.000 na leto in bo pri hisi vec kot 2 leti se
Poraba goriva 6l/100 km
Prevoženi kilometri na leto 30.000 km
Letni prihranek pri uporabi avtoplina 916 EUR
Povratek investicije 17 mesecev
Potrebni km za povratek investicije 42.567 km
Samo ta izračun NE DAJE cen instalacije - petrol pa sodeluje s Plinexom, ki je malo drazji od fantov kjer smo predelovali
QUOTE(jures @ 13 Jan 2010, 10:24)

Pa moj primer je edinstven, zaradi direktnega vbrizga (Turbo) jaz vedno so-uporabljam bencin tudi ko na plin preklopi...
Mislim, da na tak princip deluje tudi dieselski motor predelan za uporabo plina. V vsakem trenutku rabi cca 10% nafte. Ta nafta je samo za to, da se zaradi tlaka vžge in da vžge plin, ker drugače brez vžigalnih svečk pri plinu nimaš kej praskat.
(Boss @ 13 Jan 2010, 16:00)

Mislim, da na tak princip deluje tudi dieselski motor predelan za uporabo plina. V vsakem trenutku rabi cca 10% nafte. Ta nafta je samo za to, da se zaradi tlaka vžge in da vžge plin, ker drugače brez vžigalnih svečk pri plinu nimaš kej praskat.
Kolikor je meni znano iz prve roke rabijo dosedanji sistemi 20% nafte. Se pa dela sistem, ki naj bi popolnoma deloval samo na plin. Seveda z dodatno vgrajenimi svečkami.
YavarYe X6V6
14 Jan 2010, 09:05
(slidy @ 13 Jan 2010, 22:09)

Kolikor je meni znano iz prve roke rabijo dosedanji sistemi 20% nafte. Se pa dela sistem, ki naj bi popolnoma deloval samo na plin. Seveda z dodatno vgrajenimi svečkami.
Dizla se ne splača predelovat, ker že tako malo pokuri.
(YavarYe X6V6 @ 14 Jan 2010, 09:05)

Dizla se splača predelat edin če je kamjon.
(slidy @ 14 Jan 2010, 12:29)

Dizla se splača predelat edin če je kamjon.
avtodom, kombi, la la la la
(YavarYe X6V6 @ 14 Jan 2010, 09:05)

Pol bi se pa vozli zastonj?
Da še jaz svoje pristavim:
Vozil sem 1.6 bencinarja na plin in se pelje krasno. Tudi lastnik je zelo zadovoljen in ni nikoli pojamral, da mu manjka moči ali navora. Moja sestra ima 1.4 Hondo s 1200kg in 81 KM pa ni nikoli pojamrala, da nima dovolj moči. Res je krasno imeti V6 pa LPG. Vendar, če bi moja MX3 imela 1.6 motor bi pravtako vgradil LPG in sem prepričan, da bi bil povsem zadovoljen. Vozniki smo si zelo različni in večini je 100 KM pod pokrovom povsem dovolj za svoje potrebe. Kar naenkrat pa 1.8 in 2.0 motorji niso dovolj močni za LPG. Take nasvete okol dajat se mi zdi čist neumestno, če ne poznaš voznika in njegove potrebe.
Dejstvo je, da se z LPG voziš ceneje in čisteje.
Dejstvo je, da so bencinarji zanesljivejši.
Dejstvo je, da so novi traktorji tako komplicirani, da stalno neki štrajkajo.
Dejstvo je, da je servisiranje traktorjev dražje kot bencinarjev.
Dejstvo je, da so traktorji dražji kot bencinarji (novi ravno za ceno LPG instalacije).
Dejstvo je, da ima bencinar z LPG višjo ceno kot brez (kar pri povračilu investicije vsi pozabljate).
Dejstvo je, da LPG zmanjša prtljažni prostor in nekaj moči.
Dejstvo je, da ima traktor boljši navor in gre bolje v klanec.
Dejstvo je, da traktor bolje pospešuje pri prehitevanju.
Če vozniku več pomenijo zgornja dejstva je zanj LPG prava izbira.
Če vozniku več pomenijo spodnja dejstva je zanj traktor prava izbira.
In to je to.
(Sishi @ 15 Jan 2010, 20:40)

Da še jaz svoje pristavim:
Vozil sem 1.6 bencinarja na plin in se pelje krasno. Tudi lastnik je zelo zadovoljen in ni nikoli pojamral, da mu manjka moči ali navora. Moja sestra ima 1.4 Hondo s 1200kg in 81 KM pa ni nikoli pojamrala, da nima dovolj moči. Res je krasno imeti V6 pa LPG. Vendar, če bi moja MX3 imela 1.6 motor bi pravtako vgradil LPG in sem prepričan, da bi bil povsem zadovoljen. Vozniki smo si zelo različni in večini je 100 KM pod pokrovom povsem dovolj za svoje potrebe. Kar naenkrat pa 1.8 in 2.0 motorji niso dovolj močni za LPG. Take nasvete okol dajat se mi zdi čist neumestno, če ne poznaš voznika in njegove potrebe.
Dejstvo je, da se z LPG voziš ceneje in čisteje.
Dejstvo je, da so bencinarji zanesljivejši.
Dejstvo je, da so novi traktorji tako komplicirani, da stalno neki štrajkajo.
Dejstvo je, da je servisiranje traktorjev dražje kot bencinarjev.
Dejstvo je, da so traktorji dražji kot bencinarji (novi ravno za ceno LPG instalacije).
Dejstvo je, da ima bencinar z LPG višjo ceno kot brez (kar pri povračilu investicije vsi pozabljate).
Dejstvo je, da LPG zmanjša prtljažni prostor in nekaj moči.
Dejstvo je, da ima traktor boljši navor in gre bolje v klanec.
Dejstvo je, da traktor bolje pospešuje pri prehitevanju.
Če vozniku več pomenijo zgornja dejstva je zanj LPG prava izbira.
Če vozniku več pomenijo spodnja dejstva je zanj traktor prava izbira.
In to je to.
taku kokr s reku
@Sishi: pošteno
Agip ima vse podatke, medtem ko za Petrol ne najdes nič....
Če je verjeti temu je LPG v italiji na ravni slovenskega....do sedaj tam nisem nasel pod 0,7€ ko sem tankal
Prezzo Gpl: Agip aumenta di 5 Centesimi il prezzo alla pompa
Mercoledì
11 Novembre 2009 08:00 Scendono i prezzi di benzina e gasolio, sulla scia dei forti ribassi del petrolio sui mercati internazionali. In particolare, Agip ha tagliato di un centesimo le tariffe della verde, scesa a 1,317 euro al litro, e di 1,5 quello del diesel, a 1,153.
In controtendenza invece il prezzo del Gpl (fermo dal 2 luglio scorso), che aumenta di 5 centesimi arrivando a
0,580 euro al litro. in pa aktualni cenovni razpon:
http://www.ecomotori.net/ecocarburanti/30-...mp;carburante=4
(jures @ 18 Jan 2010, 21:37)

Če je verjeti temu je LPG v italiji na ravni slovenskega....do sedaj tam nisem nasel pod 0,7€ ko sem tankal
Na Sardiniji sem tankal septembra po 0,54€. Odvisno od črpalke. Nekje je bilo tudi 0,62€.
(slidy @ 19 Jan 2010, 12:52)

Na Sardiniji sem tankal septembra po 0,54€. Odvisno od črpalke. Nekje je bilo tudi 0,62€.
Okoli Cagliarija je se ceneje, ker tankerji vozijo direktno....jaz sem mel pa renta car Punto 1.0 JTD al neki tacga sem v enem tednu plačal 22€ za vse poti

impresivno