Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
AVTOPLIN
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Ploki
kok ti kuri?
zracuni si..
benz je sel gor ca 0.2e v roku enega leta, ce vzamem to kot napoved lahko racunas da bo 1.45 naslednje leto oz kar 1.35 povprecje

plin je sel gor 0.05e v roku enega leta
ce ti kuri 8l/100km = 00.8x15000km = ca 1200l bencina X 1.35e = 1620e v enem letu.

plinski sistem = ca 1000e za 4 valjnika + 00.9x15000 = 1350l plina x 0.69 = 931e
skupaj 1900e si 300e v minusi.

ampak ze v naslednjem letu namesto 1600e das za gorivo 900e, torej, pokrijes 300e minusa in prihranis ze 400e!
ce upostevamo trende se kaksen evro vec.

nisem pa vedezevalka, ce mislis imet avto dve leti se ti splaca.. ce ga mislis imet eno leto racunaj da dobis ca 500-700e vec za avto, za ca 250e se pa ta sistem prestavit tudi v drug avtomobil, tako da ti racunica ostane s tem da imas potem 250e vec za pokrit.

vec ti kuri bolj se ti splaca biggrin.gif meni vcasih kuri 13 tak da grem naslednji teden...

podatki o trendih so dostopni na www.petrol.si
Boss
Ne pozabit, da maš kljub plinu še kak liter porabe benza na 100km, če so vožnje krajšega tipa. Če imaš daljše vožnje je porabe benz manj. Obvezno vračunaj to, če že delaš tako kalkulacijo saj pri 15000km je to še cca 180€ dodatnega stroška.

Pa ne računat kolk bo benz, ker tega živ boh ne ve, ker gre lahko gor, lahko pa tud dol. Tko je najboljš računat na trenutne cene in v navedenem primeru je s plinom +1l bencina/100km prihranka pri 15.000km na leto cca 350€. Pol si pa preračunite čez kolk let se instalacija povrne.

p.s. to ni kurcanje plina ampak le napotek, da si naredite res čimbolj točni izračun oziroma kdaj se vam plinski sistem res povrne pa da ni potem kakšnega razočaranja oziroma morebitnih prevelikih pričakovanj.
mazdaman
Drugi teden pride domov Toyota Previa. Predelati jo bo potrebno na plin.
sedaj me zanima ali lahko kje na Štajerskem koncu dam vgradit Kvalitetno kot baje dela sigas ali maram avto peljat za nekaj dni na dolenjsko?

kake so cene? lahko tudi na PM

Ploki kam greš ti za koliko?
Ploki
hotu sm it na plineks (v mislinjo) samo so me tu na forumu nekak prepricevali da naj grem na Sigas raje...
tak da bom sel verjetno naslednji teden v dol pri ljubljani na sigas. sej ti dajo menda nadomesnto vozilo tudi
Sishi
(Boss @ 25 Jun 2010, 20:29) *

Tko je najboljš računat na trenutne cene in v navedenem primeru je s plinom +1l bencina/100km prihranka pri 15.000km na leto cca 350€. Pol si pa preračunite čez kolk let se instalacija povrne.

Vsak sam najbolje ve kako se večinoma vozi (mesto, relacija, avtocesta). Na daljših relacijah je poraba bencina praktično zanemarljiva (le za vžig). Po mestu gre na račun več vžigov več benza obenem pa manj plina. Če si iz LJ ali delaš v LJ točis na Verovškovi po 0,62€ (vedno so cenejši od petrola za cca 6-8 centov)...pri računanju povračila investicije je potrebno upoštevati, da ima avto s plinsko instalacijo višjo vrednost...potem se 'boss-ov izračun' občutno spremeni v prid plina.
JozaGulikoza
(Boss @ 25 Jun 2010, 20:29) *

Ne pozabit, da maš kljub plinu še kak liter porabe benza na 100km, če so vožnje krajšega tipa. Če imaš daljše vožnje je porabe benz manj. Obvezno vračunaj to, če že delaš tako kalkulacijo saj pri 15000km je to še cca 180€ dodatnega stroška.

Pa ne računat kolk bo benz, ker tega živ boh ne ve, ker gre lahko gor, lahko pa tud dol. Tko je najboljš računat na trenutne cene in v navedenem primeru je s plinom +1l bencina/100km prihranka pri 15.000km na leto cca 350€. Pol si pa preračunite čez kolk let se instalacija povrne.
p.s. to ni kurcanje plina ampak le napotek, da si naredite res čimbolj točni izračun oziroma kdaj se vam plinski sistem res povrne pa da ni potem kakšnega razočaranja oziroma morebitnih prevelikih pričakovanj.

Tukaj bi jaz še dodal, da je (vsaj pri mojih obeh avtih je tako), poraba goriva na LPG nekolko večja kokr na benz - za Laguno bi reku da kar kakšen liter, morda malo čez (nimam nekega hudo najnovejšiga sistema noter sicer), to je spet potrebno vkalkulirat, če že računaš na "3 decimalke"! harhar.gif tongue.gif party0024.gif

@Sischi - ti al že zlo dovg nis tanku na Verovškovi, al pa maš tam kake extra privilegije in zate ne velja cena, ki je tam napisana - 0,64€! dry.gif biggrin.gif
Boss
QUOTE(Sishi @ 28 Jun 2010, 08:13) *

Vsak sam najbolje ve kako se večinoma vozi (mesto, relacija, avtocesta). Na daljših relacijah je poraba bencina praktično zanemarljiva (le za vžig). Po mestu gre na račun več vžigov več benza obenem pa manj plina. Če si iz LJ ali delaš v LJ točis na Verovškovi po 0,62€ (vedno so cenejši od petrola za cca 6-8 centov)...pri računanju povračila investicije je potrebno upoštevati, da ima avto s plinsko instalacijo višjo vrednost...potem se 'boss-ov izračun' občutno spremeni v prid plina.

Sej to sem že sam napisal - sem pa izhajal iz tega, da prevozi le 15kkm kar pomeni, da so verjetno v igri bolj kratke vožnje kot dolge. Tist liter pa sem pobral iz Ajvarjevih podatkov, ki jih ima na poraba.com in glede, na to, da ma do službe tam nekje dobrih 15km sem to vzel za referenco kratkih voženj.

Glede plinskih instalacij pri prdaji je pa tako, da marsikoga plin še vedno odbija in računat na to kolk boš več dobu ker ma plin je račun brez krčmarja. Verjetno se bolj splača ven pobrat in na koncu kupcu ponudit še plinsko instalacijo, če ga zanima.
JozaGulikoza
Boss, tle se (spet) moram strinjat s tabo, to je tko kokr če maš bolje opremljen avto, pač rečmo da ga boš (načeloma) lažje prodal, niti ni rečeno da za več keša. Hočem rečt, da na trgu se najdejo takšni in drgačni kupci in pri marsikermu ne igra vloge al ma še plin zraven (da ne omenjam da bo kdo itak reku, da to lohk use skup zleti v zrak, bognedaj)! tongue.gif
YavarYe X6V6
(Boss @ 28 Jun 2010, 11:44) *

Sej to sem že sam napisal - sem pa izhajal iz tega, da prevozi le 15kkm kar pomeni, da so verjetno v igri bolj kratke vožnje kot dolge. Tist liter pa sem pobral iz Ajvarjevih podatkov, ki jih ima na poraba.com in glede, na to, da ma do službe tam nekje dobrih 15km sem to vzel za referenco kratkih voženj.

Glede plinskih instalacij pri prdaji je pa tako, da marsikoga plin še vedno odbija in računat na to kolk boš več dobu ker ma plin je račun brez krčmarja. Verjetno se bolj splača ven pobrat in na koncu kupcu ponudit še plinsko instalacijo, če ga zanima.

Tist liter lahko deliš z 3 in boš tam nekje, sedaj ko je zunaj toplo, pozimi pa je do 1 liter z webastom, pa cca 0,5 litra.
Po domače 3/4 tanka benza pokurim na 5000-5500 km, pozimo pa na 3000-4000 km, zakaj 3/4 ker pod 1/4 ni dobro imeti benz v rezervoarju, ker lahko pride do pregretja bencinske črpalke, ki dela skozi, neglede da avto dela na lpg.

Takrat ko je bil vpisan podatek na poraba com, še nisem "sfriziral" parametrov za LPG, sredaj je pa tik-tak.
Ploki
kk pa to sfriziraš biggrin.gif

anyway, a je na SIGAS v Dolu pri ljubljani isto OK kot na brežicah? danes se grem dogovorit, na kaj moram bit pozorn? kje je najbolje met ventil za tankat?

in še - upam da ste mi ok svetovali
jures
(Ploki @ 30 Jun 2010, 12:45) *

anyway, a je na SIGAS v Dolu pri ljubljani isto OK kot na brežicah? danes se grem dogovorit, na kaj moram bit pozorn? kje je najbolje met ventil za tankat?

S Sigasom se lahko dogovoris tudi za Poljansko dolino - streljaj od Ajvarja. Tomaž je stručko. Seveda če je luknja. Jaz sem sel do Brezic 1. ker se ni blo izpostav, pol pa samo še v Yavarland - podpora / montaža 1A!!!

Ne vem sicer iz kje si ti.....
ne vem pa tudi kje je sedaj novi lastnik s CX7 na plin....očitno se samo vozi, ker zadeva dela...(in tanka) party0024.gif
Booooojč?

Ventil za tankat? Odvisno kok ti je vazna vizualnost, nam so naredili pod loputo za benz poleg original tank lukne, se ne vidi na ven sploh ne....le adaper rabis, kar je sitnica
jures
No očitno je res glede trošarin:

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/od-polno...-do-zdaj/233499

Za liter 98-oktanskega bencina je od polnoči dalje treba odšteti 1,253 evra (0,6 centa več), za liter dizelskega goriva pa 1,187 evra (1,7 centa več).

Zvišala se je tudi cena kurilnega olja. Za liter kurilnega olja je treba odšteti 0,789 evra (2 centa več), cena avtoplina pa ostaja enaka, in sicer 0,699 evra za liter
JozaGulikoza
(Ploki @ 30 Jun 2010, 12:45) *

Sam ne dajat priklopa za tankanje, v odbijač, k to je pa čist "ciganska scena" harhar.gif dry.gif
mazdaman
(JozaGulikoza @ 30 Jun 2010, 13:05) *

Sam ne dajat priklopa za tankanje, v odbijač, k to je pa čist "ciganska scena" harhar.gif dry.gif

Kaj pa če drugje ni prostora so še kake druge alternative razen tank dekl ali odbijač?
JozaGulikoza
Hmmm, nism nek ekspert! z0tdntknw.gif
jures
(mazdaman @ 30 Jun 2010, 14:22) *

Kaj pa če drugje ni prostora so še kake druge alternative razen tank dekl ali odbijač?

V prtljazniku, sam to je mal zoprn....enako za tablico, razen ce imas tak okvir ki so v bistvu vratca...smile.gif
Ploki
ok.. hvala smile.gif
se prav, napedenam si ga tle pri aljažu v dolu pri ljubljani pol pa enkrat ko bom mel čas lepo prosim yavarja, če bo imel čas, da mi še stjuna zadevo tak kot se šika? wink.gif
YavarYe X6V6
(Ploki @ 30 Jun 2010, 14:35) *

ok.. hvala smile.gif
se prav, napedenam si ga tle pri aljažu v dolu pri ljubljani pol pa enkrat ko bom mel čas lepo prosim yavarja, če bo imel čas, da mi še stjuna zadevo tak kot se šika? wink.gif

Js sem tečen pa sem si sfriziral, rabu pa sem ..... mesece, drugače je že v osnovi blo ok, sam picajzl povsod najdem še nekaj kar se da izboljšat.
Ploki
kaj si pa še našu pravzaprav?

http://www.plineks.si/LPG_svecke/
JozaGulikoza
(Ploki @ 30 Jun 2010, 15:09) *

kaj si pa še našu pravzaprav?

http://www.plineks.si/LPG_svecke/

Teli "Plineksi" nej se najprej pisat naučijo, pol pa nej grejo montirat, kr mrgoli slovničnih napak, kar je lepa sramota, če se želiš pohvalit z nekom dosežkom - domnevno noviteto na trgu, katastrofa! dry.gif devil.gif
jures
(JozaGulikoza @ 30 Jun 2010, 15:21) *

Teli "Plineksi" nej se najprej pisat naučijo, pol pa nej grejo montirat, kr mrgoli slovničnih napak, kar je lepa sramota, če se želiš pohvalit z nekom dosežkom - domnevno noviteto na trgu, katastrofa! dry.gif devil.gif

Mazdra na primer
http://www.youtube.com/watch?v=PDrqseRMEyQ...feature=related
Ploki
eha, bom porihtal stikalo, bo verjetn DIY. smile.gif
Ploki
ufa smile.gif bil z Yavarjem na telefonu in mi je zadevo obrazlozu tk da je happy0158.gif
mal sem cvikal smile.gif
mazdaman
kaj to so slike before and after?
uklopko
(mazdaman @ 6 Jul 2010, 11:24) *

kaj to so slike before and after?

kva pa se sploh vidi na teh 2h slikah????
YavarYe X6V6
juz jor emađinejšn. devil.gif
mazdaman
(uklopko @ 6 Jul 2010, 12:09) *

kva pa se sploh vidi na teh 2h slikah????

Saj zato sprašujem.
jures
(mazdaman @ 6 Jul 2010, 12:33) *

Saj zato sprašujem.

zamenjano ohišje stikala....al pa celo stikalo..smile.gif
Ploki
samo ohišje smile.gif
direktno v prazno blendo (tam ko je drgač za električno nastavljanje luči ki ga nimam).
zej ne bo ven štrlelo ampak bo lepo direktno v armaturki kot vsi ostali gumbi biggrin.gif tongue.gif
mazdaman
(Ploki @ 6 Jul 2010, 14:28) *

samo ohišje smile.gif
direktno v prazno blendo (tam ko je drgač za električno nastavljanje luči ki ga nimam).
zej ne bo ven štrlelo ampak bo lepo direktno v armaturki kot vsi ostali gumbi biggrin.gif tongue.gif

te pa slikaj kako izgleda prej in potem ko je vgrajeno
Ploki
ne morem ko se niam vgrajeno in bom imel vgrajeno samo "potem" smile.gif lahko pa s selotejpom gor zalepim kak bi prislo "prej" biggrin.gif
bom koj ko dobim avto nazaj
Boss
QUOTE(JozaGulikoza @ 28 Jun 2010, 08:23) *

@Sischi - ti al že zlo dovg nis tanku na Verovškovi, al pa maš tam kake extra privilegije in zate ne velja cena, ki je tam napisana - 0,64€! dry.gif biggrin.gif

Baje je zdej na Verovškovi že 0,67€ - tole pa dražijo kot v času velike inflacije v bivši Jugi dry.gif

Kako pa je s filtri na uparjalniku in pred injektorji? Baje da pri kvaliteti plina pri nas je to treba menjat vsakih 20.000km al pa v določenih primerih še prej, ker se kar zabašejo. Kolk je kej resnice na tem?
JozaGulikoza
Je res 0,67 (tanku sm u pondelk), čakaš pa k prtegnen, tko da me lep cajt ne bojo vidl, grem že rajš na Petrol, je pač cena 0,699 €, pa usaj si sam natankaš in greš, ne pa da čakaš k da ti bo pol un ko bo natoču, lepše življenje dostavu, hehe! dry.gif
YavarYe X6V6
(Boss @ 7 Jul 2010, 12:02) *

Baje je zdej na Verovškovi že 0,67€ - tole pa dražijo kot v času velike inflacije v bivši Jugi dry.gif
Kako pa je s filtri na uparjalniku in pred injektorji? Baje da pri kvaliteti plina pri nas je to treba menjat vsakih 20.000km al pa v določenih primerih še prej, ker se kar zabašejo. Kolk je kej resnice na tem?

Za filter zamenjat te itak sistem sam opozori, po 350 urah delovanja na LPG, pri meni je blo to na 21 kkm.
Zamenjaš cca 5 minut in 5€ stroška in maš mir.
Sishi
Jaz še nisem menjal filtra pa imam LPG skoraj dve leti. Ker nimam injektorjev moram zamenjati le filter na uparjalniku - a se ta menja ali čisti Boštjan?

P.S. Ja so podražil na Verovškovi na 67 centov devil.gif Jaz sem tud v ponedeljek tankal...Borut ne vem ... zgleda, da tebe pumpa na Verovškovi res ne mara wallbash.gif
YavarYe X6V6
(Sishi @ 7 Jul 2010, 13:43) *

Jaz še nisem menjal filtra pa imam LPG skoraj dve leti. Ker nimam injektorjev moram zamenjati le filter na uparjalniku - a se ta menja ali čisti Boštjan?

Škodaovalo ne bo, pa tud drago ni.
JozaGulikoza
(Sishi @ 7 Jul 2010, 13:43) *

P.S. Ja so podražil na Verovškovi na 67 centov devil.gif Jaz sem tud v ponedeljek tankal...Borut ne vem ... zgleda, da tebe pumpa na Verovškovi res ne mara wallbash.gif

Tle ne vem kok je pumpa kot taka kriva, če je samo en zaposlen, za use žive možne operacije v njihovi poslovalnici in ga pol čakaš k ubrisan! Je pa res da zmer tankam nekje 15.30 do 16.00h, ko gre folk z dela, vrjetn! mad.gif
Sishi
(YavarYe X6V6 @ 7 Jul 2010, 13:44) *

Škodaovalo ne bo, pa tud drago ni.

To vem...ne vem pa če se filter na uparjalniku čisti al se kupi nov in zamenja s starim z0tdntknw.gif
Ploki
kk to da nimaš injektorjev? jaz pa čakam... je že na homolomo. smile.gif
JozaGulikoza
(Ploki @ 7 Jul 2010, 14:45) *

kk to da nimaš injektorjev? jaz pa čakam... je že na homolomo. smile.gif

Mene sam mal skrbi, kok pogosto boš ti stal na plinski bencinski blush.gif

Ker če z našo 1.5 16v prevozmo cca. 500 km, s tem da ima tank 44 litrov in porabo kar neki manjšo kokr 2.5 V6, pol me zanima kok boš ti kej utegnu prevozit, s tem da si omenju da boš mel vrjetno posodo samo 40 litrov? tongue.gif

Aja pa načeloma se rezervoar fila samo do 80 % kapacitete, torej namest 40 imaš kar naenkat samo 32L, pa poraba ti mal poskoč, kar pomen da bo težko pod 10L, no upam da se boš znal pohvalit z vsem skupaj! party0024.gif happy0158.gif
Ploki
(JozaGulikoza @ 7 Jul 2010, 14:47) *

Mene sam mal skrbi, kok pogosto boš ti stal na plinski bencinski blush.gif

Ker če z našo 1.5 16v prevozmo cca. 500 km, s tem da ima tank 44 litrov in porabo kar neki manjšo kokr 2.5 V6, pol me zanima kok boš ti kej utegnu prevozit, s tem da si omenju da boš mel vrjetno posodo samo 40 litrov? tongue.gif

Aja pa načeloma se rezervoar fila samo do 80 % kapacitete, torej namest 40 imaš kar naenkat samo 32L, pa poraba ti mal poskoč, kar pomen da bo težko pod 10L, no upam da se boš znal pohvalit z vsem skupaj! party0024.gif happy0158.gif

600x200 je tank, toroidni, sej nevem točno kk je zej.

ene 300km biggrin.gif ja sej zej tut s tankom preden lučka zasveti naredim lih okol 350-450, sam mi lucka ze pri 13litrih zasveti smile.gif ... hjeh, pri prejsnjem je bilo ca 200km vec.. :/

sam je fajn happy0064.gif devil.gif
JozaGulikoza
Večina nas ima sicer plovec nekak pokrivljen, da se ti kapaciteta poveča do ... biggrin.gif (prašej majstra ki montira) party0024.gif
Ploki
(JozaGulikoza @ 7 Jul 2010, 15:24) *

Večina nas ima sicer plovec nekak pokrivljen, da se ti kapaciteta poveča do ... biggrin.gif (prašej majstra ki montira) party0024.gif

je reku da bo ja.. že v osnovi smile.gif
Ploki
no 45litrski tank nej bi bil.. ga morm spraznt pa nafilat pa videt kok bo slo not.

je bil slabo pritrjen ventil za vakuum in je sesalni kolektor spuscal tak da avto ni nikamor sel pa glasen je bil ko prese. je pol zadihtal tist ventil in je pol sel ok.

Avto je se na hit sprogramiran tak da na plin nad 4k rpm ne gre nikamor smile.gif ampak je reku nej nardim par km pa pridem nazaj da ga se mal sprogramira. stikalo zgleda happy0158.gif in deluje super, avto je pa tut kul. smile.gif
party0024.gif
JozaGulikoza
Sam da si zadovoln, še bl pa boš ko boš u tošl pogledu! party0024.gif tongue.gif
Ploki
sem se ze slisal z yavarjem da se oglasim pri njemu po morju smile.gif punk.gif da zrihtava da bo letel kot se sika...

a je normalno da sem ze kar ene parkat plin zavohu?
Ploki
vsakič ko ga vžgem se voha plin pizda! i dont think its suppose to be like that... mad.gif dry.gif

edit: malo sem bil prej zivcen je bil malo tecen post.
aljaz iz dola je bil super in se je dalo z njim marsikaj zment, se vzel je predcasno moj avto, edini resen problem ki ga imam in mi ne gre iz glave je da mi preveckrat smrdi v avtu po plinu!

edina kritika je da cevka za vakuum na kolektorju ni dihtala, sam je koj popravil ko sem mu povedal, pa da je sistem malo svoh sprogramiran, sam to je menda ker je blo premal cajta ker sem jaz tud rabil avto nazaj.
v masini je vse prisraufal na ze obstojece luknje tak da ni nic vrtal, kar je pravzaprav kar umetnost glede na to koliko in kje je prostor v tem avtu za karkoli (prakticno ga ni)
YavarYe X6V6
(JozaGulikoza @ 7 Jul 2010, 15:24) *

Lej a lahko nehaš, plovec s količino LPG-ja nima NIČ !
Fora je v varnostnem ventilu !
kerr
(Ploki @ 7 Jul 2010, 22:37) *

a je normalno da sem ze kar ene parkat plin zavohu?

jaz skoraj zmeraj zavohavm plin po tankanju, ampak sem pol ugotovil da zaradi tega, ker sem še moker (od plina) ventil oz. nastavek vrgel v avto. Jah, pol ko pogruntaš se ti sliši logično... biggrin.gif

Zdaj pa ko grem plačat pustim nastavek zunaj, da se zlufta in je OK.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.