Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Brezplačno peskanje
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
Boss
Ta folk pri DARS-u res ni normaln... kako si upajo avtocesto posipat s peskom namesto, da bi jo splužili in posuli s soljo (če je že glih treba).

Zadeva zgleda tako, da mi je šlo kar na jok saj ne glede da sem držal razdaljo več kot 200m od spredaj vozečega me je pač prehitel nekdo drug in je pokalo po plehu in steklu kot na fronti.

Aja, to je bilo včeraj na AC med Vrhniko in Uncem. V glavnem sranje na cesti, da ne omenim dveh kamionov prevrnjenih na cesti in enega v jarku. Potem pa še pametni primorci (naši in Italijani), ki z letnimi gumami ugotovijo, da je prehitevalni pas za malenkost manj zasnežen kot vozni in se vozijo tam 50 - 60 km/h. Zgleda, da po njihovo, v snegu prometni predpisi ne veljajo več.

Jaz res ne razumem tega folka saj bolj ko opozarjajo na zimsko opremo (obvezne zimske gume) in prepoved vožnje tovornjakov le ti veselo na cesto in na programu je umetnostno drsanje.
mazda-mx3
Če lahko pripomnim eno pikro....včeraj zvečer smo ponekod na obali morali vozit z verigami. Največ idiotizmov na cesti pa so delali osebki z registerskimi tablicami KR in LJ, tko, da jaz nebi o pametnih primorcih wink.gif

Italijani pa so druga sorta ljudi in si za moje pojme ne zasluzijo vozniskega izpita, tko, da jih ne mešat k primorcem...HVALAA biggrin.gif
YavarYe X6V6
Saj ni brezplačno, ko plačaš cestnino si plačal še peskanje. Je pa res, da pretiravajo s posipanjem, res pa je tudi to da vedno čakajo do zadnje skunde, namesto da bi takoj šli solit, posipanje s peskom potem nebi bilo več tako potrebno.
vuk
Peskanje...been there,done that...mam na havbi ene par spominkov mad.gif iz tega peskanja....tudi smrček ne pomaga kaj dosti, je pa boljše kot nič.
lp vuk
Boss
QUOTE (mazda-mx3 @ Feb 22 2005, 14:13)
Če lahko pripomnim eno pikro....včeraj zvečer smo ponekod na obali morali vozit z verigami. Največ idiotizmov na cesti pa so delali osebki z registerskimi tablicami KR in LJ, tko, da jaz nebi o pametnih primorcih wink.gif

Italijani pa so druga sorta ljudi in si za moje pojme ne zasluzijo vozniskega izpita, tko, da jih ne mešat k primorcem...HVALAA biggrin.gif

Hehe... osebno nimam čisto nič proti primorcem saj sem po fotrovi strani tudi jaz iz tega konca ampak včeraj je tistim, katere sem na AC srečal s tablico KP, avto pasal glih tko kot ribi bicikl.

Če se model postavi na prehitevalni pas in se nato ne umakne, tako da morajo ostali, ko jim končno dopizdi, vozit mim njega po desni verjetno niso ostali bebci čeprav na prvi pogled lahko tako zgleda saj ga prehitevajo po napačni strani.

Zamerim pa predvsem policajem, ki bi morali v snežnih razmerah odstranjevati vozila iz prometa, če niso opremljena z zimskimi gumami. Ker zaradi enega takega, ki "špara" na gumah ni potrebno, da vsi ostali trpimo njegovo počasno vijuganje po cestah in tega včeraj ni bilo malo.

Drugače se pa opravičujem za napako, ker bi moral dati besedo pametni v navednice in to nikakor niso bili mišljeni vsi primorci saj so tisti resnično pametni ostali doma ali pa počakali, da se razmere umirijo v kolikor niso imeli pravilno opremljenega avtomobila za zimske razmere. wink.gif

biggrin.gif pa brez zamere, če se je kdo slučajno spoznal v mojem pisanju ampak včeraj sem bil res besen...
mazda-mx3
boss...ma ja sej sem razumel...sam, se mojo verzijo sem povedal... hihi...

nobene zamere wink.gif

Te pa razumem....vi imate doloceno opremo predpisano, mi na obali pa ne in je res neumno, da nekdo z nasega konca misli, da predpisi nad crnim kalom, ne pomenijo nicesar....
Boss
Za informacijo

Včeraj sem malo pobezal na DARS-u kako je s posipanjem AC in so mi zelo hitro poslali odgovor, ki ga prilagam.

------------------------------------
Spoštovani

Zahvaljujemo se vam za vaše elektronsko sporočilo. Že na začetku se opravičujemo, če smo vam zaradi posipanja avtocest povzročili nevšečnosti. Kljub temu pa vam bomo poskušali pojasniti uporabo posipnih materialov za potrebe posipanja avtoceste v zimskih razmerah na avtocestah (še zlasti na odseku Vrhnika - Unec).

Avtoceste posipavamo preventivno z mokrim soljenjem (KCl in NaCl) in ob sneženju s suhim soljenjem (samo z NaCl) v skladu z veljavnimi standardi, predpisi in izvedbenim programom zimske službe. Na posameznih avtocestnih odsekih posipavamo z mešanico sol-drobljenec v razmerju 3:1 le izjemoma, in sicer na večjih vzponih (kar je tudi na odseku Vrhnika - Unec) in ko pride do zglajenega snega na vozišču (to je pri močnejšem sneženju in pojavu snežne deske, kar se je pojavljalo tudi včeraj med zimsko akcijo) oz. ob možnem žledenju na vozni površini. Namen uporabe te mešanice je povečanje trenja med voziščem in pnevmatiko vozila (boljši oprijem) in s tem zmanjšanje možnosti zdrsov predvsem tovornih vozil, lar bi sicer hitro povzročilo zastoj ali celo zaporo avtoceste. Pri takšni mešanici se pri avtocestah uporablja suh pesek frakcije 2 do največ 4 mm (na drugih državnih cestah od 4 do 8 mm), ki je predpisana glede na dovoljeno hitrost vozil na avtocestah in hitrih cestah. Mokro ali suho soljenje ali navedena mešanica po mnenju naše tehnične službe ne more poškodovati laka na vozilu pri posipanju, lahko pa pri morebitnem odletavanju mešanice soli in drobljenca izpod koles prehitevanega vozila.

Tako tehnologijo posipavanja uporabljamo že odkar imamo v Sloveniji avtoceste. V začetku smo uporabljali drobljenec premera do 8 mm, v zadnjih desetih letih pa do največ 4 mm premera največjih zrn. Premer največjih zrn drobljenca (4 mm) ni večji od premera največjega zrna soli. S tem smo bistveno zmanjšali poškodbe laka vozil, saj pride do poškodb le naključno z odletanjem zrna izpod pnevmatike mimo vozečega vozila. V tem obdobju ne beležimo poškodb vetrobranskega stekla kot posledico posipanja. Možno pa je, da pride do manjših poškodb laka na vozilu, vendar le v primerih, ko so njihovi vozniki čisto približajo vozilu, ki izvaja posipanje, ali ga celo prehiteva. Vzdrževalna vozila v zimski službi so opremljena s prometno signalizacijo, ki opozarja na takšno nevarnost in prepoveduje prehitevanje.

Upamo, da smo vam s tem opisom pojasnili uporabo posipnih materilov v zimski službi. Da bi lahko bolj podrobno analizirali vaš primer, bi potrebovali točne podatke o času vaše vožnje in načinu vožnje glede na okoliščine (sneženje, pluženje in posipanje), podatke o vozilu in vaših opažanjih. Vljudno prosimo, da nam pisno posredujete še preostale podatke, da bomo uradno pričeli postopek o škodnem primeru.

Želimo vam varno in prijazno uporabo slovenskih avtocest in vas s spoštovanjem pozdravljamo,

Romana Duša

Služba za poslovno komuniciranje

DARS, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, d.d.

web: http://www.dars.si
mazda-mx3
vsaj so se odzvali..... :/
din
ne samo da so se odzvali ohmy.gif , pomoje si zaslužijo pohvalo, za tako iz
črpen odgovor smile.gif
Boss
Odgovor je resnično obsežen vendar se ne morem strinjati z nekaterimi stvarmi.

Predvsem pesek ne sodi na AC in na hitre ceste.. pika. Tista s tovornjaki je bosa, ker se morajo tovornjaki sami izločiti iz prometa ob takih razmerah oziroma je to naloga cestninarjev (s pomočjo policije), da jih ne spustijo skozi cestninsko postajo.

Snežne deske kakor jim pravijo nastanejo zaradi tega, ker ni spluženo (naloga DARS-a). Za taljenje snega je pa itak NaCl in to je treba posuti ko začne padat sneg, vmes pa po potrebi.

Naloga nas voznikov je da prilagodimo hitrost vožnje razmeram na cesti in če je soljeno potem tudi ne drsi tako močno, da se ne bi dalo "normalno" premikat.
mazda-mx3
QUOTE (Boss @ Feb 25 2005, 12:38)
Odgovor je resnično obsežen vendar se ne morem strinjati z nekaterimi stvarmi.

Predvsem pesek ne sodi na AC in na hitre ceste.. pika. Tista s tovornjaki je bosa, ker se morajo tovornjaki sami izločiti iz prometa ob takih razmerah oziroma je to naloga cestninarjev (s pomočjo policije), da jih ne spustijo skozi cestninsko postajo.

Snežne deske kakor jim pravijo nastanejo zaradi tega, ker ni spluženo (naloga DARS-a). Za taljenje snega je pa itak NaCl in to je treba posuti ko začne padat sneg, vmes pa po potrebi.

Naloga nas voznikov je da prilagodimo hitrost vožnje razmeram na cesti in če je soljeno potem tudi ne drsi tako močno, da se ne bi dalo "normalno" premikat.

se strinjam s tabo....
za vsakrsno stanje na AC odgovarja izkljucno dars...ampak tle nastane en problem...

za taksno stanje imajo oni neko zakonsko osnovo...pravilnik al karkoli...tko, da jim spet ne mores nic...
Morpheus
Bolj ko berem, bolj se mi zdi, da nekateri ne spoštujejo tistega pravila... Vozi po svojih zmožnostih... Prilagodi hitrost razmeram na cesti... Če sem prav razumel vse skupaj, se je tole "brezplačno peskanje" dogajalo med sneženjem, ko je bil sneg na cesti... In res ne vem, zakaj se takrat nebi smelo voziti 50 ali 60 na uro po avtocesti... Če razmere ne dopuščajo več pač ne vozi več... Ne išči nesreče...

S posipanjem pa je meda takole... Nekaj časa nazaj je veljalo, da se spravijo plužit, ko je kakih mislim da 5 centimetrov snega... Če bi solili in posipali že pri vsaki grožnji na sneg, bi si delali same stroške (če je namesto snega dež recimo splahne vso sol...)... In po AC in HC se menda nebi smelo uporabljati peska zaradi večjih hitrosti,... Ampak če je treba zagotoviti varnost jo je pač treba... In tudi tisti Vrhniški klanec ni tako presneto dolg, da nebi mogel stopiti iz plina...

No pa da ti še jaz svoje izkušnje zaupam...
Sem iz Kanala ob Soči, kjer ne vidimo snega lih vsako leto, če pa ga že, ga pobere v dnevu ali dveh... In tisti dan, ko je pač snežilo, cesta do Nove Gorice ni bila ravno splužena ne nič... In veš zakaj ne? Zato, ker je kombi z ljubljansko registrsko označbo onesposobil plug (beri zaletel se je vanj), ko ga je sredi ovinka zaneslo v ovinku... Ampak vseeno so vsi od tam naprej vozili 20, 30 ali največ 40 na uro... Nihče ni prehiteval...

Ali pa kolega, ki je imel tisti dan za nekaj montirat v Ljubljani... Vse je imel zimske gume, verige... Ampak se je zgodilo in je pač na enem delu zletel v jarek tako, da je z zadkom bil še vedno na cestišču... Trikotnik je postavil 50 metrov od avta stran, ampak so vseeno vsi švigali mimo njega kot da je poletje in ne sneženje... Dokler seveda mu ni eden odbil zadnji del avta stran. Potem se je pa še jezil, da kaj se gre, ko ne umakne avta z ceste stran... Aja pa to je bilo na stari cesti med Ljubljano in Vrhniko...

ali pa pred par leti, ko smo se prav tako ponoči sredi sneženja odpravili proti Ljubljani... Cela kolona je vozila po voznem pasu tekoče tam med 60 in 70 na uro... Pa sta pridrvela mimo dva kombija od slovenske smučarske reprezentance z vsaj 130 na uro... Še sedaj se spomnim, da sta gazila po prehitevalnem pasu in metala sneg na vse strani... Je to varno?

Tako da nismo lih samo Primorci zelo tako slabi vozniki... Ker lahko povem še kakšno na račun...
Mogoče bo kdo užaljen, ampak tudi meni je počasi dovolj tega, da imajo po prestolnici vse, ki nimajo "prave" registrske oznake za tujce in nesposobne vožnje po prestolnici... Po mestu ti šviga mimo tebe skozi rumeno ali rdečo, ko ti že stojiš,... potem, pa ko pride nekam na "deželo" pa vozi tako hitro, kot 3 letna deklica tricikel...

V glavnem čim manj nesreč in čim več strpnosti v prometu!!!
Boss
Mislim, da se zaradi tega že preveč prerekamo.

Vseeno bom napisal še enkrat razlago, ki bi jo lahko izluščil že ob branju prejšnjih sporočil.

Zadeva je letela na vse voznike brez prave zimske opreme (zimske gume) na žalost pa je bilo takrat največ takih s primorskimi oznakami, ker je tam uporaba zimskih gum bolj izjema kot pravilo. S tem nikakor nisem rekel, da so primorci slabši vozniki od ostalih in če si dobro prebral nisem pislal, da so ljubljančani pa carji, ker so driftali pri 100km/h.

V mojem nezadovoljstvu so bili udeleženi tako tovornjaki kot tudi osebni avtomobili. O kamionarjih ne bi govoril, ker so kazni za oviranje tako nizke, da se mu bolj splača reskirat saj mogoče mu pa znese, da pride do cilja, ker ga zamuda bolj udari po žepu.

AC ima tudi ob sneženju vozni, prehitevalni in odstavni pas. Se pravi, da se vozimo po voznem pasu, prehitevalnega pa uporabljamo za prehitevanje in ne obratno ne glede, da je mogoče prehitevalni pas malenkostno manj zasnežen. In ko srečaš v parih kilometrih tri modele, ki so se odločili, da ob sneženju prehitevalni pas postane vozni za vozila do 60km/h, in da sta dva z oznakami KP in eden iz Trsta potem napišeš tisto, kar sem napisal sam - še enkrat opravičilo vsem užaljenim - obljubim, da ne bom več.

Kar se tiče peskanja (to je bil glavni moto mojega posta) pa takole. Pesek je letel naokrog tam, kjer na cesti ni bilo več snega saj je bila AC posuta od Vrhnike do Unca???. Tudi Vrhniški klanec sploh ni tako strm, da ne bi sol zalegla seveda v predpogoju, da so na kolesih ustrezne pnevmatike in tako smo spet na začetku tega pisanja.

Se mi pa zdi precej butasto, da vsako drugo sezono kupim nov komplet kvalitetnih zimskih gum in me to pride čez 120.000 jurjev potem pa stojim ali pa se cijazim v kolonah zaradi drugih, ki "šparajo" pri gumah in se na zlizanih letnih vozijo v snegu kot po jajcih oz celo stojijo na počez čez celotno cestišče. Nažalost se počutim kot osel saj bi tud jaz lahko imel samo en komplet letnih in ko bi padel sneg bi pač vozil 20-40 km/h in bi me prav malo brigalo za ostale udeležence v prometu, ki bi morali za mano voziti v koloni. Če bi kje obtičal bi pač pizdil, čez cestno službo zakaj zame ne posujejo 5 cm peska saj bi lahko videli, da mi drsi. biggrin.gif

Se opravičujem vsem, da sploh še meljem v tej temi saj kot kaže samo povzroča kreganje. Je bilo pa to pisanje prvotno namenjeno predvsem zato, da bi udeleženci v prometu opazili tudi lastne napake za katere niti ne vemo, da jih počnemo. Predvsem pa to, da bi bilo čimmanj lastnikov Mazd vzrok za nezadovoljstvo ostalih udeležencev v prometu biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Morpheus
Se strinjam...

Si imel pač tako srečo, da si se mimo peljal ravno takrat, ko je sol že ves sneg in led pobrala in je ostal pač samo še pesek... Se zgodi...

Samo se pa tudi jaz nekaj sprašujem... Lai nismo mi preveč navajeni na to, da imamo zjutraj, ko se zbudimo in da zunaj sneži lepo kopne ceste, na tričetrt suhe, vse bele od soli... Nihče se pa ne vpraša, kako ta sol učinkuje na habitat okoli ceste... In ravno ta živelj okoli ceste ni navajen na sol...

Me zanima, kako bi bilo, če bi pri nas ratalo tako mraz, da niti sol nebi pomagala... Recimo, da bi prejšnji dan snežilo, bi vse lepo posuli z soljo, sneg bi se stopil... Potem pa da prime mraz... -40 ali pa že dovolj -20 stopinj...Takrat tio nobena od uporabljanih soli ne pomaga... Potem bi pa še kako prav prišel pesek... Oziroma spet bi se kdo bunil, da zakaj ni suho...

Lih zadnjič sem po TV poslušal, kako se je klapa jezila, da Petrol in OMV ne delata oziroma prodajata dovolj kakovostnega dizelskega goriva... Da pri nizki temperaturi avto ni hotel vžgat... Seveda če avto ne vžge "zaradi" goriva, je prec Petrol kriv, ker slabo gorivo prodaja... Ne pa da bi lastniki prebrali, ali se pozanimali, da morajo pri nizkih temperaturah dodati določene stvari gorivu, ki jih lahko na pumpah kupiš...
YavarYe X6V6
Ko smo ravno pri aditivih, sem bil prejšnji teden na servisu, ko so pripeljali eno mazdo 6 dizel, z 3000 kilometri. Človek je tankal in dodal aditiv, pa par kilometrih pa avo enostavno obstane. In sem slišal kako so lastniku razložili da v nove mazde za motorjem CD110 ne sme dodajati aditiva, razen če ga dodaš pol manj kot je predpisano na embalaži.
Boss
U ja, z aditivi je križ

Jaz sem prvo to spraševal, ker moj avto stoji čez noč na prostem in zjutraj ne bi rad imel težav. Pa so mi rekli na servisih (na dveh), da aditivov ne notri tlačit...

OK in kaj zdaj če so tem. <-20 in se začne parafin iz nafte izločat. Neuradno so mi bile razložene take rešitve in sicer naj bi do -20 zagotavljal že dobavitelj goriva potem pa je treba preverit, da v filtru ni vode (če tam zmrzne se bo avto ravno tako ustavil) in pa da tank ni preveč prazen, da ne bi izločen parafin zagrabilo (naj bi plavan na vrhu nafte - ne vem ker nisem kemik).

Dobro obveščeni so namignili, da so imeli ob tem hudem mrazu največje težave tisti, ki so notri kurilca tlačli saj naj ta ne bi imel dodanih sredstev za nizke temperature - ampak to so spet govorice.
LabiGT
Meni so pa dal aditiv ko je avto obstal zaradi slabega dizla. (not je bil pesek pa voda, takrat sem tankal na Petrolu nasproti stadiona v LJ). Zdaj pa samo na Agipu tankam in avto je vzgal tud na -26, edino je problem ko tankam v makedoniji ker nimajo kakih tujih crpalk,in nikoli ne ves kaj bos dobil...so far so good smile.gif
Morpheus
Ja sej sem danes na servisu slišal še eno čudno čez mazdo6...
Kot dodatno opramo lahko kupiš mp3 predvajalnik, ki je enak za vse modele Mazd... Ampak če ga vgradiš v Mazdo6 ne bo predvajal mp3-jev... Ampak spet na določenih servisih... To je mislim da povedal en možakar iz Ljubljane... V Novi Gorici pa baje da še noben mp3 predvajalnik ni delal v nobenemu modelu problemov...
Boss
Meni MP3 deluje ne prikazuje pa podatkov o ID-ju skladbe ampak samo čas trajanja in zaporedno številko komada?!?
Morpheus
ja ampak bi moral pa tudi naslov komada in izvajalca... Oziroma ti ID3-tag...
Boss
hja, moral bi ampak ne... ko bom prvič na servisu jih bom malce pobezal
LabiGT
Kar takoj pejt na servis ker vse M6 k sem jih vidu pokaze Id3 tage...
Morpheus
razen, če ti samega radija ne prav vgradijo notri... biggrin.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.