Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
DPF
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4
cimbalca
Prosil bi za prevod tegale prispevka. Imam Mazdo 6 140D in ne vem od česa so odvisni očiščevalni ciklusi DPF filtra.

Diesel particulate filter System – Euro Stage IV Compliance

These engine technologies are combined with a new catalyzed diesel particulate filter system that reduces PM emissions to almost zero and ensures Euro Stage IV compliance and lower operating costs in most countries. The system captures PM in a silicon carbide ceramic filter with a honeycomb structure consisting of square channels, arranged in staggered formation and closed off at alternative ends. PM contained in the exhaust gas accumulates at the porous dividing walls, while gases pass through the filter.

To prevent the filter from becoming blocked with PM, it must be “regenerated�? at certain intervals. With the aid of a pressure-difference sensor located at the bulkhead of the engine compartment which measures the pressure difference in the exhaust gas flow upstream and downstream from the diesel particulate filter, three exhaust gas temperature sensors and an O2 sensor, the powertrain control module (PCM) monitors the PM amount in the filter. When filter capacity is reached, the PCM in conjunction with the common-rail injection system initiates burn-off of the accumulated particulates in the filter by injecting small amounts of fuel during the exhaust cycle and raising exhaust gas temperatures for a short period. Further measures to increase the exhaust gas temperature include closing the EGR valve and the intake shutter valve.

The new Mazda5 diesel uses a catalyzed diesel particulate filter with channels in the filter coated with platinum. This coating lowers the light-off temperature of the collected PM and allows filter regeneration at a lower exhaust gas temperature of 350 to 500 C° (depending on engine operating conditions). By using a catalytic diesel particulate filter, Mazda5 does not need a special fuel additive to reduce the light-off temperature, as some cars do, making the filter system maintenance-free.

To achieve the exhaust gas temperature required to burn off PM during the regeneration process, the amount of fuel injection is increased. However, the regeneration process of the diesel particulate filter represents a marginal part of total engine operating time, so its impact upon overall fuel consumption is minimal. Mazda5’s diesel derivatives with diesel particulate filter system meet strict Euro Stage IV emission standards while using only 6.3 litres of fuel per 100 km (combined) and producing 173 g/km of CO2.

Mazda5’s diesel particulate filter system is able to regenerate itself under normal driving conditions that combine a mixture of urban and extraurban driving. However, in highly unusual conditions (like continuous days of ultra-low speed driving) a diesel particulate filter indicator light on the dashboard will indicate that regeneration is required. The car should then be driven at a normal speed for 10 to 15 minutes (at an engine speed of 2000 rpm or higher and a vehicle speed of 40 km/h or more) to regenerate the filter.
YavarYe X6V6
Kako težko je uporabit GOOGLE TRANSLATOR, vzame ti max 2 minuti, če si čist lev. dry.gif
Sier prevod ni top of the top, je pa nekje tam tam. dry.gif

Dizelskega filtra za delce System - Euro Stage IV Skladnost

Te tehnologije motorjev skupaj z novo kataliziran dizelskega filtra za delce sistem, ki zmanjšuje emisije trdnih snovi na skoraj nič, in zagotavlja Euro Stage IV skladnosti ter nižjimi obratovalnimi stroški v večini držav. Sistem zajema PM v silicijevega karbida keramični filter z satja strukturo, sestavljeno iz kvadratni kanali, urejen razporediti nastajanje in zaprt na alternativne konča. PM v izpušnih plinih se nabira na poroznih deljenjem stene, medtem ko plinov skozi filter.

Da bi preprečili Filter postal blokirana s PM, je treba regenerirati v določenih časovnih presledkih. S pomočjo tlaka-razlika senzor nahaja v pregrado iz motorja, ki meri tlak razlika v pretok izpušnih plinov v zgornjem in spodnjem toku od dizelskega filtra za delce, tri temperatura izpušnih plinov senzorji in O2 senzor, za nadzor pogonskih modul (PCM) spremlja PM znesek v filtru. Ko filter zmogljivosti dosežen, PCM v povezavi s COMON-RAIL injiciranje sistem sproži "sežig" nakopičenih delcev na filtru z vbrizgavanjem majhne količine goriva v izpušnih cikla ter dvig temperature izpušnih plinov za krajše obdobje. Nadaljnji ukrepi, da se poveča temperatura izpušnih plinov vključujejo zaključnem EGR ventil in sesalni ventil zaklopa.

Nova Mazda5 dizelskega uporablja kataliziran dizelskega filtra za delce z kanalov v filter prevlečeni s platino. Ta premaz znižuje svetlobno-off temperature zbranih trdnih delcev in omogoča regeneracijo filtra na nižji temperatura izpušnih plinov 350 do 500 ° C (odvisno od pogojev delovanja motorja). Z uporabo katalitskega dizelskim filtrom za delce, Mazda5 ne potrebujejo posebnih dodatkov goriva zmanjšati temperature, kot so se nekateri avtomobili storili, da je filter za vzdrževanje sistema brezplačen.

Za doseganje temperature izpušnih plinov zahtevajo, da zgorijo saje v postopku regeneracije se količina vbrizganega goriva poveča. Vendar pa postopek regeneracije z dizelskim filtrom za delce predstavlja manjši del celotnega delovanja motorja času, tako da njen vpliv na celotno porabo goriva je minimalen. Mazda5 dizel z dizelskim filtrom za trde delce, izpolnjuje stroge Euro Stage IV emisijski standardi, medtem ko uporabljate le 6,3 litrov goriva na 100 km (kombinirana) in proizvaja 173 g / km emisij CO2.

Mazda5 z dizelskim filtrom za delce sistem je sposoben obnoviti samo v normalnih voznih pogojih, ki združujejo mešanice urbanih in extraurban vožnjo. Vendar pa je v zelo nenavaden pogojev (kot stalna počasna vožnja) dizelskega filtra za delce indikator luči na armaturni plošči bosta pokazala, da regeneracija ni potrebna. Avto je nato treba voziti na normalni hitrosti za 10 do 15 minut (pri določenem številu vrtljajev motorja 2000 vrt / min ali več in je hitrost vozila 40 km / h ali več) za regeneracijo filtra.
Carr
Madona, saj bomo še doktoriral iz tega DPF dry.gif
Glede na to, da imaš 140 KM dizel, sklepam, da imaš novi model, pri katerem menda ni težav s povečevanjem nivoja olja. Mi še ni uspelo izvedet, ali je to rezultat novega SW ali pa ima že kaj drugače narejeno. Ne vem... Kot sem že večkrat rekel, jaz ne bom "diral lava dok spava". Se pa da marsikaj prispevat, da ni težav (ne vozi se vsak dan n-krat na kratke razdalje, ne vozi po avtocesti v šesti prestavi pri 1500 obratih itd.) Predvsem pa uživaj v vožnji in se ne obremenjuj s tem. Če bo stvar začela srat, lahko zaradi mene vse skupaj zamenjajo ali odstranijo, ampak avto bo tolko časa tam, da ne bo več problemov dry.gif
jures
Na kratko: Diesel Performance Failure

mal sale mora bit... biggrin.gif
cimbalca
(jures @ 26 Mar 2009, 10:33) *

Na kratko: Diesel Performance Failure

mal sale mora bit... biggrin.gif

Z nivojem olja res nimam problemov, me pa jezi da mi vsake 200 -300 KM za 15min trnutna poraba naraste na 11,5, - 16l/KM., neglede na to ali se vozim po mestu pri 2200 obratih v 3. prestavi ali na avtocesti pri 3500obr v 4 prestavi. Povprečne porabe pod 7,6 litra pa ne morem spraviti. Sem jo meril na 5000KM pa je bila 7,5 in potem spet DPF in med zgorevanjem povprečna poraba narasla na 7,6l.

Ne razumem kako lahko neka EKO zadeva poveča izmet toplogrednih plinov. Najboljše je pa to, da se na servisu vsi delajo nevedne ali pač so neumni:"Povečana poraba??? meni se zgorevanje sproži na vsake par tisoč KM 1x".

Tako da pri mazdi o kakšnih varčnih strojih lahko le govorijo. Je pa verjetno moj stil vožnje tudi kar zahteven saj tudi v Laguni 120 KM nisem moge povpr. porabe zbiti pod 7,8l.
mtz1
Tudi pri meni nivo olja v 19.000 km ni šel kaj veliko preko F, mi je pa zanimivo, Cimbalca, da spraviš 200-300 km med dvema kurjenjema saj. Meni se je to celo zimo dogajalo nekje na 180 km, sedaj, ko je malo bolj toplo pa se je interval podaljšal na cca. 210 km.

In na Mazdinem servisu se čudijo, kako lahko zaznam povečano porabo, če je pa ni?! java script:emoticon(':ne%20vem:',%20'smid_25')

O, ja, je, saj če mi na nekem odseku avto pri enakomerni vožnji pije 7 l/100km, medtem ko mi sicer vedno 3,5 l/100km, je to to. In točno vidim, kdaj prične delovati, ravno tako kot vidim, ko neha po cca. 15-20 km. Če se med delovanjem DPF filtra ustavim, sledi ponovi vajo: ponovno celotna razdalja, nikjer ni rezultatov predhodnega "razsajevanja". Naj gre Mazda s svojo Euro IV skladnostjo nekam...

Sicer pa - jutri grem na servis (20.000km), menda bodo ventile nastavili in bi naj to pomagalo. Bomo videli... java script:emoticon(':angry2:',%20'smid_7')
Gustav
Ku*ac moj bo pomagalo.... Popolnoma enako je vse skp. Še za DPF ti bodo update naredil, pa bo žrl še kak deci več.....

Je*eš vse avte k majo DPF, pa naj bo Toyota FauVe, Beemwe al pa Merc. Povsod je isti f*k

mad.gif
cimbalca
happy0158.gif happy0158.gif happy0158.gif happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif happy0195.gif

Sem se sprijaznil. Zdaj pa uživam v vožnji in ne gledam več porabe. Teram ga tam do 3500obr/min. in to je to.
SpEkTr
Hoj fantje,
Eno pitanje v zvezi z Dpf. Danes mi je začela goret lučka dpf. Bil sem ravno na AC,zato sm se vozil v 4 in 5. Po ene slabih 10 minutah je lučka ugasnla. To pomen da se je filtr sčistil ane. A če se enkrat začne takole prižigat to pomen da bo kmal trebj na servis al kako?
Boss
Poglej v navodila kaj piše o tem. Mislim, da je tako, če gori, se moraš voziti malo naokoli nad 2.000 obrati pa se zadeva spuca. Če pa utripa pol pa takoj na servis, ker je baje panika, da zajebeš filter, ki stane... ma bolš da ne veš wink.gif
SpEkTr
(Boss @ 5 May 2009, 21:51) *

Poglej v navodila kaj piše o tem. Mislim, da je tako, če gori, se moraš voziti malo naokoli nad 2.000 obrati pa se zadeva spuca. Če pa utripa pol pa takoj na servis, ker je baje panika, da zajebeš filter, ki stane... ma bolš da ne veš wink.gif

To mi je znano ja. Me pa zanima, pri mojem načinu vožnje kolikokrat se bo lučka prižgala. če prav razumem, se preden se prižge lučka, filter hoče očistit.
Gustav
(SpEkTr @ 5 May 2009, 23:08) *

To mi je znano ja. Me pa zanima, pri mojem načinu vožnje kolikokrat se bo lučka prižgala. če prav razumem, se preden se prižge lučka, filter hoče očistit.

Narobe razumeš. Žal ni tako. Ko se lučka prižge je že pizdarija. Navadno se prižge če se nivo olja dvigne do oznake X na merilni palici, ki je cca 5 cm nad max nivojem. Bodi previden pri preverjanju nivoja, saj celo merilna palica kaže narobe (ko jo potegneš ven, je cela mastna ker se ob nekaj podrsa in jo namasti. Prav kaže le na eni strani. to me zelo jezi, ampak kaj čmo)

Torej če se DPF lučka prižge, so mi na servisu rekli, da se je treba vozit 15 min nad 2000 vrtljaji... ne vem kolk je res na tem.

Preberi si malo temo vse o DPF, k ije tukaj pod tehniko, se mi zdi.
SpEkTr
Ja, včeraj sem potem vozil tako pa se je ugasnila. Sem bil pa 1 teden nazaj na servisu, kjer smo menjali olje, notri je sedaj tudi nova 'palca' za olje..Ne verjamem, da bi v 1 tednu nivo olja zrasel skoraj do X ... Bom preveril.
Alex
(Mikimiska @ 6 May 2009, 09:25) *

Narobe razumeš. Žal ni tako. Ko se lučka prižge je že pizdarija. Navadno se prižge če se nivo olja dvigne do oznake X na merilni palici, ki je cca 5 cm nad max nivojem. Bodi previden pri preverjanju nivoja, saj celo merilna palica kaže narobe (ko jo potegneš ven, je cela mastna ker se ob nekaj podrsa in jo namasti. Prav kaže le na eni strani. to me zelo jezi, ampak kaj čmo)

Torej če se DPF lučka prižge, so mi na servisu rekli, da se je treba vozit 15 min nad 2000 vrtljaji... ne vem kolk je res na tem.

Preberi si malo temo vse o DPF, k ije tukaj pod tehniko, se mi zdi.

Ko prideš pred dom,se ti prižge ta lučka,obrneš avto in greš do Venezie na kapučin.In pol se vrneš,ko se ugasne.In tako očistiš saje...in še par litrčkov nafte se rešiš iz rezervoarja,da ni avto tako težek... w00t.gif passifier.gif
Carr
(Mikimiska @ 6 May 2009, 09:25) *

Bodi previden pri preverjanju nivoja, saj celo merilna palica kaže narobe (ko jo potegneš ven, je cela mastna ker se ob nekaj podrsa in jo namasti. Prav kaže le na eni strani. to me zelo jezi, ampak kaj čmo)

Ampak res. To tud mene spravi ob živce mad.gif . Včasih jo moram desetkrat ven in not dat, da približno ugotovim nivo.
Gustav
Morda ne paše ravno v tolo temo, ampak vseeno. Kot bivši lastnik Fiata nisem na oh in sploh Mazdi pričakoval, da mi bo:

- delal DPF probleme,
- da merilna palica za nivo olja ne kaže dobro čeprav je pomembna, (Fiat je imel digitalni kazalec za nivo)
- da imam kup luknjic v prednji šipi od kamenčkov (ne od kamnov) in to v 18 000 prevoženih km (Pri Fiatu po 130 000 km nič)
- da je pleh čist adijo in mehak in se prav vse pozna (spet - Fiat ima kar trd pleh)
- Da mi pesek vidno načenja pragove spredaj in odbijač zadaj (ok, to je Fiatu tud) (nikol ne vozim po makadamu)
- zihr bi se še kaj našlo.....

Ne vem od kod ves sloves in fama (ter cena) okol te Mazde, medtem ko sem moral Fiata skoraj podariti....

Kr neki. Res. Nism zadovoljn. Res ne.

Pa ne rabim zdej brihtne buče d si nej nazaj Fiata kupm, samo primerjam kao premium znamko, z zaničevano znamko.
SpEkTr
Moje mnenje je tako, da se FIATA pač drži tak sloves kot se ga. Verjetno v preteklosti res niso bili bohve kaj avtomobili, ampak zadnjih nekaj modelov je po mojem mnenju kar zadovoljivih. Je pa tudi res, da si takega slovesa (negativnega) ne moreš znebiti kar čez noč. Tak sloves mislim, da se ga bo držal vedno.

Na drugi strani pa mazda, ki naj bi pred leti izdelovala avtomobile z nizko stopnjo pokvarljivosti, posledično je dobila dober sloves, dobro ime, v zadnjem času so se pa verjetno malo pošlampali. Ampak sloves ostane.

Je pa res, da si bo Mazda verjetno (pri ljudeh) prej pokvarila dobro ime, kot pa ga bo FIAT popravil. Predsodki pač.
David
To je žal že 100krat obglodana, zdej že gnila, kost. Stvar je v tem da se pojavljajo problemi pri celotni avtomobilski industriji. Verjemi da avte ne delajo več kot so jih nekoč delali.... navsezadnje morejo služit na servisih, od same prodaje je bore malo denarja.... dry.gif

Žal si pristal v začaran krog.... in verjemi da redkokateri nov avto ki bi ga zdej kupil bi imel podobne težave.... žal!

Ampak važno da veselje ostaja.... happy0158.gif

Mirne živce...

daVid
LabiGT
mikimiska, ce so to tvoji problemi pol bodi vesel, ker to ni nc smile.gif
pa mazda ni nobena premium znamka
Carr
(LabiGT @ 7 May 2009, 11:45) *

mikimiska, ce so to tvoji problemi pol bodi vesel, ker to ni nc smile.gif
pa mazda ni nobena premium znamka

Se strinjam 100%. happy0158.gif
Merilna palica je res en drek, ampak ni vredno besed - se jo navadiš not in ven dajat dry.gif .
DPF - stokrat prežvečeno; pri novih ni več težav, pri precejšnjem številu starih pa menda nov SW tud kar pomaga.
Kamenčki - kupi si kakšne zavesice. Stanejo 40 EUR in so neopazne. Jih imam in ni ene praske na vratih.
Šipe - mojim se nič ne pozna pri 14.000 prevoženih km, pa se vozim marsikje.
Pleh - ne mi več s temi forami o mehkem plehu. To smo govoril pred 20 leti.
Fiat - smo imeli enega pri hiši (Tipo 1.6 i.e.), pa je bilo z njim narobe vse kaj drugega kot merilna palica in kamenčki. Merilna palica je dobro kazala, ampak je bila skoz zunaj, ker smo olje dolivali tedensko. Da ostalih stvari sploh ne omenjam. Se strinjam, novi so verjetno boljši, ampak v primerjavi z ostalimi še vedno na dnu, kar se tiče kvalitete.
Pa še nekaj je treba vedet. Zelo bi bli presenečeni, kolko sestavnih delov je že enakih pri zelo različnih znamkah. Torej Nemec ni več le Nemec in Japonec ni več le Japonec. Daleč od tega.
Pa ne pozabte na ceno pri Mazdi. Zanjo si pri drugih znamkah (sploh premium - kva sovražim ta izraz...) nos obrišete oziroma izbitrate avte enega razreda nižje mad.gif .

LabiGT
sam tko za info: mercedes c200 cdi stane cca. 32000eur
mazda 6 (primerljiva) pa okoli 26000eur...
tko, da mazda mal pretirava s cenami
Boss
QUOTE(LabiGT @ 7 May 2009, 16:03) *

sam tko za info: mercedes c200 cdi stane cca. 32000eur
mazda 6 (primerljiva) pa okoli 26000eur...
tko, da mazda mal pretirava s cenami

Kaj boš pa za Accorda pa Avensisa rekel? To je šele pretiravanje s ceno. C200 cdi + vsa oprema, ki je v Mazdi je precej dražji od 32.000€
LabiGT
ma pretiravajo vsi s cenami...
spet bom zacel kupit rabljene, ker jim cez 2 leti pada cena za 50%
Alex
(LabiGT @ 7 May 2009, 17:28) *

ma pretiravajo vsi s cenami...
spet bom zacel kupit rabljene, ker jim cez 2 leti pada cena za 50%

He,he,pol boš pa imel žaklja v mačku...ups-mačka v žaklju kot vsi mi secondhandaši. tongue.gif w00t.gif
David
Jaz osebno sem se odločil da, vsaj zaenkrat, novega avta ne bom več kupoval. Glede na to da avto zamenjam na 3-4 leta imam večjo računico če vzamem recimo leto ali dve rabljenega...

Kar je fajn je to, da lahko dobiš tudi na rabljen avto garancijo. Recimo na alfi sem dobil 1 letno garancijo na neomejeno število km... kar je za 2 leti star avto kar ok.....

Ampak to je odločitev vsakega posameznika.

Moj model alfe bi me iz salona prišel 37k€..... za 2 leti rabljeno sem dal dobro polovico te cene..... party0024.gif

LP D
Alex
(David @ 7 May 2009, 21:24) *

Jaz osebno sem se odločil da, vsaj zaenkrat, novega avta ne bom več kupoval. Glede na to da avto zamenjam na 3-4 leta imam večjo računico če vzamem recimo leto ali dve rabljenega...

Kar je fajn je to, da lahko dobiš tudi na rabljen avto garancijo. Recimo na alfi sem dobil 1 letno garancijo na neomejeno število km... kar je za 2 leti star avto kar ok.....

Ampak to je odločitev vsakega posameznika.

Moj model alfe bi me iz salona prišel 37k€..... za 2 leti rabljeno sem dal dobro polovico te cene..... party0024.gif
LP D

Enako je bilo pri meni. happy0158.gif
SpEkTr
Ravno čas mam, pa sem se spravil brat o DPFju na netu. Zanima me nekaj. Filter se načeloma, "Načeloma" sčisti sam, če je dovolj velika temperatura, kajne! To pomeni, če se voziš kaj vem...s 3000 obrati, se načeloma sčisti ali pač tudi ne?

Sprašujem zato, ker sem se včeraj namenoma vozil iz Lj do Lesc samo v peti tam okoli 3000. Prejle pri vožnji domov, se pa vključi aktivna regeneracija (povišana poraba). Zdej pa ne vem. smile.gif Al ga bo treba bl tišat smile.gif
Boss
Tale filter deluje po principu, da ima dva senzorja pred filtrom in za filtrom. Ko se neizgorene saje oprijemajo tega filtra mašijo luknjice in zato raste tlak izpušnih plinov pred filtrom in je povečan glede na tlak za filtrom. Ko preide določeno mejo (razlika med tlakom je nad določeno mejo) sproži regeneracijo.

To se lahko zgodi kadarkoli pa naj si bo vožnja po AC al pa po mestu z visokimi al pa nizkimi obrati - ni važno. Ko se senzorja odločita, da je filter zamašen sprožita regeneracijo pa ni važno a si prej naredu 100km, pa si tik pred domom se bo zadeva sprožila, če je to potrebno.

Zdej pa še postopek čiščenja. Filter se ne čisti zaradi temperature ampak zato, ker se v filter vbrizgava nafta in jo tam vžge in skuri vse te saje. Res pa je, da mora bit filter najprej segret na delovno temperaturo, ki je normalna med vožnjo in šele potem se sproži sežiganje.

Je pa tako, da imajo filtri v motorjih 2.0 eno vbrizgno mesto za gorivo, pri 2,2 CD pa tri tako, da je postopek gorenja skoraj 3x krajši pri cca polovični porabi glede na starejši motor.
SpEkTr
Se pravi, če povzamem, ga je brez veze tiščat na nevem kake obrate..Bistvo je da se pač voziš nad 2000 obrati in to dalj časa...
Boss
Točno tko pa voziš ga nad 2.000 obrati sam takrat, k deluje regeneracija, drugač pa ni treba saj se lepo počuti tud pri nižjih obratih, če ni nekih hudih pospeševanj.
SpEkTr
Hvala Boss..Sem si zgleda mal napačno predstavlju vso zadevo. Mislim bral sem o aktivni in pasivni regeneraciji. Češ, da je pasivna takrat ko je pač višja temperatura in saje same od sebe zgorijo. Aktivna je pa po potrebi, če pasivna ne zadostuje..
Boss
Mazda ima samo t.i. aktivno regeneracijo s sežigom saj
SpEkTr
Oki good to know smile.gif Thanks!
SpEkTr
Evo ravnokar sem moral narest en dodaten krog zarad DPF lučke, ki si mi je prižgala ravno ko sem bil dol iz AC..je*** smile.gif
Šli smo na morje mal, pa je bla res gužva, čakanje v vrsti itd...nazadnje smo se v koloni vozili tam okoli vrhnike. Potem pa piči skoraj do Kranja, samo zgleda se mu ni uspel sčistit al kva smile.gif..
Boss
Ne, šele takrat se je spomnu, da je tolk zapacan, da bo treba spucat... pač ni bil glih dober tajming bleh.gif
SpEkTr
Kaj bi se pa zgodilo, če bi avto ugasnil. ..Nisem upal, da ne bi začela jutri utripat. Sem si najprej rekel, ma klinc, grem jutr v lj, pa se bo že spucu, no potem sem se premislu smile.gif
Je pa po tem, ko je lučka ugasnila, še bla mal povečana poraba kokr sm opazu.
jures
(SpEkTr @ 14 Jun 2009, 21:30) *

Evo ravnokar sem moral narest en dodaten krog zarad DPF lučke, ki si mi je prižgala ravno ko sem bil dol iz AC..je*** smile.gif
Šli smo na morje mal, pa je bla res gužva, čakanje v vrsti itd...nazadnje smo se v koloni vozili tam okoli vrhnike. Potem pa piči skoraj do Kranja, samo zgleda se mu ni uspel sčistit al kva smile.gif..

v sentviskem tunelu je zasmojeno... harhar.gif

p.s. kje iz krana pa si ti?

Najljubši mi je zadnji odstavek...

Diesel Particulate Filters (DPF)
Reducing diesel soot emissions by 80%

Changes to new car emissions legislation scheduled for 2009, the so-called 'Euro 5' standards, will make particulate filters as commonplace in diesel car exhausts as catalytic converters are on petrol cars.

The goal is an 80% reduction in diesel particulate (soot) emissions but the technology's not without problems – AA patrols are already being called to cars with the particulate filter warning light illuminated (indicates a partial blockage).

It's clear that changes to driving style may be required too for maximum benefit from these systems.

How do they work?
Diesel Particulate filters (DPF) or 'traps' do just that, they catch bits of soot in the exhaust.

As with any filter (think of the bag in your vacuum cleaner) they have to be emptied regularly to maintain performance. For a DPF this process is called 'regeneration' – the accumulated soot is burnt off at high temperature to leave only a tiny ash residue. Regeneration may be either passive or active.

Passive regeneration
Passive regeneration takes place automatically on motorway-type runs when the exhaust temperature is high. Many cars don't get this sort of use though so manufacturers have to design-in 'active' regeneration where the engine management computer (ECU) takes control of the process.

Active regeneration
When the soot loading in the filter reaches a set limit (about 45%) the ECU can make small adjustments to the fuel injection timing to increase the exhaust temperature and initiate regeneration. If the journey's a bit stop/start the regeneration may not complete and the warning light will illuminate to show that the DPF is partially blocked.

It should be possible to start a complete regeneration and clear the warning light simply by driving for 10 minutes or so at speeds greater than 40mph.

If you ignore the light and keep driving in a relatively slow, stop/start pattern soot loading will continue to build up until around 75% when you can expect to see other dashboard warning lights illuminate too. At this point driving at speed alone will not be sufficient and the car will have to go to a dealer for regeneration.

Expensive repairs
If warnings are still ignored and soot loading continues to increase then the most likely outcome will be a new DPF costing around £1000.

Mainly town based driving
If your own car use is mainly town-based, stop/start driving it would be wise to choose petrol rather than risk the hassle of incomplete DPF regeneration.

DPF additives
The most common type of DPF features an integrated oxidising catalytic converter and is located very close to the engine where exhaust gases will still be relatively hot so that passive regeneration is possible.

There's not always space close to the engine though so some manufacturers use a different type of DPF which relies on a fuel additive to lower the ignition temperature of the soot particles so that the DPF can be located further from the engine.

The additive is stored in a separate tank and is automatically mixed with the fuel whenever you fill up. Tiny quantities are required though so a litre of additive should treat around 2800 litres of fuel, enough to cover 25,000 miles at 40mpg.

With this type of DPF regeneration will be initiated by the ECU every 300 miles or so depending on vehicle use and will take 5 to 10 minutes to complete. You shouldn't notice anything other than perhaps a puff of white smoke from the exhaust when the process is completed.

AA experience
We're seeing some evidence of these systems failing to regenerate too, even on cars used mainly on motorways. It seems that on cars with a very high sixth gear engine revs are too low to generate sufficient exhaust temperature. Occasional harder driving in lower gears should be sufficient to burn off the soot in such cases.

Check the handbook
If you buy a car with a DPF fitted it's important to read the relevant section of the vehicle handbook so that you understand exactly what actions to take if the warning light illuminates and how, if at all, your driving style may need to be adjusted to ensure maximum DPF efficiency and life.
SpEkTr
mah bullshit ta navodila. Drugač sem iz Šenčurja smile.gif
jures
(SpEkTr @ 14 Jun 2009, 23:06) *

mah bullshit ta navodila. Drugač sem iz Šenčurja smile.gif

aha jest pa cez luzo....drulovka
SpEkTr
Skor soseda smile.gif
LabiGT
kranj sencur hehe moji zacetki v sloveniji...takrat sem mel samo gorsko kolo in vsak dan spoznal ta del slovenije s kolesom...
moram pa rec, ce prides zivet iz istanbula v kranj je nekako isto, kot bi sel direkt v stalco smile.gif (takrat KR ni premorel niti mcdonaldsa kaj sele kaj druzga....obup smile.gif
sem bil pa super fit takrat (smarjetna gora je bla obvezna vsako soboto)
pa sorry za offtopic, sam sta mi vrtela film nazaj za 14 let
SpEkTr
Hehe, no fino. Terena tuki okol je pa precej..če si mahnjen na hribe pa sploh smile.gif
jures
(LabiGT @ 14 Jun 2009, 23:10) *

kranj sencur hehe moji zacetki v sloveniji...takrat sem mel samo gorsko kolo in vsak dan spoznal ta del slovenije s kolesom...
moram pa rec, ce prides zivet iz istanbula v kranj je nekako isto, kot bi sel direkt v stalco smile.gif (takrat KR ni premorel niti mcdonaldsa kaj sele kaj druzga....obup smile.gif
sem bil pa super fit takrat (smarjetna gora je bla obvezna vsako soboto)
pa sorry za offtopic, sam sta mi vrtela film nazaj za 14 let

Zdej smo pa ze tak velecity, da mimo 3h shopping centrov do Šenčurja rabiš 30 min.... angry.gif

Nazaj k temi.

Ce jaz prav razumem se 'stroka' boji da DPF ni za tiste, ki se vozijo po mestih...a ni tako, da ravno tu ljudje iščejo manjšo porabo?
love0030.gif
SpEkTr
(Boss @ 12 Jun 2009, 00:45) *

Mazda ima samo t.i. aktivno regeneracijo s sežigom saj

Boss, nekaj mi še povej. Dorekla sva da mazda nima pasivne regeneracije. Ampak meni je vseeno čudno. Nekaj časa nazaj, sem avto majčkeno bolj pritiskal. Recimo po AC sem šel lepo v peti 140 nekaj časa (1x na teden recimo) pa je bilo recimo da ok.

Zadnji tank sem pa rekel, da bom probal na kolko lahko spravim porabo tongue.gif . No in po dobrih 350km, AC pravi 6,4. Vse lepo in prav, dokler se mi na poti domov ne prižge DPF lučka..In potem naredim 2 kroga cirka 20km in stvar ugasne.

Zdej pa študiram, v čem je fora. Za moje pojme sem vozil normalno. Prestavljanje ponavadi nekje okol 2000 vrtljajev, vožnja vsak dan po AC (Kranj-Ljubljana) lepo v šesti 130, to je nekje 2200 obratov. Zgleda mu taka vožnja ne diši. Kaj praviš?
Boss
Hmmm čudno je tole pr teb... jaz vozim podobno in dostikrat pod 2.000 obrati pa se mi še ni prižgala lučka za DPF.

Se pa meni veliko prej opravi regeneracije in to na 150-200km. Imam občutek, da ti senzorji na filtru ne delujejo tako kot bi bilo treba al so pa nastavljeni na nivo, kjer se nato že lučka prižge kjer je filter že 60% zabasan.

Tole malo povprašaj na servisu saj tista lučka naj bi se prižgala le v primerih, da imaš precej kratkih voženj pa se regeneracije ne more opravit in je to kot zadnji signal, da je treba na en "krog" 10-15min vožnje, da se zadeva pravilno spuca.
SpEkTr
Jah, meni se tut vse bolj čudno zdi ja. Če kak senzor ne deluje optimalno, a se to zabeleži kot napaka? V zadnje sva z Boštjanom preverila, notri ni bilo zapisanih napak..
Boss
Ne vem a ta senzor zapisuje napake, čeprav do napake pride šele ko začne utripat lučka. Drugače pa prižgana pomeni samo, da je treba opravit regeneracijo do konca in v bistvu to še ni napaka.
SpEkTr
To me zdej zanima ja. Ker če ni nobene napake, kako bi recimo ugotovil, da je nek senzur fuč, oz. da ne deluje optimalno. Če bi bil kak senzor fuč, bi se verjetno kaka lučka prižgala? Za motor, DSC,...predvidevam.

V sredo grem na Korziko...z avtom ja smile.gif. In, ko razmišljam o primeru, da mi na otoku začne DPF utripat...no rajši ne razmišljam naprej smile.gif
David
Včerja pripeljal Alfo z velikega servisa...... po prevoženih 100k km je DPF filter čist.. prav tako EGR ventil..... happy0158.gif happy0158.gif
SpEkTr
Good for you man smile.gif Očitno delaš relacije od Lj do Dunaja, kot je nekdo rekel na forumu, se to šteje za relacijo smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.