Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
DPF
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4
Sirius
Ni časa za detajlnejše iskanje opisa, zato tole (čeprav so nekatere stvari amatersko napisane):

DPF
Active regeneration

" When the soot loading in the filter reaches a set limit (about 45%) the ECU can make small adjustments to the fuel injection timing to increase the exhaust temperature and initiate regeneration. If the journey's a bit stop/start the regeneration may not complete and the warning light will illuminate to show that the DPF is partially blocked.

It should be possible to start a complete regeneration and clear the warning light simply by driving for 10 minutes or so at speeds greater than 40mph.

If you ignore the light and keep driving in a relatively slow, stop/start pattern soot loading will continue to build up until around 75% when you can expect to see other dashboard warning lights illuminate too. At this point driving at speed alone will not be sufficient and the car will have to go to a dealer for regeneration.
Expensive repairs

If warnings are still ignored and soot loading continues to increase then the most likely outcome will be a new DPF costing around £1000.
Mainly town based driving

If your own car use is mainly town-based, stop/start driving it would be wise to choose petrol rather than risk the hassle of incomplete DPF regeneration."

Govor je samo o fuel injection timing za povečanje temperature izpušnih plinov. Injektorji so pa kolikor mi je znano samo v glavi motorja, delno v cilindru.

Napačno sklepaš, da j vzrok za "rast" olja prekinjena regeneracija, oziroma je ta kriva le toliko, da se ponavlja od začetka. To pa pomeni povečano število regeneracji. Stavim, da ni nobenega povratnega vods v olje, ker bi to bila neumnost.

Verjetno boš moral sprejeti mojo razlago, če ne prej, takrat, ko bo YavarYe dvignil eno mazdo na dvigalo in to preveril. Verjamem pa, da gre tudi on staviti, da povratnega voda ni.

Z sedaj to, ker nimam časa za detajlnejše iskanje.
Sirius
Čeprav sem v časovni stiski, sem naše tole o DPF na motorjih 2.0.
"Euro Stage4 Emissions
To achieve Euro Stage4 compliance, Mazda3’s 2.0 MZR-CD employs the latest in Mazda diesel engine technology and a diesel particulate filter system. Its multi-stage fuel injection is programmed to keep particulate matter (PM) left over after combustion to a minimum. The engine has an electronically-controlled intake shutter valve and exhaust-gas recirculation (EGR) valve to reduce the production of NOx.

These engine technologies are combined with Mazda’s catalyzed diesel particulate filter system that reduces PM emissions to almost zero and ensures Euro Stage4 compliance and lower operating costs. The system is fitted with a silicon carbide ceramic filter with a honeycomb structure that captures PM in the exhaust, while letting gases pass through.

Over time, the captured PM accumulates at the porous dividing walls of the filter. In order to prevent the filter from becoming blocked with PM, self regeneration takes place at certain intervals. When this occurs is determined by the Mazda3’s powertrain control module (PCM), which monitors the amount of PM in the filter.

When filter capacity is reached, the PCM initiates burn-off of the accumulated PM in the filter by injecting small amounts of fuel during the exhaust cycle, raising the exhaust gas temperatures for a short period. Further measures to increase the exhaust gas temperature are closing the EGR valve and intake shutter valve.

Mazda3 uses a catalysed diesel particulate filter with channels in the filter coated with platinum, which lowers the light-off temperature of the collected PM and allows filter regeneration at a lower exhaust gas temperature of between 350ºC to 500°C. This means that the new Mazda3 MRZ-CD 2.0 litre turbo diesel does not need a special fuel additive and is maintenance-free. It also allows the diesel particulate filter system to regenerate under normal driving conditions that mixes urban and extra-urban driving.

Upam, da bodo sedaj vsi neverni Tomaži in dvomljivci z mojo razlago, končno razumeli sistem DPF
Torej gre za brizganje majhnih količin goriva v izpušne pline, ko se odpre izpušni ventil.

Sedaj sem pa malo angry.gif mad.gif w00t.gif
SpEkTr
Kul, much better. Se pravi nafta pride v olje potem kako? love0030.gif
Boss
Tega tud jaz ne razumem, zakaj se torej dviga nivo v karterju. Ne morem verjet, da bi tolk nafte steklo mimo batov v karter sploh ob pogoju, ko gre za vbrizg v izpušnem ciklu. Se pravi, da razpršeno nafto dobesedno butne ven iz valja brez pritiska saj je izpušni ventil odprt.

Le kje se pol ta nafta v taki količini vrača v karter še posebej ker so o tem poročali ljudje, ki delajo veliko relacijskih kilometrov.

Ne vem meni je vse to čudno ampak očitno sem imel zgrešene pojme kako naj bi zgledalo delovanje DPF v Mazdi oziroma so bile bolj pobožne želje, da bi rad videl, da tako deluje kot sem razlagal saj mi je bolj logično, da nafto spraviš direktno do filtra, jo tam vžgeš, skuriš saje in je to to.

Če res edino tam uhaja nafta v karter kot praviš ti Sirius potem bi bil ta sistem, ki ga zagovarjam jaz veliko bolj primeren vsaj kar se tiče svinjanja olja z nafto v karterju.

Po tej logiki verjetno pomeni, da tekom regeneracije filtra ni najbolj pametno vozit z zelo visokimi obrati saj je prevelik masni pretok plinov skozi filter, kar zmanjšuje temperaturo tako znotraj filtra kot zunaj (zaradi hitrosti vožnje). z0tdntknw.gif

Bi bilo pa zanimivo zvedeti kakšna je v resnici razlika med DPFjem v 2.0 mašini in DPF,jem v novi 2,2 mašini saj v novi je čas regeneracije 3x krajši. Kako so to dosegli?

Zakaj so mi na dveh servisih (tudi vodja servisa) rekli, da imajo filtri vbrizgne šobe in da so v novem tri, ki omogočajo boljšo razporeditev sežiga in s tem tudi hitrejši postopek? Na osnovi teh informacij sem pač sklepal, da je edini možni način delovanja DPF ta, ki sem ga zagovarjal vključno s povratnim vodom. Očitno so pač serviserji več ali manj šalabajzerji in to, da ti uspejo popravit avto je bolj stvar naključij kot nekega znanja in razumevanja tehnike. Lahko so se pa tudi malo ponorčevali iz mene - le kdo bi vedel z0tdntknw.gif

happy0195.gif
Sirius
(Boss @ 7 Oct 2009, 10:34) *

Tega tud jaz ne razumem, zakaj se torej dviga nivo v karterju. Ne morem verjet, da bi tolk nafte steklo mimo batov v karter sploh ob pogoju, ko gre za vbrizg v izpušnem ciklu. Se pravi, da razpršeno nafto dobesedno butne ven iz valja brez pritiska saj je izpušni ventil odprt.
Tu je lahko problem, da povbrizgi trajajo predolgo in se razpotegnejo v čas, ko je pri praznjenju cilindra sočasno odprt tudi sesalni ventil, ki naglo hladi stene cilindra. Lahko pa da je doziranje povbrizgov preveliko in ni zadosti kisika in se nafta po podpiranju sesalnega ventila kondenzira na stenah cilindra in, ko se bat vrača in izvaja kompresijo, torej pritisk, potisne tisto nafto, ki je zapolnila majhne jamice na stenah cilindra, v karter. Tu gre ta neznatne količine, ki se pa na dogi rok povečajo do cca 1 litra. To ni niti malo dobro za proti-obrabno delovanje olja.

Le kje se pol ta nafta v taki količini vrača v karter še posebej ker so o tem poročali ljudje, ki delajo veliko relacijskih kilometrov.

Ne vem meni je vse to čudno ampak očitno sem imel zgrešene pojme kako naj bi zgledalo delovanje DPF v Mazdi oziroma so bile bolj pobožne želje, da bi rad videl, da tako deluje kot sem razlagal saj mi je bolj logično, da nafto spraviš direktno do filtra, jo tam vžgeš, skuriš saje in je to to.

Če res edino tam uhaja nafta v karter kot praviš ti Sirius potem bi bil ta sistem, ki ga zagovarjam jaz veliko bolj primeren vsaj kar se tiče svinjanja olja z nafto v karterju.
Po tej logiki verjetno pomeni, da tekom regeneracije filtra ni najbolj pametno vozit z zelo visokimi obrati saj je prevelik masni pretok plinov skozi filter, kar zmanjšuje temperaturo tako znotraj filtra kot zunaj (zaradi hitrosti vožnje). z0tdntknw.gif To ne bo glih držalo. Povečuje se masni tok vročih plinov in zato je lahk temperatura samo višja in ne nižja. Je pa več možnosti za prodor nafte v v olje zaradi večjega števila ciklov.

Bi bilo pa zanimivo zvedeti kakšna je v resnici razlika med DPFjem v 2.0 mašini in DPF,jem v novi 2,2 mašini saj v novi je čas regeneracije 3x krajši. Kako so to dosegli?
Newly developed diesel particulate filter (DPF)
Mazda’s new clean diesel engine has a high thermal resistance diesel particulate filter (DPF) with a catalyst that optimizes the combustion of soot in the exhaust. The catalyst features a proprietary world-first activation mechanism. Combined with more precise engine control, this mechanism doubles the interval between DPF regeneration cycles, and reduces the time to complete the regeneration process to a third of the time necessary for conventional systems.

Catalysts use the oxygen contained in exhaust gases to burn off particulate matter. In order to initiate combustion, the temperature of the exhaust gas must be increased. This requires additional fuel, which adversely affects overall fuel economy.

The ceramic base material in Mazda’s unique catalyst has a molecular structure that enables the easy movement of oxygen stored within it. This extra oxygen can be supplied as required to significantly increase the rate of particulate matter combustion, effectively the DPF regeneration speed.

As a result, the new catalyst mechanism reduces the amount of fuel required to burn off the particulates (soot). This improves the overall fuel economy, and results in lower CO2 emissions and cleaner exhaust gases.

Zakaj so mi na dveh servisih (tudi vodja servisa) rekli, da imajo filtri vbrizgne šobe in da so v novem tri, ki omogočajo boljšo razporeditev sežiga in s tem tudi hitrejši postopek? Na osnovi teh informacij sem pač sklepal, da je edini možni način delovanja DPF ta, ki sem ga zagovarjal vključno s povratnim vodom. Očitno so pač serviserji več ali manj šalabajzerji in to, da ti uspejo popravit avto je bolj stvar naključij kot nekega znanja in razumevanja tehnike. Lahko so se pa tudi malo ponorčevali iz mene - le kdo bi vedel z0tdntknw.gif
happy0195.gifVerjetno so napačno zaključili, da so trije senzorji brizgalne šobe, ker so na njih nek cevke.
Sirius
Main features of the new MZR-CD 2.2 clean diesel engine
- 2.2-liter DOHC common rail turbo diesel engine
- Top class high performance clean diesel engine:
- 136 kW/185PS maximum power output
- 400 Nm maximum torque
- Excellent fuel economy of 5.6 L/100 km
- Greatly improved quietness

Newly developed diesel particulate filter (DPF)

Mazda’s new clean diesel engine has a high thermal resistance diesel particulate filter (DPF) with a catalyst that optimizes the combustion of soot in the exhaust. The catalyst features a proprietary world-first activation mechanism. Combined with more precise engine control, this mechanism doubles the interval between DPF regeneration cycles, and reduces the time to complete the regeneration process to a third of the time necessary for conventional systems.

Catalysts use the oxygen contained in exhaust gases to burn off particulate matter. In order to initiate combustion, the temperature of the exhaust gas must be increased. This requires additional fuel, which adversely affects overall fuel economy.

The ceramic base material in Mazda’s unique catalyst has a molecular structure that enables the easy movement of oxygen stored within it. This extra oxygen can be supplied as required to significantly increase the rate of particulate matter combustion, effectively the DPF regeneration speed.

As a result, the new catalyst mechanism reduces the amount of fuel required to burn off the particulates (soot). This improves the overall fuel economy, and results in lower CO2 emissions and cleaner exhaust gases.

Diagrams showing ceramic base materials
Conventional base material

Conventional catalysts only
use the oxygen that is close
to the particulate matter

Mazda’s new catalyst uses oxygen
stored within the base material as well
as oxygen near the particulate matter.
Gustav
Sicer sem prej zagovarjal enako tezo kot Boss....

No, če sprejmem Siriusovo razlago, ki je btw precej podprta in logična, lahko povzamem, da v primeru odstranitve satovja rešim problem regeneracije.

1. Senzor tlaka oz pretočnosti filtra DPF ne bo nikoli zaznal zmanjšanega petoka in posledično se nikoli ne bo začela regeneracija delat.

2. Pronicanja med bati in stenami še vedno ne priznavam - je morda 4 takten dizel manj zatesnjen kot 2 t moped - bencinar? Moj test kolk gre benza skoz je namreč bil izveden na batu in cilindru APN6....

Sirius?
Sirius
(Mazda 6 Combi @ 9 Oct 2009, 12:23) *

Sicer sem prej zagovarjal enako tezo kot Boss....

No, če sprejmem Siriusovo razlago, ki je btw precej podprta in logična, lahko povzamem, da v primeru odstranitve satovja rešim problem regeneracije.

1. Senzor tlaka oz pretočnosti filtra DPF ne bo nikoli zaznal zmanjšanega petoka in posledično se nikoli ne bo začela regeneracija delat.

2. Pronicanja med bati in stenami še vedno ne priznavam - je morda 4 takten dizel manj zatesnjen kot 2 t moped - bencinar? Moj test kolk gre benza skoz je namreč bil izveden na batu in cilindru APN6....

Sirius?
Moral sem malo na hitro narisati. Slika simbolno, ne propocionalno, prikazuje neravnine bata in cilindra, ki nam s prostim očesom zgledajo popolnoma ravne, dejansko pa so to mikro hribi in doline. Na cilindrih so te neravnine celo zaželene zaradi tega, da se tako na stenah zadržuje olje.
Olje se s sten cilindra vrača v karter in z delovanjem oljne črpalke nenehno kroži, razen tistega, ki se zadržuje v mikro neravninah, ki v zgornjem delu cilindra delno zgori. Če je zmes pri eksploziji goriva prebogata, ne zgori vse gorivo in se ga del pomeša z oljem na stenah. V tem slučaju imamo povbrizge v zmes, ki je delno že zgorela, da se ji podaljša gorenje do filtra, kjer dviga temperaturo na potrebno za regeneracijo filtra. Torej konenzirana nafta na stenah cilindra najde pot v karter, čeprav na prvi pogled zgleda, da to ni mogoče. Dokaz temu je veliko hitreše kontaminiranje olja z gorivom pri motorjih, kateri zaradi nepravilnosti imajo prebogato zmes. To so tisti avtomobili, ki za sambo puščajo zaznaven dim. Če pa je dim moder je v njem tudi izgorelo olje, ki je zaradi velikih zračnosti in slabega tesnjenja prodrlo v komoro izgorevanja.

To je edina logična razlaga prisotnosti goriva v olju.

Obstaja še ena manj verjetna možnost, preko visokotlačne črpalke, v kolikor se maže z motornim oljem (???).
Če ima kdo še kako idejo, naj jo pojasni, vendar dvomim whatever.gif whatever.gif, da obstaja še kaka možna varianta. Jaz v duhove ne verjamem, zato poskušam racionalno razložiti vzroke za ta pojav.

Odstranitev satovja?? mogoče da, ali pa tudi ne. Mogoče bo računalnik registriral napako na senzorjih pritiska, ker ima morda nekje programiran maksimalni časovni interval v katerem se regeneracija mora dogoditi. Če se bo kdo lotil tega eksperimenta, naj to naredi na DPF v okvari, tako, da ne bo iz "zdravega" narejeno "bolano".
SpEkTr
Kot je že enkrat 'ajvar' razlagal. če bi odstranili satovje, bi bil verjetno pretok plinov večji oz. drugačen od pretoka plinov v primeru prisotnega satovja. Tako da v to zelo dvomim.
Gustav
Torej smo zvezani? kot bomo pri satelitskem cestninjenju? Ojej ojej, kaj si delamo.... obup
Liuch
Mogoče butasto vprašanje , pa vseeno. So me učili, da kar ne veš vprašaj wink.gif . Namreč zdajle sem že parkrat slišal pri svoji M6 čuden zvok, ki ga do sedaj še nisem. Čez nekaj časa ko prižgem avto, se oglasi nekakšno "pihanje" v predelu pod voznikom. Za boljše razumevanje - slišati je kot, da bi močno pihal skozi cev, ki pa ni glasno. Opazil sem, da se pojavi puhanje predvsem na prevoženi kratki razdalji ki pa po daljši vožnji ugasne. Če avto med tem pihanjem ugasnem, se le to počasi ustavi. Zdaj pa ne vem ali je to DPF filter v času regeneracije ali mogoče kaj v zvezi s katalizatorjem? Se sploh sliši delovanje regeneracije?
Hvala za pomoč in lep pozdrav.
L.
LabiGT
QUOTE(Liuch @ 18 Oct 2009, 20:31) *

Mogoče butasto vprašanje , pa vseeno. So me učili, da kar ne veš vprašaj wink.gif . Namreč zdajle sem že parkrat slišal pri svoji M6 čuden zvok, ki ga do sedaj še nisem. Čez nekaj časa ko prižgem avto, se oglasi nekakšno "pihanje" v predelu pod voznikom. Za boljše razumevanje - slišati je kot, da bi močno pihal skozi cev, ki pa ni glasno. Opazil sem, da se pojavi puhanje predvsem na prevoženi kratki razdalji ki pa po daljši vožnji ugasne. Če avto med tem pihanjem ugasnem, se le to počasi ustavi. Zdaj pa ne vem ali je to DPF filter v času regeneracije ali mogoče kaj v zvezi s katalizatorjem? Se sploh sliši delovanje regeneracije?
Hvala za pomoč in lep pozdrav.
L.

famozni webasto je to...
vse dizel mazde 6 ga imajo, nc skrbet happy0158.gif
Liuch
(LabiGT @ 18 Oct 2009, 20:36) *

famozni webasto je to...
vse dizel mazde 6 ga imajo, nc skrbet happy0158.gif

Stokrat bohlonej za tale odgovor biggrin.gif . Sem že mislil, da me smola še kar spremlja. Namreč, sem imel zdajle v roku treh dni 2x gumidefekt na prdalici pa še auspuh na Cliotu se ni hotel več držat mašine.
Me je bila kar groza, da je kaj narobe. Bom jutri z še večjim užitkom dal gasa party0024.gif
Hvala in lep pozdrav L.
jures
(Liuch @ 18 Oct 2009, 21:16) *

Stokrat bohlonej za tale odgovor biggrin.gif . Sem že mislil, da me smola še kar spremlja. Namreč, sem imel zdajle v roku treh dni 2x gumidefekt na prdalici pa še auspuh na Cliotu se ni hotel več držat mašine.
Me je bila kar groza, da je kaj narobe. Bom jutri z še večjim užitkom dal gasa party0024.gif
Hvala in lep pozdrav L.

pa avto mas topel skor hitreje kot beninar zjutraj a ne?
smile.gif
YavarYe X6V6
(jures @ 19 Oct 2009, 10:51) *

pa avto mas topel skor hitreje kot beninar zjutraj a ne?
smile.gif

To pa ne bo držalo ! harhar.gif
jures
(YavarYe X6V6 @ 19 Oct 2009, 11:46) *

To pa ne bo držalo ! harhar.gif

no dej en plus navoru no....webasto je prvi adut dizlasev passifier.gif
YavarYe X6V6
(jures @ 19 Oct 2009, 11:49) *

Navor pa drugi, poleti pa je samo en ? confused0059.gif
jernic
(jures @ 19 Oct 2009, 11:49) *

..A de res ? Jaz ne bi rekel ..imel sem ga prej sedaj ,ga nimam...
pa ga nič ne pogrešam... biggrin.gif
LabiGT
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 19 Oct 2009, 11:51) *

Navor pa drugi, poleti pa je samo en ? confused0059.gif

se enega si poazbu, brezplacna masaza telesa (se posebej v leru) smile.gif
YavarYe X6V6
(LabiGT @ 19 Oct 2009, 11:55) *

se enega si poazbu, brezplacna masaza telesa (se posebej v leru) smile.gif

Sej ni brezplačna, nafto prorablja vseeno. huh.gif
LabiGT
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 19 Oct 2009, 11:58) *

Sej ni brezplačna, nafto prorablja vseeno. huh.gif

eh partipuper sad.gif
iceman22
mene pa nekej zanima,ko sem sedaj prsu iz kranja po ogledu filma,mi je na avtocesti zacela utripati DPF lucka?kaj morem narediti?

hvala vsem
SpEkTr
Kot vem je več variant. Lahko da je olje pršlo do tistega nivoja X, lahko samo da se filter ni mogel dalj časa sčistiti in se moraš pač nekaj časa voziti nad 2000 obrati. A to ti je uspelo?

Probaj najprej to. Če se ti bo še prižigala je pa skoraj verjetno da kak senzor hin..Imel sem iste simptome..
Boss
Vozi se 10-15km (po možnosti po AC) in preveri ali bo ugasnila.

Koliko kratkih voženj (manj kot 10km) pa si mel predno ti je začela utripat lučka?
jures
Upamo na ugoden rezultat, pojdi na AC ga spucat.
YavarYe X6V6
(iceman22 @ 22 Nov 2009, 02:56) *

mene pa nekej zanima,ko sem sedaj prsu iz kranja po ogledu filma,mi je na avtocesti zacela utripati DPF lucka?kaj morem narediti?

hvala vsem

Poglej olje-količino, pol ap na AC samo s 3-4 prestavi in gasa.
Sam k M servisu ne hodi, karkoli drugega boš nardu bo ok. biggrin.gif
igorml
Živjo,
Če lučka utripa ni variante, da boš sam rešu zadevo.
Če gori potem se obnesejo prej napisane zadeve.

Utripanje pomeni, da avto ni sposoben sam očistit pdf-ja.

Men se je to zgodilo 2-3 mesece nazaj, pa sem mogu peljat na servis. Tam so sprožili ročno regeneracijo in skuril XXl nafte. Sedaj je vredu, bomo vidli kolk časa.

Lp,
Igor
jures
Drek....sam ice a si vozil relacijo al stop n go varianto?

Tale DPF je jeba madona no.
Boss
QUOTE(jures @ 23 Nov 2009, 21:15) *

Drek....sam ice a si vozil relacijo al stop n go varianto?

Tale DPF je jeba madona no.

Po moje je bil tak scenarij... Ko je ugasnu avto se je regeneracija šele začela pol je mel pa 3-4 kratke vožnje zapored, kjer se regeneracija ni nadaljevala saj se mora avto ogreti in se je zadeva rahlo zabasala.
iceman22
peljal na servis in so mi resli zadevo..tko da gremo naprej..ja cel teden sem imel bolj kratke voznje..in pomojem je bla ta napaka..problem je v tem da imam do kranja cca 18 km avto rabi vsaj 10km da se fajn ogreje in glih ko se zacne regeneracija js sem ze na cilj...

uglavnem zadeva je resena...
YavarYe X6V6
Močnik ? confused0059.gif
igorml
Upam, da bo to za en čas zaleglo.
Imam pa tak čuden občutek, da bo vsak čas spet začelo utripat.
No ja bomo vidli.
iceman22
ja Mocnik..js sem zadovoljen z njimi nisem imel nikakrsnih problemov..tko da ja..ce pa bom kj posumil jim bom takoj svoje povedal ane..
YavarYe X6V6
(iceman22 @ 24 Nov 2009, 14:20) *

ja Mocnik..js sem zadovoljen z njimi nisem imel nikakrsnih problemov..tko da ja..ce pa bom kj posumil jim bom takoj svoje povedal ane..

Nič se jih ne prime, šefov mislim.
Mehaniki so ok, samo jim šefi ne pustijo delat tako kot je treba.
iceman22
js sem zadovoljen z njimi,z sefom Marjanom sem v dobrih odnosih sefica mi je nekej nazadnje tezila zaradi nadomestneg avto da je treba placat..pa sem jim reku da niti pod razno jim ne placam ker se mi je zdelo neumno, glede na to da pri njih sem kupu avto in pri njih servisiram skoraj 3x na let..pa sem na koncu js zmagal,aja pa se spredej sem dal zavesice in so mi racunal sam to montaza gratis... happy0158.gif happy0158.gif
Peričnik
(YavarYe X6V6 @ 25 Nov 2009, 07:50) *

Nič se jih ne prime, šefov mislim.
Mehaniki so ok, samo jim šefi ne pustijo delat tako kot je treba.

skoraj povsot je tako
Gustav
Mene pa zanima kaj je nek čuden zvok - ali se je sprožila regeneracija? Stal sem na semaforju in je motor avta začel nekako drugače ropotati, kot da bi ga obremenil (recimo z zelo velikim porabnikom elektrike podobno zaropota, če npr s kabli vžigaš drug avto). Obrati so se spremenili morda le za malenkost (kot bi kazalec e trznil) ali je to regeneracija al kaj je ta zvok? Morda je bil celo ventilator... kaj pa vem...
SpEkTr
Pomoje nič takega, če mene vprašaš. Sem pa tja se tudi pri moji v prostem tekku kaj takega zgodi. Da obrati tko malo zanihajo... happy0158.gif
igorml
To je ventilator, posebej če imaš vklopljeno klimo se pozna.
Meni se vidi tudi med vožjo v lučeh. Če sem zlo pozorn včasih vidim za kratek čas manjšo svetilnost, vendar se takoj vrne v normalno stanje.
Ventilator stalno vklaplja in izklaplja (intervlano na nekaj sekund).
jures
(igorml @ 2 Dec 2009, 10:39) *

To je ventilator, posebej če imaš vklopljeno klimo se pozna.
Meni se vidi tudi med vožjo v lučeh. Če sem zlo pozorn včasih vidim za kratek čas manjšo svetilnost, vendar se takoj vrne v normalno stanje.
Ventilator stalno vklaplja in izklaplja (intervlano na nekaj sekund).

Nove mazde imajo če se ne motim sklopko za vklop in NE SME vplivat....(lahko se motim), tudi ce vklopi ventilator ne sme se tako opaziti. Pri regeneraciji se dvignejo obrati in zadaj je ponavadi malo modrega dima (v petki je blo tko)

Boss
se pozna to vklapljanje ventilatorja - najlažje je to sprobat tako, da pač klimo ugasneš...

Drugač pa vsaj pri novih šestkah ni nobenega povečanja obratov v prostem teku ko deluje DPF in tudi nobenega dima ni zadaj..
YavarYe X6V6
Verjetno je kompresor klime, vzrok nihanja.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.