Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
DPF
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4
Marko_mx-3
malo offtopic biggrin.gif

a EGR je samo za ekologijo ali ima tudi kaj veze z porabo?
SpEkTr
Mene bolj zanima v kaki relaciji je EGR in DPF filter, če sploh?
David
Kot je meni znano...se oba relativno hitro zapackata....... dry.gif

Kakorkoli.... pri meni je zelo deljena vožnja.... relacije in mesto... skupaj na letni bazi cca 50 k km....

LP David
Gustav
Malo off topic:

pri vseh maxi onesnaževalcih kot so Acroni, toplarna lj, Revoz, Cinkarna, Lafarge, Šoštanj, in še vsak lokalni ku*ac, ki v svoji delavnici sežiga take in drugačne ostanke svoje mizerne proizvodnje nas oblast in prodajalci in proizvajalci je*ejo z raznimi ekološkimi pi*darijami, katere seveda mi plačujemo.

Spišimo vsi uporabniki Mazd peticijo, da DPF ne dela in, da je to vsem jasno in, da ga naj MMS na svoje stroške odstrani iz naših karjol.

matr
SpEkTr
Mislim, da nas je premal sad.gif
jures
(Mikimiska @ 24 Jun 2009, 12:19) *

da ga naj MMS na svoje stroške odstrani iz naših karjol.

matr

Že samo to je nemogoče....
Gustav
(jures @ 24 Jun 2009, 14:21) *

Že samo to je nemogoče....

nič ni nemogoče. Vse se da.

In ni nas premal.

Nimamo pa interesa to bo to. Če bi se vsi po servisih jahal kot to dela uni stric z M5, bi bla pa zgodba drugačna

Če še dodam - ne vem zakaj celo v Golfu 6 še ni DPF, Mazda ga ima pa od leta 2006 v vseh avtih. Stavim, da obstaja verzija brez ampak je bil na MMs spet eden iber brihtn pa je reku ne ne mi bomo pa sam DPF jemal. Bedniki.
SpEkTr
Evo danes sem šel v BTC , napaka P0140, torej fuč zadnji O2 senzor. Bomo probal kej zrihtat do srede, če ne pa po dopustu. Upam, da bo vse ok.
Boss
hmm, a pol drži, kar sem ti včeraj rekel, da te zajebava en od senzorjev na filtru?
jures
(Mikimiska @ 24 Jun 2009, 15:16) *

nič ni nemogoče. Vse se da.

In ni nas premal.

Nimamo pa interesa to bo to. Če bi se vsi po servisih jahal kot to dela uni stric z M5, bi bla pa zgodba drugačna

Če še dodam - ne vem zakaj celo v Golfu 6 še ni DPF, Mazda ga ima pa od leta 2006 v vseh avtih. Stavim, da obstaja verzija brez ampak je bil na MMs spet eden iber brihtn pa je reku ne ne mi bomo pa sam DPF jemal. Bedniki.

Itak da je to poseg v garancijo... harhar.gif
bencinarja pa na plin! ceneje in onesnazujes manj kot traktor z DPF
SpEkTr
(Boss @ 24 Jun 2009, 16:36) *

hmm, a pol drži, kar sem ti včeraj rekel, da te zajebava en od senzorjev na filtru?

Ja nažalost res ja smile.gif
Gustav
(jures @ 24 Jun 2009, 16:40) *

Itak da je to poseg v garancijo... harhar.gif
bencinarja pa na plin! ceneje in onesnazujes manj kot traktor z DPF

V primeru M6 to po mojem ni ceneje Rabiš 2.0 motor, ki ima preko 100kW (dražja reg.) pa tiste 2 jurja al kolk košta predelava, potem si ob prostor v prtljažniku, poraba je cca 10% večja kot pri bencinu, torej 11 - 12 litrov, pa smo tam. Kje je še odplačilo oz. amortizacija nakupa plinske predelve. Po mojem se ne splača - s tem da kolikor sem jaz pod srečno zvezdo rojen bo šel tisti mesec plin za 300% gor, ko bi jaz kupil avto in ga predelal na plin. No go...
SpEkTr
Pomoje je pa za preračunat. Ob predpotavki, da se plin ne podraži oz. predelava na plin se mogoče splača.
Recimo če imaš M6 s 105KW. Če kupuješ mazdo so verjetno dizlce mal dražje od bencinarjev? Ali pač ne?
Za to razliko recimo kupiš bencin in predelaš na plin.

Cene plina vemo kakšne so, liter ga več pokuri, ampak plin stane manj kot pol € v primerjavi z bencinom. Baje obstaja tudi predelava dizla na plin?
jures
(Mikimiska @ 25 Jun 2009, 23:11) *

V primeru M6 to po mojem ni ceneje Rabiš 2.0 motor, ki ima preko 100kW (dražja reg.) pa tiste 2 jurja al kolk košta predelava, potem si ob prostor v prtljažniku, poraba je cca 10% večja kot pri bencinu, torej 11 - 12 litrov, pa smo tam. Kje je še odplačilo oz. amortizacija nakupa plinske predelve. Po mojem se ne splača - s tem da kolikor sem jaz pod srečno zvezdo rojen bo šel tisti mesec plin za 300% gor, ko bi jaz kupil avto in ga predelal na plin. No go...

Pa kaj govoris clovek, predelava je max 1500€ pri pravih ljudeh, in pri normalnem bencinarju je poraba do 5% vec.

Preverjeno se povrne investicija pri 25-30.000km cerka, to je eno leto potem pa samo pluuuuuuus

No ce ti zre 9L je to pri 25.000KM takole a ne:
30000*9/100 * cena bencina =cerka 2800€

Plin 30000*10/100 * 0,5 =1.500€

razlika v enem letu za instalaciijo

In zakaj rabis 2.0 motor???? Predelas lahko 1.0 motor.......

Pa se to ne izgubis NIC prostora v prtljaszniku
Gustav
(jures @ 26 Jun 2009, 09:03) *

Pa kaj govoris clovek, predelava je max 1500€ pri pravih ljudeh, in pri normalnem bencinarju je poraba do 5% vec.

Preverjeno se povrne investicija pri 25-30.000km cerka, to je eno leto potem pa samo pluuuuuuus

No ce ti zre 9L je to pri 25.000KM takole a ne:
30000*9/100 * cena bencina =cerka 2800€

Plin 30000*10/100 * 0,5 =1.500€

razlika v enem letu za instalaciijo

In zakaj rabis 2.0 motor???? Predelas lahko 1.0 motor.......

Pa se to ne izgubis NIC prostora v prtljaszniku

Bom šel po točkah:

kot prvo vsi nimamo dostopa do "pravih ljudi", plineks hoče imet za M6 2 jurja.
vsi po forumih pravijo da je M6 1,8 bolj kot ne nepremičnia, torej če hočem ostati na performansu m6 2.0 CD 120, mora bit 2.0 motor, drži? 2.0 motor NE ŽRE 9 litrov. razen morda pr 90kmh nek zdrav mix nekaj mesta in AC 140 km/h je gotovo 10 l.

Posoda v velikosti rezervne gume se mi zdi malo, saj imaš s tem verjetno max 500 km avtonomije, če je sploh tolk, torej je treba nekam tist dodaten pisker dati. (Sploh pa je tam še BOSE woofer, ki ga ne bi dal ven)

Lahko ti sicer linkam, a upam, da boš verjel: avto s pogonom na plin v povprečju žre do 15% več in ima do 10 % manjšo moč.

torej: do plusa je meni osebno predaleč, da bi se splačalo in konc. Sem naredu celo študijo predn sem decembra kupil M6D, pa delam letno 40 000

Poraba moje M6 do zdaj:

6,7 l po 1,059 € = letno 2.838 €
11 l plina po 0,520€ = letno 2.288 €

razlika na letnem nivoju 550€, kar je od oka vsaj tri leta če ne 4. In če proizvajalci navajajo do 15% večjo porabo bom tako tudi upošteval pri izračunu in ne nekega nabijanja meni žre manj meni žre isto itd... Če zraven upoštevam pri konkretno M6 še dražjo reg zaradi preskoka v višje kW, smo na nuli. In zato nima smisla. Vsaj zame ne.

P.S. zdej pa pejva v temu primerno temo, tukaj namreč pišemo o DPF. Da ne bo kak admin hud.
YavarYe X6V6
Sam malo se bom vmešal, jaz imam 2.3 motor in porabao 8,5 litra na 100 km.
Poraba plina je 5% višja od bencina moči pa dejansko zgubiš do max 3%, od kje teb ti podatki, pa IQ AVTO NA PLIN pozab, se tolk hvaljo da mi gre na kozlanje pa še za predelavo mojea karjole hočjo imet 500€ več kot je normalno, tako hvala da lepa.
tank

Imel sem Opel Astro 1.8 85 kw predelano na plin 3 leta in iz lastnih iskusenj povem da je razlika v porabi definitvno vec kot 5%.

Bencina mi je pil 8.5, plina pa nikoli manj kot 10.

Je pa res da se na moci ni poznalo niti 1%.

Zdaj imam mazdo 6 2.0 Diesel in nimam bencinca na plin samo zaradi enega razloga.

Ce imas rezervoar za plin namesto rezerve potem je lahko vlki najvec 50-60 litrov. Glede na to da ti kaki 2.0 bencinc pije vsaj 11 litrov si lahko zracunas kak pogosto tankas. Za mene ki delam 200km dnevno mi ne pride v postev tankat vsaki drugi dan.

V prtljaznik pa ne dam rezervoara za plin ker zgubis ful prostora.

Je pa res da je Mazda ful problematicna za predelavo na plin. Vsaj to sem jaz slisal.

lp
YavarYe X6V6
(tank @ 26 Jun 2009, 10:28) *

Imel sem Opel Astro 1.8 85 kw predelano na plin 3 leta in iz lastnih iskusenj povem da je razlika v porabi definitvno vec kot 5%.

Bencina mi je pil 8.5, plina pa nikoli manj kot 10.

Je pa res da se na moci ni poznalo niti 1%.

Zdaj imam mazdo 6 2.0 Diesel in nimam bencinca na plin samo zaradi enega razloga.

Ce imas rezervoar za plin namesto rezerve potem je lahko vlki najvec 50-60 litrov. Glede na to da ti kaki 2.0 bencinc pije vsaj 11 litrov si lahko zracunas kak pogosto tankas. Za mene ki delam 200km dnevno mi ne pride v postev tankat vsaki drugi dan.

V prtljaznik pa ne dam rezervoara za plin ker zgubis ful prostora.

Je pa res da je Mazda ful problematicna za predelavo na plin. Vsaj to sem jaz slisal.

lp

Glede porabe plina sem pa pred dobro uro govoril z mojstri in vsi pravijo da je poraba večjo od 5 do 10%, pa še to je odvisno od kvalitete plina, to je tako kot pri bencinu in tukaj ne moremo mič.

Verjetno ja, smo moj 2.3 pa pač ne, pa kdor me pozna da ga NE šparam. z0tdntknw.gif
LabiGT
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 26 Jun 2009, 12:09) *

Verjetno ja, smo moj 2.3 pa pač ne, pa kdor me pozna da ga NE šparam. z0tdntknw.gif

sam pri taki cesti, ki jo mas ti tam (tvoj konc do skofje loke pol se do LJ), se tudi z mecko s 5000kubiki peljat pod 11 litrov...
boss bi pa pridobu nazaj dizel biggrin.gif
David
(LabiGT @ 26 Jun 2009, 12:14) *

boss bi pa pridobu nazaj dizel biggrin.gif

Bwahahahaha... namesto da bi porabil 3 litre, bi mu nafta začela špricat vun.... happy0195.gif happy0195.gif w00t.gif w00t.gif
jures
(YavarYe X6V6 @ 26 Jun 2009, 12:09) *

Glede porabe plina sem pa pred dobro uro govoril z mojstri in vsi pravijo da je poraba večjo od 5 do 10%, pa še to je odvisno od kvalitete plina, to je tako kot pri bencinu in tukaj ne moremo mič.

Po zaupnih kanalih se govori da gre SUCKER na plin..... party0024.gif
Boss
QUOTE(David @ 26 Jun 2009, 13:48) *

Bwahahahaha... namesto da bi porabil 3 litre, bi mu nafta začela špricat vun.... happy0195.gif happy0195.gif w00t.gif w00t.gif

true true happy0158.gif

ampak brez zajebancije... če vozim sam relacije brez AC-jev in to ne polžje počasi (cesta med LJ in Hrastnikom skozi Litijo) je poraba na šestki okrog 5-5,5 litra na 100km (preverjeno).

Ajvar tud ti ga ne moreš do nezavesti žgat tam pr teb oziroma bi si upal trdit, da tvoje relacije z dieslom peljem 100% pod 6 litri oz. blizu 5,5 in to ne kakšne brezvezno počasne vožnje ampak po omejitvah +10km/h pa z vsemi prehitevanji počasnežev vred.
SpEkTr
No fantje, mal ON TOPIC smile.gif
Danes sem cel dan preživel na A-Cosmos. Menjana je bila zadnja lambda sonda. Ker sem prišel notri mal z vezami, se je g. Oliver vsaj po moje, zelo potrudil, ker sem mu rekel, da grem naslednji teden na morje in dejansko ni pustil avta odpeljat prej, preden je bila 100% da je res ta sonda. Najprej pucanje filtra, brisanje napak, I. vožnja s staro, II. vožnja z novo sondo, itd..

Uradna cena sonde je 550€. No lahko rečem, da sem poceni prišel skozi. Glede na to, da je bil avto cel dan tam, 2x čiščenje DPF filtra, diagnostika,...Upam, da je res to to. Najslabša varianta naj bi bila ta, da je cel DPF filter zanič. Ampak baje, pri njih tega še niso menjali.
slidy
Jaz sem sicer že napisal v drugi temi tole, pa bom ponovno tukaj:
Imam predelano M6 2,5i in žre 10,5l plina /100km če ga ne šparam (to je računica po porabljenih 3 tankih do sedaj). Bencina je požru 10l. Govorim o mestni vožnji. Izven mesta je poraba bencina cca 8l pri vožnji cca 10% nad dovoljenimi hitrostmi, pri plinu ne pričakujem več kot 8,5l porabe. Bom pa še definitivno stestiral.
Kar se tiče cene vgradnje plinskega sistema pride običajno cca 1,6k€ če ne dajo nobenega popusta. Ko sem se odločal med 2,5i ali 2,2d 185km motorjem, je bil slednji 1800€ dražji + registracija bi me prišla dražje. Se pravi sem po tej logiki prišparal 200€ + vsakoletno razliko v registraciji. Seveda ne smem pozabiti na onesnaževanje okolja.

Kar se tiče porabe in delovanje je pa vse skupaj je odvisno od plinskega sistema. Jaz osebno sem več kot zadovoljen s tem kar imam vgrajeno. Enak sistem sem imel vgrajen v prejšnjem vozilu in je bila poraba točno 5% večja. Je pa seveda vse odvisno od kvalitete plina, kar je že nekdo omenil. To kar pišem zgoraj je vse tankano na petrolu.

V kateri motor je težko vgraditi plinsko inštalacijo je pa čisto odvisno. Nekateri imajo probleme nekateri ne. Najmanj problemov je z vozili iz vzhoda. Ravno iz tega razloga si lastim sedaj Mazdo.

Kot sem tudi že rekel. Vozite se s tistim kar vam ugaja. Meni je plin ok in sem ga imam že v drugem vozilu. Glede tankanja nimam težav. Že preje sem vedno tankal na isti pumpi, ko sem tankal še bencin, ki mi je blizu službe. Bi bilo pa nerodno če ne bi bilo tako.

Da je tank vgrajen v prostor kjer je bil prej woofer in je le ta sedaj lepo v prtljažnem prostoru tudi nimam problemov. Po potrebi ga enostavno odklopim in vzamem iz avtomobila.
slidy
(SpEkTr @ 26 Jun 2009, 16:44) *

Danes sem cel dan preživel na A-Cosmos.

Na Celovški ali v BTC-ju?
Kater motor imaš?

LP, S
Boss
Zakaj noben ne pove kolk bencina dodatno še skur na vsak tank plina. Tud to je treba prištet k stroškom in k porabi wink.gif

Sej ne rečem... s plinom se da izredno poceni vozit ob minimalnih padcih zmogljivosti. Ampak vseeno 2.5:2.2CD je 170KM: 185KM in predvsem 225Nm:400Nm confused0059.gif Navora je skoraj 2x več in pri običajni vožnji za iste želje je treba bencinarja veliko bolj priganjat v obrate takrat pa poraba raste in raste.

V mestni vožnji 2.5 porabi 11.1 litra, diesel 2.2 pa "samo" 7.1 kar je za 4 litre razlike. Če pomislim, da mi je Astra 1.6 žrla skoraj 10 litrov, k sem hotel tako aktivno vozit kot bi vozil diesla mi gre pa samo na smeh. Sicer se malo dražje vozim kot na plin ampak k je pa treba prehitet pri 80km/h pa diesel privabi zadovoljni nasmeh na ustnice biggrin.gif
LabiGT
ja pri mazdi se ne splaca, ampak pri teh novih bencinarjih ki imajo turbo (kot tisti iz linka s passatom) potem tudi pri proznosti dizli zaostajajo...
slidy
tongue.gif
(Boss @ 26 Jun 2009, 17:13) *

Zakaj noben ne pove kolk bencina dodatno še skur na vsak tank plina. Tud to je treba prištet k stroškom in k porabi wink.gif

Sej ne rečem... s plinom se da izredno poceni vozit ob minimalnih padcih zmogljivosti. Ampak vseeno 2.5:2.2CD je 170KM: 185KM in predvsem 225Nm:400Nm confused0059.gif Navora je skoraj 2x več in pri običajni vožnji za iste želje je treba bencinarja veliko bolj priganjat v obrate takrat pa poraba raste in raste.

V mestni vožnji 2.5 porabi 11.1 litra, diesel 2.2 pa "samo" 7.1 kar je za 4 litre razlike.

Na tank plina koliko gre bencina. huh ta bo pa težka, ker po 3 in pol porabljenih tankih ni sledi da bi porabil kaj bencina (vsaj ne po števcu). Je pa res, da se ga rabi dokler se ne segreje motor, kar v teh mesecih pomeni cca 3min dokler ne preklopi. Koliko gre tu bencina nimam pojma. Je pa malce rabe bencina definitivno dobra zadeva, da se bencinske šobe vsake toliko časa malce aktivirajo.

Glede porabe 11,1l /100km nimam takih izkušenj, ker je moja poraba kot sem rekel bila na bencin 10l oziroma mogoče kak deci ali dva manj. Tisto so verjetno podatki iz prospekta.

Glede navora nimam besed. Res je, da ga imajo dizelaši znatno več. Jah nekaj morajo pa tudi imeti boljše od bencinarjev, kdo bi jih pa drugače kupoval tongue.gif

Ne gre pa seveda pozabit na cenovno plat. Dizelaš je v osnovi že dražji in pri tem dotičnem je poleg tega še registracija 170€ dražja,+ dražji servis (vsaj po ceniku). V vsakem primeru, bi me prišlo dražje.

Boss ti maš 2.0 140ks?
SpEkTr
(slidy @ 26 Jun 2009, 17:02) *

Na Celovški ali v BTC-ju?
Kater motor imaš?

LP, S

2.0 CD smile.gif 143KS

Drugače pa ja, na celovški ...
Boss
QUOTE(slidy @ 26 Jun 2009, 17:27) *

Boss ti maš 2.0 140ks?

res je smile.gif
Z M A J

V mestni vožnji 2.5 porabi 11.1 litra, diesel 2.2 pa "samo" 7.1 kar je za 4 litre razlike. Če pomislim, da mi je Astra 1.6 žrla skoraj 10 litrov, k sem hotel tako aktivno vozit kot bi vozil diesla mi gre pa samo na smeh. Sicer se malo dražje vozim kot na plin ampak k je pa treba prehitet pri 80km/h pa diesel privabi zadovoljni nasmeh na ustnice biggrin.gif

Hm Boss, zdej neki ne štekam, to ko poudarjaš, da je 2.2. 185 KM zmogljivejši od tamočnega bencinca, pa kaj hudiča, a vozmo 24h Le mansa po naših razbrazdanih cestah. Tistemu ki mu ne zadošča 170 KM, pol najbol da si doma nabavi en PS3 pa goro igric, pa naj doma nabija in ne ustrahuje soudeležencev v prometu z raznimi stroji alla 500 konjev itd.!

Bencina pa lahko tudi sam rečem, da se nanj peljem cca. 1,5 km, pa še to le ko je avto total mrzel, vsak kasnejši štart je na benz le do momenta ko presežem 2.000 rpm, kar je navadno že takoj ko speljem! party0024.gif

Se prav bi imel 1 tank benza za mogoče celo leto!

Kot zanimivost lahko povem, da kolega Sishi starta kar na plin, pa nima nobenih težav, poraba benza torej 0! happy0158.gif

Je pa tako, tisti, ki ste izrazito proti LPG-ju - da se ga nabavit (Verovškova) po 0,47 EUR, pri tem je treba ponoviti kalkulacije, a ne Mikimišek? bleh.gif

PS: Vozte se na kar želite, BMK! whatever.gif

Ajvar teb pa love0030.gif za (očitno) pravilno odločitev, boš vidu ne bo ti žal niti mal, preverjeno! yahoo.gif
Gustav
(JozaGulikoza @ 27 Jun 2009, 14:02) *

Je pa tako, tisti, ki ste izrazito proti LPG-ju - da se ga nabavit (Verovškova) po 0,47 EUR, pri tem je treba ponoviti kalkulacije, a ne Mikimišek? bleh.gif

jou.

nima veze če imam 50 km do tja, važn d je cnej.

harhar.gif
Boss
QUOTE(JozaGulikoza @ 27 Jun 2009, 14:02) *

Hm Boss, zdej neki ne štekam, to ko poudarjaš, da je 2.2. 185 KM zmogljivejši od tamočnega bencinca, pa kaj hudiča, a vozmo 24h Le mansa po naših razbrazdanih cestah. Tistemu ki mu ne zadošča 170 KM, pol najbol da si doma nabavi en PS3 pa goro igric, pa naj doma nabija in ne ustrahuje soudeležencev v prometu z raznimi stroji alla 500 konjev itd.!

Bencina pa lahko tudi sam rečem, da se nanj peljem cca. 1,5 km, pa še to le ko je avto total mrzel, vsak kasnejši štart je na benz le do momenta ko presežem 2.000 rpm, kar je navadno že takoj ko speljem! party0024.gif

Se prav bi imel 1 tank benza za mogoče celo leto!

Kot zanimivost lahko povem, da kolega Sishi starta kar na plin, pa nima nobenih težav, poraba benza torej 0! happy0158.gif

Ajvar teb pa love0030.gif za (očitno) pravilno odločitev, boš vidu ne bo ti žal niti mal, preverjeno! yahoo.gif

A si ti malce z levo nogo vstal... sej se ne prerekamo a ne, ampak vsak pove svoje mnenje in to primerjavo med tema dvema motorjema sem samo nadaljeval na razmišljanje, ki ga je napisal Slidy, ko je omenil ta dva motorja v novi šestki.

Ker si se spotaknil ob moč motorja in to povezal z dirkanjem se mi pa vseeno zdi, da ne razumeš mojega razmišljanja. Moč motorja NI zato, da bi se hvalil, kakšen je top speed še manj pa da bi strašil druge udeležence v prometu whatever.gif

Moč oziroma predvsem navor pa je pomemben takrat, da če se že spraviš prehitevat, da to lahko čimbolj varno in hitro narediš. Prehitevanje res ne sme trajati celo večnost in tukaj sta navor/moč motorja zelo pomembna. Danes je 170KM tako nekako kot pred 10 leti 136KM saj se je teža avtomobilov povečala na račun vse dodatne varnostne in druge opreme in za isti način vožnje je pač potrebno imeti močnejši motor.

Aja pa S PS3 to res nima nobene veze z0tdntknw.gif gre se za čisto varnost. Če pa je človek norc se bo pa ogrožal sebe in druge neglede al ma pod havbo mlinček s 60KM al pa 260KM.

Drugač pa nisem proti plinu, še zdaleč ne ampak je pa vseeno fer, da si nalijemo čistega vina in da se omenijo poleg prednosti tud slabosti. In bodimo pošteni: plin se daje v avto samo zaradi pocenitve vožnje PIKA. Ekologija ipd pa si lahko za klobuk zataknemo saj, če ne bi bilo ekonomske računice (Velepička) mislim, da ga ni heroja tuki gor, da bi si dal plin vgradit samo zaradi ekologije, a ne tongue.gif
Gustav
(Boss @ 28 Jun 2009, 00:51) *

Moč oziroma predvsem navor pa je pomemben takrat, da če se že spraviš prehitevat, da to lahko čimbolj varno in hitro narediš. Prehitevanje res ne sme trajati celo večnost in tukaj sta navor/moč motorja zelo pomembna. Danes je 170KM tako nekako kot pred 10 leti 136KM saj se je teža avtomobilov povečala na račun vse dodatne varnostne in druge opreme in za isti način vožnje je pač potrebno imeti močnejši motor.

jst sm pa bolj mnenja da gre tu za povprečje in kolk od njega odstopaš. Res so avti postali težji, nedvomno, ampak važno je po mojem kolk nad povprečjem si. Včasih si bil s 100 konji car, danes si revež. Par let nazaj i bil car s 130, danes si le za las nad povprečjem. Tko da ja, 180 KM je tisto, kar te začne dvigati nad povprečje. Tudi pri zavarovanju bleh.gif .....

LP
LabiGT
mogoce je to res, ce imas komplekse smile.gif
Gustav
(LabiGT @ 28 Jun 2009, 09:18) *

mogoce je to res, ce imas komplekse smile.gif

Ne gre za komplekse ampak za splošno podalpsko vozniško kulturo. Na cestah (ne na AC) ti od 10 ki jih prehitiš, vsaj 7 ljudi stopi na gas. Drži? Torej če že v štartu veš, da nimaš dovolj pod havbo, sploh ne greš prehitevat. In čeprav se je prehitevani peljal 80, se bo med prehitevanjem peljal vsaj 140, po prehitevanju pa spet 80. Kruto in žalostno, a slovensko.

Moje skromne izkušnje.
jures
Na CX-7 ker je motor z direktnim vbrizgom se na tank plina porabi 20% bencina - reci pisi je poraba bencina 3L na 100 poleg plina, a se vedno tankam benz po 3-4.000km...smile.gif

Drugace pa je s prisilnim mazanjem motorja z bencinom poraba cca 1,5L/100km (dodatno k plinu, in to je v bistvu tista vecja poraba

Je bilo prav napisano ze tukaj, vozi se kakor ti pase, nekaterim iz principa ne bodo dali plin, nekateri se bojijo, nekateri pa pač računico naredijo...

PEtrol je zavohal trzno niso, skorajda vse petroli se obnavljajo na LPG, tudi koncno Petrol na Kozini na avtocesti je ready happy0158.gif (poleg LOMa in Barja) in zapazil sem skoraj vsak petrol ze s cisterno LPG

Vedno ko grem tankat sem v vrsti s tujci, avstrijci, nemci, skandinavci, italijani, ....to je pač razvita in učinkovita stvar...

Hrvatje na primer namesto tistih marketinskih popustov prodajajo nove avte predelane na plin po ceniku, in gredo za med.
Z M A J
@Boss, vseeno mislim da je 170 KM več kot dovolj za prehitevanja, a ne dirkanje (za športnejšo vožnjo zihr zadošča)! tongue.gif

@Jures - to je pa lepo slišat, ker tudi imam občutek, da bo čedalje več avtov laufalo na LPG, torej se mora tudi število črpalk z le-tem drastično povečat! smile.gif
jures
Trenutna situacija:
http://www.petrol.si/index.php?sv_path=98%...;x=101&y=12

In 12 nobih v nacrtu... happy0158.gif
Z M A J
Dobra novica, me pa sicer zanima kdaj bomo lahko (npr. Barje) tankali v normalnih razmerah, ne da tam sploh ni strehe, pa kot nalašč se lih tam voda nabira tko da stojiš dobesedno v luži, mislm kot da te želijo odgnat! Aja pa mesto za točit mam pa zadaj pod odbijačem, nekako v nivoju izpuha, samo na drugi strani, tko da je v deževnem vremenu res užitek tongue.gif
SpEkTr
Avto po menjavi sonde zaenkrat deluje b.p. Se mi zdi, da se sedaj pogosteje sproži regeneracija kot prej. Verjetno je to dober znak. Sicer pa čez nekaj urc pičim z mazdico na Korziko. Upam, da ne bo kakih presenečenj smile.gif happy0158.gif
Sishi

Jaz imam navaden 'vakumski' sistem brez injektorjev. Na plin mi preklopi že med speljevanjem (iz 1. v 2., nad 2.500 obr) in ne čaka segretja motorja. Torej mi porabi bencin dejansko le za vžig in do 2500 obr. Povprečno je to med 0,3-0,4 L/100km (sedaj poleti še manj). Pozimi (pod 0st.C) čakam, da se motor malce segreje in takrat je poraba bencina cca 1L ali malo čez. To velja za cca 70% mestne vožnje in veliko vžigov motorja. Na relaciji pa je poraba bencina zanemarljiva. Recimo lani Lj-Korčula-Lj 1700km z 156L je povprečje 9.2L plina. Tu je nemogoče izmeriti še koliko bencina saj ga je zagotovo manj kot 5L.
jures
(Sishi @ 2 Jul 2009, 08:50) *

Jaz imam navaden 'vakumski' sistem brez injektorjev. Na plin mi preklopi že med speljevanjem (iz 1. v 2., nad 2.500 obr) in ne čaka segretja motorja. Torej mi porabi bencin dejansko le za vžig in do 2500 obr. Povprečno je to med 0,3-0,4 L/100km (sedaj poleti še manj). Pozimi (pod 0st.C) čakam, da se motor malce segreje in takrat je poraba bencina cca 1L ali malo čez. To velja za cca 70% mestne vožnje in veliko vžigov motorja. Na relaciji pa je poraba bencina zanemarljiva. Recimo lani Lj-Korčula-Lj 1700km z 156L je povprečje 9.2L plina. Tu je nemogoče izmeriti še koliko bencina saj ga je zagotovo manj kot 5L.

Vseeno zanemarljivo, le pri mojemu je to malce več ker je pač žival, vseeno strošek 2x manjši...
SpEkTr
Evo danes nazaj iz Korzike. Avto delal b.p., regeneracija se izvaja, upam da tako ostane wink.gif Naredil pa cirka 3100 kilometrov smile.gif.

Samo en čriček se mi je pojavil nekje na desni strani, pa ne vem al škripa stransko steklo, ali kaj drugega. Upam, da se ni prah (mivka, itd..) kam v notranjost zaril..
Boss
Vidiš, dobro da si delil tvoj problem z ostalimi na forumu in tako smo hitro ugotovili, da nekaj ne štima. Tako si mel pa lep potovalni dopust brez razloga za strah, da bi ti crknil DPF. happy0158.gif
MarkoP
(SpEkTr @ 16 Jul 2009, 09:14) *

Evo danes nazaj iz Korzike. Avto delal b.p., regeneracija se izvaja, upam da tako ostane wink.gif Naredil pa cirka 3100 kilometrov smile.gif.

Samo en čriček se mi je pojavil nekje na desni strani, pa ne vem al škripa stransko steklo, ali kaj drugega. Upam, da se ni prah (mivka, itd..) kam v notranjost zaril..

Kakšna pa je bila poraba na tej poti?
LP Marko
SpEkTr
(Boss @ 16 Jul 2009, 10:54) *

Vidiš, dobro da si delil tvoj problem z ostalimi na forumu in tako smo hitro ugotovili, da nekaj ne štima. Tako si mel pa lep potovalni dopust brez razloga za strah, da bi ti crknil DPF. happy0158.gif

Res je ja. Hvala bogu, se je napaka pokazala pred dopustom. Zaenkrat pa štima ja.

Poraba mislim da 7.4..Je pa korzika kar zahteven teren. Polno naložen avto, en kup klancev, ovinkov, regeneracija DPF...smile.gif
Alex
(SpEkTr @ 16 Jul 2009, 15:38) *

Res je ja. Hvala bogu, se je napaka pokazala pred dopustom. Zaenkrat pa štima ja.

Poraba mislim da 7.4..Je pa korzika kar zahteven teren. Polno naložen avto, en kup klancev, ovinkov, regeneracija DPF...smile.gif

Meni je za podobno pot-Sardenia,pila povprečno tam 6,5-prepolno naložena in potovalna hitrost nekje nad
Lojz-ovo največjo in že divjaško na avtocestah-se pravi tam 140+.Seveda nimam tega DPF ja... tongue.gif
MarkoP
(SpEkTr @ 16 Jul 2009, 15:38) *

Očitno je z DPF filtrom res nekoliko višja poraba. Pri moji M5 je poraba nižja od 7 zelo redko.

LP Marko
jures
(MarkoP @ 17 Jul 2009, 15:28) *

Očitno je z DPF filtrom res nekoliko višja poraba. Pri moji M5 je poraba nižja od 7 zelo redko.

LP Marko

Pri moji CD143 cifre 7 pred decimalko sploh videl nisem....
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.