(Stroker @ 10 Aug 2009, 16:39)

Men sploh ni jasno kako računajo. Ne vem tudi do katere vrednosti ni carine.
Zdaj gledam papirje carinske uprave od ene pošiljke iz USA in vidim, da so računali le DDV = 8,98€, carine pa niso. So pa DDV računali na artikel 35$ in poštnino 26$. Ta pošiljka je prišla prek navadne pošte in sem jo moral it iskat na carinsko pošto na Vič.
Drug papir pa je od DHL-a od ene pošiljke iz PRC kjer je bil skupen račun 173$ in sem DHL-u (dostava na dom) plačal 25€ - račun ni bil detaljno razčlenjen (carina/DDV).
Brez dajatev so nekomercialne pošiljke v vrednosti do cca. 25 EUR (s poštnino vred). Nekomercialna pošiljka je takrat, kadar sta pošiljatelj in prejemnik fizične osebe (ne me držat čisto za besedo, ker še sami ne vedo razložit). Čeprav jaz nisem plačal nič tudi za pošiljko v skupni vrednosti 29 EUR iz Hong Konga....
Če je vrednost nad tem zneskom, letijo gor dajatve. Osnova za dajatve ni samo znesek nad 25 EUR, pač pa celoten znesek.
1 . Carina (ki je lahko tudo 0%, odvisno od vrste blaga) - tarifna oznaka in carinska stopnja se določi
TULE (cela znanost).
2. DDV, ki je 8,5 ali 20% in gre tudi na carino.
Vse to velja seveda za uvoz iz tretjih držav in ne iz EU. Pošiljke iz EU so seveda carinskih dajatev proste. Plačaš pač DDV prodajalcu, ki ga odvede svoji državi (če kupuješ kot fizična oseba).
V glavnem, da ne bo kak admin tole brisal kot off topic: za navigacijo sem poslal na CURS vprašanje za uvrstitev v tarifno skupino in čakam odgovor. Je pa res, da lahko dotični carinik, ki bo dobil pošiljko v roke, zadevo uvrsti drugam. Ja, tako to je... na žalost.