Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Bencin drazji cez noc....
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
jures
(Mazda 6 Combi @ 17 Jan 2011, 12:22) *

Sicer se mi trenutno ne da iskat dejstev, a morda res avtomobili niso najbolj primerljiv kriterij. Jaz sem mnenja da so največje razlike v cenah hrane. Nekoč sem prinesel domov račun Aldija na severu Nemčije (to je pri nas Hofer). Trenutno se spomnim samo vrečke Haribo bonbonov, ki so bili tam (redna cena) 70 centov pri nas pa 1,2 €. Potem so razlike v cenah stanovanj, pri nas itak imamo cene Tokia, če se ne motim je to celo Boss enkrat nekaj analiziral. Kakorkoli, takle mamo. wink.gif

Hrana je na zahodu neprimerno dražja, da ne govorimo o skandinaviji, kjer pa ima drzava sistem, veliko zasluzis, a tudi veliko takoj vrnes drzavi...denar mora krozit smile.gif

CX-7 v skandinaviji je na primer 55.000€.....izključno zaradi dajatev.

Še več - če pripelješ tuj avto, ali svoj avto kot tujec (čeprav registriran), moraš plačati dajatve.

Se pravi so zaščiteni, ampak vseeno je standard ogromen, tako na zaslužkih, kot na stroških.

P.S. Meni se na primer Češka ni zdela draga (praga), če si seveda zavil v normalne kotičke, vendar jamrajo tudi na plačah, da je vse slabše - navsezadnje niso v EUR coni, kljub fiksni valuti.
Gustav
Ja potem pa ne vem zakaj in kako je v Evropi vse tolk boljše. Za skandinavce rem res slišal, da je obupno drago, sploh gostilne. Jaz gledam predvsem Nemce, ker jih pač najbolj poznam. Lahk si pa domišljam in dejstva vidim narobe in je pri nas res taka Amerika. Kakorkol....
Boss
Tisto kar sem napisal je samo primer kako zgleda, če se samo na eno stvar osredotočiš.

Ja, sploh pri proizvodih splošne potrošnje so največje razlike. Zakaj? Največkrat zato, ker količina niža ceno. Upam, da je vsakemu jasno, da če kupiš kontejner lizik je cena po enoti bistveno nižja kot, če kupiš eno škatlo lizik.In ta razlika se končno pozna tudi v štacunah.

Ampak kakorkoli že: če gledamo strošek življenja je res treba notri všteti vse tako:
- hrano
- najemnine za stanovanja, stroški nakupa in obdavčitve za lastniške nepremičnine
- stroški infrastrukture (elektrika, voda, komunala, komunikacije)
- cena goriv, ogrevanja
- raznorazni davki in dajatve
- ne pozabit na šolanje, vrtce, fakultete
- zdravstvo, prispevki za socialo, pokojnine
- javni prevoz
- zavarovanje avtomobilske odgovornosti, servisi itd

seštejemo vse skupaj po posameznih državah pa da vidimo kolk drago je življenje drugod napram plači, ki jo prejmejo. Ker, če bi se recimo v Nemčiji samo cedila med in mleko bi se verjetno tudi to poznalo vsaj na voznem parku prebivalstva pa struktura le tega v povprečju ni bistveno drugačna od naše. Tudi Nemci ne vozijo samo BMWjev, Audijev in Mercedesev ampak tudi po 15 in več let stare zarjavele krntije, ki ga 99% slovencev še pogledalo ne bi.

Še enkrat, ne zagovarjam tega da je pri nas vse OK, še zdaleč ne, kot tudi drugod ni in kdor misli, da je na severu El Dorado verjetno misli ravno tako kot tisti Bosanc, ki je šel delat v Slovenijo v Vegrad in ostal nategnejen, čeprav je mislil, kako bo tukaj prišel do več denarja, ker se v Bosni pač govori kolk je standar v Slo 3x višji.
LabiGT
sej se pozna vozni park smile.gif
bmw serije 3 pa mercedes c razred sta vsak mesec med top 10 najbolj prodanih

no glede na to, da sem tam zivel je lahk povem, da so najemnine cenejse (pa se vecinoma noter mas vstet toplo vodo, gretje in elektriko) ampak, ce se rad preseravas (kot se to da tukaj v slo) smucanje za vikend, morje za vikend, restavracije vsak dan, ipd...potem pride drago

je pa tud res, da glede avtov, sploh ne rabis avta, ker majo perfektno delujoce zeleznice in nasploh transport tako da nisi odvisen od avta kot v slo.

pa nemcija je se celo poceni, ce primerjas z nizozemsko al francijo...tam sele zacne glava bolet

aha se to, tukaj se ne zavedamo, da delamo cist mal pa se mamo lepo...v nemciji je nepredstavljivo, da ob 4-ih mas konc in to je to, lahk gres pol mal se tko v terme biggrin.gif
Boss
QUOTE(LabiGT @ 17 Jan 2011, 14:04) *

sej se pozna vozni park smile.gif
bmw serije 3 pa mercedes c razred sta vsak mesec med top 10 najbolj prodanih

To nič ne pomeni, ker po par letih vsi teli novi bimmerji in mečke ne ostanejo v Nemčiji ampak gredo kot rabljena vozila v druge države. V nemčiji ostanejo drugi manj vredni avtomobili, ki jih kupujejo nižji sloji.

Ni bistvo kaj se prodaja ampak kaj se vozi po cestah - res pa, da še zdaleč nimam tolk vpogled tako, da je možno, da se motim pa se v nemčiji vozijo sami premijum wagni z0tdntknw.gif in da tisto kar pripelje k nam z nemškimi tablicami so res daleč najnižji sloji prebivalstva z golfi II, 15 let starimi poloti in astrami ipd
Symon
(Boss @ 17 Jan 2011, 15:21) *

...in da tisto kar pripelje k nam z nemškimi tablicami so res daleč najnižji sloji prebivalstva z golfi II, 15 let starimi poloti in astrami ipd

No saj vemo kdo ponavadi prihajajo z nemškimi/francoskimi/italijanskimi registracijami. wink.gif
In ne kapiram, najprej trdiš, da bi se standard poznal na avtomobilih, ko ti Labi napiše, da se pozna pa takoj obračaš besede, da to nič ne pomeni, ker potem se čez par let prodajo v tujino. In kaj storijo potem, ko prodajo 3 leta star avto nekam v tujino? Kupijo nove pravi moja logika. whatever.gif

Ampak ja Boss, pri nas se cedita med in mleko ja. Sploh ker imamo vlado, ki jo zagovarjaš, če bi bil na ablasti Janša bi pisal, da imamo ful težav v državi. wink.gif Ne bom nadaljeval ker smo že tako preveč offtopic....
Boss
QUOTE(Symon @ 17 Jan 2011, 15:32) *

No saj vemo kdo ponavadi prihajajo z nemškimi/francoskimi/italijanskimi registracijami. wink.gif
In ne kapiram, najprej trdiš, da bi se standard poznal na avtomobilih, ko ti Labi napiše, da se pozna pa takoj obračaš besede, da to nič ne pomeni, ker potem se čez par let prodajo v tujino. In kaj storijo potem, ko prodajo 3 leta star avto nekam v tujino? Kupijo nove pravi moja logika. whatever.gif

Ampak ja Boss, pri nas se cedita med in mleko ja. Sploh ker imamo vlado, ki jo zagovarjaš, če bi bil na ablasti Janša bi pisal, da imamo ful težav v državi. wink.gif Ne bom nadaljeval ker smo že tako preveč offtopic....

Ne zastopiš kaj hočem povedat. nič ne zagovarjam ničesar poskušam si samo razložiti kako stvari tečejo. Ja imaš sloj ljudi, ki lahko kupujejo nove premijum znamke in ta sloj bo vsakih 3-5 let menjal avto in spet kupil premijum. Ampak, ko pride pa avto v prodajo, da bi ga kupili manj premožni pa se v nemčiji zgodi naslednje.

a.) 3-5 let stare premium znamke romajo v velikem številu v države kot smo recimo mi, kjer pomenijo to statusni simbol za določene ljudi. Se pravi se število premium avtov starih nekaj let v nemčiji zmanjšuje glede na število novo prodanih. Manj premožni torej raje kupijo novo ne premijum znamko nižjega cenovnega razreda, še manj premožni pa nekaj rabljenega iz tega segmenta.

b.) glede na zgoraj napisano se v Nemčiji nižji sloji (tisti, ki že tako težko zberejo denar za avto) tako kot pri nas pač ne morejo privoščit premijum avtomobilov ampak kaj malo bolj posvetnega.

OK, sej vem, da je zgoraj napisano težko razumeti ampak, če smo ravno avte vzeli kot merilo standarda pa dejmo še tale podatek pokomentirat in sicer število registriranih osebnih vozil. Po zadnjih podatkih, jih je v Slo za leto 2008 registriranih 514 na 1000 prebivalcev v Nemčiji pa 558.

Več na linku: http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=2582 in na http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_count...cles_per_capita (tukaj pazi so podatki za Slo iz leta 2006)

Potem dejmo še tole, da je v Slo 6,5 milijona nepremičnin se pravi več kot 3 nepremičnine na prebivalca.

Pa da je recimo vsak vikend cesta proti primorski nabito polna vozil tudi zdaj, ko vreme in temperature niso najbolj primerne. Pa da so lokali, gostilne, pizzerije še vedno polni.

Se pravi v povprečju nam ne gre tako zlo na tesno, kot se ves čas jamra. Če si lahko ljudje privoščijo take izdatke, kot so kabelska TV, internet, mobiteli za celo družino, računalniki, konzole, vsaj dva avta na familijo, vožnja v službo z avtom ne z javnim prevozom in še cel kup zadev, ki za življenje niso nujno potrebne potem nam še ni zelo hudo oziroma vsaj ne tako hudo kot se hoče prikazati.

Je res, da nam je bilo tudi že boljše (predvsem v letu 2006 pred prevzemom evra, ko smo morali zagotoviti inflacijo na minimalni ravni in s tem dobiti dovoljenje za vstop v EMU) samo vedno se spomnim tega reka : kdor jamra kolk mu gre slabo mu je treba še kaj vzet devil.gif

Evo zdaj me pa raztrgite, ker ne jamram in se smilim samemu sebi - verjetno sem čuden devil.gif
Z M A J
Boss, sicer nisem mislu komentirat, pa vendar; tele cifre - gostilne, picerije, pivnice polne, trgovine polne, ceste proti Morju zabasane, to je zdej nekakšno posploševanje (oz. kakor tebi ljubša politična opcija rada nekaj o sadju govori - da se ne sme mešat ene vrste z drugim itd.). Namreč ob tem da so gostilne in picerije polne, tle zdej ne operiramo z nekimi določenimi ciframi. Obstaja folk, ki bo hodu po gostilnah (obstajajo vaška žejna grla), ki bi za kaj spustit po grlu, prodali dušo Satanu, če bi bilo treba itd., tko da tle ne vem kaj to kaže o kakovosti življenja poprečnega Janeza! dry.gif harhar.gif

Zdej če smo kot narod, ubrisani na Plehovje, tut ne vem če je to realni pokazatelj kvalitete življenja slehernega povprečneža. Poznam kar nekaj primerkov, ki so zapufani do amena, a vseeno je treba imet boljši oz. prestižnejši avto od soseda, pa magari cela familija potem total skrahira na ta račun! dry.gif

No naj še kdo drug kaj pove, pa lep pozdrav iz okolce Kamnika! happy0064.gif punk.gif
Symon
Bom pa še jaz nadaljeval debato. tongue.gif
(Boss @ 17 Jan 2011, 17:15) *
Če si lahko ljudje privoščijo take izdatke, kot so kabelska TV, internet, mobiteli za celo družino, računalniki, konzole, vsaj dva avta na familijo, vožnja v službo z avtom ne z javnim prevozom in še cel kup zadev, ki za življenje niso nujno potrebne potem nam še ni zelo hudo oziroma vsaj ne tako hudo kot se hoče prikazati.

No v tem se pa čisto strinjam. Meni osebno zaenkrat ne gre tako slabo, da bi jamral vendar to predvsem na račun tega, da nimam družine in lahko živim doma (ampak na kmetiji kar pomeni, da svojo hrano in stanovanje tudi odslužim wink.gif ). Če bi se odločil iti na svoje, imel družino, no potem bi pa malo bolj škrtaril... Pa ne delam v neki švoh firmi in na slabem delovnem mestu.

Z gostilnami je pa tako kot je Joža napisal, da nekateri bodo šli v gostilno zapraviti zadnji evro pa še za naslednjo plačo se bodo zapufali (dejansko poznam take ljudi, ki so stalne stranke v določeni gostilni in včasih pijejo na puf kerso že stari znanci confused0059.gif ). In tudi na večerje bodo nekateri hodili vedno, to pa še ne pomeni, da gre vsem lepo. Upam, da ti število brezposelnih pove to, koliko ljudem ne gre najboljše, oziroma tako fajn kot pišeš? In za marsikaterem brezposelnim stoji še družina, ki jo je do nedavnega ta človek še živel, zdaj pa jo po možnosti samo še en družinski član ali pa celo nihče.

Vendar imamo Slovenci to srečo, da smo dosti družinsko orientirani. Govorim v smislu, da lahko živiš pri starših, da če nekdo v družini ostane brez službe, da se mu pomaga. Sploh med mladimi (ravno danes je bilo v Žurnalu) ker imajo že skoraj vsi naziv vsaj dipl.ing. nečesa in ne najdejo službe iz svoje branže (da bi začano zagrabili kaj slabše plačanega jim seveda ne pride na pamet ampak to je stvar druge debate glare.gif ) in lahko živijo pri starših do nadaljnega. Poleg tega ima večina ljudi kakšno žlahto na vasi, da včasih dobijo kakšen konec pridelka, da lažje shaja čez mesec. In nasploh imamo srečo, da smo iznajdlivi (um ti je dan biggrin.gif ) in si veliko ljudi pomaga s fušom, da pridejo čez mesec. Ob tem se spominjam izjave nekega direktorja, ki je izjavil, da dokler bodo na parkirišču takšni avti kot so, imajo ljudje še predobre plače. Ne zaveda se pa, da je večina avtov kupljenih na puf ali pa na fuš in ne z plačo, ki jo daje on.

Skratka, srečo imamo ker se še nekako znajdemo vendar v resnici Slovenci nismo navajeni jamrati kot ti posplošuješ. Ja jamramo ja, da je drag bencin, da bi lahko bil cenejši (kdo je že v parih letih drastično povišal trošarine z izgovorom, da jih bodo potem lahko spuščali? wink.gif ). In ja, večinoma zaradi bedarij jamrajo(mo) tisti ki preživijo brez težav čez mesec, si še kaj privoščijo in nasploh jim ne gre slabo. Ampak večina tistih, ki je brez službe (še enkrat, teh je rekordno veliko!) ali komaj pridejo čez mesec sploh ne upa jamrati ker je to pri nas tabu tema in jih je sram dejstva, da so brez službe. Vsaj takšna so moja opažanja in razmišljanja, čisto možno, da se ti družiš v drugačnih krogih in imaš drugačne poglede. In na podlagi pogleda enega človeka (tebe, mene ali kogarkoli) pač ne moremo posploševati stanja ampak, če pa že vsi opozarjajo na takšno stanje, potem pa je mogoče že kaj na tem...

EDIT: P***a sem se razpisal. confused0059.gif happy0195.gif
Alex
Jaz tudi ne govorim na pamet.Eden moj bivši so-muzkontar živi v Bernu v Švici.Dela v neki optični tovarni in zasluži kar spodobnih 4500€/mesec (da ne omenjam dodatka za počitnice,13 in 14 plače).
No,in sedaj zanimivost.Nima svojega stanovanja,ker ga ne rabi.Za najemnino 90 m/kvadrat plačuje neverjetnih
400€/mesec.Le zakaj bi kupoval stanovanje,če da eno desetino za najemnino?Elektrika je skoraj zastonj in voda še bolj.
Tepejo jih edino visoki stroški za šolo.
In sedaj druga zanimivost.Ima bmw M3 in vsi njegovi kolegi tudi same benzinarje-(navite z ful konji).
Le zakaj?Ker je za njih smešno poceni benzin-(tankajo 98 oktanskega po 1,40€).Pa si hitro ekonomisti izračunajte,kolikšna je razlika med njimi in nami.

Le zakaj se emigranti v velikem loku izogibajo slo.?Ni obljubljena dežela.
Boss
Ma dej Joža no - pa kaj ma zdej to veze s politično opcijo, boh pomagi... ma že tadrug si, k spet vlečeš politiko v debato. Kaj hudiča ma zdele politika veze, če se pogovarjamo o čisto ekonomskem gledanju na stvar. Ampak so pa vam res politiki že čist sprali možgane, da sam še o njih razmišljate pa iščete kdo je kje za koga pa a je lohk ta moj prjatu, če je nasprotnik "mojih".

A lohka mal pustimo Pahorja pa Janšo pa ostale golobčke vseh vrst pa samo realno poglejmo kaj je res in kaj ni in kaj je fikcija in kaj ne.

Situacija ni rožnata še zdaleč ne, pa a je takšna, da je treba kar obupat? I don't think so. Ne vem poskušam vsaj malo optimizma vlivat, da še zdaleč ni tako hudo, da ne bi moglo biti še bistveno slabše.

A je lahko boljše v tem trenutku? Ne vem, težko bi sodil kolk imamo zdrave temelja, da bi pod drugačno taktirko bilo karkoli boljše - ne vem, vem pa da nam reforme take ali pa drugačne ne uidejo. Zdaj bodo v še dokaj blagi obliki, če pa zamudimo vlak pa se lahko vse obrne na glavo. Tako država kot večino prebivalstva kot ste že sami ugotovili je trošila več kot si je lahko privoščila. Kredite so kar ponujali in dobesedno vsiljevali in smatran si bil za idiota, če nisi imel vsaj enega ali dveh kreditov.

Ja večino so ljudje živeli na puf daleč preko svojih realnih možnosti in ja, ko 1x zagusti pa da maš še kredit na glavi je katastrofa - sam na to bi moral misliti prej. Ne pa da se je prezglavo jemalo kredite tudi za nepotrebne stvari - recimo nakup še enega stanovanja, ki je nato z najemnino pokrivalo skoraj ves strošek kredita. Ja če imaš najemnika, kaj pa če ga nimaš? Nakup prestižnega avta, ki ga komaj vzdržuješ poleg odplačevanja kredita zdaj ti pa kuzla v rit skače.

Pa še in še je takega sranja, pa kredit za počitnice, za potovanja, za čolničke, jadrnice, drage športne rekvizite, pa pošiljanje otrok na študij v tujino (ker baje pri nas so faksi zanič), pa bahanje pred sosedi in sorodnika pa da ne naštevam. Kaj pa zdaj malo je zagustilo pri nekaterih več pri nekaterih manj, nekdo je ostal brez službe, nekdo dela za manj denarja - nekomu je pod čast vzeti manj plačano službo in se raje smili sam sebi in išče krivca vsepovsod drugod sam pri sebi ne. Nekdo je doštudiral in misli, da drži boga za jajca in veselo sedi križem rok ter čaka, da ga bodo kar poklicali in dali vodstveno funkcijo.

To lahko naštevam v nedogled pa je brez veze, ker mislim, da ste dojeli point. In kaj zdaj? Kje je rešitev? A če damo Barbiki nogo bomo rešili situacijo? Koga damo namesto njega? Kdo ima tisto čarobno paličico, da bo naredil čudež?

Kdo je ta oseba? Al nam bo samo lažje, da si malo zatisnemo oči pa brcnemo enega in damo nekoga drugega za krmilo in stisnemo ročice skupaj ter molimo. Ma lepo vas prosim no - pa sej življenje ni pravljica, da ko bomo premagali zlobnega princa bo pa kar raj na zemlji in da bomo živeli srečno do konca svojih dni. Ne vem no, upam, da tukaj pa imamo vsaj toliko IQ-ja da razumemo, da tako preprosto pa ne bo šlo.

Upiramo se reformam, ki očitno so potrebne, če se o njih razmišlja že zadnjih 4-5 let. Dejmo minirat vse poskuse, da se karkoli spremeni - nočmo sprememb, ker spremembe so šok, ker pri spremembah se je ponavadi treba nečemu odpovedat, da bo na daljši rok uspeh.

Kaj hočemo? S stagniranjem in uporom proti spremembam oziroma ohranjanjem trenutnega stanja smo na svetu že pred dobrima dvema letoma vse povsod pošteno zavozili. Se prav, da potisnemo voz iz blata se bo treba potruditi al pa ga pustimo pa se še naprej zabavajmo na njem dokler ne potone in mi z njim.

Kaj bi radi? Se gremo anarhijo, ker se nam zdi, da smo prej živeli veliko bolje? Mogoče pa je bila to samo iluzija, ker smo živeli tako na osebni ravni kot na ravni podjetij in države na kreditih, na denarju, ki ni bil naš, na denarju, ki ga sploh še nismo zaslužili. Tega luksuza ni več, tega "free money-a" ni več je pa nekaj ostalo - dolgovi. To nam je ostalo in zaradi dolgov v preteklosti, zaradi dolgov v času visoke gospodarske rasti danes nekateri cvilijo še veliko bolj na drobno kot bi sicer.

Dejmo mal razmislit, kje bi bili če bi konec leta 2008 prišli brez dolgov ali pa z zelo nizkimi, kje bi bili, če bi kakšno reformo speljali nekaj let pred usodnim koncem leta 2008. Očitno, če se da danes zategniti pas bi se ga dalo takrat tudi in to bistveno lažje. Še enkrat pravim, če bi zakorakali brez obveznosti v začetek krize bi bili danes že davno ven oziroma krize ne bi niti občutili dobro, ker bi bili navajeni živeti po svojih FINANČNIH ZMOŽNOSTIH pa čisto vseeno bi bilo kdo bi sedel danes za krmilom države, Borut, Janez; Andrej, Rado, Zmago al pa sveti Peter.
Gustav
(Boss @ 17 Jan 2011, 17:15) *

Če si lahko ljudje privoščijo take izdatke, kot so kabelska TV, internet, mobiteli za celo družino, računalniki, konzole, vsaj dva avta na familijo, vožnja v službo z avtom ne z javnim prevozom in še cel kup zadev, ki za življenje niso nujno potrebne potem nam še ni zelo hudo oziroma vsaj ne tako hudo kot se hoče prikazati.

Sam tkole bom napisu: če ne delaš v domačem kraju je avto MUST HAVE, razen, če si delovnik hote raztegneš na 13 ur namesto na 10, kolikor jih dodatno zapraviš še s čakanjem na vlak ali bus. Torej, zakonca, ki se vozita na šiht 30 do 60 km stran, in imata različen delovnik, rabita 2 avta, sicer se vidita samo v postelji in za vikend. Res lajf. Če vztrajaš pri tem, da se da, potem pa namignem, da so vrtci zakonsko omejeni na 9 ur. Če ti rata delat 8 ur (rajši 9 kolikor je že skoraj nepisana zahteva delodajalcev), vmes prepotovati še 30 do 60 km v eno smer, potem imaš verjetno letečo preprogo.
Še vedno trdiš da je avto luksus?

(Boss @ 17 Jan 2011, 19:49) *

Ma dej Joža no - pa kaj ma zdej to veze s politično opcijo, boh pomagi... ma že tadrug si, k spet vlečeš politiko v debato. Kaj hudiča ma zdele politika veze, če se pogovarjamo o čisto ekonomskem gledanju na stvar. Ampak so pa vam res politiki že čist sprali možgane, da sam še o njih razmišljate pa iščete kdo je kje za koga pa a je lohk ta moj prjatu, če je nasprotnik "mojih".

A lohka mal pustimo Pahorja pa Janšo pa ostale golobčke vseh vrst pa samo realno poglejmo kaj je res in kaj ni in kaj je fikcija in kaj ne.

Situacija ni rožnata še zdaleč ne, pa a je takšna, da je treba kar obupat? I don't think so. Ne vem poskušam vsaj malo optimizma vlivat, da še zdaleč ni tako hudo, da ne bi moglo biti še bistveno slabše.

A je lahko boljše v tem trenutku? Ne vem, težko bi sodil kolk imamo zdrave temelja, da bi pod drugačno taktirko bilo karkoli boljše - ne vem, vem pa da nam reforme take ali pa drugačne ne uidejo. Zdaj bodo v še dokaj blagi obliki, če pa zamudimo vlak pa se lahko vse obrne na glavo. Tako država kot večino prebivalstva kot ste že sami ugotovili je trošila več kot si je lahko privoščila. Kredite so kar ponujali in dobesedno vsiljevali in smatran si bil za idiota, če nisi imel vsaj enega ali dveh kreditov.

Ja večino so ljudje živeli na puf daleč preko svojih realnih možnosti in ja, ko 1x zagusti pa da maš še kredit na glavi je katastrofa - sam na to bi moral misliti prej. Ne pa da se je prezglavo jemalo kredite tudi za nepotrebne stvari - recimo nakup še enega stanovanja, ki je nato z najemnino pokrivalo skoraj ves strošek kredita. Ja če imaš najemnika, kaj pa če ga nimaš? Nakup prestižnega avta, ki ga komaj vzdržuješ poleg odplačevanja kredita zdaj ti pa kuzla v rit skače.

Pa še in še je takega sranja, pa kredit za počitnice, za potovanja, za čolničke, jadrnice, drage športne rekvizite, pa pošiljanje otrok na študij v tujino (ker baje pri nas so faksi zanič), pa bahanje pred sosedi in sorodnika pa da ne naštevam. Kaj pa zdaj malo je zagustilo pri nekaterih več pri nekaterih manj, nekdo je ostal brez službe, nekdo dela za manj denarja - nekomu je pod čast vzeti manj plačano službo in se raje smili sam sebi in išče krivca vsepovsod drugod sam pri sebi ne. Nekdo je doštudiral in misli, da drži boga za jajca in veselo sedi križem rok ter čaka, da ga bodo kar poklicali in dali vodstveno funkcijo.

To lahko naštevam v nedogled pa je brez veze, ker mislim, da ste dojeli point. In kaj zdaj? Kje je rešitev? A če damo Barbiki nogo bomo rešili situacijo? Koga damo namesto njega? Kdo ima tisto čarobno paličico, da bo naredil čudež?

Kdo je ta oseba? Al nam bo samo lažje, da si malo zatisnemo oči pa brcnemo enega in damo nekoga drugega za krmilo in stisnemo ročice skupaj ter molimo. Ma lepo vas prosim no - pa sej življenje ni pravljica, da ko bomo premagali zlobnega princa bo pa kar raj na zemlji in da bomo živeli srečno do konca svojih dni. Ne vem no, upam, da tukaj pa imamo vsaj toliko IQ-ja da razumemo, da tako preprosto pa ne bo šlo.

Upiramo se reformam, ki očitno so potrebne, če se o njih razmišlja že zadnjih 4-5 let. Dejmo minirat vse poskuse, da se karkoli spremeni - nočmo sprememb, ker spremembe so šok, ker pri spremembah se je ponavadi treba nečemu odpovedat, da bo na daljši rok uspeh.

Kaj hočemo? S stagniranjem in uporom proti spremembam oziroma ohranjanjem trenutnega stanja smo na svetu že pred dobrima dvema letoma vse povsod pošteno zavozili. Se prav, da potisnemo voz iz blata se bo treba potruditi al pa ga pustimo pa se še naprej zabavajmo na njem dokler ne potone in mi z njim.

Kaj bi radi? Se gremo anarhijo, ker se nam zdi, da smo prej živeli veliko bolje? Mogoče pa je bila to samo iluzija, ker smo živeli tako na osebni ravni kot na ravni podjetij in države na kreditih, na denarju, ki ni bil naš, na denarju, ki ga sploh še nismo zaslužili. Tega luksuza ni več, tega "free money-a" ni več je pa nekaj ostalo - dolgovi. To nam je ostalo in zaradi dolgov v preteklosti, zaradi dolgov v času visoke gospodarske rasti danes nekateri cvilijo še veliko bolj na drobno kot bi sicer.

Dejmo mal razmislit, kje bi bili če bi konec leta 2008 prišli brez dolgov ali pa z zelo nizkimi, kje bi bili, če bi kakšno reformo speljali nekaj let pred usodnim koncem leta 2008. Očitno, če se da danes zategniti pas bi se ga dalo takrat tudi in to bistveno lažje. Še enkrat pravim, če bi zakorakali brez obveznosti v začetek krize bi bili danes že davno ven oziroma krize ne bi niti občutili dobro, ker bi bili navajeni živeti po svojih FINANČNIH ZMOŽNOSTIH pa čisto vseeno bi bilo kdo bi sedel danes za krmilom države, Borut, Janez; Andrej, Rado, Zmago al pa sveti Peter.

Boss, ko boš dojel, da problem ni v raji, ampak v gospodih, ki kradejo zase in za svoje interese, bo lažje. In ti, ki krojijo te stvari (zakone in predpise), sebi ne bodo dali zanke za vrat. In narod se upira odrekanjem samo zato, ker se bo narod moral nečemu odrekat, gospodje bodo pa še naprej kradli in bogateli. Jaz osebno dam 100€ mesečno od plače, če bi vedel, da bo šlo za dober namen. Ampak dokapitalizacija NLB, ki je šenkala denar bogatunom in ga ni sposobna izterjat, meni in ostalim vsakdanježem pa ne dajo krede zame ni dober namen. Patrija tudi ne. Niti stožice. Niti merkator. Niti vegrad, niti merkur... niti.... ah kaj bi pisal. saj sami sledite dnevnemu čtivu.
Boss
QUOTE(Mazda 6 Combi @ 17 Jan 2011, 21:40) *

Boss, ko boš dojel, da problem ni v raji, ampak v gospodih, ki kradejo zase in za svoje interese, bo lažje. In ti, ki krojijo te stvari (zakone in predpise), sebi ne bodo dali zanke za vrat. In narod se upira odrekanjem samo zato, ker se bo narod moral nečemu odrekat, gospodje bodo pa še naprej kradli in bogateli. Jaz osebno dam 100€ mesečno od plače, če bi vedel, da bo šlo za dober namen. Ampak dokapitalizacija NLB, ki je šenkala denar bogatunom in ga ni sposobna izterjat, meni in ostalim vsakdanježem pa ne dajo krede zame ni dober namen. Patrija tudi ne. Niti stožice. Niti merkator. Niti vegrad, niti merkur... niti.... ah kaj bi pisal. saj sami sledite dnevnemu čtivu.

Velja za vse in sem tudi tako napisal... država, podjetja, bogatuni in normalni ljudje... vsi so se kreditirali pač na nivoju sposobnosti odplačevanja v trenutku, ko se je kredit odobril.

Nihče od teh ni vedel, da bo prišla kriza in da gre lahko cugrunt vse skupaj. Tudi banke niso vedele pa ni samo NLB grešnica kot se poskuša prikazati. Praktično vse banke na svetu so naletele na isto mino razlika je samo v tem, da so drugod po svetu vlade bistveno prej reagirale in odobrile svež kapital bankam, da so le te zalaufale gospodarstvo in marsikatera banka je večino denarja tudi že vrnila.

In tudi denar, ki gre našim bankam, kjer je lastnik država ni denar, ki z dokapitalizacijo gre v nič. To je denar, ki se bo nekoč vračal v obliki dividend in dobičkov kot se je nekoč že. Lahko gremo pogledat v petih šestih letih pred začetkom kriz koliko denarja je država pokasirala od dobičkov NLB-ja. Samo v letu 2007 je bilo cca 180m€ a zdaj pa je hudo, ker ta isti lastnik, bi naj nekaj denarja vrnil za dokapitalizacijo, da bo nekoč spet imel lahko dobičke.

Da bo bolj enostavno povedano - imaš kombi, ki ga uporabljaš za posel prevozništva in ta kombi ti recimo vsak mesec prinaša golega profita recmo 500€. Ker si pa bil preveč pohlepen in hotel zaslužiti še več si ta kombi preobremenil in zdaj se je pa kombi zaradi tega pokvari in rabiš 1000€ da ga popraviš. Kaj boš naredil a boš dal 1000€ in boš dva meseca bil brez dobička ter nato po tretjem mesecu spet lepo služil al boš zapeljal kombi v grabn in rekel ne grem se več. Sicer ne boš mel zgube 1000€ ampak tudi služil ne boš več.

Pa da se vrnem na tvojo pripombo glede kreditev - vsi tako tajkuni kot mali ljudje ne morejo odplačevati kreditev in marsikdo je objavil osebni bankrot in marsikatero nepremičnino je banka zaplenila. Ni razlik so samo razlike v količini denarja ampak suma sumarum je teh malih nesolventnih kreditojemalcev količinsko toliko, da skupni znesek je tudi prekleto velik. In kaj naj z nepremičninami, ki jih banka zapleni - to je mrtev kapital, ki nima nobene vrednosti, če ga ne moreš prodati.
Z M A J
@Boss - politiko oz. dobesedno tebi ljubšo (vladajočo) politično opcijo sem omenil izključno zato, ker jih zelo izrazito zagovorjaš, medtem ko bo (spet) kakšen Janez po naslednjih volitvah na oblasti, me zanima koliko boš našel pozitivnih besed in ali bi se takole zanj in njegove zavzemal! dry.gif

Kar si napisal glede življenja preko svojih zmožnosti (Jugoslavija sistem zlasti), se strinjam, da na dolgi rok se matematka pač ne izide! blush.gif

Mam pa še vprašanje, ko si lih iz bančne sfere; ali misliš, da bo NLB (po dokapitalizacije) zmožna konkurirat tujim bankam, na mednarodnem trgu, npr. znotraj EU? To predvidevanje me res zanima! party0024.gif

Naši državici pa nekako najbolj pristaja izraz: Evro - Balkan (remix evropskih cen in plač z vzhoda) z0tdntknw.gif harhar.gif
Boss
QUOTE(JozaGulikoza @ 18 Jan 2011, 06:57) *

@Boss - politiko oz. dobesedno tebi ljubšo (vladajočo) politično opcijo sem omenil izključno zato, ker jih zelo izrazito zagovorjaš, medtem ko bo (spet) kakšen Janez po naslednjih volitvah na oblasti, me zanima koliko boš našel pozitivnih besed in ali bi se takole zanj in njegove zavzemal! dry.gif

Imel je svojo priložnost in jo je zapravil. Če nisi takrat ravno tiščal glave v pesek in si vsaj malo spremljal tekoča dogajanja v gospodarstvu in politiki ti bo jasno - če si se pa pač obnašal ignorantsko pa verjamem, da vidiš v njem bodočega mesijo. Vsi, ki smo malo bolje spremljali dogajanja vemo, da je kar velik del krivde za tako zahtevno stanje, kot je danes, je povzročen z aktivnostmi in neaktivnostmi preteklega mandata (pa še kakšnega prej tudi, da ne bom pristranski). Posledice tega pa se danes samo še dodatno multiplicirajo in kako naj ne bom nasprotnik takih ljudi, ki takrat, ko so imeli možnost niso ukrenili nič razen skrbeli za svojo rit, danes so pa pametni in polni idej kaj morajo drugi narest poleg tega pa še popucat preteklo (njihovo) svinjarijo.

Aja pa meni so vedno ljubši tisti ljudje, ki imajo jajca, da zagrizejo tudi v težavo tam, kjer je to strašno nepopularno in nepriljubljeno kot ljigavci, ki se cedijo okoli volilnega telesa in samo kupčkajo kateri ukrep jim bo zagotovil večjo priljubljenost in obstoj na oblasti. Ja to pri meni veliko šteje in sovražim podmukle ljigave pizdeke z šizofrenično narcisoidično egoističnim delovanjem. Sicer pa vedno je tako, da ljudi, ki jih izbiram za prijatelje ali pa so mi blizu ponavadi izbiram po svoji lastni podobi in "vrline", ki jih imajo so po navadi tudi moje vrline. Torej lahko sklepaš zakaj nisem pristaš grosupeljskega generala in mi je kljub napakam pač barbika v razmišljanju in dejanjih bližji. Druga stvar pa je kolk je v tem uspešen kar poskuša storiti.

Mam pa še vprašanje, ko si lih iz bančne sfere; ali misliš, da bo NLB (po dokapitalizacije) zmožna konkurirat tujim bankam, na mednarodnem trgu, npr. znotraj EU? To predvidevanje me res zanima! party0024.gif

Do zdaj smo uspešno poslovali v regiji in ne vidim razloga zakaj ne bi tudi napreja. Iz samega poslovanja imamo dobiček dol nas pa vlečejo oslabitve v obliki neizterljivih kreditov. Tajkunov, podjetij in fizičnega sektorja.

Naši državici pa nekako najbolj pristaja izraz: Evro - Balkan (remix evropskih cen in plač z vzhoda) z0tdntknw.gif harhar.gif

Sicer pretiravaš ampak, če vzamemo to, da smo edina država na balkanu (če sodimo tja), ki imamo Evro kot svojo valuto pol si pač zadel.
Z M A J
Boss, men pa veliko pove (pred kratkim sem ravno debatiral z enim stricem, ki je na stara leta pristal pri Sintalu kot receptor), no včasih je ta ista oseba (Brane) delal kot inženir v Kanadi. In je dejal, da ko je tja prišel, je imel plače 21 ali pa 26 dolarjev (ne spomnim se točno) na uro, potem je zadevo preračunal v litre goriva, ki ga dobi, pazi to - na uro!!! Cifra je bila npr., da skoraj vsako uro lahko natanka polhn kestl nekega manjšega vozila (moramo vedet da je tudi liter goriva tam pač cenejši kot pri nas). No potem pa sva se spravila preračunavat zadevo, kolko litrov dobi za trenutno plačo, pri jasno višjih cenah goriv, cifra je bila smešna! dry.gif

Hotel sem povedat, da tudi ko imaš cene bistveno višje, pa če zaslužiš znatno več, te omenjene cene niti malo oz. ne preveč - prizadenejo! Bistven je namreč podatek koliko ti konec meseca ostane, torej razlika med prihodki in odhodki. party0024.gif

Ok - verjetno sem pomešu hruške in jabuka, ampak povedu sem kar sem hotel, je pa Kanada pač pojem marsičesa! love0076.gif love0072.gif
YavarYe X6V6
Fantje če bi tale čas ki ste ga porabl za pisanje tega fušal, bi ziher mel za vsaj pol tanka goriva. tongue.gif
LabiGT
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 18 Jan 2011, 11:27) *

Fantje če bi tale čas ki ste ga porabl za pisanje tega fušal, bi ziher mel za vsaj pol tanka goriva. tongue.gif

tocno tako love0030.gif
jures
(LabiGT @ 18 Jan 2011, 11:30) *

tocno tako love0030.gif

al pa se sli vozit s streho dol in porabljat benz smile.gif

Grem v KRanj smile.gif
madmax
(JozaGulikoza @ 18 Jan 2011, 10:16) *

Boss, men pa veliko pove (pred kratkim sem ravno debatiral z enim stricem, ki je na stara leta pristal pri Sintalu kot receptor), no včasih je ta ista oseba (Brane) delal kot inženir v Kanadi. In je dejal, da ko je tja prišel, je imel plače 21 ali pa 26 dolarjev (ne spomnim se točno) na uro, potem je zadevo preračunal v litre goriva, ki ga dobi, pazi to - na uro!!! Cifra je bila npr., da skoraj vsako uro lahko natanka polhn kestl nekega manjšega vozila (moramo vedet da je tudi liter goriva tam pač cenejši kot pri nas). No potem pa sva se spravila preračunavat zadevo, kolko litrov dobi za trenutno plačo, pri jasno višjih cenah goriv, cifra je bila smešna! dry.gif

Hotel sem povedat, da tudi ko imaš cene bistveno višje, pa če zaslužiš znatno več, te omenjene cene niti malo oz. ne preveč - prizadenejo! Bistven je namreč podatek koliko ti konec meseca ostane, torej razlika med prihodki in odhodki. party0024.gif

Ok - verjetno sem pomešu hruške in jabuka, ampak povedu sem kar sem hotel, je pa Kanada pač pojem marsičesa! love0076.gif love0072.gif

si pa vzel primerjavo....v dubaju tudi z uro dela nafilaš tank, ni pa rečeno da si lahko z to isto uro dela plačaš kosilo wink.gif
edina kolikor toliko objektivna primerjava bi bila če bi primerjali dva enaka poklica z enako stopnjo izobrazbe, stažem itd...koliko kil najcenejšega kruha, litrov najcenejšega mleka, kil najcenejšega praška itd..., koliko stane vrtec za 2 leti starega otroka (oba starša zaposlena, poročena), koliko stane najemnima 2 sobnega stanovanja (brez garaže, 60m2...) skratka zadeve bi morale biti precizirane u nulo zato da ni mesta za manipulacije in razna prilagajanja statistike željam....pa za primerjavo bi morali vzeti državo članico EU, po možnosti kakšno tako ki je prevzela euro približno takorat kot mi (par let gor dol)....šele potem bi imel rezultat vsaj malo teže....drugače si vse te raznorazne primerjave lahko poljubno prirejate kot vam paše in nimajo nobene teže wink.gif
če hočeš boš prikazal kot da je vse v ku***, ali pa da je (po Bossu) vse nice and dandy!

Torej komur se da, z tehtno primerjavo na dan....bi jo rade volje videl.

Z M A J
Sašo, pohvala za objektivni post! Jaz sem tisto želel samo napisat kot zanimivost, ne direktno primerjavo, ker to jasno ne gre, sploh brez konkretnih podatkov! party0024.gif happy0158.gif
Alex
Tudi sam se strinjam z zgoraj napisanim.Z direktno primerjavo istega poklica,enaka služba in pribl.isto delovno dobo.

Začenjam jaz:

Strojni tehnik,25 let del dobe,izdelava na enakih cnc strojih popolnoma identičnih polizdelkov iz al.in mg.
za nemški avtomobilistični trg.
Prvi delajo tri izmene,drugi v dveh.

Prvi dobi z potnimi stroški in malico 900€ okroglih.
Drugi dobi 2150€ (brez malice in potnih stroškov,ker mu ne pripadajo).

Vprašanje;kateri delavec dela v slo.in kateri v nemčiji? wink.gif
Boss
QUOTE(madmax @ 18 Jan 2011, 13:25) *

če hočeš boš prikazal kot da je vse v ku***, ali pa da je (po Bossu) vse nice and dandy!

Pa jebemu, le kje sem to napisal z0tdntknw.gif ... samo javno sem se vprašal a je res tolk brezperspektivno hudo, da se mormo na vsakem koraku cmerat. Predvsem pa za stvari na katere se ne da bistveno vplivat (cene goriv, surovin oziroma vsega kar se mora kupiti na mednarodnih trgih in kjer ne moremo vplivat na ceno).

Mah kurac, k otrokom moram razlagat - daleč od tega, da je vse fino in fajn, a če bomo nergali in tarnali bo pa kej boljše? Če mi kdo zagotovi oziroma stavi svojo roko, da če zamenjamo oblast, da se bo vse uredilo sem prvi v vrsti, da brcnem trenutne oblastnike čez prag - no kdo je tak car, da si upa stavit, da če zamenjamo, da bo pol vse fino in fajn? devil.gif

Nov slogan:

Slovenija dežela depresivcev - občutite utrip žalosti in obupa na sončni strani alp. rolleyes.gif
Alex
(Boss @ 18 Jan 2011, 17:12) *

Pa jebemu, le kje sem to napisal z0tdntknw.gif ... samo javno sem se vprašal a je res tolk brezperspektivno hudo, da se mormo na vsakem koraku cmerat. Predvsem pa za stvari na katere se ne da bistveno vplivat (cene goriv, surovin oziroma vsega kar se mora kupiti na mednarodnih trgih in kjer ne moremo vplivat na ceno).

Mah kurac, k otrokom moram razlagat - daleč od tega, da je vse fino in fajn, a če bomo nergali in tarnali bo pa kej boljše? Če mi kdo zagotovi oziroma stavi svojo roko, da če zamenjamo oblast, da se bo vse uredilo sem prvi v vrsti, da brcnem trenutne oblastnike čez prag - no kdo je tak car, da si upa stavit, da če zamenjamo, da bo pol vse fino in fajn? devil.gif
Nov slogan:

Slovenija dežela depresivcev - občutite utrip žalosti in obupa na sončni strani alp. rolleyes.gif

Sem siguren,da bi bilo takoj opaziti spremembe na bolje.Ker smo na dnu,slabše ne more bit. harhar.gif
Symon

Če mi kdo zagotovi oziroma stavi svojo roko, da če zamenjamo oblast, da se bo vse uredilo sem prvi v vrsti, da brcnem trenutne oblastnike čez prag - no kdo je tak car, da si upa stavit, da če zamenjamo, da bo pol vse fino in fajn? devil.gif

Zakaj? Itak je večina politikov pri nas starih obrazov, s starimi grehi in lovkami na svojih koncih, zato je tako kot je. Edini, dokaj svež, ki je deloval še pošten mi je bil Lahovnik, ki je obupal. Le zakaj? Če men vprašaš ker je videl, da moraš biti dovolj podel v politiki, imeti veze. Jelinčič je itak en klovn, fajn je, da je nekje v ozadju, da bi ga imel na oblasti pa ni. Ehjavec pa podobno, je sicer zelo ljudski ampak čisto vsega mu ne bi upal prepustiti. Potem imamo Janšo, o katerem imava dokaj enotno mnnje. In tule trenutno je še Pahor, ki mi načeloma deluje OK čeprav ga na momente biksa, največja težava pri njem so pa podrepniki, LDS in Zares, ki jim ne bi zaupal ovac ker bi prvo izgubili, drugo preprodali, tretjo pa zadržali zase (ve kdo priredba katere izjave je bila tole). tongue.gif
Osebno bi od trenutnih najraje videl, da bi imeli penzionisti dovolj glasov, da bi samo z SD naredili koalicijo (pa čeprav bi vsake toliko časa Erjavec grozil z izstopom iz koalicije). Zakaj? Pahor je načeloma OK in ima dovolj zvez po svetu, čeprav malo preveč japijevski in narcisoiden (Boss a nisi rekel, da takšnih ne maraš?), Erjavec pa bi dodal kanček ljudskosti. No pa še Boss, ki bi bil piarovec koalicije saj bi spretno obračal besede ter tolažil ljudi, da nam ni hudega. Hec, da ne boš preveč resno jemal. tongue.gif

A lahko kak moderator odcepi zadnjo stran offtopica v krneki z naslovom naprimer "politične debate"? Pomoje ima ta tema velik potencial, da postane neverending story. tongue.gif

EDIT: Alex nismo na podnu, še zdaleč od tega. Na podnu so v Tuniziji, v kakšnem Sudanu, Somaliji, Grčiji, Irskem, na jugu Italije (Sicilija, Neapelj z okolico). Lahko pa bi nam šlo bolje, jasno. Sem optimist in verjamem, da bo sčasoma celotni državi šlo bolje saj smo drugače glede na majhnost (ali pa prav zaradi nje) dovolj napredni in fleksibilni.
adormi11
En tipičen primer Avstrija - Slovenija. Na firmi v Avstriji smo dobili predračun za zunanje žaluzije z montažo od Slovenskega izvajalca in od Avstrijskega, pa je bil Avstrijski za 500€ cenejši pri vsoti 19k€.
Delavec pri Slovenskem zasluži 750€ (580€ na plačilni), delavec pri Avstrijskem pa 1300€ (vse na plačilni).
Zakaj lahko Avstrijski delodajalec da delavcu višjo plačo, kot Slovenski pri istem izkupičku?
Boss
QUOTE(adormi11 @ 18 Jan 2011, 18:57) *

En tipičen primer Avstrija - Slovenija. Na firmi v Avstriji smo dobili predračun za zunanje žaluzije z montažo od Slovenskega izvajalca in od Avstrijskega, pa je bil Avstrijski za 500€ cenejši pri vsoti 19k€.
Delavec pri Slovenskem zasluži 750€ (580€ na plačilni), delavec pri Avstrijskem pa 1300€ (vse na plačilni).
Zakaj lahko Avstrijski delodajalec da delavcu višjo plačo, kot Slovenski pri istem izkupičku?

Dobro vprašanje... a veš da bi to tud jaz rad vedu kako je to možno z0tdntknw.gif
Boss
QUOTE(Symon @ 18 Jan 2011, 18:10) *

Pahor je načeloma OK in ima dovolj zvez po svetu, čeprav malo preveč japijevski in narcisoiden (Boss a nisi rekel, da takšnih ne maraš?), Erjavec pa bi dodal kanček ljudskosti. No pa še Boss, ki bi bil piarovec koalicije saj bi spretno obračal besede ter tolažil ljudi, da nam ni hudega. Hec, da ne boš preveč resno jemal. tongue.gif

Hmmm definicija narcisoidnosti oziroma kaj določa narcisoidnost:

- mogočno občutenje lastne pomembnosti (pretiravanje o lastnih dosežkih in talentih, pričakovanje, da bodo drugi opazili njegovo/njeno superiornost brez merljivih dosežkov),

- prezaposlenost s sanjarjenjem o brezmejni uspešnosti, moči, odličnosti, lepoti ali idealni ljubezni,

- prepričanje o lastni enkratnosti in posebnosti, ki ju lahko razumejo le najodličnejši posamezniki in ustanove,

- zahteva po pretiranem občudovanju,

- nerazumno pričakovanje naklonjenega ravnanja ali samodejnega zadovoljevanja pričakovanj,

- izrabljanje drugih za dosego lastnih ciljev,

- nepripravljenost za priznavanje ali spoznavanje čustev in potreb drugih,

- nevoščljivost ali prepričanje, da so nevoščljivi drugi,

- ošabnost in nadutost.

Marko_mx-3
(adormi11 @ 18 Jan 2011, 18:57) *

Zato, ker je verjetno prevelik aparat (preveč administracije in premalo rok, ki prinašajo denar), potem je tukaj še g. Direktor, ki si mora privoščiti veliko hišo, dobre avtomobile, drage večerje, hišo na morju in v hribih, stanovanje za ljubico, .....

V prejšnji firmi, je tudi g. direktor izmaknil iz firme neko vsoto denarja. Kar se je izvedelo, ko smo hoteli na sodišče, da bi dobili svoje plače. Seveda, je g. direktor prišel na obravnavo z berglami, kot da je nek ubogi in si je poškodoval noge. Dan prej so ga pa videli, kako normalno hodi okoli. Skoraj pol leta smo čakali na zadnje 3 plače in odpravnine, vsako mesečno obljubljanje, sej bo, sej bo. Ta mesec 100% da je on dobil neko službo in bo tam vzel puf za naše plače. Ne vem kako se je potem na koncu, v slabem mesecu našel ves kapital za naše plače, prej pa pol leta nič. Sej ne rečem nič, plače smo imeli dobre, še posebej za mojo prvo redno zaposlitev, sedaj lahko samo sanjam o taki vsoti. Samo delali smo pa tudi in ni bilo veliko kakšnega zabušavanja, ter gledanja v zrak.

Opažam pa v več firmah, je recimo da 1/3 delavcev, ki samo godrnjajo, pizdijo čez vsakega, ki je samo eno mesto višje od njega. Ponavadi so taki tudi največji lenuhi, dela sam tolk, kot more. Še to najraje koga drugega nategne, da za njega naredi. Da bi pospravili za sabo je malo verjetno, raje še zanalašč bolj razmečejo..... Takšnemu, bi dal takoj nogo. Da bi naredili nekaj za dobro firme, si raje izpahnejo ramo. O napredovanju nočejo tudi slišati, raje 20 let propadajo na istem delovnem mestu.
Boss
QUOTE(Marko_mx-3 @ 18 Jan 2011, 20:10) *

Opažam pa v več firmah, je recimo da 1/3 delavcev, ki samo godrnjajo, pizdijo čez vsakega, ki je samo eno mesto višje od njega. Ponavadi so taki tudi največji lenuhi, dela sam tolk, kot more. Še to najraje koga drugega nategne, da za njega naredi. Da bi pospravili za sabo je malo verjetno, raje še zanalašč bolj razmečejo..... Takšnemu, bi dal takoj nogo. Da bi naredili nekaj za dobro firme, si raje izpahnejo ramo. O napredovanju nočejo tudi slišati, raje 20 let propadajo na istem delovnem mestu.

Oh ja in takih resnično ni malo - pol pa iščejo vzroke vsepovsod drugod sam pri sebi ne, nevoščljivost kar šprica od njih na koncu pa še tiste fičnke viška zagonijo na pijači, čikih in obiskih lokalov, kjer v gostilniških debatah jadajo o svoji nesrečni usodi.
madmax
(Alex @ 18 Jan 2011, 16:55) *

Tudi sam se strinjam z zgoraj napisanim.Z direktno primerjavo istega poklica,enaka služba in pribl.isto delovno dobo.

Začenjam jaz:

Strojni tehnik,25 let del dobe,izdelava na enakih cnc strojih popolnoma identičnih polizdelkov iz al.in mg.
za nemški avtomobilistični trg.
Prvi delajo tri izmene,drugi v dveh.

Prvi dobi z potnimi stroški in malico 900€ okroglih.
Drugi dobi 2150€ (brez malice in potnih stroškov,ker mu ne pripadajo).

Vprašanje;kateri delavec dela v slo.in kateri v nemčiji? wink.gif

Pozabil si ključno komponento da bi bila primerjava vsaj približno kej vredna...koliko ta tvoj kolega porabi za vrtec, hrano, najemnino, položnice...

Boss se opravičujem...nice and dandy je bila malo premočna prispodoba...sem pa mnenja da le malce preveč zagovarjaš nesposobneže ki so trenutna na oblasti (kot bi imel kej od tega oz kej za bregom devil.gif tongue.gif )

Z tem zadnjim stavkom se pa absolutno strinjam...tudi številke to potrujejo (mislim da nas samo še finci šišajo po št. samomorov na preb.) dry.gif
Boss
QUOTE(madmax @ 18 Jan 2011, 20:30) *

Boss se opravičujem...nice and dandy je bila malo premočna prispodoba...sem pa mnenja da le malce preveč zagovarjaš nesposobneže ki so trenutna na oblasti (kot bi imel kej od tega oz kej za bregom devil.gif tongue.gif )

K bi vsaj res mel... sam pol bi bil ziher tiho kot rit in bi se samo sladko muzal happy0195.gif
Slivka
Tole bom pisal Bossu, čeprav je v veliki meri namenjeno tudi ostalim.

Boss, kolikor sem ulovil, si iz sveta financ, torej finančnik, ekonomist in podobno. Jaz sem bolj kmečke sorte in s hribov doma, vseeno si bom drznil napisati tri točke:

1. Upam, da se na finance razumeš bolj kot na politiko, sicer bom pomislil, da je vaša hiša v takem sranju, se opravičujem, stanju zaradi tebe. Je Janša zavozil svojo priložnost? Daj no mir! Samo nekaj primerov: da bomo kupili 8-kolesnike so se dogovorili že pred Janšo in on je samo vodil programe, ki so pravzaprav že tekli. In na lepem pred volitvami afera o podkupovanju. In vsi so obljubljali, da jo bodo takoj po volitvah zaključili. In pred volitvami v evropski parlament je spet priplavala na površje. Kolikor vem, še ni sodnega epiloga. Najbrž čaka še kakšne volitve. Tik pred volitvam se je Rop spomnil, da je slišal, kako se Janša dogovarja za incidente na morju. Če kaj spremljaš te stvari, veš, kako se je zgodba končala. Take "sovražne" propagande je bilo veliko. In ni čudno, da je izgubil. Lahko bi pisal še več tega, pa ni potrebno niti primerno. Poglejmo pa to vlado. Interpelacija. In nazadnje tista ministrica, zoper katero je bila interpelacija, sploh ni bila v dvorani. Konec koncev, zakaj bi pa bila. Vedela je, da je njeni ne bodo izdali in da bo imela dovolj podpore, da ostane. Zakaj bi potem sploh bila notri, poslušala očitke in nanje odgovarjala. Naprej. Država je zašla v težave. In kaj je naredil predsednik vlade? Vzel si je en mesec časa za premislek. Gospodarstvo pa se je znajdevalo, kot se je vedelo in znalo. In kaj potem sploh potrebujemo tako vlado?

2. Na tem forumu ste pred skoraj letom in pol "glasovali", da nekega "pametnjakoviča" izženete. Možakar je vedno moral imeti prav, tudi kadar ni imel. In da je utemeljil svoj prav, je iskal raznorazna dejstva in jih interpretiral na dolgo in široko. Te to na koga spominja? Da se ne bo zgodovina ponovila.

3. To je MAZDIN forum. Ne politični. Naj potem tako tudi ostane. In če se začnemo menit, katera Mazda je najboljša, bo prej zmanjkalo prostora na forumu, preden se bomo uskladili (čeprav ima forum neomejen prostor). Koliko težje se bomo uskladili o politikih in politiki. Če bi torej rad politične diskusije, poišči politične forume. To pa je bil Mazdin forum. In, če nisem preveč zahteven, bi ponižno prosil, da tako tudi ostane.

Pa brez zamere. Upam, da nisem s svojim pisanjem koga užalil, ker to ni bil moj namen.

Symon
Boss saj veš kako pravijo: "Sit ne razume lačnega." In ne, ne jamram, da sem jaz lačen ampak dostikrat pišeš kot, da ti ne razumeš, da je v Sloveniji kar dosti lačnih.
Boss
Wow Slivka a ti bi me kr izgnal iz foruma, ker drugače razmišljam kot ti - hoooya that's the kind of democracy happy0158.gif - le od kod mi je to tako prekleto znano devil.gif

Sej bi napisal en zelo znan Prešernov verz pa bom raje ostal na nivoju.

Je pa zanimivo, kako vsak misli, da če človek dela na banki se ukvarja samo s financami - hmm a IT-ja pa v bankah ne poznajo, lohk bi bil pa tud varnostnik, snežilka, hišnik, vzdrževalec ipd? No da ne bo nesporazumov... delam v IT-ju na elektronskem bančništvu. Nimam nobene direktne veze ne s financami ne s trženjem ne s krediti, delnicami, skladi ipd... veliko pa berem in se v določene zadeve pač poglabljam tudi, če niso iz moje stroke. Baje je znanje zlata vredno. z0tdntknw.gif

Kar se pa tiče generala in Patrij pa bo čas pokazal svoje. Pravosodje ima zadevo v rokah in bomo videli kaj bo. Vseeno Slivka pa si le preberi v katerem mandatu se je delal javni razpis za izbiro ponudnika in katerega leta je to bilo - boš presenečen, da to ni bilo pred letom 2004 in tudi ne po letu 2008 wink.gif

Sicer pa če hočemo biti Juga pred letom 1980, ali Romunija do 1989 ali pa Madžarska zdaj, pol pač vemo katerega velikega vodjo je treba izbrati. Ane Slivka, trdorokce na oblast pa bo vse ok in prav - hura naj živi slovenski hlapec happy0158.gif

Aja p.s. če te take debate motijo lahko samo preskočiš in ne rabiš brat pa ne bo nervoze pri bajti pa se bova lohk na kakem pikniku v kaki debati zelo lepo ujela... veš po naravi nisem glih zajebana oseba...sem nežen in razumajoč -prava dušica in res redkokdaj koga mahnem. devil.gif

Zadnjih par besed je šala, da ne bo kdo kak napad traume in tesnobe dobil. harhar.gif

QUOTE(Symon @ 18 Jan 2011, 21:03) *

Boss saj veš kako pravijo: "Sit ne razume lačnega." In ne, ne jamram, da sem jaz lačen ampak dostikrat pišeš kot, da ti ne razumeš, da je v Sloveniji kar dosti lačnih.

Prekleto razumem - sploh tiste, ki so lačni a ne po svoji krivdi. Razumem marsikaj, in vem da najbolj trpijo tisti, ki se jih ne sliši. Po drugi strani imaš pa "glasne reveže", ki reklamirajo svojo revščino tako, da stojijo lepo zaobljene postave pred svojo lastno hišo in s čikom v rokah ter rdečim nosom, ki tarnajo kako hudo jim je in da nimajo za preživet. Takih "revežev" pa pač ne morem in ne bom nikoli razumel pa če se na glavo postavijo.
madmax
Slivka pod točko 2. in 3. bi težko kaj dodal...kar se tiče točke 1. pa wallbash.gif pa ne podli kaplar no...pa ne mi rečt da je to tvoja rešitev huh.gif
aja, pa pri wikileaks je bilo nekaj govora okoli dogovarjanja na morju med ivekom in jajčkotom wink.gif tako da nekaj pa že je na temu.

Pa da neboš takoj skočil da sem lev...pišem z desno tongue.gif svoje mnenje o politiki pa sem v neki drugi temi nazorno opisal (jeb**** z oz brez kondoma wink.gif )

YavarYe X6V6
(Slivka @ 18 Jan 2011, 20:59) *

2. Na tem forumu ste pred skoraj letom in pol "glasovali", da nekega "pametnjakoviča" izženete. Možakar je vedno moral imeti prav, tudi kadar ni imel. In da je utemeljil svoj prav, je iskal raznorazna dejstva in jih interpretiral na dolgo in široko. Te to na koga spominja? Da se ne bo zgodovina ponovila.

Samo tole bom dodal, tisti"možakar", je tudi žalil in pljuval po VSEH uporabnikih foruma, kar pa mislim da tega trenutno in ne prej ni počel nihče.

Vsak ima pravico napisat kar hoče saj smo v demokraciji, če seveda ne gre čez mejo in začne z žaljenjem.
Jest
(Slivka @ 18 Jan 2011, 20:59) *

Jaz se bom "spotaknil" tdui samo ob tole.. (ostalo preksocim, ker me politika zanima prav toliko kot lanski sneg smile.gif ) ...

Omenjeni "pametnjakovic" je SAM zelel anketo... in SAM se je spokal... Nihce ga ni izgnal ali mu kakorkoli omejil dostop do foruma... Je bil pa vsaj toliko fer, da je drzal svojo besedo .... Ni pa to bil prvi forum, ki ga je zapustil. Kolikor vem, je podobno naredil ze na mobisux.com in na alter.si forumu ... za avtomobilzem.com pa ne vem smile.gif ...

jures
Naslov teme je:

YavarYe X6V6
Kaj si mislu z zgoraj napisanim ?
Z M A J
A se je ponoč spet kej podražil?? tongue.gif dry.gif
Boss
QUOTE(jures @ 19 Jan 2011, 09:49) *

Naslov teme je:

Ja in kaj je narobe... sej vsakič, k se podraži se začne politiko notr vpletat kot glavnega krivca. Ok razumem, da je to verjetno tolažba, ker je pač lažje bit tuki jezen na ljudi, ki jih imamo na "dohvat ruke" devil.gif kot pa na nekega pižamarja tam daleč na jugu al pa na borznega mešetarja, ki mu ne vemo ne imena niti kdo je oziroma koliko je takih.

Mi je pa hecno, da zdej, k se hrana spet draži in se je žito na svetovnih trgih podražilo za več kot 100% v enem letu in da posledično bo vsa hrana dražja, se noben ne oglasi pa je zgodba do pičice enaka kot s podražitvami nafte.
LabiGT
sej ves zakaj...v sloveniji je avto sveta stvar, boljse avte vidis tukaj kot v parizu confused0059.gif
clovek (moj frend) ima placo kakih 2000 pa bi kupil mazdo 6..cist mim
Sishi
(LabiGT @ 19 Jan 2011, 16:47) *

sej ves zakaj...v sloveniji je avto sveta stvar, boljse avte vidis tukaj kot v parizu confused0059.gif

Moj sodelavec se je vrnil s Švedske po 2 tednih...pravi, da je pri nas vozni park v povprečju boljši (z nekaj izjemami), ljudje pa skromnejši...

(LabiGT @ 19 Jan 2011, 16:47) *

clovek (moj frend) ima placo kakih 2000 pa bi kupil mazdo 6..cist mim

Nisem prepričan, če štekam poanto. A kao razmišlja o M6 kljub visoki plači? Pri nas bi kao takoj meca al baverec padu?

P.S. Jaz bi pri tej plači tudi razmišljal ali bi si privoščil novo M6 (pod pogojem, da imam rešen stanovanjski problem seveda).
LabiGT
ja sej to je, nima reseno vse...niti priblizno
Sishi
Bratranec z ženo in otrokom živi v Švici več kot 20 let. Dela kot mizar za 5000 CHF mesečno, žena dobi 3000 CHF (delavka v tekstilni tovarni), najemnino za 3SS ima 1000 CHF. 10 let je vozil Audi A4 (kupil 5 let starega). Lani si je pa kupil BMW 320i automatic (5 let starega).

P.S. Aja ima pa eno hiško v Zadru in eno v Prekmurju.
Gustav

. Predvsem pa za stvari na katere se ne da bistveno vplivat (cene goriv, surovin oziroma vsega kar se mora kupiti na mednarodnih trgih in kjer ne moremo vplivat na ceno).

Da se vplivat. Ampak nocemo. Sem ze velikokrat napisal.
Boss
QUOTE(Mazda 6 Combi @ 20 Jan 2011, 07:54) *

Da se vplivat. Ampak nocemo. Sem ze velikokrat napisal.

Kako boš vplival na ceno goriva? OK, 10 centov kolikor ima država lufta pri trošarini bi lahko pritiskali - ampak to je še vedno relativno malo, da bi se poznalo. Lahko pa izstopimo iz EU pa se v trošarini sprosti še cca 30 dodatnih centov.

Sicer je pa tole zdele pljunk v morje, ker se obeta EU direktiva za zaračunavanje plačljivih cest po prevoženem kilometru. To bo pomenilo, da se boš vozil tako drago kot da bi bil liter bencina cca od 2 do 2,5€ - takrat pa bomo šele cvilili sad.gif
YavarYe X6V6
(Boss @ 20 Jan 2011, 09:25) *

Kako boš vplival na ceno goriva? OK, 10 centov kolikor ima država lufta pri trošarini bi lahko pritiskali - ampak to je še vedno relativno malo, da bi se poznalo. Lahko pa izstopimo iz EU pa se v trošarini sprosti še cca 30 dodatnih centov.

Sicer je pa tole zdele pljunk v morje, ker se obeta EU direktiva za zaračunavanje plačljivih cest po prevoženem kilometru. To bo pomenilo, da se boš vozil tako drago kot da bi bil liter bencina cca od 2 do 2,5€ - takrat pa bomo šele cvilili sad.gif

S čim me bodo nadzorovali ?
Pa še to naj bi plačal, ja pa jade, peš bom pa bo, al se bom pa šlepu.
jures
Mene zanima kdaj se bo pa kilometrina po zakonu 'posodobila' na nove cene....
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.