Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Bencin drazji cez noc....
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
jures
(theBill @ 19 May 2009, 10:52) *

Meni Xedos naredi nekje 550 km ob tem pa porabi tam 46-47 L bencina - poraba poraba zadnja 2 tanka je bila 8,2 - 8,3 L/100 km. Samo jo kar šparam, pa brez klime oziroma redko s klimo.

Ko mi začne opozorilna lučka svetit, lahko natočim nekje 47 litrov.

Dosedaj več kot 50 litrov še nisem spravil vanj, pa sem kar nekaj km naredil s prižgano opozorilno lučko (pa naj bi imel 55 litrski tank).

Potem mi ostane edino čakat na kakšne subvencije za LPG.
Ne, nisem tvoj sosed. Sem iz Ljubljane.

Ima 60L tank, ja men se tudi zgodaj prizge. ampak je za vsaj 120km se not happy0158.gif
iceman22
jures mogoce ves kok pride predelava na plin dizla?2.0 CD novo mazdo govorim..
David
(iceman22 @ 19 May 2009, 14:42) *

Ti bi dal tvojo mazdo na plin*? confused0059.gif

Stvar je taka...da pri porabi okoli 7 l kot jihh ima nova Mazda 6 mislim da je brezpredmetno stavit plin... ne vem kolk bi dejansko lahko profitiral....

LP David
jures

Nimam pojma....pa res ne vem ce se splača....
Razen seveda ce dobivas kilometrino, veliko potujes naokoli in ga bos imela leta in leta.......
poleg tega ima dizel mazda mal vec problemov sama s seboj...smile.gifsmile.gifsmile.gif
Gustav

dizla predelovat nima smisla, ker je cena ene dva do trikrat višja kot pri benzu. Treba mu je zmanjšat kompresijo pa kaj vem kaj še vse Skratka ni to za delat.
YavarYe X6V6
(Mikimiska @ 19 May 2009, 23:55) *

dizla predelovat nima smisla, ker je cena ene dva do trikrat višja kot pri benzu. Treba mu je zmanjšat kompresijo pa kaj vem kaj še vse Skratka ni to za delat.

WTF confused0059.gif

Si kaj takega pojedu al kaj ?
Gustav
Hja, tko so mi rekl.

kaj jaz vem

Načeloma sem teoretik ampak si stvari kar dobro zapomnim. Ko sem spraševal za predelavo dizla na plin, so mi pač rekli da je predrago in da je potrebno zmanjšati kompresijo ki jo majo dizli preko 18:1 ponavadi, da ne prihaja do samovžiga plina, kar pri takih tlakih bi prihajalo

Sem malo pobrskal:

FAQ na strani plineksa:

Ali se v dieselsko vozilo lahko vgradi plin? (Rajko, Metlika)

Vgraditi plin v avtomobile z dieselskim motorjem je mogoče, vendar pa je vprašljiva ekonomičnost vgradnje, tako da takih vgradenj v osebna vozila ne delamo.
V katera vozila je možno vgraditi plinski pogon? (Simon, Vransko)

Plinski pogon je možno vgraditi v skoraj vsa vozila na bencinski pogon, razen v nekatera vozila, pri katerih vgradnja zaenkrat še ni mogoča (npr. nekatera vozila z direktnim vbrizgom goriva v valj motorja ).

Evo na isti strani plineksa pod predelave najdem tale stavek:

Manj pogoste in bolj kompleksne so predelave na dizelskih motorjih, pri katerih je treba poleg v nadaljevanju naštetih predelav zmanjšati še kompresijsko razmerje in dodati vžigalni sistem s svečico. Teh predelav pri nas ne delamo.[size=3]

Tko d zdej ne vem ,a sem jaz kaj pojedel, al pa tvoja splošno priznana strokovnost na tem področju nekoliko šepa.....
YavarYe X6V6
(Mikimiska @ 20 May 2009, 11:54) *

Hja, tko so mi rekl.

kaj jaz vem

Načeloma sem teoretik ampak si stvari kar dobro zapomnim. Ko sem spraševal za predelavo dizla na plin, so mi pač rekli da je predrago in da je potrebno zmanjšati kompresijo ki jo majo dizli preko 18:1 ponavadi, da ne prihaja do samovžiga plina, kar pri takih tlakih bi prihajalo

Sem malo pobrskal:

FAQ na strani plineksa:

Ali se v dieselsko vozilo lahko vgradi plin? (Rajko, Metlika)

Vgraditi plin v avtomobile z dieselskim motorjem je mogoče, vendar pa je vprašljiva ekonomičnost vgradnje, tako da takih vgradenj v osebna vozila ne delamo.
V katera vozila je možno vgraditi plinski pogon? (Simon, Vransko)

Plinski pogon je možno vgraditi v skoraj vsa vozila na bencinski pogon, razen v nekatera vozila, pri katerih vgradnja zaenkrat še ni mogoča (npr. nekatera vozila z direktnim vbrizgom goriva v valj motorja ).

Evo na isti strani plineksa pod predelave najdem tale stavek:

Manj pogoste in bolj kompleksne so predelave na dizelskih motorjih, pri katerih je treba poleg v nadaljevanju naštetih predelav zmanjšati še kompresijsko razmerje in dodati vžigalni sistem s svečico. Teh predelav pri nas ne delamo.[size=3]

Tko d zdej ne vem ,a sem jaz kaj pojedel, al pa tvoja splošno priznana strokovnost na tem področju nekoliko šepa.....

Šepal bo nekdo drug dry.gif , samo če pri dizlu znižaš kompresijo pol ni več dizel ampak navaden bencinar.
Če dizlu znižaš kompresijo tudi ne pride več do samovžiga, to pa pomeni da ne bo več delal na nafto, ok ?
Vžigalne svečke pri dizlu, to bo pa rad videl da zdrži tlake pri katerih laufa dizel.

Še eno vprašanje kaj je vzrok vžiga mešanice zraka in nafte pri dizlu, kaj povzroči vžig?

Vidim da dobro obvaladaš iskanje po netu, jaz pa malo manj - teotetično je možno vse, sam jaz stavim samo na izkušnje in prakso, ki pa verjemi mi je ne manjka.
Gustav
Ne ne sej se nimam namena kregat sam ne maram pa d se me dela neumnega če nisem. wink.gif Načeloma se tud ne vmešavam če ne vem za kaj se gre. Meni je blo tudi čudno to nižanje kompresije saj potem se poraja vprašanje delovanja enkrat na nafto in drugič na plin. Edino če gre za permanentno predelavo, ki ne omogoča več tankanja nafte, kar pa tud ni ravno kul, akj če ne prideš do plina?

Torej mešanica nafta + zrak se vžiga sama zaradi kompresije. Kaj točno in kako, res ne vem, posredi so verjetno cetansko število v nafti in kompresijsko razmerje, ki je verjetno precej poenoteno pri vseh dizlih in prilagojeno pri katerem tlaku nafta pač poči. Predvidevam da se s cetanskim številom v nafti uravnava pri katerem tlaku pride do samovžiga, temu pa so prilagojeni motorji in kompresijskarazmerja. Verjetno so dopustna tudi manjša odstopanja.

to je blo brez neta wink.gif

Šraufrskih izkušenj pa res nimam in me ni sram priznat.

Pa lep dan še naprej
YavarYe X6V6
No tole si lepo napisal love0030.gif , si pa pozabil nekaj ki pa je vseeno potrebno za vžig pri dizlu, in to je temperatura ki pa se poviša pri kompresiji, je sicer malenkost samo brez nje ni nič.

Pa čas vbrizga nafte je tudi potreben, ke se nafta vbrizga direktno v cilinder(kot pri ženskah biggrin.gif ) in to ravno pravi moment(mislim če se ne motim je pri dizlu predelanemu na plin isti princip, samo medij je drug in čas vbrizga tudi), kar je pri bencinarju popolnoma drugače-lažje.

A sem že mal picajzlast ? blush.gif
David
.... čist mal!

Ampak takoj ko si žensko omenil se mi je stvar skristalizirala... harhar.gif party0024.gif happy0158.gif
YavarYe X6V6
(David @ 20 May 2009, 13:34) *

.... čist mal!
Ampak takoj ko si žensko omenil se mi je stvar skristalizirala... harhar.gif party0024.gif happy0158.gif

Ni mi jasn kaj i a to zvezo s ceno bencina, tisto moje je bila smo "prispodoba" whistling.gif
Boss
Tole kar pišejo predelovalci na plin so pa zgleda res ene buče saj, da bi dieslu zmanjševali kompresijo se mi zdi pa oreng huda confused0059.gif . Pa da bi iz diesel motorja nato recimo naredli bencinskega je treba toliko predelave, da se bolje splača kompleten motor zamenjat z vso napeljavo in računalnikom vred.

Svečke, vžig, pumpa, vžigalne tuljave, CPU, vprašanje kako bi turbina prenesla višje obrate in močnejši izpuh ter tudi večje segrevanje kot pri dieslu, itd. z0tdntknw.gif

Po moje je samo fora v zamiku vbrizga plina, da le ta ne pride prezgodaj v valj in da se zadeva ne vžge prehitro ampak ravno takrat, ko je treba... se pravi, da se še vedno vžiga po dieselskem principu ampak pravočasno, da ne pride do klenkanja oz. sploh, do nedelovanja motorja.

Edino na tak način se sploh lahko obdrži dieselsko delovanje + plin.

Je pa res vprašanje ekonomičnosti saj tudi če bi bila cena vgradnje enaka je zaradi manjše porabe diesla kot bencinarja ta strošek vrnjen verjetno šele pri 40-50kkm. Če pa je predelava res 2-3x dražja pol se ti pa strošek povrne šele pri 100kkm, kar pa je precej nesprejemljivo in ekonomsko neupravičeno.
YavarYe X6V6
(Boss @ 20 May 2009, 16:00) *

Tole kar pišejo predelovalci na plin so pa zgleda res ene buče saj, da bi dieslu zmanjševali kompresijo se mi zdi pa oreng huda confused0059.gif . Pa da bi iz diesel motorja nato recimo naredli bencinskega je treba toliko predelave, da se bolje splača kompleten motor zamenjat z vso napeljavo in računalnikom vred.

Svečke, vžig, pumpa, vžigalne tuljave, CPU, vprašanje kako bi turbina prenesla višje obrate in močnejši izpuh ter tudi večje segrevanje kot pri dieslu, itd. z0tdntknw.gif

Po moje je samo fora v zamiku vbrizga plina, da le ta ne pride prezgodaj v valj in da se zadeva ne vžge prehitro ampak ravno takrat, ko je treba... se pravi, da se še vedno vžiga po dieselskem principu ampak pravočasno, da ne pride do klenkanja oz. sploh, do nedelovanja motorja.

Edino na tak način se sploh lahko obdrži dieselsko delovanje + plin.

Je pa res vprašanje ekonomičnosti saj tudi če bi bila cena vgradnje enaka je zaradi manjše porabe diesla kot bencinarja ta strošek vrnjen verjetno šele pri 40-50kkm. Če pa je predelava res 2-3x dražja pol se ti pa strošek povrne šele pri 100kkm, kar pa je precej nesprejemljivo in ekonomsko neupravičeno.

To sem čakal to je bistvo, čas "vbrizga" plina v cilinder.
Sirius
Ker se že kažejo neke iskre in strele v debati dizel-LPG je potrebno vključiti "brizgalno" z hlajenje debate.

Verjetno ne bo kavelj v predelavi dizla na LPG v tem, da se dizla najprej predela v bencinca. Australska vlada subvencionira predelavo dizlov s 2000 Aust. $, bencincev pa z 1000 $ , torej je predelava možna le, da je za dizel avtomobile dražja. Sedaj govorim malo na pamet, ker nimam časa brskati po internetu,vendar menim, da je to tako drago ker je potrebno vgraditi posebne injektorje, torej poseben sistem vbrizga LPG, kar je jasno, da je precej boj zapleteno in tudi dražje kot predelava pri bencincih.

Se pa na netu reklamira druge vrste sistem, ki predstavlja mešanje 5-35% LPG v dizel, ki se vbrizgava v cilinder. Dosežejo se boljši rezultati izkoristka goriva z zmanjšanjem porabe za do 25% pa tudi onesnaževanje okolja je bistveno zmanjšano, brez raznih DPF. V VB to stane tak predelava 1400 funtov+VAT (16%).

Avon Autogas has developed a revolutionary system that can substantially reduce the operating costs of any diesel engine. And have fitted over a hundred vehicle in the last 12 months mainly for local councils, and even main dealers are using us on there own vans.

Save around 25% of diesel fuel bills.

Prices from Ł1400 plus vat

Reduced Emissions

Tests have shown particulate Matter is reduced by approximately 70% as a consequence of an efficient combustion rate and the combustion process being completed with in the cylinder.

Further emissions can be removed with employment of a catalytic converter in the exhaust system.
Improved Fuel Efficiency

Did you know that only around 85% of the diesel is burnt in the cylinder with the rest wasted. It burns in the exhaust manifold or escapes to the atmosphere unburnt.

Our system uses a secondary fuel to increase to burn rate to a typical 98%. The electronic controlled introduction of LPG into the inlet results in improved combustion that requires a reduced amount of Diesel to produce the equivalent horsepower / torque.

It is basic mathematics, if you burn 25% more fuel rather than sending it into the atmosphere you will receive an increase in fuel efficiency.
System Adaptability

The intellectual property within the OMVL ECU has the flexibility to be adapted to suit any Diesel engine.

The system is designed to operate on new (computerized) engines whether they are turbo charged or naturally aspirated.

The ECU module is efficient for all Diesel-based vehicles that travel intra city or long haul interstate environments including stationary generation and marine applications.

Improved Driving Conditions

Vehicle drivability and driver morale are increased, most importantly driver fatigue is decreased. This is because the driver is faced with fewer gear changes due to improved engine torque curve.
jures
(Sirius @ 21 May 2009, 12:45) *

Ker se že kažejo neke iskre in strele v debati dizel-LPG je potrebno vključiti "brizgalno" z hlajenje debate.

Verjetno ne bo kavelj v predelavi dizla na LPG v tem, da se dizla najprej predela v bencinca. Australska vlada subvencionira predelavo dizlov s 2000 Aust. $, bencincev pa z 1000 $ , torej je predelava možna le, da je za dizel avtomobile dražja. Sedaj govorim malo na pamet, ker nimam časa brskati po internetu,vendar menim, da je to tako drago ker je potrebno vgraditi posebne injektorje, torej poseben sistem vbrizga LPG, kar je jasno, da je precej boj zapleteno in tudi dražje kot predelava pri bencincih.

Se pa na netu reklamira druge vrste sistem, ki predstavlja mešanje 5-35% LPG v dizel, ki se vbrizgava v cilinder. Dosežejo se boljši rezultati izkoristka goriva z zmanjšanjem porabe za do 25% pa tudi onesnaževanje okolja je bistveno zmanjšano, brez raznih DPF. V VB to stane tak predelava 1400 funtov+VAT (16%).

Avon Autogas has developed a revolutionary system that can substantially reduce the operating costs of any diesel engine. And have fitted over a hundred vehicle in the last 12 months mainly for local councils, and even main dealers are using us on there own vans.

Save around 25% of diesel fuel bills.

Prices from Ł1400 plus vat

Reduced Emissions

Tests have shown particulate Matter is reduced by approximately 70% as a consequence of an efficient combustion rate and the combustion process being completed with in the cylinder.

Further emissions can be removed with employment of a catalytic converter in the exhaust system.
Improved Fuel Efficiency

Did you know that only around 85% of the diesel is burnt in the cylinder with the rest wasted. It burns in the exhaust manifold or escapes to the atmosphere unburnt.

Our system uses a secondary fuel to increase to burn rate to a typical 98%. The electronic controlled introduction of LPG into the inlet results in improved combustion that requires a reduced amount of Diesel to produce the equivalent horsepower / torque.

It is basic mathematics, if you burn 25% more fuel rather than sending it into the atmosphere you will receive an increase in fuel efficiency.
System Adaptability

The intellectual property within the OMVL ECU has the flexibility to be adapted to suit any Diesel engine.

The system is designed to operate on new (computerized) engines whether they are turbo charged or naturally aspirated.

The ECU module is efficient for all Diesel-based vehicles that travel intra city or long haul interstate environments including stationary generation and marine applications.

Improved Driving Conditions

Vehicle drivability and driver morale are increased, most importantly driver fatigue is decreased. This is because the driver is faced with fewer gear changes due to improved engine torque curve.

Fajn da se dela v tej smeri, samo ne vem ce ljudje zelijo 25% znizanje...hocejo dokaj hitro povrnitev stroskov...
Sishi
Predelavat traktor na LPG je čisti nonsens. Raje se proda traktor in kupi bencinarja ter vgradi LPG (še bolje kupiti že vgrajenega happy0158.gif ).
Sirius
Ker gre za opazno zmanjševanje onesnaževanja okolja, bi morala država biti zainteresirana za takšne predelave tako, kot je v Australiji, ker če pade zgolj na hrbet uporabnikov, so redki, ki so pripravljeni prevoziti 90.000 km, da jim se investicija povrne.
Torej subvencija pri predelavi in obdavčitev izpustov škodljivih plinov, za potratne avtomobile.
Jaz ne navijam za nove davke, vendar nas bodo vremenske spremembe kmalu v to prisilile.
madmax
Ne razumem zakaj bi predeloval nekaj kar lahko laufa tudi na "rdeče"!? blink.gif cool.gif
Alex
(madmax @ 21 May 2009, 15:43) *

Ne razumem zakaj bi predeloval nekaj kar lahko laufa tudi na "rdeče"!? blink.gif cool.gif

...ne razumem,zakaj bi sploh kaj predelovali?? whatever.gif
David
(madmax @ 21 May 2009, 15:43) *

....aaaam.... pa to baje ne funcionira pri novih avtih.... ali pač? confused0059.gif
Boss
QUOTE(Sirius @ 21 May 2009, 15:16) *

Torej subvencija pri predelavi in obdavčitev izpustov škodljivih plinov, za potratne avtomobile.
Jaz ne navijam za nove davke, vendar nas bodo vremenske spremembe kmalu v to prisilile.

Sej se hecaš a ne? Avtomobil je samo grešni kozel v tej zgodbi in blazno primeren, da se njihove lastnike cuza na račun ekologije in pobiranja davkov glede na izpust CO2.

Delež CO2, ki ga pridela človek je že tako velikostnega reda 2-3% vseh emisij CO2 v naravi, avtomobili pa v vsej tej sliki prispevajo le okoli 10%. In če zmanjšamo izpuste CO2 pri avtih za tretjino to pomeni v globalnem smislu manj kot en promil. In tisti, ki danes misli, da bo en promil rešil svet je pa res trčen v glavo.

Dejte se prosim zavedat, da tole "dilanje" z CO2 je en sam biznis tako kot je napihovanje in delanje panike glede ptičje pa prašičje gripe pa SARS pa ne vem česa še. Prodat je treba in velike ribe morajo zaslužit, nas male pa ocurit do spodnjih gat.

Tudi tako opevani Al Gore je le v službi profita in lastne samopromocije, tako da please dejmo mal razmišljat z lastno glavo in malce se učit iz zgodovine ter se vprašat zakaj je bilo v časih vikinškega naseljevanja Grenlandije tam vse zeleno in plodno in so celo v Angliji gojili vinsko trto. A so se res v srednjem veku tud tolk vozili z avti in je industrija tako svinjala ozračje, da se je tako ogrelo zaradi toplogrednih plinov? whatever.gif

A ne bi bilo vseeno malo bolj logično se vprašat, kaj povzroča ciklični dvig temperatur in da verjetno je tukaj največji faktor naše preljubo sonce, ki nam daje tako življenje in energijo kot nam spreminja tudi podnebje. Pa če se na glavo postavmo ne bomo uspeli zmanjšati vplivov sonca pa tudi ne vem zakaj bi jih, če je to naravni cikel. cool.gif
madmax
(David @ 21 May 2009, 15:57) *

....aaaam.... pa to baje ne funcionira pri novih avtih.... ali pač? confused0059.gif

Baje da ja, ma sej če malo poštudiraš je logično.....poglej samo naprimer koliko bolj natančne in občutljive so črpalke doma na peči za centralno, pa jih kurilc ne zjeb***! Nevem no, moja kmečka logika z0tdntknw.gif

Če te ni strah carine.....ne vidim zadrškov tongue.gif .....kao! biggrin.gif
RoKo
(Boss @ 21 May 2009, 17:33) *

Sej se hecaš a ne? Avtomobil je samo grešni kozel v tej zgodbi in blazno primeren, da se njihove lastnike cuza na račun ekologije in pobiranja davkov glede na izpust CO2.

Delež CO2, ki ga pridela človek je že tako velikostnega reda 2-3% vseh emisij CO2 v naravi, avtomobili pa v vsej tej sliki prispevajo le okoli 10%. In če zmanjšamo izpuste CO2 pri avtih za tretjino to pomeni v globalnem smislu manj kot en promil. In tisti, ki danes misli, da bo en promil rešil svet je pa res trčen v glavo.

Dejte se prosim zavedat, da tole "dilanje" z CO2 je en sam biznis tako kot je napihovanje in delanje panike glede ptičje pa prašičje gripe pa SARS pa ne vem česa še. Prodat je treba in velike ribe morajo zaslužit, nas male pa ocurit do spodnjih gat.

Tudi tako opevani Al Gore je le v službi profita in lastne samopromocije, tako da please dejmo mal razmišljat z lastno glavo in malce se učit iz zgodovine ter se vprašat zakaj je bilo v časih vikinškega naseljevanja Grenlandije tam vse zeleno in plodno in so celo v Angliji gojili vinsko trto. A so se res v srednjem veku tud tolk vozili z avti in je industrija tako svinjala ozračje, da se je tako ogrelo zaradi toplogrednih plinov? whatever.gif

A ne bi bilo vseeno malo bolj logično se vprašat, kaj povzroča ciklični dvig temperatur in da verjetno je tukaj največji faktor naše preljubo sonce, ki nam daje tako življenje in energijo kot nam spreminja tudi podnebje. Pa če se na glavo postavmo ne bomo uspeli zmanjšati vplivov sonca pa tudi ne vem zakaj bi jih, če je to naravni cikel. cool.gif

happy0158.gif happy0158.gif
Sishi
(Boss @ 21 May 2009, 17:33) *

Se strinjam glede CO2. Svetovno govedo proizvede enormno količino metana, ki ima 20X večji učinek toplogrednih plinov v primerjavi s CO2.
Me pa izredno moti, da so v Ljubljani vsi mestni in primestni avtobusi dizli. Tudi taxi-ji in večina osebnih avtomobilov. Če odštejemo CO2 emisije, potem imajo dizli zdravju veliko nevarnejše izpuste. Recimo trdi delci imajo direkten negativen učinek na človekovo zdravje - CO2 pa posrednega. Ne vem ni mi hujšega, kot stat na semaforju za avtobusom in gledat njegov gost črn dim pri speljevanju.
Na Dunaju ni mestnega prevoza na dizel, ampak so tramvaji na elektriko! Poleg tega mesto subvencionira vsakega taxista s 3000€ in voznike s 1000€, če predelajo svoj avto na zemeljski plin. Ljubljana bi se morala zgledovati. Gosto naseljena mesta, bi se morala izogibati prometu z dizelskim pogonom. Pa to je samo moje razmišljanje.

P.S. Pa ne zdej o tem, da proizvodnje elektrike tud onesnažuje...
Boss
Hja sej... in to so avtobusi brez filtrov na katerih celo sarkastično piše, da naj prispevamo k čistejšemu zraku in se vozimo z LPP-jem confused0059.gif zadi pa oblak dima... stavim, da če bi se vsi vozili v tem busu raje s svojim avtom z filtrom DPF al pa na plin bi blo manjše onesnaženje s trdimi delci
kowkele
mene pa nekaj zanima: če bi se večina ljudi v mestih odločila za predelavo na plin, kam bi parkirali? V podzemne garaže in parkirne hiše se ne sme...?!
Symon
(Sishi @ 22 May 2009, 09:03) *

Gosto naseljena mesta, bi se morala izogibati prometu z dizelskim pogonom. Pa to je samo moje razmišljanje.

P.S. Pa ne zdej o tem, da proizvodnje elektrike tud onesnažuje...

Na Japonskem so menda dizli v mestnih jedrih prepovedani. cool.gif

(kowkele @ 23 May 2009, 12:12) *

mene pa nekaj zanima: če bi se večina ljudi v mestih odločila za predelavo na plin, kam bi parkirali? V podzemne garaže in parkirne hiše se ne sme...?!

Saj so tudi garažne hiše v stilu Atlantisove, CityParkove. Kolikor vem se ne sme parkirati le v podzemne garažne hiše. Nove garažne hiše so v resnici majhen davek, če bi primogli k boljšemu zraku v mestu. whatever.gif
jures
(kowkele @ 23 May 2009, 12:12) *

Se lahko, samo slovenija je 3540 let za časom.

Po novih direktivah mora biti opozorilo: Prepovedano za vozila na plin brez varnostnega ventila!! To velja za zelo stare predelave, nove imajo vse varnostni ventil!

V Evropi - in hrvaskem bos to videl povsod, a ne v sloveniji...

Nazaj k temi: Jutri je torek - gremo pobirat stave, koliko bo sel bencin gor?
vid007
(jures @ 25 May 2009, 08:44) *

Se lahko, samo slovenija je 3540 let za časom.

Po novih direktivah mora biti opozorilo: Prepovedano za vozila na plin brez varnostnega ventila!! To velja za zelo stare predelave, nove imajo vse varnostni ventil!

V Evropi - in hrvaskem bos to videl povsod, a ne v sloveniji...

Nazaj k temi: Jutri je torek - gremo pobirat stave, koliko bo sel bencin gor?

A ni šel prejšni torek šele gor, tak da ta teden ne bo nič, ker je na 14 dni pol pa jasn, kaj bo ko mamo tak sposobne ljudi, ki o tem odločajo.
jures
(vid007 @ 25 May 2009, 09:00) *

A ni šel prejšni torek šele gor, tak da ta teden ne bo nič, ker je na 14 dni pol pa jasn, kaj bo ko mamo tak sposobne ljudi, ki o tem odločajo.

Ti sposobni ljudje so ga tudi ze 2x v tednu podrazili.... happy0158.gif
Sishi
harhar.gif
Z M A J
Siši, ni čudn da je tko pocen te prišlo, če maš pa kestl tok velk kokr otroc v tovornjačku za po peskovniku! passifier.gif harhar.gif happy0195.gif
vid007
Evo spet, so naši tapametni dvignili cene bencina. Kam to pelje, pa da ne omenin, da imamo dražje cene goriv kot vse sosednje države razen Italije in celo dražje od Švice, Luksemurga, Lihenštajna, Španije in še marsi koga v Evropi, evo vse to je danes prišlo na dan, samo naši ludje, ki so odgovrni ludje za take cene se očitno nikoli ne bodo prebudili in bodo še naprej lepo polnili svoje žepe.
http://www.siol.net/gospodarstvo/2009/06/n..._podrazili.aspx
No pa še en link, da vidite kake lopove imamo na položajih, kamor sploh ne bi smeli prid in eni so jim pač nasedli, upam, da enkrat in nikoli več. Jaz jim nisem sicer.
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/bencin-z...-angliji/204225
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nafta-po...-pa-drag/204234
KAALman
(vid007 @ 1 Jun 2009, 13:29) *

Evo spet, so naši tapametni dvignili cene bencina. Kam to pelje, pa da ne omenin, da imamo dražje cene goriv kot vse sosednje države razen Italije in celo dražje od Švice, Luksemurga, Lihenštajna, Španije in še marsi koga v Evropi, evo vse to je danes prišlo na dan, samo naši ludje, ki so odgovrni ludje za take cene se očitno nikoli ne bodo prebudili in bodo še naprej lepo polnili svoje žepe.
http://www.siol.net/gospodarstvo/2009/06/n..._podrazili.aspx
No pa še en link, da vidite kake lopove imamo na položajih, kamor sploh ne bi smeli prid in eni so jim pač nasedli, upam, da enkrat in nikoli več. Jaz jim nisem sicer.
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/bencin-z...-angliji/204225
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nafta-po...-pa-drag/204234

NAJ SE JIM KRAVE NA ŠTALO PODEREJO !

jebu jim dog mother... 100 mu gromova ggrrrrr............

prokleta banda lopovska, namesto da bi nam tujci sofinancirali vinjete pa ceste pa vso to sranje, bomo lepo sami plačevali davek na davek na davek na davek....

oni pa nam bojo svetovali, da naj varčujemo... jehenti milomateržajfo!
Alex
(KAALman @ 1 Jun 2009, 14:04) *

NAJ SE JIM KRAVE NA ŠTALO PODEREJO !

jebu jim dog mother... 100 mu gromova ggrrrrr............

prokleta banda lopovska, namesto da bi nam tujci sofinancirali vinjete pa ceste pa vso to sranje, bomo lepo sami plačevali davek na davek na davek na davek....

oni pa nam bojo svetovali, da naj varčujemo... jehenti milomateržajfo!

E Viva socialno usmerjena vlada.Kako bi šele bilo,če bi bili na oblasti ne-socialno userjeni. w00t.gif
jures
Torek je, glej zunaj torek je....morda se spomniš še enkrat na to, u va uuuuu

V torek, 2. junija, se bodo znova podražile cene naftnih derivatov.
Najbolj prodajani 95-oktanski bencin se bo podražil za 0,034 evra na liter in bo stal po novem 1,081 evra, 98-oktanski bencin pa se bo podražil za 0,032 in bo 1,110.
Cena dizelskega goriva se bo podražila za 0,002 in bo 1,014 evra, za 0,001 evra pa se bo podražilo kurilno olje in bo znašalo 0,545.

Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja.

LPG= 0,49€ harhar.gif
Sishi
(jures @ 2 Jun 2009, 10:42) *

LPG= 0,49€ harhar.gif

LPG=0,47€ harhar.gif
Z M A J
Vidm d sta spet falila temo - pa še ostali, ko so že tko živčni zarad podražitu, jih še bolj žgečkata! dry.gif tongue.gif
jures
Jutri gre bencin gor - potrjeno (Petrol insider, pravi da caka novo visino trosarin)

No je pa malo tudi sel - 2 centa avtoplin gor, ampak vseeno harhar.gif

Čakamo nove cene bencina.................
Boss
Slab insider... bencin ne gre gor zaradi trošarin ampak zaradi višje cene goriv na svetovnem trgu. Z nižanjem trošarin bi lahko le blažili podražitev, kar pa moćno dvomim, da bodo sad.gif
Jest
(Boss @ 15 Jun 2009, 10:05) *

Slab insider... bencin ne gre gor zaradi trošarin ampak zaradi višje cene goriv na svetovnem trgu. Z nižanjem trošarin bi lahko le blažili podražitev, kar pa moćno dvomim, da bodo sad.gif

Ponavadi je tako, da takrat, ko gre povsod po svetu gor, gre pri nas dol... in obratno smile.gif ...
Sirius
Takole,
do konca poletja se ne obeta nič dobrega na področju cen goriv. Področje cene bencina je še eno od redkih, na katerih se še da mešetariti in tudi na borzi zaslužiti. Od marca do danes se je index cene neosvinčenega bencina povečal iz 1,3 na 2,054 in še vedno raste. Nekaj je zaradi ugodnih znakov prebujanja ameriškega gospodarstva, nekaj pa je stalnica poletne sezone, ko poraba goriva narašča.

Torej ne pričakujte cenejšega bencina naslednjih nekaj mesecev in tudi brez pretirane jeze na Vlado, ki na ceno lahko vpliva le s trošarino. V tako globoki krizi, kot jo preživljamo to poletje pa ne morete pričakovati od Vlade, da bo porabnikom bencina vlekla všečne poteze. Zadnje čase je v naši države veliko tistih, ki teh podražitev ne bodo občutili, saj nimajo niti za hrano, kaj šele za bencin.

Morali se bomo sprijazniti, da je to še ena od redkih, manj občutljivih potez, ki omogoča še kolikor toliko nebolečo medsebojno solidarnost.
Boss
TO že kar praviš, sam ni se v procentih, ker če imaš naenkrat dražje gorivo kot skoraj vsi sosedje pri tebi ne tanka nihče več še najmanj pa tranzit. In kljub večjim procentom trošarine imaš amnj izplena saj zaradi visoke cene goriva prodaš bistveno manj... zaradi majhnosti SLO od tranzita torej skoraj nič in od tistih slovencev, ki živijo zraven meje (predvsem avstrijske) tudi nič.

Vsak, ki se vsaj malo ukvarja z ekonomijo to pogrunta, očitno pa v naši vladi razni Križaniči in podobni to zelo težko razumejo sad.gif ah, ja pa kaj bi tarnali vsaj Kjotsko nategunski sporazum bomo izpolnili in nam ne bo treba kupovati CO2 izpustov... haha LOL
jures
(Boss @ 15 Jun 2009, 10:05) *

Boss...bencin gre gor zaradi svetovnega trenda IN trošarin....našo vlado boli k.....
Jest
http://www.zurnal24.si/Vozili-se-bomo-draz...odarstvo/115686

Opolnoči se bodo spremenile cene naftnih derivatov v Sloveniji. Cena za liter 95-oktanskega bencina se bo zvišala za 0,025 evra na 1,106 evrov, cena 98-oktanskega bencina pa za 0,019 evra na 1,129 evra za liter. Dizelsko gorivo se bo podražilo za 0,045 evra na 1,059 evra na liter, liter kurilnega olja pa se bo podražil za 0,045 evra na 0,590 evra.

Kot je znano, naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni, in sicer po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolarja.

jures
http://www.amzs.si/?podrocje=18

Jaz vidim samo nas s spremembami v ceni.....
Boss
Ja kaj čmo očitno imamo res debilčke na ministrstvih, ki o teh cenah odločajo... le kdaj se bodo osli zbudili? z0tdntknw.gif
vid007
(Boss @ 15 Jun 2009, 15:02) *

Ja kaj čmo očitno imamo res debilčke na ministrstvih, ki o teh cenah odločajo... le kdaj se bodo osli zbudili? z0tdntknw.gif

Dokler bodo mel take ali drugačne deleže v firmah, ki bodo grable v njihove žepe na račun nas se ne bodo nikol zbudli, ker predobr vejo kaj delajo vsaj zase. Tak, da edina rešitev je da se to "rdečo golazen" zamenja, sam to se ne bo zgodl prej kot po naslednjih volitvah saj upam, da bo tak, pa da tisti ki so jih postavli na položaje spregledajo kake barabe so volili.
Jest
(vid007 @ 15 Jun 2009, 16:24) *

Dokler bodo mel take ali drugačne deleže v firmah, ki bodo grable v njihove žepe na račun nas se ne bodo nikol zbudli, ker predobr vejo kaj delajo vsaj zase. Tak, da edina rešitev je da se to "rdečo golazen" zamenja, sam to se ne bo zgodl prej kot po naslednjih volitvah saj upam, da bo tak, pa da tisti ki so jih postavli na položaje spregledajo kake barabe so volili.

In prisla bo druga golazen (roza, zelena, modra, rumena, vijolicna,...) ki bodo spet najprej poskrbeli, da bodo njihovi zepi polni ... ce pa slucajno kaj ostane, pa poskrbijo, da bo slo v "taprave" zaklje... smile.gif happy0195.gif bleh.gif z0tdntknw.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.