Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Bencin drazji cez noc....
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
jures
Cene naftnih derivatov so se v sredo skrivnostno spremenile. Liter dizla je že skoraj evro, dražji je tudi bencin. Razlog se skriva v vladni uredbi o povišanju članarin za naftne rezerve. Zakaj vlada ni obvestila javnosti?

no comment!

Naj se omenim, da je plin LPG se vedno 0,497€
happy0158.gif
David
Baje so objavili spremembo v uradnem listu datiranem na dan 4.5.2009...... tiho tiho... pa hop cena gor.... mad.gif

Barabe preračunljive........ zaradi kvazi recesije ljudje ne trošijo dinarja, posledično se državni mošnjiček na račun davkov prepočasi polni.... in kaj nardiš.... udariš po trošarini bencina, ker ga ljudje neglede na krizo prav tako kupujejo.... jaooo... država od k**a!!!! mad.gif

Gremo živet v skandinavijo...... party0012.gif

Cheers

daVid
adormi11
Pred leti so ble pri nas kilometerske kolone Avstrijcev na tankštelah, zdaj pa se to že počasi obrača. Jaz hodim že lep čas tja tankat.
JozaGulikoza
Mah tole so partizanske metode! dry.gif

Mi je ful čudno, da niso počakal tistga torka čez 2 tedna, pa ne bi pol tkole "mutno" izpadlo vse skupej! whatever.gif
David
(adormi11 @ 8 May 2009, 00:21) *

Pred leti so ble pri nas kilometerske kolone Avstrijcev na tankštelah, zdaj pa se to že počasi obrača. Jaz hodim že lep čas tja tankat.

Pa je bencin pri avstricih cenejši? confused0059.gif
ducky
barabe angry.gif mad.gif angry.gif
jures
Bolj kot cene me bode v oči dejstvo, da drugje že en mesec ne spreminjajo cen...

Madonca, sej Labiju pa se za 2 sendviča na liter zelenga ostane na Kosovu!
JozaGulikoza
U BIH smo pred enmu tednom ful pocen tankal, pa tut zdej vidm, da je nominalno kr precej konkretna razlika! dry.gif mad.gif

Sicer pa nas dvig cene benza lih ne prizadene preveč, a ne JureS? party0024.gif harhar.gif happy0195.gif
jures
(JozaGulikoza @ 8 May 2009, 09:55) *

U BIH smo pred enmu tednom ful pocen tankal, pa tut zdej vidm, da je nominalno kr precej konkretna razlika! dry.gif mad.gif

Sicer pa nas dvig cene benza lih ne prizadene preveč, a ne JureS? party0024.gif harhar.gif happy0195.gif

No ja CX-7 je tok lačen da ma se vedno 2,5L/100km benza poleg...ampak ja razlika je občutna
Pa ne bit prevec glasen, te bo Pahor slišal... harhar.gif
Boss
Očitno je v naši državi kar nekaj idioto zaposlenih za svetovalce pri Pahorju.

Logika je namreč taka... če imaš nižjo ceno goriva kot sosedje le ti hodijo tankat k tebi in mnogo € gre preko trošarin v naš proračun.

Če pa povišaš trošarine in imaš zdaj višjo ceno kot sosedje le ti pri tebi ne bodo več tankali in tudi mnogi domači bodo šli ven. Neglede na višje znesek, ki jih pobiraš na liter pa v globalu pobereš manj.

Očitno ti svetovalci še niso dokončali osemletke, ker tako razmišljanje da se bo več denarja pobralo z višanjem trošarin je pač na nivoju petega al pa šestega razreda OŠ. sad.gif
Alex
(Boss @ 8 May 2009, 11:36) *

Logika je namreč taka... če imaš nižjo ceno goriva kot sosedje le ti hodijo tankat k tebi in mnogo € gre preko trošarin v naš proračun.

Če pa povišaš trošarine in imaš zdaj višjo ceno kot sosedje le ti pri tebi ne bodo več tankali in tudi mnogi domači bodo šli ven. Neglede na višje znesek, ki jih pobiraš na liter pa v globalu pobereš manj.

Očitno ti svetovalci še niso dokončali osemletke, ker tako razmišljanje da se bo več denarja pobralo z višanjem trošarin je pač na nivoju petega al pa šestega razreda OŠ. sad.gif

...in isto bodo spu..ili z vinjetami.Cene gor-še manj jih bo kupilo in se jih več vozilo na črno.
Evo,spet smo v dobrih starih časih nabijanja cen in trošarin.Viva socializem,press. mad.gif
JozaGulikoza
Hja, kaj pa prčakujete, v velki večini so itak iste face še zmer na sceni, da pa bojo z leti bistveno modrejši, pa ni bojazni! dry.gif
YavarYe X6V6
(Boss @ 8 May 2009, 11:36) *

Pa davek še vedno plačujemo¸na bencin in trošarino in ne samo na bencin trošarino pa na koncu prištejejo poleg, mamiku jim to je pr nas. dry.gif
Al pa ko naročim karkoli iz kake neevropske države, mi davek-carino našponajo na vse tudi na stroške pakiranja in pošiljanja in ne samo na dejansko tisto kar sem kupil. angry.gif
Boss
QUOTE(JozaGulikoza @ 8 May 2009, 13:45) *

Hja, kaj pa prčakujete, v velki večini so itak iste face še zmer na sceni, da pa bojo z leti bistveno modrejši, pa ni bojazni! dry.gif

Svetovalci so en največjih problemov, ker na taka mesta prihajajo ljudje brez življenskih izkušenj sam da ma papir v roki al pa so po poklicu diplomirani sinkoti in hčerkice. En tak lep primer je bil v janševem kabinetu mulc pri 21 letih. To je bilo mogoče le zato, ker je bil JJ "dolžan" nekaj svojemu prijatelju, ki se ukvarja s klimami in se piše tako kot je ime današnjemu dnevu.
Sishi
(jures @ 7 May 2009, 20:53) *

Naj se omenim, da je plin LPG se vedno 0,497€
happy0158.gif

Plin je na Vervškovi že nekaj časa 0,47€ harhar.gif

(Boss @ 8 May 2009, 14:28) *

To je bilo mogoče le zato, ker je bil JJ "dolžan" nekaj svojemu prijatelju, ki se ukvarja s klimami in se piše tako kot je ime današnjemu dnevu.

Ta, ki se imenuje po današnjem dnevu je spravil na beraško palico kar nekaj klima podjetij dry.gif
Activa
Če bi svetovalci svetovali po dobro preverjeni "ZKL" bi bilo čisto drugače, tako pa imamo kar imamo. passifier.gif
Boss
QUOTE(Activa @ 8 May 2009, 14:44) *

Če bi svetovalci svetovali po dobro preverjeni "ZKL" bi bilo čisto drugače, tako pa imamo kar imamo. passifier.gif

Kaj je ZKL? Zakon o Kobilarni Lipica ali Zagrebačko Kazalište Lutaka? happy0195.gif
Activa
(Activa @ 8 May 2009, 14:44) *

Zdrava Kmečka Logika happy0158.gif
jures
(Sishi @ 8 May 2009, 14:41) *

Plin je na Vervškovi že nekaj časa 0,47€ harhar.gif
Ta, ki se imenuje po današnjem dnevu je spravil na beraško palico kar nekaj klima podjetij dry.gif

za 0,02€ se ne splača iz Kranja stat v ljubljanski guzvi... harhar.gif
60L * 0,02€ = 1€.....pri porabi 15L....forget it...
JozaGulikoza
Kok in kje pa mate u KR za LPG tankat (če se kdaj tam znajdem v pomanjkanju) dry.gif
Sishi
(jures @ 8 May 2009, 20:20) *

za 0,02€ se ne splača iz Kranja stat v ljubljanski guzvi... harhar.gif
60L * 0,02€ = 1€.....pri porabi 15L....forget it...

Se strinjam, če si iz Kranja. Men je pa čist blizu 'šihta'.
Drgač je pa razlika cca 3 cente (0,0297€) kar je cca starih 7SIT na liter. Je reku prodajalec da bodo dal še dol love0030.gif
JozaGulikoza
Kr nej dajo, če upajo, hehe love0030.gif yahoo.gif
jures
(JozaGulikoza @ 8 May 2009, 21:40) *

Kok in kje pa mate u KR za LPG tankat (če se kdaj tam znajdem v pomanjkanju) dry.gif

Labore - smer Medvode (nasprot Alpetur remonta)
Na avtocesti pred brnikom smer jesenice
pa jesenice hrusica pred izvozom za KR GORA
brezy
V ponedeljek sem bil v Celovcu in sem dopoldan videl ceno dizla za liter po 0,89€, ko sem sem vračal ob 19.00 iz Celovca je bila povsod cena za liter dizla 0,94€ kako to??? Potem sem našel zadnjo črpalko mislim da je bila Esso pa je bila še cena 0,89€ in sem tankal in je računala 0,89€, Zanimivo in nič jasno!? biggrin.gif
LabiGT
v avstriji in nemciji nimajo vse pumpe iste cene...
jures
(brezy @ 9 May 2009, 22:27) *

V ponedeljek sem bil v Celovcu in sem dopoldan videl ceno dizla za liter po 0,89€, ko sem sem vračal ob 19.00 iz Celovca je bila povsod cena za liter dizla 0,94€ kako to??? Potem sem našel zadnjo črpalko mislim da je bila Esso pa je bila še cena 0,89€ in sem tankal in je računala 0,89€, Zanimivo in nič jasno!? biggrin.gif

V ita in AUT je določena samo zgornja meja cene...ostalo regulira konkurenca
adormi11
V Avstriji so privat pumpe in JET-ove pumpe najcenejše. Pa bolj si vstran od AC, cenejše je gorivo.
Boss
QUOTE(jures @ 10 May 2009, 09:33) *

V ita in AUT je določena samo zgornja meja cene...ostalo regulira konkurenca

Sej pri nas je isto. Ceno, ki jo določi vlada je najvišja cena čez katero trgovci ne smejo it. Ampak ker pri nas še niso slišali za besedo "konkurenca" je pač tako, da je cena vedno na full al pa kak cent popusta pri Tušu in 24/7. sad.gif

V tujini je pa tako, da ponavadi so najdražje pumpe tiste na AC-jih in bolj k se oddaljuješ od njih je gorivo cenejše.
brezy
(Boss @ 10 May 2009, 18:09) *

Sej pri nas je isto. Ceno, ki jo določi vlada je najvišja cena čez katero trgovci ne smejo it. Ampak ker pri nas še niso slišali za besedo "konkurenca" je pač tako, da je cena vedno na full al pa kak cent popusta pri Tušu in 24/7. sad.gif

V tujini je pa tako, da ponavadi so najdražje pumpe tiste na AC-jih in bolj k se oddaljuješ od njih je gorivo cenejše.

Tega pa sploh nisem vedel. To mi je všeč biggrin.gif
jures
(Boss @ 10 May 2009, 18:09) *

Popravek no - pri nas konkurenca regulira najvišjo ceno....to je vse zmenjen barabe pesjanske.

A ste vidli kako so zaceli ubijati gen-i? Nekdo se pojavi s cenejso elektriko, in se je ze zacelo, nabil so mu dobavne cene, zacel so ga spodkopavati, skratka zelo tezko, da bo projekt speljal do konci, ce bo bo delal tako izgubo, da bo joj in bo prisiljen odstopiti...

Kak lobi je tu u 3pm
brezy
(jures @ 11 May 2009, 09:54) *

Popravek no - pri nas konkurenca regulira najvišjo ceno....to je vse zmenjen barabe pesjanske.

A ste vidli kako so zaceli ubijati gen-i? Nekdo se pojavi s cenejso elektriko, in se je ze zacelo, nabil so mu dobavne cene, zacel so ga spodkopavati, skratka zelo tezko, da bo projekt speljal do konci, ce bo bo delal tako izgubo, da bo joj in bo prisiljen odstopiti...

Kak lobi je tu u 3pm

Jah sej to je mogoče samo pri nas ker smo ovce pastirji pa delajo z nami kar se jim zljubi. Mi mal zajamramo to je pa tudi vse.
jures
No jutri jovo na novo:

Spremembe cen naftnih derivatov:
95-oktanski bencin: 1,047 (dražji za 3,7 centa)
98-oktanski bencin: 1,078 evra (dražji za 4,4 centa)
Dizel: 1,012 (dražji za 2,2 centa)

LPG?
se vedno 0,49€...smile.gif
JozaGulikoza
Kr dražijo, voluharji, vrjetn spet brez vsake osnove! dry.gif angry.gif
YavarYe X6V6
A zato je taka gužva na pumpah. dry.gif
Alex
(YavarYe X6V6 @ 18 May 2009, 18:31) *

A zato je taka gužva na pumpah. dry.gif

Kako me to spominja na "dobre stare čase". sad.gif
iceman22
ma dej no spet ta vlada na svetovnem trgu se crno zlato poceni edino v slo se drazi..hvala Pahor ane...pomojem imamo najdrazje gorivo v evropi ane..
Sishi
(jures @ 18 May 2009, 17:49) *

Spremembe cen naftnih derivatov:
95-oktanski bencin: 1,047 (dražji za 3,7 centa)
98-oktanski bencin: 1,078 evra (dražji za 4,4 centa)
Dizel: 1,012 (dražji za 2,2 centa)
LPG?
se vedno 0,49€...smile.gif

LPG je še vedno 0,47€ harhar.gif
Gustav
Pobje, a ma sploh smisel o tem debatirat? Itak nas nategujejo po dolgem in počez, mi pa dlje od forumskega jokanja in jamranja ne pridemo. Pa naj bo 3 € liter, še vedno se bomo pustili molsti in nategovati. Škoda besed. smo pač narod ovc in hlapcev, ne glede na temo: bencin, trgovina, meja s hrvati, pa še kaj bi se našlo. Tisti, ki nam krojijo usodo, se jim je*e za povprečneža. Logično, če ima 5000€ na mesec ali več.

Dokler raja ne bo popi*dila in koga živega raztrgala (to se pa pri nas na vso žalost ne bo zgodilo), bo pač tako.

Zato, uživajte in veselo plačujte v veliko korito, od koder potem hlastajo naše politične svinje in zbirajo inspiracijo za novo privijanje ubogega slehernika.

theBill
Tele cene benza so res natega brez primere.

No, vsaj vidijo vsi privrženčki levice, SD-ja, Milančka in Zorančka, kam so nas pripeljal - v iste gužve pred bencinskimi, kot so bile v "stari dobri jugi" (resda je bla stara, sam kaj je blo pa tolk dobrega na njej mi pa ni jasno).

Kolk sploh stane predelava avta na LPG? Kako to vpliva na moč mašine, pospeški, koliko kilometrov narediš s polnim tankom plina?
Gustav
(theBill @ 18 May 2009, 21:12) *

No, vsaj vidijo vsi privrženčki levice, SD-ja, Milančka in Zorančka, kam so nas pripeljal - v iste gužve pred bencinskimi, kot so bile v "stari dobri jugi" (resda je bla stara, sam kaj je blo pa tolk dobrega na njej mi pa ni jasno).
Kolk sploh stane predelava avta na LPG? Kako to vpliva na moč mašine, pospeški, koliko kilometrov narediš s polnim tankom plina?

Predelava cca 1.000 do 2.500€. Razliko kar dolgo noter prinašaš, s tem da izgubiš na kapaciteti prtljažnika (dodaten rezervoar) in pa cca 15% moči, ter avto kuri cca 10% več kot bencina. Dizla ni možno predelat oz je predrago.

Pod črto se redkim splača, ker razlika ni tolikšna, da bi se investicija kar v enem letu povrnila, tko da....ne vem no.
YavarYe X6V6
(Mikimiska @ 18 May 2009, 21:21) *

Predelava cca 1.000 do 2.500€. Razliko kar dolgo noter prinašaš, s tem da izgubiš na kapaciteti prtljažnika (dodaten rezervoar) in pa cca 15% moči, ter avto kuri cca 10% več kot bencina. Dizla ni možno predelat oz je predrago.

Pod črto se redkim splača, ker razlika ni tolikšna, da bi se investicija kar v enem letu povrnila, tko da....ne vem no.

Tole v procentih si pa malo preteral, pa ceno vgradnje tudi, glede na to da človek vozi xedosa 6.
vid007
(iceman22 @ 18 May 2009, 20:52) *

ma dej no spet ta vlada na svetovnem trgu se crno zlato poceni edino v slo se drazi..hvala Pahor ane...pomojem imamo najdrazje gorivo v evropi ane..

Ja pa najbol sposobno vlado happy0195.gif passifier.gif sej kej druga, ko sam v svoj žep grebst ne zanjo, sam kaj hočemo eni so to želel, zdej pa našpukamo tud tisti, ki nismo devil.gif wallbash.gif
Jest
(vid007 @ 19 May 2009, 00:07) *

Ja pa najbol sposobno vlado happy0195.gif passifier.gif sej kej druga, ko sam v svoj žep grebst ne zanjo, sam kaj hočemo eni so to želel, zdej pa našpukamo tud tisti, ki nismo devil.gif wallbash.gif

A niso bile dosedaj vse vlade take? z0tdntknw.gif
jures
(theBill @ 18 May 2009, 21:12) *

Isto, isto, isto (ob istem tanku)....samo ko plačaš je isto/pol....smile.gif
Predelava je okoli 800-1100€ odvisno kater avto. Moj CX-7 preko frenda ki ima firmo je bil 1100€, obrnilo se je v 8-ih mesecih, ker ta žival pije....
Lojz
(jures @ 19 May 2009, 08:44) *

Isto, isto, isto (ob istem tanku)....samo ko plačaš je isto/pol....smile.gif
Predelava je okoli 800-1100€ odvisno kater avto. Moj CX-7 preko frenda ki ima firmo je bil 1100€, obrnilo se je v 8-ih mesecih, ker ta žival pije....

Ej, povej pošteno kolk žre ta tvoja CX-7? Kater motor maš?
theBill
OK, pol če tole na hitro zračunam, da me predelava pride 1000 €.

Ko grem zdaj tankat, me pride slabih 50 € (tank nekje 50 L), potem bi me prišlo 23,5 € (LPG 0,47 €/L)

Pri vsakem tankanju prihranim cca. 25 €.

Torej se mi to povrne po 40 polnih rezervoarjih (1000/25).

Z enim rezervoarjem naredim 500+ km. Investicija se mi povrne po 20000 kilometrih.

Toliko kilometrov naredim nekje v letu in pol.

Glede na to, koliko je avto star, pa da je v primeru crasha skoraj takoj totalka, ne vem, če bi investiral 1000 € vanj.
jures
(theBill @ 19 May 2009, 09:44) *

OK, pol če tole na hitro zračunam, da me predelava pride 1000 €.

Ko grem zdaj tankat, me pride slabih 50 € (tank nekje 50 L), potem bi me prišlo 23,5 € (LPG 0,47 €/L)

Pri vsakem tankanju prihranim cca. 25 €.

Torej se mi to povrne po 40 polnih rezervoarjih (1000/25).

Z enim rezervoarjem naredim 500+ km. Investicija se mi povrne po 20000 kilometrih.

Toliko kilometrov naredim nekje v letu in pol.

Glede na to, koliko je avto star, pa da je v primeru crasha skoraj takoj totalka, ne vem, če bi investiral 1000 € vanj.

A seveda, tudi v mojo xedosko ne dam tega, ceprav se zelo za LPG. Treba je narediti izračun, s tem da za tvojega bi bilo manj kot 1000€, in ce bi drzava se subvencionirala (a smo v Sloveniji) potem je druga zgodba

Izracun naredis na mnogih straneh - samo googlaj
Drugace je G1 ali avtoplin.si (SIGAS) kjer sem naredil jaz - kolega, imel akcijo 800€ za kerkol avto

(Lojz @ 19 May 2009, 09:39) *

Ej, povej pošteno kolk žre ta tvoja CX-7? Kater motor maš?

Kako to misliš confused0059.gif
Cx-7 ima samo en motor - od MPSke 2,3 260KM
V podpisu imas porabo - plina, ob tem se 2,5L benza troši na 100km

Prio CX-7 je nujno potrebno se malo benza poleg zaradi moči in 'mazanja/čiščenja motorja', medtem ko 'normalne' mašine lahko vozijo samo na plin.

Najavljena je dizelca 185KM, samo ce mene vprasas to ne bo resitev, ker avto ima 1800kg, velik upora, 4WD in ce hoces to vozit kot je treba je poraba takoj nad 10..in tudi pri dizlu bo ene 11-14 takoj.
Saj Mazda 6 s to masino normalno porabi okoli 8...
Edino ce bo cena za vsaj 3.000€ boljsa se splača dizel na CX-7, drugače boh ne daj, ta avto rabi moč in uglajen motor (pa ne rabi DPFja..smile.gif

(theBill @ 19 May 2009, 09:44) *

Na Xedos6? Jnaredim 600 - 650km komot...zre ful malo pa je ne sparam - v podpisu..

P.S. A si ti moj sosed z Orehka..? biggrin.gif Pa Ummitov sosed (ma CX-7 pa MPSko 10 metrov od tebe)
Sishi
Se strinjam, da se v star avto ne splača vgrajevat LPG. Cene se vrtijo okoli 1000-1200€. Pri novem je pa tudi toliko ali še več dražja dizel varijanta. Poleg tega vsak pozablja, da ima avto z LPG višjo ceno kot navaden bencinar - tako, da ni realno računat le kdaj se povrne investicija. V državah z daljšo LPG tradicijo se LPG-ji lažje in dražje prodajajo kot dizli. Bi znalo to tudi k nam pridet.

jures
(Mikimiska @ 18 May 2009, 21:21) *

Halo do 1.000€ pri pravih fantih...bencina ne požre več!!! poraba je popolnoma enaka skupno gledano. Nekateri ga sploh ne potrebujejo in dobro jutro, dizli se že 2 leti predelujejo, samo je vprašanje ekonomičnosti - zakaj? ker potrebuje 2 dodatna rezervoarja, za LPG in bencin za vžig.
http://www.avtonaplin.si/dizel-na-plin

Vkolikor delaš vsaj 20.000km na leto se splača! KEr 20.000km je meja za povrnitev. Danes nekdo ki dela letno 20.000km - dela mesečno 1600km to sta vsaj 2 tanka, 2 x tank razlike 28€ = 56€ * 12 = 700€ tu pa se začnejo predelave
In vsak ki gre v to investicijo bo imel avto vsaj se 5 let - kar pomeni 5 x 700e plusa ali skorajda povrnitev izgube cene avtomobila!

O se splača, se! Najtežji je korak odločitve. Sedaj pa so petrol v Sloveniji z LPGje ze na vsakem koraku in sploh ni debate. Po evropi je to razvito, tudi po jugi in se da zelo poceni voziti.
Ce pa dobivas se kilometrino od službe potem je to zmaga na polni črti - povrne se ti v 3h mesecih!!
theBill
Meni Xedos naredi nekje 550 km ob tem pa porabi tam 46-47 L bencina - poraba poraba zadnja 2 tanka je bila 8,2 - 8,3 L/100 km. Samo jo kar šparam, pa brez klime oziroma redko s klimo.

Ko mi začne opozorilna lučka svetit, lahko natočim nekje 47 litrov.

Dosedaj več kot 50 litrov še nisem spravil vanj, pa sem kar nekaj km naredil s prižgano opozorilno lučko (pa naj bi imel 55 litrski tank).

Potem mi ostane edino čakat na kakšne subvencije za LPG.

Ne, nisem tvoj sosed. Sem iz Ljubljane.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.