Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Kako Voziti Mazdo3 Doesel
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
Morpheus
E mi smo kupili ravno Mazdo3 1.6 diesel, pa me zanima, kako jo voziti, da bo poraba čim manjša, pa da ne bo motor preveč obremenjen (pod obrati...). V bistvu je to naš prvi dizel, tako da smo začetniki na tem področju... blink.gif
Prodajalec je rekel, da tam do 3k obratov. Pol nam je pa en Golfaš szi TDijem rekel, da on vozi do 2200 obratov, ker se mu pol že turbina vpali... Sej to je pa druga stvar... Smo pozabili vprašat, če ima tudi naša Mazda turbino notri... sad.gif

Kaki nasvet?

tnx
KAALman
pri nove avtu je zdaj na začetku dobro, da ga ne vozite pod polno obremenitvijo, vendar ga ne smete zanemariti, se pravi tam po 2-3 tisoč kilometrih je že lepo če se avto od časa do časa pelje skoraj na polno,

da pa dosežeš nizko porabo, pa moraš voziti predvsem predvidljivo, se pravi, opazovati promet, brez sunkovitega pospeševanja, čimprej doseči željeno hitrost in jo potem držati v najvišji prestavi, prestavljati pri 2000 vrtljajih je tudi eden od načinov...

seveda ima tudi vaša mazda turbino
LabiGT
QUOTE (Morpheus @ Mar 23 2005, 12:37)
Pol nam je pa en Golfaš szi TDijem rekel, da on vozi do 2200 obratov, ker se mu pol že turbina vpali...

tnx

jaooo.....taka izjava sam od ljudih ki vozijo golfe....

(jaz mam na mazdi stikalo na katerem pise "turbo" on/off) smile.gif
YavarYe X6V6
QUOTE (Morpheus @ Mar 23 2005, 12:37)
Pol nam je pa en Golfaš szi TDijem rekel, da on vozi do 2200 obratov, ker se mu pol že turbina vpali...

Zakaj si je pa pol kupil TDI-ja če smo uporablja DI ???? blink.gif
Morpheus
QUOTE (YavarYe X6V6 @ Mar 23 2005, 14:15)
Zakaj si je pa pol kupil TDI-ja če smo uporablja DI ???? blink.gif

Zato, da lahko reče, da ima golfa TDI, četudi unega T-ja nikoli ne uporablja... biggrin.gif

Ej pri kerih obratih pa naj bi se turbina pri Mazdi vklopila?
LabiGT
glej, napacno mnenje je da se turbo "vklaplja"....je pa res da cutis efekt pri cca. 1500rpm...mazda3 pa sploh je vredu ker ni izrazite turbo luknje...tko da sam gas smile.gif (ko se ogreje, normalno )
DonFilipo
Turbina dela skoz ko dela motor, z to razliko da je pri niskem stevilu obratov ni cutiti niti slisati. turbina se vrti do 150.000 obratov in zato je vazno da ko se ustavis z avtom, da ga takoj NE UGASNES!!! pusti par minut da dela da se pristisk in temperatura olja pomirita. to ti je recept za dolgo zivljenje turbo motorjev. poleg tega so vsi danasnji dizli narejeni da se jih stiska in nikakor ne za niske obrate. najbolj mu pase avtocesta in obrati od 3000 na gor. minili so stari casi dizlov do 2000 obratov. preberi si navodila ker ti tam SIGURNO natancno pise o tem.
A tistega konja z golfom pa ne poslusaj. rajs mu povej naj se pozanima kaj je kupu in kako zadeva dela -- "na 2200 mu se przge turbina" ohmy.gif - pred tem pa spi biggrin.gif biggrin.gif
Boss
Hehe sem se nasmejal na tisto z Golfom TDI

Za take imajo pri VWju Golfe z oznako SDI, da ne bi pokvarili turbine zaradi redne uporabe biggrin.gif

Če pa hoče imet na "riti" oznako TDI pa ni problem - sname S in prlima T... wink.gif

Pri vpeljavanju avtomobila pazi predvsem na to, da ga ne voziš predolgo pod istimi obrati - se pravi da vsaj prvih 1000km tempomat odpade.

Tisto kar je DonFilipe povedal glede ohranjanja turbine oziroma "ohlajevanja" velja predvsem, če teraš avto po AC in se ustaviš na bencinski ali pa na soku. Isto velja pri dolgotrajni vožnji v klanec, kjer avto in turbina dosegata višje obrate in seveda posledično tudi višje temperature na izpušnem sistemu. Pri normalni vožnji po mestu ali pa na relaciji brez priganjanja pa to ni večji problem in se ni potrebno matrati z večminutnim "ohlajevanjem".
Morpheus
Ma ja sej ne moreš primerjati Golfa in Mazde... biggrin.gif
Dva komplet različna avtomobila. Sem vozil enega in drugega... Pri Golfu se je še kako poznala tista "luknja", (okoli 2500 obratov), ko je naenkrat "eksplodiral" in te prilimal v sedež... Morda zato misli, da mi do takrat turbina "spi"... huh.gif blink.gif
Ga moram napotiti na ta forum, da se bo kaj naučil (in morda firmo avtov zamenjal... dry.gif )

Kakor sem pa tu do sedaj videl, pa gre skoraj enako kot bencinar, samo za moje pojme za sedaj bolj živahno (323F 1.5 se je zbudila tam pri 3,2k obratih, ta pa skozi pospešuje...) biggrin.gif biggrin.gif

No sej taki nasveti so uporabni in dobrodošli (ne takoj izključit motorja po "priganjanju"). tongue.gif
Mazda323
Haha, verjamem samo glej sedaj imaste dizlaša prej pa je bil le 1,5l motor brez turbine, in verjamem da je razlika več kot očitna!
Samo če se ne motim se 1,5 komaj zbudi nad 4000rpm, no tako je vsaj pri 1,4l! wink.gif
Morpheus
Ja sej se je nekako zbudila pri 3,2, dobro vlečt pa šele res nad 4k obratov...

Samo ali se samo meni zdi, da če presedlaš iz "starejšega" avta na novejšega, se ti zdi, da nekako ne greš tiste kilometre, ki jih vidiš naštevcu? Pri prejšnji 323F sem približno vedel, kdaj gremo 90, kdaj 50 na uro... Tle se mi zdi pa teh 90 nekam počasi... biggrin.gif biggrin.gif
Mazda323
To pa vse zaradi večje notranjosti in nasplošno drugačne notranjosti avtomobila in velikosti nasploh zaradi tega se ti zdi da greš počasneje kot pa v starejši, tako vsaj jaz mislim! rolleyes.gif
LabiGT
pa boljsi materiali, boljsa izolacija, itd itd
DonFilipo
predvsem pa zaradi PODVOZJA (amorizerjev, geometrije in podobno...)

no kar je boss povedal sm tudi jst tako mislu, da je treba avtu pustiti v praznem teku nekaj casa, po voznji na AC
KAALman
tale nekaj časa je npr. vsaj 30 sec. in to je ravno toliko, da se lepo ustaviš, v miru odvežeš, mogoče še pogledaš okrog po vozilu, če si kje kaj pustil, ugasneš luči, prestaviš v parkirno prestavo, mogoče zategneš ročno, in potem ugasneš.

ni se težko navadit... jaz podobno delam pri bencinarju... smile.gif
torstorm
jaz tudi podobno, posebej je pomembno če je turbo.Najboljše da si gor montiraš turbo timer, pa ga lahko takoj ugasneš in ni bojazni za turbino.
Morpheus
turbo timer? z0tdntknw.gif blink.gif
vuk
Turbo timer...zadeva ki ti laufa mašino tako dolgo,da se turbina umiri, potem pa se avto samodejno ugasne;maš dve možnosti nastavitve-ali določiš čaš ali pa timer sam iz režima vožnje zračuna kolko časa mora avto laufat,da se umiri.
Samo vozim turbodizla in mi verjami,da ne rabiš turbo timerja;dve pravili sta za upoštevat-hladnega ne terat in vročega ne takoj ugašat-moraš dovolit turbini, da se umiri,ker če ugasneš avto se dotok olja oz. mazanje na ležaje turbine ustavi;fantje so ti pa že vse povedali.
lp vuk
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.