Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Zimske gume 2009
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4
Grega_
Symon, jah to je to, ko si bil na boljšem in si šel na slabše. Sej mogoče do 40 km/h so vse gume enake, ko pa pritisneš, malo bolj hitro v ovinek se pa vse konča. So pa tako ali tako vse zimske bolj mehke gume, asfalt je bolj mrzel in že to je tudi razlog da se avto ceste ne drži tako dobro kot poleti. Sem pa dobil info, iz druge roke (prva je zaposlen v Savi in malo višje, ne v proizvidnji), da zimske S3 DOT XX09 niso tako dobre kot S3 DOT XX08. Baje je bilo naređenje da morajo biti slabše kot lani in da so predobre za razred v katerega spadajo. Nisem pa to vzel za kaj preveč resno dokler tudi nisem videl testa S3 (lani in letošnji) kjer so se letos izkazale za slabše, lani je bila dosti boljša in eno mesto pred neko GY ALL SEASON, razlika v ceni pa je bila mislim da 20-30eur na komad, se pravi da so sami sebi v koncernu delali konkurenco, kar pa ni ok. smile.gif
Symon
To sem že slišal, da je tu paradoks, da si delajo konkurenco v koncernu tako, da čisto možno. confused0059.gif
Grega_
Evole testa:

2008: http://itm.siol.net/doc/2008/10/AMZS_zimsk...me_2008_175.pdf
2009: http://www.motorevija.si/datoteke/tabela%20zim%2009%201.gif

No in razlika po komadu med Vector in S3 pa je 23 eur na komad. In mislim da jim je šlo tole v nos, kar je pač logično. Po testih sta pa bile tam tam.
Boss
QUOTE(Alex @ 12 Nov 2009, 05:15) *

kaj pa rally?

aja, a na rallyu dajejo zimske gor? od kdaj pa? OK, edin na Rallyu MonteCarlo, ko se občasno menja sneg pa splužena cesta. Na rallyjih po skandinaviji grejo pa ježevke gor, na kakšnih makedamih pa gume z prirejenim offroad profilom.

Ampak glede na to, da v Slo se 99.99% vozimo po asfaltu je vprašanje blata na cestah več ali manj nepotrebno se pravi, da nam ostane sneg pa še ta takrat, ko pada na frišno, cestne službe pa po sneženju vse očistijo in tolk posolijo, da maš več škode od soli in kamenčkov, kot pa od neuporabe zimskih gum blush.gif
jures
(Grega_ @ 12 Nov 2009, 09:59) *

Evole testa:

2008: http://itm.siol.net/doc/2008/10/AMZS_zimsk...me_2008_175.pdf
2009: http://www.motorevija.si/datoteke/tabela%20zim%2009%201.gif

No in razlika po komadu med Vector in S3 pa je 23 eur na komad. In mislim da jim je šlo tole v nos, kar je pač logično. Po testih sta pa bile tam tam.

Sava nič ne zaostaja preveč v snegu in ledu... ninja.gif

(Boss @ 12 Nov 2009, 10:40) *

aja, a na rallyu dajejo zimske gor? od kdaj pa? OK, edin na Rallyu MonteCarlo, ko se občasno menja sneg pa splužena cesta. Na rallyjih po skandinaviji grejo pa ježevke gor, na kakšnih makedamih pa gume z prirejenim offroad profilom.

Ampak glede na to, da v Slo se 99.99% vozimo po asfaltu je vprašanje blata na cestah več ali manj nepotrebno se pravi, da nam ostane sneg pa še ta takrat, ko pada na frišno, cestne službe pa po sneženju vse očistijo in tolk posolijo, da maš več škode od soli in kamenčkov, kot pa od neuporabe zimskih gum blush.gif

Kje se pa ti vozis po padavinah?
Jaz vsako leto dozivim neskidane ceste in brozgo na cesti....
madmax
hehe, Symon ko sem prebral da si kupil savine gume sem hotu napisat da bo pomojem že spelat na mokrem brez vrtenja u prazno taprav podvig....pa sm se ugriznu v jezik oz. prste tongue.gif .....nevem no, sava na cca.180 konskem avtu......manijak jedan! tongue.gif happy0195.gif
David
...am... ja bo pač mogu zelo počasi speljevat.... w00t.gif w00t.gif

Symon pa res nima težke noge no....!! happy0195.gif
Grega_
(jures @ 12 Nov 2009, 12:06) *

Kaj pa rezultat na suhi in mokri cesti, katerij je porazen glede na lani. In takšna razlika le ne more biti samo zaradi testa, sigurno je tudi kaj na materialih. GY vector je all season, se pravi pogojno solidna tako poleti in pozimi, in Sava S3 ji je konkurirala, katera je smatrana za izključno zimsko gumo in ne all season, in v letošnjem letu se iz testa vidi da je res izključno zimska guma in ne more več konkurirati vectorju.
Symon
(David @ 12 Nov 2009, 13:46) *

Symon pa res nima težke noge no....!!

Res ne vem od kje vam taka ideja? unsure.gif
Boss
QUOTE(jures @ 12 Nov 2009, 12:06) *

Kje se pa ti vozis po padavinah?
Jaz vsako leto dozivim neskidane ceste in brozgo na cesti....

Samo takih "neskidanih" dogodkov je na leto ene par do manj kot 10 če živiš v urejenem urbanem okolju. In zaradi tistih par dni na leto je taka fama okrog zimskih gum, ki zanimivo niso obvezne ne v avstriji in ne v nemčiji niti v Švici confused0059.gif razen v zimskih razmerah (sneg se oprijemlje cestišča).

15 let nazaj sploh nismo vedeli kaj so to zimske gume oziroma so bile za nas to tiste kramparce, ki so jih nekateri hribovci tlačili na svoja vozila, da so prilezli do svojih domov. Pa so bile takrat letne gume bistveno slabše kakovosti kot je to danes pa smo ravno tako živeli s tem.

Popolnoma normalno pa seveda je da avtomobile obujejo v zimake tisti, ki so 100% odvisni od avta in se vozijo na relacijah v službo ali opravljajo posel. Zato ga tudi sam ampak je treba nekaj vedet, da z zimskimi je potrebno hitrost zmanjšat, povečat varnostno razdaljo in skratka vozit manj dinamično kot to lahko počnemo z letnimi.

Sicer pa če kdo ne verjame gremo lahko tudi na kako prazno parkirišče pa malo potreniramo ustavljanje happy0195.gif

Drugače je pa zanimiva tale razpredelnica časov na racelandu in nikjer ni videti vozil z zimskimi gumami v samem vrhu. Zanimiv je recimo Leon TFSI z 200KM, ki je z zimaki za skoraj dve sekundi slabši od leona z 140KM dieslom.

http://www.avto-magazin.si/na-dirkalisce/
YavarYe X6V6
Js ostajam na letnjakih, preveč dela z menjavo. dry.gif
Alex
Jaz pa,čeprav tu na obali ni skoraj nikoli snega,vztrajam na zimskih(na obeh avtih).
In to iz preprostega razloga-ko pade slana pozimi in grem zjutraj v službo,je cesta (ni glavna) bela kot
smučišče in nič posipana.In seveda grem z lahkoto po njej.
Pa tudi,če (slučajno) zapade 1,5 cm snega,je tukaj pri meni en sam hrib in ne prideš z letnimi nikamor.
Jaz imam same pozitivne izkušnje z njimi.Seveda je potrebno voziti z glavo in bolj previdno z njimi. wink.gif
Boss
QUOTE(Alex @ 12 Nov 2009, 17:42) *
.Seveda je potrebno voziti z glavo in bolj previdno z njimi. wink.gif

No s tem stavkom si povedal bistvo. happy0158.gif

Problem je namreč v tem, da v vseh reklamah ljudi šponajo kolk so zimske fino in fajn in da se voziš z njimi kot po tirnicah in ljudje potem to pričakujejo od gum, ki pa pač niso namenjene športni vožnji - pozimi so zato, da prideš od točke A do točke B relativno varno predvsem, ko zapade sneg in to je to... dinamično vožnjo pa je treba dat na stran vsaj do pomladi, ko pridejo spet letne gor.
Turbo Lumpi
Uf, končno našel pravo temo. No zanima me kako bi lahko izvedel letnik zimskih gum?? Oče je pozabil kdaj so bile menjane in se boji da so pretrde in bi jih bilo potrebno zamenjati. Mazda je pa letnik 04 tako da če niso bile menjane so stare 5 let, pa 2 let so stale ko ni bilo hude zime pa niso bile premontirane. Profila je pa še 8mm+. Kakšno bolj strokovno mnenje bi bilo dobrodošlo!!

Lp, Matej
KAALman
poišči DOT oznako - 4 številke, prvi dve pomenita teden, tadrugi pa letnico

npr: DOT 5107 pomeni 57. teden v letu 2007

povzeto s strani www.gumedirekt.si:

Starost pnevmatik označuje šifra DOT, ki je vtisnjena na stranskem robi pnevmatike, in iz katere je razvidnen teden in leto proizvodnje. Tako npr. DOT0509 pomeni, da je pnevmatike bila proizvedena 5 teden 2009. Avtomobilska industrija ter proizvajalci pa predpisujejo novo pnevmatiko do 4 let starosti.

gornja slika prikazuje gumo, ki je izdelana v 10. tednu 2008

še par malenkosti, ki vas mogoče zanimajo v zvezi z gumami:
http://www.gume-takoj.si/vprasanja.html
Turbo Lumpi
O superca, zdaj nama je z očetom use jasno biggrin.gif
peterrojec
(Alex @ 12 Nov 2009, 17:42) *

Pa tudi,če (slučajno) zapade 1,5 cm snega,je tukaj pri meni en sam hrib in ne prideš z letnimi nikamor.

Ja, Šmarski prelaz zna bit prehoden le z zimsko opremo. biggrin.gif
qwerty
(Boss @ 12 Nov 2009, 21:01) *

No s tem stavkom si povedal bistvo. happy0158.gif

Problem je namreč v tem, da v vseh reklamah ljudi šponajo kolk so zimske fino in fajn in da se voziš z njimi kot po tirnicah in ljudje potem to pričakujejo od gum, ki pa pač niso namenjene športni vožnji - pozimi so zato, da prideš od točke A do točke B relativno varno predvsem, ko zapade sneg in to je to... dinamično vožnjo pa je treba dat na stran vsaj do pomladi, ko pridejo spet letne gor.

zdej ko furam našo M5 do fitnesa ko grem vidim da je razlika prej z letnimi pa dej ko tata dal gor zimske... velik manj mi drsi na krožnih ko se mi je z letnimi celo lučka rumena pomoj DSC (avto pa vijugaste špure) pržgala...
Boss
QUOTE(qwerty @ 16 Nov 2009, 11:09) *

zdej ko furam našo M5 do fitnesa ko grem vidim da je razlika prej z letnimi pa dej ko tata dal gor zimske... velik manj mi drsi na krožnih ko se mi je z letnimi celo lučka rumena pomoj DSC (avto pa vijugaste špure) pržgala...

oh ja... še eden z0tdntknw.gif Dej raje zamenite letne gume, ker so očitno čist v kurcu mad.gif
LabiGT
qwerty mislim, da vi mate tiste serijske dunlop sp 2000 (ce se prav spomnim), ki je stara guma (bila aktualna leta 2000) in je za takrat bila slaba na mokrem
tko da iz tega vidika boljs, da mas zimske gor happy0158.gif
LabiGT
evo jaz mam tud puding voznjo od danes naprej...
pa cisto svez puding dot 4509, UG 7+
Alex
(LabiGT @ 18 Nov 2009, 16:37) *

evo jaz mam tud puding voznjo od danes naprej...
pa cisto svez puding dot 4509, UG 7+

Samo moraš pa priznat,da je sedaj z njimi "konfort" večji. tongue.gif
LabiGT
QUOTE(Alex @ 18 Nov 2009, 17:52) *

Samo moraš pa priznat,da je sedaj z njimi "konfort" večji. tongue.gif

res je, kot bi slatal vecje joske napram presnjih biggrin.gif
igorml
Mislem. da ni primerjave med letnimi in zimskimi gumami.
Pri nas je tko, da se cestna služba zbudi šele po dveh dneh sneženja in v tem času si prepuščen sam sebi.
Lani ko sem kupu mojo 6-tko sem imel gor letne gume (skoraj nove) in mi je DSC kar naprej svetil v obraz.
No letos sem dal gor Snowtrac 3 in moram rečt, da je 1000% boljš.
Tko, da le dejte gor zimske gume.
LabiGT
QUOTE(igorml @ 24 Nov 2009, 14:00) *

Tko, da le dejte gor zimske gume.

takrat, ko je sneg (si pozabil napisat bistveni del)
YavarYe X6V6
Včeraj sem letel v toti maribor in nazaj, pa sem še kr na letnjakih. blush.gif
Boss
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 25 Nov 2009, 07:49) *

Pa a te ni nič neslo postrani pa drselo? Pa a si se sploh lahko ustavu, ker baje po 15.nov je smrtno nevarno, če nimaš zimskih gum z0tdntknw.gif
YavarYe X6V6
(Boss @ 25 Nov 2009, 11:43) *

Pa a te ni nič neslo postrani pa drselo? Pa a si se sploh lahko ustavu, ker baje po 15.nov je smrtno nevarno, če nimaš zimskih gum z0tdntknw.gif

Ne vem al ni blo potrebe al pa je vse ok tudi z letnajki po 15.novembru ? confused0059.gif

Preskočite naslednje če ste kolega od lojza.

Nisem bil počasen, niti normalen,... blush.gif
BOJČ
(YavarYe X6V6 @ 25 Nov 2009, 07:49) *

Jaz tudi, v hrib gre boljš happy0195.gif
Boss
V petek sem končno v snegu lahko sprobal zimake Continental TS 830 in sem bil kar rahlo razočaran glede na to, da so zmagovalke letošnjih testov zimskih gum.

To da veselo žvižgajo pri hitrosti 100km/h in več, če je cestna vlažna sem se sicer že navadil ampak, da se tako kaotično obnašajo v snegu mi pa ni čist jasno. Ko 1x zdrsnejo oreng zašvicaš, da avto obdržiš na cesti pa se nič nisem igral z ročno.

Z nobenimi drugimi gumami prej se mi to ni dogajalo v taki meri - lahko, da je pa krivo podvozje Golfa VI ampak kar malo dvomim. Hja, ni kej, oreng mirkat bo treba, ko bo sneg ni druge rolleyes.gif
Alex
(Boss @ 6 Dec 2009, 18:53) *

V petek sem končno v snegu lahko sprobal zimake Continental TS 830 in sem bil kar rahlo razočaran glede na to, da so zmagovalke letošnjih testov zimskih gum.

To da veselo žvižgajo pri hitrosti 100km/h in več, če je cestna vlažna sem se sicer že navadil ampak, da se tako kaotično obnašajo v snegu mi pa ni čist jasno. Ko 1x zdrsnejo oreng zašvicaš, da avto obdržiš na cesti pa se nič nisem igral z ročno.

Z nobenimi drugimi gumami prej se mi to ni dogajalo v taki meri - lahko, da je pa krivo podvozje Golfa VI ampak kar malo dvomim. Hja, ni kej, oreng mirkat bo treba, ko bo sneg ni druge rolleyes.gif

Montirat bi jih moral na tvojo mazdo.Pol bi jih realno lahko ocenil glede na Dunlop,ki si jih imel prej.
Pravim,da se požvižgam na razne teste bilo česa.Najboljše priporočilo je od kakšnega prijatelja,ki se na zadevo spozna in jo realno oceni in preizkusi.Ostalo je lari-fari- daj- cekinčke-jaz tebi-bonbončke-press. wink.gif
qwerty
na petkici se vrtijo zdej Fulda Krystall Montero biggrin.gif happy0158.gif
YavarYe X6V6
(qwerty @ 6 Dec 2009, 19:27) *

na petkici se vrtijo zdej Fulda Krystall Montero biggrin.gif happy0158.gif

Ne moreš met nemških gum na japoncu !!!!!!!!! blush.gif
jures
Mam jest finske bumbone....aja gume... happy0158.gif

(Boss @ 6 Dec 2009, 18:53) *

V petek sem končno v snegu

Nam lahko zaupaš kje si ga našel?
Boss
QUOTE(jures @ 7 Dec 2009, 12:42) *

Mam jest finske bumbone....aja gume... happy0158.gif
Nam lahko zaupaš kje si ga našel?

Cesta na Kurešček recimo, pol me je pa firbec matru sem šel pa še na Krim ashamed0001.gif
Jest
(YavarYe X6V6 @ 7 Dec 2009, 07:17) *

Hmmm... Dunlop so pa kaksne? Skotske ce se ne motim smile.gif V glavnem... pomoje so dalec od japanskih smile.gif
Alex
(YavarYe X6V6 @ 7 Dec 2009, 07:17) *

Sej tudi mi nismo(še) japonci,pa se vozimo v japoncih. tongue.gif
YavarYe X6V6
(Alex @ 7 Dec 2009, 15:37) *

Sej tudi mi nismo(še) japonci,pa se vozimo v japoncih. tongue.gif

A ti se samo voziš ? confused0059.gif bleh.gif
eye
jst mam tele klebrce gor na mojmu ... toj umobol za vozt :S ... treba neki drugega umislt huh.gif
LabiGT
evo zadnji teden sem mel bolj konkretni zimski test (zasnezene in ledene ceste) in lahko recem, da se moje Good Year Ultra Grip 7+ ne obnesejo tok dobro kot Dunlop Wintersport 3D, boljse so edino pri zaviranju, vodljivost je slabsa...
igorml
Jst sem letos gor dal Vredestein snowtrac 3 in moram rečt, da se odlično obnesejo.

Pa imamo že kar lep čas sneg na cesti.

Lp
Grega_
(Jest @ 7 Dec 2009, 14:00) *

Hmmm... Dunlop so pa kaksne? Skotske ce se ne motim smile.gif V glavnem... pomoje so dalec od japanskih smile.gif

Lej kaj piše na gume direkt za Dunlop:

Dunlop
Proizvajalec pnevmatik iz Japonske, kakovostni izdelki višjega cenovnega razreda.

Labi, med boljšimi za v sneg so mislim da bile letos Fulda. Ne vem, jest sem gledal nekako kombinacijo z mokrim cestiščem itd. Ker pač snega je nekaj ampak bolj malo dni, bolj je kriza okoli nič stopinj in mokro čestišče.
Alex
(Grega_ @ 29 Jan 2010, 12:13) *

Lej kaj piše na gume direkt za Dunlop:

Dunlop
Proizvajalec pnevmatik iz Japonske, kakovostni izdelki višjega cenovnega razreda.

Labi, med boljšimi za v sneg so mislim da bile letos Fulda. Ne vem, jest sem gledal nekako kombinacijo z mokrim cestiščem itd. Ker pač snega je nekaj ampak bolj malo dni, bolj je kriza okoli nič stopinj in mokro čestišče.

Tudi sam imam Dunlop in moram rečt,da so res super gume.Nikoli te ne pustijo v snegu.
Za po suhem so pa res tihe gume. happy0158.gif
theBill
A mi lahko nekdo pove, zakaj je tole dobr? z0tdntknw.gif

Videl sem že kar ene par avtomobilov, ki imajo Eskimo S3 obute narobe, pa mi ni jasno, al jim je škoda za vulkanizerja pa so tolk tumpasti, da spregledajo narisano smer rotacije na gumi, ali je to kakšen trik za recimo boljše obnašanje na snegu pri vožnji v klanec?

LabiGT
glede na ene teste, niti ni neka huda tragedija, ce so narobe obrnjene
ampak je to vseen napaka vulkanizerjev (in lastnikov, da ne gledajo)
Don
(LabiGT @ 29 Jan 2010, 18:45) *

glede na ene teste, niti ni neka huda tragedija, ce so narobe obrnjene
ampak je to vseen napaka vulkanizerjev (in lastnikov, da ne gledajo)

notworth.gif Bravo, res ... party0035.gif
x-layer
Mogoče so pa to Sava Eskimo 3S harhar.gif
YavarYe X6V6
(theBill @ 29 Jan 2010, 18:40) *

Večinoma se v rikverc fura !!!
devil.gif devil.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.