Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Zimske gume 2009
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4
YavarYe X6V6
Lani se imel letne gume gor tudi pri -10 in avto se je peljal kot pri 20 stopinjah, pri suhi cesti seveda.
po mokri in ledeni pa si balerina v vsakem primeru z zimaki ali pa letnimi.
SpEkTr
Aha, ma vveš kaj. Za suho cesto je tut kaka čungalunga guma dobra...Če nisi ravno šumaher tongue.gif
YavarYe X6V6
(SpEkTr @ 13 Oct 2009, 10:17) *

Aha, ma vveš kaj. Za suho cesto je tut kaka čungalunga guma dobra...Če nisi ravno šumaher tongue.gif

Zakaj potem nimaš gor gom Tigar, Debica in podobnih, če so vse dobre ? confused0059.gif

Ok če ti tako misliš, zame to ne velja ker dejansko nočem bit šumaher, samo hitro se pa še vedno peljem in verjemi mi nočeš se peljat z mano in preverjat v kater ovinek se lažje bruha. biggrin.gif
SpEkTr
Eh ne, jaz ne šparam pri gumah, ker je brez veze.

Hotu sem rečt, da je na suhi cesti za normalno povprečno vožnjo vsaka guma hitr dobra. Pustmo zdej kotalni upor, obrabo, hrup na strani...Recimo, da nekdo nima blage o teh parametrih...

Seveda je čisto druga zgodba potem, ko se s tako gumo pelješ na mokri cesti..ali pa jo na avto natakneš naslednjo sezono smile.gif

V glavnem off topic. Sem zagovornik, kakovostne gume, to je pač edini stik med avtom in cesto tako da, šparat se ne splača.
Boss
QUOTE(SpEkTr @ 13 Oct 2009, 10:17) *

ufff... to je še v šali bogokletno govorit. Žal v slo se ne vodi nobene statistike, ki bi preverjala za koliko nesreč je kriva slaba obutev na kolesih. Predvsem mislim na kupovanje poceni pnevmatik (kako je to sploh možno, da dovolijo prodajo nepriporočljivim izdelkom je sploh veliko vprašanje), stare, izrabljene, zimske vožene poleti ipd.

Zakaj recimo na tehničnih pregledih ne testirajo pnevmatik in torni koeficient? Teh zakajev je še veliko ampak pri nas je zakonodajalec pač tako omejen v glavi, d amu je dovolj le podatek, da je treba imeti na kolesih od 15.11. do 15.3. pnevmatike M+S z minimalnim profilom 3mm in to je to, al kaj? wallbash.gif

pa še to, če ne veste so pred časom testirali zimske gume, ko spo imele za sabo 15.000km. Čista katastrofa saj so performance padle za cca polovico edino kjer se je taka guma bolje odrezala je bila vožnja po suhi cesti saj bolj ko so bile izrabljene bolj so prijemale, kar je verjetno kronski dokaz, da lamele, ki sicer zelo pomagajo v snegu se negativno obnesejo pri ostalih vremenskih razmerah na cesti.

Bom poskusil najti ta test, ker je resnično zanimiv. smile.gif
LabiGT
letne gume pozimi sam rabijo doloceno dobo (ali kilometre) da dosezejo delovno temperaturo in potem je to to...
so pa zimske zaradi tega v plusu, ker takoj primejo

jaz sem lani celo zimo prevozil z letnimi in razen 3x mi ni blo zal

letos pa ne vem se kaj bom naredil...ene gume bo treba kupit, katere pa bom kmalu odlocil
Grega_
Mene bodo prav "uničile" gume letos in potem še spomladi. Sedaj nove zimske+platišča 16col potem spomladi pa nove letne 17 col ashamed0001.gif whistling.gif blink.gif me je že kar strah.
YavarYe X6V6
(Grega_ @ 13 Oct 2009, 11:13) *

Mene bodo prav "uničile" gume letos in potem še spomladi. Sedaj nove zimske+platišča 16col potem spomladi pa nove letne 17 col ashamed0001.gif whistling.gif blink.gif me je že kar strah.

Vsi smo dal že to čez in še vedno smo živi. happy0158.gif
uklopko
happy0195.gif happy0195.gif grega taprav cajt sm ti povedal kako je to ker sm sem bil na istem. Zato nič jamrat!!
David
BTW... iskreno sem tudi sam v dilemi ali kupovat nove zimske ali obdržat nove letne gume.

Imam pa eno vprašanje... bi blo boljše ketne kupit al tiste snow cat al neki takega....

LP D
LabiGT
poglej najprej, ce za tvojo dimenzijo so sploh dovoljene verige?
(v navodilih pise)
drugace pa za po snegu rajs verige...
David
So dovoljene verige... smile.gif w00t.gif

Hm.... bolj kot mislim bolj se nagibam kar h nakupu novih zimskih..... dry.gif
Grega_
(uklopko @ 13 Oct 2009, 11:32) *

happy0195.gif happy0195.gif grega taprav cajt sm ti povedal kako je to ker sm sem bil na istem. Zato nič jamrat!!

hehe...prvo sem se vadil s tem da bodo šle zimske 15tke gor katere sem lani nabavil ampak tudi za to si mi povedal da NO GO happy0195.gif , tako da na srečo so prodane tako da gume se pokrijejo, feltne bo treba dokupiti, spomladi pa letne. Sej najbolje me to baše da je vse naenkrat whatever.gif
Chevagi
(SpEkTr @ 13 Oct 2009, 10:23) *

Eh ne, jaz ne šparam pri gumah, ker je brez veze.

Hotu sem rečt, da je na suhi cesti za normalno povprečno vožnjo vsaka guma hitr dobra. Pustmo zdej kotalni upor, obrabo, hrup na strani...Recimo, da nekdo nima blage o teh parametrih...

Seveda je čisto druga zgodba potem, ko se s tako gumo pelješ na mokri cesti..ali pa jo na avto natakneš naslednjo sezono smile.gif

V glavnem off topic. Sem zagovornik, kakovostne gume, to je pač edini stik med avtom in cesto tako da, šparat se ne splača.

Absolutno se strinjam - šparat pri gumah je bedarija. Je pa test pokazal, da je lahko letna pnevmatika pozimi boljša ne le na suhem, tudi na mokrem. Ok, na mokrem je bilo razlike manj, na suhem pa tudi 20%. Za na sneg pa seveda niso. Tule je test: http://www.avto-magazin.si/nasveti/primerj...tiki-20276.aspx
lp

In še glede novih/obrabljenih zimskih pnevmatik: http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=34&L2_ID=661
Performans pada konkretno z obrabo. Razen na suhem, ko raste smile.gif
Grega_
Samo tukaj so primerjali med dvemi Savinimi modeli, za eskimo je že daleč naokoli jasno da je samo za v sneg, za ostale razmereje je pa jajc whatever.gif
LabiGT
ja pa druga stvar je, da je to avto magazin...poden od podna
Boss
QUOTE(LabiGT @ 14 Oct 2009, 09:02) *

ja pa druga stvar je, da je to avto magazin...poden od podna

aja, zakaj že z0tdntknw.gif al sam oponašaš Lojza party0024.gif
jures
Za Swifta naroču Sava Eskimo S3 harhar.gif
Medvode - Lj - Medvode + radius 100km bo po moje odlična guma.

biggrin.gif
LabiGT
QUOTE(Boss @ 14 Oct 2009, 09:57) *

aja, zakaj že z0tdntknw.gif al sam oponašaš Lojza party0024.gif

ne, ker ne znajo nc objektivnega napisat
da ne omenjam porabe z dizli z majhnimi avti, ki se gibljejo vedno nad 8l/100km

pri njih je vsat testirani avto kot dirkaski avto...

da ne omenjam butaste clanke zajebanca, ki se slisi na ime dusan lukic...fak no ne mores verjet, on je najbolj pameten...
Grega_
Kakšna je razlika v gumi pri hitrostnih razredih? Gledam med T in H razlika v ceni je cca. 20 EUR po komadu z0tdntknw.gif ?? V homolomo so vpisali pa samo V-je bumbarji whatever.gif
LabiGT
grega, za zimske gume (po zakonu) lahko das dve stopnji nizje kot je priporocal proizvajalec...
T je 190km/h
H je 210km/h
V pa 240km/h

razlika je ponavadi trsi boki pri visjih indeksih, ce ne bos velk peljal nad 190km/h potem lahko das tudi T ni panike
Boss
QUOTE(LabiGT @ 14 Oct 2009, 11:46) *

ne, ker ne znajo nc objektivnega napisat
da ne omenjam porabe z dizli z majhnimi avti, ki se gibljejo vedno nad 8l/100km

pri njih je vsat testirani avto kot dirkaski avto...

da ne omenjam butaste clanke zajebanca, ki se slisi na ime dusan lukic...fak no ne mores verjet, on je najbolj pameten...

Zdej pa sam še reč, da je Žlender car pa sva opravla ... happy0195.gif

Ne vem no, men se ne zdi, da bi pisali neobjektivno je pa res, da poraba varira glede na tistega, ki avto testira...hehe, ampak ravno ti Labi, ki ga tolk rat tiščiš si se obregnu ob način športnega testiranja... laugh.gif

Se strinjam, da bi morali imeti nek testni krog, kjer bi z vsakim avtom vozili enako po omejitvah, da bi bralci res realno lahko ocenili porabo.

Kar se tiče pa Lukiča pa glede na to da je urednik več ali manj piše samo še uvodnik, kjer odpira cestno problematiko in največkrat se nanaša ravno na teme, ki so aktualne v cestnem prometu. Je pa zanimivo, da ga motijo ravno tiste stvari kar večino nas in tudi mene osebno tako da ne vem zakaj pizdiš čez njega.

Sicer pa dej mi kakšen konkreten primer članka, ki ti je tolk živc dvignu (lohk sam številko AM), da si še sam preberm, če sem kaj spregledal al sem pa jaz tud tak preveč pameten zajebanc. hehe ashamed0001.gif
Grega_
(LabiGT @ 14 Oct 2009, 13:39) *

grega, za zimske gume (po zakonu) lahko das dve stopnji nizje kot je priporocal proizvajalec...
T je 190km/h
H je 210km/h
V pa 240km/h

razlika je ponavadi trsi boki pri visjih indeksih, ce ne bos velk peljal nad 190km/h potem lahko das tudi T ni panike

Oooo hvala Labi, tole nisem vedel da daš lahko dve stopnji nižje!! Za označitev hitrostnih razredov sem pa vedel. Tako da bodo kar T padle ker tole je na koncu že kar okoli 80 eur skupne razlike v ceni.
LabiGT
QUOTE(Boss @ 14 Oct 2009, 14:16) *

Zdej pa sam še reč, da je Žlender car pa sva opravla ... happy0195.gif

Ne vem no, men se ne zdi, da bi pisali neobjektivno je pa res, da poraba varira glede na tistega, ki avto testira...hehe, ampak ravno ti Labi, ki ga tolk rat tiščiš si se obregnu ob način športnega testiranja... laugh.gif

Se strinjam, da bi morali imeti nek testni krog, kjer bi z vsakim avtom vozili enako po omejitvah, da bi bralci res realno lahko ocenili porabo.

Kar se tiče pa Lukiča pa glede na to da je urednik več ali manj piše samo še uvodnik, kjer odpira cestno problematiko in največkrat se nanaša ravno na teme, ki so aktualne v cestnem prometu. Je pa zanimivo, da ga motijo ravno tiste stvari kar večino nas in tudi mene osebno tako da ne vem zakaj pizdiš čez njega.

Sicer pa dej mi kakšen konkreten primer članka, ki ti je tolk živc dvignu (lohk sam številko AM), da si še sam preberm, če sem kaj spregledal al sem pa jaz tud tak preveč pameten zajebanc. hehe ashamed0001.gif

jaz jih ne berem odkar so me pred lastno (bivso) hiso na parmovi skoraj povozli (tam vecina pelje okoli 40km/h, oni so pa prisli z enih 100km/h...ce ne bi bli tok hitri bi jim jebal mater, ker ok men ni blo nc, ampak tam je umirjena cona in je dost his kjer so izvozi garaz, otroci, itd itd

drugace pa kot primer za mazdo 6:
sam eden primerov, ker se mi ne da zdaj spuscat v debato glede nepomembne stvari (in mojega mnenja ne bom spremenil)

dusan lukic: test mazda 6 gta 2.5 "In ker je ostanek te Mazde6 skoraj enak cenejšim različicam, ki smo jih že preizkusili (in se torej za volanom sedi dobro, a z malo prekratkim vzdolžnim pomikom sedeža, zadaj je prostora dovolj, s prtljažnikom pa sploh ni težav),"

dusan lukic: test mazda 6 gta 2.2 cd185 "Prostornost zadnje klopi spada v razredno povprečje (kar pomeni udobno za otroke, a tesno za odrasle), spredaj pa se sedi udobno. Vozniku prijetnega položaja za volanom ni težko najti (škoda, da se sedež ne spusti nekoliko nižje), preglednost pa je dobra

se pravi iz zadnjega sledi, da je mazda 6 mestni avto, ce je zadaj udobno za otroke za odrasle pa ne. wtf? takih diskrepanc je pa kokr ces...
je pa res, da ce beres avto magazin kot kaksen lady (torej pri frizerju) ni nc narobe z njim...ampak, da bi dobil kaksne koristne informacije to pa ne
Boss
hehe ... očitno se je Lukič med tema dvema testoma oreng zredil happy0195.gif

Še dobro Labi da ne bereš Autobilda, ker kake pa tam klamfe serjejo pa ni za opisat. Tam pa res razen golih podatkov skoraj nič o avtu ne zveš je pa res, da večino stavijo na primerjalne teste, kjer pa pač največkrat favorizirajo "domače" sploh pa njegovo veličanstvo Golfa.
LabiGT
ja vsakic, ko je kaksen golf na testu pol raje sploh ne gledam (sploh velja za une "vergleich test" variante)

so mi pa zelo vsec tehnicni podatki in meritve pri auto motor und sportu, se posebej ko naredijo kaksen master test...
madmax
Kar se tiče porabe na testih majo to zelo lepo zrihtano na Siolu.....avto vedno peljejo po točno določeni trasi (Dolžina testnega kroga 140 km; 16,9 km mesto / 18,8 km obvoznica / 24,8 km avtocesta / 39,3 km podeželje umirjeno / 40,2 km podeželje športno.)....in je pomojem poraba še kar blizu realne happy0158.gif

Primer testa: http://www.siol.net/avtomoto/testi/avtomob...type-s_1-8.aspx
David
Družba, kolk imam lahko odstopanja pri zimski gumi dimenzije 225-50/17...... oziroma, katere dimenzije pašejo zdraven?

LP D
LabiGT
npr 215/55 17
jures
(David @ 19 Oct 2009, 10:39) *

Družba, kolk imam lahko odstopanja pri zimski gumi dimenzije 225-50/17...... oziroma, katere dimenzije pašejo zdraven?
LP D

na primer gres na google in napišeš tire calculator

aaaaaaaaaaaaaaaaa
David
Just shoot me baby.... smile.gif

Sam da vem... ker bi rad imel zimske maaalo tanjše kot sicer.... happy0158.gif
LabiGT
pa sej sem napisal 215/55 17
pa mislim, da cenovno je isto kot tvoje? nisem preprican...check it out
David
Iščem različne opcije ja... ampak jebi ga... VSE je drago.... bemti mravljo in izvenserijske mere... dry.gif
Grega_
(LabiGT @ 19 Oct 2009, 12:50) *

pa sej sem napisal 215/55 17
pa mislim, da cenovno je isto kot tvoje? nisem preprican...check it out

Za 205/55/17, kaže na tyre calculator da je najmanj odstopanja, pri 215/55/17 pa diameter diff: +1.75% , speedometer will read slower than actual

Original tire
Sidewall: 4.43 in
Radius: 12.93 in
Diameter: 25.86 in
Circumf: 81.24 in
Revs/mile: 779.95

New Tire
Sidewall: 4.44 in
Radius: 12.94 in
Diameter: 25.88 in
Circumf: 81.30 in
Revs/mile: 779.36

Speedometer reading with new tire is 0.08% too slow.
When your speedometer is reading 60mph you are actually traveling 60.05mph.
LabiGT
grega, res je, sam take dobit je tud kar tezko...

sam je res draga guma v vsakem primeru
LabiGT
ko smo pri zimskih gumah: malo sem pogledal lasiceve cene in vidim, da je sava res poceni

AP 195/65 R 15 SA ESK-S3 91TMS KOM 40.70 48.84

in to je cena brez popusta...

najbrz drugje je tud isto
Grega_
Ja, tiste je kar težko dobiti, ampak se dobi, mah bolj se je bat za kakšne vtikljive policaje oz. bog ne daj da imaš nesrečo in ti grejo gume gledati ter vidijo da niso ok s homologacijo, pol si ga pa nasral whatever.gif

Savo dobiš tudi po 44 eur v LJ, je pa res da moraš potem všteti še montažno (če ne poznaš kakšnega vulkanizerja je pač res drago), do Lašiča pa nazaj je pa cca. 200km. Tako da je za preračunati si kje in kako te ceneje pride.

Tudi za fotra gledam gume 195/65/15, sem ga komaj prepričal da nebo nalitih vzel passifier.gif passifier.gif , samo fotri kot fotri, ima zimske 2 sezoni in zamenja gume, gledam Sabo ampak me skrbi kako bi bilo z njimi poleti in po mokrem (ok bolj kot nalite že ampak,..). Itak pa da hoče poceni čez priti, no sej tud umirjeno vozi zato pa ima že škodička preko 300t km v devetih letih. Gledam kakšno Fuldo,...hmm

Zase sem pa že naročil feltne, gume morm pa še happy0064.gif
LabiGT
kere feltne pa?

drugac pa, v LJ tam kjer je KIA , se mal naprej (pri rondoju za kolosejem) kjer gre Pot spominov in tovaristva, je en tak skriti vulkanizer, ki je dost poceni
za 4 gume (centriranje + montaza) mi je vzel nekaj cez 30 eur (pac mu reces brez racuna)
vsaj tko je blo letos spomladi
Grega_
Feltne nič kaj posebnega, bojo tako ali tako za zimo smile.gif Aha to je tam kjer je še pralnica za tovornjake in prodajajo tudi neke avte, pod silosi.
iceman22
a mi lahko kdo pove kje bi dobil kaksne ugodne feltne in zimske gume gor 16 col, po moznosti gorenjska in okolica,prebral sem da je kao lasic ugoden ampak ne da se mi do tam se vozit..pa prosim kaksne konkretne primere na tisto glej po internetu..

hvala
LabiGT
lahko kupis tole: http://www.bolha.com/oglas383366088/alu-pl...ginal-16-palcna
potem se gume, recimo http://www.boltez.si/cenik/c16056.htm (dobis se popust ne gotovino)

se te feltne (mal drage): http://www.bolha.com/oglas383314587/alu-pl...ibute-mpv-xedos
iceman22
(LabiGT @ 21 Oct 2009, 12:18) *

lahko kupis tole: http://www.bolha.com/oglas383366088/alu-pl...ginal-16-palcna
potem se gume, recimo http://www.boltez.si/cenik/c16056.htm (dobis se popust ne gotovino)

dej no labi mal lepse feltne pa res lahko glede na to da je nov avto ane..
iceman22
(LabiGT @ 21 Oct 2009, 12:22) *

te sem tudi sam gledal in je 370 eurov samo za feltne,kje je potem se ostalo..
LabiGT
sej pod 600 eur tezko da bos prisel, potem mogoce boljs ostat na teh feltna pa kupis 17" gume...

tle poglej, ce ti je kaksna vsec http://www.avtogume.com/hr/dept_2106.html
take feltne prodaja skor vsak vulkanizer
Grega_
Tiste moje od katerih sem prilepil slikico so nekaj čez 60 eur/komad,nove,dvojni lak+vijaki, 16 col pa še zastonj ti jih pripeljejo kamor hočeš. Imajo široko ponudbo, poglej malo www.gumi-center.si , 370 je res too much, so le original ampak...., gume sem pa kupil preko mimovrste.
Boss
Mal se za ceno pogajaj in po moje se bosta za ene 300€ zmenila. Moraš pa feltne gledat kot naložbo za naprej saj to pomeni, da ti letno odpadeta dve menjavi, načeloma pa tudi dve centriranji (Labi se sicer ne strinja s tem).

Tako, da letno takoj prihraniš cca 60€-70€ samo z menjavami gum pri vulkanizerju. Pa načeloma feltne kar držijo ceno, če jih ne zbiješ preveč tako, a jih lahko pol naprej prodaš.
LabiGT
jap, jaz jih res centriram vsako leto, ampak to tko al tko ne traja tok casa in ni nek strosek...
boljs je met posebej zimska kolesa in letna...

drugace pa, boss, tiste tvoje gume so mi zelo dobro sluzile (nisem probal nekih ekstremnih manevrov, se posebej ne po dezju) ampak so ble cist ok...
mogoce sem se zajebal, ker sem takrat mislil, da ne bom mel avta se dolg casa pa bi lahko kupil nove, ampak ni blo nc hudega smile.gif
Boss
Saj takrat si bil tako prepričan, da bo šel avto stran, tako da predvidevam, da si jih zdaj že zgonil do konca.
iceman22
zivjo imam eno uprasanje,ce dam na 18 col zimske gume kaj lahko pricakujem?
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.