Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Tankanje in velikost tanka
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
Boss
V glavnem na svoji Mazdi tankam nekako tako, da pustim ročko na avtomatsko dokler ne vrže ven, počakam ene pet sekund nato še s pritiskom do polovice polnim dokler mi ne vrže ven. Takrat gre notri še cca 0,5 - 1 liter goriva.

No pri zadnjem tankanju pa sem imel čas in ni bilo gužve na bencinski pa sem se malo igral s tisto ročko in počasi dofilaval.

Glede na prvi odstavek mi je ročka obstala na 57,5l natočene nafte in to sem tudi vzel kot izračun za porabo, ki je objavljena v drugi temi, kjer opisujem povečanje porabe zaradi premalo napolnjenih gum.

No v glavnem lepo počasi polnim tako, da imam konec ročke viden in čakam, da se nivo goriva v cevi dvigne do pokrovčka. In se dvigne ter nato počasi spet ponikne nazaj v cev. Hmm, zanimivo. Ta postopek sem ponavljal ene 3-4minute dokler resnično ni nivo goriva obstal na vrhu cevi.

Pogledam na števec na pumpi in samo izbuljim oči confused0059.gif Števec kaže 63,14 litra. Še zdajle nejeverno gledam na račun saj v življenju v šestko nisem spravil več kot 60litrov.

To je toraj skoraj 6 litrov ali skoraj 100km več dometa.

Je pa zanimivo še nekaj in sicer, da je cagar za gorivo zdaj vsaj še dva milimetra višje od najvišje črtice za polno in da BC kaže natanko isti domet (cca 950km) kot takrat, ko tankam po principu iz prvega odstavka.

Pred časom smo se torej spraševali od kod Mazdi, da navaja 64litrski tank. Očitno ta navedba popolnoma drži samo velik časa in potrpljenja moraš imet, da v praksi lahko to uporabiš. happy0195.gif
Don
Jst ne nucam 4 minute bleh.gif (praksa) tongue.gif ... spravim pa nekje 3.5 do 4l več kot če tankam normalno.
Baje pa to naj ne bi bilo najbolj varno delat ... blush.gif
KAALman
vedno tankam do takrat, ko prvič ven vrže... konec...

bezveze neki eksperimentirat...
Alex
Jaz ponavadi takoj tankam,ko se prižge lučka rezerve.
In pol gre ponavadi noter 51-52 litrov nafte.

Še nekaj sem ugotovil na mojem kazalcu za gorivo.
Na zadnjem razdelku (zadnji četrtini)se rezerva prižge že na polovici le-tega in ne na zadnji črtici. confused0059.gif
In mi gori potem stalno-se ne užiga in ugaša.
Gustav
Se bom še jaz vsral v tolo temo. Kot prvo Boss, se nisi pripeljal na pumpo samo z 8 deci goriva, kolikor ti manjka do 64 litrov. Kot drugo, mah.. bom kar tko napisal kot mislim. Kradejo. Jasno? In to na polno. Eni več, eni manj. Pa če je samo 2 litra na tank, je zadosti.
Dvomim, da obstaja pumpa, kjer dobiš liter za liter. Pred leti, ko sem imel Stila, ima avto deklariran 56 litrski tank. Ko sem na Petrolu nalil 61 litrov mi je dvignilo pokrov in sem popi*dil ter zahteval poslovodjo. Nanj sem se zdrl, da ne plačam več kot 54 litrov ker nisem prišel prazen in če misli vztrajat, da bom takoj poklical policijo in inšpekcijo, pa če do jutri traja. Bili so pametni ko sto hudičev ni so mi hiteli zatrjevati, da so tanki plastični in raztegljivi, pa da je 56 l samo tank, pa da gre cca 5 litrov v cev itd... Nisem se pustil in poslovodja je po cca 45min pregovarjanja (avto je ostal na črpalnem mestu, gužva na pumpi, firbci v štacuni) popustil in mi računal 54 l.

Naslednjič sem prišel zanalašč na isto pumpo s še bolj praznim tankom in sem nalil 53 litrov. Potem sem se nekaj razpi*deval po forumih in sem zasledil zgodbo tipa, ki si je na inštitutu za meroslovje nabavil certificirano posodo in veselo hodil od pumpe do pumpe. Bojda so bili rezultati katastrofalni. Pa je prišel stric s kufrom mark iz Petrola in ga vprašal kolk hoče dedc met, da te raziskeve ne da v medije..... in pri tem je seveda ostalo. Vse od takrat me ima, da bi skočil na tisti inštitut po kantico....... Morda pa tudi k meni pride stric iz Petrola....

A žal, kakršne vesele ovčice smo in kako lepo dan za dnem blejamo v ogradi in se pustimo vsem in vsakemu ki ima 5 min cajta nategovat, se mi zdi, da še tako katastrofalen rezultat nebi povzročil nič razen morda kakega forumskega nabijanja....

No še za na konec, baje so pumpe umerjene in kaj jaz vem kaj še vse... Ja seveda, my ass. A inšpektorja se pa ne da kupit al kaj? Dejte no, božička ni, to sta ati in mami....

Aja da še dodam, po mojem občutku, dobim poln tank z najmanj litri na MOLU. Sledi OMV, največ litrov je pa na Petrolu. Tankano vedno po postopku, da nafta ne izgine več. (ker maš brihte ki trdijo, da se nafta bolj peni, zato je gre notr ve. Me ne zanima, liter je liter. Tekočine in ne pene, da smo na jasnem)

Skratka, še en daily bleffff
jures
(Boss @ 14 Oct 2009, 15:15) *

V glavnem na svoji Mazdi tankam nekako tako, da pustim ročko na avtomatsko dokler ne vrže ven, počakam ene pet sekund nato še s pritiskom do polovice polnim dokler mi ne vrže ven. Takrat gre notri še cca 0,5 - 1 liter goriva.

No pri zadnjem tankanju pa sem imel čas in ni bilo gužve na bencinski pa sem se malo igral s tisto ročko in počasi dofilaval.

Glede na prvi odstavek mi je ročka obstala na 57,5l natočene nafte in to sem tudi vzel kot izračun za porabo, ki je objavljena v drugi temi, kjer opisujem povečanje porabe zaradi premalo napolnjenih gum.

No v glavnem lepo počasi polnim tako, da imam konec ročke viden in čakam, da se nivo goriva v cevi dvigne do pokrovčka. In se dvigne ter nato počasi spet ponikne nazaj v cev. Hmm, zanimivo. Ta postopek sem ponavljal ene 3-4minute dokler resnično ni nivo goriva obstal na vrhu cevi.

Pogledam na števec na pumpi in samo izbuljim oči confused0059.gif Števec kaže 63,14 litra. Še zdajle nejeverno gledam na račun saj v življenju v šestko nisem spravil več kot 60litrov.

To je toraj skoraj 6 litrov ali skoraj 100km več dometa.

Je pa zanimivo še nekaj in sicer, da je cagar za gorivo zdaj vsaj še dva milimetra višje od najvišje črtice za polno in da BC kaže natanko isti domet (cca 950km) kot takrat, ko tankam po principu iz prvega odstavka.

Pred časom smo se torej spraševali od kod Mazdi, da navaja 64litrski tank. Očitno ta navedba popolnoma drži samo velik časa in potrpljenja moraš imet, da v praksi lahko to uporabiš. happy0195.gif

V medvodah sem tankal ne olgo nazaj 64L v CX7 ki ima kao 60L tank.....seveda sem vprasal in odgovor. ravno prejsnji teden so jih umerjali.......
Boss
Brez razburjanja, sej lohka sami naredimo test. Gremo z 10 litrsko kantico na pumpo, natankamo točno 10 litrov kot kaže pumpa pol pa doma s kakšno kuhinjsko posodo, ki ima točno liter označeno (verjemte, da je to kar točen liter) preverimo ali smo res dobili teh 10 litrov. Pol pa hodmo od pumpe do pumpe pa da vidmo kdo nas najbolj nateguje. Bi šlo? z0tdntknw.gif
Stroker
Ja to je najbolj simpl test in še čist spodobni rezultati bodo prišli (nekaj kapljic gor ali dol).

Drugače pa jaz tankam vedno šele, ko je kazalec kakšna 2 mm pod zadnjo črtico (E) - to je kakšnih 70 km po tem, ko mi BC pokaže še 0 km. In potem vedno tankam polno, to je do roba, da že skoraj ven teče, še kar nekaj litrov po prvi avtomatski ustavitvi ročke. Enkrat mi je ratalo natočiti že 64,6 L (tank = 64), ponavadi je pa okoli 62 L. Kazalček je potem 2 mm nad polno (F).

Aja pa v katalogu CX-7 piše, da ima tank 69 L. z0tdntknw.gif
JozaGulikoza
Sori za delni (plinski) oftopik! blush.gif

Na različnih benzah ko tankamo LPG, pa to se tako različne količine notr tanka, da kar ni res. Npr. ko je tank čist prazen (zapiska ob izpraznjenju), pa gre lahko noter preko 43 (največ 43,49L), medtem ko drugič pa nabijemo noter zgolj 35L. V čem je zdej trik? blush.gif

Sem pa enkrat pri dobrih 43L rajši kar ustavil, ker bi verjetno še šlo, ampak mi nikakor ni bilo jasno, kam ga naj še fila, če je 100% kapacitete tega kestla natanko 44L, torej več kot tolko ne vem kaj naj bi šlo! whatever.gif confused0059.gif
Sirius
(JozaGulikoza @ 15 Oct 2009, 08:09) *

Sori za delni (plinski) oftopik! blush.gif

Na različnih benzah ko tankamo LPG, pa to se tako različne količine notr tanka, da kar ni res. Npr. ko je tank čist prazen (zapiska ob izpraznjenju), pa gre lahko noter preko 43 (največ 43,49L), medtem ko drugič pa nabijemo noter zgolj 35L. V čem je zdej trik? blush.gif

Sem pa enkrat pri dobrih 43L rajši kar ustavil, ker bi verjetno še šlo, ampak mi nikakor ni bilo jasno, kam ga naj še fila, če je 100% kapacitete tega kestla natanko 44L, torej več kot tolko ne vem kaj naj bi šlo! whatever.gif confused0059.gif
Mislim, da gre nekako takole. Pri plinu je stvar drugačna. Utekočinjen je pod pritiskom.Ko ga polniš se deloma uplini v zgornjem delu tanka.S polnjenjem se razmerje med tekočino in plinom zmanjšuje. Tekočega plina pa stisneš v rezervoar toliko, kolikor znaša pritisk v rezervoarju črpalke. Ker v plinohramu s polnjenjem pritisk pada, je razmerje med pritiskom v rezervoarju vozila različno in zato lahko "zrine" notri manj, ali več plina.

Kar se pa "normalnih" vrst goriva teče pa jaz delam tako.
Grem na črpalko in vprašam koliko stane kapljica dizel goriva, "kelner" paravi zastonj.
Potem pa mu rečem , da mi nakapa 62 litrov dizla. happy0158.gif blush.gif (sposodil sem si vic od Mujota)
Gustav
(Boss @ 14 Oct 2009, 22:39) *

Brez razburjanja, sej lohka sami naredimo test. Gremo z 10 litrsko kantico na pumpo, natankamo točno 10 litrov kot kaže pumpa pol pa doma s kakšno kuhinjsko posodo, ki ima točno liter označeno (verjemte, da je to kar točen liter) preverimo ali smo res dobili teh 10 litrov. Pol pa hodmo od pumpe do pumpe pa da vidmo kdo nas najbolj nateguje. Bi šlo? z0tdntknw.gif

Hja, tukaj so pomanjkljivosti. Dost manj (pa se vedno prevec) dela je ce imas neko umerjeno posodo (plastika tukaj odpade) pac natocis, napises odstopanje in zlijes v tank.....

JozaGulikoza
Uf, Sirius, bi se pa načaku da doliješ povhn kestl (pa že raj plačam zadevo)! blush.gif happy0195.gif
Boss
QUOTE(Mazda 6 Combi @ 15 Oct 2009, 09:18) *

Hja, tukaj so pomanjkljivosti. Dost manj (pa se vedno prevec) dela je ce imas neko umerjeno posodo (plastika tukaj odpade) pac natocis, napises odstopanje in zlijes v tank.....

Ja kaj zdej... a se gremo ta test al ne. Ampak pol ga zastavmo resno in izberemo naključno nekaj pump različnih distributerjev pa prevermo kolk resnice je v tem, da nas nategujejo.

Jaz ga sam zase ne bom delal, oz. ga načeloma lahko za diesel, ker bencina nimam kam zlit.
jures
huh.gif
(Stroker @ 15 Oct 2009, 07:10) *

Ja to je najbolj simpl test in še čist spodobni rezultati bodo prišli (nekaj kapljic gor ali dol).

Drugače pa jaz tankam vedno šele, ko je kazalec kakšna 2 mm pod zadnjo črtico (E) - to je kakšnih 70 km po tem, ko mi BC pokaže še 0 km. In potem vedno tankam polno, to je do roba, da že skoraj ven teče, še kar nekaj litrov po prvi avtomatski ustavitvi ročke. Enkrat mi je ratalo natočiti že 64,6 L (tank = 64), ponavadi je pa okoli 62 L. Kazalček je potem 2 mm nad polno (F).

Aja pa v katalogu CX-7 piše, da ima tank 69 L. z0tdntknw.gif

Nekje piše 69 nekje 60 in verjamem da je 60 - po uporabi..
Pazi mogoče ta nova!!! Ker je bil res problem dometa prej...

(Sirius @ 15 Oct 2009, 09:14) *

Mislim, da gre nekako takole. Pri plinu je stvar drugačna. Utekočinjen je pod pritiskom.Ko ga polniš se deloma uplini v zgornjem delu tanka.S polnjenjem se razmerje med tekočino in plinom zmanjšuje. Tekočega plina pa stisneš v rezervoar toliko, kolikor znaša pritisk v rezervoarju črpalke. Ker v plinohramu s polnjenjem pritisk pada, je razmerje med pritiskom v rezervoarju vozila različno in zato lahko "zrine" notri manj, ali več plina.

Kar se pa "normalnih" vrst goriva teče pa jaz delam tako.
Grem na črpalko in vprašam koliko stane kapljica dizel goriva, "kelner" paravi zastonj.
Potem pa mu rečem , da mi nakapa 62 litrov dizla. happy0158.gif blush.gif (sposodil sem si vic od Mujota)

Ne samo to, varnostni ventil vrze ven ko je določen pritisk dosežen - to pa je odvisno od temperature, kok si ga prešejku prej itd itd

(Boss @ 15 Oct 2009, 11:08) *

Ja kaj zdej... a se gremo ta test al ne. Ampak pol ga zastavmo resno in izberemo naključno nekaj pump različnih distributerjev pa prevermo kolk resnice je v tem, da nas nategujejo.

Jaz ga sam zase ne bom delal, oz. ga načeloma lahko za diesel, ker bencina nimam kam zlit.

Ja sej dost ljudi mora biti - ali pa nekdo s praznim tankom, s tem naredis cca 6 testov, 2 avta = 12 testov. Bi blo zanimivo a vsaj se 2 tedna nimam cajt za traparije...
JozaGulikoza
Jure, se prav tole glede "šejkanja" - pomen, da bolj ko se je vse skup z avtom vred premetaval, mjn bom UNPja notr nafilu al kako? blush.gif
Gustav
Evo jaz sem pripravljen it na ene 4 do 5 pump, tankat povsod po 10 litrov v kanto. kam bomo pa prelivali pa merili ne vem, sam mene bo moja ubila ce ji vzamem merico iz kuhinje wink.gif
Boss
Jaz kantico že mam kar se pa merice tiče se pa lahko znajdeš tudi sam.

Ok, da ne boš preveč tuhtal. Vzemi od svoje drage tisto tanajbolj točno merico, ki ima verjetno gor oznake kolk je en liter ter notri natoči vodo in to čimbolj točno saj bo to potem osnovna mera. Nato ta liter pretoči v kakšno plastično flašo in si z alkoholnim flomastrom označi nivo. Evo to je zdej en liter happy0158.gif

Vse ostalo pa je stvar iznajdljivosti - livček lahko ravno tako narediš iz plastične flaše... ashamed0001.gif
jures
(JozaGulikoza @ 15 Oct 2009, 11:45) *

Jure, se prav tole glede "šejkanja" - pomen, da bolj ko se je vse skup z avtom vred premetaval, mjn bom UNPja notr nafilu al kako? blush.gif

ventil uravnava tako da je v posodi vedno enak pritisk (kolikor pač je nastavljen)
je pa tud od pumpe odvisno ziher (in števca) - kdaj jim ven vrze, tud tam je na pritisk naštimano

(Boss @ 15 Oct 2009, 12:26) *

Ok, da ne boš preveč tuhtal. Vzemi od svoje drage tisto tanajbolj točno merico, ki ima verjetno gor oznake kolk je en liter ter notri natoči vodo in to čimbolj točno saj bo to potem osnovna mera. Nato ta liter pretoči v kakšno plastično flašo in si z alkoholnim flomastrom označi nivo. Evo to je zdej en liter happy0158.gif

Vse ostalo pa je stvar iznajdljivosti - livček lahko ravno tako narediš iz plastične flaše... ashamed0001.gif

Vzame se naj 5L plastenko za vodo (z odmero po bossovo) in 5L kantico za benz - ker drugace ce se bo prelivalo 10x (10L) v flašo bodo izgube....
Gustav
(Boss @ 15 Oct 2009, 12:26) *

To je packanje. a ni? bom malo pogledal naokoli. Kdaj zacnemo?
Marko_mx-3
Juresov predlog je pomoje najboljši, vzame se eno 10l ali 5l kantico od kakšne destilirane vode, kisa, in podobno, samo da jo bencin ne razžira! Za bencin bi rade volje prišel zraven, samo sem nevozen sad.gif
YavarYe X6V6
(Mazda 6 Combi @ 15 Oct 2009, 12:17) *

Evo jaz sem pripravljen it na ene 4 do 5 pump, tankat povsod po 10 litrov v kanto. kam bomo pa prelivali pa merili ne vem, sam mene bo moja ubila ce ji vzamem merico iz kuhinje wink.gif

Count me in. happy0158.gif
JozaGulikoza
Pazte to, učeri sm nafilu plina 44,04L, medtem ko kestl je 44L! confused0059.gif whatever.gif
jernic
No evo prvo konkretno informacijo na to temo,če smem..

Sem par dni nazaj tankal in ob enem nalil tud 10 litrsko kantico,
rabim za kosilnico , pa pozim za frezo..

Ker sem nalil točno 11,00 litra, točno da potem lažje odračunam kolk gre v avto,
sem se odločil ,da bom mal prelival in polival včeraj..

Me je res firbec zagrabil ,ker ste se tolk razpisal, kolk res dobiš na pumpi. biggrin.gif

Najprej je dejansko problem določit kolk je liter ,če nimaš kake lab. menzure.

Jaz je nimam, da preskočim štorjo o raznih kozarcih in ostalih gospodinjskih pripomočkih.. laugh.gif
Na koncu sem uporabil tole litrsko flašo od ašičevega kisa,
(ga toplo priporočam bajdevej) happy0158.gif
se je izkazala za liter pri nakazanem robu.

In tako sem napolnil 10 krat...

Enajsta pa je dosegla takle nivo.

Glede na gospodinjsko (ne )natančnost meritve menda čisto uredu ,
Alkaj.. z0tdntknw.gif

V garaži je pa še zjutraj smrdel po bencinu.
Vse za sveto resnico in čiste račune... laugh.gif

JozaGulikoza
Jernic, kok si ga pa kej popil vmes? harhar.gif tongue.gif
Boss
no no, torej je to minimalna napaka saj je zadnji 11 liter skoraj čist do roba... a lahko še poveš kera pumpa je bila?

p.s. Ašičev kis je tanartabulši happy0158.gif
Gustav
jaz bi ocenil, da je to tam nekje štamperle na teh 11 litrov, sevede če je možak natančen. To pomeni, pri 50 litrih 5 štamperlovkar je cca 0,2 litra. (seveda nam v škodo). Ok, ni tok drastično kot če tankaš 62 litrov v 54 l tank, še vedno ap je to 25 centov na vsak avto. Če je avtov 100, je to dnevno 250€ dobro a ne? Pa počakajmo kaj bo prineslo ostalo tankanje.
jernic
(Mazda 6 Combi @ 16 Oct 2009, 12:09) *

jaz bi ocenil, da je to tam nekje štamperle na teh 11 litrov, sevede če je možak natančen. To pomeni, pri 50 litrih 5 štamperlovkar je cca 0,2 litra. (seveda nam v škodo). Ok, ni tok drastično kot če tankaš 62 litrov v 54 l tank, še vedno ap je to 25 centov na vsak avto. Če je avtov 100, je to dnevno 250€ dobro a ne? Pa počakajmo kaj bo prineslo ostalo tankanje.

Jah natančen.. boš videl ko boš sam to delal kolk si lahko natančen z 10 litsko kanto v naročju .. laugh.gif

Vsekakor sem bil natančen kolikor sem le mogel, milimeter nivoja gor dol je gotovo bilo.
Še vedno pa je vprašanje koliko velik je bil moj liter... tako da... z0tdntknw.gif

Vseeno se mi zdi rezultat dober, moram reči da sem pričakoval vsaj dva deci manj.. huh.gif
In za tak manjko sem bil gotovo dovolj natančen..

Da bi pa nameril višek ,kakršen koli , je pa utopija ,itak... wink.gif

@ Jože G. ..Spil ga pa nisem nič... vsaj bencina ne ,no... party0012.gif

jernic
(Boss @ 16 Oct 2009, 11:51) *

no no, torej je to minimalna napaka saj je zadnji 11 liter skoraj čist do roba... a lahko še poveš kera pumpa je bila?
p.s. Ašičev kis je tanartabulši happy0158.gif

Pumpa je pa bila...

Saj si ne upam tankat drugje... biggrin.gif biggrin.gif
David
(Mazda 6 Combi @ 16 Oct 2009, 12:09) *

.... še vedno ap je to 25 centov na vsak avto. Če je avtov 100, je to dnevno 250€ dobro a ne? Pa počakajmo kaj bo prineslo ostalo tankanje.

Aaaam...samo popravek.... pri 100 avtih profitira "samo" 25€....... blush.gif tongue.gif w00t.gif
jures
Boss - kot pobudnik - a vprašam soseda (avtotester za finance in druge cajtge), ce nas sponzorira za članek?
Sirius
Zaradi večje točnosti predlagam, da enkrat natočite več litrov, npr. 2 kante po 20 l. Dobro bi bilo tudi dati na kolikor toliko precizno vago. Pri enaki zunanji temperaturi bi se morala litraža ujemati s kilažo. Našel sem normativ za Norveško (treba preveriti, ali je pri nas isto) bencin 95 0,730-0,770Kg/l, dizel 0,800-0,870 kg/l vse to pri 15°C.
Pa še to ne pretakajte prevelikih količin bencina (tudi dizla) v zaprtih prostorih, da ne bo kaj narobe s preizkusom. police.gif police.gif
Boss
QUOTE(jures @ 16 Oct 2009, 15:00) *

Boss - kot pobudnik - a vprašam soseda (avtotester za finance in druge cajtge), ce nas sponzorira za članek?

Seveda lahko... sam res moramo biti res točni glede merjenja.

Mislim pa da več kot 10 litrov itak nima smisla testirat saj potem nastane problem pri pretakanju pa procentualno se napaka ne bo spremenila kot če merimo pri 10 litrih. Če pa je 1 deci napake pa tud ni neka kriza saj to pomeni 1%. Pri tanku je to 6 deci ali cca 8 prevoženih km ali manj če je poraba višja od 7 litrov/100km.
Slivka
Em, še ena malenkost, ki mogoče ni zanemarljiva: naftni derivati močno spreminjajo svojo prostornino glede na temperaturo. Zato tisti, ki polnite "do roba" ali, še raje "s kupčkom", pozor: to smete delat samo pozimi. Goriva so namreč v podzemnih rezervarjih. Poleti so zato hladnejša, kot je zunanja temperatura zraka. In se v avtomobilskem rezervarju začnejo segrevati - torej širiti. In če se s črpalke odpeljete pred nakupovalni center in parkirate na soncu, ne bo dobro. Pozimi, ko je zunanja temperatura nižja od temperature nafte v podzemnem rezervarju, pa ni težav.
jures
A smo scagal al kaj? devil.gif
Grega_
Sej so na Preverjeno pred kratkim šli merit na Agip,Petrol in OMV, in na AGIP letališka je največ lagalo, potem pa Petrol in OMV če se ne motim za zadnja dva. Je pa toleranca vse v zakonskih mejah, sam zakaj nebi bilo v plus, aaa tolk pa ne more falit pumpa a. Jest pravim da bi morala biti tolernaca nična. Prodajalcem bencina se na letni ravni tisti centilitri poznajo ohohohoho v plus.
YavarYe X6V6
(Slivka @ 10 Jan 2010, 15:01) *

Em, še ena malenkost, ki mogoče ni zanemarljiva: naftni derivati močno spreminjajo svojo prostornino glede na temperaturo. Zato tisti, ki polnite "do roba" ali, še raje "s kupčkom", pozor: to smete delat samo pozimi. Goriva so namreč v podzemnih rezervarjih. Poleti so zato hladnejša, kot je zunanja temperatura zraka. In se v avtomobilskem rezervarju začnejo segrevati - torej širiti. In če se s črpalke odpeljete pred nakupovalni center in parkirate na soncu, ne bo dobro. Pozimi, ko je zunanja temperatura nižja od temperature nafte v podzemnem rezervarju, pa ni težav.

Garantirano NOBEDEN ne natanka na pumpi in tam pusti avto, ampak se odpelje, kar pa potem pomeni da količina benza v rezeroarju pade in ni več nevarnost da bi blo karkol narobe, če pa že bi kak deci ven steklo.
Slivka
Ne vem, kako je pri tebi, toda pri meni je tako:
Honda kuri povprečno 5,5 do 5,7 litrov bencina na 100 km (če je odprta in umirjena pot, tudi 4,2). Če torej napolnim do vrha in se odpeljem 3 km do centra in tam parkiram, sem pokuril kvečjemu slaba dva deci. Komaj omembe vredno. In če avto stoji na soncu, ko je zunanja temperatura 38°C (kot v Novi Gorici ni nobena posebnost), se tistih 40 litrov precej razširi. Ker smo zaradi tega že imeli incidente, poleti nikoli ne točim "do roba". Ko prvič vrže ven, je zadosti. Drugo je pozimi, ko ga natočim do roba, in še mi je premalo... ashamed0001.gif . Pa ni nobenih težav.

Hja, zna biti, da če ti avto kuri 10 litrov na 100 km, pa da imaš do centra več kot 3 km, potem pa najbrž res ni težav.
323f
(Boss @ 14 Oct 2009, 14:15) *

natočene nafte

tema glare.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.