QUOTE(Boss @ 1 Feb 2010, 14:12)

Ja kaj si pa počel?

bil je sneg, pod njim pa led in se kontejner za smeti, vse te elemente sem "podrajsal"

bom dal pod parking al karkol, sej je vseen
Meni pa je začela nova mazda 2 cukat pri speljevanju. Prvih 1000km je blo vse v redu. Zdej pa pri prvi in drugi prestavi cuka, včasih ful, včasih mal, včasih pa nič. Opazla sem, da najbol cuka, če dam iz druge v prvo in potem spet nazaj v drugo. Obup. Zgodi se tud, da mi pri speljevanju crkne.

Pa se mi to nikol ni dogajal. Pa sem dala avto za furat še drugim, pa se je isto dogajal, ker najprej sem že misnla, da sploh ne znam več furat! Avto je praktično nov (3000km) pa bencin 1,5. Kaj bi to lahko bilo? Sej jutri jo peljem na servis, ampak me mal skrbi, da stvar ne bojo vzel resno, ker lahko se zgodi, da kšno furo nikol ne cukne. Sam kaj ma nov avto sploh za cukat pa crkavat.
Activa
18 Mar 2010, 22:07
Se zgodi, da kaj ponagaja tudi pri novih avtih. Ampak dokler je v garanciji se ti ni treba preveč sekirat, čeprav je občutek slab. Ne vem sicer, kaj sploh tako dolgo odlašaš z obiskom servisa. Tako samo podaljšuješ agonijo in sama sebe jeziš po nepotrebnem z nepotrebnimi zadevami.
Ko ti bodo popravili avto, pa le povej kaj ga je mučilo.
Ja, sj na začetku se je to čist občasno zgodilo in sem najprej misnla, da je full občutljiva sklopka. Šele zdej se je začel pogosteje dogajat pa zravn še to, da crkne. Bom sporočila.
Pa še neki. Opazla sem na barvi (po celem avtu) rumeno oranžne pikce k zgledajo k rja... ampak grejo dol če jih fajn podrgneš. A je to z barvo kej narobe al od česa to pride?
(roxy @ 19 Mar 2010, 16:51)

Pa še neki. Opazla sem na barvi (po celem avtu) rumeno oranžne pikce k zgledajo k rja... ampak grejo dol če jih fajn podrgneš. A je to z barvo kej narobe al od česa to pride?
cvetni prah.....pod nasim margolanom boh ne daj parkirat....
Cvetni prah? Na to pa res ne bi pomisnla, ker zgleda lih tko k da bi kšn kamenček okrušu lak in bi tm začel rjavet. Aja, s čim gre pa to dol, ker z vapom niti mal ne gre... pa tud, če drgneš gre res počas?
Activa
19 Mar 2010, 20:08
Po vsej verjetnosti so to kakci različnih žuželk. Čistiš s pršilom za odstranjevanje mrčesa.
Samo to se dogaja pozno spomladi in poleti, ne pa pozimi.
po moje so to koščki kovine od zavornih diskov raznoraznih vozil in na laku začnejo rjavet
Ne ne niso kakci, to bi vedla.

Avto je star 2 mesca, da bi rjavel bi blo pa tud čudno (čeprav zgleda pa res tko).
Activa
20 Mar 2010, 13:42
Da ti ni kdo v bližini avta kaj brusil s kotno brusilko.
Pripni en makro posnetek tega madeža.
Mraušk Mčk
20 Mar 2010, 14:30
Stvar sem imel pri šestici pred davnimi leti ko je bila še čisto nova, ampak samo zadaj v bližini tablice. V Gama centru so mi razložili, da je to atmosferska rja
Kakorkoli že, imeli so neko namensko (?) sredstvo za čiščenje teh zadev in stvar očistili.
Marko_mx-3
20 Mar 2010, 15:34
(roxy @ 19 Mar 2010, 15:56)

Ja, sj na začetku se je to čist občasno zgodilo in sem najprej misnla, da je full občutljiva sklopka. Šele zdej se je začel pogosteje dogajat pa zravn še to, da crkne. Bom sporočila.
Ste mogoče kdaj tankal na kakšni sumljivi pumpi? Pa je mogoče kej vode prišlo med bencin?
Ma nič ne vem, da bi kdo v bližini kej brusu... kok bliz pa more bit to, da bi se avta prjel? Bom poslikala, če se bo kej vidl... ker na delč se ne opaz, če pa na bliz pogledaš je pa avto poln teh pikic. Aja pa zihr ni cvetni prah, ker pol bi biu tud po šipi pa ni nič.
Tankala sem pa samo na Petrolu do zdej. Sm tud jst pomisnla, da bi bla lahko voda. Sej zdej je spet nekak v redu. Nisem ga še pelala, ker mi zadnjič ni zneslo. Drug tedn grem pa bom vidla, kaj bojo rekl. Bom pa tud še za te pikice vprašala.
Activa
20 Mar 2010, 19:21
če je kdo brusil v bližini avta je dovolj da so iskre padale na avto (nekaj metrov stran). Ti opilki kasneje začnejo rjaveti. Samo to ne more biti raztroseno po celem avtu ampak samo na delu avta.
Če je zadeva kovinskega izvora je možno tudi marsikaj drugega - naprimer čiščenje kovinske konstrukcije nekje, kjer je bil avto parkiran. Spomnim se, da je žena imela tudi na R5 neke rjaste površinke pike, vendar izvora nismo nikoli ugotovili. Samo grdo je bilo.
Mr_Sneaky
30 Mar 2010, 20:08
Moja Mazda 3 diesel 2004 ima zadnje čase podobne simptome...
Začelo se je sredi zime s cukanjem pri 2000 obratih oz. pri poskusih postopnega pospeševanja. Motor tudi ni imel več take moči kot navadno. Temperatura motorja ni imela kakega posebnega vpliva na čudno obnašanje (sumil sem slabo gorivo). Obisk na servisu je začasno uredil zadevo (za 1000km).
V rezervoar smo nato dodali aditiv za čiščenje šob in zadeva se je izboljšala. Pred kratkim (ko sem že mislil, da je to za mano) pa je avto občasno spet začel izgubljati moč. Pri poskusu pospeševanja (pospeški spet niso bili OK) se je navadno za avtom vse črno zakadilo. Po nekaj dneh se je prižgala tudi lučka za napako na motorju.
Ponoven obisk uradnega servisa je pokazal napako na povratnem (EGR) ventilu. Serviser je na hitro sčistil eno cev in rečeno je bilo, da bo verjetno potrebno zamenjati ventil (cca. 500 EUR) ali pa morda celo turbino (si niti ne upam pomisliti koliko EUR bi to bilo). Zdaj lučka ne sveti, vendar vprašanje koliko časa bo temu tako.
Ima morda kdo kak nasvet ali kontakt na koga naj se obrnem. Ne vem zakaj, ampak nisem prepričan, da bo najbolj optimalno, če v tem primeru upoštevam mnenje uradnega servisa. Niso delovali ravno najbolj prepričljivo...
(Mr_Sneaky @ 30 Mar 2010, 21:08)

Moja Mazda 3 diesel 2004 ima zadnje čase podobne simptome...
Začelo se je sredi zime s cukanjem pri 2000 obratih oz. pri poskusih postopnega pospeševanja. Motor tudi ni imel več take moči kot navadno. Temperatura motorja ni imela kakega posebnega vpliva na čudno obnašanje (sumil sem slabo gorivo). Obisk na servisu je začasno uredil zadevo (za 1000km).
V rezervoar smo nato dodali aditiv za čiščenje šob in zadeva se je izboljšala. Pred kratkim (ko sem že mislil, da je to za mano) pa je avto občasno spet začel izgubljati moč. Pri poskusu pospeševanja (pospeški spet niso bili OK) se je navadno za avtom vse črno zakadilo. Po nekaj dneh se je prižgala tudi lučka za napako na motorju.
Ponoven obisk uradnega servisa je pokazal napako na povratnem (EGR) ventilu. Serviser je na hitro sčistil eno cev in rečeno je bilo, da bo verjetno potrebno zamenjati ventil (cca. 500 EUR) ali pa morda celo turbino (si niti ne upam pomisliti koliko EUR bi to bilo). Zdaj lučka ne sveti, vendar vprašanje koliko časa bo temu tako.
Ima morda kdo kak nasvet ali kontakt na koga naj se obrnem. Ne vem zakaj, ampak nisem prepričan, da bo najbolj optimalno, če v tem primeru upoštevam mnenje uradnega servisa. Niso delovali ravno najbolj prepričljivo...
wtf,
samo v bencin dodaj (nafto) aditiv za čiščenje šob
SpEkTr
31 Mar 2010, 07:12
Kateri aditiv se pa najbolje obnese? AL je vseeno kater? Najbrž ne.
Mr_Sneaky
31 Mar 2010, 07:34
(jures @ 30 Mar 2010, 21:31)

wtf,
samo v bencin dodaj (nafto) aditiv za čiščenje šob
Hm, kot sem že omenil, sem to že storil (aditiv sem kupil na petrolu)... glede cukanja so se stvari izboljšale, pojavljati se je pa začel črn dim pri pospeševanju in lučka "napaka na motorju". ne vem, če je to lahko povezano z aditivom, želel bi si pa zadevo rešiti - po možnosti čim ceneje.
Bi morda moral še enkrat poskusiti s kakim drugim aditivom? Morda čiščenje kakega dela? Kaj predlagate?
Najprej naj ti nadgradijo SW ter na novo "naučijo" šobe potem pa dajaj v vsak tank en zamašek tistega čistila za šobe. Preveri tudi s kakšnim gorivom drugega distributerja goriva. V Slo naj bi bil MOL najboljši saj imajo najbolj moderno refinerijo.
Sirius
31 Mar 2010, 08:26
Očitno tudi tebi nagaja IMA ventil, ki zagotavlja konstanten tlak dovodnega goriva v visokotlačno črpalko.
O tem je bilo že nekaj napisano.
SpEkTr
31 Mar 2010, 08:32
A nima ta ventil veze samo v prostem teku?
Mr_Sneaky
31 Mar 2010, 09:08
(Sirius @ 31 Mar 2010, 09:26)

Očitno tudi tebi nagaja IMA ventil, ki zagotavlja konstanten tlak dovodnega goriva v visokotlačno črpalko.
O tem je bilo že nekaj napisano.
Meni so rekli, da gre za napako na povratnem (EGR) ventilu... vsaj tako je pokazalo, ko so zadevo priklopili na računalnik. Si imel morda to v mislih?
EGR je na izpušnem sistemu, da vrača neizgorele pline nazaj v motor. Lok bi mu rekli "kao" ekološki ventil ima pa še nekaj funkcij in sicer vzdrževanje dovolj ustrezno visoke temperature v motorju in pa naj bi zmanjšal porabo.
Da te pa zajebava najbolj vidiš, ko avto pocukava med 1000-2000 obratih in se ti zadaj nenormalno močno kadi. Če je ta krivec lahko zadevo tudi blindiraš s ploščico. Nekateri to naredijo za stalno jaz osebno bi pa to blindiral samo za test, da vidiš a je to to.
IMV ventil pa je ventil na visokotlačni črpalki, ki uravnava pritisk goriva. Če ne deluje ustrezno imaš lahko tudi cukanja in nenadzorovana ugašanja motorja v prostem teku oziroma pri zaviranju z motorjem brez pritisnjene stopalke za plin.
Mr_Sneaky
31 Mar 2010, 09:31
(Boss @ 31 Mar 2010, 10:23)

EGR je na izpušnem sistemu, da vrača neizgorele pline nazaj v motor. Lok bi mu rekli "kao" ekološki ventil ima pa še nekaj funkcij in sicer vzdrževanje dovolj ustrezno visoke temperature v motorju in pa naj bi zmanjšal porabo.
Da te pa zajebava najbolj vidiš, ko avto pocukava med 1000-2000 obratih in se ti zadaj nenormalno močno kadi. Če je ta krivec lahko zadevo tudi blindiraš s ploščico. Nekateri to naredijo za stalno jaz osebno bi pa to blindiral samo za test, da vidiš a je to to.
IMV ventil pa je ventil na visokotlačni črpalki, ki uravnava pritisk goriva. Če ne deluje ustrezno imaš lahko tudi cukanja in nenadzorovana ugašanja motorja v prostem teku oziroma pri zaviranju z motorjem brez pritisnjene stopalke za plin.
Aha, super. Hvala za razjasnitev. Tako sem si tudi jaz predstavljal iz debate v prejšnjih postih. Očitno je tisti prvi problem tudi pri moji mazdi...
Kaj mi je torej storiti? Ali moram res zamenjati EGR ventil in za to skeširati 500 ojrov? Je morda kaka bolj preprosta in predvsem cenejša rešitev? Na pomoč pri iskanju cenejših alternativ najbrž na uradnem servisu ne morem računati... ali pač?
(Mr_Sneaky @ 31 Mar 2010, 10:31)

Aha, super. Hvala za razjasnitev. Tako sem si tudi jaz predstavljal iz debate v prejšnjih postih. Očitno je tisti prvi problem tudi pri moji mazdi...
Kaj mi je torej storiti? Ali moram res zamenjati EGR ventil in za to skeširati 500 ojrov? Je morda kaka bolj preprosta in predvsem cenejša rešitev? Na pomoč pri iskanju cenejših alternativ najbrž na uradnem servisu ne morem računati... ali pač?
preden keširaš probaj potrditi vzrok - kot je opisal bos, ce ni to so ziher sobe (bodisi SW, bodisi zapackane)
Če je problem samo v umazaniji potem se ga da sčistiti. Če ga pa kej drugega okvarjeno (recimo zvita loputa, al pa celo odlomljena ipd) potem pa ti čiščenje ne bo pomagalo. Aja, da ne pozabim, lahko ga seklja tudi električni del, ki odpira in zapira loputo v EGR-ju.
YavarYe X6V6
31 Mar 2010, 11:04
Lej na kratko ventil lahko spucaš, za nekaj časa bo mir.
To da pa nima moči pa je drugje narobe, ni nujno da je egr.
EGR se da tudi blindirati(sem že neredil to večkrat) in potem težave z EGR "čudežno" izginejo.
Če snameš dol samo žice ni ok, lučka in ostalo sranje.
SpEkTr
31 Mar 2010, 13:49
(YavarYe X6V6 @ 31 Mar 2010, 12:04)

EGR se da tudi blindirati(sem že neredil to večkrat) in potem težave z EGR "čudežno" izginejo.
A to velja tut za nas k mamo DPF? Pri nas je težje ugotovit al je EGR al ne..ker se tko al tko nč črno ne kadi zadaj

. Razen, če bi se regeneracije naenkrat sprožale bolj pogosto..
YavarYe X6V6
31 Mar 2010, 14:42
(SpEkTr @ 31 Mar 2010, 14:49)

A to velja tut za nas k mamo DPF? Pri nas je težje ugotovit al je EGR al ne..ker se tko al tko nč črno ne kadi zadaj

. Razen, če bi se regeneracije naenkrat sprožale bolj pogosto..
DPF navori imajo popolnoma električen EGR, ne DPF pa imajo podtlačni sistem(podtlak odpre ventil) EGR, ventil in odprtje pa še vedno nazira elektrika.
Mr_Sneaky
31 Mar 2010, 20:36
(YavarYe X6V6 @ 31 Mar 2010, 12:04)

Hvala tudi tebi za temeljit odgovor. Danes je blo stanje boljše - brez črnega dima. Upam, da bo pri tem ostalo čim dalj časa. Nabavil sem še eno flaško kombiniranega aditiva za diesel (na Petrolu), pa da vidimo.
@YavarYe X6V6: Glede na to, da se očitno spoznaš na te zadeve... slučajno poznaš koga, ki bi mi v primeru ponovnih težav pogledal in malo spucal zadevo? Jaz se ravno ne spoznam na te reči, pa bi zadevo raje zaupal komu, ki to obvlada (lahko mi sporočiš tudi na ZS).
YavarYe X6V6
1 Apr 2010, 06:34
(Mr_Sneaky @ 31 Mar 2010, 21:36)

@YavarYe X6V6: Glede na to, da se očitno spoznaš na te zadeve... slučajno poznaš koga, ki bi mi v primeru ponovnih težav pogledal in malo spucal zadevo? Jaz se ravno ne spoznam na te reči, pa bi zadevo raje zaupal komu, ki to obvlada (lahko mi sporočiš tudi na ZS).
SpEkTr
15 Jun 2010, 22:01
Kako smo kaj s cukanjem? Je avtor teme uredil problem?