Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
mazda mehanik,cukanje
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
1, 2, 3
SpEkTr
Offtopic noo :-)
Zdej boste nauml, da je mazdin dizl za en k... In naj gremo na TDI ...traktorje tongue.gif
Boss
QUOTE(SpEkTr @ 8 Jan 2010, 15:04) *

Offtopic noo :-)
Zdej boste nauml, da je mazdin dizl za en k... In naj gremo na TDI ...traktorje tongue.gif

pusti jih, naj uživajo v zmagoslavlju in kurcanju dieslov ... važn da jim je gušt party0024.gif

p.s. pa naj malo Suicidala vprašajo kolk časa ga je njegova bencinska M6 zajebavala in mu sploh ni užigala in bi bil takrat vesel, če bi mu samo občasno pocukala sam, da bi se lahko peljal. Je tokrat MES klical, da so bli na koncu že na ti in se mu sploh ni blo treba predstav saj so ga že po glasu poznali wink.gif
slidy
(Boss @ 8 Jan 2010, 18:29) *

pusti jih, naj uživajo v zmagoslavlju in kurcanju dieslov ... važn da jim je gušt party0024.gif

Še mal offtopic.

Brez zamere sam res paše občasno mal pokur*** dizle. Nimam nč proti njim, v bistvu jih mam vsakič k bencinarja kupm rajš, k vidm kake težave so z dizlom smile.gif

Je pa res, da lahko ne glede na gorivo in znamko naletiš na slab primerk avta in so z njim same težave. Že velikokrat slišana zgodba.
YavarYe X6V6
(Boss @ 8 Jan 2010, 18:29) *

p.s. pa naj malo Suicidala vprašajo kolk časa ga je njegova bencinska M6 zajebavala in mu sploh ni užigala in bi bil takrat vesel, če bi mu samo občasno pocukala sam, da bi se lahko peljal. Je tokrat MES klical, da so bli na koncu že na ti in se mu sploh ni blo treba predstav saj so ga že po glasu poznali wink.gif

To imaš prav samo tle ne govorimo o mehanski napaki ampak napaki na elektriki, če se dobro spomnim so mu zamenjal električno inštalacijo in je bil mir. z0tdntknw.gif
Boss
pri dieslih je pa večinoma softwerska napaka oziroma slaba nastavitev... tako da z0tdntknw.gif
YavarYe X6V6
(Boss @ 8 Jan 2010, 20:54) *

pri dieslih je pa večinoma softwerska napaka oziroma slaba nastavitev... tako da z0tdntknw.gif

Šobe,ventil,ribanje, DPF kje je tukaj softverskega ?

Mah sej nima smisla, važno da ima navor in da "malo" porabi, ostalo je samo bonus.

Pod črto,ko narediš računico je strošek enak pri enem in drugem, samo bencinar ima skozi strošek(poraba pa to), pri navoru pa te bolj poredko ampak takrat bolj useka in je to to.
LabiGT
ce vzamem da je 1 liter 1 euro (oboje isto):

poraba z bencinarjem pri moji voznji bi bla 10
z dizlom je 7.5

225.000km D je 16875eur
225.000km B je 22500eur

(do zdaj sem placal edino za menjalnik in bat, kar je 1800eur, servisi pa bolj ali manj isti mogoce razlika par 100eur), ostane se vedno vec kot 3000 eur pa lepsa voznja happy0158.gif

aja, da me ne boste skurcali, to je samo moje mnjenje in velja izkljucno samo za mazdo 6 smile.gif
Boss
QUOTE(LabiGT @ 8 Jan 2010, 23:42) *

z dizlom je 7.5
225.000km D je 16875eur
225.000km B je 22500eur

(do zdaj sem placal edino za menjalnik in bat, kar je 1800eur, servisi pa bolj ali manj isti mogoce razlika par 100eur), ostane se vedno vec kot 3000 eur pa lepsa voznja happy0158.gif

aja, da me ne boste skurcali, to je samo moje mnjenje in velja izkljucno samo za mazdo 6 smile.gif

Pa nikjer ni rečeno, da pri tvojih pogojih vožnje ne bi menjalnik odletu tud pri bencinarju, da o batih ne govorim - tko da spet je vprašanje a bi pri bencinarju bil čisto brez stroškov, po moje, da ne z0tdntknw.gif
Sishi
(LabiGT @ 8 Jan 2010, 23:42) *

z dizlom je 7.5
225.000km D je 16875eur
225.000km B je 22500eur

Daj izračunaj še, če bi imel LPG...
LabiGT
QUOTE(Sishi @ 11 Jan 2010, 08:04) *

Daj izračunaj še, če bi imel LPG...

10l/100km je s ceno plina, recimo 55 centov, torej 12375 eur + 1500 eur za montazo = 13875 eur

v 225.000 bi sparal 3000 eur ampak, bi se peljal bistveno slabse (in najbrz ne bi nikol naredil 225.000km, ker bi tak avto ze zdavni prodal...)
Sishi
(LabiGT @ 11 Jan 2010, 09:53) *

v 225.000 bi sparal 3000 eur ampak, bi se peljal bistveno slabse ...

V vsakem primeru pa ceneje....
LabiGT
QUOTE(Sishi @ 11 Jan 2010, 10:31) *

V vsakem primeru pa ceneje....

to je tko kot bi reku da gres na pocitnice na morje, sam vzames sobo 20km stran od morja, ker je cenejs smile.gif
Boss
Raje vzemi 11 litrov kar je bolj realna poraba s plinom, kar pomeni 13.612€ +1.500€=15.112€ + še nekaj bencina pri mrzlih zagonih je razlika 1.760€.

Pa če še mal pošpekuliram bi zaradi višje teže plinificiranega avtomobila in rahlo slabših performansov in da bi bil zadovoljen z avtomobilom moral vzeti vsaj 2,3 mašino (tako kot ma Ajvar), kar bi pomenilo višji registracijski razred in v 7 letih uporabe bi to bilo še od 420€ dodatka, če si bil skoz z največjim bonusom -50%. Ker je avto pri nakupu bil dražji, bi pomenilo tudi višjo ceno pri kaskem v isini skoraj 100€ na leto oz. 700€ v 7 letih.

Se pravi je razlike samo še dobrih 600€ in če Labi ne bi vzel enako ceno diesla in bencina ampak tako kot je v povprečju različna je to cca 5,5% v teh 7 letih kar pomeni še dodatnih 715€.

Edina razlika je na koncu samo še v servisih, ki so pač za diesla nekaj dražji oz. precej dražji je le servis na 120.000, ko se menja jermen ampak, če se človek takrat izogne pooblaščencu je cena lahko precej nižja.

Da se ne bomo spet okrog tega kregali, ker to ni bil moj namen samo vseeno je zanimivo, dat na papir vse realne faktorje in dejanske stroške.

Pa še eno vprašanje, ki ni provokativne narave ampak je čisto resno vprašanje - kako naj bi zgledala plinska instalacija po 225.000km in 7 letih uporabe? Kolk je stroškov z vzdrževanjem tega - koliko servisov? A je treba kej zamenjat, ipd? Če kdo ve naj prosim napiše
Boss
QUOTE(LabiGT @ 11 Jan 2010, 10:43) *

to je tko kot bi reku da gres na pocitnice na morje, sam vzames sobo 20km stran od morja, ker je cenejs smile.gif

Hehe, lepa happy0158.gif

Pa sej drugač ni nihče od nas apriori proti bencinarju in plinu, da ne bo nekih napačnih interpretacij je pa vedno neki "če", če človek dela poseg v originalni avtomobil še posebej, če je le ta v garanciji. Ker bohnedaj, da se kej zalomi pri samem motorju (recimo poškodba kakega vitalnega dela) in začnejo krivdo na servisu zvračat na kao "nestrokovno" instalacijo plina oz. poseg na motorju.

Še pri čipanju, če ugotovijo ti lahko serjejo, ker je šlo za poseg v originalne nastavitve avtomobila.

Je pa res, da če je človek ljubitelj bencinarjev, da je to edina rešitev za zmanjševanje stroškov, če pa si ljubitelj dieslov pa načeloma ne rabiš nobenih posegov pa si takoj na zelo ugodnih stroških.
jures
(Boss @ 11 Jan 2010, 11:03) *

Pa še eno vprašanje, ki ni provokativne narave ampak je čisto resno vprašanje - kako naj bi zgledala plinska instalacija po 225.000km in 7 letih uporabe? Kolk je stroškov z vzdrževanjem tega - koliko servisov? A je treba kej zamenjat, ipd? Če kdo ve naj prosim napiše

Sosedov Volvo S40 ima 12 letno instalacijo - stroski isti....filter vsako leto, vse se originalno, 310.000km

To je edini primer ki ga poznam da je res 'dolgotrajen'

Drugace pri izracunih ne gledamo samo strosek bencina, saj veste, smo ze dosti pisali, vsekkaor pa ni smoter plina, da se ga primerja z dizlašem + če ima voznik 'veze' kot jih ima Labi da je vse ceneje pol ze sam najbolje ve kako in kaj.

Boss s plinom se ne izgubi nič moči.

Podvprašanje, tudi ni provokativne narave - a je kdo primerjal ceno recimo mazde bencinarja pri 250.000km in dizlaša 250.000km? Kje se giblje za isti model in opremo?
Boss
QUOTE(jures @ 11 Jan 2010, 11:57) *

Boss s plinom se ne izgubi nič moči.

Sicer sem svetlobna leta od kemika ampak a ni tako, da ima plin sicer večjo kalorično vrednost od bencina a manjšo energijsko gostoto, kar z drugimi besedami pomeni, da liter plina da manj dela oziroma ga za enako delo porabimo več.

Razlika je lahko od nekaj procentov do 10 procentov oz. pri starih sistemih celo 20 % višja poraba. Odvisno je tudi od mešanice butana in propana, ker butan ima sicer večjo kalorično vrednost ampak žal prehitro zmrze pri izhodu iz posode, tako da pozimi je mešanica bolj v korist propana, ki ima manjšo kalorično vrednost.

Še 1x pravim, da nisem kemik in tole zdele govorim takole na pamet kolikor se še spomnim osnovnošolske ali srednješolske kemije zato bi po moje bilo najbolje, da se to primerja na dynotu kako se zadeva obnaša klo kuri benz in ko kuri LPG. To bo edino relevanten podatek še posebej, če se ga enkrat izvede pozimi drugič pa poleti.
jures
(Boss @ 11 Jan 2010, 13:31) *

Sicer sem svetlobna leta od kemika ampak a ni tako, da ima plin sicer večjo kalorično vrednost od bencina a manjšo energijsko gostoto, kar z drugimi besedami pomeni, da liter plina da manj dela oziroma ga za enako delo porabimo več.

Razlika je lahko od nekaj procentov do 10 procentov oz. pri starih sistemih celo 20 % višja poraba. Odvisno je tudi od mešanice butana in propana, ker butan ima sicer večjo kalorično vrednost ampak žal prehitro zmrze pri izhodu iz posode, tako da pozimi je mešanica bolj v korist propana, ki ima manjšo kalorično vrednost.

Še 1x pravim, da nisem kemik in tole zdele govorim takole na pamet kolikor se še spomnim osnovnošolske ali srednješolske kemije zato bi po moje bilo najbolje, da se to primerja na dynotu kako se zadeva obnaša klo kuri benz in ko kuri LPG. To bo edino relevanten podatek še posebej, če se ga enkrat izvede pozimi drugič pa poleti.

http://www.mazda-si.net/index.php?s=&s...st&p=169480

poglej si ta primer - bom pa tudi jaz mojos sprobal
Sishi
(LabiGT @ 11 Jan 2010, 10:43) *

Ta argument me je dokončno prepričal, da je traktor prava izbira....
YavarYe X6V6
A ni tle tema o cukanju dizla ?

Sicer pa navor rules, dokler ne začne ...

Boss pa ne štej porabe LPG na 11l ker je jaz še živ dan nisem mel, pa se NE špara.
Pa ko si napisal da na servis na 120 kkm dizla pač ne peleš na pooblaščenga, je jebenti a bencinarja pa ne moreš ?
Mene je materijal prišel pod cca150€, pol pa računaj.
Boss
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 11 Jan 2010, 14:32) *

Boss pa ne štej porabe LPG na 11l ker je jaz še živ dan nisem mel, pa se NE špara.

Pa kdo je o teb govoru - Na Labijeve navedbe sem se oglasu, ko ga do konca tera po AC proti Prištini in pri povprečnem plinu 160-180km/h kr verjemi, da bi se tudi ti vozil pri 11 litrih na plin. Ti se po vaših cestah tud približno ne voziš s tako povprečno hitrostjo in tudi odločna in kratka pospeševanja so za porabo bolj ugodna od počasnih in dolgotrajnih pospeševanj.

Pa sploh nisem računal, da bi se Labi moral do Prištine 2x ali celo 3x ustaviti namesto 1x in da to pomeni vsakič čevape je to še dodaten strošek bleh.gif
LabiGT
ajvar, 22.januarja do 1. feb grem spet v pristino in v skopje...a zamenjava avte, bom porocal kaksna bi bla poraba? biggrin.gif
Boss
QUOTE(LabiGT @ 11 Jan 2010, 16:41) *

ajvar, 22.januarja do 1. feb grem spet v pristino in v skopje...a zamenjava avte, bom porocal kaksna bi bla poraba? biggrin.gif

Roooaaaad teeeeest happy0158.gif happy0158.gif happy0158.gif happy0158.gif happy0158.gif happy0158.gif happy0158.gif
Alex

Toooo,da končno vidimo realno razliko. happy0158.gif
jures
(LabiGT @ 11 Jan 2010, 16:41) *

Sam s to tablico dalec ne bos prisel tam doli...............

YavarYe X6V6
(LabiGT @ 11 Jan 2010, 16:41) *

Da bi se js 1 teden z navorom okol fural, raje ne mogoče me še zamika. blush.gif
Pa labiju bi mogu zrihtat vsaj čepe za v ušesa, ker bencinrji baje full ropotajo, oziroma delujejo pri neugodnih frekvencah, pri takih hitrostih z0tdntknw.gif

(Boss @ 11 Jan 2010, 16:29) *

Pa kdo je o teb govoru - Na Labijeve navedbe sem se oglasu, ko ga do konca tera po AC proti Prištini in pri povprečnem plinu 160-180km/h kr verjemi, da bi se tudi ti vozil pri 11 litrih na plin. Ti se po vaših cestah tud približno ne voziš s tako povprečno hitrostjo in tudi odločna in kratka pospeševanja so za porabo bolj ugodna od počasnih in dolgotrajnih pospeševanj.
Pa sploh nisem računal, da bi se Labi moral do Prištine 2x ali celo 3x ustaviti namesto 1x in da to pomeni vsakič čevape je to še dodaten strošek bleh.gif

Sam tolk , če računam porabo benza 10, je cel tank za cca 600 km (ostane nekaj rezerve)+ če računam 59 l LPG in porabo 11 litrov je to za cca 650, pri vsem je 50 kilometrov +-.
Kolikokrat bi pol tankal po tvoje ? confused0059.gif

Pa še to moja in tvoja regitracija je popolnoma enaka ker sva oba v razredu 101-130kW.

Vzdrževanje LPG je menjava filtra na vsakih 20 kkm oziroma 350 ur vožnje(te inštalacija sama opozori ko je čas za to, z pomočjo lučk ki kažejo količino plina in piskanjem), cena 10€, če se ne motim.
Ostalo po potrebi, oziroma je odvisno od kvalitete plina, če že kaj crkne se obrabijo šobe katerih pa komplet štirih stane 20€.
slidy
(Boss @ 11 Jan 2010, 11:03) *

Kolega ima cca 7 let star avto in nazadnje ko sem pogledal na njegov števec kilometrov je imel 220.000. Motor je 1.3i in dosedaj ni imel nobenih težav. Plinsko inštalacijo ima od cca 40.000km dalje. Dosedaj je zamenjal le filter, nekajkrat ga je tudi spucal (cena mislim, da 10€) in razdrl je uparjalnik ter zamenjal eno tesnilo. Ostala instalacija (cevi, kabli, šobe, injektorji, ...) je ista kot prvi dan. Seveda mora biti vse skupaj pravilno nastavljeno. Če iz auspuha smrdi po plinu (namreč pri pravilnem popolnem izgorevanju segretega motorja lahko povohaš izpuh in ne sme po ničemer smrdeti) ni zadeva pravilno nastavljena.

Aja poraba pri 2.5i motorju v M6 pri mojem režimu vožnje je do max 0,5l višja od bencina, pa še to je pod vprašajem, ker nikoli ne more človek voziti enako čeprav gre po isti cesti.

Glede izračuna pri meni pa je sledeče:
2,5i GTA je bil 1800€ ceneši od 2,2 CD 185 (po uradnem ceniku, druge popuste nisem upošteval) pri čemer prišparam 170€ vsako leto (50% bonus) pri registraciji in nevem koliko pri servisu (danes me je servis prišel 246€). In inštalacijo plina sem dobil za darilo, tako da še 1600€ kolikor je original cena inštalacije.

Poraba med omenjenima je cca 3l/100km, kar znese cca 3€ (3l LPG + 1l bencina), kar pomeni, da moram narediti cca 113.000 km (upam, da sem prav izračunal) da pokrijem osnovno ceno dizelce, pa nisem še upošteval 170€ pri letni registraciji in dražje servise dizelce. Na leto naredim cca 22000km. Avtomobile menjam med 5 in 6 leti, kar pomeni da sem po moji izračunici še vedno na boljšem.

Če bi delal pa več km bi pa tudi jaz verjetno vzel dizelco, vsaj trenutno sem takega mišljenja.
lesko
Jst sm z LPG čist zadovoljen. Od septembra lanskega leta imam povrnjenih cca 40% vložka. Sm opažam pa občasno veliko porabo. Ups, sebe ne smem zravn štet. party0036.gif
Ignac
Lep pozdrav.

Mene zanima kaj ste resli z totim cukanjem, meni tudi zadnje cajte cuka tak da bom popi... zraven.

V zacetku tedna mi je zacelo samo pri visokih obratih nad 3000, na avtocesti nad 150 km/h.
Danes zvecer sem prizgal avto (zunaj okoli -10), po kakih 3-4 km ni sel vec kot 100 km/h, po 6-7 km pa se samo okoli 40 - 60. Potem je avto stal kaki 2 al 3 ure, potem pa sem se komaj nazaj domov pripeljal. wallbash.gif wallbash.gif

Aja avto je 2005 letnik, CD 136, okoli 130.000 prevozenih. Pred mescem dni je bil menjan IMV ventil, ker je avto vgaseval v prostem teku, od takrat dalje je to odpravljeno.
mazdaman
(Ignac @ 28 Jan 2010, 00:04) *

Lep pozdrav.

Mene zanima kaj ste resli z totim cukanjem, meni tudi zadnje cajte cuka tak da bom popi... zraven.

V zacetku tedna mi je zacelo samo pri visokih obratih nad 3000, na avtocesti nad 150 km/h.
Danes zvecer sem prizgal avto (zunaj okoli -10), po kakih 3-4 km ni sel vec kot 100 km/h, po 6-7 km pa se samo okoli 40 - 60. Potem je avto stal kaki 2 al 3 ure, potem pa sem se komaj nazaj domov pripeljal. wallbash.gif wallbash.gif

Aja avto je 2005 letnik, CD 136, okoli 130.000 prevozenih. Pred mescem dni je bil menjan IMV ventil, ker je avto vgaseval v prostem teku, od takrat dalje je to odpravljeno.

Da dodam še to avtoje Mazda6 SW je kje kaki pameten odgovor ali bo treba iti spet k Mazdi na tester?
YavarYe X6V6
(mazdaman @ 28 Jan 2010, 08:12) *

Da dodam še to avtoje Mazda6 SW je kje kaki pameten odgovor ali bo treba iti spet k Mazdi na tester?

Tist ne bo nč pokazal.
mazdaman
Fušarki pristop je zgleda pomagal in avto več ne cuka.

z Xenonom pa bo zgleda še nejak treba delat

Hvala saj veš kdo happy0158.gif
SpEkTr
Fušarski pristop? ka pa ste naredil?
mazdaman
(SpEkTr @ 30 Jan 2010, 13:35) *

Fušarski pristop? ka pa ste naredil?

"Fušarski" se nanaša določenega uporabnika našega foruma, ki je pomagal z nasveti in je stvar delovala.

Dodali smo sredstvo za čiščenje vbrizgalnih sistemov avto dali za nekaj časa na toplo. Potem pa vse skupaj vun skurli in stvar zdaj deluje
Ignac
Hvala obema za pomoc ( YavarYe X6V6 , mazdaman ). Zdaj se sicer ni bilo pretiranega minusa, upam da se nebo takrat napaka ponovila.

Za xenon, pa sem poslusal ko sem prizgal luci, pa sem samo tam pri varovalkah dvakrat sklocne.
Sirius
Potem lahko zaključimo, da je bila "napaka" slabo gorivo, ki sta ga s kemijo uspeli spraviti iz sistema.
Ignac
Upam da je to vse kaj je blo narobe.
YavarYe X6V6
(Sirius @ 31 Jan 2010, 09:04) *

Potem lahko zaključimo, da je bila "napaka" slabo gorivo, ki sta ga s kemijo uspeli spraviti iz sistema.

V bistvu niti ne. biggrin.gif
SpEkTr
A to ste Megasel zlil notri?
Ignac
Evo danes zjutraj je bilo -8 pa avto spila kot mora!

Aditiv je bil CYCLO MAX 44.
mi_c_ho
Tudi meni je prejšnji teden, ko je bilo mraz, okoli 3000 obratov cukal in ni šel več kot 160km/h. Sedaj pa avto deluje tako kot mora in upam, da bo še naprej. Tako da ne vem kaj je bilo (gorivo, mraz).
igorml
Pozdravljeni,

večina krivde je na nafti. Tud sam sem imel podobne težave in iz izkušenj lahko povem, da je velika razlika med posameznimi črpalkami (tud če je ista znamka).

Predvsem pri dodatkih, ki jih oziroma jih ne mešajo zraven.

Lp
YavarYe X6V6
(Ignac @ 1 Feb 2010, 08:43) *

Evo danes zjutraj je bilo -8 pa avto spila kot mora!

Danes je bilo -15 in avto dela tako kot mora, pa še toplo je bilo ko sem se vsedel vanj. happy0064.gif
Boss
QUOTE(igorml @ 1 Feb 2010, 09:55) *

Predvsem pri dodatkih, ki jih oziroma jih ne mešajo zraven.

Lp

zna bit ja... predvsem pa je precej odvisno tudi od samega stanja rezervoarjev, kjer shranjujejo goriva. Verjetno je najbolje, da če je možno se tanka točno na tisti pumpi, kjer so izkušnje najboljše.
LabiGT
men je vceraj v leru sam od sebe ugasnu avto...
pol sem sel mal s konkretnim gasom, do 4-5000rpm in je blo ok
bom vidu, ce se bo spet ponovilo (najbrz bo treba na SW upgrade)
YavarYe X6V6
(LabiGT @ 1 Feb 2010, 12:00) *

men je vceraj v leru sam od sebe ugasnu avto...
pol sem sel mal s konkretnim gasom, do 4-5000rpm in je blo ok
bom vidu, ce se bo spet ponovilo (najbrz bo treba na SW upgrade)

Ziher ti je antivirusnik zatajil in se ni apdejtal, zdej imaš pa polno spama in virusov in se računalnik s tem ukvarja namesto z motorjem. tongue.gif
Boss
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 1 Feb 2010, 13:02) *

Ziher ti je antivirusnik zatajil in se ni apdejtal, zdej imaš pa polno spama in virusov in se računalnik s tem ukvarja namesto z motorjem. tongue.gif

defregmentacijo mu dela saj mora po tolkih letih uporabe bit že vse razmetano in razpršeno.
SpEkTr
Kje se pa nabavi ta aditiv CYCLO MAX 44?
LabiGT
haha biggrin.gif
razen na SW upgrade, bo treba se na HW upgrade (ravnokar skantal ogledalo, in naredil udrtine tocno pod voznikovo sipo, barva je tud sla)...
jebote mad.gif
Ignac
(SpEkTr @ 1 Feb 2010, 13:09) *

Kje se pa nabavi ta aditiv CYCLO MAX 44?

Jaz sem ga kupil v avto Sprint v Mariboru. Saj po moje ni glih neke vlke razlike med proizvajalci, tak da v vsaki avto trgovini najdes te zadeve.
Boss
QUOTE(LabiGT @ 1 Feb 2010, 13:17) *

haha biggrin.gif
razen na SW upgrade, bo treba se na HW upgrade (ravnokar skantal ogledalo, in naredil udrtine tocno pod voznikovo sipo, barva je tud sla)...
jebote mad.gif

Ja kaj si pa počel? z0tdntknw.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.