(Boss @ 11 Jan 2010, 11:03)

Pa še eno vprašanje, ki ni provokativne narave ampak je čisto resno vprašanje - kako naj bi zgledala plinska instalacija po 225.000km in 7 letih uporabe? Kolk je stroškov z vzdrževanjem tega - koliko servisov? A je treba kej zamenjat, ipd? Če kdo ve naj prosim napiše
Kolega ima cca 7 let star avto in nazadnje ko sem pogledal na njegov števec kilometrov je imel 220.000. Motor je 1.3i in dosedaj ni imel nobenih težav. Plinsko inštalacijo ima od cca 40.000km dalje. Dosedaj je zamenjal le filter, nekajkrat ga je tudi spucal (cena mislim, da 10€) in razdrl je uparjalnik ter zamenjal eno tesnilo. Ostala instalacija (cevi, kabli, šobe, injektorji, ...) je ista kot prvi dan. Seveda mora biti vse skupaj pravilno nastavljeno. Če iz auspuha smrdi po plinu (namreč pri pravilnem popolnem izgorevanju segretega motorja lahko povohaš izpuh in ne sme po ničemer smrdeti) ni zadeva pravilno nastavljena.
Aja poraba pri 2.5i motorju v M6 pri mojem režimu vožnje je do max 0,5l višja od bencina, pa še to je pod vprašajem, ker nikoli ne more človek voziti enako čeprav gre po isti cesti.
Glede izračuna pri meni pa je sledeče:
2,5i GTA je bil 1800€ ceneši od 2,2 CD 185 (po uradnem ceniku, druge popuste nisem upošteval) pri čemer prišparam 170€ vsako leto (50% bonus) pri registraciji in nevem koliko pri servisu (danes me je servis prišel 246€). In inštalacijo plina sem dobil za darilo, tako da še 1600€ kolikor je original cena inštalacije.
Poraba med omenjenima je cca 3l/100km, kar znese cca 3€ (3l LPG + 1l bencina), kar pomeni, da moram narediti cca 113.000 km (upam, da sem prav izračunal) da pokrijem osnovno ceno dizelce, pa nisem še upošteval 170€ pri letni registraciji in dražje servise dizelce. Na leto naredim cca 22000km. Avtomobile menjam med 5 in 6 leti, kar pomeni da sem po moji izračunici še vedno na boljšem.
Če bi delal pa več km bi pa tudi jaz verjetno vzel dizelco, vsaj trenutno sem takega mišljenja.