Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
utripanje DPF
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
froc
Pozdrav!
Sem lastnik mazde 5 l.2006(110 tx).Do sedaj mi je laufala zadeva brez problema včeraj pa mi je začela utripat lučka DPF(prevoženih imam 83000).Servis je bil narejen pred 500km.Kaj je treba resetirat comp ali naredit kaj drugega?Avtu ne zmanjkuje moči in deluje isto kot prej.
Hvala za pomoč
jures
(froc @ 5 Jan 2010, 13:11) *

Pozdrav!
Sem lastnik mazde 5 l.2006(110 tx).Do sedaj mi je laufala zadeva brez problema včeraj pa mi je začela utripat lučka DPF(prevoženih imam 83000).Servis je bil narejen pred 500km.Kaj je treba resetirat comp ali naredit kaj drugega?Avtu ne zmanjkuje moči in deluje isto kot prej.
Hvala za pomoč

Zelo velikega je tu napisanega na to temo - uporabi iskalnik + navodila so za to, cca 10-15 min pejd na avtocesto se voziti nad 4000rpm da skuriš delce, nikakor pa se sedaj ne vozit na kratke razdalje

SpEkTr
Če lučka utripa te reši samo še obisk servisa. Lahko da se je filter že tako zapacal, da ga sam od sebe ne bo mogel več sčistiti. Priklop na tester in čiščenje filtra preko računalnika ponavadi reši zadevo.
Boss
Bo kr držalo kot je napisal Spekter... čim prej pojdi na servis, ker lahko uničiš filter pol bo pa mnogo €€€ šlo v PM. Ni hec, ker če ga dokončno zabašeš je gotovo, ker se ga ne da več sčistit vsaj take so uradne informacije.

Pa ti je prej predno je začela utripati lučka le ta enakomerno gorela? Če si jo ignoriral in ugasnil avto si šel ćez mejo ko se filter lahko sam sčisti zato takrat ko lučka še enakomerno gori se je nujno treba tolk časa vozit, da le ta ugasne in se regeneracija filtra uspešno zaključi.

Drugač je pa res to, da se izogibaj večim zaporednim kratkim vožnjam, ker se DPF filter ne uspe sčistit tako kot je treba. Pomagaj si s potovalnim računalnikom, ki ti tekom regeneracije kaže povišano porabo in takrat veš, da se izvaja regeneracija. Ko se regeneracija zaključi se tudi poraba ustali na normalne vrednosti.

Dober indikator, da je bil avto ugasnjen sredi regeneracije je tudi kar precej glasno pokanje spodaj iz filtra saj je ta močno segret in ko se ohlaja kar veselo poka.
Carr
Odličen znak za regeneracijo filtra je tudi precejšnje povečanje "štantgasa", ko stojiš na mestu (900 obratov namesto 750). Preverjeno.
froc
(Boss @ 5 Jan 2010, 17:04) *

Bo kr držalo kot je napisal Spekter... čim prej pojdi na servis, ker lahko uničiš filter pol bo pa mnogo €€€ šlo v PM. Ni hec, ker če ga dokončno zabašeš je gotovo, ker se ga ne da več sčistit vsaj take so uradne informacije.

Pa ti je prej predno je začela utripati lučka le ta enakomerno gorela? Če si jo ignoriral in ugasnil avto si šel ćez mejo ko se filter lahko sam sčisti zato takrat ko lučka še enakomerno gori se je nujno treba tolk časa vozit, da le ta ugasne in se regeneracija filtra uspešno zaključi.

Drugač je pa res to, da se izogibaj večim zaporednim kratkim vožnjam, ker se DPF filter ne uspe sčistit tako kot je treba. Pomagaj si s potovalnim računalnikom, ki ti tekom regeneracije kaže povišano porabo in takrat veš, da se izvaja regeneracija. Ko se regeneracija zaključi se tudi poraba ustali na normalne vrednosti.

Dober indikator, da je bil avto ugasnjen sredi regeneracije je tudi kar precej glasno pokanje spodaj iz filtra saj je ta močno segret in ko se ohlaja kar veselo poka.

lučka mi ni gorela..kar naenkrat mi je začela utripat na avtocesti...
jures
Podvprasanje - imas to mazdo dolgo?
NEdolgo nazaj je bila tu tema o mazdi 5 z resnimi problemi ki jih ni znal resiti noben servis.....
Boss
QUOTE(Carr @ 5 Jan 2010, 18:15) *

Odličen znak za regeneracijo filtra je tudi precejšnje povečanje "štantgasa", ko stojiš na mestu (900 obratov namesto 750). Preverjeno.

Hja pri meni štantgas ni nikoli povečan tudi med regeneracijo ne, tako da verjetno imaš ti nek poseben feature z0tdntknw.gif
SpEkTr
Pri meni se tut povečajo obrati. Mogoče je to pri prejšnjih šestkah..
Boss
QUOTE(SpEkTr @ 6 Jan 2010, 09:05) *

Pri meni se tut povečajo obrati. Mogoče je to pri prejšnjih šestkah..

Hja sam Carr ma ta novo huh.gif
Sirius
Nekaj napotkov pri uporabi avtomobilov z DPF dobite Tu
igorml
Reši te samo servis z ročno regeneracijo.
Lp
sonny1
hmm imam problem-danes sem z mazdo 6 nasedel ko sem hotel speljati-nasedel sem iz robnika in tako nasedel z prednjo desno gumo-z avtom ni nič narobe da bi recimo kaj treslo volan.je pa problem ko mi je potem začela utripat lučka DPF-to se je zgodilo nekje po 10 km vožnje.šel sem na avtocesto in vozil z obrati nad 3.800 do 4.000.prevozil sem zelo ljubljansko obvoznico in to v 3 prestavi da sem imel visoke obrate.problem pa je ker mi lučka noče ugasnit-tudi po tem kar sem naredil-ali je možno da sem kaj zdrobil pod avtom ko sem nasedel?videti pa ni nikjer nič!!ali se sedaj ne smem voziti?
Boss
Na DPF-ju so senzorji tako, da je moćno, da si kakega poškodoval. Nimaš kej, čim prej na servis, da ne narediš večje škode kot je verjetnoće.
YavarYe X6V6
Majstori, če lučka utripa je PREVEČ olja.
Gustav
(sonny1 @ 9 Mar 2010, 17:35) *

hmm imam problem-danes sem z mazdo 6 nasedel ko sem hotel speljati-nasedel sem iz robnika in tako nasedel z prednjo desno gumo-z avtom ni nič narobe da bi recimo kaj treslo volan.je pa problem ko mi je potem začela utripat lučka DPF-to se je zgodilo nekje po 10 km vožnje.šel sem na avtocesto in vozil z obrati nad 3.800 do 4.000.prevozil sem zelo ljubljansko obvoznico in to v 3 prestavi da sem imel visoke obrate.problem pa je ker mi lučka noče ugasnit-tudi po tem kar sem naredil-ali je možno da sem kaj zdrobil pod avtom ko sem nasedel?videti pa ni nikjer nič!!ali se sedaj ne smem voziti?

Lahko, da si stisnil karter in s tem posledično dvignil nivo olja. Če je karter ulit aluminijast to odpade, ker bi ga zdrobil. Ponavadi so to plehnate banje, ki se jih da mečkat.
sonny1
ja grem jutri na servis pa da vidim kaj bo-kolk me bo to koštalo prmejdun-hvala vam za pomoč in odgovore-vam jutri javim kako bo-močno upam da ni kaj takega da bo veliko evrov blush.gif če je samo preveč olja je to še najmanj kar je lahko narobe happy0158.gif
YavarYe X6V6
(Mazda 6 Combi @ 9 Mar 2010, 19:18) *

Lahko, da si stisnil karter in s tem posledično dvignil nivo olja. Če je karter ulit aluminijast to odpade, ker bi ga zdrobil. Ponavadi so to plehnate banje, ki se jih da mečkat.

Sedaj je to always aluminium, pa tudi ni nijno da poči.
sonny1
bil sem na sevisu in mi ga je priklopil na računalnik-bil je zabasan filter-sem počakal 80 minut in je blo vse vredu-čudno,da ni blo nič drugega ko sem nasedel na robnik,potem ko mi je začela utripat lučka-no hvala bogu da je blo sam to happy0158.gif

hvala vsem za pomoč in nasvete biggrin.gif
fireman25
(sonny1 @ 11 Mar 2010, 15:58) *

bil sem na sevisu in mi ga je priklopil na računalnik-bil je zabasan filter-sem počakal 80 minut in je blo vse vredu-čudno,da ni blo nič drugega ko sem nasedel na robnik,potem ko mi je začela utripat lučka-no hvala bogu da je blo sam to happy0158.gif

hvala vsem za pomoč in nasvete biggrin.gif

kok te je pa to koštal?
sonny1
(fireman25 @ 12 Mar 2010, 10:22) *

kok te je pa to koštal?

20 evrov-seveda je šlo to iz 1 roke in ne prek servisa kjer bi mi sigurno nabili ceno za to storitev.in sem bil tako vesel da je bilo škode skoraj nić da sem mu dal 30 evrov.glede na to da bi lahko imel ogromen strošek.baje da tak filter stane okrog 4000 evrov sad.gif
Kochi
(YavarYe X6V6 @ 9 Mar 2010, 18:41) *

Majstori, če lučka utripa je PREVEČ olja.

Tudi meni je lučka utripala...
To je pri Mazdah precej pogosto okoli 80000 km, saj se zabaše filter, ker se regeneracije, ki trajajo cca 20 minut, prekinjajo zaradi voženj, ki so krajše... Tudi nivo olja je pred servisom višji, zato senzor zazna napako.
Servis na 80 000 km in simulacija regeneracije dpf filtra, ki traja tri ure, me je stal 345 €.

Lp KM
fireman25
Da povem še jz svojo izkušnjo s tem vsemogočnim filtrom. Ne spada čist v to temo pa vseeno. Vsake toliko kilomtrov (nam ki imamo DPF) poraba naraste za nekaj litrčkov. Takrat naj bi potekalo žganje saj al nekaj podobneg. No in koker sem brau na forumu je pri tem problem, da ni fajn avta takrat ugašat, ker se ne zaključi proces žganja saj. In če je to jovo na novo rata sranje!
Jz mam avto uvožen iz Italije in sem pošinu, da če ugasnem avto pri povečani porabi (pri žganjnu saj), se mi ob naslednem zagonu takoj spet vključi "žganje saj". No, danes in včeraj sem imel res veliko kratikih mestnih vožen in z vsakim zagonom se je ponovno vključilo "žganje". Malo prej, pa se je "žganje" končno ustavilo in poraba je spet normalna.
Ne vem, ali imate vsi tako, al mam pa jz nek spešl softwer ... smile.gif

Lp, vsem U
SpEkTr
Ja to je vse normalno! happy0158.gif
Boss
Absolutno normalno in tako je sistem mišljen da deluje pri takih kratkih vožnjah.
schurda
Jst bi na tvojem mestu zavil na AC in ga prepucal. happy0158.gif
SpEkTr
Saj ga ne moreš kr tko prepucat, k se šofer spomni. Ko se sproži regeneracija se pač voziš in to je to smile.gif
fireman25
SpEkTr itaq. Sej za enkrt jz nimam problemov in tut na avtocesti sem parkrat na teden. Tuki sem napisal moja opažanja, ker kokr sem prebral na forumu je bil problem, da avta naj nebi uporabljali za mestno vožnjo zaradi nedokončane regeneracije. Zakaj ne? Sej se itaq regeneracija vedno ponovno sama vključuje dokler ne pride enkrat do konca!
To je moje razmišljanje, ki je (verjetno) napačno...
SpEkTr
Ja, načeloma imaš prav. Ampak, s temi prekinitvami je pomoje tako. Ko prekinjaš se ne more tolk spucat, za kolkr se spet nabere. In to parkrat ponoviš, pa saje pridejo do nivoja, ko se ti začne lajtšou...

Zmotno pa je mišljenje, ki ga ponavadi slišim..v stilu. Aja ti maš DPF..Pol morš pa avtu ful tiščat..WTF. Ok, tiščiš ga takrat ko se regeneracija izvaja, sicer pa to nima nobene veze...
YavarYe X6V6
(fireman25 @ 25 Mar 2010, 12:33) *

SpEkTr itaq. Sej za enkrt jz nimam problemov in tut na avtocesti sem parkrat na teden. Tuki sem napisal moja opažanja, ker kokr sem prebral na forumu je bil problem, da avta naj nebi uporabljali za mestno vožnjo zaradi nedokončane regeneracije. Zakaj ne? Sej se itaq regeneracija vedno ponovno sama vključuje dokler ne pride enkrat do konca!
To je moje razmišljanje, ki je (verjetno) napačno...

Mojster vse imaš prav, samo pri ponovnem zagonu motorja(ko stoji pol ure ali pa tudi 10 minut) in nadaljevanju regeneracije si pozabil najbolj bistveno in to je temperaturo, ker če ni prave temperature v filtru DPF NI regeneracije in ennostavno saje in višek nafte samo pacajo v filter.
igorml
Pozdravljeni,

Zopet je pričela utripat lučka DPF.
Od zadnje ročne regeneracije je preteklo cca. 10 mesecev oz. 20.000km.

Pa gremo spet na servis skurit malo nafte.

Lp,
igor
SpEkTr
Hm, jaz sem pa zadnjič kuril ročno na servisu ob menjavi sonde lansko leto julija. Od takrat zaenrat b.p. Hvala bogu..naredil pa 28.000 kilometrčkov...

Ko se sproži regeneracija ga mal bl prtiskam, pa je to to :-)
Boss
Mogoče en tak mali namig... Če pada dež oziroma je cesta precej mokra se regeneracija izvaja kar občutno dlje tako, da je treba tudi malce na to misliti.

Očitno voda tolk hladi filter, da se ta bolj pozno toliko segreje, da štarta regeneracijo potem pa zaradi stalnega hlajenja se ta dlje izvaja, kar pomeni, da je tudi vožnja 15-20km lahko prekratka za učinkovito zaključen postopek.
schurda
@igorml: A si ti šel na reprogramiranje čipa, ko je bil vpoklic? Baje, da se potem problem ni več ponavljal. Koliko km pa že imaš sedaj? Čudno se mi zdi, ker 10 mes in 20000 km ni tako malo, se pravi, da se ne "frčkaš" po mestu ampak delaš relacije.

Kaj pa, če bi namesto na servis šel na 200 km furo?
igorml
(schurda @ 16 Apr 2010, 11:42) *

@igorml: A si ti šel na reprogramiranje čipa, ko je bil vpoklic? Baje, da se potem problem ni več ponavljal. Koliko km pa že imaš sedaj? Čudno se mi zdi, ker 10 mes in 20000 km ni tako malo, se pravi, da se ne "frčkaš" po mestu ampak delaš relacije.

Kaj pa, če bi namesto na servis šel na 200 km furo?

Ja men so reprogramiral čip. Avto ima skupaj 112000km. Problem je ker se ne vozim veliko po avtocesti ampak po naših prelepih ovinkih.

lp,
Igor
SpEkTr
Sej kaj pa mu sploh pomaga 200km fura v tem primeru. Regeneracija se mu ravno tako opravi lahko v 20-30kilometrih vožnje. Ok, drugo je če se vmes prekinja. Ampak, če se ne, potem ne vidim razloga za daljše fure?
KAALman
yebeš DPF... raje delam dimno zaveso kot ruski tank smile.gif

pa saj nisem avta kupil zato, da si bom planiral vnaprej, da se vsak dan vozim zaradi regeneracije...

k sreči mam 2004 letnik biggrin.gif
SpEkTr
Delno se strinjam, ampak sčasoma bodo verjetno vsi traktorji imeli DPF...ka bomo pa pol? LPG? :-)
Gustav
Moja skrb je v eni stvari: Ker je v karterju mešanica olja in nafte, se bojim, da se bo začela ob dotrajanem motorju nafta spodaj vžigati in bojo motorji noreli. To se mi je dogajalo na Daihatsuju samo zaradi tega, ker je kompresija uhajala v spodnji del motorja, pa ni bilo tam nič nafte. Torej v hlastanju po hitrem zaslužku dvomim, da je kdo razmišljal kaj veliko kako bodo avti špilali ko bodo že "utrujeni". Seveda se da vse popravit ampak za kak denar.
igorml
Ja in kaj hočemo sedaj. Take avte smo kupili in take imamo in z njimi moram it naprej.
Se pa strinjam, da s to ekologijo nekateri samo služijo.
Lp
SpEkTr
Pa sej, če je vse ok, če regeneracije tečejo, se nafta načeloma ne nabira. Sicer pa olje menjaš na 15 jurčkov pa je smile.gif
Boss
No ko smo glih pri tem - v ponedeljek sem imel servis na 40kkm in v tem času se je nivo "olja" dvignil za cca 2 cm. Do oznake X na palčki kjer je kriza in nujna menjava je bilo še cca 3cm.

Do 20.000km sem to full mirkal, da ko se je začela regeneracija nisem ustavljal motorja ampak sem jo izvedel do konca, kar je bilo včasih kar moteče in je bilo pri menjavi po 20kkm cca za kake pol cm nad vrednost F.

Naslednjih 20.000km pa nisem nič pazil in sem ugašal avto ne glede ali se je začela regeneracija ali ne. Rezultat je pač 2cm nad F, kar še zdaleč ni kriza.
YavarYe X6V6
Je kak kandidat za "odrez", famoznega DPF ?
schurda
@Boss: Zanimivo. Jaz nisem nikoli pazil, lučka se mi ni prižigala. V čem je torej keč?
igorml
(YavarYe X6V6 @ 16 Apr 2010, 20:07) *

Tokrat grem še na servis na ročno regeneracijo.
Če se mi pa to še enkrat nardi, pa računaj name!

Kaj pa to pomeni za elektroniko (senzorji, itd...)

Če se bo pa za mano malo kadilo pa tud ne bo katastrofe.

Lp
Boss
QUOTE(schurda @ 16 Apr 2010, 21:01) *

@Boss: Zanimivo. Jaz nisem nikoli pazil, lučka se mi ni prižigala. V čem je torej keč?

Vklopljeno imaš trenutno porabo na BC-ju in takrat visiš a se poraba poveča še posebej takrat, ko zaviraš z motorjem in bi moralo kazati 0.0

Če se to dogaja veš, da gre za regeneracijo in temu primerno se odločaš al boš naredu še en krog, da se lepo zaključi al boš ustavil in prekinil proces.
schurda
Pa sej mi kaže vedno 0.0 (razen ko party0012.gif ). Je pa res, da je skoraj sama AC. Olje se mi tudi za mm ni dvignilo. Tudi preden sem šel na servis na reprogramiranje.
David
(YavarYe X6V6 @ 16 Apr 2010, 20:07) *

Hahaha.... iVar... count me in.... w00t.gif
Liuch
Lep pozdrav vsem skupaj.
Po dolgem času, sem danes kontroliral nivo olja na moji 6 (navor). In glej ga zlomka. Nivo je na črti X oz. še malce več , vendar to je lahko tudi teren. V vsakem primeru bo potrebno menjati olje. Me pa zanima naslednje:
- lučka za dpf se še ni prižgala zaradi nivoja. Ko je kriza bi se naj, a ne?
- katero olje mi priporočate?
- na uradnem servisu so mi trdili, da v primeru, če bom sam menjaval kdaj olje,imel problem z lučko motorja, ki ga je potrebno resetirati ob menjavi. z0tdntknw.gif Kako je s tem?

Hvala za pomoč.
Lp L.
SpEkTr
- Če je olje preveč kontaminirano z nafto, se ti lahko prižge lučka za motor se mi zdi. Mislim, da je bilo pri moji tako.
- Če je olje na točki X na palici, pa nisem siguren ali se kaj prižiga ali ne. Meni se ni, vem pa da se shrani napaka v računalnik.
- Olje lahko menjaš sam, samo na servisu ti rečejo, da je potrebno resetirati nivo olja v računalniku, da štarta spet iz točke nič. Hm, se pravi bi mogla bit kaka lučka tudi za visok nivo olja..

S tem olje je pa tako. Še Yugo je imel boljši sistem, majkemi. Kaj bi jih stalo, če bi imeli elektronski prikaz olja..vsi avti majo to že pišuka po defaultu. Prižgeš avto in se ti prikaže nivo olja...Aja, oh šestka nima tazga dispelja sad.gif . To je pa druga stvar ... smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.