Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Letne gume 2010
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4
MihaPr
Počasi se približuje menjava zopet.. (res počasi) in s tem spet letne pnevmatike.

Kaj menite katere bi bilo dobro dati na avtomobil?
Kateri novi modeli imajo prednost pred ostalimi?

In predvsem, kdaj ponavadi menjate pnevmatike?

Lp,

MihaPr
canyon
(MihaPr @ 25 Jan 2010, 00:58) *

Počasi se približuje menjava zopet.. (res počasi) in s tem spet letne pnevmatike.

In predvsem, kdaj ponavadi menjate pnevmatike?

Lp,

MihaPr

est sm jih menjal lansko leto okoli 16 marca ... čas za letne pnevmatike je pa še kar daleč tko da lahko še malo počakaš ... kar se pa tega tiče kere gume bi kupu pa še malo počakaj na amzs-jove teste letnih gum pa se boš pol na podlagi tistih podatkov odloču happy.gif
jures
menjava je se dalec, zna bit da se bo mraz tudi datumsko vlekel, ne bit neucakan smile.gif
Mazda5

Odvisno od dimenzije pnevmatik. Če pogledaš teste so vedno narejeni po dimenzijah pnevmatik in za vsako dimenzijo priporočajo različne znamke in modele pnevmatik.
Boss
QUOTE(jures @ 25 Jan 2010, 08:34) *

menjava je se dalec, zna bit da se bo mraz tudi datumsko vlekel, ne bit neucakan smile.gif

Sej je pametno, da že zdaj razmišlja in se lepo počasi odloči ne pa pol neki na silo pa še izbira zna bit vprašljiva takoj po 15.3.

Aja pa to je že čez mesec in pol in komi čakam, da lahko spet nataknem taprave gume blush.gif
Alex
(Boss @ 25 Jan 2010, 16:40) *

Sej je pametno, da že zdaj razmišlja in se lepo počasi odloči ne pa pol neki na silo pa še izbira zna bit vprašljiva takoj po 15.3.

Aja pa to je že čez mesec in pol in komi čakam, da lahko spet nataknem taprave gume blush.gif

Jaz tudi.Samo jih moram tudi jaz nabavit- nove. whistling.gif
Boss
Huh ja... jest jih verjetno to sezono še ne bom, za naslednjo bi pa rad GY F1 asimetrične dal gor. Je sam en problem in sicer v tej kurčevi Mazda dimenziji 225/45 R18 jih enostavno ni. So pa v dimenziji 225/40 R18.

Kaj moram narest, da bi lahko homologiral tako dimenzijo gum. Je sicer razlike za dobre 3% ampak v minus tako, da števec za ta procent kaže več kot pri "pravi " dimenziji gum.
Don
(Boss @ 25 Jan 2010, 16:55) *

Huh ja... jest jih verjetno to sezono še ne bom, za naslednjo bi pa rad GY F1 asimetrične dal gor. Je sam en problem in sicer v tej kurčevi Mazda dimenziji 225/45 R18 jih enostavno ni. So pa v dimenziji 225/40 R18.

Kaj moram narest, da bi lahko homologiral tako dimenzijo gum. Je sicer razlike za dobre 3% ampak v minus tako, da števec za ta procent kaže več kot pri "pravi " dimenziji gum.

Dobr ane? V vsakem primeru ... happy0158.gif
LabiGT
boss, jaz ne bi dal se manjsi profil na ze tako ali tako nizek profil pa se trdo vzmetenje
ne vem, tvoja odlocitev,
se pa zna zgodit, da bojo F1 asimetricne do takrat dobavljive v tvoji dimenziji...ali pa, da bo se kaka boljsa guma
Boss
QUOTE(LabiGT @ 25 Jan 2010, 16:58) *

boss, jaz ne bi dal se manjsi profil na ze tako ali tako nizek profil pa se trdo vzmetenje
ne vem, tvoja odlocitev,
se pa zna zgodit, da bojo F1 asimetricne do takrat dobavljive v tvoji dimenziji...ali pa, da bo se kaka boljsa guma

Računam na to, ampak vseeno a veš kakšen bi bil postopek, ke če ne druzga je bistvena razlika tudi v ceni in za komplet bi dal vsaj 200€ manj kot z originalno dimenzijo. sad.gif
Don
Če ti ni pomembno, da ma guma lep profil whatever.gif , vzameš Potenzo RE050a, pa si zmagu! Men je ta guma brutalna ... (pa nism vozu samo savine, barumove, pa bridgestonove ... ) tongue.gif
Alex
(Boss @ 25 Jan 2010, 16:55) *

Pri nas greš do kakšnega renomiranega gumista in ti vse papirje uredi.Pol pa na homologacijo kjer ti proti plačilu vpišejo to novo dimenzijo v kartonček.Simpl kot pojest tortico. wink.gif
KAALman
pri meni gredo spet gor
215/45R17 - FULDA CARAT EXCELERO

Grega_
F1 je top of the top guma, kolk se pa to lima na cesto pa ne moreš verjet smile.gif happy0158.gif ,res da se hitro rabijo ampak je guma na mestu happy0158.gif V moji dimenziji je tudi žal nisem našel tako da.....bo treba čez kakšen mesec pa res prečekirat kaj je najboljše za še dokaj normalen denar.
YavarYe X6V6

Pri meni gredo spet gor
215/45R17 - Dunlop sportmaxx TT

Boss
QUOTE(Don @ 25 Jan 2010, 17:29) *

Če ti ni pomembno, da ma guma lep profil whatever.gif , vzameš Potenzo RE050a, pa si zmagu! Men je ta guma brutalna ... (pa nism vozu samo savine, barumove, pa bridgestonove ... ) tongue.gif

Sej F1 asymetric sploh nimajo lepga profila

http://www.bimmerfest.com/forums/attachmen...mp;d=1215451444

men se gre le za to, da guma dobr prime, še posebi v mokrem... pa še tišja naj bi bila od prejšnje F1 s smrekca profilom
LabiGT
kaalman: a lahko preimenujes naslov teme v "Letne gume 2010" .da bo bolj pregledno pa se v istem stilu kot dosedanje teme?

boss: za homologacijo moras it do LPP-ja, ker problem je tale: pri original platiscih ni nobenega podatka katere dimenzije gum so dovoljene.

Jaz ne bi dal tiste dimenzije (vec kot 3% razlike, manjsi profil-vec kot 1cm manj gume, pa se procedura z homologacijo, ce hoces igrat po pravilih)

Drugace pa, mas se eno leto tko da je se dolga do takrat...mogoce sploh ne bos vec mel isti avto smile.gif
Boss
QUOTE(LabiGT @ 26 Jan 2010, 10:28) *

Drugace pa, mas se eno leto tko da je se dolga do takrat...mogoce sploh ne bos vec mel isti avto smile.gif

Nazadnje, ko sem razmišljal, da bi menjal avto me je nabasal en neuravnovešen primorc mad.gif in sem bil prisiljen v menjavo.

Tko, da se bom zdaj kar vzdržal razmišljanju o menjavi avte. Je pa res, da se mi nikamor ne mudi saj je to šele nakup za 2011 oz. bom videl kolk bom letos uničil profila. Zaenkrat kaže še zelo dobro saj je profila še kar precej.
mazda3 2010
Eno vprašanje: Ali je res, da na novih avtih, proizvajalec namontira gume II klase, pa čeprav gre za isto znamko in model, ki jih lahko kupiš v trgovini in ki naj bi bile boljše kvalitete in se z njimi da prevozit več km?
LabiGT
QUOTE(mazda3 2010 @ 26 Jan 2010, 18:11) *

Eno vprašanje: Ali je res, da na novih avtih, proizvajalec namontira gume II klase, pa čeprav gre za isto znamko in model, ki jih lahko kupiš v trgovini in ki naj bi bile boljše kvalitete in se z njimi da prevozit več km?

bolj ali manj je to res (nazalost) mad.gif sad.gif
mazda3 2010
Sem si mislil,ker vedno ko sem kupil nov avto so gume riknile po 2-3 sezonah sad.gif . Kaj pa priporočaš za 205/50/17(izgled, oprijem,...)?
LabiGT
QUOTE(mazda3 2010 @ 26 Jan 2010, 21:05) *

Sem si mislil,ker vedno ko sem kupil nov avto so gume riknile po 2-3 sezonah sad.gif . Kaj pa priporočaš za 205/50/17(izgled, oprijem,...)?

ta dimenzija je mal smotana, ker je kar draga in ni velik izbire
bi pa sel z bridgestone turanza Er300, good year eagle F1 (izgled je 1A smile.gif ), od bolj sportnih se, conti sport contact 3 in pirelli p zero nero in bridgestone potenza re050a

od tega kar ti zahtevas bi sel z good year eagle f1 (ni draga, dost sportna in lep izgled)
Grega_
205/50/17 je tako gnila dimenzija da si ne morš misliti. Na original 17 od M3 (za šestko ne vem) pa širše ne grejo.

F1 imajo pa samo v teh dimenzijah:

235/50R18 XL 101 Y
215/45R17 XL 91 Y
225/45R17 XL 94 Y
235/45R17 XL 97 Y
245/45R18 XL 100 Y
255/45R18 XL 103 Y
235/40R17 90 Y
245/40R17 XL 95 Y
225/40R18 XL 92 Y
235/40R18 XL 95 Y
245/40R18 XL 97 Y
265/40R18 XL 101 Y
225/35R18 XL 87 Y
245/35R18 XL 92 Y
255/35R18 XL 94 Y
265/35R18 XL 97 Y
225/35R19 XL 88 Y
235/35R19 XL 91 Y
245/35R19 XL 93 Y
255/30R19 XL 91 Y
275/30R19 XL 96 Y
245/30R20 XL 90 Y
255/30R20 XL 92 Y
285/25R20 XL 93 Y
LabiGT
pa res, ocitno se F1 poslavlja...

no, preostane ti recimo se kaksna dunlop sportmaxx, ima pa manj "jebacki" profil kot F1
Grega_
Jah ne vem kako je to z F1 (tole so dimenzije za tole novejšo), na f-ki sem imel tastare s tem jebaćkim profilom..in to je limalo na cesto.

Bo treba res kakšne sport maxx vzeti, sedaj je cena 137,20 eur na gume direkt, kar je 30 eur manj kot npr. na mimovrste.

Bridgestone pa ne dam gor, ne vem, ne verjamem da ne bodo tulile kot original katere so bile gor, kot da bi se v tanku vozil whatever.gif
LabiGT
Jaz sem mel z bridgestone se najboljse izkusnje do zdaj...
sploh re050, enkrat ko je dosegla temperaturo, je bla zakon guma, je pa res da vse od bridgestona je blo glasno, ko je bil profil na koncu
f1 je bla puding voznja na avtocesti in pa nobenega gripa pri majhnem profilum drugace pa pri "sportni" voznji in dezju zakon guma

najbrz bom to leto dal er300 happy0158.gif

edit: zanimiva guma zna bit tudi goodyearova optigrip...
Alex
(LabiGT @ 27 Jan 2010, 17:05) *

Jaz sem mel z bridgestone se najboljse izkusnje do zdaj...
sploh re050, enkrat ko je dosegla temperaturo, je bla zakon guma, je pa res da vse od bridgestona je blo glasno, ko je bil profil na koncu
f1 je bla puding voznja na avtocesti in pa nobenega gripa pri majhnem profilum drugace pa pri "sportni" voznji in dezju zakon guma

najbrz bom to leto dal er300 happy0158.gif

A hočeš imet v avtu "naravno" muziko tipo- gum`n`metal? tongue.gif
A ne veš še,da so to ene najbolj glasnih gum na naših vozih? ph34r.gif

Jaz pa ciljam na Uniroyal rain sport 2. z0tdntknw.gif Baje,da ni dobra samo v dežju anmpak da raztura tudi v suhem.
LabiGT
QUOTE(Alex @ 27 Jan 2010, 17:50) *

A hočeš imet v avtu "naravno" muziko tipo- gum`n`metal? tongue.gif
A ne veš še,da so to ene najbolj glasnih gum na naših vozih? ph34r.gif

men se ni zdelo, da so kaj glasne...?
ne vem
mel sem tudi potenzo re050 (ki je se bolj sportna) pa ni blo glasno...
mazda3 2010
Kaj pa mislite o gumah Toyo?
Alex
(LabiGT @ 27 Jan 2010, 17:51) *

men se ni zdelo, da so kaj glasne...?
ne vem
mel sem tudi potenzo re050 (ki je se bolj sportna) pa ni blo glasno...

Sej glih ta er 300 je najbolj glasna.Kolega jo je snel dol in prodal,ker je ni mogu več poslušat. z0tdntknw.gif
LabiGT
QUOTE(mazda3 2010 @ 27 Jan 2010, 17:52) *

toyo (tiste bolj sportne) so dobre gume...mogoce obraba problem
Alex
(LabiGT @ 27 Jan 2010, 17:54) *

toyo (tiste bolj sportne) so dobre gume...mogoce obraba problem

Kaj pa meniš o tej,Labi?
Uniroyal rain sport 2
LabiGT
QUOTE(Alex @ 27 Jan 2010, 17:55) *

Kaj pa meniš o tej,Labi?
Uniroyal rain sport 2

ta je tud dobra, spada pod "mehkejse" ampak dobra vseen, pa se lep profil (za nekatere pomemben faktor smile.gif )
YavarYe X6V6
(mazda3 2010 @ 27 Jan 2010, 17:52) *

Sem jih imel in so za moje pojme bolj za "lahke" avte do max 1 tone in presek do max 50(sam sem uporabljal 40), kar je težje in "višje" je bolj za en q....
Držijo pa se kot klop, samo jih po cca 20 kkm NI več.
mazda3 2010
(YavarYe X6V6 @ 27 Jan 2010, 18:10) *

Sem jih imel in so za moje pojme bolj za "lahke" avte do max 1 tone in presek do max 50(sam sem uporabljal 40), kar je težje in "višje" je bolj za en q....
Držijo pa se kot klop, samo jih po cca 20 kkm NI več.

Katere bi pa sedaj priporčal za novo M3? Rečmo da je važen tud videz....
LabiGT
QUOTE(mazda3 2010 @ 27 Jan 2010, 20:23) *

Katere bi pa sedaj priporčal za novo M3? Rečmo da je važen tud videz....

to kar gleda alex (vidim, da ti je videz pomemben)

uniroyal rainsport 2
IPB Image
Grega_
A kdo kej o tej gumi ve?

http://ssl.delti.com/cgi-bin/rshop.pl?deta...&sowigan=So

Je to nova kakšna? Lani so bile PremiumContact 2 druge po adacu...res da 16 col
a35
to pa je meni zakon guma

http://www.a3m-tuningshop.com/Article.asp?articleid=18465
lesko
jst mam Dunlop Sport sp-01 205/ 55/ 16. zadeva drži cesto sm glasna je pa kot pes. tko zdej ko mam zimske je kr relax. na laguni sem mel 225/45/17 dunlop sportmax in so bile zelo tihe. tko da za letos še razmišljam : vreč še dobre gume in se znebit cca 350e wallbash.gif , al pršparat pa radio bul navit. party0024.gif

mazda3 2010
(LabiGT @ 27 Jan 2010, 22:41) *

to kar gleda alex (vidim, da ti je videz pomemben)

uniroyal rainsport 2

Pa življenska doba?
Alex
(mazda3 2010 @ 28 Jan 2010, 17:04) *

Pa življenska doba?

Prečitaj si malo tu. wink.gif
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniroyal/Rainsport-2.htm

Pa še tukaj piše:

http://www.tyretest.com/pkw_sommerreifen/u...rt_2/index.html

Jaz jih bom verjetno vzel pa bomo videli.Vsekakor ne morejo bit slabše kot Pirelli p 6000,ki jih trpim sedaj. tongue.gif
mazda3 2010
(Alex @ 28 Jan 2010, 17:39) *

Pa še tukaj piše:

Jaz jih bom verjetno vzel pa bomo videli.Vsekakor ne morejo bit slabše kot Pirelli p 6000,ki jih trpim sedaj. tongue.gif

Tenks

zlo zanimivo, kr dobre ocene dobiva in življenska doba je tud ok. Kje se pa jih da najcenej dobit?

(Alex @ 28 Jan 2010, 17:39) *

Pa še tukaj piše:

Tenks

zlo zanimivo, kr dobre ocene dobiva in življenska doba je tud ok. Kje se pa jih da najcenej dobit?

PS- moj fotr jih je imel na prejšnji M6 (2003 pa jemi čakal da jih zamenja.
Alex
(mazda3 2010 @ 28 Jan 2010, 17:53) *

Tenks

Tenks

PS- moj fotr jih je imel na prejšnji M6 (2003 pa jemi čakal da jih zamenja.

Ne vem,poglej tukaj:
http://www.topolino.si/iskanje/letna/osebn...ena_koncna_a/0#

ali pa tukaj:
http://ssl.delti.com/pnevmatikitakoj/start.html
Don
Danes sem se posvetil raziskovanju testov pnevmatik; ninja.gif

Ugotovil sem, da so recimo slovenski testi precej "neuporabni". passifier.gif Namreč, nekatere sicer odlične gume (oprijem, zaviranje - predvsem na mokri podlagi, splavanje vzodlžno/prečno na mokri podlagi, zaviranje - spet na mokri podlagi, ...) precej zasenčijo kriteriji kot so poraba, stabilnost (ki ne vem kaj naj bi točno pomenila), in vodljivost na suhi podlagi (ki je itak z vsako gumo dobra >dobro, izuzamimo XYZ gume<).

Torej prišel sem do zaključka, da je recimo glede na ceno najboljša guma Fulda CARAT EXELERO. (To so moje ugotovitve, zato se ne pričkat) tongue.gif

Lahko si pogledate še primerjavo treh zlo različnih gum ... (cen nisem pisal zraven, ker bo itak vsak kupu po najcenejši ceni ... tongue.gif )

Čeprav sem bil s Potenzo zlo zadovoljen, mislim, da bom letos "tvegal" in kupu Fuldo. z0tdntknw.gif

Kako se obnese sporočim! love0072.gif
LabiGT
QUOTE(Grega_ @ 28 Jan 2010, 15:06) *

A kdo kej o tej gumi ve?

Je to nova kakšna? Lani so bile PremiumContact 2 druge po adacu...res da 16 col

conti sportcontact 3 je zuni ze kake 4 leta...
komar je mel take, pojamrala je, da so ble glasne
Grega_
Mah sranje, glasnih pa ne, se sliši kot da ležaji pojejo,hehe.

Ajvar ti maš sport maxx a ne?? Je ok guma, ti vem da si jo sprobal do amena smile.gif

Test je dobro počakati samo tako ali tako ne bo za dimenzijo 17 col.

Gledam pa tele Brigdestone in teh Potenz je malo morje.
YavarYe X6V6
(Grega_ @ 29 Jan 2010, 12:09) *

Mah sranje, glasnih pa ne, se sliši kot da ležaji pojejo,hehe.

Ajvar ti maš sport maxx a ne?? Je ok guma, ti vem da si jo sprobal do amena smile.gif

Test je dobro počakati samo tako ali tako ne bo za dimenzijo 17 col.

Gledam pa tele Brigdestone in teh Potenz je malo morje.

Js mam sport maxx TT, je novejša od tiste brez TT, za moje "penzioniranje" je ok, strejši model je bil boljši samo pri -5 stopinjah, ta je totalno neuporabna.
Grega_
(YavarYe X6V6 @ 1 Feb 2010, 07:02) *

Js mam sport maxx TT, je novejša od tiste brez TT, za moje "penzioniranje" je ok, strejši model je bil boljši samo pri -5 stopinjah, ta je totalno neuporabna.

Ahaaaa to je ta razlika vredna 30 eur razlike po gumi. blush.gif No tvoje "peznioniranje" bom zamenjal z "radiranje"...hehe happy0158.gif
YavarYe X6V6
(Grega_ @ 1 Feb 2010, 08:04) *

Ahaaaa to je ta razlika vredna 30 eur razlike po gumi. blush.gif No tvoje "peznioniranje" bom zamenjal z "radiranje"...hehe happy0158.gif

Razlika je tudi v teži same gume, pri isti dimeziji je razlike tako na uč 10-15%, seveda TT lažja.
kerr
(Don @ 28 Jan 2010, 19:08) *

Danes sem se posvetil raziskovanju testov pnevmatik; ninja.gif

Ugotovil sem, da so recimo slovenski testi precej "neuporabni". passifier.gif Namreč, nekatere sicer odlične gume (oprijem, zaviranje - predvsem na mokri podlagi, splavanje vzodlžno/prečno na mokri podlagi, zaviranje - spet na mokri podlagi, ...) precej zasenčijo kriteriji kot so poraba, stabilnost (ki ne vem kaj naj bi točno pomenila), in vodljivost na suhi podlagi (ki je itak z vsako gumo dobra >dobro, izuzamimo XYZ gume<).

Torej prišel sem do zaključka, da je recimo glede na ceno najboljša guma Fulda CARAT EXELERO. (To so moje ugotovitve, zato se ne pričkat) tongue.gif

Lahko si pogledate še primerjavo treh zlo različnih gum ... (cen nisem pisal zraven, ker bo itak vsak kupu po najcenejši ceni ... tongue.gif )

Čeprav sem bil s Potenzo zlo zadovoljen, mislim, da bom letos "tvegal" in kupu Fuldo. z0tdntknw.gif

Kako se obnese sporočim! love0072.gif

Imel sem to Fuldo na Mondeotu pa nisem bil preveč zadovoljen. Saj cena je OK in tudi dela nekako v redu, ampak je bila precej glasna, oprijem na mokrem pa je bil podpovprečen.

Moja izkušnja pač, jaz bi v tem rangu raje kupil kaj drugega (Vredestein, Uniroyal...)
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.