Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Letne gume 2010
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4
Grega_
Evole, misim da bo v kratkem padla dokončna odločitev da kupim Dunlop Sport Maxx TT, cena je malo padla na malenkost pod 140 eur/komad, žal bedna/draga/gnila (materjim) glupa dimenzija 205/50/17, ne da se mi pa spuščat v menjavo in prodajo felten.
Odločil sem se na podlagi uporabnikov, Mazdašev smile.gif ter

http://www.dunlop-tires.com/dunlop_sisl/ty..._sport_maxx_tt/

http://www.avto-magazin.si/vozili-smo/dunl...ideo-14315.aspx

Grega_
Evole, ADAC-ov test letnih 2010 je zunaj.

http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/Somm...urcePageID=8762
Alex
(Grega_ @ 24 Feb 2010, 15:27) *

Evole, ADAC-ov test letnih 2010 je zunaj.

http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/Somm...urcePageID=8762

Lepo.Vendar še vedno mi je na prvem mestu mnenje kupcev in navadnih uporabnikov,ki te gume uporabljajo
do konca,ko se znucajo. wink.gif
Andriy
Danes sem naročil tole smile.gif
gume Kumho

Cena se mi je zdela ugodna, trgovec mi je pa tudi zagotavljal da so narejene konec 2009 ali pa 2010.

Ko dobim poročam, kako in kaj.
Grega_
Alex seveda, seveda, to se preveri tudi pri uporabnikih smile.gif Ne vem no, ampak gume bodo pri meni zadnja stvar na kateri bom šparal (to me je že izučilo), v nekih optimalnih pogojih jih je večina verjetno čisto ok, čim se pa kaj pohecaš z avtom smile.gif oz. kakšne kritične situacije, mokra cesta itd. to je pa druga pesem. ADAC je pa dosti močen in kar tako verjetno lobijem ne podleže, se tudi vidi da niso vezani na ceno gum, saj je npr. Michelinova zelo dražja od prvih dveh,treh kar še ne pomeni da je najboljša, Pirreli pa mislim da tudi še ni bil tako v vrhu.
Andriy po dobri ceni si jih dobil, če lepo voziš bodo ok. Kolega je kupil za zimo Kumho, vulkanizer se je malo križal, tudi že na uč so zgledale nekako plastične, ampak lepo vozi, počasi in čez zimo so se kar obnesle. V klanec s snegom so pa podlegle, smo zalet vzel pa je šlo...hehe. Za letne pa nobenega ne poznam da bi jih imel.

Moje so pa že na poti:

24.02.2010 15:38 - DE 300 Laatzen/Rethen, Deutschland - Daten an GLS-System übermittelt, Gewicht: 19.6 kg po paketu happy0158.gif
icewoman12
Fantje, rabm en nasvet biggrin.gif a kdo pozna gumo Falken FK-452 in Falken ZE-912 - kakšna je razlika?? Je kr ugodna glede na druge te dimenzije...
Sedaj mam na avtu GY F1 in gre (pre)hitr po njej...aja, dimenzija 205.50.16 dry.gif
Vozim se bolj po navadnih cestah in ne po AC...ovinkov kr dost itd...
Katero gumo naj kupim, da bo ok za mojo Mazduro in mojo denarnico? biggrin.gif
Hvala love0072.gif
Andriy
Pozdravljen

Jaz danes dobim gume Kumho KU31 dimenzij 215/45 R17 cena 74€ (kako se obnesejo še ne vem), lahko pa povem po 15.3 tongue.gif

Falken FK-451 (malo starejše kot 452) je po mojih izkušnjah kar solidna guma, sedaj so na 17" platiščih, kako se obnesejo ti pa povem po 15.3
LabiGT
stran od falkna...povej mi kaksen mas budget, da ti priporocam kaksno boljso gumo
icewoman12
Ja, js bi mela najrajš GY F1 samo gre prehitr po njej sad.gif
Tako da, če veš, da je F1 okol 100€....
LabiGT
QUOTE(icewoman12 @ 6 Mar 2010, 18:42) *

recimo tukaj http://www.avtogume.com/index.html?target=...tml&lang=hr mas dve gumi, kateri bi priporocal
1.bridgestone er300
2. firestone tz200
x-layer
(icewoman12 @ 6 Mar 2010, 18:42) *

Ko se boš odločila za model, me lahko pokličeš (mislim da imaš telefonsko). Imam enega, ki rihta gume. Ceneje seveda happy0158.gif
fireman25
Mene pa zanima s kakšnim tlakom polnete pnevmatike? Na avtu imam sicer standardno dimenzijo mislim da je 205/50/R16, nekaj takega. Spredaj naj bi bile 2,2 bara zadaj pa mislim da 2,3 bara. Sam jih sicer polnim vse na 2,4 bara. Kako pa vi?

Lp, Uroš
Boss
To je pa čist odvisno od znamke in tipa gum - mal je treba eksperimentirat.Recimo ko sem imel GY F1 sem jih filal kar na 3.0 in pri tem tlaku so bile odlične in so se tudi enakomerno obrabljale.
Alex
Jaz sem imel Pirelli 205/55/16 in sem jih filal na 2,6 bara spredaj in zdaj.
YavarYe X6V6
Moje TT so na 3,0 spredaj in 2.9 zadaj, dimenzija pa je 215/45 17"
schurda
(fireman25 @ 6 Mar 2010, 21:29) *

Mene pa zanima s kakšnim tlakom polnete pnevmatike? Na avtu imam sicer standardno dimenzijo mislim da je 205/50/R16, nekaj takega. Spredaj naj bi bile 2,2 bara zadaj pa mislim da 2,3 bara. Sam jih sicer polnim vse na 2,4 bara. Kako pa vi?

Lp, Uroš

Misliš 205/55/16? Sej v navodilih piše, da za avtocesto in za poln avto pumpaš 0.4-0.5 več. Jst pumpam 2.6-2.8. Zimske 195/65/15 pa isto.

Pa še nekaj glede gum: ni vsaka guma za vsak avto, čeprav je lahko na testu odlična. Moja bivša (smrk! sad.gif ) lepotica astra se ni mogla razumeti z Michelin in Continental, Pirelli in Sava pa sta ji kar pasala. Ampak kot opažam z Bridgestone, Pirelli in GY tu ni težav.
IngvarL
(mazda3 2010 @ 26 Jan 2010, 18:11) *

Eno vprašanje: Ali je res, da na novih avtih, proizvajalec namontira gume II klase, pa čeprav gre za isto znamko in model, ki jih lahko kupiš v trgovini in ki naj bi bile boljše kvalitete in se z njimi da prevozit več km?

Jaz ti lahko to potrdim iz prve roke. Originalno imel gor Conti SC2 in niso zdržale niti 20.000km - na koncu se jih ni dalo niti centrirati. Mimogrede, v homologacijskem kartončku piše hitrostni razred gume W - ali moram res potem montirati W, ali lahko pač V?

Pa še to, odločam se med Potenzo RE050, Conti SC 3 in Dunlop Sport Maxx TT. Iščem predvsem udobje in čim tišjo gumo. Kaj menite poznavalci (Labi?)?.

Hvala in lep pozdrav,
Igor
Grega_
Če ti piše w moraš imeti w, verjetno imaš 18 col, te so že po večini w avtomatsko, npr. sportmax tt ima samo w hitrostni razred, od 17 col naprej. Zimske imaš pa lahko 2 razreda nižji hitrostni razred.
schurda
(IngvarL @ 8 Mar 2010, 10:05) *

Jaz ti lahko to potrdim iz prve roke. Originalno imel gor Conti SC2 in niso zdržale niti 20.000km - na koncu se jih ni dalo niti centrirati. Mimogrede, v homologacijskem kartončku piše hitrostni razred gume W - ali moram res potem montirati W, ali lahko pač V?

Pa še to, odločam se med Potenzo RE050, Conti SC 3 in Dunlop Sport Maxx TT. Iščem predvsem udobje in čim tišjo gumo. Kaj menite poznavalci (Labi?)?.

Hvala in lep pozdrav,
Igor

Dati moraš take, kot so homologirane. Če ne te lahko čaka police.gif wallbash.gif

Za zimske velja, da lahko daš gor 2 razreda nižje.
Zakon:
Pnevmatike morajo po velikosti, nosilnosti in hitrostnem razredu ustrezati pnevmatikam, kot je zapisano v izjavi o ustreznosti vozila. Zimske pnevmatike so lahko dva hitrostna razreda nižje kot so predpisane letne pnevmatike.

(Grega_ @ 8 Mar 2010, 10:09) *

Če ti piše w moraš imeti w, verjetno imaš 18 col, te so že po večini w avtomatsko, npr. sportmax tt ima samo w hitrostni razred, od 17 col naprej. Zimske imaš pa lahko 2 razreda nižji hitrostni razred.

Bil si pred mano! happy0158.gif
LabiGT
QUOTE(IngvarL @ 8 Mar 2010, 10:05) *

Hvala in lep pozdrav,
Igor

sicer pise W ampak to nima veze s hitrostjo (ker pac nobena mazda nasploh ne gre 270km/h)
lahko das V mirne duse (kaksen zatezen policaj bi ti lahko delal probleme, ampak zelo manj verjetno)

razlika je bolj v trdoti boka (W so trse kot V) je pa razlika manj obcutna kot H na V

RE050A sem mel in je sportna guma (odlicna vodljivost) ima pa minus, da rabi nekaj "krogov" da se ogreje, recimo takoj na zacetku na mastnem asfaltu drsi da je joj

Conti SC3 ne poznam (poznam pa SC2) in je bla dobra ampak problematicno obraba

Sportmaxx TT je zanimiva, ker ima dodal kevlar na bokih (se pravi trdi boki)

mislim da z nobeno ne bos falil, glej kera pride najcenejs (bi pa dodal v izbor se michelin pilot exalto PE2, zelo dobra in podobna RE050A)
YavarYe X6V6
(schurda @ 8 Mar 2010, 10:13) *

Dati moraš take, kot so homologirane. Če ne te lahko čaka police.gif wallbash.gif

Za zimske velja, da lahko daš gor 2 razreda nižje.

Pozna kdo koga ki so ga policaji zarad tega ker je imel drug hitrostni razred(višji) kot je predpisan? confused0059.gif
schurda
Višji?
x-layer
(YavarYe X6V6 @ 8 Mar 2010, 10:26) *

Pozna kdo koga ki so ga policaji zarad tega ker je imel drug hitrostni razred(višji) kot je predpisan? confused0059.gif

Ponavadi so tako homologirani vsi hitrostni razredi navzgor od najnižjega dovoljenega za tisto vozilo.
Boss
Policaji so predvsem alergični, če imaš višjo colo koles kot homologirano oz. da so gume širše kot je navedeno. Sicer, če se najde kakšen tečen bo pa itak vse v nulo gledal.

Je pa smešno to, da recimo ene dimenzije so totalno zapostavljene in praktično ne moreš kupiti dobre gume. recimo 225/45 R18... za 225/40 R18 je pa gum kot toče.

Ampak kakorkoli na konc seštejemo je pa najbolj sprevrženo to, da te policaj jebe zaradi malce odstopajoče dimenzije a da pa nekateri tlačijo razne linglong, nankang, star performer, sunew, chengshan, rotalla, sunny, triangle, wanli, achilles, kenda, federal, infinity, fortuna, kinforest, accelera, fenix ipd umotvore kitajske industrije, ki resnično niso vredne počenega groša zraven pa smrtno nevarne, jih pa ne zanima saj so ustrezne dimenzije z ustreznim profilom. mad.gif

Me je kr groza, ko vidim kaj se vse prodaja in dovoli na EU trgu namesto, da bi postavili standard katerega se morajo gume držat, da se jih dovoli prodajat na našem trgu. 18" plastična guma za 50€ nikoli ne bo niti približno v istem rangu kot guma premium proizvajalca, ki recimo stane 150+ €. Še Sava je zakon, če gledam te kitajce pa vsi vemo, da letna Sava ni kej prida guma.
LabiGT
od pocenskih se splaca pogledat kumho in hankook...zadnje case delajo zelo solidne gume, ki so se vedno cenejs kot "elita"
IngvarL
(LabiGT @ 8 Mar 2010, 10:26) *

sicer pise W ampak to nima veze s hitrostjo (ker pac nobena mazda nasploh ne gre 270km/h)
lahko das V mirne duse (kaksen zatezen policaj bi ti lahko delal probleme, ampak zelo manj verjetno)

razlika je bolj v trdoti boka (W so trse kot V) je pa razlika manj obcutna kot H na V

RE050A sem mel in je sportna guma (odlicna vodljivost) ima pa minus, da rabi nekaj "krogov" da se ogreje, recimo takoj na zacetku na mastnem asfaltu drsi da je joj

Conti SC3 ne poznam (poznam pa SC2) in je bla dobra ampak problematicno obraba

Sportmaxx TT je zanimiva, ker ima dodal kevlar na bokih (se pravi trdi boki)

mislim da z nobeno ne bos falil, glej kera pride najcenejs (bi pa dodal v izbor se michelin pilot exalto PE2, zelo dobra in podobna RE050A)

Jah, saj tudi meni se ne zdi logično, zakaj bi se zahteval W, če je Vmax avta itak nižja kot jo podpira V razred. Ali je možno, da je stvar (zahteve glede trdote boka) odvisna tudi od 1) navora (dizli imajo precej višji navor) in 2) tipa menjalnika (avtomatski)?
LabiGT
QUOTE(IngvarL @ 8 Mar 2010, 13:08) *

Jah, saj tudi meni se ne zdi logično, zakaj bi se zahteval W, če je Vmax avta itak nižja kot jo podpira V razred. Ali je možno, da je stvar (zahteve glede trdote boka) odvisna tudi od 1) navora (dizli imajo precej višji navor) in 2) tipa menjalnika (avtomatski)?

ne ampak zato ker:
pri tako majhnem profilu kot je 215/45, imajo z W nekaksno rezervo za plocnike (poskodba) in recimo "pozabljivosti" glede pravilnega tlaka (W bo bolj prenesel nizji tlak pumpanja kot V)..

drugi razlog je, da v tej dimenziji (ala 215/45 17) bos lazje najdu W kot pa V...
se pravi je W bolj razsirjena
icewoman12
Js mam še eno vprašanje...kaj če dam 205 55 16 namest 205 50 16, po kalkulatoru je 3% odstopanja - preveč? Na spodnji sliki je avto z 50 gumo...mnde ne bo rajsalo,a? (pa pustmo homolomo) police.gif

Alex
No,tudi sam sem zamenjal zimake.Ko sem nosil zimske gume na podstrešje,sem skoraj omagal.Ni kondicije. blush.gif

Sicer pa izgleda,da bom ostal na Pirelliju,ko kupim v kratkem nove-dobim jih lahko po zelo ugodni ceni.In sicer Pirelli cinturato P7.Bomo videli,če so res tako dobre.
theBill
Kaj priporočate za dimenzijo 165/70 R14 81 T, v rangu cene nekje do 50 € za gumo?

Vidim, da sta Pirellijeve Cinturato P6 in Cinturato P7 zmagovalki testov, kakšna je pa kaj Cinturato P4 Ecoimpact?

V ožjem izboru so naslednje gume:
- Pirelli Cinturato P4 in Pirelli P3000
- Fulda Ecocontrol
- Kleber Dynaxer HP2
- Uniroyal RainExpert

Pa še hitri pregled cen
http://www.topolino.si/iskanje/letna/osebn...cena_koncna_a/0
Alex
(theBill @ 5 Apr 2010, 16:10) *

Kaj priporočate za dimenzijo 165/70 R14 81 T, v rangu cene nekje do 50 € za gumo?

Vidim, da sta Pirellijeve Cinturato P6 in Cinturato P7 zmagovalki testov, kakšna je pa kaj Cinturato P4 Ecoimpact?

V ožjem izboru so naslednje gume:
- Pirelli Cinturato P4 in Pirelli P3000
- Fulda Ecocontrol
- Kleber Dynaxer HP2
- Uniroyal RainExpert
Pa še hitri pregled cen
http://www.topolino.si/iskanje/letna/osebn...cena_koncna_a/0

Imel sem P 3000-zelo v redu guma samo star model,kolega je dal gor sedaj Cinturato P4 -zelo jih hvali,
tudi Uniroyal so v redu.Ostalih ne poznam.
LabiGT
od teh jaz bi tudi priporocil P4
schurda
Pirelli imel na Astri in Cliotu. Super. Priporočam še GY ali Bridgestone, ne pa kakšnih Michelin ali Continental.
theBill
Hvala fantje, dobil Pirelli P4 za 46 € po gumi na avtogume.com
Grega_
Evole, smo se vozili po Istanbulu in zagledam moderno vulkanizersko delavnico s širokim izborom avtogum. happy0195.gif happy0195.gif ..........zgleda da je že 2 enaki težko dobiti happy0195.gif ,potem se pa mi pritožujemo katere so dobre laugh.gif ...da ne govorim da sem videl obešeno tablo ene 5x2 velikosti z napisaom TIGAR happy0195.gif
Turbo Lumpi
Eno vpršanje, ali je dovoljeno imeti gume različnih tipov na avtu? Pa seveda na isti osi isti tip oz. ferma?
YavarYe X6V6
(Nidhoggr 323f @ 8 Apr 2010, 18:47) *

Eno vpršanje, ali je dovoljeno imeti gume različnih tipov na avtu? Pa seveda na isti osi isti tip oz. ferma?

Je.
Boss
... ni pa priporočljivo... dry.gif
Symon
... pomota ....
iceman22
no stvar je taka,kupujem letne gume in ker dimenzija225/45/18 je svinjsko draga a bi lahko recimo nekdo mi napisal kere dimnzije so se primerne na te feltne k jih imam..imam pa orginalne feltne gor...aja pa mora biti tudi taka dimenzija da jo lahko potem homologiram ane...

hvala
LabiGT
recimo, da bi lahko dal 225/40 18 (cca. 50 eur ceneje na gumo)

ce bi ze to naredil, pol jaz ne bi homologiral...se pac delas francoza (dvomim da: 1. te bojo ustavili zaradi gum, 2. da bojo sli tezit zarad take razlike)

se pa moras zavedat da je napaka napram originalu 3.4 % (manjsi premer za 6.4cm)
iceman22
kaj pa kasno drugo dimenzijo?mogoce mal sirse?
Boss
QUOTE(LabiGT @ 14 Apr 2010, 19:52) *

recimo, da bi lahko dal 225/40 18 (cca. 50 eur ceneje na gumo)

ce bi ze to naredil, pol jaz ne bi homologiral...se pac delas francoza (dvomim da: 1. te bojo ustavili zaradi gum, 2. da bojo sli tezit zarad take razlike)

se pa moras zavedat da je napaka napram originalu 3.4 % (manjsi premer za 6.4cm)

Jaz isto razmišljam ,ker z 225/45 18 je izbira tako skromna in je od boljših le Bridgeston, Dunlop pa mogoče še kot žefran dragi Michelin.

Policajev in pregleda me ni strah saj dvomim, da bi me jebali zaradi take malenkosti bolj me skrbi, da bi ob kaki nesreči slučajno zavarovalnica osporavala plačilo zavarovalnine zaradi nehomologiranih gum.

Sem pa preveril in uradno za Mazdo 6 je ustrezna tudi ta dimenzija 225/40 18 samo verjetno bi bilo vseeno dobro to nekak uradno spraviti na homolomo kartonček ... lahko pa tud neuradno s kakšnim Letrasetom devil.gif

QUOTE(iceman22 @ 14 Apr 2010, 20:24) *

kaj pa kasno drugo dimenzijo?mogoce mal sirse?

Več ali manj je sranje saj kolikortoliko ustrezna dimenzija (čim manj procentov odstopanja) po obsegu je spet tolk redka kot tale.
iceman22
js mislim itak to homologirat zaradi zavarovalnice in ne kj drugega,ne skrbijo me policaji...njih lahko obracas koker hoces..mislim lahko se z njimi pogovoris ane..
schurda
@Labi:

"originalu 3.4 % (manjsi premer za 6.4cm)"

A se nisi kje zmotu?
LabiGT
ja, 2.25cm je razlika, se vedno 3.4%
Alex
Pravkar montiral gor Pirelli cinturato P7 in prvi vtisi so res super. happy0158.gif
Gum praktično ni slišati in vse skupaj gre veliko boljše in nekako lepše teče avto-po mojem je to posledica majhnega kotalnega upora.Počakajmo še dež in bomo potem dobili kompletno sliko.
Symon
S temi homologacijami za gume je križ. Sam imam original 205/45 R16 in v homolomo kartončku še 195/55/15 ali nekaj takšnega. V uradnih navodilih za konkretno ta avto (Renault Clio RS 182) kjer piše kakšen tlak mora biti je pa isto 205/45 R16 ter 195/50R15. In jasno sem za zimsko kupil to zadnjo dimenzijo, če me bojo pa zaradi tega j****i (pa še na original Reno feltnah imam gume) jim bom pa že naredil štalo. mad.gif

@Labi: Malo gledam in me zanima kakšno je tvoje osebno mnenje o gumah Kumho Ecsta SPT KU31, Hankook Ventus RS2 ter Toyo T1R? Vem, da sta Kumho in Hankook korejski znamki ampak po drugi strani gre (predvsem pri RS2) za high performance gumo, ki baje celo zdrži ene 10.000km, vsaj sodeč po ocenah uporabnikov.
LabiGT
rs2 je mogoce prevec ekstremna guma
iz moje perpsektive bi se odocal med toyo pa kumho...in najbrz bi vzel kumho (ker je bolj kompromisna)

obraba bo pa, kot ves, kar porazna smile.gif
ampak pri 205/45 tudi ne mores pricakovat kaj drugega sad.gif
Symon
TNX. happy0158.gif

Obraba bo porazna na vseh to vem. Je pa res, da bi RS2 vzel ravno zaradi tiste dvakrat na leto, ko bi šel na kak trackday pa ne nujno na Raceland. whistling.gif Bom videl kako se bom odločil, pomoje bodo zmagale finance in bom res vzel Kumho. Ker za RS2 bi mogel na petrolu (uvoznik) čakati 1 mesec, iz www.camskill.co.uk pa ne vem točno koliko časa bi čakal. So pa relativno poceni čeprav še vedno najdražje med temi tremi v moji dimenziji.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.