Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Poraba!
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
Don
Bom naslednji tank vozil po tvoje. Ti sporocim rezultate. Imam vedno iste relacije vsak teden. No, da pa ne bo potem izgovor za mojo visjo porabo nizke temperature, ki jih napovedujejo za naslednji teden pa lahko ti probas po moje.
Deal?
Boss
Deal. happy0158.gif

jaz bom sicer malo bolj težko sprobal tvoj način zato, ker se mi relacije dnevno spreminjajo saj mam kr precej terenskega dela. Včasih je cel teden samo mestne vožnje naslednjič pa recimo same relacije tako, da bom težko izluščil objektiven rezultat.

Sam pazi 1x sem že eno tako stavo dobil, ko smo šli testirat porabo tako, da ti ne bo prav lahko pri tem seveda ne velja goljufat, ker v bistvu se tako goljufa samo samega sebe.
Don
Nič bat. To ne jemljem kot tekmovanje kdo ima prav inkdo ne.

Vseeno zaenkrat zagovoarjam svojo teorijo, bom pa sprobal v praksi še tvojo in če bodo rezultati takšni kot jih navajaš - hvala bogu, naučil se bom nekaj novega ...

Samo še nekaj. Recimo pri cestninskih postajah od 40km/h do 140km/h, in pri ustavitvi do 50km/h v mestu pospešim čimprej (ne govorim v burnout-u) tongue.gif in potem vozim konstantno. Vse ostalo (zaviranje z motorjem in podobno) delam kot že dosedaj, ane?
Boss
QUOTE(Don @ 6 Oct 2011, 17:44) *

Samo še nekaj. Recimo pri cestninskih postajah od 40km/h do 140km/h, in pri ustavitvi do 50km/h v mestu pospešim čimprej (ne govorim v burnout-u) tongue.gif in potem vozim konstantno. Vse ostalo (zaviranje z motorjem in podobno) delam kot že dosedaj, ane?

Absolutno.. tko je prav
Z M A J
Problem pri vajinem testiranju zna bit če bosta naletela na gnečo oz. na promet, ko ne bosta vodilna v koloni. Tedaj se je pač treba prilagajat pred teboj vozečemu in to zna bit jeba. Takšne vožnje zna pa biti glavnina! blush.gif
Don
(JozaGulikoza @ 7 Oct 2011, 09:45) *

Problem pri vajinem testiranju zna bit če bosta naletela na gnečo oz. na promet, ko ne bosta vodilna v koloni. Tedaj se je pač treba prilagajat pred teboj vozečemu in to zna bit jeba. Takšne vožnje zna pa biti glavnina! blush.gif

Jst nimam nikoli gužve ... Bom pa mogoče celo posnel 100km poti za vsak način vožnje posebej(iste relacije seveda), da bomo potem lahko primerjal. happy0158.gif (samo da nekaj stuhtamo, kam naj telefon pritrdim ...) sad.gif
Tomozuki
Nosilec za telefon, ki ga vakumsko pritrdiš na notranjo stran vetrobrana? Vsaj jaz imam tako.
Don
Preizkus bom prekinil že po treh dneh testiranj. Mislim, da so rezultati očitni in da sicer ni potrebe da nadaljujem, vendar bom do konca tedna še vozil po tvojih navodilih, zato ker mi običajno BC laže za par dcl in obstaja možnost, da sedaj, ob drugačnem načinu vožnje laže manj oz. več oz. v plus ali minus.

Po pribljižno 300-350 prevoženih kilometrih je poraba po BC-ju 5,6l/100km (niha celo do 5,7 amak pustimo malenkosti). To mislim, da lahko dokazuje le 4 stvari;

1.- (Najverjetneje) Boss-ov način vožnje ni najbolj ekonomičen
2.- Najina avtomobila ne delujeta enako pri omenjenih načinih vožnje
3.- Jst ne znam vozit na tak način kot Boss oz. ne vozim isto (čeprav se mi zdi, da sem upošteval vsa tvoja navodila)
4.- Jutranje nizke temperature so zvišale porabo (ne verjamem, ker nisem nikoli imel take razlike pozimi - poleti)

Verjamem, da če si ti vozil "po moje" si tudi že prišel do nekih zaključkov. Upam da ne obratnih kot jaz!
happy0195.gif
Boss
5,6l/100km ... a ti s tem nisoi zadovoljen? confused0059.gif Kolk je pa drugače poraba s tvojim načinom?

Ampak kakorkoli gledam maš ti verjetno več ali manj samo relacijo, al kako?

Jaz še nisem začel - čakam, da spraznim tank po bo pa 900km trpljenja - se ne veselim sad.gif
Don
(Boss @ 11 Oct 2011, 16:08) *

5,6l/100km ... a ti s tem nisoi zadovoljen? confused0059.gif Kolk je pa drugače poraba s tvojim načinom?

Ampak kakorkoli gledam maš ti verjetno več ali manj samo relacijo, al kako?
Jaz še nisem začel - čakam, da spraznim tank po bo pa 900km trpljenja - se ne veselim sad.gif

Jst mam nekje 4,9l. (najmanj 4,7 - največ 5,1)

Imam samo relacije, samo moslim, da bi to moralo bit v prid tvoji teoriji ... Pospešujem do porabe max 12 - 14l, potem pa pač tako kot je treba. Če se igram in imam čas (in prostor da ne oviram drugih) pospešujem z največ 10l, potem je poraba tudi 4,1l/100km.

BC laže nekje 6dcl, ampak v končni fazi ni važno ali gledaš porabo po BC-ju ali dejansko ... (v tem primeru) tongue.gif
Tomozuki
Kaj vi se v vakumu vozite? Jaz pod 7l ne pridem...
Baby Viper
hja, včasih je blo samo to glavn kdo ma večjega, dons pa še to komu manj porabi biggrin.gif
Alex
(tubitele @ 11 Oct 2011, 17:42) *

hja, včasih je blo samo to glavn kdo ma večjega, dons pa še to komu manj porabi biggrin.gif

Ne se sekirat...to je eno samo mučenje. wink.gif ...in ne uživanje v vožnji. tongue.gif
Z M A J
Ko kupim Wankla (ni še definiram točen datum), bom šef foruma po potrošnji, ne pa nujno tudi najhitrejši na cesti! tongue.gif
Boss
Ajoj, jaz sem pa mislil, da imaš več mestne vožnje, kjer bi "moja" teorija prišla do izraza. Tko pa bo booj težko karkoli primerjat. z0tdntknw.gif
Don
Pospešujemo do 100km/h z avtomobilom, ki ima 10sekundni pospešek do 100km/h. Ker ga ne bomo gnali čist do konca nam pri odločnem pospeševanju to rata v 12 sekundah. Da bo lažje računanje in da se ne zajebavamo z odvodi rečmo, da je pospešek enakomeren. Se pravi smo v teh 12 sekundah naredili 166metrov. Vzamemo porabo raje 20litrov za to razdaljo. V tem času smo porabili torej 0,0332 litrov goriva. Nato smo do recimo do prevoženega enega kilometra vozili z enakomerno porabo 5litrov v najvišji prestavi. Se pravi to je še 834metrov in je šlo skozi motor še 0,0417litra goriva.

Tole sm jst razumel tko, da naj bi se tvoj način vožnje obnesel na relacije ... z0tdntknw.gif
Boss
Večkrat, ko je treba spremenit hitrost bolj se pozna razlika. Če se enkrat oba avta z različnima načinoma vožnje vozita enakomerno v najvišji prestavi logično, da ni razlike. Gre se za takrat, ko je treba spraviti vozilo do neke hitrosti - kako to narediš? A hitro (vendar spet ne toliko, da bo vse skup kopalo po asfaltu - recimo s 3/4 moči) al počasi (za dosegat trenutno porabo 10 litrov na BC-ju je to ultrapenzionistično pospeševanje)?

Jaz zagovarjam sistem hitro, do željene hitrosti potem pa kruzing v čim višji prestavi, da ni moteče za motor.

Ok bom mal bolj na primerih razložu kako to jaz počnem:

1.) pospeševanje po zloglasnih cestninskih hišicah (ne to ni naselje, kljub temu, da zgledajo kot nekakšne vrstne hišice). Peljem se skozi pri cca 60km/h v tretji prestavi nato pa pošten pritisk na gas do nekje 100km/h nato prestava v četrto in pospešek, do željenih 140km/h, ter prestava 5 in 6 ter naprej s konstantno hitrostjo.

2.) v naselju od 0-50km/h - Prva ne preveč odločno, da lepo ujameš obrate in ne preveč, da ne vrti v prazno. Pri 20km/h druga, do 50km/h nato pa takoj tretja in četrta s konstantno hitrostjo. 5 je v uporabi šele po 70km/h (tam, kjer je dovoljeno).

3.) vsaka potrebna vmesna pospeševanja so odločna, seveda pa mora biti avto v pravi prestavi. Če je manj kot 1500 obratov, raje prestavim eno navzdol, kot, da bi tiščal motor v prazno iin kuru gorivo brez efekta.

4.) ampak kljub vsemu pazim, da se ne zaganjam od semaforja do semaforja in primerno zaviram z motorjem ter pospešujem, da ujamem zeleni val. V glavnem po pameti.
YavarYe X6V6
1 teden vozim z max 5. prestavo. punk.gif
Bedn do amena. blush.gif
jures
Ze 14 dni mam porabo 0....
placam pa vec, a se vedno manj kot taxi! Proklet Brnik
Don
(jures @ 13 Oct 2011, 10:32) *

Ze 14 dni mam porabo 0....
placam pa vec, a se vedno manj kot taxi! Proklet Brnik

True True ... dry.gif
Boss
QUOTE(YavarYe X6V6 @ 13 Oct 2011, 10:17) *

1 teden vozim z max 5. prestavo. punk.gif
Bedn do amena. blush.gif

A si 6. komu posodu z0tdntknw.gif happy0195.gif
YavarYe X6V6
(Boss @ 13 Oct 2011, 16:58) *

A si 6. komu posodu z0tdntknw.gif happy0195.gif

Narod ne ve kolk je omejitev in vozi 50-70km/h, se sploh ne splača šaltat.
Z M A J
Jaz pa sem zadovoljen, ker mi žre LPG nekih 9 litrov (frigidne vožnje pretežno), BC niti več ne gledam, ker take strelja da glava boli tako da imam kar uro na tistem prostorčku nastavljeno! dry.gif
KAALman
zadnji tank popolnoma nadpovprečno dinamične vožnje in pospeševanja... (ne šparam smile.gif )

7.34 l/100km

za traktor s "136 KM" niti ni tako pretirano, užitek v vožnji turbača pa zakon wink.gif
Alex
(KAALman @ 15 Oct 2011, 09:32) *

zadnji tank popolnoma nadpovprečno dinamične vožnje in pospeševanja... (ne šparam smile.gif )

7.34 l/100km

za traktor s "136 KM" niti ni tako pretirano, užitek v vožnji turbača pa zakon wink.gif

Tle nekje se jaz vrtim zadnje čase.Samo gasa in žur. happy0158.gif
Don
(Alex @ 15 Oct 2011, 18:53) *

Tle nekje se jaz vrtim zadnje čase.Samo gasa in žur. happy0158.gif

Ja! To pa je pri traktorjih zakon! Voziš na polno, pa poraba ni nikoli višja za 1,5l. Že za kaj takšnega moraš biti res NORC! happy0158.gif
Slivka
Se je zgodilo, da smo tudi v oštariji imeli debato o varčni vožnji. Sicer smo vsi bili mnenja, da se razlika med umirjeno in dinamično agresivnejšo vožnjo v teh naših hribih precej bolj opazi kot kje na ravnini. In smo prišli do vprašanja, kako pri vožnji v hrib varčneje voziti. Na primer: 3 kilometre dolg vzpon z naklonom 12% lahko prevozim s hitrostjo 60 km/h v drugi prestavi, lahko pa tudi v tretji. Razlika je samo v obratih motorja. A pa bo motor v tretji prestavi res porabil manj goriva? Nato je Vaški Vseved razlagal, da je najmanjša poraba v območju največjega navora motorja, ne glede na prestavno razmerje. Ali ga nisem dobro razumel ali pa Vaški Vseved ne ve vsega, a meni se to zdi malo skregano z logiko.
Pa me zanima, ima kdo kaj več izkušenj s tem?
Je kdo delal kakšne meritve pri vožnji v hrib? Mazda BT-50 nima števca porabe.
LabiGT
pri pospesevanju je poraba najmanjsa pri obmocju najvecjega navora.
Tomozuki
Samo ne v katerikoli prestavi... sicer pa to velja, ja. V prvi ti bo curljalo med 15 in 30 litrov gotovo pa realno vsi vemo, da v hrib nikoli ne porabiš toliko. Če sebe gledam; na Roglo se peljem med 60 in 80 v hrib. Poraba je med 8 in 12 litri med tretjo in četrto. Spet, koliko verjameš BC-ju.
Slivka
(Tomozuki @ 17 Oct 2011, 09:54) *

Samo ne v katerikoli prestavi... sicer pa to velja, ja. V prvi ti bo curljalo med 15 in 30 litrov gotovo pa realno vsi vemo, da v hrib nikoli ne porabiš toliko. Če sebe gledam; na Roglo se peljem med 60 in 80 v hrib. Poraba je med 8 in 12 litri med tretjo in četrto. Spet, koliko verjameš BC-ju.

A lahko narediš en poskus. Vozi se na Roglo z neko določeno hitrostjo v tretji prestavi. Naslednjič se vozi po isti poti z enako hitrostjo v četrti prestavi. Zanima me razlika v porabi. Jaz namreč nimam števca trenutne porabe.
Don
(Slivka @ 17 Oct 2011, 18:47) *

A lahko narediš en poskus. Vozi se na Roglo z neko določeno hitrostjo v tretji prestavi. Naslednjič se vozi po isti poti z enako hitrostjo v četrti prestavi. Zanima me razlika v porabi. Jaz namreč nimam števca trenutne porabe.

To bo spet odvisno od avtomobila ... z0tdntknw.gif
Tomozuki
Lahko probam, ampak samo s 4. pomoje ne bo šlo, ker je precej ovinkasta cesta in kar nekaj pretikanja. Lahko pa probam s 3-tjo. Pomoje bo ~ isto.

(Don @ 17 Oct 2011, 19:59) *

To bo spet odvisno od avtomobila ... z0tdntknw.gif

Sej bo isti avto, samo B test. Ne zanima ga, koliko bo on imel porabe, ampak kakšna je razlika party0027.gif
Slivka
Mea colpa, mea colpa, mea maksima colpa.

Razmišljal sem nekaj, česar nisem napisal in sem mislil, da vsi o tem razmišljate.

Včasih imam občutek, da če grem v hrib z drugo prestavo, pohodim pedal za plin manj kot če dam v tretjo prestavo. Zdaj bi bilo pa zanimivo vedeti, kdaj je manjša poraba: če je v drugi in kar pod obrati ali če je v tretji pod malo obrati. Imam občutek, da če je v tretji, ima motor pri manjših obratih manj moči in ga je potrebno bolj "zahodit". To pa verjetno vpliva tudi na porabo.

Upam, da sem dovolj jasno razložil, kaj me zanima.

In čisto vseeno je, kakšno je vozilo in kakšna je poraba, zanima me samo razlika v porabi v danih okoliščinah.
Boss
Če je motor obremenjen (vožnja v hrib) bo v nižji prestavi p***** manjša tako, ker se boš večino časa vozil v območju največjega navora. V kolikor je pa prestava previsoka bo p***** enaka samo efekta ni, čemur sledi še več oziroma daljše pritiskanje na pedal za plin, kar posledično pomeni višjo prestavo.

Sicer se Don ne bo strinjal z mano ampak tako je v teoriji - praksa je pa pač sprobat v živo pa primerjat.
jures
(Boss @ 19 Oct 2011, 18:08) *

Če je motor obremenjen (vožnja v hrib) bo v nižji prestavi p***** manjša tako, ker se boš večino časa vozil v območju največjega navora. V kolikor je pa prestava previsoka bo p***** enaka samo efekta ni, čemur sledi še več oziroma daljše pritiskanje na pedal za plin, kar posledično pomeni višjo prestavo.

Sicer se Don ne bo strinjal z mano ampak tako je v teoriji - praksa je pa pač sprobat v živo pa primerjat.

a je tezko reči prosim?
Boss
QUOTE(jures @ 19 Oct 2011, 19:49) *

a je tezko reči prosim?

Sej bi rekel pa ne smem obljube prelomt blush.gif - ok bom rekel po angleško "consumption"
PATO
Jaz pravkar delam en preizkus... Namreč s prejšnjim tankom sem vozil bolj na izi...se pravi da sem pr 2500 menjaval, da je večino časa bilo okoli 2000 obratov oz. tolk da sem čuto da mašina še ima neko moč.
S tem tankom pa zdaj menjavam na 3-3500 in ga med vožnjo ne spustim pod 2500 (vozim med 2,5 in 3k).
Poraba zadnjega tanka-> 7,7 l/100km...za nove podatke bo pa treba počakat še enih 150-200km smile.gif

PS: Vsaj vožnja bolj zanimiva devil.gif (in glasna).
Tomozuki
Definitivno navor ima vpliv na porabo, ampak v prvih dveh je zmeraj visoka tudi v tistem "idealnem" območju. Zdaj, če je večja ali manjša od tiste v tretji prestavi in mimo "idealnega" območja, je odvisno od naklona hriba in hitrosti. Lažje se primerja porabo od 3. prestave naprej, ker so daljše.
Don
(Boss @ 19 Oct 2011, 18:08) *

Če je motor obremenjen (vožnja v hrib) bo v nižji prestavi poraba manjša tako, ker se boš večino časa vozil v območju največjega navora. V kolikor je pa prestava previsoka bo poraba enaka samo efekta ni, čemur sledi še več oziroma daljše pritiskanje na pedal za plin, kar posledično pomeni višjo prestavo.

Zakaj se s tem ne bi strinjal? glare.gif

Logično je, da bo poraba manjša če boš vozil v območju največjega navora.
PATO
(PATO @ 19 Oct 2011, 22:14) *

Jaz pravkar delam en preizkus... Namreč s prejšnjim tankom sem vozil bolj na izi...se pravi da sem pr 2500 menjaval, da je večino časa bilo okoli 2000 obratov oz. tolk da sem čuto da mašina še ima neko moč.
S tem tankom pa zdaj menjavam na 3-3500 in ga med vožnjo ne spustim pod 2500 (vozim med 2,5 in 3k).
Poraba zadnjega tanka-> 7,7 l/100km...za nove podatke bo pa treba počakat še enih 150-200km smile.gif

PS: Vsaj vožnja bolj zanimiva devil.gif (in glasna).

Busted! Poraba je bila 8l/100 km. Sicer razlika ni velika, je pa svoj delež k temu dalo tut hladnejše vreme.
Boss
QUOTE(Don @ 11 Oct 2011, 15:20) *

Preizkus bom prekinil že po treh dneh testiranj. Mislim, da so rezultati očitni in da sicer ni potrebe da nadaljujem, vendar bom do konca tedna še vozil po tvojih navodilih, zato ker mi običajno BC laže za par dcl in obstaja možnost, da sedaj, ob drugačnem načinu vožnje laže manj oz. več oz. v plus ali minus.

Po pribljižno 300-350 prevoženih kilometrih je poraba po BC-ju 5,6l/100km (niha celo do 5,7 amak pustimo malenkosti). To mislim, da lahko dokazuje le 4 stvari;

1.- (Najverjetneje) Boss-ov način vožnje ni najbolj ekonomičen
2.- Najina avtomobila ne delujeta enako pri omenjenih načinih vožnje
3.- Jst ne znam vozit na tak način kot Boss oz. ne vozim isto (čeprav se mi zdi, da sem upošteval vsa tvoja navodila)
4.- Jutranje nizke temperature so zvišale porabo (ne verjamem, ker nisem nikoli imel take razlike pozimi - poleti)

Verjamem, da če si ti vozil "po moje" si tudi že prišel do nekih zaključkov. Upam da ne obratnih kot jaz!
happy0195.gif

Evo tudi moj preizkus je bi v četrtek končan in v bistvu sem zadovoljen in nezadovoljen istočasno. Zadovoljen, da se je končalo in da moj način vožnje je ugodnejši, nezadovoljen pa ker sem cel tank trpel k svina in bil sam sebi tečen s temi počasnimi pospeševanji za nikamor.

Ugotovil naslednje: najvišja p***** od kar imam ta avto in prvič čez 7 litrov v zadnjem letu in pol. Naslednja potrditev je, da trenutne ne moreš držati pod 10litri med pospeševanjem v prvi in drugi prestavi pa če se na trepalnice postavim z0tdntknw.gif Za tako vožnjo bi bil dovolj tud mlinček s 70KM in je tolk konjev čista potrata.

Sem mislil, da bom še en tank takole odpeljal za zmanjšanje možnosti napake, sam me je čisto vse žal minilo, ker za mestno vožnjo in po AC v konicah je to matranje samega sebe in drugih v prometu. Verjamem pa da na relacijah, kjer ni veliko zaviranja in pospeševanja to ni nikakršen problem saj več ali manj se vstraja pri isti hitrosti.
Slivka
No, pa se izprsite.
Mraušk Mčk
(Slivka @ 23 Jan 2012, 16:21) *

No, pa se izprsite.
Mislim da si zmagal, noben nima tako zaprašenega števca. happy0195.gif
Slivka
Priznam krivdo. ashamed0001.gif
Z M A J
Zadnji LPG rezervoar sem imel (šel sem po 650 km - predčasno tankat da ne bo pomote) direkt izpod 10 (torej 9.9) porabe. S tem da je bilo cca. 400km prevoženih po AC-ju, kar nekajkrat preko 200kmh, potem ostalo pa je mestne in primestne vožnje. Priznam pa da se sicer včasih po AC vlečem kot bi se mi sanjal pri belem dnevu, ampak pač če se mi ne mudi in pri tem nikogar ne oviram, ker se pridno umikam na voznega, pol tle ne vidim nobenih težav.

Zdajle pa zadnjih 60 prevoženih km mi pa kaže obetavnih 7.7, kar mi je prav smešna povprečna poraba. happy0158.gif

P.S. - da nisem slučajno nehote kupil Šparovčka! z0tdntknw.gif devil.gif
jures
(JozaGulikoza @ 25 Jan 2012, 18:56) *

Zadnji LPG rezervoar sem imel (šel sem po 650 km - predčasno tankat da ne bo pomote) direkt izpod 10 (torej 9.9) porabe. S tem da je bilo cca. 400km prevoženih po AC-ju, kar nekajkrat preko 200kmh, potem ostalo pa je mestne in primestne vožnje. Priznam pa da se sicer včasih po AC vlečem kot bi se mi sanjal pri belem dnevu, ampak pač če se mi ne mudi in pri tem nikogar ne oviram, ker se pridno umikam na voznega, pol tle ne vidim nobenih težav.

Zdajle pa zadnjih 60 prevoženih km mi pa kaže obetavnih 7.7, kar mi je prav smešna povprečna poraba. happy0158.gif

P.S. - da nisem slučajno nehote kupil Šparovčka! z0tdntknw.gif devil.gif

Glede na to da si se hvalil s ciframi 220 in to, ti bi avto lahko komot pil okol 7 z normalno 'dinamično' vožnjo. Samo BC tudi slučajno ne kaže pravilno porabo plina in bencina.....peš je treba
Z M A J
Čaki da mi čez par dni maestro sklopko menja, bojo še čist druge cifre, ki tale je zmahana do amena (skače v obrate zdej že v vseh prestavah razen prve, pa pogojno druge). dry.gif
Z M A J
Eto, pred dvema dnevoma sem testiral tisto ko je bila pred nedavnim debata, koilko pije v najvišji prestavi po bregu navzdol (brez gasa) in pa koliko če po tem istem klancu daš v prosti tek (leer po domače). Prišel sem do naslednjih ugotovitev;

1. - 5.prestava (več jih nimam, jebiga stara kišta), pa konkreten klanc, mislim da preko 10% nazvdol, pa sem šel brez gasa (cca. 90kmh konstantna hitrost), no trenutna potrošnja goriva nemudoma pade na 0,0 litra.

2. - prosti tek in po tem istem klancu dol grede, poraba mi je kazala nekje med 1,7 do 1,9 litra trenutne. happy0064.gif

Skratka najnižja tranutna poraba (naj bi bila) ko z motorjem minimalno zaviraš oz. koilkor pač zavira najvišja razpoložoljiva prestava pri vašem vozilu. happy0064.gif love0076.gif
LabiGT
odkril si toplo vodo biggrin.gif tongue.gif
Z M A J
Rajši to, kot prst . ....! harhar.gif tongue.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.