Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Nedestruktivno odstranjevanje varnostnih matic (brez ustreznega kljuca)
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
bejkee
Okej, to sem si verjetno sam kriv, ampak pred kratkim sem kupil avto ampak in mi prejsnji lastnik ni prilozil ustreznega kljuca za varnostno matico (kot tudi ne informacije, da so sploh gor - in to na posranih jeklenih feltnah).

Sicer ga bom poskusal priklicati, ampak ce ne bo slo, bom resno razmisljal o odstranjevanju preklete matice na kaksen bolj grob nacin. Predvsem pa bi si zelel, da taka akcija ne bi kakor koli česarkoli poškodovala (razen fardamane matice, ki gre zaradi mene lahko mirno rakom žvižgat, bom že dokupil tiste štiri nove navadne matice).

A kdo ve za koga, ki to zna (legalno in legitimno) narediti? Okoli LJ, to je.
Activa
Preglej avto, če je nastavek kje skrit. Če je imel montirane varnostne vijake, menda ni bil tako nor da je imel nastavek doma. V primeru defekta jih tudi sam ne bi mogel sneti.
Najbrž mu nastavek visi v garaži na žeblju. happy0158.gif
Najceneje bo, če najdeš prejšnjega lastnika.
Ostale variante pa so rorcange, varjenje in še kakšna kovaška zadeva bi se našla.
Samo boga moli da vijaki ni zarjaveli. wallbash.gif

Drugače pa ima ostale štiri vijake skupaj shranjene z varnostnim nastavkom.
uklopko
oj.
probaš vzet šrafciger pa kladu in s strani nabijaš ,driga zadeva je da matico zažagaš in jo tako odbiješ,če hočeš se lahka malo skup pomatrava sm pa v okolici črnuš wink.gif
Nekako bi že zjebala tisti šravf tongue.gif

Mraušk Mčk
Zapelji se do kakšnega vulkanizerja/servisa in povprašaj, če slučajno imajo tak nastavek. Meni so na servisu še vedno odvili in privili varnostno matico ne da bi jim povedal kje je v avtu shranjen nastavek.
YavarYe X6V6
(uklopko @ 15 Apr 2010, 21:13) *

oj.
probaš vzet šrafciger pa kladu in s strani nabijaš ,driga zadeva je da matico zažagaš in jo tako odbiješ,če hočeš se lahka malo skup pomatrava sm pa v okolici črnuš wink.gif
Nekako bi že zjebala tisti šravf tongue.gif

šraufncigarja je škoda če že vzameš ti."majzl" ga nabrusiš in parkrat orng usekaš in si 100% zmagal.
jures
ker avto bučman, verjetno ima nekdo ki ima enak acto to za posodit al ne? love0072.gif
Gustav
Je pa še ta varianta, da šrauf dobro pohladiš z dušikom in ga:
a: poskušaš na roke odvit ampak v dobri rokavici če ne ti gredo prsti adijo
b: usekaš po glavi od strani z majzljem in bo zaradi krhkosti pri podhladitvi kar odletelo vse skupaj.
Boss
A ni nevarno, da bo tud navoj na pestu odletu? z0tdntknw.gif
YavarYe X6V6
(Mazda 6 Combi @ 16 Apr 2010, 11:08) *

Je pa še ta varianta, da šrauf dobro pohladiš z dušikom in ga:
a: poskušaš na roke odvit ampak v dobri rokavici če ne ti gredo prsti adijo
b: usekaš po glavi od strani z majzljem in bo zaradi krhkosti pri podhladitvi kar odletelo vse skupaj.

Odsvetujem, zelo.
uklopko
dušik pa vrjetno imaš na vsakem vogalu a ne? Da o varnosti pri samem del s tem plinom ne govorimo!!!!
Amm ja yavarye prov imaš mislil sem na majzel pa se nism spomnil v tistem momentu wink.gif
Lahko pa šravf tudi s pregretjem lažje odšravfaš -sj veš brenar in gasss
Stroker
Ja, bolj težko bo z dušikom.
1. Utekočinjenega ne dobiš na vsakem koraku - takšnega namreč potrebuješ, če bi hotel kaj "podhladiti" (pod -170°C), če pa vzameš jeklenko dušika, je pa ta v plinastem stanju in kakšne posebej nizke temperature (npr. pod 0°C) s pihanjem po matici ne boš dosegel...
2. Če matico ohladiš se bo le še bolj skrčila in stisnila na šrauf...
Marko_mx-3
Priporočam izlet do najbližjega vulkanizerja in naj jih samo odvije, bo najmanj problemov in izgubljenih živcev!
Gustav
(Stroker @ 16 Apr 2010, 12:15) *

Ja, bolj težko bo z dušikom.
1. Utekočinjenega ne dobiš na vsakem koraku - takšnega namreč potrebuješ, če bi hotel kaj "podhladiti" (pod -170°C), če pa vzameš jeklenko dušika, je pa ta v plinastem stanju in kakšne posebej nizke temperature (npr. pod 0°C) s pihanjem po matici ne boš dosegel...
2. Če matico ohladiš se bo le še bolj skrčila in stisnila na šrauf...

to sem pa pozabil. Sem imel v glavi da so vijaki in tisti bi se pa skrčil.. Shit. smile.gif
bejkee
Okej,

mogoce kdaj v prihodnosti, vmes sem uspel nastavke že locirati in je tako bil dan rešen.

Hvala vseeno za konstruktivne komentarje smile.gif
Activa
(bejkee @ 16 Apr 2010, 20:02) *

Okej,

mogoce kdaj v prihodnosti, vmes sem uspel nastavke že locirati in je tako bil dan rešen.

Hvala vseeno za konstruktivne komentarje smile.gif

Kako si jih pa lociral. Menda jih nisi našel v sovoznikovem predalu? whatever.gif
bejkee
(Activa @ 17 Apr 2010, 16:09) *

Kako si jih pa lociral. Menda jih nisi našel v sovoznikovem predalu? whatever.gif

No, tolk tumast pa nisem. Miceno manj. Bili so v kupu šare v garaži, kamor sem jih "pospravil" in pozabil nanje.

blush.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.