Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
turbina
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
1, 2, 3
luxx
pozdravljeni
sem čisto nov uporabnik, vendar spremljam forum že kar nekaj časa.Imam mazdo 6 SW letnik 2005 136KM in cca 170.000 km.
razlog zakaj pišem je v tem, da mi je nekaj časa nazaj začelo čudno piskati oz. žvižgati v turbini.peljal sem jo na servis, kjer so ugotovili da je počen intercooler.
OK...to sem dal zamenjat z rahlo rabljenim(+servis avta-filtri,olje 440€) a kljub temu še vedno žvižga. pri nižji hitrosti cca 60km/h.
ko odprem havbo prihaja zvok tam nekje pri vetrnici turbine.
ali je kdo imel podoben primer?sicer mi serviser pravi da je to OK, da itak vsem dizlom žvižgajo turbine...

hvala za odgovor
YavarYe X6V6
Turbina je že skoraj odžvižagala svoje.
Pri mazdah žvižganje NI normalno.
jures
(luxx @ 20 Apr 2010, 12:00) *

pozdravljeni
sem čisto nov uporabnik, vendar spremljam forum že kar nekaj časa.Imam mazdo 6 SW letnik 2005 136KM in cca 170.000 km.
razlog zakaj pišem je v tem, da mi je nekaj časa nazaj začelo čudno piskati oz. žvižgati v turbini.peljal sem jo na servis, kjer so ugotovili da je počen intercooler.
OK...to sem dal zamenjat z rahlo rabljenim(+servis avta-filtri,olje 440€) a kljub temu še vedno žvižga. pri nižji hitrosti cca 60km/h.
ali je kdo imel podoben primer?sicer mi serviser pravi da je to OK, da itak vsem dizlom žvižgajo turbine...

hvala za odgovor

bolj kot zvizga bolje je ..... happy0064.gif to je bistvo....če je TDI

Samo podvprasanje, ti je kaj manj vlekla pred servisom, ce ne so te lahko malo na špago....žvižganje ni napaka intercoolerja se mi zdi
YavarYe X6V6
Jurček žvižganje pri mazda navoru NI normalno, razen če uho gor tiščiš.
jures
(YavarYe X6V6 @ 20 Apr 2010, 13:10) *

a nisem napisu tdi?
sam zvizga pa ne zarad intercoolerja........
luxx
(jures @ 20 Apr 2010, 13:06) *

bolj kot zvizga bolje je ..... happy0064.gif to je bistvo....če je TDI

Samo podvprasanje, ti je kaj manj vlekla pred servisom, ce ne so te lahko malo na špago....žvižganje ni napaka intercoolerja se mi zdi

intercooler sem dobil nazaj
bil je počen na večih mestih spodaj, kjer je vtaknjena cev...(sem ga dal popravit...če ga slučajno kdo rabi-prodam)
to se je pa zgodil ker sem bil predivji čez ležečga policaja

vleče pa isto kot prej

a je mogoče kej narobe z mazanjem...a je možn da še kje zrak vleče
YavarYe X6V6
Zarad interkulerja se sliš kot da nekje pušča zrak.
Boss
QUOTE(luxx @ 20 Apr 2010, 12:00) *

V kateri prestavi imaš oziroma kolk obratov je na obratomeru pri tej hitrosti. Ker če ti žvižga samo pri določenih obratih bi prej rekel, da ti žvižga kak alternator, pumpa, kaka jermenica oziroma kateri od ležajev. Močno dvomim, da je to žvižganje turbine. z0tdntknw.gif
luxx
(Boss @ 20 Apr 2010, 14:19) *

V kateri prestavi imaš oziroma kolk obratov je na obratomeru pri tej hitrosti. Ker če ti žvižga samo pri določenih obratih bi prej rekel, da ti žvižga kak alternator, pumpa, kaka jermenica oziroma kateri od ležajev. Močno dvomim, da je to žvižganje turbine. z0tdntknw.gif

obrati cca 2000 do 3000...prestava ni pomembna
vem pa da žvižga pr turbini ker sm dvignu haubo pa punco postavu za volan da je gas prtiskala
sliš se kot da bi žvižgu ležaj od vetrnice turbine...tko nekak
Gustav
Čim žvižga, po mojem nekje uhaja zrak. Meni se je to zgodilo, ok ne na MAzdi, pa se je izkazalo, da je nekje preribalo tlačno cev iz turbine na kolektor..........
KAALman
(YavarYe X6V6 @ 20 Apr 2010, 13:10) *

po tvoje ma torej več kot 80% navornikov mazde 6 od 2002 do 2008 zanič turbine ?

ali pa imava drugačno predstavo o žvižganju...

LabiGT
men tud ne zvizga niti priblizno ne
Mraušk Mčk
Mi ni žvižgalo niti takrat, ko je bil intercooler počen.

Btw, Intercoolerje menjajo pod garancijo - tovarniška napaka. Meni so ga menjali lani, imam letnik 2002.
YavarYe X6V6
(KAALman @ 20 Apr 2010, 19:59) *

po tvoje ma torej več kot 80% navornikov mazde 6 od 2002 do 2008 zanič turbine ?

ali pa imava drugačno predstavo o žvižganju...

T ie že labi odgovoril.
regulus
Bom vprašal kar v tej temi. Tudi sam sem pri svoji M6 diesel opazil zvok, ki se pojavlja samo pri prestavljanju v višjo prestavo (takoj ko se pritisne na sklopko) in to samo pri obratih med 2000 in 3000. Pri prestavljanju pod 2000 ali nad 3000 obrati pa tega zvoka ni. Ali je to kaj povezano s turbino in je tak zvok čisto nekaj normalnega ali pa tega zvoka ne bi smelo biti? blush.gif
Sirius
(regulus @ 21 Apr 2010, 08:59) *

Bom vprašal kar v tej temi. Tudi sam sem pri svoji M6 diesel opazil zvok, ki se pojavlja samo pri prestavljanju v višjo prestavo (takoj ko se pritisne na sklopko) in to samo pri obratih med 2000 in 3000. Pri prestavljanju pod 2000 ali nad 3000 obrati pa tega zvoka ni. Ali je to kaj povezano s turbino in je tak zvok čisto nekaj normalnega ali pa tega zvoka ne bi smelo biti? blush.gif
To bo najverjetneje potisni ležaj sklopke, ki nakazuje, da je malo obrabljen, ali pa ima na teh obratih vibracije.
YavarYe X6V6
(Sirius @ 21 Apr 2010, 09:55) *

To bo najverjetneje potisni ležaj sklopke, ki nakazuje, da je malo obrabljen, ali pa ima na teh obratih vibracije.

Lahko je to ali pa vakuumska črpalka za servo ojačevalec, ki se tudi oglaša med temi vrtljaji.
regulus
(Sirius @ 21 Apr 2010, 09:55) *

(YavarYe X6V6 @ 21 Apr 2010, 09:57) *

Lahko je to ali pa vakuumska črpalka za servo ojačevalec, ki se tudi oglaša med temi vrtljaji.

Hvala obema za odgovor.

Sem kar zaskrbljen, saj sem mislil da se to oglaša turbina. blush.gif Ali lahko povesta še kaj več o tem? Predvidevam da ta zvok ni ravno normalen pojav pri 24.000 KM. huh.gif

YavarYe X6V6
Vleč na servis, predvidevam da imaš še vedno grancijo, pa nsj zrihtajo.
regulus
A stvar je pol resna? ohmy.gif

Drugače je je še v garanciji. Kateri servis pa predlagate v Lj ali okolici?
LabiGT
BTC
luxx
no ker je že kar nekaj časa nazaj, ko sem pisal o žvižganju turbine.
stvari sem nekako prišel do dna...glede na to da me je moj mehanik tolažil da je to normalno da turbina žvižga (sicer je zelo motece pri ohlajeni mašini), mene pa je to motilo, sem se odločil da peljem avto na pregled v firmo BEJA.

tam mi je serviser zagotovil, da to ni normalno in da žvižga ležaj turbine. Ker pa ima mazda kao neko hudo turbino(baje da ma PORSCHE cAYENE enako), ne obstaja nobene varijante, da bi jo obnovil in naj jo vozim kolikor časa bo pač šla, potem pa jo zamenjam.

nova pa baje stane 1800€.

a ma kdo kakšno izkušnjo s temi turbinami (menjavo ali obnavljanjem), ker jaz sicer dvomim da se je neda obnovit?

hvala za odgovor
Boss
no pol se pa sprašujemo zakaj je Mazda tolk draga... ja logično če ma pa od Porscheja dele notri w00t.gif
mercurio
ja turbine so načeloma zelo dobre... v moji šestki s skoraj 260K km še zmeraj dela ku šus, s tem da je bil avto sčipan ko je bil skoraj nov
trkam na les... wallbash.gif da bo čim dlje tako ker 1800 €.....wooow
Alex
Wow,se lahko pohvalimo,da imamo Porscheja party0024.gif ...mislim,delček Porscheja. ashamed0001.gif
Boss
QUOTE(mercurio @ 5 Jul 2010, 16:32) *

ja turbine so načeloma zelo dobre... v moji šestki s skoraj 260K km še zmeraj dela ku šus, s tem da je bil avto sčipan ko je bil skoraj nov
trkam na les... wallbash.gif da bo čim dlje tako ker 1800 €.....wooow

Pri normalni uporabi in malce merkanja pri mrzlem motorju in pri zelo segretem te turbine zdržijo še pa še. Na nekem tujem forumu se je nekdo pohvalu, da pri 380.000km je še vse OK in prva turbina.
luxx
(Alex @ 5 Jul 2010, 16:39) *

Wow,se lahko pohvalimo,da imamo Porscheja party0024.gif ...mislim,delček Porscheja. ashamed0001.gif

fantje pa ne vse dobesedno vzet... blush.gif
tak komentar sem pač pr majstrih dobu...

jest bi rajš vidu oz prebral kakšen uporaben komentar glede turbine oz servisa/popravila/nabave

kaj praute na obnovljene turbine ki jih prodajajo na bolhi in avto.netu
boskopetek
Ko je že ravno govora o turbini, imam tudi jas eno uprašanje in sicer ko pohodim plin do konca rabi turbina sekundo ali dve da se vklopi in potem potegne avto. Drugače dela turbina bp. samo malo zamuja, kot rečeno sekundo ali dve se vklopi bolj pozno ko pohodim plin. Je to nrmalno ali bi se bilo treba oglasit na servisu da mi kaj nastavijo?
LabiGT
da ti ni crknil senzor pretoka zraka? a si kdaj menjal?
boskopetek
(LabiGT @ 25 Jul 2010, 11:31) *

da ti ni crknil senzor pretoka zraka? a si kdaj menjal?

Če sem kdaj menjal senzor? Ne. Hja možno je kaj pa vem. V vsakem primeru se bo treba oglasit na servisu pa da vidim kaj bodo rekli kaj pravte
tharocky
(luxx @ 20 Apr 2010, 11:00) *

pozdravljeni

hvala za odgovor

Mnja. Mam isti avto kot ti in ocitno mi ni sojeno, da bi delal tko kot je treba. Po nakupu (imel 83000 km) so mi menjal vztrajnik, cez 14 dni scv ventil, zdaj po pol leta in 27000 prevozenih (ter enemu servisu na 96000) mi je sla turbina + lezaji v motorju.

In to po zaslugi nekih bakrenih podlozk na sobah, ki zacnejo spuscat olje.

Stvar se je pa zacela tako, da sem opazil na ovinku, da se mi prziga lucka za olje. Ko sem pregledal nivo, sem dolil liter olja, ces, po 14000 pa ze spije kaksen liter, in je blo dalje vse normalno. Po enem tednu zacne piskat turbina, avto zacne slabo vlect in zmer bolj kadit. Se zapeljem do mehanika, olje na minimumu (pove za te podlozke, dolociva termin menjave - cez en tedn), ga nalije mal vec kot liter. Za kajenje avta in slabo vlecenje odgovora brez pregleda motorja logicno ne more dat.

Ko ga prpeljem na termin, opazi na tisti oljni mrezici ornk saje ter opilke srebrne barve, ki bi lahko bile od lezajev. Pove, da bi najrajs razdru motor, da nebi cez 1 mesec nazaj hodu z zaribano masino.

Ko motor razdre, ugotovi, da so lezaji fuc, ter da ima turbina luft - zato avto nikamor ni sel.

V glavnem, nimam srece. Ali me je nategnil prodajalec ali njega kdo prej, vedel ne bom verjetno nikoli.

Da pa me ne nategne se serviser, bi vas prosil, ce mi kdo zna okvirno povedat ceno delovne ure mehanika (okvirni cas razstavljanje/sestavljanje motorja, lezaji, menjava ostalih tekocin itd ...), ker bo to poleg turbine najvecji strosek tega vsega sranja, ker denar dajem ze iz fonda za dopust, na katerega mi ocitno letos ne bo ratalo it.
SpEkTr
Hja, sočustvujem s tabo. Te podložke so v bistvu serijski feller in posledično ti lahko gre turbina rakom žvižgat, ampak to Mazda ne priznava kot napako. Je** ga sad.

Tut jaz sem moral menjat turbino, le-ta je imela dovod olja čisto zabit s sajami. Zdej, a je to zaradi tega, ker so podložke spuščale, pa so šle saje zraven, al je to kaj v povezavi z DPF-jem in sajami...Skratka, če ne drugega si vsaj glede turbine lahko miren dokler boš avto vozil.

Odvisno kdo ti bo to delal. Če boš šel na uradni servis, potem še drugo leto ne bo za dopust. Kak soliden popoldanc ti bo pa za menjavo turbine vzel kakih 100€..
mazdaman
Kateri motorji so občutlijivi na te podložke oz. za katere se priporoča menjava podložk.
SpEkTr
Pomojo da šestka diesel pred FL pa po FL. Za te nove pa ne vem. Upam da ne več.
tharocky
(SpEkTr @ 26 Jul 2010, 07:34) *

Odvisno kdo ti bo to delal. Če boš šel na uradni servis, potem še drugo leto ne bo za dopust. Kak soliden popoldanc ti bo pa za menjavo turbine vzel kakih 100€..

Sej ni samo menjava turbine, je razdrl cel motor smile.gif.
lc4
(SpEkTr @ 26 Jul 2010, 08:52) *

Pomojo da šestka diesel pred FL pa po FL. Za te nove pa ne vem. Upam da ne več.

Kako se sploh vidi da so te podložke zanič ?
Ali se jih da kupit, pa da ti jih zamenja kakšen mehanik, ali je to ekskluziva za pooblaščene servise ?
SpEkTr
Če mene vprašaš ne more bit noben kunšt za zamenat. Navadna podložka . skoraj. na formu je bla že tema o tem. Vidi se pa, da ti papca olje smile.gif
lc4
(SpEkTr @ 26 Jul 2010, 22:06) *

Če mene vprašaš ne more bit noben kunšt za zamenat. Navadna podložka . skoraj. na formu je bla že tema o tem. Vidi se pa, da ti papca olje smile.gif

Če ti popije cca. 2 dcl na servisni interval je verjetno OK, ali ne ? dry.gif
Boss
QUOTE(lc4 @ 27 Jul 2010, 06:07) *

Če ti popije cca. 2 dcl na servisni interval je verjetno OK, ali ne ? dry.gif

bolj OK, kot pa da na servisni interval pridobiš pol litra al pa še več "olja", a ne SpEkTr laugh.gif
jures
(Boss @ 27 Jul 2010, 08:15) *

bolj OK, kot pa da na servisni interval pridobiš pol litra al pa še več "olja", a ne SpEkTr laugh.gif

Potem imaš šesti servis zastonj olje....
SpEkTr
Boss, jaz nisem imel še problema s povišanjem olja. No 1 teden nazaj, ko sem gledal je blo na F. Možno, da ni bla 100% ravna podlaga, bom ob priliki še enkrat preveril.

Prej mi ga je pa zmanjkovalo... mad.gif Razlogi znani tongue.gif
Boss
Nisi bil direktno mišljen ampak vsi, ki imamo famozni Mazda DPF wink.gif
SpEkTr
Saj vem tongue.gif Ni panike. :-).

Fora je, da nekega pravila kot vem ni. Nekaterim se nabira pri relacijah, drugim ne. No tistim z mestno vožnjo, se nabira kar vsem pomoje smile.gif
Gustav
Kaj pol? Je treba menjat podložke in čistit cedilo al ne? Govorim za M6 CD120 DPF letnik 2007.

Nekje sem bral da je pri DPF jkah ta težava odpravljena.

ajvar?
SpEkTr
Podložke ja, glede cedila pa baje res ni take panike. Na moji sem preventivno rekel, da se ob velikem servisu pogleda še to, pa je majstr rekel, da je blo cedilo zlo ok.
Boss
QUOTE(Mazda 6 Combi @ 28 Jul 2010, 09:30) *

Kaj pol? Je treba menjat podložke in čistit cedilo al ne? Govorim za M6 CD120 DPF letnik 2007.

Nekje sem bral da je pri DPF jkah ta težava odpravljena.

ajvar?

Če se ne motim težave s podložkami so le pri motorjih s 136KM. Pri FL (kot je tvoja) pa jih ni več.

Za cedilo pa ne bi vedel ali je enako tudi pri faceliftanih in ali je ravno tako problematično.
tharocky
(Boss @ 28 Jul 2010, 10:50) *

Če se ne motim težave s podložkami so le pri motorjih s 136KM.

točno. in vsem, ki imajo 02-05 mazdo6 136KM se brez menjave teh podložk, svetujem redno pregledovanje nivoja olja, ker ko ti enkrat svet lucka za olje, je ponavad ze krizno.

men je zarad teh podložk stvar sla naprej, ležaji + turbina, zato je bols met stroska z delom vred cca 100€, kot pa 1500€ z rabljeno turbino.

SpEkTr
Ne vem če je čist res. Tut FL majo problem. Jaz sem na moji moral ravno tako menjati.
Bluzonder
THNX smile.gif Bom rajš dal podret vse skup pri velikem servisu če bom še imel wagn takrat... zihr je zihr
mazdaman
Koliko stanejo te podložke so za vse modele iste jih je kdo že sam menjal ajvar?.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.